onsdag 28 september 2022

Rosenträdgårdens hemlighet - Marie Sammeli


Att driva ett pensionat i sydafrikanska Kapstaden visar sig vara svårare än vad Julia och hennes mamma Gunvor kunnat ana. När de dessutom drabbas av en vattenläcka bestämmer de sig för att stänga pensionatet för renovering medan Julia åker på safari – vilket ger Gunvor fria tyglar att ensam sköta allt. Hon bestämmer sig för att i hemlighet hålla Rose Garden öppet och locka gäster genom att erbjuda en självhjälpskurs.

Tre frusna själar från Sverige checkar in: Martin, utbränd affärsman, Barbro som har tappat livsgnistan och så Judith, skribenten som bär på en stor hjärtesorg. Med hjälp av Gunvors speciella syn på tillvaron och aptit på livet får de chansen att ta kontrollen över sina liv.

Vad ingen vet är att Judith också har ett annat syfte med resan: att nysta i historien kring sin morbror Lars som verkade som präst i Sydafrika under apartheid. När allt fler hemligheter avslöjas får hon möjlighet att ställa ödesdigra handlingar i det förflutna till rätta …

Rosenträdgårdens hemlighet är den fjärde fristående boken i serien om Julia, nu med Gunvor i centrum – en varm och humoristisk berättelse om relationer, hundar och att hitta tillbaka när livet tagit en på avvägar.
En helt underbar bok där vi får följa ett gäng lite vilsna själar som har tappat bort sig på vägen och nu försöker hitta sig själva. Marie porträtterar dem alla tre på ett fint och inkännande sätt. 
Det bjuds även på ett litet spännande äventyr som skett tidigare i tiden och som jag tycker tillför lite mer djup till berättelsen. Jag gillar hur dessa två parallellhandlingar förs ihop på ett bra sätt på slutet. 
Som vanligt finns såklart humor, lite kärlek och massa fina miljöbeskrivningar i en lagom blandning. 
En mysig och lättläst feelgood som bjuder på mysiga miljöer och en hel del förvecklingar och som griper tag från början och växer under hela berättelsen.
Jag tyckte mycket om den och jag rekommenderar dig att läsa böckerna i ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar