lördag 27 februari 2021

Lotta och Tarm-Ludde - Margareta Elding - Ponten


Lotta växer inte, är trött och har ofta ont i magen. Tarm-Ludde krymper och har blivit rädd för smörgåsar och kanelbullar. I boken Lotta och Tarm-Ludde får vi följa flickan Lotta som har celiaki och samtidigt lära känna Tarm-Ludde och hans stora familj som bor i tunntarmen.


Boken är en fackbok i sagoform om celiaki för förskolebarn och lågstadiebarn. På ett lekfullt och lättbegripligt sätt ger boken en förståelse för sjukdomen celiaki, diagnos och behandling. Barn med celiaki kan lätt känna igen sig i Lotta, och i Tarm-Ludde får de en god vän att vilja vårda genom att äta rätt kost utan gluten. Själv beskriver jag ibland boken som en fackbok förklädd till sagobok. Detta har illustratören Moa Graaf fångat i sina illustrationer, fyllda av fantasi och känsla och samtidigt gjorda med omsorg om att vara förankrade i verkligheten.



Som komplement till sagan finns flera vardagstips för dem som har celiaki, och för äldre barn och vuxna finns i slutet av boken en ordlista med mer information om celiaki.



 

Boken riktar sig till alla barn med celiaki, men även till alla som har en relation till barn med celiaki. Den platsar lika bra i hemmet som i skolor och förskolor och på vårdcentraler, sjukhus och dietistmottagningar.


Texten är faktagranskad av adjungerad professor och överläkare Daniel Agardh. Han skriver så här om boken:

  • ”balanserad mellan att vara rolig och allvarlig utan att den viker av från det faktiska”
  • ”saklig och korrekt skriven ur ett läkarperspektiv”
  • ”ger många nya tips på förklaringar som jag själv kommer använda i fortsättningen”

5 kronor per såld bok skänker Margareta till Celiakifonden (Svenska Celiakiförbundets forskningsfond).

Svenska Celiakiförbundet har skrivit förordet i boken och har valt att ge boken till alla nya medlemmar under tio års ålder. Källa (eldingponten.com)




Ett recept på kanelbullar får du också

Att det är en faktabok som är upplagt som en saga gillar jag och de fina och detaljerade illustrationerna ger ytterligare en dimension till texten.
På ett tydligt och pedagogiskt sätt förklarar författaren vad som händer i kroppen. Hon berättar hur en läkarundersökningen går till och vad an själv ska göra för att få må bra igen. 
Det här är en bok som borde finnas tillgänglig i olika barngrupper, allt från förskola till tidigare år i grundskolan för att skapa förståelse hos kompisar för vad som sker i kroppen om man blivit diagnostiserad med celiaki.

Jag gillar alla smarta och bra tips man får i boken och att det finns en tydlig och bra ordlista som förklarar svår ord och uttryck finns längst bak i boken.

Ålder 6 - 9 år tror jag kan stämma bra med tanke på att det är ganska mycket text och att det är såväl saga som fakta bok men jag tror att yngre läsare kan gilla att lyssna och läsa bilderna.

Tack Margareta för att jag fått läsa den här mycket viktiga boken.

Titel: Lotta och Tarm-Ludde
Författare: Margareta Elding-Pontén
Illustratör: Moa Graaf
Förlag: Omniprint Förlag, Stockholm
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

torsdag 25 februari 2021

Caféet som aldrig sover - Libby Page




Men åh så jag gillade den här boken.
Det är en bitterljuv 
feelgoodroman som inte bar innehåller hjärta och smärta utan som även beskriver djup vänskap, kärlek, svikna löften och en hel del hemligheter.
Det jag tycker så mycket om är att den trots den glättiga ytan även har en allvarlig underton som får mig att tänka till både en och två gånger,
En berättelse om att följa sin drömmar som beskrivs på ett varmt och inkännande sätt. Sidoberättelserna om de olika gästerna på caféet berör mig då Libby verkligen fått karaktärerna att kännas äkta. 
Person- och miljöbeskrivningarna i och runt caféet känns också riktigt bra. Jag känner mig verkligen som om jag befinner mig i London.
Du får är en mysig läsupplevelse och det är väldigt trevligt att hänga med personerna i det charmiga caféet. 
För mig är det här feelgood när den är på topp. LÄS!

Handling

En glödande röd skylt visar vägen till caféet som serverar fish & chips och amerikanska pannkakor till Londonbor och turister såväl dag som natt. Medan nattbussarna stannar till och åker vidare utanför fönstret, pyser och fräser kaffemaskinen fram sitt koffein till de sömnlösa.
Stellas Café betyder många saker för många människor, men framför allt är det en plats där livet kan få vänta utanför dörren. En plats för små vänligheter. En plats där vem som helst kan vara den de vill, där alla alltid är välkomna.

I centrum står Hannah och Mona bästa vänner, servitriser och drömmare. De arbetar på Stellas, men båda drömmer om mer, om att lämna caféet bakom sig och bana sig en egen väg i livet.

Välkommen in och tillbringa tjugofyra timmar på Stellas Café: en dag då Hannahs och Monas vänskap kommer att sättas på prov, då gemenskapen kommer att stärkas och liv kommer att förändras


Tack för recex.

Författare: Libby Page
Titlel: Caféet som aldrig sover  
Utgiven av: piratforlaget
Betyg: 5 🍮🍮🍮🍮🍮

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel Johanna Herrmann

tisdag 23 februari 2021

Nu ska vi prata kalas & Nu ska vi prata förskola - Embla Sue Panova & Jessika Linde Brundin



Jag har fått chansen från Speja förlag att läsa och tycka till om två fantastiska böcker.
De ingår i en serie som heter "Nu ska vi Prata"  och som vänder sig till åldern 0 -3 år. 


I den unika bokserien Nu ska vi prata! står barnets språkinlärning i fokus. Både det talade och det tecknade språket. Barnens språkhjälte Poff visar hur de viktigaste och vanligaste orden tecknas med hjälp av stödtecken.

Böckerna är framtagna i samarbete med talpedagog och orden är noga utvalda för att passa det lilla barnets språkinlärning.
Utöver att de är pedagogisk så har de fina och berättande bilder av Moa Graaf och fin text av Embla Sue Panova & Jessika Linde Brundin 

  

Mina tankar 

 här böckerna har ett fint pedagogiskt upplägg. De berör ämnen som är viktiga för små barn och ord som är på en bra nivå för åldersgruppen de vänder sig till.
Det är lagom med text och bilderna är i sig väldigt tydliga och berättande.
Jag gillar Poff som är med och förklarar och visar hur orden tecknas. Suveränt.  

  

Boken avslutas med bra och tydlig information vad som menas med med teckenstöd. Sist men inte minst finns det fantastiska och tydliga bilder samt instruktioner för hur du tecknar olika ord från boken. 

Titta på bilderna och lär er teckna tillsammans.

söndag 21 februari 2021

Ellens val , det nya livet - Helena Dahlgren


Min passion för historiska romaner har alltid funnits och jag mår faktiskt som bäst när jag läser dessa. Dessutom har jag själv läst litteraturvetenskap och älskar vinklingen i den här berättelsen med alla litteraturhänvisningar och inslag om gamla svenska författare.

Jag tycker mycket om språket, person- och miljöbeskrivningarna samt tilltalande språket som drar in mig i berättelsen direkt från första sidan.
En fint berättad historia om framförallt vänskap och kärlek till familj men även kärlek till andra personer. 
Dessutom handlar den om kvinnors kamp för lika rättigheter och för att kvinnas rätt i såväl samhället i stort men kanske i Ellens fall i den akademiska värden. 

Det som gör att jag inte ger boken full pott är kanske att jag saknar lite driv i Ellens berättelse men berättarrösten i Ellens syster Isa gillar jag skarp och jag hade kanske önskat att den kommit fram lite tydligare. Kanske det kommer i del 2 då det såklart var en rejäl cliffhanger här. Det finns många frågetecken som ska rätas ut och jag vet ju att det här kommer bli många delar så det löser sig säkert i slutänden.  

LÄS!
Du får en gemytlig stund med en mysig och fin feelgood berättelse 
som beskriver hur kvinnors situation ofta kunde te sig under tidigt 1900 tal och om kärlekens kanske för oss väldigt annorlunda villkor. 
En bok som du kommer att sluka och förhoppningsvis älska.

Handling
Första delen i en unik och beroendeframkallande romanserie om kärlek och systerskap, i en tid av förändring. En stad, många drömmar. Året är 1915 och Ellen har just klivit av tåget i Ljungsala, en universitetsstad i södra Sverige. Hon har rest dit för att träffa sin syster, men blir snart indragen i stadens alla lockelser. Vänskap och kärlek uppenbarar sig och för första gången känner Ellen att möjligheterna är oändliga. Något väcks till liv i henne. Kanske kan även hon bli något? Men vägen mot drömmen visar sig bli svårare än hon först trott. I en värld där nytt och gammalt möts börjar kvinnor upptäcka nya vägar - i livet och i kärleken. Men inget kommer utan svårigheter.


Författare: Helena Dahlgren
Titlel: Ellens val , det nya livet 
Utgiven av: lovereads 
Betyg: 4📒📒📒📒

StoryteElla Schartner
Omnible - hitta bästa priset på boken åt dig

Tack  lovereads för att jag fick läsa.



lördag 20 februari 2021

Till mina torskar, Mitt liv på Berlins sexklubbar - Hanna Widerstedt, Leon Milton



En sorglig och utelämnande berättelse om en tjej som hamnade väldigt galet i livet. Självklart är det en förfärlig berättelse och jag önskar ingen ska behöva uppleva detta elände och det vore bra om detta skit med sexköp kunde få ett slut.


Dock har jag svårt att hitta fokus när jag läser, jag kan tycka att boken är lite rörig och hoppig. 

Bokens handling
För att glömma vad alla tycker om henne, hennes blogg och den fejkade relationen med influencern Jockiboi lämnar Hanna Widerstedt Sverige. Hon flyttar till Berlin för att bli konstnär. Det visar sig vara mycket svårare än hon trott. Hon söker extrajobb, men får nej överallt eftersom hon inte kan tyska.

I staden kryllar det av strippbarer och bordeller, en kvälls dansande på en klubb leder till att hon senare börjar sälja sex. Det är ett steg in i en värld som är svår att ta sig ur. Hon hamnar i destruktiva relationer, blir gravid och tvingas göra abort.

Hanna varken dricker eller drogar. Istället blir hon shoppingberoende, hetsäter och tar milslånga promenader för att straffa sig själv. När lättklädda bilder och rykten når Sverige vågar hon inte återvända hem utan börjar skära sig själv och planerar att ta sitt liv.

Öppenhjärtigt berättar Hanna om kallhamrade hallickar, eskortresor med kändisar och smutsiga bordeller med torskar som tycker det är lika odramatiskt att köpa sex som att äta hamburgare. Till mina torskar är också en berättelse om en förlorad barndom och om kärleken till kaninen Ester, som blir ett substitut för det barn Hanna pressades att ta bort.

HANNA WIDERSTEDT blev känd som kontroversiell bloggare och Big Brother-deltagare. Efter att i många år försörjt sig på att sälja sex i Berlin lyckades hon nyligen ta sig loss och hem till Sverige för att starta ett nytt liv som konstnär.

Titel: Till mina torskar, Mitt liv på Berlins sexklubbar
Författare: Hanna Widerstedt, Leon Milton
Förlag: lindochco
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 
Storytel - Ella Schartner

torsdag 18 februari 2021

Amerikansk Jord - Jeanine Cummins


Som alla andra som inte varit först på att läsa så hade jag enorma förväntningar på den här romanen.
Och jag måste instämma i hyllningskören, det här är en otroligt bra bok. En bok som jag kommer att finnas kvar i mitt medvetande länge och det på grund av många olika faktorer.
Den är väldigt en oerhört stark läsupplevelse, den är mycket välskriven och trots det svåra innehållet så är den väldigt lättläst.
Den är hemsk, den är gripande, den är ruskig och den berör och rör om i hjärtat.  
Nog för att det är en fiktion så känner jag att det blev en riktig ögonöppnare för mig. Insikten över hur det är leva i ett land med kriminalitet och där våldet styr och bestämmer. 

Som läsare slängs jag bokstavligen in i en dramatisk handling som börjar när Lydia och Luca blir vittne till att 15 av deras familjemedlemmar blir mördade bara några meter ifrån dem. 

Jag har dock en sak som irriterar mig och det att en del av de spanska ord och uttrycken inte blivit översatta till svenska, det stör mig oerhört och jag retar mig på det genom hela boken
Därför blir mitt omdöme 4 + 
Bokens handling
Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar.

Tack Bazar för att jag fått läsa 

Författare: Jeanine Cummins
Titlel: Amerikansk Jord
Utgiven avBazar förlag
Omdöme: 👍👍👍👍 +

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 
Storytel - Mirja Turstedt

Böckerna om hunden Alfie - Anders Axelsson

1 Alfie Hunden - som bara ville bli älskad

2 Alfie Hunden - Hunden som hjälpte en vän

Tack för recex

1 Alfie är en liten och älskvärd vovve som rycks ifrån sitt trygga liv med mamma och syskon. Han ger sig ut i stora världen där regler tyvärr inte bestäms av en liten valp, utan av människor. 

2 Hunden Alfie är tillbaka och tillsammans med den gamle mannen ska de ut och fiska i de nordliga floderna. Allt går dock inte riktigt som planerat och återigen kastas Alfie ut i ett ofrivilligt äventyr.

Mina tankar

De här böckerna är jättefina och viktiga då berättelser berör och som lyfter många känslor och tankar. Illustrationerna är charmiga men ibland tyckte mitt barnbarn att de var lite otäcka. Texten flyter på bra och då det är ganska mycket text tänker jag att man kan ha den som en kapitelbok för barn som är runt 4-6 år. Man kan även diskutera och resonera mycket utifrån bilderna.

Författare: Anders Axelsson Illustrationer: Marcus Lindholm Förlag: @vistoforlag

Storytel: Gunilla Nyroos

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

tisdag 16 februari 2021

Mästaren - Anna Ihren


Mästaren är den tredje fristående delen i Jubileumsserien som speglar de utmaningar Göteborg står inför när staden fyller 400 år, 2021. Nattvakten är den första delen och Maskmakaren den andra.
En bok som bjuder på många starka karaktärer. Dessutom skildrar Anna dem samt miljöerna på ett trevligt sätt. Det är en välskriven, snäll och snabbläst deckare men som tyvärr inte når hela vägen för att jag ska ge den toppbetyg. För mig är det lite väl tvära och snabba kast än hit och än dit och det kan ibland kännas lite väl rörigt för min smak. Men trots det är boken väl värd att läsas och jag rekommenderar hela serien för dig som älskar deckare som inte är så hiskeligt våldsamma.


  




Bokens handling
Ännu ett mord skakar Göteborg och spåren leder ända till 80-talets Berlin.

Högst upp på taket till Göteborgs första skyskrapa hittas byggmästaren Ernst Rosbäck död. Bygget är ett prestigeprojekt för den snart 400 år gamla staden och poliskommissarie Dennis Wilhelmson och hans kollegor har nu allas ögon på sig. Inte minst politikernas, som pressar dem att lösa mordet. Byggmästarens barnbarn, fjorton år gamla Nadja, är dessutom försvunnen sedan flera månader tillbaka och polisen har ännu inte hittat några spår efter henne. 

Sandra Haraldsson är tillbaka på arbetet efter en lång sjukskrivning. Hon är utbränd sedan de fruktansvärda händelserna i den gamla källaren på mentalsjukhuset Sankt Jörgen. Sandra kämpar mot tröttheten och tårarna som hela tiden tränger sig på. Hennes chef Camilla Stålberg är minst sagt splittrad eftersom hon och flickvännen Cleuda har allvarliga problem i relationen och det påverkar alla som kommer i chefens väg. 

Vem mördade byggmästaren och varför? Utredningen står stilla, men så får polisen upp ett spår som leder till Berlin och gruppen Alphavilles gamla låtar från 1984. Men deras framsteg stoppas snart av virussjukdomen Corona, som härjar skoningslöst i Europa.

Tack Anna och LBförlag  för recex.
Författare: Anna Ihrén
Titlel: Mästaren 
Utgiven av: LBförlag
Betyg: 3🌟🌟🌟

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


Längs den lila linjen - Deepa Anappara

Jag hade stora förväntningar på den här boken och jag tror jag måste erkänna att jag nog ble lite besviken.
Även om boken är läsvärd och den engagerar så fattades något och den var rätt rörig och hoppig.
Jag la bort den för att kanske inte läsa klart men hur det än var så tog nyfikenheten överhand och nu är den utläst.

Plus för boken är att Deepa Anappara skriver målande det känns många gånger som man är med där i handlingen och det tycker jag är ett bra betyg.

Det här är en berättelse baserad på verkliga händelser, om utsatthet och kamratskap och om religiösa motsättningar. Men även om hur det kan vara att leva i dagens Indien. Och ja, den gör avtryck. 
Jag tycker alla indiska begrepp som inte förklaras blir lite väl mycket för min smak. 



Bokens handling

Jai tittar på alldeles för många polisserier och tycker att han är smartare än vännerna Pari (fast hon har bäst betyg i klassen) och Faiz (även om han har ett riktigt jobb). När en skolkamrat försvinner bestämmer sig Jai för att dra nytta av sina nya kunskaper och lösa fallet. Pari och Faiz blir hans assistenter, och tillsammans ger de sig ut på jakt genom livliga basarer och trånga marknadsgränder som luktar kardemumma och stekhet olja. I bakgrunden skymtar storstadens glittrande ljus och lyxiga höghus. Även om Jais mamma jobbar i ett av dem känns det som en helt annan värld.
Men det som börjar som en oskyldig lek slår snart över i något långt allvarligare när fler barn från grannskapet försvinner. Jai, Pari och Faiz blir tillsammans tvungna att konfrontera vettskrämda föräldrar, likgiltiga poliser och rykten om barnätande djinner. När tragedin kryper allt närmare förändras deras liv för alltid. Längs den lila linjen, en berättelse baserad på verkliga händelser, är en oförglömlig roman om fantasi och mod, utsatthet och kamratskap, och en brännande skildring av Indien av idag.

Tack Polaris för recex.

Författare: Deepa Anappara
Titlel: Längs den lila linjen
Utgiven av: Polaris
Ömdöme: 💜💜💜

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Ebok

måndag 15 februari 2021

Döden som vakar - Anne - Marie Schjetlein

 


En snabbläst och hyfsat spännande bok med korta kapitel och med bra driv. 
Jag kan tycka att historierna är lika mycket ett relationsdrama om familjerelationer där mörka och gåtfulla hemligheter ligger i periferin och skvalpar som en spänningsroman med ond bråd död och en hel del dramatik invävt. 

En bok som har undertoner av att något hotfullt och skrämmande ska hända. Hela tiden ligger det och darrar i luften att något fasansfullt kommer att ske. Något är förfärligt fel.
 
Det här är böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö men även runt händelser som sker i Andreas liv.
Mitt tips! Läs dem i rätt ordning då man följer personernas liv och jag rekommenderar böckerna till alla som tycker om lättlästa svenska kriminalromaner.


Bokens handling

ANDREAS, STINA OCH BARNEN är lyckliga i sin stora bonus-familj och njuter av tillvaron med bebisen Julia. Men för Andreas tar arbetet på sjukhuset ut sin rätt. Personalen är slutkörd och stressen hotar kvaliteten på vården. Andreas oroar sig även för en av sina svårt sjuka patienter som har sin pappa vid sin sida dag som natt. När hon äntligen vaknar upp ur koman är pappan som bortblåst och patienten hävdar att hennes föräldrar är omkomna sedan länge.

Hemma börjar Stina känna sig rastlös. Hon vill vara mer än fembarnsmamma och bestämmer sig för att ta tag i sina gamla frisördrömmar. Nu behöver hon och Andreas anpassa sig till en ny vardag om inte familjelyckan ska hotas. Samtidigt oroar sig vännen Lena för sin frånvarande man. Andreas kan inte släppa mysteriet med den försvunne pappan, och upptäcker snart liknande fall runt om i Sverige. Vem är han och varför utgav han sig för att vara patientens närmaste anhörig? När Andreas börjar lägga ett pussel framträder en bild av det mest förbjudna.

Tidigare böcker i serien





Författare: Anne - Marie Schjetlein
Titlel: Döden som vakar
Utgiven avBokfabriken
Betyg: 3 🌟🌟🌟


Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna 
Storytel: Katarina Ewerlöf


söndag 14 februari 2021

Utloggad - Lilly Emme


En härlig och skojig bok men som dessutom utöver humor även har ett djupare budskap som är värt att fundera över.

Utloggad beskriver även om hur det är att leva med en dröm om att bli författare men utan den stora tilltron till sin förmåga. Hur det kan påverka beslut som tas och som kan få ödesdigra konsekvenser.

Den här boken tar upp den stora frågan som idag utgör mångas dilemma, måste man ständigt vara uppkopplade och inloggade överallt?
Är det Ok att logga ut?

Utloggad handlar också om vad man gör när en vän mår dåligt och om man kan förlåta vad som helst.
En bok som är skriven på ett lättsamt sätt och med ett fint flöde, trevliga miljö och personbeskrivningar. 

Härlig feelgood med både humor och djup.

lördag 13 februari 2021

Tutte Brödsmulas äventyr x 4 - Annika Billberg

  
  
Det här är härliga berättelser om den lilla flickan Lisa och hennes kompisar Tutte Brödsmula och Kalle Humla som osökt får mig att tänka på Tummelisa. Lisa har börjat i första klass och under årets olika lov besöker hon farmor och farfar i Vikhammar och där händer det många spännande saker. 
T
illsammans med sina två små vänner upplever Lisa underbara loväventyr och precis vad som helst kan hända.

Kapitlen är lagom långa för högläsning med ett direkt och ganska enkelt språk. Bilderna är ljuvliga och de är mycket väl anpassade till texten. Det är Jeanette Friman som är illustratör. Ålder 6 -9 år känns mycket bra.
En berättelse som tillåter barn att ha fantasifigurer och att vi som vuxna kanske skulle vara bättre på att spinna loss på alla häftiga fantasier och idéer som barnen sprutar ur sig dagligen. 

En bok med humor, spänning och massor av fantasi. Helt underbar.


De fyra böckerna i serien om Tutte Brödsmula är 

  • En sagolik sommar
  • Ett zurrigt höstlov
  • En virrig pirrig vår
  • En vimsig vinter
Författare: Annika Billberg
Illustratör: Jeanette Firman
Målgrupp: 6 – 9 år
Bokförlag: Hoi förlag
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Omdöme: 🎂🎂🎂🎂🎂
Köp böckerna hos:  Hoi förlag

Snöängeln - Anki Edvinsson


Mina tankar

Intrigen i sig fungerar rätt bra och är rätt smart men tyvärr tycker jag att innehållet dels är så likt många andra i samma genre. Vi bjuds på lite väl många tillfälligheter som blir lite väl tillrättalagda och som jag tycker får ta lite för mycket plats i boken. Men till slut knyts säcken ändå samman om än på för mig ett lite väl krystat sätt. 

Men vill du läsa en hyfsat spännande och underhållande deckare som dessutom är så där lättläst med ett språk som flyter på då rekommenderar jag dig att läsa Snöängeln, en serie som utspelar sig i Umeå. 

Charlotte von Klint och Per Berg vid Umeåpolisen är huvudkaraktärerna i den här serien och jag ser fram emot att följa dem framöver. 



Bokens handling
En pojke hoppar från en bro. En kvinna hittas mördad i sitt hem. En tonårsflicka försvinner spårlöst. De tre tragiska händelserna verkar först inte kopplade till varandra. Men Charlotte von Klint och Per Berg vid Umeåpolisen börjar se tecken på att allt hänger samman. Den gemensamma nämnaren stavas narkotika.
Medan vintern har ett fast grepp om Umeå och snötäcket växer allt högre, kämpar Per och Charlotte mot klockan. De måste ta reda på vem som är ansvarig för tragedierna som drabbat och fortsätter att drabba staden, och de måste till varje pris hitta den försvunna flickan - innan det är för sent.

Snöängeln är en spännande, tempofylld och uppslukande kriminalroman. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg är på många sätt varandras motsatser, men tillsammans bildar de ett oslagbart team.

Tack Norstedts förlag och Anki för att jag fick läsa och tycka

Författare: Anki Edvinsson
Titlel: Snöängeln
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: ⛄⛄⛄+

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Maria Lyckow

torsdag 11 februari 2021

Jag är eskort - Jag har autism - Lilla Minn

 

Mina tankar

Vill du läsa en liten bok med ett otroligt stort, sorglig och utelämnade innehåll, då ska du läsa den här. En bok som berör, gör dig ledsen och som ända går fort som en dans att läsa.
En berättelse som kom till av de antecknigar som "Lilla Minn" skrivit som eskort och den beskriver Lilla Minns värd på ett otroligt utelämnande sätt.

Berättelsen är skrämmande men känns så äkta och jag blev så bedrövad, rädd., ilsken men ändå så glad att författaren har orkat beskriva sitt liv som eskort. Ja, glad då många många verkligen behöver läsa hur verkligheten faktiskt kan se ut. 
Jag fick mig i alla fall en rejäl tankeställare.

Man får följa med in i Lilla Minns värld för en kort stund och boken förmedlar självinsikt och positivitet och jag hoppas att Lilla Minn förstår hur betydelsefull den här boken kommer att bli för många.

Jag hoppas att många kommer att läsa den här för det tycker jag att alla ska göra. Tack Lilla Minn för att du skickade de bok till mig.

Baksidetext

Jag ville skriva en bok som inte var dömande på något sätt. Jag är inte arg på någon utan ville öppet berätta om övergrepp, autism, eskort, tid, pengar, sexköparens fru och att jag faktiskt inte behöver passa in i samhället. Jag tror att dialogen mellan eskorter och polisen behöver hållas utanför själva sexköpet. Jag har försökt nå dem på mitt busiga lilla vis utan att det skadar mitt eskortjobb eller mina kunder. Detta för att det finns en minoritet farliga köpare som inte borde gå fria. Under tiden för mitt skrivande förlät jag även "Lilla" Minn, flickan i mig, som jag varit så arg på tills jag i boken skrev att hon faktiskt var ett barn under övergreppen. Först då förstod jag att jag behöver tycka om henne.


Titel: Jag är eskort - Jag har autism Författare: Lilla Minn

Recensioner & prisjämförelse hittar du hos Omnible


onsdag 10 februari 2021

Bojan och grävmaskinen - Johan Anderblad



Stora fordon för små barn. Bojan gräver i legolådan. Han behöver hitta bitarna som gör att huset han bygger blir färdigt för natten. Men Bojans mamma Bibbi tycker det är dags att gå och lägga sig. Om man hade en grävmaskin skulle det gå fortare att hitta rätt bit, säger Bojan. Han undrar hur mycket man får plats med i en grävskopa. Det vet jag, svarar Bibbi - hon här ju kört nästan alla sorters fordon. Hon har till och med jobbat som grävmaskinist och vet allt om hur grävmaskinen fungerar. Hon får berätta om hur det var när hon skulle gräva en damm och två rådjurskid behövde räddas!

Mina tankar
Det finns lagom med bra och lättförståelig text att diskutera runt men även en mängd härliga bilder att resonera kring.
Det är kul att läsa om Bojan och hans mamma. Hon är en mästare på att köra grävskopa och hon delar med sig av all kunskap runt omkring dessa stora maskiner.

Jag har just lärt mig att det är stor skillnad på en grävmaskin som har hjul och på en som har band. en med hjul kan även köra kortare sträckor i trafiken medans den med band kan köra över diken och i djup lera.
Jag älskar hur Johan kombinerar fakta på ett så lättbegripligt sätt med den fina sagoberättelsen.
Pedagogisk, lättläst och underbar. 
Jag vill läsa fler böcker om Bojan och hans mamma.

Titel:Bojan och grävmaskinen
Författare:Johan Anderblad 
Förlag: BonnierCarlsen
Omdöme: 🚩🚩🚩🚩🚩/5
Illustratör: Filippa Widlund
Finns även som ljudböcker på exempelvis Storytel 



måndag 8 februari 2021

Nästan bra på livet - Conny Palmkvist


En bok som beskriver och berättar om så mycket kärlek. Det är en vacker bok skriven till en mycket älskad dotter. En dotter som till följd av förlossningskomplikationer visar sig vara autistisk. Conny sätt att berätta helt ärligt och öppet om familjens liv går rakt in i hjärtat och man kan riktigt ta på hans värme och kärlek.

Jag instämmer helt i den här recensionen om boken.

“Nästan bra på livet är inte bara en självbiografisk utan också en ytterst självutlämnande skildring om en pappas förhållande till en annorlunda dotter. Den berör mig verkligen i mitt innersta, inte minst som en direkt följd av intensiteten i det utsökt vackra språket.”
/ Norra Skåne

Om boken
När Lova föds är hon varmt efterlängtad. Samtidigt är hennes pappa Conny livrädd för att inte räcka till som far och oroar sig för att inte kunna ge dottern den trygghet hon behöver.

Vid förlossningen drabbas Lovas mamma av allvarliga förlossningskomplikationer och under några dagar står han helt ensam med den nyfödda. Lova är hans ansvar och bandet som skapas mellan dem är starkare än alla ord.

Men efter den första tiden hemma smyger sig en oro in i deras liv. Varför är det så svårt att få kontakt med dottern? Utvecklas hon verkligen som alla andra barn? Och hur gör man för att nå fram till ett barn som lever i en helt egen värld? När vardagen blir allt svårare att tackla, glider Conny och dottern ifrån varandra. Källa: 
Nästan bra på livet — Conny Palmkvist

Tack Bazar för att jag fått läsa 

Författare: Conny Palmqvist
Titlel: Nästan bra på livet
Utgiven avBazar förlag
Finns hos
Bokus & Adlibris

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 
Storytel - Björn Wahlberg

söndag 7 februari 2021

De sista barnen på jorden och midnattsklingan - Max Brallier


Här bjuds vi på explosivt och snabbt tempo. Jag gillar de extrema och coola illustrationerna trots att de är i svartvitt.
Följ med på vilda och helt galna upptåg som håller ett tempo så man nästan baxnar.
Boken är skriven på ett språk som passar till åldern och det flyter på bra. Kapitlen är lagom långa som högläsningsbok men även när barnet kommit upp i bokslukaråldern. 

Det här är den 5 fristående boken i serien men för mig är det den första jag läser och jag gillar den.
Spännande, rolig och lättläst
Du kan även se den här serien på Netflix.
  

Handling

De sista barnen på jorden är tillbaka i den femte delen i succéserien - och återigen måste de ta upp kampen mot ondskan.

Jack och hans kompisar har överlevt sin första vinter efter Monsterapokalypsen. Det var ingen lätt match, men trots det har de inget emot att ta sig an nya, otäcka monster. När Jack upptäcker att hans trogna vapen, Skäraren från Louisville, har fått utomjordiska krafter börjar han träna stenhårt för att lära sig alla tricks en monsterdräpare kan behöva.

Kompisarna har så fullt upp med att slåss mot zombier och fly från lianmonster (och spela en och annan omgång tv-spel) att de inte märker att något är fel med Dirk. Varje gång en zombie är i närheten blir han minst sagt skum ... Och som vanligt dyker en ny fiende snart upp i stan. Kan Jack, June, Quint och Dirk rädda sig själva och världen från ondskan ännu en gång?

Tack HarperCollins för recex.

Författare: Max Brallier 
Titlel: De sista barnen på jorden och midnattsklingan 
Utgiven av HarperCollins
Ålder: 9 - 12 år
Omdöme: 4 💥💥💥💥
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


 

lördag 6 februari 2021

Hjärtlinjer - Brit Bennett


Jag var fast direkt och jag släppte inte boken för än jag läst sista raden. Jag har dessutom lyssnat då jag diskat, lagat mat och promenerat, så bra var den här boken.
Det här är en mycket tänkvärd berättelse om två kvinnors (tvillingar) olika sätt att hantera att de är svarta i ett samhälle där man bör vara vit. 
Jag måste medge att jag var lite orolig över att läsa boken då jag hade hört att den skulle vara så otroligt bra och extremt medryckande. Ja vissa hade till och med gått så långt att de ansåg att det här var en av de bästa böcker de läst. 

Men vet du, jag hade oroat mig helt i onödan, den här är så bra som jag hade hoppats på och jag kan bara säga LÄS, du får en bok med hög läsupplevelse, ett bra driv samt fina miljö- och personbeskrivningar.
 
Jag kan verkligen rekommendera den här om du är med i en bokcirkel och som av en händelse så finns det redan färdiga frågor.

Kuriosa: HBO har köpt rättigheterna till Brit Bennetts roman Hjärtlinjer

Handling

“Fångar läsaren och släpper aldrig taget … Fantastisk!” Los Angeles Times

Som barn gör tvillingarna Stella och Desiree allt tillsammans – till och med rymmer hemifrån till storstaden New Orleans. Som vuxna går de skilda vägar. Desiree får en dotter och flyr från ett destruktivt äktenskap. Stella försvinner spårlöst och förblir en gåta i många år. Tills en dag …

En morgon 1968 kommer en kvinna gående in i småstaden Mallard. Hon ser likadan ut som när hon lämnade staden tillsammans med sin tvillingsyster vid 16 års ålder – med ljus hy i samma färg som knappt fuktad sand och mörkt lockigt hår. Att det är Desiree som återvänt är uppenbart, trots att tvillingsystrarna var lika som bär. Hennes gång vittnar om en stolt och upprorisk personlighet, till skillnad mot systern Stellas eftertänksamma lugn. Vid handen håller kvinnan en flicka som är mörk som natten. Hon liknar inte alls sin mamma.

Desiree trodde aldrig att hon skulle återvända. Det var hennes idé att rymma till New Orleans, där hon hoppades slippa småstadens fördomar. Men första gången Sam slog henne började tanken ta form. De hade varit gifta i tre år då och hon tyckte fortfarande att det kändes som en smekmånad – tills hans hand for genom luften och träffade hennes mun. Tillslut insåg hon att hon måste fly innan han dödade henne. Så hon låtsades somna bredvid sin man en kväll, smög upp och packade hastigt en väska, tog dottern vid handen och sprang.

Vid det laget var Stella redan borta. Hon fick jobb på ett fint varuhus genom att låtsas vara vit, sågs strax efteråt tillsammans med en välklädd vit man på stan och försvann spårlöst en dag.

Men någon kommer snart att få upp ett spår. På en mörk pub i New Orleans tar Early, som hankar sig fram genom att jaga brottslingar och mördare, emot ett kuvert med foton på en förrymd hustru. När han öppnar det drar magen ihop sig. För första gången på tio år ser han ansiktet på kvinnan han aldrig slutat drömma om ... (Källa:Bonnisersbokklubbar)


Författare: Brit Bennett 
Titlel: 
Hjärtlinjer
Förlag: Albert Bonniers förlag
Omdöme: 5💚💚💚💚💚

Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel -  Astrid Assefa



torsdag 4 februari 2021

Stormfågel - Lena Ebervall & Per E Samuelsson

Mina tankar 
Lena Ebervall och Per E Samuelsons bok Stormfågel handlar om ett spännande levnadsöde. Den handlar om en händelse direkt ur verkligheten. Jane Horneys liv och leverne.

I normala fall brukar jag verkligen älska den här typen av berättelse som skildrar verkliga händelser och levnadsöden.
Tyvärr så måste jag 
medge att jag la ner boken och läste inte klart den och det är inte ofta jag det händer, men efter att både försökt lyssna och läsa den så gav jag upp.

Jag upplevde att historien inte hade rätta drivet för att fånga mitt intresse och jag upplevde att den blev ganska upprepande i sin berättelse om Jane och hennes leverne.

Men som vanligt det jag inte gilla kanske du älskar så läs och bilda dig en egen uppfattning.

Handling

Det var krig. Nazisterna hade tagit över Köpenhamn och lyktorna var släckta längs Öresunds danska kustlinje.

Jane Horney var ung och vacker, äventyrlig på gränsen till dumdristig. I en manlig värld av SS-officerare och Gestapomän, dubbelspioner och agenter rörde hon sig mellan Stockholm, Köpenhamn och Berlin utan att förstå hur farligt det var. Det var kärleken som drev henne mot ett fruktansvärt öde. Hennes fiender svärtade ner hennes namn i decennier efter krigets slut.

Författare: Lena Ebervall & Per E Samuelsson
Titlel: Stormfågel
Utgiven av: piratforlaget
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel Lisa Werlinder
Läs även andra bloggar om boken