måndag 25 september 2023

Septembers topplista

 

Feelgood/ Romaner

 




Författare: Marcus Jarl
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag: Norstedts
📕
Författare:  Birgitta Gunnarsson 

Historiska romaner

 

                        

Författare: Ruth Kvarnström - Jones
Ljudbok: Katarina Ewerlöf

Titel: 
Del 1 Räkna hjärtslag 
Del 2 Värma händer
Del 3 Käraste vänner
Författare: Katarina Widholm
Förlag: Historiska Media
Ljudbok: Katarina Ewerlöf 

Spänning 


 

 


Titel: Realitymorden 
Författare: Erika Rockborn
Utgiven av: Hoiförlag 
Ljudbok: Sofia Berntsson

Titel: Glasmannen 
Författare: Anders dela Motte
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Bokförlaget Forum

Titel: Söndra
Författare: Helén Wigh
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Historiska media

Titel: Järnsparv 
Författare: Caroline Engvall
Ljudbok -  Anna Maria Käll

Trilogin om Betty - Katarina Widholm



  

Den här serien tar sin början 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.


Mina tankar
Oj så jag gillar den här serien. Den är spännande, varm och fylld av kärlek. Språket  känns tidstypiskt och så även karaktärerna och miljöskildringarna. 
Jag gillar att författaren lyckas att förmedla äkthet och att man kan få känslan av att befinna sig i i de miljöer där Betty befinner sig i.
Det realistiska berättandet som Katarina har när hon beskriver hur ett hembiträde hade det under den här epoken och hur nazismen kunde prägla och förvrida huvudet på en del okunniga människor är både målande och intressant. 

Vi möter den levnadsglada Viola, doktorsparet Molander, den rekorderlige Birger och journalisten Olof Morin. Men Betty är den personen som berör mig starkast.

En lättläst serie fylld av familjehemligheter, svärta och svårmod men även hopp och 
kärlek. En verklighetsnära och välskriven serie med fint flyt, bra språk som synkar med den period som den utspelar sig i.
Kan varmt rekommendera den, och jag tycker absolut att du ska läsa böckerna i rätt ordning.

Titel:
Del 1 Räkna hjärtslag 
Del 2 Värma händer
Del 3 Käraste vänner

Författare: Katarina Widholm

Järnsparv - Caroline Engvall


Efter många års sökande efter meningen med livet efter föräldrarnas död har Ludvig Lundgren äntligen slagit sig ner i lugna Hjärtnäs i Stockholms skärgård. Han är lycklig med sin sambo och efter sjukskrivningen ska han snart ta upp arbetet som brandman.

En natt brinner grannarnas villa ner till grunden och såriga minnen väcks till liv.

Inte bara tvingas Ludvig ta itu med sin egen bakgrund – han konfronteras också med mörka hemligheter om sin allra närmaste familj

”Järnsparv” är den tredje fristående boken i serien Ormvattnet.


Mina tankar
Jag som tyckte att del två i den här trilogin var det bästa Carolin skrivit får nu återigen upprepa mitt påstående, men nu för bok tre.
Hur kan hon gång på gång få ihop dessa fantastiska böcker som trollbinder mig från sidan ett till sista ordet. Och som hon gör det! Viken uppföljare jag kan inte annat än säga "Hatten av" för dig Caroline.

Den här har allt en bra spänningsbok MÅSTE ha. 
Intressanta miljöskildringar, bra karaktärer som gestaltas fenomenalt, men även det där drivet som för spänningen framåt finns. Det här var en roman som fick det att kryper in under skinnet med sina oväntade vändningar och tvister. En nervkittlande, krypa in under skinnet bok, där jag konstant svävade i ovisshet.

Jag sträckläste, men var tvungen tvungen att ta till ljudboken när jag skulle transportera mig med bil till jobbet.
Och ja! Jag kan verkligen rekommendera även att lyssna på fantastiska Anna - Maria Käll som  läser så det kryper i kroppen!

Läs böckerna i trilogin i rätt ordning för bästa behållning
 

Författare: Caroline Engvall
Titel: Järnsparv
Ljudbok -  Anna Maria Käll



Söndra - Helén Wigh

År 1950. Ett hemligt meddelande om ett nytt brottsfall dyker upp i antikvariatet som drivs av Elin Roth. Hon har försökt nöja sig med tillvaron som butiksägare men drömmer om en tid då även kvinnor kan bli poliser. Elins gränslösa intresse för brott anses besynnerligt i staden och de kallar henne Korpkvinnan – hon som söker efter de döda. När Elins förflutna kommer alltför nära väljer hon att följa ledtrådarna och lämna Filipstad.

Det nya fallet leder Elin till Finnskogen där en man har blivit mördad och fler liv står på spel. För att finna gärningsmannen beger hon sig in i de milsvida skogarna där ensamma människor lever i samklang med naturen. Alla påstår sig säga sanningen, men lögnerna växer sig stora i skenet från lägereldarna. Med de mörka skogarna som kuliss och en värld som låter sig styras av oskrivna regler är det svårt för en främling som Elin att förstå vad som är verklighet och vad som är vidskepelse.


Mina tankar
Jag älskar Helens sätt att skriva. Hennes sätt att sprida underfundiga ledtrådar genom hela berättelsen är en sak hon kan. Jag pusslar och funderar men ändå blir jag överraskad av slutet.
En spänningsbok kan inte bli så mycket bättre än så här.

De båda böckerna om Elin Roth är välskrivna, täta och spännande och Elin är en ung kvinna som ingen eller inget stoppar. En är en härlig karaktär som Helén gestaltar på ett trevligt sätt.

I den här delen får vi följa med till Finnskogen och få en inblick i det tunga och tuffa livet som kolare. Miljöerna skildras på ett målande sätt som får hela berättelsen att få en trolsk inramning.
Det finns ett gäng mindre trevlig karaktärer som härjar i Finnskogen och som jag får lite gåshud av, men som trots allt fyller sin funktion.

Samtidig får vi följa Elins privata liv och hennes liv i antikvariatet och hennes familjs vedermödor. Vilket ger en härlig känsla av livet i Filipstad på -50 talet. 

Söndra är andra delen i den värmländskaförfattaren Helén Wighs spänningsserie om Elin Roth.
Missa inte första delen om Elin Roth för bästa behållning.


Läs även
Bokprataren: Jordoffer
Bokprataren: Järnmärkt


Titel: Söndra
Författare: Helén Wigh
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Historiska media

Att hitta hem - Caroline Twamley


Irland, 1960. Hunger och smuts är sextonåriga Colleens ständiga följeslagare och bara den unge Billy kan få henne att glömma misären. När Colleen blir gravid är skammen så stor att den överskuggar både faderns alkoholproblem och hans misshandel av henne och modern. Colleen skickas till ett kloster som tar emot ogifta, gravida kvinnor. Vistelsen med nunnorna visar sig dock vara ännu värre än det liv hon just lämnat.

Sextio år senare är Irland drömresmålet för nyskilda Inga. Hon har tidigare alltid förlitat sig på sin make men under resan till den gröna ön växer hennes självförtroende sakta men säkert, inte minst tack vare de vänner som hon möter längs vägen.

Samtidigt i Sverige sörjer Malin sin bortgångna mamma. Under en vindsröjning inför försäljningen av barndomshemmet hittar hon oväntat ett brev vars innehåll vänder upp och ner på hennes tillvaro.

De tre kvinnorna länkas samman tack vare Ingas resa till Irland i den berörande och dramatiska Att hitta hem. Caroline Twamley skildrar nutid och 1960-tal på den gröna ön i en roman om familjehemligheter, kvinnlig vänskap och vikten av att våga.

Mina tankar
En berättelse om identitet, att hitta sig själv och att våga tro på att det man drömt om är viktigt att genomföra. 
Vi får följa med i möten där saker och ting ställs på sin spets och förändrar 
som förändrar livet för många på olika sätt. Men även fina möten som genererar i nya vänskapsrelationer och djupare samtal.

Jag gillar boken och rekommenderar den, men kanske den är lite väl tillrättalagd och jag hade nog önskat mig någon mer spännande tvist. 

Titel: Att hitta hem
Författare: Caroline Twamley
Förlag: Historiska Media
Ljudbok: Viktoria Flodström

Från Tranås till Chicago - Camilla Dahlson

Året är 1926. Ebba i Tranås är arton år. Hon vet att hon ska vara glad över att alls ha fått ett jobb, men åh, vad hon längtar hem till far och mor och åh, vad hon önskar sig en annan framtid än som piga. Dessutom saknar hon sina bröder som farit över havet till Amerika. Men plötsligt tar livet en oväntad vändning och Ebba finner sig ombord på en oceanångare, på väg till bröderna i Chicago och ett helt nytt liv. Väl på plats upptäcker Ebba snart att tillvaron i Amerika är svårare än bröderna velat ge sken av och även om hon får en anställning i ett fint hushåll så går det inte att blunda för de sociala orättvisor som får missnöjet i staden att sjuda.

Minneapolis 1920. Den lilla familjen April kämpar för sin överlevnad. Även för dem är en livsomvälvande händelse på väg, men just nu handlar allt om att tjäna ihop till mat och hyra. Tänk om de vetat vad som snart kommer att ske. Och att Ebba från Sverige så småningom blir en del av deras liv.

Mina tankar

Det här historiska romanen har så mycket av mänsklighet, medkänsla och värme i sig, men även tragisk händelser, hemlängtan och ett hårt arbete i ett nytt land.
Camilla skildrar resan från Sverige till Amerika på ett mycket inkännande sätt och beskriver hur det fantastiska och löftesrika landet kanske inte var det perfekta som utlovats.

Trovärdig gestaltning av karaktärer och miljöer gör många av scenerna filmiska och jag gillar verkligen det jag läser.

”Från Tranås till Chicago” är inspirerad av verkliga händelser kring utvandringen till Amerika. 

Författare: Camilla Dahlson 
Titel: Från Tranås till Chicago
Utgiven avLind & C:o
Ljudbok: Gunilla Leining

torsdag 21 september 2023

Glasmannen - Anders dela Motte

Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad.
En kropp har hittats vid hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han återigen fånga Leo i sitt nät?
Samtidigt flyttar Martin Hill till ett avskilt gods för att skriva företagsledaren Gunnar Irvings biografi, lockad av att de mytomspunna ägorna rymmer en privat ö med ett övergivet stjärnobservatorium.

Snart upptäcker Hill att trakten har fler berättelser – om mystiska ljussken och illa tilltygade kroppar. Medan Asker och Hill nystar i virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder. Ingen utom han.

Det här är andra delen i hyllade Askerserien.



Mina tankar
Men håll i hatten, vilken uppföljare. Anders har verkligen gjort det, den svåra tvåan är nästan snäppet bättre än den fantastiska ettan.
En av de bästa böcker inom spänningsgenren förra året var enligt mig, Bortbytaren av Anders de la Motte.
Jag har haft den stora äran att få förhandsläsa Glasmannen som har släppdatum idag 21/11.

För mig är kriteriet för en bra bok att den måste fånga mig inom 50 sidor och jag kan lova att det gjorde den här utan problem. 
Leo Asker, huvudkaraktären i Anders serie, är en mycket annorlunda polis som går sin egen väg i mångt och mycket. Tillsammans med sitt udda team och Martin Hill blir det en spännande duo som jag hoppas få läsa mycket mera om framöver.

Extra plus för de korta, rappa och detaljrika kapitlen, som ger ett bra driv och som hela tiden för berättelsen framåt. Men även för härliga karaktärer som gestaltas proffsigt och alla snygga villospår som får mig att hela tiden fundera på, vem? hur? och varför?

Och så har vi slutet ... hur ska jag kunna vänta på nästa bok för att få veta ...?
Tack för fantastisk läsupplevelse.

TIPS:
Läs Bortbytaren innan för bästa behållning


Titel: Glasmannen
Författare: Anders dela Motte
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Bokförlaget Forum



tisdag 19 september 2023

Cold case serien - Tina Frennstedt

      



Försvunnen - del 1 
En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. 16 år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Polisen famlar i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.
Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, tar sig an fallet. Hon brinner för att utreda gamla fall och att slutligen kunna ge anhöriga svar på vad som egentligen hände.
Parallellt kämpar Tess med sitt ganska misslyckade privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen har lämnat henne.

Väg 9 - del 2
En kontroversiell konstnärinna hittas död vid Stenshuvud fyr på långfredagsmorgon. I anslutning till liket upptäcker man en märklig lera som visar sig vara identisk med den som fanns på brottsplatsen utanför Ystad där den unge pianisten Max Lund mördades för 15 år sedan. När kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, även kallad supersnuten, tillsammans med kollegan Marie Erling tittar närmare på fallen hittar hon inga uppenbara kopplingar mellan offren men nyheten startar en kedja av dramatiska händelser på Österlen. Samtidigt börjar en tvåbarnsmamma misstänka att hennes man inte är den hon trodde att han var.

Skärseld - del 3 
En mordbrännare sätter skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.


Sista bilden - del 4
En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.
Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, har tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Men när profileraren Carsten Morris ber om hennes hjälp kastas hon in i den dramatiska utredningen kring bilderna och de försvunna kvinnorna.

Mina tankar

Tina Frennstedts sätt att skriva håller läsaren på halster in i det sista. Det finns ett starkt framåtdriv och en handling som inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen.

Den här serien är spännande och välskriven och har detaljerade och välskrivna kapitel. De är lättlästa med intressanta karaktärer och bra gestaltning.
Spänningsunderhållning som sticker ut i den klassiska polisdeckargenren, en deckarserie jag verkligen rekommenderar.

Titel: 
Försvunnen
Väg 9
Skärseld
Sista bilden
Författare: Tina Frennstedt 
Ljudbok: Mirja Turestedt
Förlag: Norstedts

måndag 18 september 2023

Hellre tålamod än missmod - Ulrika Norberg

Vera, Lilian och Sally blev väninnor och vapendragare, trots generationsklyftorna, i Ulrika Norbergs debutroman Tvekan är för veklingar. I den varma och humoristiska uppföljaren Hellre tålamod än missmod sammanstrålar trion på spanska solkusten.

Vera har just lämnat redaktionslivet och gör sig hemmastadd i Lilians våning i Marbella. Hon ägnar sig åt att spåra stöldgods och hamnar snart i en härva som är större än förväntat. Lilian har lärt känna instruktören på senioryogan, men deras vänskap är höljd i en dimma av hemligheter som hon inte kan låta bli att nysta i. Sally är numera vd för Lilians Livsstils Media men vantrivs i rampljuset och är utarbetad. Hon reser till vännerna vid Medelhavet för att fylla på med energi och ett oväntat förslag från hennes sida vänder upp och ner på tillvaron för dem alla tre.
Parallellt med händelserna på spanska solkusten berättas den sanna historien om juvelsamlingen som stals från en filmstjärna 1960 och har varit spårlöst försvunnen sedan dess. Är det tack vare Vera som smyckena åter ser dagens ljus?



Hellre tålamod än missmod skildrar styrkan i vänskap, vikten av systerskap och betydelsen av att våga förändra - oavsett vilken generation man tillhör.
Jag hade väldigt höga förväntningar på den boken då jag tyckte mycket om den tidigare i serien, Tvekan är för veklingar.
Tyvärr tyckte inte jag att den här boken nådde hela vägen som den förra, men trots det gillade jag den och tycker du ska läsa den. Den är charmig, lättläst och man får sig ett och annat gott skratt.

Läs del ett först för bästa behållning.

Titel: Hellre tålamod än missmod
Författare: Ulrika Norberg
Ljudbok: Callin Öhrvall Delmar

Nattflygaren - Maria Grund


I mars 1986 bevittnar en sextonårig flicka ett brott på ett motell i södra Sverige. Hon har givit sig av hemifrån efter en hemsk händelse som drabbat hennes familj. Hennes syster försvann och hittades så småningom mördad.
Sanna Berling, nybliven aspirant vid Oskarshamnspolisen, tilldelas de sysslor som ingen annan vill ha. Medan resten av poliskåren är absorberad av mordet på Olof

Palme får hon uppgiften att köra en förrymd sextonårig flicka hem till byn Augu i Småland.

Men under tiden Sanna är i Augu försvinner ytterligare en tonårstjej från byn, till synes har hon tagit sina föräldrars bil och gett sig av. Polisen bedömer det som ett frivilligt försvinnande. Men Sanna är inte lika säker och hon börjar titta närmare på det gamla fallet. Trots att mordet i Augu är uppklarat och gärningsmannen sitter bakom lås och bom upptäcker hon oroväckande likheter mellan offret och den flicka som nu är borta. Ändå får hon svårt att övertyga sina kollegor och när hennes egen chef försöker få henne att släppa utredningen beslutar hon att i hemlighet fortsätta på egen hand. Efterforskningarna tar Sanna från det lilla samhällets faluröda fasader och bottenlösa skogssjöar till ett isolerat, nedlagt sjukhus på den småländska slätten. Hon är fast besluten att ta reda på sanningen, oavsett hur skrämmande och hur ensam hon ändå står kvar, till sist.

Mina tankar
Maria har tidigare skrivit böckerna Dödssynden och Dödsdansen. Två böcker som verkligen tog mig med storm. 
Den här hade jag  lite svårt att komma in i, men när jag väl gjort det då infann sig wow känslan, precis som i de tidigare böckerna av Maria.

I sina böcker skapar Maria såväl trovärdiga och detaljrika miljöer men även bra karaktärer och en genomarbetad gestaltning. Lägg till ett bra språk, en galen twist och spänning delux.  
Och jag säger bara ... slutet... Läs själv och se vad jag menar...!

Titel: Nattflygaren
Författare: Maria Grund 
Förlag: Polaris
Ljudbok: Gabriella Boris

söndag 17 september 2023

Realitymorden - Erika Rockborn


På en bondgård utanför Kungsbacka pågår inspelningen av realityserien Bonde finner kärleken, där fyra unga kvinnor flyttat in och tävlar om bondens kärlek. Det är mitt i juli och en värmebölja har dragit in över södra Sverige. En tidig morgon hittas en av deltagarna livlös i en badtunna.
När kriminalinspektör Alicia Lundberg på grova brott i Göteborg anländer till gården står det snart klart att den unga kvinnan bragts om livet. Vem kan ha velat göra henne så illa? Mycket filmmaterial finns att tillgå och en intensiv utredning påbörjas. Inte ens en vecka efter det första dödsfallet sker dessutom ett nytt mord under inspelningen av en annan realityserie utanför Halmstad …

Samtidigt knakar det i fogarna i Alicias relation med ungdomskärleken Jacob och hans ex sätter käppar i hjulen närhelst hon kan. Samvaron med bonussonen väcker en barnlängtan i Alicia som hon inte visste fanns, men familjelivet känns alltmer avlägset.

Boken är allmänläkaren Erika Rockborns tredje del i deckarserien om Alicia Lundberg. Första boken, Författarmorden, utkom 2021 och följdes upp av Slottsmorden 2022.


 

Gång efter gång lyckas Erika lyckats med bedriften att skriva engagerande. 
Återigen bjuder hon på härliga miljöer, den här gången får vi följa med till en bondgård i södra Sverige och även till ett lantligt ställer utanför Halmstad. 

Det är full fart från första till sista sidan  Erika mig på sträckbänken och mina tankar har farit än hit och än dit på vem den skyldiga kan vara. Det här är en bok som bjuder både på spänning och på relationsintriger. Det gillar jag. 
Med bra driv, intressanta karaktärer spetsat med mord blir den här boken till en riktig bladvändare.  Det är först på de absolut sista sidorna som jag inser hur det hela hänger ihop. Det är proffsigt! 

Erika är extremt säker i sin berättarteknik och hon kan konsten att knyta ihop trådarna. En fullträff, igen!

Författare: Erika Rockborn
Titel: Realitymorden
Utgiven av: Hoiförlag 
Ljudbok: Sofia Berntsson

lördag 9 september 2023

De fenomenala fruntimren på Grand Hotel - Ruth Kvarnström - Jones

I början av 1900-talet är Stockholm en stad i förändring. Medan rika drömmer om större bostäder med alla de nya faciliteter som pengar kan erbjuda, drömmer de fattiga om mat till familjen, en rimlig lön och färre råttor på gatorna.

Vid vattnet mitt emot slottet tronar Grand Hôtel, den omtalade juvelen i turistnäringen. Men hotellet är i ekonomisk knipa och styrelsen behöver en särskild kvinnas begåvning för att lyfta hotellet till nya höjder. Wilhelmina Skogh äger ett pärlband av hotell längs de svenska järnvägarna, och ser Grand Hôtels potential och betydelse för staden. Men hon är en lika fruktad som respekterad chef.

Samtidigt anländer den unga Ottilia till storstan från Rättvik för att påbörja sin anställning på det mytomspunna hotellet. Tillsammans med ett gäng andra kvinnor får hon kämpa mot orättvisor och hinder i en mansstyrd bransch. Kvinnor förväntas ju sköta hemmet – men vad är ett hotell om inte ett hem?

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel är en svepande historisk feelgoodroman, med underbara karaktärer och ett rejält mått jävlar anamma.
Ruth Kvarnström-Jones har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia och bjuder oss på en spektakulär resa genom vår kulturhistoria.

Mina tankar
Jag dånar så bra! Jag ville inte att boken skulle ta slut. Det här en av årets absolut bästa böcker jag har läst!!!
Hatten av för Ruth som har fångat in miljöer, karaktärer på ett fantastiskt sätt. Hon skriver så levande, så filmiskt så BRA! 

Ruth har en härlig mix av fin och stark vänskap, möjlig och omöjlig kärlek, svek och massor av stora hemligheter, såväl från hotellet som bland de kungliga.
En mycket underhållande roman som bjuder på ett gäng starka och härliga kvinnor 


Måtte detta bli Tv, det skulle bli hur bra som helst. 
 Detta är den första delen i serien Stockholms pärlor.

Titel: De fenomenala fruntimren på Grand Hotel
Författare: Ruth Kvarnström - Jones
Ljudbok: Katarina Ewerlöf




Samtal om natten - Claire Daverley



"Samtal om natten är besläktad med böcker som David Nicholls En dag och Sally Rooneys Normala människor [...] och språket är på sina ställen mycket vackert." BTJ

För Rosie och Will finns det ett före och ett efter. De träffas som tonåringar och trots att de är så olika uppstår en förtrolighet mellan dem. En förtrolighet som på många sätt innebär att de är varandras stora kärlek. Men så inträffar en stor tragedi och med den följer sorg och skuld. Rosie och Will står inte längre ut med att träffas. Men tragedin binder dem också samman, för alltid.


En stark och ömsint roman om två människor som ohjälpligt dras till varandra. En berättelse om vänskap och lojalitet, om missade möjligheter och de olika kärlekar vi upplever under en livstid. Och den där särskilda kärleken som alltid finns kvar.
Samtal om natten är en annorlunda roman som innehåller massor av svek, sorg och skuld. Hela romanen består till väldigt stor del av dialoger, men språket är trots sin nakenhet vackert.
Författaren har en fin balansgång i sina metaforer och de blir aldrig för mycket.

Samtal om natten är ingen kärlekshistoria som är lik något annat jag läst. Det är en berättelse om att älska trots att det är omöjligt och utsiktslöst.

En berättelse om vänskap och lojalitet, om missade möjligheter och de olika kärlekar vi upplever under en livstid. Och den där särskilda kärleken som alltid finns kvar. 
En bok som får mig att stanna upp och fundera, en bok som växer under hela läsningen.

Titel: Samtal om natten 
Författare: Claire Daverley
Ljudbok: Linda Santiago
Förlag: Bazar

torsdag 7 september 2023

Bedårarna - Sandra Eklund

Boken
En grupp studenter vid Stockholms universitet experimenterar med attraktion och besatthet. De har utvecklat en hemlig verksamhet där klienter betalar stora summor pengar för att få äktenskap krossade eller rätt person förälskad.

När en ung kvinna hänger sig i sin älskares trädgård, inleder hennes syster Andrea en desperat kamp för att hämnas hennes död. Hon får oväntad hjälp av gruppen på universitetet och dras in i deras värld av förförelse och manipulation.

Den isolerade, känslomässigt avstängda Andrea blir det perfekta objektet när gruppens frontfigur Dario ska bevisa sin tes ­­– att kärlek kan förändra saker inget annat rår på.



Mina tankar

Det här är verkligen något helt annorlunda än jag tidigare läst. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som jag inte riktigt gillar med boken. Det är annorlunda roman som innehåller mycket ångest och mörker, men samtidigt är det en tvistad kärleksroman. 

Kanske är det att det använder befintliga psykologiska teorier för att ge svar på grundläggande mänskliga frågor om kärlek, som gör att den inte riktigt blir en favorit. Eller så kanske jag läste den vid fel tillfälle i mitt liv?

För mig blev den rätt seg emellanåt och tappade fart, men trots det läste jag klart och vill inte ha det ogjort. 
Läs och bedöm själv!

Författare: Sandra Eklund
Titel: Bedårarna 
Ljudbok: Sofia Berntson
FörlagHarper Collins

Om en syster - Marcus Jarl

Om boken 
Julia Bergman springer från neonatalavdelningen till förlossningen flera gånger om dagen. Larmet i fickan betyder att ett nyfött barn behöver hennes hjälp. Kanske har barnet ingen puls, kanske ingen andning. Kanske ingetdera. Men en dag händer något, och det blir Julias tur att tappa andan.

Julias storasyster Liv bor med sin man Henrik och deras två barn i en villa på Ingarö. Julia lever i en trång tvåa med sin fyraåriga son som bor med henne varannan vecka. Hon kämpar med att få ihop vardagen med dagishämtning, den tuffa verkligheten på jobbet och samtidigt försöka hantera sin sons pappa som verkar ha som mål att förstöra hennes liv. Julia önskar att hon kunde nå fram till sin syster med hur hon verkligen mår, men det var längesedan de hade en sådan nära relation. Och båda vet varför.
När det händer som kommer att ändra deras relation för alltid tvingas Julia brottas med vilken syster hon helst vill vara – sjuksyster eller lillasyster.


Tankar om boken
Det här är en omtumlande relationsroman om hatkärlek, ett skavande syskonband och följderna av tystnadsplikt. Vad skulle hända om du satt på den största hemligheten men inte kunde berätta den? Inte ens till den person som står dig närmast och har rätt att veta sanningen. Eller någon som åtminstone borde stå dig närmast.


Marcus fångar nyanser på ett skickligt sätt i sitt skrivande, såväl i språket som mellan sina karaktärer.
Jag är imponerad på det sätt Marcus bygger upp spänningen boken, vilket får mig att sträckläsa.
Ska jag plocka ut något speciellt, så blir det hans sätt att beskriva relationen mellan systrarna. Hur bra är inte den porträtterad. 

En oerhört gripande och fängslande bok som kommer att leva kvar länge i mig. 

Titel: Om en syster 
Författare: Marcus Jarl
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag: Norstedts

På samma strand - Birgitta Gunnarsson

Om Boken 
När Tora motvilligt går med på att flytta in hos sin moster Maud under hennes sista tid i livet tänker hon att det är sista gången hon behöver ha med släkten att göra, sedan ska hon återgå till sin lugna, ordnade tillvaro. Men när Tora kallas in till advokatkontoret och informeras om Mauds testamente får hon en smärre chock. Försöker mostern håna henne från andra sidan graven?
Mauds död får Toras tankar oundvikligen att dras till det förflutna. Till vännen som aldrig svarade på hennes brev. Till moderns beslut att aldrig låta henne träffa sin italienska far. Samtidigt har stämningen på hennes jobb försämrats och påfrestande konflikter blossar upp.
Toras omsorgsfullt konstruerade försvarsmurar börjar stegvis krackelera, och hon tvingas både konfrontera sina djupaste rädslor och ompröva sanningar hon levt med i hela sitt liv. När sommaren närmar sig är inget som det brukar.


Mina tankar

Birgitta har blivit en av mina absoluta favoriter, med sina tänkvärda romaner där hon lyckas fånga mig med sina målande miljöbeskrivningar och levande karaktärer. Läsupplevelser du inte ska missa. 

Alla tre böckerna hon skrivit är charmiga och underbara. Det är berättelser som bjuder på såväl  både hjärta och smärta, men även humor och med mycket glimten i ögat. Med härliga karaktärer och fina miljöer får jag en känsla av att vara med i berättelsen. 

Birgitta beskriver fint och med inlevelse om att våga släppa det gamla och göra det där man kanske drömt om att göra. 

Jag tror att många kan känna igen sig eller någon i sin omgivning i en eller flera av de olika karaktärernas personligheter och det ger en härlig aha upplevelse. 

Läs också de tidigare böckerna. De är fristående och bygger inte på varandra.
 
Så länge hjärtat kan slå och Ett liv i färg.

Tack Modernista och Birgitta för recex.

Författare:  Birgitta Gunnarsson 
Titel: På samma strand