onsdag 30 december 2020

Vinterland - Kim Faber & Janni Pedersen

Mina tankar 
En spännande bok från start men som jag tyckte tappade lite tempo där i mitten för att sedan åter ta fart och bli grymt bra och spännande.
Jag tycker mycket om att huvudpersonernas privatliv får ta rätt så stor plats. Det gör berättelsen väldigt trovärdig och spännande. 
Slutet, ja slutet blir förstås en riktig cliffhanger! Blir kul att få läsa fortsättningen.

»Spänningsunderhållning med en begåvad samhällspolitisk twist.«                                                                                                                      Berlingske

 

»Kallt, cyniskt, kallblodigt . . . Ja tack till mer om Kristiansen och Junckersen.«                                                                                                                Nordjyske

Handling
Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade. Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen.
Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.
Vinterland är den första boken i serien om mordutredaren Martin Juncker.

Tack Modernista för recex.

Författare: Kim Faber & Janni Pedersen
Titlel: Vinterland 
FörlagModernista
Betyg: 4 📕📕📕📕
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

tisdag 29 december 2020

Brutna ben och brustna hjärtan, en alldeles omöjlig jul - Maria Ernestam


Det här är en av de bästa jul feelgood böcker jag läst. Det är en mysig, härlig och väldigt charmig bok som har allt! Kärlek, problem, familjetrassel och massor med andra förvecklingar som manar till eftertanke. En bok som gav mig många skratt och massor med må bra boost.
Den är skriven på ett mycket trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt och handlingen förs framåt under hela boken och det bästa den tappar aldrig farten.
För mig måste en feelgoodbok innehålla:
 • intressanta karaktärer
 • en historia som har ett innehåll
 • det ska finnas skratt 
 • det får gärna finnas problem, men inte för mycket 
 • inte för gullig men gärna lite lagom söt 
 • den ska ge mig lugn och välbehag 


Sammanfattningsvis: 
Feelgood som innehåller precis allt du önskar dig! Börjar du läsa så slutar du inte förens boken är slut, och då med en stor suck och ett neeeej jag vill ha mer.


Handling

Ingenting går riktigt Lisbeths väg i livet. Hon tycker visserligen om sitt lilla hus vid havet och trivs som lärare i Frillesås. Dessutom är hon singel, vilket trots allt är bättre än att vara olyckligt kär.


Men veckorna före jul blir allt bara värre. Skolans rektor vill peta henne från idrottstimmarna och anställa en manlig alpin mästare. Gamle pojkvännen dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Lisbeths syster vill till sin makes fasa föda fjärde barnet hemma och bästa vännens dotter får problem med polisen. När sedan köket måste rivas upp är olyckan fullständig, och till råga på allt ska släktens stora julbord serveras redan klockan elva.

Brutna ben och brustna hjärtan en alldeles omöjlig jul är en rolig och varm berättelse om de förväntningar vi har på oss själva och andra. Om ensamhet och vänskap, om vita och svarta lögner. Om ovanliga knep för att få det man vill ha. Och om att kanske hitta kärleken, men framför allt sig själv även när det lackar mot jul.

Tack LB förlag och Maria för recensions ex
Författare: Maria Ernestam
Titlel: Brutna ben och brustna hjärtan, en alldeles omöjlig jul 
Utgiven av: LB förlag
Omdöme: 5 🎿🎿🎿🎿🎿
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

söndag 27 december 2020

2020 års 5 poängare

 


Mina 5 poängare i olika genrer

Klicka på länken för mina tankar om boken

Spänning Feelgood 

Historiska Romaner

Romaner

lördag 26 december 2020

Pojken i tornet - Kristina Collén

Mina tankar

Oj vilken bra bok. Även för oss vuxna fungerar den här utmärkt.
Jag måste säga en av de bättre ungdomsböcker jag läst då den innehåller allt från nätmobbing, panikångest till vänskap och kamratskap. Och vad som kan hända om man hittar rätt och hur självkänslan helt plötsligt bara sticker i topp.
Berättelsen är så väl komponerad och flyter på så bra att jag glömmer bort att dricka mitt kaffe som står och kallnar. Spännande ända in i mål.

Ålder: 9 - 12 

Handling

Höstterminen i sexan har just börjat när Lydia blir övertalad av vännen Cecilia att gå med i teatergruppen Lyktan. Tillsammans ska de sätta upp pjäsen Spöket på Canterville och Lydia får spela den unga Virginia, som hjälper spöket att få ro i sin själ.


Under repetitionerna börjar saker att hända på teatern. De äldre medlemmarna i gruppen viskar om ett teaterspöke, och det pågår märkliga ting uppe i tornrummet. Vänskapen mellan Lydia och Cecilia sätts på prov när Cecilia börjar hänga med en annan tjej i gruppen. Kommer Lydia klara av att stå på scen på premiären utan Cecilias stöd? Och hur är det egentligen med den mystiska Elvin? Han som alla pratar om men som aldrig syns till.

Mina vänner, föreställningen kan börja!

Tack Kristina för den personliga leveransen av din härliga bok och lycka till.

FörfattareKristina Collén
Titel: Pojken i tornet
Utgiven av: Idus förlag
Betyg: 4 
Ålder: 9-12  år
Finns hos: Idus Förlag
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Ett amerikanskt äktenskap - Tayari Jones

Mina tankar

Ett amerikanskt äktenskap är en lågmäld berättelse som berör svåra ämnen som rasism och klass men även vad livet gör med en person och dess din självbild när personen blir oskyldigt dömd. Hur det påverkar dina relationer och kärleken. 
En bok där man får en inblick i rasismens konsekvenser i amerikanska södern. 

När boken, som förövrigt inte alls var så tung som jag befarade, var slut infann sig en typ av tomhet och jag känner att jag har svårt att skriva rättvist om den. Det här är en bok du behöver läsa själv och begrunda hur samhället i USA ser ut. 

Det är en mycket bra och fantastisk bok och det som jag känner genomsyra hela berättelsen är den nakna sanningen om personer som har fel och brister och som verkligen känns verkliga. Helt enkelt en stor äkthet.

Jag rekommenderar den varmt och för mig så infriades de höga förväntningarna som jag hade. Läs den.
Och visst är omslagsbilden helt underbar.

Om boken

"Ett amerikanskt äktenskap" är berättelsen om en kärlek som aldrig tillåts mogna. En drabbande och insiktsfull roman om ras och klass i dagens USA. Roy och Celestial personifierar den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Han är ung affärsman, hon en lovande konstnär. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans, händer något som sliter dem isär. Roy blir anklagad för ett brott som Celestial är övertygad om att han inte har begått, och han döms till tolv års fängelse. Trots att Celestial alltid varit självständig känner hon sig vilsen och övergiven, och när domen efter fem år upphävs och Roy kan återvända hem, är den kärlek som en gång fanns inte lika självklar. Går det att rädda ett äktenskap som berövats sitt fundament?

Författare: Tayari Jones
Titlel: Ett amerikanskt äktenskap 
Förlag: Forum/ Älska pocket
Omdöme: 4🌟🌟🌟
🌟

Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel - E-bok  

fredag 25 december 2020

Som skuggan följer Ljuset - Vibeke Olsson

Mina tankar
En intressant berättelse ur många aspekter, en bit svensk historia som är skriven på ett fantastiskt sätt med bra miljöbeskrivningar ett bra språk och personbeskrivningar som är oerhört levande och då särskilt fokuset på kvinnornas öde i Sverige på den tiden.

Jag tror att jag förmodligen hade gillat den här berättelsen om Bricken om jag läst de sex böckerna som är innan. Jag hade lite svårt att komma in i den och hittade inte rätt feeling. Det berodde definitivt inte på boken och bokens innehåll. Jag kommer garanterat att läsa de tidigare för jag gillade verkligen Vibekes sätt att skildra och beskriva. 


Om boken

1932, året efter skotten i Ådalen blir dramatiskt på Svartvik, först en sågverksstrejk där Svartviks arbetare står ensamma, sedan en massastrejk över hela Sverige.
Den ideologiska maktkampen mellan socialdemokratin och kommunismen präglar både strejkledningen och vardagslivet och skär rakt igenom Brickens familj.

Bricken är nu 63 år och funderar mycket över hur hon ska förmedla minnen, hopp och framtidstro till barn och barnbarn.
Mycket är osäkert och det är Bricken van vid ändå hade hon aldrig kunnat ana vad som ska hända hennes familj.

Som skuggan följer ljuset är Vibeke Olssons sjunde bok om sågverksarbetaren Bricken. De tidigare heter Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger och Som ett träd i skogen.

Tack för recensionsex 
Författare: Vibeke Olsson 
Titel: Som skuggan följer Ljuset 
Förlag: Libris
Omdöme: 💛💛💛💛 
Finns hos
BokusAdlibris , 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 

De dödas sång - Jesmyn Ward

Mina tankar

En bok som har ett fantastiskt poetiskt språk där författaren skildrar dagens USA. Det sidan av USA som skildrar och präglas av orättvisor i samhället såsom rasism.
Men ändå en berättelse om familjen som inte ger upp, en familj som besitter en otroligt stark kärlek och som kämpar tillsammans för sin överlevnad.
En oerhört stark bok som kommer stanna kvar hos mig länge.


Om boken

Jojo är tretton år och växer upp i en trasig familj i ett fattigt Mississippi. Mamman Leonie orkar inte med ansvaret för Jojo och hans lillasyster utan flyr in i knarkets dimmor.

Pappan är vit och hans familj har aldrig accepterat vare sig den afroamerikanska Leonie eller barnen, så sedan han hamnade i fängelse har de bott på morföräldrarnas lilla bondgård. Men när barnens pappa ska släppas fri väcks hoppet om en bättre framtid till liv. Leonie tar med barnen på en dramatisk bilresa som är nära att sluta i katastrof.

Författare: Jesmyn Ward
Titlel: De dödas sång
Förlag: Forum/ Älska pocket
Omdöme: 4🌟🌟🌟
🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - E-bok

Tomtarnas julnatt - Fritt tolkat av Maria Jönsson
Mina tankar om boken

En mysig bok med bilder till allas vår favortitsång Tomtarnas julnatt eller som mina barn kallade den när de var små, "Tipp tapp"Många detaljrika och småcharmiga bilder som man kan studera och prata om länge och mycket. Dessutom passar illustrationerna mycket bra till texten och nog är det svårt att låta bli att sjunga när man läser boken. Det tycker jag är charmigt och det blir ytterligare en dimension av boken.


Så här här skriver BTJ och det var ju lite lustigt för jag hade inte läst deras utlåtande innan jag skrev mitt.

"Denna välkända text är nog minsta förskolebarn förtrogen med i tack vare det idoga övande inför luciatåg och vinterfester. Här får visan nya dimensioner med Maria Jönssons fantasifulla bilder med oändligt många detaljer att upptäcka, både för det lilla barnet och för den vuxna läsaren. Det dubbla tilltalet torde vara unikt för barnlitteraturen och här används det på allra bästa sätt. Tomtarnas julnatt har alla möjligheter att bli en riktig julfavorit, både bland stora och små. Helhetsbetyg: 5/5" - BTJ, häfte 20 2020

Så missa inte att köpa den inför nästa jul, det är ju alltid bra att vara ute i god tid. Eller hur?

Tack för recex.

Titel: Tomtarnas Julnatt
Författare: Alfred Smedberg
Bild: Maria Jönsson
Förlag: lillapiratförlaget
Ålder: 3 - 6 år
Omdöme: 🎅🎅🎅🎅🎅

Den konserverade änkan - Hélène Gullberg

Mina tankar 
Vilken romandebut hon gör Hélène Gullberg. Missa inte den här pärla om du som jag älskar  historiska romaner. Hela boken andas 1700 tal och man märker snabbt att Hélène är kunnig i området hon valt att skriva om.

Miljöer, kläder och personporträtten är fantastiska precis som berättelsen om Sara som vägra följa de vanliga konventionerna för kvinnor under 1700 talet. I bland känner jag mig som om jag befinner mig i ett historiskt Stockholm, Hélène beskriver sina miljöer så tydligt att jag till och med kan känna dofterna som sprids för vinden. 

En fantastisk historisk roman som har allt som ska finnas och med ett språk som flyter och en intrig som gör att man bara vill läsa lite till. 
VARNING för sträckläsning. 
När kommer nästa? Väntar otåligt! 

Om boken 
Det är höst år 1779 i Stockholm. Sara ligger förvirrad kvar i sängen efter bröllopsnatten med sin dubbelt så gamle make, den store möbelkonstnären Georg Haupt. Föga anar hon då att hon bara fem år senare är änka, har sju barn och ensamt ansvar för den berömda verkstaden.

Påtryckningarna att hon ska gifta om sig bli konserverad hopar sig. Hennes ivrigaste uppvaktare är också den man hon fruktar mest, en man som inte skyr några medel i sin jakt på att ta över verkstaden. Ska Sara lyckas stå emot honom och det mäktiga skrået?

Den konserverade änkan är en historisk roman om kärlek, möbelkonst och kvinnors livsvillkor under gustaviansk tid. Med mustigt språk och högt tempo skildrar Hélène Gullberg verkliga personers oberättade öden.

tack för recensionsex.

Författare: Hélène Gullberg
Titlel: Den konserverade änkan 
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 5💥💥💥💥💥
Finns hos
Historiska media butik, Bokus  & Adlibris

Storytel: Angela Kovács
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

fredag 18 december 2020

5 snabba med Erika Rockborn


Tack Erika för att jag fick ställa 5 snabba frågor till dig

Vem är du? Beskriv dig med tre ord

Mamma, läkare och författare

Vilka böcker har du skrivit? 

Livmodermakt, Modermakt och Egenmakt

       

När kommer nästa bok? Kan du berätta något om den?

Spänningsroman som planeras komma ut tidigt 2022. Utspelar sig i Göteborg. Som kuriosa kan nämnas att några av karaktärerna i Makttrilogen förekommer som bifigurer i denna bok. Dock helt andra huvudpersoner.  

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?

Saknad - Karin Alvtegen

Caipirinha med Döden - Maria Ernestam

God natt min älskade - Inger Frimansson

Berätta om en dold talang du har

Ölhävning. Har vunnit ölhävning över 10 st manliga elithockeyspelare.

Agatha Christie - En dos stryknin & Dolken från Tunis

  

Mina tankar 
Med tanke på tempot som är i alla deckare nu för tiden så är det rätt charmigt att som omväxling läsa en hederlig gammal pusseldeckare skriven av den bästa.

Miljöbeskrivningarna är super charmig och jag älskar det tidsenliga i böckerna såväl interiörer som exteriörer. 
För att inte tala om att få vara med och lägga pusslet att få vara med under hela tankeverksamheten. 

Ja det är ju det Agatha skrivit, en klassisk pusseldeckare där vi får följa Poirots jakt på den skyldige.
Små ledtrådar delges med inte allt för snabb takt och javisst nog kanske det är i långsammaste laget för mig. Men det har sin charm. Jag rekommenderar båda dessa om man vill ha en lugn och snäll deckare som man inte sitter med andan i halsen hela tiden.

Lite kuriosa:

 I boken En dos strykning så får vi för första gången även ta del av originalslutet som för första gången är översatt till svenska. 

Dolken från Tunis

Ett klassiskt låsta rummet-mysterium, där alla inblandade är lika övertygande oskyldiga – som skyldiga.
När en änka i byn King Abbot begår självmord börjar ryk­tena omedelbart florera. Det ena säger att hon mördat sin make, det andra att hon var utsatt för utpressning och det tredje att hon hade en affär med den rike Roger Ackroyd.

Redan dagen efter hennes död infaller nästa. Bakom den låsta dörren till sitt arbetsrum mördas Roger Ackroyd, efter att han fått ett brev som avslöjar vem det var som pressat änkan på pengar.

Hercule Poirot kallas in och läsaren hålls på halster om vem som begått dåden till dess att han ger oss den allra sista detal­jen som hans små grå celler uppfattat.
Dolken från Tunis ses som en grundsten inom kriminallitteraturen. Boken, som valts till bästa kriminal­roman någonsin av Crime Writers’ Association, anses ha banat väg för hela den populära deckargenren.

En dos stryknin
I år är det 100 år sedan som Agatha Christies debutdeckare En dos stryknin publicerades för första gången. Det firas med nyutgivning av den odödliga klassikern.

England under första världskriget. Kapten Hastings, som ska vila upp sig från striderna, skickas till en herrgård i byn Styles St. Mary. Där lever den förmögna mrs Emily Inglethorp, som erbjudit flera belgare och flyktingar logi under kriget. När mrs Inglethorp hittas mördad ser detektiven Hercule Poirot det som sin plikt att hjälpa Hastings att lösa fallet. Vem förgiftade henne och hur lyckades mördaren fly från det låsta sovrummet? I den lilla byn finns det gott om misstänkta.


Tack för recex Bookmark

Författare:  Agatha Christi
Titlel: Dolken från Tunis & En dos stryknin
Utgiven av: Bookmark
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel: Anders Mossling


 

Magiska sagor - Katharina Vittenlind

Mina tankar
En mysig bok med 10 magiska sagor som handlar om allt från drakar, sjöodjur till ett magiskt provrum. 

Jag gillar verkligen de här sagorna, språket och känslan i berättelserna känns toppen. 

 


Dock hade jag önskat mig fler bilder när man har den som högläsningsbok då det står att den vänder sig till 3 - 6 år. Mitt treåriga barnbarn har inte tålamod att lyssna så länge utan bilder.
Illustrationerna är verkligen toppenfina och jag kommer testa boken på mitt barnbarn som är 6 år så får vi se om det fungerar bättre.
Men om åldern hade satts annorlunda så hade jag givit boken full pott men nu hämnar jag på snäppet under. Det beror på att om jag som förälder eller mormor köpt boken till min treåring utan att ha kunnat bläddra iden så hade jag blivit besviken.
Men till 6 åringar och en bit upp tror jag den kommer bli utmärkt bra! 

Om boken
10 snälla och vardagsnära sagor, i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Små (och stora) drakar, enhörningar, förtrollade fåglar, sjöodjur och en levande chokladtomte är bara några av varelserna som dyker upp i den helt vanliga vardagen. De magiska bilderna öppnar upp dörren till en värld alldeles bredvid vår egen, där vad som helst kan hända. Vad döljer sig bakom draperiet i ett provrum, vad händer egentligen på förskolan om natten, och var rymmer Pollys lillasyster varje kväll?
En samling nyskrivna sagor för förskoleåldern, som ger alldeles lagom mycket pirr i magen och passar perfekt innan läggning. Från början en mycket omtyckt ljudserie för de yngsta lyssnarna.


Författare: Magiska sagor 
Illustratör: Katharina Vittenlind
Utgiven av Bonnier Carlsen
Ålderskategori: 3 - 6 år
Betyg: 4 🐉🐉🐉🐉

Bokus & Adlibris
Storytel Michel Riddez

torsdag 17 december 2020

En oönskad julklapp - Sara Molin

Mina tankar
Saras första bok "Som en öppen bok" (tidigare inlägg) blev för mig en sådan där wow upplevelse och jag började läsa En oönskad julklapp med mycket höga förväntningar och jag måste säga att "hon gjorde det igen" 
Jag fullkomligt älskade den här också. En feelgood som står för så mycket mer och inte bara erbjuder mig hjärta och smärta.

Den här berättelsen är genomtänkt och har ett större djup än vad man först tror. Den vill berätta för oss att vi ska våga lite på oss själva, våga gå för saker som känns jobbiga och att våga ta för sig.

Dessutom är den en lättläst bladvändare med härliga karaktärer och som har ett bra, enkelt men inte torftigt språk. 
Sara har hittat en fin balans i såväl språket som i persongalleriet.
Saras sätt att skriva på gör att jag snabbt är med i historien, jag blir en av dem och känns som en kompis som vill in och styra och ställa.

Söker du en feelgood som är underhållande har lite familjehemligheter, kärlek och hög charmfaktor plussa sedan till en stor dos av självrannsakan, självinsikt och många skratt.
Det här är en feelgood när den är som absolut bäst! 
Sara har verkligen landat på himlen med härliga underbara feelgood böcker och hon är där för att stanna och hon har seglat upp som en av mina absoluta favoritförfattare.

Handling
En oönskad julklapp är en julroman fylld av humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö.
Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär. Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya.

Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut.

Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Författare: Sara Molin
Titlel: En oönskad julklapp
Utgiven av:
 Norstedts förlag
Omdöme: 5 🎁🎁🎁🎁🎁
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Viktoria Flodström

tisdag 15 december 2020

Lock Down - Peter May

Mina tankar
Kan det bli värre än så här? Mordjakt i ett London som satts i karantän på grund av en pågående pandemi? Kan det blir mer verklighets troget. Svaret på båda frågorna är ett klart och tydligt NEJ!
En bra och otroligt läskig bok och Peter May är en riktigt stark kille för att skriva fängslande och hålla oss på sträckbänken. Kanske inte hans bästa men med tanke på att den skrevs för 15 år sedan så har väl även han utvecklats och det kanske är därför jag gillar hans senare böcker bättre.


Om boken
London - epicentret för en global pandemi - är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.
Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen.
Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först - viruset eller mördaren?

Tack Modernista för recex.

Författare: 
Peter May 
Titlel: Lock Down 
FörlagModernista
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


måndag 14 december 2020

Barn i en stad vid havet - Kersti Westin


Följ med på en hisnande resa genom fyra sekler i staden vid havet!
Utifrån åtta små göteborgares upplevelser, från Gretchen 1621 fram till Glenn 2021, får vi uppleva sorg och glädje, fest och vardag, dramatik och kalabalik ... och lära oss mer om det som format staden under fyrahundra år.

En bok att läsa själv, eller tillsammans, för alla mellan fem och hundrafem vars hjärtan klappar för Göteborg.

Gustav II Adolf, Skansen Lejonet, Lasse i Gatan, Ostindiska kompaniet, Malmska valen, Evert Taube, Kopparmärra, Beda Hallberg, Poseidon, Liseberg, Volvo, Ingemar Johansson, Gothia Cup - allt och alla passerar de revy i denna saliga blandning av saga och sanning.

Mina tankar 
En trevlig bok som beskriver olika händelser i Göteborg vid olika årtal. Vi får följa 8 olika barns berättelse från Göteborg och boken startar upp med berättelsen om Gretchen 1621, som bevittnar hur Göteborg får sitt privilegibrev av självaste kungen, Gustav II Adolf. En skildring som är lättläst och som ger oss en inblick i ett historiskt ögonblick.

Illustratör: Jenny Wik

Det är en mycket trivsam bok som utöver vackra illustrerade bilder har foton på platser och på andra trevligheter. Dessutom så finns det i slutet av varje berättelse en sida där det finns en fröken som heter tex frågvis eller fröken förklarar men även en liten fnissig fröken och alla dessa fröknar reder i en del fakta men de förundras även över en del saker, som till exempel Evert Taube.
 

Jag gillar verkligen upplägget med dessa små fina berättelser som är vackert och rikt illustrerade. Men även de fina fotona som dyker upp både här och där. 
Jag skulle vilja säga att jag som snart 60 åring har läst mig oerhört mycket om Göteborg och jag tycker att den här boken skulle passa finfint att ha i skolan när man läser om Sveriges geografi och städer. Den passar faktiskt alla åldrar från låt oss säga förskole klass och upp till, ja det finns ingen slut gräns enligt mig.

Författare: Kersti Westin
Titlel: Barn i en stad vid havet
Utgiven avSpejaförlag
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  Adlibris
Läsålder: 6 - ???  år oändligt enligt mig
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

söndag 13 december 2020

5 snabba till Marléne Tamlin


Tack Marlene för att du ville vara med i min adventstävling och att du ville svara på 5 snabba frågor. 

Vem är du? Beskriv dig med tre ord

Engagerad målmedveten drömmare.


Vilka böcker har du skrivit? 

Jag har släppt tre barnböcker i år: 
 • Covve och tvålen - en barnbok om Covid-19
 • Sagan om bebissagan - En saga om att hitta sin nya roll storasyskon
 • Räkna Får - En godnattsaga full av färger, siffror och samarbete

Varför ska mina följare läsa dem?


För att det är böcker som både är roliga och mysiga i sig och samtidigt, för den som vill, har en djupare mening. Mina barnböcker är skrivna med inspiration av min snart fyraåriga dotter, och hennes fantastiska fantasi, nyfikna frågor och kloka tankar. Jag blandar fantasi med allvar och klassiska sagogrepp med nutida historier. De tre böckerna är svaren på dotterns kloka funderingar kring pandemin, syskonskap respektive att ta sig över hinder i livet. När kommer nästa bok? Kan du berätta något om den?


Jag har flera manus klara, vilket av dem som blir en bok först återstår att se! Det senaste jag skrev klart, och som jag också illustrerat själv, är en liten bok om hur demokratiska val går till, för barn i förskoleåldern (och en och annan amerikansk president kanske).


Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?


Mina! 😊 Men på vuxensidan är min personliga favoritförfattare Robin Hobb, så det får väl bli hennes första trilogi, då:

 • Mördarens lärling
 • Vargbroder 
 • Mördarens jakt! 


Berätta om en dold talang du har!


Oj, det var nog fram till i våras att skriva och illustrera barnböcker! Jag har pysslat med helt andra saker i övrigt, så det var nog få som anade att det bodde en barnboksförfattare inom mig!