måndag 14 december 2020

Barn i en stad vid havet - Kersti Westin


Följ med på en hisnande resa genom fyra sekler i staden vid havet!
Utifrån åtta små göteborgares upplevelser, från Gretchen 1621 fram till Glenn 2021, får vi uppleva sorg och glädje, fest och vardag, dramatik och kalabalik ... och lära oss mer om det som format staden under fyrahundra år.

En bok att läsa själv, eller tillsammans, för alla mellan fem och hundrafem vars hjärtan klappar för Göteborg.

Gustav II Adolf, Skansen Lejonet, Lasse i Gatan, Ostindiska kompaniet, Malmska valen, Evert Taube, Kopparmärra, Beda Hallberg, Poseidon, Liseberg, Volvo, Ingemar Johansson, Gothia Cup - allt och alla passerar de revy i denna saliga blandning av saga och sanning.

Mina tankar 
En trevlig bok som beskriver olika händelser i Göteborg vid olika årtal. Vi får följa 8 olika barns berättelse från Göteborg och boken startar upp med berättelsen om Gretchen 1621, som bevittnar hur Göteborg får sitt privilegibrev av självaste kungen, Gustav II Adolf. En skildring som är lättläst och som ger oss en inblick i ett historiskt ögonblick.

Illustratör: Jenny Wik

Det är en mycket trivsam bok som utöver vackra illustrerade bilder har foton på platser och på andra trevligheter. Dessutom så finns det i slutet av varje berättelse en sida där det finns en fröken som heter tex frågvis eller fröken förklarar men även en liten fnissig fröken och alla dessa fröknar reder i en del fakta men de förundras även över en del saker, som till exempel Evert Taube.
 

Jag gillar verkligen upplägget med dessa små fina berättelser som är vackert och rikt illustrerade. Men även de fina fotona som dyker upp både här och där. 
Jag skulle vilja säga att jag som snart 60 åring har läst mig oerhört mycket om Göteborg och jag tycker att den här boken skulle passa finfint att ha i skolan när man läser om Sveriges geografi och städer. Den passar faktiskt alla åldrar från låt oss säga förskole klass och upp till, ja det finns ingen slut gräns enligt mig.

Författare: Kersti Westin
Titlel: Barn i en stad vid havet
Utgiven avSpejaförlag
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  Adlibris
Läsålder: 6 - ???  år oändligt enligt mig
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar