onsdag 29 juli 2020

Det onda ögat, Prästens Lilla kråka och andra noveller - Kaisa Johansson


  


Varje novellsamling innehåller fyra välskrivna och tänkvärda noveller. Perfekt för dig som inte har ork eller lust att plöja en hel roman. 
Kaisa har ett språk som flyter på bra och novellerna är mycket innehållsrika. Alla berättelserna berör mig och får mig att reflektera. Perfekt semesterläsning på resan i solstolen eller varför inte med ett tänt ljus en regnig dag.


Om Samlingarna


I novellsamlingen Det onda ögat  får vi följa fyra personer som gör upp med sitt förflutna. De bor i eller i närheten av Halmstad.

I Barlast möter vi Peter som tillbringar sin fredagskväll på Harrys, han har just blivit dumpad och dessutom förlorat sitt jobb, snacka om After work.

I Det onda ögat möter vi Ester, 82, som lever med sin svårt sjuka man. Under alla år har han styrt och ställt med hennes liv, nu har det blivit hennes tur att hämnas.

I En förgången dag ser Axel tillbaka på sitt liv, det har blivit dags att göra upp med det förgångna och att se framåt.

I Hundliv möter vi Patrik som är långtidssjukskriven. Han lever ensam med sin hund Sudden och börjar få det riktigt tufft ekonomiskt. Han tvingas vara kreativ för att hitta en lösning på sin situation.




I den här andra novellsamlingen Prästens lilla kråka möter vi några olika personer som står inför ett besked eller som ska fatta något typ av beslut. Halmstad med omnejd är skådeplatsen även denna gång.

I Beslutet överraskas Petter av ett regnoväder just när han flytt från sin flickvän. Hon har ställt ett ultimatum åt honom som han inte är helt bekväm med. Han söker skydd i caféet vid havet och där får han strax sällskap av en skränig småbarnsfamilj. En familj som även står inför ett avgörande beslut.

I Prästens lilla kråka möter vi en präst som ägnar sig åt en annorlunda form av äktenskapsrådgivning. På ett konstruktivt sätt ser han till att hjälpa männen i byn som har bekymmer med sina fruar. Ett snöoväder har dragit in över samhället och en liten flicka trotsar vädret i sin kamp att hitta en speciell gravplats på den översnöade kyrkogården. En kråka håller henne sällskap.

I Svart eller vitt råkar Anna köra på något vid en korsning mitt inne i stan. Chockad och rädd kliver hon ur bilen för att undersöka vad som hänt. Strax dyker det upp två vittnen, Peter, författaren som är på väg till ett konditori för att skriva och den äldre damen Margareta med sin rullator som äntligen får uppleva lite action på sin gata.

I Tänk om får Manda ett brev från Mammografimottagningen som vänder upp och ner på tillvaron för henne. Det hon inte känner till är att hennes sambo Max har egna upplevelser av cancer från ett tidigare förhållande. Frågan är om en cancerresa någonsin kan sluta lyckligt?


Författare: Kaisa Johansson 
Titlel: DDet onda ögat, Prästens Lilla kråka och andra noveller
Utgiven avVisto förlag 
Betyg:3🌟🌟🌟
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig



Bortom dig & Alltid i din skugga - Märta Holmerin

                   



Vill du läsa deckare som är stillsamma och inte så brutala, ja, nästan en feelgood deckare, då ska du läsa Bortom dig & Alltid i din skugga.


Två böcker skrivna i ett lugnt tempo utan massa blodiga och råa scener. Ändå inträffar mord men historien blir trots det oblodiga men inte tråkig på något sätt. Jag tycker att böckerna är ok och klart läsvärda.

Jag har även lyssnat på boken och för mig så blev det inte bra och jag rekommenderar dig att läsa bböckerna, då får de en helt annan dimension. Jag tycker att uppläsaren Karin Mannerström inte lyckas med uppläsningen. Den känns stolpig och förstör berättelsen. 
Lättlästa och lagom med spänning, dessutom är de faktiskt lite underhållande, men inget wow.

Läs tidigare inlägg om del 1 

Handling Bortom dig

En olycka kommer sällan ensam...

När resterna av en död människa hittas i motorverkstadens största maskin ser det till en början ut som en olyckshändelse. Men för Julia Nöjd blir bilden en annan då hon själv börjar undersöka olyckan. Som tidigare journalist och nyanställd på Fabrikens informationsavdelning, ställer hon alltför obekväma frågor. För sent inser Julia att hon hamnat mitt i maktspelet. Ett spel med höga insatser. Ett spel om liv.

Arbetsplatsolyckan utreds av Södertäljepolisens nye stjärnskott, kriminalkommissarie Alexander Malmsten. Med fulltecknad att-göra-lista blir utredningen av olyckan lågt prioriterad medan Alex har annat att tänka på. Som att inte irritera sig på kriminologiprofessorn Margareta Drake. Som att undvika Julia. Som att ta itu med sitt förflutna.

Om maktspel, illusioner och dödliga misstag.

Handling Alltid i din skugga
Den som ger sig in i leken, får leken tåla...
Det börjar närma sig jul och gästerna anländer till Engsholms slott för en helg de sent ska glömma. Tillsammans samlas de i biblioteket för att lösa en klassisk mordgåta.
Dörren går lås, ljuset släcks och när det tänds igen är en av gästerna spårlöst borta. Kvar i rummet finns lika många misstänkta som gäster och kriminologiprofessorn Margareta Drake.

Utanför faller snön allt tätare och snart är enda vägen till slottet avskuren. Isolerade och fast på ön Mörkö utanför Södertälje befinner sig gästerna i kall skräck. Leken var ingen lek. Det finns ingenstans att fly. Ingenstans att gömma sig. Ingen att lita på. Mördaren finns mitt ibland dem.
Men vem?
Om hemligheter, brutna löften och livsfarliga lekar.

Tack Märta för att du skickat mig dina böcker. Del fyra väntar nu på läsning.

Författare: Märta Holmerin
Titlel: Bortom dig & Alltid i din skugga 
Utgiven av: Alberget förlag
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Storytel Karin Mannerström


Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

tisdag 28 juli 2020

Kyrkan - Caroline Engvall


Ytterligare en kanonbra bok från Caroline Engvall. Den här, precis som de tre föregående böckerna, tar upp ett ganska tungt ämne och det blir läsning som berör på djupet. Caroline  ägnar stor del av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga och det återspeglar sig i hennes romaner.
Bitvis var den så nästintill outhärdliga att läsa, rätt brutal och rätt rå. Det var nästintill så jag slutade att läsa .
Men sedan tog nyfikenheten överhand och jag var bara tvungen att få veta.
Vem? och varför?
Det är en berättelse med högt tempo, rappt språk och en extremt spännande, gripande och oerhört ruskig berättelse.
Rekommenderar varmt boken Kyrkan, men läs helst serien från början.

    

Du kan läsa mina tankar om de tidigare böckerna här



Handling
Ett spektakulärt dåd inträffar på Västerbron, mitt i Stockholm. Det följs av en serie märkliga mord.

Ulrika Stenhammar, utredare vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, längtar efter att gå på föräldraledighet. Istället tvingas hon ta tag i de misstänkta brotten där personer med vitt skilda bakgrunder dör. Samtidigt plågas hennes sambo Lovisa Ling av utmattning och gamla relationer, vars spöken i allra högsta grad blir avgörande för parets framtid.

Kyrkan är en berättelse om ensamhet och besatthet. Om hämnd. Och om den livslånga jakten på att försöka ta makten över sitt liv. Det är den fjärde delen i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling.

Ett stort tack till Caroline som var så snäll och skickade Kyrkan till mig.

Författare: Caroline Engvall
Titlel: Kyrkan
Utgiven av: Southside Stories
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos Adlibris & 
Bokus
Storytel - uppläsare Disa Östbrand 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


Läs fler bokbloggar.se

måndag 27 juli 2020

Systrarna från Toscana - Lori Nelson Spilman



Ja, vad ska man säga...Jag är helt tom nu när boken är slut.
Det här en av de absolut bästa feelgood böcker jag någonsin läst. En underbar mysig pärla som jag rekommenderar ALLA feelgood älskare att läsa NU.

Lori Nelson Spielmans sätt att skriva på är helt underbart, jag är lyriskt. Allt från språket, miljöbeskrivningarna till karaktärernas personligheter och dialoger är magnifikt.
Hon blandar glädje och sorg i historien med kärlek och spännande familjekonflikter.
Och de olika vändningarna som sker, som ger oss oväntade vägar är helt oförutsägbara.

Systrarna från Toscana är berättelse om att följa sina drömmar, våga vara en ja sägare, förverkliga de drömmar du har. LEV NU! 
Ja, jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst med superlativen men jag tycker att du i stället själv bums ska beställa boken eller gå till din lokala bokhandlare och KÖP DEN!


Om boken

Hur bryter man en tvåhundra år gammal förbannelse?Ända sedan den dag för mer än tvåhundra år sedan då Filomena Fontana lade en förbannelse över sin syster har inte en enda av släkten Fontanas småsystrar hittat kärleken. Vissa, som Emilia, lycklig singel och bagare i sin morfars deli i Brooklyn, påstår att det är ett rent sammanträffande. Andra, som hennes sexiga, kärlekstörstande kusin Lucy, tror helhjärtat på den gamla legenden. Båda blir dock lika förvånade när deras gammelmoster ringer upp dem med ett häpnadsväckande förslag: om de följer med henne på en resa till Italien lovar moster Poppy att hon ska träffa sitt livs kärlek på trappan till kyrkan i Ravello på sin åttioårsdag, och därmed bryta förbannelsen en gång för alla.

Bland Venedigs kanaler, Toscanas gröna, böljande kullar och Amalfikustens förtrollande byar blommar romanser upp, öden beseglas och familjehemligheter uppdagas hemligheter som kan komma att skada släkten långt mer än en tvåhundra år gammal förbannelse.

Tack LB förlag för fint recex.

Författare: Lori Nelson Spielman
Titlel: 
Systrarna från Toscana
Förlag: LBförlaget
Betyg: 5 🌟🌟🌟
🌟🌟 +++++
Finns hos
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Läs fler bokbloggar.se


Boktips i sommar

Här kommer några godingar som du inte ska missa



Timglaset - Rees Tracy (piratforlaget)


Paris försvunna döttrar - Jenoff Pam (HarperCollins)




Skörda storm -  Charlotte Al - Khalili


Tigeröga - Bettina Bieberstein Lee (Bladhbybladh)

Barn/ unga


Alfred upptäckaren - Rundgren Sonja (Spejaförlag)


Bortrövad, Fångad i berget  - Sundblom Vilhelm, Sjöblom Jonas (Sunflower Produktion AB)


Det angår inte mig - André Petrisson

Niklas arbetar som socialsekreterare men bryr sig inte speciellt mycket om sina medmänniskor. Han bor ensam. Lever ensam. Äter ensam. Han tycker sig vara ganska nöjd med sin tillvaro.(Från baksidetexten)
 
En härlig debut av André. Det jag gillar mycket med berättelsen är att André låter mig kommer nära hans karaktärer och det känns att jag känner dem när jag avslutar boken. Det är riktigt roligt och spännande att följa Niklas på hans resa, hans vardagsbekymmer och funderingar kring livet och dess mening samtidigt få följa hur han utvecklas mentalt.

Jag har läst en välskriven och ganska kort historia med ett bra språk som gör att den blir lättläst. Trots att boken bara är 191 sidor så har den ändå ett djup som ligger under ytan och skvalpar och som tar sig in i mitt medvetande.
I vanliga fall är detta en bok jag kanske inte valt själv men jag är glad att jag fick möjligheten att läsa den. 

En reflektion
Jag tror att André vill förmedla att vi alla kan utveckla oss och bli bättre medmänniskor oavsett förutsättningar och vad vi  har med oss i bagaget. 

Rekommenderas!

Om boken 

Vad händer när man ser allt utifrån och inte orkar engagera sig i något? Niklas jobbar som socialsekreterare men bryr sig för den sakens skull inte så mycket om sina medmänniskor. Han bor ensam. Lever ensam. Äter ensam. Han tycker sig vara ganska nöjd med sin tillvaro.
Niklas kollega Viola däremot är inbiten idealist och tror på det goda i allt och alla. Hans vän Jonathan tycker däremot att samhället har utvecklat en offermentalitet och att alla ska ta ansvar för sina egna liv. Niklas orkar inte ta ställning. För det angår ju inte honom. Eller?

Det angår inte mig är en samtidsroman som utspelar sig i Göteborg och Eskilstuna. Samhällsdebatten står som bakgrund för Niklas inre resa. De många samtidsreferenserna skapar en känsla av sammanhang, vilket gör att läsaren enkelt kan relatera till bokens handling och karaktärer.

Författare: André Petrisson
Titlel: Det angår inte mig
Utgiven avVisto förlag 

Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se 

lördag 25 juli 2020

Fragment, som om vi aldrig fanns - Peter Sjöquist


Vill du läsa en bok som berör? Då ska du ta och läsa Fragment.
Du får en berättelse som griper tag, det är en skildring. 
Peters debutroman rymmer många problem i samhället såsom övergrepp, psykisk ohälsa och missbruk men även hur det kan vara att hamna i ekonomiska problem och i barnlöshet.
Jag tycker att boken är välskriven och för det mesta lättläst, dock kan jag tycka att norskan inte tillför något utan istället hakar jag upp mig i min läsning.
En oerhört gripande roman som jag tycker att du absolut ska läsa för den berör på riktigt.

"Författaren skriver om utsatthet, sårbarhet och känslor på ett sätt som vi vanligtvis är vana att kvinnor gör. Han lyckas kombinera detta med sitt unika och raka sätt att uttrycka sig." Bokus.se 

Om boken
Skådespelaren Johannes kämpar utan framgång för att komma tillbaka in i den tuffa bransch han varit borta från en längre tid. Samtidigt blir hans distansrelation med en kvinna i Norge allt mer destruktiv. Hon kräver att han ska lämna allt i Sverige och Johannes befinner sig snart i en livssituation där hotet om undergång är ständigt närvarande. Ekonomin rasar ihop fullständigt, mörka minnesfragment från det förflutna jagar honom och snart ser han inga vägar ut.

"Hej, det är syster Jane på larmcentralen." Johannes kan inte hålla sig för skratt trots att han är skitförbannad över att få det här samtalet. Syster Jane, den låten har han inte hört sedan sjuttiotalet.
"Sån tur att det var du", citerar han låttexten men Jane förstår inte och Johannes struntar i att försöka förklara. Det är inte riktigt läge antar han.
"Vi har fått ett samtal från..."
"Jag förstår det", avbryter Johannes, "jag trodde inte hon skulle ringa."
"Ja, de var lite oroliga. Vi kan skicka en ambulans."
"Ambulans? Varför det?"
"Du har uttryckt att du har ångest och självmordstankar."

Tack Tegarförlag och Peter för att jag fick läsa

Författare: Peter Sjöquist 
Titlel: Fragment, som om vi aldrig fanns
Utgiven av: Tegar förlag
Betyg: 4 🌟🌟🌟
🌟
Finns hos
Bokus  Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

fredag 24 juli 2020

Prinsessan Romanoff, ett liv i Romanovdynastins skugga - HH Prinsessan Olga Romanoff


En riktigt underhållande bok som till en början var lite trög på grund av alla namn som jag hade svårt att hålla reda på, men håll ut. Jag önskar att du ger den den chans den förtjänar trots att språket, är tråkigt, stelt och rätt undermåligt, eller om det beror på dålig översättning.
Det är en gnistrande, färgstark och otroligt spännande resa du bjuds på. En biografi där HH prinsessana Olga Romanoff berättar om sitt liv och sin historia på ett målande och intressant sätt.


Om boken 
Vad hände sedan? Vart tog de vägen, alla de ur familjen Romanov som överlevde revolutionen i Ryssland? De flesta var satta i husarrest och de fruktade för sina liv. Skulle de gå samma öde till mötes som tsar Nikolaj II och hans familj? Eller skulle de räddas?

2019 är det hundra år sedan stora delar av Romanovfamiljen lyckades fly kaoset i Ryssland. Tsar Nikolajs syskon med familjer och hans mor, änkekejsarinnan Maria Feodorovna, steg ombord på fartyget HMS Marlborough sänt av den engelska kungen, för att aldrig mer kunna återvända till Ryssland.

Prinsessan Olgas biografi är den första på många år, skriven av en nu levande Romanov. Det är en varm och mänsklig historia, berättad med humor av en jordnära kvinna, dotter till tsar Nikolaj Romanovs systerson. Född i exil, med ett liv ljusår från Vinterpalatsets salar och Romanovdynastins enorma rikedom. Nikolaj II och hans familj mördades av bolsjevikerna 1918, men stora delar av familjemedlemmarna av Romanovdynastin lyckades fly.

Prinsessan Olgas farmor,storhertiginnan Xenia av Ryssland som var syster till Nikolaj, hennes gammelfarmor, änkekejsarinnan Maria Feodorovna, andra syskon och deras barn flydde revolutionens kaos under 1918 och 1919. En del av de berömda Romanovjuvelerna lyckades de smuggla ut, de såldes omgående till olika kungliga hov i Europa, men deras livssituation skulle komma att ändras för alltid. Prinsessan Olgas pappa, Prins Andrej, trodde revolutionen skulle “gå över”. Han återvände aldrig mer till Ryssland.

Läsaren får också en glimt av prinsessans barndom, en slags bubbla av ett hov som inte längre existerade. Hon var omhändertagen av ett flertal nannies och hemskolades, hennes mamma kom ihåg den hemska tiden hon själv hade haft under skollivet och ville inte att hennes dotter, prinsessan, skulle uppleva samma sak. Hennes mamma försökte senare med alla medel att få prinsessan Olga bortgift med Prins Charles! Det var verkligen en ovanlig uppfostran med en snobbig och strikt mor med skotsk och skandinavisk bakgrund, och en mer avslappnad och övergiven Romanovfader vars yrke utgjordes som “Prins av Ryssland”på Olgas födelsebevis.

Tack bladhbybladh och Jenny Schyttberg för rec.ex.
Författare: HH Prinsessan Olga Romanoff
Titlel: Prinsessan Romanoff - ett liv i Romanovdynastins skugga 
Utgiven av: bladhbybladh
Betyg: 3🌟🌟🌟

Finns hos
BokusAdlibris & 
bladhbybladh 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken

torsdag 23 juli 2020

Straffet - Yrsa Sigurdardottir


Jag hade oerhört stora förväntningar på den här boken då jag tyckte att del 1 Arvet (se tidigare recension) var grymt bra.
Och visst, den språklig finessen, de starka personporträtten och de ruggigt spännande intrigerna finns där men för mig är den alldeles för rå, mörk och otäck. Det känns nästan som om det går lite väl långt i brutalitet och de detaljerade beskrivningarna av diverse olika hemskheter tillför inte själva historien något av värde. Tycker jag!
Däremot gillar jag Yrsas miljöbeskrivningar de får mig att känna som om jag befinner mig på Island.

Boken är välskriven men den tappar lite av drivet i mitten men sedan bjuder den på flera oväntade vändningar. 

Handling
Tolv år efter mordet på en ung flicka påträffas en nedgrävd tidskapsel i Reykjavik. Den innehåller tio år gamla brev från skolbarn. Men där finns även ett helt annat, osignerat, brev en lista med initialer på framtida mordoffer. Kort därefter hittas två stympade händer. Det är tydligt att de avlägsnats medan per- sonen var vid liv, men ändå har polisen inte fått rapporter om någon saknad eller skadad person. När den första kroppen väl dyker upp följs den snabbt av ytterligare en, och det står klart att brevet i tidskapseln inte är ett barns oskyldiga påhitt ... Polisen Huldar har degraderats på grund av sitt agerande i ett tidigare fall, och det är inte bara i relationen till kollegorna som det skaver. Barnpsykologen Freyja vill inte heller ha med honom att göra, något han försöker reparera genom att koppla in henne i sin nya utredning. Men när Huldar och Freyja dras allt djupare in i fallet och mördarens mörka värld upptäcker de att inget är som det verkar.




Författare:
 Yrsa Sigurdardottir
Titlel: Straffet 
Utgiven av: Harper Collins
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos: Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Gunilla Leining

Läs fler bokbloggar.se

Lugn, Klara vardagsstressen och finn din inre balans - Fearne Cotton


                       

                                  

       
En superbra och enkel bok som ger massor med smarta och lätta tips att ta till i vår allt för stressade vardag. I blir fler och fler sjuka i vårt samhälle av stress och av att det ställs större och större krav såväl från arbete som i de sociala medierna. Det behövs hittas ett lugn i kroppen och det får du hjälp här i den här boken. Du får tips, övningar och massor med idéer till självhjälp. Men inte minst hur du skapar ett inre lugn.
Den beskriver hur du kan hitta lugnet för just dig.
Boken är uppbyggd i olika kapitel som alla avslutas med en sammanfattning i tre punkter. Den ska få dig att reflektera över vad som är bäst för dig och där du är i livet. 
En bok som jag tror kan finnas där att ta fram till och från när det blir körigt i livet. Jag tyckte mycket om boken

      



Förändra det stressiga livspusslet till en mer harmonisk vardag med Fearne Cottons nya inspirerande guide!

I dagens uppkopplade samhälle är det svårt att hitta tid till avslappning och återhämtning bland alla måsten. Den brittiska författaren och tv-stjärnan Fearne Cotton kommer nu ut med ännu en inspirerande handbok för dig som vill minska stressen i vardagen och hitta ett mer rofyllt och harmoniskt liv.

Fearne Cotton ger dig redskapen i form av praktiska lösningar, handfasta tips och idéer om hur du förvandlar ett hektiskt livspussel till en välbalanserad vardag.

FEARNE COTTON [f. 1981] är en brittisk författare och en av landets största tv-profiler, som medverkat i såväl Disneyklubben som på Top of the Pops, Oscarsgalan och BBC Music Awards. Hon är rankad som en av världens 250 mest inflytelserika twittrare och har sammanlagt över 11 miljoner (!) följare på sociala medier. Lugn är uppföljaren till Glad, som har sålt i över en kvarts miljon exemplar. Fearne Cotton bor i London med sin familj.

»En enkel handbok i livskunskap i Cottons familjära ton.« BTJ


Författare: Anna Ihrén
Titlel: Maskmakaren
Utgiven av: Mima förlag
Betyg: 5🌟🌟🌟
🌟🌟
Finns hos Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs fler bokbloggar.se

tisdag 21 juli 2020

Arvet - Yrsa Sigurdardottir



Säger bara OMG en av de bästa böcker jag läst på mycket länge. Jag utfärdar en varning här och nu... Börjar du läsa/lyssna se då för guds skull till att ha tid för du kommer inte vilja lägga den i från dig.Det här är en mörk och ruggig thriller från start till mål och spänningen hålls på topp hela vägen, Yrsa gör det här väldigt bra.
En spännande och mycket välskriven berättelse som ibland är nästintill olidligt spännande med oväntade vändningar och andra otäckheter.
Miljö- och personbeskrivningar är lysande där vi möter flera intressanta karaktärer. Boken fångar mig från första sidan författaren bygger upp spänningen på ett ypperligt sätt. Ska nu sätta igång med del 2 om polisen Huldar och barnpsykologen Freya.

En thriller som har precis allt, LÄS!

Handling 
En kvinna hittas mördad i sitt hem i Reykjavik, och enda vittnet är en liten flicka som polisen hittar gömd i rummet där mordet skedde. Hon är så chockad av händelsen att hon har slutat tala. Kriminalpolisen Huldar står handfallen inför flickans tystnad. Han vänder sig till psykologen Freyja som har stor erfarenhet av att arbeta med traumatiserade barn. Freyja är skeptisk till polisen i allmänhet, och Huldar i synnerhet. Men hon är fast besluten att skydda flickan. Det kan bli svårare än någon av dem först anar. Mördaren lämnar kryptiska ledtrådar till dem, men klarar de av att tyda dem innan nästa offer skördas?

Arvet är första delen i isländska deckardrottningen Yrsa Sigurdardóttirs serie om barnpsykologen Freyja och polisen Huldar. Författaren väver skickligt samman mörka familjehemligheter och en mordintrig som får blodet att isa sig. Arvet står ut i mängden bland alla nordic noir-thrillers som givits ut de senaste åren. Historien innehåller så många lager och är så skickligt konstruerad att ingen på jakt efter nästa stora nordiska deckarupplevelse kommer bli besviken.

Här kommer tankar från andra som läst

"en riktigt ruskig och oerhört välskriven thriller med många spännande spår att följa"
BTJ-häftet nr 8, 2019. Lektör Susann Wilhelmsson

"med bra karaktärer visar Sigurdardóttir varför hon är en av Islands största crime-stjärnor"
 FEMINA


"En magnifik författare. Arvet är omöjlig att lägga ifrån sig."
 Karin Slaughter

Författare: Yrsa Sigurdardottir
Titlel: Arvet
Utgiven av: Harper Collins
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟 +++++
Finns hos: Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Gunilla Leining

Läs fler bokbloggar.se

Ett litet korn av sanning - Christian Unge


En historia som är elegant uppbyggd som läsare hålls jag på sträckbänken ända in i kaklet. Du får ett bra driv och tempo med kvicka och underfundiga dialoger. 
Christian har ett språk som är levande, målande och rappt,hans miljöer och karaktärer känns  trovärdiga, det känns att han vet vad han talar om.

Återigen, precis som i den första delen Går genom vatten går genom eld se tidigare inlägg,
tycker jag att det var så förtvivlat mycket sjukhustermer. Efter att ha läst över 100 sidor funderade jag på att ge upp. Alla dessa redogörelser hur olika behandlingar går till blir helt enkelt för mycket, det gör att jag tappar fokus och kommer på mig själv att jag är helt lost.

De korta kapitlen, det högt tempo och en mycket intressant historia gör trots allt att jag fortsätter att läsa

Tekla är en spännande karaktär, hon är oförutsägbar och hon är en mycket viljestark kvinna som inte alltid håller sig inom lagens råmärke och de gränser och riktlinjer man ska förhålla sig till som läkare. Trots allt gillar jag henne hennes egensinnigheter och de inte helt korrekta uppträdanden.

Boken och själva handlingen hade lätt fått betyg 5/5 om det inte varit det där med sjukhustermerna. För mig blir det bara jobbigt och jag inser att jag ofta bara skummar där och ibland till och med hoppar över de delarna.


Om boken
Den nya boken i Christian Unges Teklaserie, som inleddes med succén Går genom vatten, går genom eld, tar vid där den förra slutade. I den nya boken får vi reda på mer om Teklas bakgrund och de demoner som jagat henne genom livet.

En kvinna irrar runt i korridorerna på Nobelsjukhuset i Stockholm med en liten pojke i handen. Hon tycks leta efter en äldre man från en bilolycka som inträffat tidigare samma dag. Under tiden försöker akutläkaren Tekla Berg rädda livet på en svårt skadad person från samma bilolycka. Den katastrof som sedan inträffar är något som förbryllar sjukhuspersonalen, polisen och alla andra inblandade.

Den senaste tiden har sjukhusdirektören Monica Carlsson lagt in högsta växel för att privatisera Nobelsjukhuset med exklusivt patienthotell, en kontroversiell levertransplantationsenhet och den nyrekryterade stjärnkirurgen Klas Nyström. Det tar inte heller lång tid innan Klas aktivt motarbetar Tekla i allt hon gör. Samtidigt har Tekla blivit som besatt av att ta reda på vad som egentligen hände när kvinnan klev in på intensiven med den lille pojken i handen. Vem är pojken? Varifrån kommer han? Vad gjorde han på Nobelsjukhuset? Svaren på hennes frågor visar sig vara något som hon inte kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.

Och är det, precis som i pojkens fall, familjehistorierna som avslöjar sanningen om Teklas bakgrund?


"Christian Unge beskriver sjukhusvärlden bäst i Sverige och Tekla är en skalpellskarp karaktär som injicerar mig med massor av spänning. Läs!" Jens Lapidus" (Norsteds.se)

Författare: Christian Unge
Titlel: Ett litet korn av sanning
Utgiven av:Norstedts
Betyg: 3 🌟🌟🌟++
Finns hos Adlibris  Bokus
Lyssna
Storytel Inläsare: Gunilla Leining

måndag 20 juli 2020

Fruset offer - Giles Blunt


En historia som startar riktigt slow men som sedan går från klarhet till klarhet. Intressanta karaktärer och bra miljöbeskrivningar. Boken bjuder på en krypande spänning och hela tiden intensifieras den. John Cardinal är en serie som jag verkligen gillar att titta på på Tv och jag tycker nog att boken håller samma klass. Jag läser gärna fler i den serien.
Du får en spännande, oförutsägbar och tät thriller som går snabbt att läsa. Den finns även på storytel och jag har både läst och lyssnat. Henrik Norman läser den bra tycker jag.

Handling
Flera tonåringar försvinner i den lilla staden Algonquin Bay i Kanada, och trots stora eftersökningar finns inga spår efter dem. När sökandet är på väg att avslutas sätter den envise kriminalaren John Cardinal trots det in ännu fler resurser vilket leder till att han omedelbart får sparken från mordroteln.

När kvarlevorna efter den trettonåriga Katie Pine hittas infrysta i ett gammalt gruvschakt återinsätts Cardinal i tjänst och får dessutom en ny kollega, Lise Delorme, som han genast blir misstänksam mot. Hon har tidigare arbetat med särskilda utredningar av korruption och mutbrott och även satt dit stadens borgmästare, och eftersom Cardinal själv bär på en stor hemlighet som kan rasera hans liv har han all anledning att bli orolig.

Utredningen av mordet på Katie Pine blir allt annat än enkel. Cardinal ifrågasätts av både massmedia och kollegor samtidigt som de snart gör fler fruktansvärda upptäckter. En seriemördare är lös och någonstans i en källare ligger ännu ett offer och kämpar för sitt liv – ska de hitta honom i tid?

Kriminaldramat Cardinal som bygger på böckerna om polisen John Cardinal av Giles Blunt gjorde succé på C More.
Tack Hoiförlag för att jag fick chansen att läsa den här läskiga boken.

Titel:
Fruset offer
Författare: Giles Blunt 
Förlag: Hoi förlag
Betyg: 3 
🌟🌟🌟
Adlibris, Bokus & Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Henrik Norman
bokbloggar.se

söndag 19 juli 2020

Livräddaren - Olséni & Hansen


En mysig feelgood deckare med en härlig blandning av humor, dramatik och spänning. Gillar du den typen som är allt annat än blodiga, då ska du absolut läsa den här.

Den lite torra humorn är klockren och miljöerna skildras på ett ypperligt sätt.
Tempot är inte speciellt högt den puttrar på och är allmänt charmig, ett litet mord här och ett litet mord där, men vem är den skyldige?
Ja det får du allt vänta på att få veta ända tills de absolut sista sidorna.
En humoristisk deckare med opålitliga pensionärer, en korrupt kyrkoherde och landets kanske lataste polis.Det är den sjätte boken i serien om mord i Falsterbo.

Sammanfattningsvis: En avkopplande, underhållande feelgood deckare med humor och charm.

Handling

Livräddaren är en humoristisk deckare om opålitliga pensionärer, en uppblåst livräddare och en församling på väg käpprätt åt helvete.

När Egon, 87 år, och hans bäste vän Ragnar lägger sista handen inför Veras begravning upptäcker de kyrkvaktmästaren död i en av kyrkbänkarna. För att inte äventyra begravningen bestämmer sig Egon lättvindigt för att gömma undan kroppen med Ragnar som motvillig hjälpreda.

Efter begravningskaffet hittar kyrkoherden sin kollega död i kyrkan och Skanörspolisen med Mårten Lind i täten har fått ett nytt fall på halsen. När sedan en av ortens mer prominenta invånare oväntat dör, tvingas Mårten återigen att samarbeta med Malmökollegan Agatha Björk, en paragrafryttare med sjuklig bacillskräck.

LIVRÄDDAREN, är den sjätte och fristående delen i den humoristiska deckarserien MORD I FALSTERBO, skriven av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen. Humor och lättsamt hanterade mord i idyllisk småstadsmiljö är deras signum. I Livräddaren får vi återigen möta alla härliga karaktärer från de tidigare böckerna i serien: Badhytten, Fågelskådaren, Ryttaren, Strandhotellet och Turisten.(tidigare inlägg)

Författare: Olséni & Hansen
Titlel: Livräddaren
Utgiven av: Bokfabriken
Betyg: 4🌟🌟🌟
🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris

Storytel Anton Körberg
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

tisdag 14 juli 2020

Skräckstorm - Mikael Strömberg



Här får du en spännande och lättläst barn/ungdomsbok 9 -12 år rekommenderad ålder. Kanske jag skulle säga att den passar bäst i det högre åldersspannet. Men det är ju såklart min åsikt som är lättskrämd.
Den har bra språk som flyter på och miljöbeskrivningarna känns äkta och jag kan lätt föreställa mig hur det ser ut på de platser som beskrivs.

En bra bok som innehåller spänning, vänskap, mobbing och känslan av ensamhet.
Ett extra plus är hur författaren knyter ihop det gamla med nutiden, en trevlig mix. För den som gillar lite läskiga böcker böcker är denna perfekt!

Handling
Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt är pest. Hans bäste vän Frans har flyttat, mamma fattar ingenting och pappa är ständigt frånvarande. Dessutom hackar skolans stökigaste gäng BRÅK på honom hela tiden. Som om allt detta inte är nog börjar oförklarliga saker hända i spåren efter stormen Alfrida. Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit upp sår från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse - olycklig kärlek och död. Oron får honom att känna sig än mer ensam och utsatt. Men så börjar en ny tjej i klassen, Lykke, som visar sig vara både modig och cool. Bastian fattar tycke för henne direkt. Han behöver hjälp att stå upp mot bråkstakarna i skolan, och framförallt måste han prata med någon om sina farhågor - ondskan som stormen kan ha väckt.

Författare: Mikael Strömberg
Titlel: Skräckstormen
Utgiven avIdus förlag
Betyg: 3🌟🌟🌟
Ålder: 9 - 12 år
Finns hos Adlibris Bokus & Idus Förlag
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel:  Bobo Engström
Läs även andra bloggar om boken

Tutte Brödsmula & Kalle Humla , en sagolik sommar - Annika Billberg


En härlig berättelse om den lilla flickan Lisa och hennes kompisar Tutte Brödsmula och Kalle Humla som osökt får mig att tänka på Tummelisa.Tillsammans med sina två små vänner upplever Lisa ett underbart sommaräventyr där precis vad som helst kan hända.

Kapitlen är lagom långa för högläsning med ett direkt och ganska enkelt språk. Bilderna är ljuvliga och de är mycket väl anpassade till texten. Det är Jeanette Friman som är illustratör. Ålder 6 -9 år känns mycket bra.
En berättelse som tillåter barn att ha fantasifigurer och att vi som vuxna kanske skulle vara bättre på att spinna loss på alla häftiga fantasier och idéer som barnen sprutar ur sig dagligen. 
En bok med humor, spänning och massor av fantasi. Helt underbar.

Handling
Lisas sommarlov hos farmor och farfar får en spännande början när hon träffar Tutte Brödsmula och Kalle Humla. Tutte är som barn är mest, bara mycket mindre. Och Kalle är precis som en vanlig humla, bara större, rundare och med hatt och pipa. Det konstiga är att det bara är Lisa som kan se dem, men farfar vet att hon inte hittar på. Hon är ju faktiskt inte en sådan som ljuger. Lisa önskar att han också kan se Tutte Brödsmula och Kalle Humla - och det kanske han kan?



 
"Tutte Brödsmula & Kalle Humla - en sagolik sommar är en mycket välskriven och sinnligt tecknad berättelse och en fin skildring av en högst levande liten flicka i slutet av den magiska åldern. Lisa är berättarrösten och det är ett vackert och trovärdigt, naturligt språk utifrån barnets tankevärld. Eva Lexell Törnblom, BTJ-häfte nr 9 2018

 

Författare: Annika Billberg
Illustratör: Jeanette Friman
Titlel: Tutte Brödsmula & Kalle Humla , en sagolik sommar
Utgiven av: Hoiförlag 
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Hoishop
Storytel: Ida Olsson 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Equidae - Lovisa Wistrand


Jag har allt som oftast haft lite svårt för genren fantasy. Kanske det är för att det är så många olika karaktärer med svåra namn och jag har så svårt för att hålla isär dem. Likaså är det med platser och olika ställen som berättelserna utspelar sig på.
I stort sett tycker jag att det är en bra bok, fast ibland segar den till sig lite, men jag fortsätter enträget att läsa.Lovisa bjuder oss på härliga och färgstarka karaktärer, hon blandar spänningmed humor, romantik, sex och några riktiga twistwr här och där.
Historien är ganska oförutsägbar och det är ett stort plus så även det härliga bokomslaget som jag gillar skarpt.
Om du är ett fantasyfan så tror jag att du kommer att gilla den här boken.


Handling 

År 2043. Äventyr, faror och förbjuden kärlek i ett dystopiskt Afrika.
Afryea har alltid fascinerats av det farliga och trots att det är förbjudet gör hon allt för att få skymten av människor.

Tillsammans med likasinnade bor hon i en by bland de ödsliga afrikanska bergen. Skyddad från faror och jägare tillbringar hon större delen av tiden i djurhamn och får inte lämna samhället. Är människor så hemska som alla påstår? Finns varjägare på riktigt?

Hur skulle det kännas att leva i en människostad? Hon vill ut, upptäcka världen och uppleva äventyr. När Afryea blir tillfångatagen av varjägaren Dover uppfylls hennes önskan, men inte alls på det sätt hon tänkt sig. Savanner, ödemark och mystiska djungler. Nu måste hon göra allt för att fly och ta sig hem igen. Men vad gör man när man utvecklar känslor för personen som leder en rakt mot döden?

Tack Lovisa för recex

Författare: Lovisa Wistrand
Titlel: Equidae 
Utgiven avWhipmedia
Betyg: 3🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Härliga barnböcker x 3 från Idusförlag





Jag har fått förmånen att recensera tre härliga barnböcker från Idus förlag som ger ut fantastiska barnböcker. 
Passa på att stötta en barnboksförfattare, du kan köpa direkt från förlaget gå in här och kolla. IDUS
Tack för fina recensionsböcker.
  • Rex och Rut, Den magiska väskan
  • Marta och pulkatjuven 
  • Billie Lou och Lille Bo på begravning

Rex och Rut, Den magiska väskan


     



Handling
I Den magiska väskan kommer clowner på besök till barnavdelningen. Clownerna har en magisk väska med viktiga saker i, ballonger, en tuta, en gaffel, ett stetoskop och en strutsfjäder. En dag försvinner väskan, och clownerna med. Tandfén verkar inte heller göra sitt jobb. Rex, Rut, Fideli och Ahmed gör allt för att få clownerna tillbaka. 


En härlig och lite spännande kapitelbok med härliga bilder som jag gillar. De har fina färger och känns rätt i tiden de passar dessutom fint ihop med texten.
Den lockar till många härliga skratt när clownerna tokar sig. 
Boken riktar sig främst till ålderskategorin 6-9 år. Det tycker känns som helt rätt. 
Ett bra språk och korta kapitel som passar perfekt till högläsning. Rex och Rut är en bokserie om barn på sjukhus som löser mysterier. Det här är bok 5.

Författare: Eva Salqvist
Illustratör: David Henson
Titel: Rex och Rut, Den magiska väskan
Utgiven av: Idus förlag
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Ålder: 6 - 9  år
Finns hos: Idus Förlag



Marta älskar snö

    

Handling
När Martas pulka plötsligt försvinner utanför förskolan bestämmer hon sig för att lösa mysteriet med den hemlighetsfulla pulkatjuven.
Det här är en bok om mod, vänskap och om att vissa saker inte alltid är som man tror.

                                        
  
En härlig och fin berättelse där man kan fortsätta att prata om de olika händelserna i boken med hjälp av de fantastiska bilderna. Emma Ganslandts bilder passar så bra till berättelsen och de är så mysiga. Marta är precis så där spontan och härlig som ungar är. Jag tycker det är härligt att hon får vara glad, förväntansfull men även få visa de där andra sidorna som barn snabbt växlar till, ilska och obstinat.
Jag tycker om att den inte är så förutsägbar, vem hade väntat sig att tjuven är...  

                                     
Författare: Annika Jeppsson
Illustratör: Emma Ganslandt
Titel: Marta och pulkatjuven 
Utgiven av: Idus förlag
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Ålder: 3 - 6  år
Finns hos: Idus Förlag

Billie Lou och Lille Bo på begravning 

Handling
Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Förra fredagen dog Lille Bos farfar och idag ska han begravas. Billie Lou ska också följa med på begravningen.

- Vad gör man på en begravning egentligen? undrar Billie Lou. 
- Pappa har sagt att man gråter och sjunger, svarar Lille Bo. Helst samtidigt.


En fin berättelse om begravningar ur ett barns perspektiv. Text och bilderna är har ett otroligt passande fokus på hur barn upplever en begravning såväl före, under och men även det viktiga efter en begravning.
Perfekt mängd text och de detaljrika bilderna är underbara och man kan prata om dem hur länge som helst. Det som känns extra fint är att vi får uppleva både hur det är att vara ledsen men även hur det är att vara glad.
Boken riktar sig främst till ålderskategorin 3-6 år och det känns som helt rätt. Lou och Lille Bo på begravning är en bok som borde finnas på alla förskolor. Jag kommer att skänka mitt ex till mitt barnbarns förskola.

En bok med massor av värme och humor. Jag älskar när Billie Lou frågar,
                                       
" Finns det spadar i kyrkan eller ska man ha med en egen"
Eller när 
" En kille i klänning och halsduk håller tal. 
- Där är skattkistan, viskar Lille Bo. I den ligger min farfar."
Det är verkligen sådana kommentarer som mitt barnbarn 5 år skulle kunna fälla. I just love it!

Författare: Sanna Larén
Illustratör: Anna Nordin
Titel: Billie Lou och Lille Bo på begravning
Utgiven av: Idus förlag
Betyg: 5🌟🌟🌟
Ålder: 3 - 6  år
Finns hos: Idus Förlag