Lotta växer inte, är trött och har ofta ont i magen. Tarm-Ludde krymper och har blivit rädd för smörgåsar och kanelbullar. I boken Lotta och Tarm-Ludde får vi följa flickan Lotta som har celiaki och samtidigt lära känna Tarm-Ludde och hans stora familj som bor i tunntarmen.
Boken är en fackbok i sagoform om celiaki för förskolebarn och lågstadiebarn. På ett lekfullt och lättbegripligt sätt ger boken en förståelse för sjukdomen celiaki, diagnos och behandling. Barn med celiaki kan lätt känna igen sig i Lotta, och i Tarm-Ludde får de en god vän att vilja vårda genom att äta rätt kost utan gluten. Själv beskriver jag ibland boken som en fackbok förklädd till sagobok. Detta har illustratören Moa Graaf fångat i sina illustrationer, fyllda av fantasi och känsla och samtidigt gjorda med omsorg om att vara förankrade i verkligheten.
Som komplement till sagan finns flera vardagstips för dem som har celiaki, och för äldre barn och vuxna finns i slutet av boken en ordlista med mer information om celiaki.
Boken riktar sig till alla barn med celiaki, men även till alla som har en relation till barn med celiaki. Den platsar lika bra i hemmet som i skolor och förskolor och på vårdcentraler, sjukhus och dietistmottagningar.
Texten är faktagranskad av adjungerad professor och överläkare Daniel Agardh. Han skriver så här om boken:
- ”balanserad mellan att vara rolig och allvarlig utan att den viker av från det faktiska”
- ”saklig och korrekt skriven ur ett läkarperspektiv”
- ”ger många nya tips på förklaringar som jag själv kommer använda i fortsättningen”
5 kronor per såld bok skänker Margareta till Celiakifonden (Svenska Celiakiförbundets forskningsfond).
Svenska Celiakiförbundet har skrivit förordet i boken och har valt att ge boken till alla nya medlemmar under tio års ålder. Källa (eldingponten.com)
Ett recept på kanelbullar får du också |
Att det är en faktabok som är upplagt som en saga gillar jag och de fina och detaljerade illustrationerna ger ytterligare en dimension till texten.
På ett tydligt och pedagogiskt sätt förklarar författaren vad som händer i kroppen. Hon berättar hur en läkarundersökningen går till och vad an själv ska göra för att få må bra igen.
Det här är en bok som borde finnas tillgänglig i olika barngrupper, allt från förskola till tidigare år i grundskolan för att skapa förståelse hos kompisar för vad som sker i kroppen om man blivit diagnostiserad med celiaki.
Jag gillar alla smarta och bra tips man får i boken och att det finns en tydlig och bra ordlista som förklarar svår ord och uttryck finns längst bak i boken.
Ålder 6 - 9 år tror jag kan stämma bra med tanke på att det är ganska mycket text och att det är såväl saga som fakta bok men jag tror att yngre läsare kan gilla att lyssna och läsa bilderna.Författare: Margareta Elding-Pontén
Illustratör: Moa Graaf
Förlag: Omniprint Förlag, Stockholm
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig