onsdag 30 september 2020

Mörkåren - Jonas Åsberg



På baksidan av boken kan jag läsa denna text.
Jonas använder fantasi och metaforer i sitt försök att måla bilder av depressioner, ångest och mörker. The black dog, den välanvända metaforen som beskriver depressionens väsen, byrackan som gestaltar den ovälkomne följeslagaren, den han försökt fly från, försökt lura och den han en dag kom att försonas med. Coll, den verkliga hunden, den trogne beskyddaren vandrar också med i hans berättelse. Verklig men också en metafor för trygghet och förtrolighet.

Författaren är skicklig på att berätta det självupplevda på ett sätt som fångar och berör. Med god självinsikt, humor och naket skildrade episoder får boken ett djup och det är en bok som kräver mycket mod att skriva. Det finns mycket som berör mig på djupet då jag själv har haft en del ångest i mitt liv.
Vill du ha en qvick fix bok så är inte det här en sådan utan här får du en vardagsrealistisk bok om sådant som det inte pratas om. Om att må dåligt och att leta efter vägar som leder till ljuset. 

Om boken
Den som tar sig igenom en depression blir bra på att gå. Att gå och bara fortsätta gå. Att leva vidare trots depressionen som säger att livet är meningslöst, att solen är en hägring och att färger inte finns. Att gå är att leta efter vägen ut. Att fortsätta leta trots alla återvändsgränder, villospår och stängda dörrar. Att gå även fast stegen blir tyngre.

Mörkåren är ett försök att måla bilder av ångest, negativa tankespiraler och paralys. Och om vägen som ledde till att ångesten en dag var borta.

Jonas Åsberg är utbildningsledare och sjuksköterska i ambulanssjukvården. Mot den yrkesbakgrunden och med sina egna erfarenheter av en sjukdom, eller ett par, tar han spjärn i sin kamp för att försöka förstå sig själv.

Jonas använder fantasi och metaforer i sitt försök att måla bilder av depressioner, ångest och mörker. The black dog, den välanvända metaforen som beskriver depressionens väsen, byrackan som gestaltar den ovälkomne följeslagaren, den han försökt fly från, försökt lura och den han en dag kom att försonas med. Coll, den verkliga hunden, den trogne beskyddaren vandrar också med i hans berättelse. Verklig men också en metafor för trygghet och förtrolighet.

Titel: Mörkåren 
Författare:Jonas Åsberg
Förlag: Ariton förlag
Betyg: 👍👍👍
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Tack för rexex.

Förundran - Maria Borelius

De 30 nycklarna till djupare stressläkning. återhämtning och att lära sig njuta mer 



Jag har läst alla tre böckerna nu av Maria och jag blir lika inspirerad varje gång. 
Maria har ett sätt att på ett väldigt gripbart sätt väva ihop sina egna personliga betraktelser med vetenskaplig fakta. Det gör att jag som läsare kan förstå och samtidigt relatera till mig själv.

Den här boken har tagit lite tid att läsa då jag jag verkligen vill ta till mig allt och låta det sjunka in innan jag tar mig an nästa kapitel, eller nästa hus som det heter i den världen som Maria beskriver. 



Det här är en bok som verkligen manar till eftertanke och jag blev mycket uppslukad av den och väldigt positiv då den gav mig massor av energi.


 


Eftersom jag har fibromyalgi så griper jag alla halmstrån och då jag redan har börjat att förändra min kost under det senaste året, jag har uteslutit gluten, dragit ner på socker och minskat drastiskt på kaffe och alkohol 
och jag kan ärligt säga att jag märkt en stor skillnad på mitt mående. 
Så efter att ha läst och begrundat så känner jag att nu är jag sugen på att testa ayurveda och jag ska leta reda på mina positiva WOW känslor. 




Om boken
Hyllade vetenskapsjournalisten och författaren Maria Borelius är tillbaka med en ny efterlängtad bok.

Vi är trötta, utarbetade och stressade - och rusar med andan i halsen mellan alla måsten i vardagen. Var det verkligen så här livet skulle bli?

Nej, för att må bra och bli lyckliga behöver vi tid att vila och njuta. Men det är inte så enkelt som det låter. För att lyckas med det behöver vi hitta nycklarna som låser upp vägen dit. De verktyg som hjälper oss att gå från stress till lycka, lugn och läkning. Det handlar om förundran, eller awe på engelska. De positiva wow-känslor som bland annat väcks av naturupplevelser, mänsklig närhet, stor konst och musik, vackra solnedgångar och annat vi tycker om och som får oss att häpna. Detta var en av hörnstenarna i Maria Borelius bästsäljande böcker Hälsorevolutionen och Bliss, och det är ett av de ämnen som fascinerat läsarna allra mest.

I sin nya bok fortsätter hon sin antiinflammatoriska, vetenskapliga resa och gör en djupdykning i det fascinerande området förundran. Hon hittar de 30 förundransnycklarna som kan minska stress och väcka glädje och lugn. För det är inte bara motion och rätt kost som får oss att må bra. Upplevelsen av förundran kan rent biologiskt minska den låggradiga inflammationen i kroppen. Så att njuta av livet är ingen lyx - utan en ren nödvändighet.

Maria Borelius ger sig ut på pilgrimsvandring, lyssnar på opera, påtar i trädgården, vinterbadar, träffar techgurus i Silicon Valley och hjärtspecialister i Stockholm. Du kommer även att få lära dig om JOMO-tekniken - "The Joy Of Missing Out", och den vediska legenden om de 12 husen, liksom om begrepp som dopaminfasta, njurvila, förundranspromenader, stjärnskådande, Kirtan och tempeldagen. Hon söker upp världsledande forskare och andra experter och visar hur just du kan hitta din förundran.


Tack för recensionsex.
Författare: Maria Borelius
Titlel: Förundran
Utgiven av: Harpercollins nordic
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel - författaruppläst

tisdag 29 september 2020

Mormors val - Kaj Branzell


Det här är den fristående fortsättningen om 78-åriga Anna-Lisa. Du får en underhållande feelgoodbok med hög charmfaktor och med ett driv så att det aldrig blir tråkigt. Berättelsen spinner på temat om att det är aldrig är för sent Så ta steget och våga leva fullt ut.
Kaj har ett förträffligt sätt att beskriva känslor på och påminner oss att förälskelse är fint oavsett ålder.
Anna-Lisa måste göra en massa val och hon upplever kärlek som tar sig lite konstiga vägar. Härlig vänskap men även en del dramatik. Sist men inte minst humor i mängder.

Boken har ett bra driv med fartfyllda inslag och den lilla oväntade tvisten på slutet ger extra poäng.En äkta pärla att skratta till.
Stort extra plus är bokomslaget som jag verkligen älskar.
Jag tycker att du ska läsa den tidigare boken Mormor på rymmen först för att få störst behållning men det är inget måste.


Handling
Anna-Lisa, snart 77 år, är skrämd över tanken att sitta i soffan och glo på minnessaker i väntan på döden. Hennes trygga men lite tråkiga man, revisorn Ove, dog ett par år tidigare. Deras dotter Susanne, som är pappas flicka, har ärvt sin fars sätt att dominera Anna-Lisa liv och stoppar gärna fingrarna i sin mammas plånbok. Ljusglimtarna i Anna-Lisas liv är barnbarnet Jespers sällsynta besök. Jesper är dykinstruktör i Thailand och Anna-Lisa vill mer än gärna åka och hälsa på honom.

Men när dottern Susanne ännu en jul vägrar sin mamma att följa med till Thailand och tillbringa juldagarna med Jesper, fattar Anna-Lisa sitt beslut. Utan att nämna något för sin dotter drar hon iväg till staden Torrevieja i Spanien. Här börjar Anna-Lisa leva som hon aldrig levt tidigare och blir till och med kär. Kanske för första gången i sitt långa liv. Men i det nya paradiset dyker faror upp och hotar Anna-Lisas nya liv. Med hjälp av sina vänner och sin nyfunna tro på sig själv lyckas hon med nöd och näppe klara sig ur de mest pikära situationer ...

"Mormor på rymmen" är en feelgood-roman i högt tempo med en del äventyrliga inslag, många tokigheter och färgrika karaktärer.

Tack till Stellarförlag och till Kaj att jag fått nöjet att läsa denna underbara bok!!!


Författare: Kaj Branzell
Titlel: Mormors val 
Utgiven avStellarförlag

Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
StellarförlagBokus & Adlibris
Storytel: Anna Godenius 


Bränn allt som var - Eva Gussarsson


En riktigt spännande bok som har allt. Den drar i gång direkt och den mattas faktiskt aldrig av utan håller ett högt och bra tempo rakt igenom.
Intrigen är väl genomtänkt och upplösningen är både intressant och oförutsägbar. Jag gillar när det finns twister som gör att jag blir överraskad. 
Eva har ett lagom stort personregister som alla behövs och hennes sätt att beskriva dessa personer, såväl ut som insida är briljant, jag kan verkligen se dem framför mig. Även miljöerna känns trovärdiga och jag kan lätt se dem framför mig.

Den var så bra så jag blev tvungen att ta till Storytel när jag skulle laga mat, städa och promenera. Då är boken bra.

En spännande bok med bra driv som du inte släpper fören den är slut!

Handling
En mörk thriller att sluka!

Felicity är jagad. Hon har lämnat allting bakom sig. Mannen som hade henne i sitt våld är borta. Eller …?
Nu lever hon gömd. Hon hamnar i en småstad och städar kontor på kvällarna. Lever som en skugga. Men kan man fly från sitt eget liv? Och hur länge klarar sig en människa helt ensam, utan mänsklig kontakt?

I samma stad bor Marilyn. Äldre, ensam, fast i sitt stelnade liv av rutiner och tröstätande. På ytan en vanlig kvinna, men inuti en storm av känslor. När hon möter den unga kvinnan som städar på kontoret spricker murarna hon byggt runt sig själv.

En roman om att bryta sig loss. Om att bränna allt som var och skapa något nytt, ur askan. En berättelse om hämnd, och att aldrig ge up
p.

Tack Eva och Bokförlaget Semic för läsex.

Författare: Eva Gussarsson
Titlel: Bränn allt som var 
Betyg: 🌟🌟🌟🌟🌟
Storytel: Katarina Ewerlöf


måndag 28 september 2020

Kungaliv : Sveriges regenter under 500 år - Linda Linnskog & Rudh, Filippo Vanzo


 9 - 12 år är den ålder som rekommenderas men jag anser att boken med stor behållning kan läsa av alla som är intresserade av vår svenska historia.



En bok som både är spännande och intressant. Den är upplagd på ett mycket bra sätt tycker jag. 
Först får vi läsa en intressant berättelse om regenten som är baserad på en verklig händelse sedan en kort historik om varje regent och ett sammanhang om dem.




Jag tycker att det är lagom mycket som är skrivet om varje regent. En sida som sammanfattar det viktigaste och sedan en bra tidslinje som berättar olika viktiga saker under regentens livstid. Jag gillar de små faktarutorna som är lätta att ta till sig och förstå.



Om boken
En myllrande faktabok om de 23 olika regenterna, med en dramatiserad text om en händelse ur vardera persons liv.

Sedan Gustav Vasa besegrade danskarna och enade kungariket Sverige för nästan 500 år sedan har det suttit 23 olika regenter på den svenska tronen. De härskade alla över ett mer eller mindre välmående rike, deltog i krig, och var med om politiska omvälvningar och sociala reformer, men de var också alla människor med olika egenskaper, intressen och erfarenheter. I den här boken får du veta lite mer om de som har styrt vårt land, och dessutom få inblick i tiden de levde i. För historierna om våra regenter är också historien om det som är Sverige. 

Boken är faktagranskad av historieprofessor Dick Harrison.

Tack för recex.

Författare
Illustratör
Betyg: 💥💥💥💥💥
Utgiven av: Opal förlag

lördag 26 september 2020

Nollan och nätet, Noelias hemlighet - Caroline Engvall


Jag tror att jag har läst en av årets absolut viktigaste bok som berör ett otroligt viktigt ämne.
Vad händer när man känner sig ensam och tror sig hitta en ny bästis på nätet som i verkligheten visar sig vara någon helt annan. Hur ska man våga berätta för mamma?
Det här är något som Noelia berättar om i den här oerhört välskrivna och pedagogiska boken. Caroline belyser vikten av att våga prata med barnen där hemma om vad som kan hända på nätet och att våga prata med någon vuxen hemma om det skulle hända.

Nollan och nätet - Noelias hemligt är första boken i den blivande serien där tanken är att underlätta för vuxna och barn att samtala om livet på nätet. Dessutom finns bra sidor med tips till bra diskussionsfrågor.  Men även bra information om signaler man kan vara uppmärksam på hos barn och unga. 

Boken handlar om
NYHET! - Lär barn om säkerhet på nätet!
Nollan är nio år och funderar mycket över livet. Hon känner sig lite annorlunda.
Men så träffar hon Wilma på nätet. Wilma är allt hon behöver i en kompis. Hon är snäll, rolig och förstår allt – till skillnad från mamma.
Allt Nollan vill är att Wilma ska tycka om henne. Så när Wilma frågar om Nollan kan skicka några bilder på sig själv går hon med på det.
Noelias hemlighet är den första boken i en serie om Nollan. Böckerna ska underlätta för vuxna och barn att starta samtal om livet på nätet.
”Viktigt och aktuellt!”TV4 Nyhetsmorgon


Tack Caroline för att jag fick förtroende och läsa den här viktiga boken.

Författare: Caroline Engvall
Illustratör: Katarina Vintrafors
Förlag: Boksmart
Ålder: 9-12 år
Betyg 💜💜💜💜💜

torsdag 24 september 2020

Vardagshjältarna och trollkarlen tyst -Elaine Eksvärd

 


Det här är Elaines första bok om Maya 10 år, Max 8 år och Monique 5år, de är syskon.

Max hör hur några på skolan ropar Bajs-Maya till han syster och han inser att Maya är mobbad. Men han är rädd och vågar inte hjälpa henne.
Monique försöker att få uppmärksamhet från sin mamma hon vill berätta att något är fel med Maya men mamma säger bara vänta. Maya försöker också att berätta men utan framgång.

Så på natten händer det något då barnen ger sig ut på jakt,

"Att ta sig från det jobbiga i bröstet in i en förtrollad skog och hitta ord på saker för att rädda sina föräldrar från Trollkarlen Tyst, det är en berättelse jag vet att barnen kommer älska och kommer få vuxna att tänka till."  Källa: elaineeksvard.se
Elaine är barnrättskämpe och med den här boken vill hon få barn som är
utsatta för olika saker att våga berätta. 
I slutet av boken finns några bubblor som reflekterar över händelser i boken och hur barnen kände sig och varför det är bra att prata om det. Det är bra övningar att som pedagog jobba med i förskolan/skolans värld men även att diskutera med sina barn hemmavid.

Jag upplever språket väl anpassat för åldern 6 -9 precis som svårighetsgraden i att förstå budskapet som boken vill förmedla.
Ett jätteplus är alla de magiska bilderna som man kan prata om hur länge som helst och att kapitlen har perfekt längd.







Om boken
Syskonen Monique, Max och Maya har tröttnat på att deras föräldrar aldrig lyssnar på dem och önskar att de bara försvann. Poff! Så är föräldrarna plötsligt försvunna. De har blivit kidnappade av Trollkarlen Tyst och hålls nu fängslade i en magisk och mycket tyst skog!

Kan Monique, Max och Maya hitta modet och styrkan inom sig för att lyckas hämta hem mamma och pappa igen, även om det innebär att de måste hitta de rätta orden och stå upp emot Trollkarlen Tyst?

Detta är en bok som vill inspirera barn till att sätta ord på det som är svårt, och som också lär vuxna att ställa frågor på ett sätt som får barn att vilja prata.

Elaine Eksvärd är föreläsare och grundare av företaget Snacka snyggt samt den ideella föreningen Treskablinoll, som jobbar förebyggande mot sexuellt utnyttjande av barn. Hon har tidigare skrivit böcker för vuxna om hur man blir en bättre talare eller genomskådar härskartekniker. Boken om vardagshjältarna är hennes barnboksdebut. Elaine brinner för att ge barn och vuxna kunskap och tekniker för att hitta sin egen röst och stå upp för sig själva och andra som inte har möjligheten att göra sig hörda.

Emily Ryan är illustratör, serietecknare och webbdesigner. Ur hennes penna flödar magiska världar fyllda av känslor och underbara växter.


Författare:
Elaine Eksvärd
Illustratör: Emily Ryan
Utgiven av Bonnier Carlsen
Ålderskategori: 6-9 år
Betyg: 5  👍👍👍👍
👍
Finns på storytel: Författaruppläst
Bokus & Adlibris

Överlevare, Att bli hel efter en trasig barndom - Elaine Eksvärd


En öppen och mycket självutlämnande berättelse där författarens syfte är att få oss att vakna upp och få förståelse för hur utspritt detta elände är. Och att ge oss verktyg tips och råd på hur vi på bästa sätt ska hantera om vi får veta att någon vi känner är utsatt.
En mycket angelägen bok med ett budskap som verkligen aldrig nog kan belysas.

Boken har i alla fall hjälpt mig att förstå saker som jag tidigare inte hade en aning om och framför allt att få en insikt och en djupare förståelse för hur jag ska agera i fall om någon vill prata med mig. Kunskaper som jag önskar att alla ska få. Därför uppmanar jag just dig som läser min recension att bums läsa den här viktiga boken för ju fler vi är som får kunskap ju fler är vi som kan stötta.

Om boken 
”Överlevare” är uppföljaren till ”Medan han lever” där Elaine Eksvärd bröt tystnaden om hur pappan utnyttjade henne sexuellt. Nu skildrar hon hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen. Elaine skildrar öppenhjärtigt de gånger hon valt fel väg och hur hon satte kärleken på spel – men fick den tillbaka. Hon beskriver hur man kan ta sig vidare, bortom skam och sorg. Det är en bok för den som själv är överlevare, för anhöriga och de som vill förstå dem som blivit sexuellt utnyttjade. Men också en bok för alla med trasig barndom som önskar ett helt vuxenskap. Elaine Eksvärd är grundare till föreningen Tre ska bli noll som jobbar mot sexuella övergrepp där barn vistas.

Författare: Elaine Eksvärd 
Titlel: Överlevare, Att bli hel efter en trasig barndom 
Betyg: 🌟🌟🌟🌟
Förlag: Esterbonnier Forum
Storytel: Elaine Eksvärd 

onsdag 23 september 2020

Mystiska platser & olösta mysterier - Sarah Sheppard


I den här härliga boken finns det många spännande saker att upptäcka. Det är en helmysig bok i storlek som en gammal hederlig atlas. Det gillar jag. 
Det är många och intressanta bilder på varje uppslag så man kan försvinna in i faktans underbara värld i flera timmar.


                                   




Jag fastnade för mysteriet med Bermudatriangeln och hjälp vad mycket saker det fanns att lära sig om den.




Jag har testläst den med två av mina barnbarn varav den äldsta 5 1/2 år tyckte den var spännande men lite svår att förstå medan min 3- åring inte alls uppskattade texterna men gillade att vi pratade om bilderna. Så till slut gav jag upp läsandet och vi pratade bok i stället. 

Jag har svårt att se att den skulle passa det ålderspannet 3 -6 år. Jag tror att till och med för en 6 - åring kan den bli lite väl svår. Dock som gammal lärare i låg- mellanstadiet så tror jag att där är det är ypperlig bok att ha, där skulle den fungera utmärkt.

Dessutom tror jag att vi vuxna skulle älska den, i alla fall gör både min man och jag det!


Om boken

Med Viktiga kartor - för äventyrare och dagdrömmare nådde Sarah Sheppard 100 000-tals nyfikna läsare. Den här boken har samma stora atlasformat och tar oss med på en rundresa till mystiska och spännande platser!

Lockas du av klassiker som Bermudatriangeln, Påskön, Atlantis eller den heliga graalen? Vill upptäcka slukhål, jordens djupaste grotta eller varmaste plats? Eller är det kryptozoologin som får ditt hjärta att slå snabbare? Bigfoot, Yetin eller den mongoliska dödsmasken kanske? Eller ett modernt mysterium - vart tar alla udda strumpor vägen? När Sarah Sheppard förklarar det oförklarliga ryms det mesta och lite, lite till!

Sarah Sheppards faktaböcker står i en klass för sig. Med kunskap och finurlig humor har hennes underhållande och spännande faktaböcker älskats av tiotusentals läsare i alla åldrar. Från dinosaurier och viktiga kartor till hajar och äventyrliga resor har hon gång på gång tagit oss med jorden runt på äventyr. I Mystiska platser och olösta mysterier ryms allt från legender och folktro till ouppklarade brott och märkliga naturfenomen. Sjunk in i en värld av rymdvarelser, städer av guld och mytomspunna artefakter. Res hemma i soffan eller planera en riktigt spännande semester!
                  
Här är två gubbar som jag också blev väldigt nyfiken på och fick mycket ny kunskap om. Det är herrarna Leonardo Da Vinci och Filosofen Platon

Titel: Mystiska platser & olösta mysterier
Författare: Sarah Sheppard
Betyg: 🎈🎈🎈 / 3 Betyget hade blivit högre om texten varit anpassad för rätt ålder
Förlag: BonnierCarlsen

Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Egenmakt - Erika Rockborn



Här hittar du mina tidigare recensioner, Livmodermakt  & Modermakt  
          



Med ett stänk av vemod och med en tår i ögat inser jag nu att jag läst klart den här helt underbara trilogin Makttrilogin

Jag kan inte annat än att säga, hon gjorde det igen och ta mig tusan... den här tredje och avslutande delen är ännu ett strå vassare än de tidtagare. Och betänk då, de två första var superbra!

Det här är en relationstrilogi men som helt klart även platsar under epitetet feelgood. Fast då självklart inte söt och tillrättalagd, men som ändå har det där härliga som ska finnas när vi pratar feelgood.
Du bjuds på kärlek, passion, problem och glädje men även de där mysiga beskrivningarna om relationer med glimten i ögat. Dessutom finns såklart även vardaglig realism.

Sist men inte minst så skriver Erika med ett härligt och beskrivande språk som ger mig som läsare möjlighet att verkligen känna som om jag är med i berättelsen. Jag är en i Martins vänkrets och det gillar jag.

De olika karaktärerna i berättelsen är verkligen individer som är karismatiska och intressanta och personbeskrivningarna är klockrena och helt underbara.


Ja, vad mer kan man säga om denna helt underbara serie? 
Om jag skulle sammanfatta den så får det bli:

En underbar och annorlunda feelgood trilogi med värme, humor och vardagsrealism. Allt i en härlig mix som gör mig glad.

LÄS! och njut!

Handling
Äntligen har Martin fått den stora familj han alltid drömt om. Visserligen ser den inte riktigt ut som han hade tänkt. Numera har han både ex-fru och bonusbarn. Och sin före detta svärmor Birgitta och hennes intriger verkar han aldrig bli av med. Men nu när han passerat livets mitt är det ändå hans egna barn som har blivit det centrala i livet.

Martin är lycklig i sitt förhållande med Lisette men det är något som tär. Jobbet som läkare tar alltför mycket tid och när en kollega blir sjuk börjar de extra timmarna att slita på relationen. Samtidigt blir det allt tydligare att något inte står rätt till med hans dotter. Martin kämpar med att få balans i tillvaron. Vilka prioriteringar måste han göra mellan kärleken, barnen och jobbet? Vad är egentligen viktigt i livet och hur kan han ta tillbaka makten över sitt eget liv?

Egenmakt är den fristående uppföljaren till Livmodermakt och Modermakt. Det är en berättelse fylld med värme, mänsklighet och tankar om vad som verkligen har betydelse i livet.


Stort tack Erika för att du gett mig förtroende att läsa och skriva om duína underbara böcker. Jag kommer att sakna Martin och co.

Författare: Erika Rockborn
Titlel:Egenmakt
Utgiven av: Hoiförlag 
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Finns hos
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel - Magnus Schmitz




tisdag 22 september 2020

Sagan om Aicha, stjärnstenen - Fredrik Söderkvist




En annorlunda och spännande skildring om en fantasifull värld, där magi, trollkarlar och drakar härjar.
Språket är riktigt bra för den här genren, målande och beskrivande det känns som om bilder målas upp framför mig. 
I det stora hela är det en bra och underhållande berättelse men jag tycker den är svår att komma in då det är många karaktärer och väldigt rörigt. Dessutom tycker jag tempot skulle kunna höjas rakt genom hela boken, kanske hade den vunnit på att vara något kortare. Behövs verkligen allt?

Boken vänder sig till åldern 12 - 15 år och ingår i kategorin Fantasy

Handling
Den första skoldagen efter sommarlovet börjar märkliga saker hända i Annelis liv. En städare dyker upp i hennes klassrum och får klassbarnen och den strikta fröken Alvsporre att dansa och tjoa. Hennes pappa och mamma är hemlighetsfulla, och sedan blir det bara värre...

En mäktig trollkarl tar med sig Anneli och hennes lillebror Niklas till den magiska världen Aicha. Där pågår en kamp mellan de goda trollkarlarna och den onda Klodwig. Tillsammans med nya vänner blir syskonen indragna i kampen och det visar sig att Anneli är någon mycket speciell, som har väldigt speciella egenskaper.

Stjärnstenen är en spännande berättelse, med vänskap och utmaningar i en omgivning man inte vill lämna!

Författare:Fredrik söderqvist
Titel: Sagan om Aicha-  Stjärnstenen 
Förlag: Enmaförlag

måndag 21 september 2020

Ett halvt andetag - Anna Agrell


Ett halvt andetag är en finstämd debutroman av Anna Agrell. Den genomsyras av underkastelse, drömmar och besatthet men även en längtan till frihet. En berättelse som är precis allt annat än det vanliga jag brukar läsa. Så långt från feelgood och thrillers du kan komma.


Att Anna jobbat inom psykiatrin förstår man på hennes sätt att sätta ord på människans tankar och innersta känslor. Jag är djupt imponerad av denna lågmälda och djupa berättelse som kommer att finnas kvar inom mig länge.
Med stor träffsäkerhet för språkkänsla, miljöer och personporträtt är det här en pärla som jag hade svårt att lägga ifrån mig.

Jag har svårt att klä alla känslor jag fick under tiden jag läste boken i ord. Det är en bok du måste läsa och själv få känna in de olika känslorna som kommer.

Finstämd skildring med mycket djup

Handling
Året är 1948 och i en bruksort i Småland bor Sonja med sin man. Huset är rymligt, men tillvaron ter sig ändå trång. Sonja saknar den tid då hon och väninnorna tog båten från Hamngränd, iklädda hattar och nya, fotsida klänningar. Musiken, skratten, myllret av människor. Nuförtiden är väninnorna upptagna av familjeliv, men för Sonjas del har bröllop och barn skjutits på framtiden. Beror det bara på rädslan att föra den psykiska sjukdomen vidare i släkten? Sonja gör sitt bästa för att inte tänka på sin psykiskt sjuka mor och flyr till bruket där hon skissar på nya glasalster. Produktionen blomstrar efter de svåra krigsåren, ändå tycks drömmen om att ha en egen glasutställning långt borta. Ideligen hemsöks Sonja av tankar om plikt; är hon skyldig att ta hand om sin mor? Hur ska hon uppföra sig för att vara en god hustru?

En dag flyttar en kvinna in i den förfallna stugan intill Sonjas hus. Mirkka är inte vilken kvinna som helst, utan en löperska vars dröm är att springa ärevarv på Stockholms stadion, precis som Nora-Anna Larsson en gång gjorde. Att doktorerna vid den här tiden avråder kvinnor från att springa längre än 200 meter, eftersom de anser att livmodern kan falla ut, tycks inte bekomma Mirkka. Hon rusar fram genom livet och Sonja, som längtat efter en väninna, uppslukas snabbt av hennes karismatiska personlighet. Men varför har Mirkka flyttat till en fallfärdig stuga så långt ifrån sin hemstad.


Sonja som längtat efter en väninna dras snabbt in i hennes karismatiska personlighet. Men när Mirkka ifrågasätter hennes livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid.

Tack för recensionsex. 
Författare: Anna Agrell
Titlel: 
Ett halvt andetag 
Förlag: Historiska media 

Betyg: 5 🌟🌟🌟
🌟🌟

Finns hos
Bokus, AdlibrisHistoriska media
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Lo Kauppi

söndag 20 september 2020

Droppen Dripp på äventyr - Camilla Dahlsson & Jenny Lindqvist

 

Bild jennyillustration

Alltså vilken helt underbar bok. Boken vänder sig till åldern 3 - 6 år men kanske jag inte riktigt instämmer där. Möjligtvis om man läser bilderna och hoppar över texten för de minsta. Texten passar nog lite äldre barn. Mitt lilla barnbarn tre år fixade inte att jag läste texten utan vi läste bilderna och då funkade det bra.

Jag kan tänka mig förskoleklass men även upp till årskurs tre skulle kunna ha stor behållning i arbete om vatten i skolan. Jag kan inte annat än instämma i den här recensionen.

Bild jennyillustration



Texten redogör sakligt vad som händer Dripp och Doris. Genom dialogen förklaras sammanhangen för Dripp och läsaren (kranvatten, reningsverk, is). Bilderna fyller sidorna och visar Dripps äventyr ur ett spännande mikroperspektiv och är fyllda med rörelse. Boken fungerar säkert bra som inspiration vid temalektioner om vatten.
Publiceras i BTJ-häftet nr 18, 2020.
Lektör Tine Billing
En sak som jag hade velat se annorlunda är texttypsnittet, jag störde mig lite på detta typsnitt men det är ju en smaksak.
Men jag säger bara WOW vilka bilder. Alla bilder är Jenny Lindqvist fantastiska illustrationer som man kan titta på hur länge som helst. Jag njöt verkligen av dem.


Extra bra tycker jag är faktasidorna på slutet "Lite om vatten" och "Kretslopp"

Handling
En dag bestämmer sig Droppen Dripp för att regna ner över Sverige tillsammans med vännen Doris. Det blir ett äventyr som tar dem till en bäck och en sjö, till diskbaljor och genom avloppsrör. Dripp och Doris får testa att avdunsta, frysa till is och till och med att bli uppdruckna.

I "Droppen Dripp på äventyr" får vi följa vattnets kretslopp på ett lekfullt sätt.
Häng med du också!


Bild jennyillustration 

Författare: Camilla Dahlsson
Illustratör: Jenny Lindqvist
Titlel: Droppen Dripp på äventyr
Utgiven av: Kikkuli Förlag
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Ålder: 3 - 6 år
Finns hos
Bokus adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig



När du blir vi - Åsa Bonelli


Trevlig, mysig och lättläst. Den är välskriven med ett bra driv framåt.
Åsa är bra på att beskriva karaktärer och miljöer för mig är det viktigt att de känns trovärdigt och det gör de. Att det är korta kapitel är något jag uppskattar väldigt mycket.
Jag ångrar dock att jag inte läste de två som är före i den här trilogin. Jag tror jag hade tjänat på det. Den första boken heter Stanna innan du går, och den andra boken heter Vid ögonblickets slut.
Läs och du får en riktigt bra feelgood bok som innehåller det som jag förväntar mig och vill ha i en äkta feelgood, kärlek, sorg, förvecklingar och givetvis några stänk av humor. 

Handling
Efter uppbrottet från Gustav har Malin äntligen hittat någon form av ro, tack vare löpningen och stödet från Olof och hans pappa Herman. Trots det gnager en stark önskan inom henne som känns omöjlig att uppnå. Framförallt nu när hon är singel och hennes biologiska klocka inte direkt tickar långsammare. Men när Malin av en slump träffar Emelie börjar hon förstå att läget kanske inte är så hopplöst som hon trott.

Olof reser land och rike runt och håller föredrag om hur han byggt upp sitt liv efter tsunamin, då han förlorade sin fru, deras son och ofödda barn. I publikvimlet på föreläsningarna sticker en kvinna ut. Hon följer hans turnéschema och verkar söka närmare kontakt. Vem är hon och vad är hon egentligen ute efter?

När Jacob Juul-Andersen, förläggare på ett av Danmarks största förlag, hör av sig till Malins förläggare Pelle och meddelar att de är intresserade av Malins och Olofs bok finner glädjen inga gränser. Men konsekvenserna blir långt mer omfattande än Malin någonsin kunnat ana.

Tack LB förlag och Åsa för att jag fick läs den här boken.

Författare: Åsa Bonelli
Titlel: När du blir vi
Utgiven av Lbförlaget
Betyg: 4 🌟🌟🌟
🌟
Finns hos
Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

Skuggan bakom dig - Anna Jansson



Ytterligare en fantastiskt välkomponerad bok av Anna.
Anna är en mästare att stegra intrigen och genom att successivt bygga upp dramatiken och spänningen lyfter hon storyn rakt igenom hela boken, inte en sekund av tråkigheter.
Hur kan jag bli så lurad så många gånger under en och samma historia. Det är många tvister och att lista ut vem, hur och varför är rent omöjligt.
Boken är välskriven och spännande. Den kickar i gång direkt för att sedan bara öka i styrka. 
En bladvändare som ger mig gåshud. Som levererar spänning, intriger och psykopatiska tvister.

Handling
Kriminalinspektör Kristoffer Bark och hans grupp av omplacerade kollegor har fått ett ouppklarat fall på sitt bord. Det gäller Emelie Kartman, en lågstadielärare och ensamstående mor som för tio år sedan försvann och senare återfanns på botten av Lanna badgruva, i en tunna genomdriven av ett hundratal tretumsspikar.
Kristoffer Bark blir snart varse att utredningen hade stora brister. Tidigare utredare har inte gått till botten med att undersöka de hot Emelie Kartman utsattes för innan hon dog. När Bark kommer i kontakt med sin sjukskrivna kollega Sara Bredow, inser han att hon utsätts för liknande trakasserier. Är mördaren på jakt efter ett nytt offer?

Skuggan bakom dig är andra delen i Anna Janssons nya deckarserie som utspelar sig i hennes egen hemstad, Örebro. En berättelse om makt och manipulation, rädsla och otillräcklighet. En skrämmande skildring av hur ett fullt fungerande liv kan brytas ner till spillror.

Tack Norsteds för recensionsexemplar

Författare: Anna Jansson 
Titlel: Dotter försvunnen 
Utgiven avNorstedts
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus Adlibris
StorytelNiklas Engdahl
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se