onsdag 28 april 2021

Snabba frågor - Peter Gissy


Tack Peter för att jag fick ställa några snabba frågor till dig.

Vem är du? Beskriv dig med 3 ord

-Vem är jag? Med tre ord? Tja.

  • Göteborgare (med skånska rötter)
  • Energisk
  • Gladlynt

 

 

Vilken/vilka böcker har du skrivit?

-Jag är aktuell med en deckare i Göteborgsmiljö:
”En avgörande ledtråd”, en tuff historia med en kvinnlig rättspsykolog i ”huvudrollen”.
Totalt har jag skrivit femtiotalet böcker i olika genrer – det här är min elfte kriminalroman efter elva års uppehåll.
Jag debuterade redan 1996 med min första (”Röd död”).

 

Varför ska mina följare läsa den?

-Jag har försökt beskriva hur rättspsykologi kan användas i polisarbetet. Inget originellt grepp kanske, men det finns inte så många böcker som går på djupet som jag gör.
Det handlar om att skapa sig en uppfattning om förövaren utifrån offret, brottsplatsen och själv gärningen.
Det är svårt, men samtidigt är det förbluffande hur mycket en skicklig psykolog (som min hjältinna) kan få fram.
Dessutom, på fritiden, arbetar hon med att stödja misshandlade kvinnor vid en kvinnojour och träffar många ömmande fall som läsaren känner sympati med.
Roligt att boken går så bra: den ligger just nu på Storytels topplista efter bara ett par veckor.

Vad inspirerade dig att börja skriva böcker?

-Inspiration till boken fick jag när jag träffade en polis här i Göteborg som hoppat av och börjat studera just rättspsykologi.
Jag läste en bok i ämnet och var fast. Jag började skriva den här boken 2016 i samband med en semesterresa till Gran Canaria: ensam med min dator vände jag på dygnet och fick ihop de första kapitlen. Jag insåg då att jag hade mycket att säga (det blev till sist en bok på 613 sidor).  

 

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?
-De tre böcker jag som ingen får missa? Hm. Svårt . Får jag prata i egen sak?

1. ”En avgörande ledtråd”
2. ”Diagnos: Mördad”
3. ”Man med kapuschong”

 – alla deckare av min hand och alla spännande och annorlunda.

Vilken dold talang har du? 

-Dold talang? Musik.

Jag spelar gitarr hyfsat – har varit med i flera band och gjort många låtar, för dansband och andra. Dessutom legat etta på Svensktoppen i nio veckor på 1970-talet (”Älskar, älskar inte”).

Sir Winston och jag - L - Å Skagegård

Mina tankar 
En härlig bok där Lars Åke blandar fakta och fiktion, och jag tycker han löser det på ett lysande sätt. Nog tror jag och det märker man att det ligger en och annan timme av research bakom den här härliga storyn. 
Fina och detaljrika beskrivningar och ett språk som är mycket målande får vi ta del av. Men även starka personbeskrivningar som känns väl genomarbetade. 
Gillar du historia så är den här ett måste.

Boken
England stod 1940 på gränsen till avgrunden, när han släpptes fram som en sista desperat chans att förändra hela historien - sir Winston Churchill. Men hur såg han själv på sina gärningar, den upphöjde premiärministern som samtidigt led av "black dog", de mörka tankarna som plågade honom under livets sista år.
Allt reflekteras genom ögonen på den amerikanska krigsjournalisten Bobby Clifford, som på uppdrag av Churchill själv återberättar bakgrunden till besluten som kom att avgöra mängder av människors liv och död. Men under sina tre möten med Churchill - i London, på en seglats i Medelhavet och på lantgodset Chartwell - lär journalisten också känna en alkoholiserad, ynklig man som lider av flera privata katastrofer och som själv varken kunde laga mat eller ens klä sig själv.

Sir Winston & jag är en roman med verklighetsbakgrund om en av historiens stora män, men är också en reflektion över människors olika kall och ängsliga kamp mot misslyckanden.


Titel: Sir Winston och jag
Författare: L - Å Skagegård
Förlag: Hoi förlag
Betyg: 3 💥💥💥+
Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Peter Borossy

tisdag 27 april 2021

Hoppets tåg - Viola Ardone



Mina tankar 
En intressant berättelse som är mycket detaljrik. Gestaltning och miljöer känns väldigt äkta och levande miljöer. Jag gilla greppet att boken berättas genom Amerigos ögon och att få följa med honom under hans liv och det han upplever.
Jag hade önskat att berättelsen hade gett mig mer insikt i Amerigos liv som vuxen och kanske fått lite mer bakgrund till de val han gjorde och förståelse för dem.

En vacker och gripande bok som berör.
Boken
Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Allt är annorlunda i Emilia Romagna - språket, människorna, maten - men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken.
Men så en dag har det blivit dags att återvända till Neapel. Amerigo ser med nya ögon på smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han måste göra för att överleva, smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

Många år senare när Amerigo återvänder till Neapel som en vuxen man och berömd fiollärare konfronteras han med sitt ursprung och det förflutna. Ska han sträcka ut en hjälpande hand till sin bror, som han själv blivit hjälpt en gång? Hur långt sträcker sig en människas skyldigheter gentemot en annan?

Författare: Viola Ardone
Titlel: Hoppets tåg
Utgiven av: Norstedts förlag

Omdöme: 4 🔆🔆🔆🔆
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Ljudbok: Kristofer Kamiyasu

söndag 25 april 2021

Biet Bibi, en livsviktig insekt - Catharina Brandt & Lotta Myrefelt

 

Visste du att det finns särskilda hotell för bin? Visste du att bin dansar en liten dans för att berätta för andra bin hur långt bort nektaren, som är deras mat, finns? Eller att det finns bin med namn som pansarbi och blomsovarbi? Och att bina är jätteviktiga för att de hjälper oss så att vi får frukt och grönsaker att äta? Detta och mycket mer får du lära dig i den här boken om honungsbiet Bibbi och hennes äventyr.

Följ med Bibbi in i binas spännande värld i den här sagan om en liten men livsviktig insekt!

  
Jag, barnbarnet Joseph och hans mamma Madde har suttit ute på ett Corona säkert sätt och läst den här härliga boken om Biet Bibi.
En bok som lär oss massor av nya saker om biet och dess nytta. En faktabok som jag tror passar bättre för de lite äldre barnen på förskolan, från 5-6 år men även som bok att läsa och använda i skolans tidigare åldrar när man ska forska om bin. 
Vår lilla 3 åring tyckte mycket om bilderna och gillade att prata om dem men när vi läste texten tyckte han nog att det blev för svårt.

Illustrationer och text passar bra ihop och som vuxen tycker jag väldigt mycket om boken.





Författare: Catharina Brandt
Illustratör: Lotta Myrefelt
Titel: Biet Bibbi, en livsviktig insekt
Förlag: Lumenos Förlag
Ålder: 3 - 6 år
Omdöme: 🌻🌻🌻+

Napalm - Frida Moisto

Mina tankar 
Frida  gör det igen med sina korta, intensiva kapitel som gör att drivet framåt är i toppklass. 
En otroligt intensiv story med högt tempo och spänning som är på topp. Blandningen av sjukhus och kriminella busar är väl inte helt originellt men jag tycker att Frida gör det bra.
Boken ger läsaren många olika och oväntade vändningar och det är rent omöjligt att klura ut exakt hur det hela ska sluta.
Kanske jag kan tycke att språket i bland är lite tunt men i den här genren vardagsdeckare funkar det. 
Hur som helst så får du en spännande, nervkittlande bladvändare, precis som en riktigt bra thriller ska vara. Kanske lite väl rå för min smak.
Ett tips! Läs del 1  och 2 först då man följer karaktärernas privatliv.


 

Del 1  klicka och läs mina tankar Del 2 

Boken
En varm sommarnatt väcks kriminalkommissarie Sten Johansson av mobiltelefonens signal. Ett bombhot vilar över Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Dessutom växer frustrationen inom arbetsgruppen. Lisa är försvunnen och de vet inte om de ska söka efter henne, vilket orsakar oväntade slitningar inom gruppen. Sten är övertygad om att Lisa behöver tid, men plågas samtidigt av oro.

Strax efter bombhotet inkommer en svårt skadad kvinna till akuten. Hon dör på operationsbordet, och det som utan tvekan är ett mord kan kopplas samman med bomben. Snart uppdagas ännu ett mord i samma stil. Har staden ännu en gång drabbats av en seriemördare?

Samtidigt är Lisa tillbaka i sin barndoms trakter, bunden av sitt förflutna. Det är något som inte stämmer, något personligt. Hon försöker desperat ta reda på sanningen i en alltmer hotfull miljö. För att stå ut blir hon tvungen att återknyta till den gamla Lisa, med napalm i blodet.

Napalm är tredje fristående delen i serien om kriminalkommissarie Lisa Engström.

Författare: Frida Moisto
Titlel: Napalm
Utgiven avBokfabriken
Omdöme: 4 🌟🌟🌟
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Ljudbok:Gunilla Leining

Var inte rädd för mörkret - Kristina Agnér

Mina tankar
Vilken debut! Hatten av Kristina.
En s
pännande handling och mysiga miljöer som håller från start till mål. Spänningen byggs upp och intrigen är mycket väl underbyggd och mycket trovärdig. Kristina håller spänningen uppe ända in i kaklet och frågorna, VEM? VARFÖR? får sin upplösning på precis rätt tillfälle vilket gör att man vill läsa i ett sträck. 
Du får spänning, familjehemligheter och lite kärlek i en perfekt mix. Hoppas på fortsättning. Jag vill veta mer om Alva och hur det blir med cliffhangern...för så klart finns en sådan.
Rekommenderas varmt!

Tack och lov att den även finns som ljudbok för då kunde jag följa med till stugan och kratta löv och jösses så mycket krattat det blev. Bra uppläsare som fångar mig.

Bokens baksidetext
Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorpet hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna?
Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen - och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund.

Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna.


Författare: Kristina Agnér
Titlel: Var inte rädd för mörkret 
Utgiven av: Albert Bonniers förlag

Omdöme: 4 💥💥💥💥
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Anja Lundqvist

Skrivkurs på pensionatet Havsviken - Anna johansson


Mina tankar 
En småtrevlig bok med lite spänning, humor och mysiga miljöer. 
Anna bjuder på förvecklingar och familjehemligheter men twister som förvillar och förvånar.
En charmig feelgood som är snabbläst och som lockar till skratt och sträckläsning.
Dessutom får du lite romantik men inte av det sötsliskiga slaget.
Rekommenderas! 
Det enda jag har att anmärka på är ett och annat språkligt fel som jag kan störa mig på.
Boken
Cornelia Blom har blivit dumpad av sin pojkvän för att han måste ”hitta sig själv” på en strand i Thailand. Cornelia bestämmer sig för att åka till pensionat Havsviken för att gå en skrivarkurs och bota sin skrivkramp samt sitt brustna hjärta. Med sig har hon hunden Bosse som hon ofrivilligt måste passa i några veckor. Väl framme på kursen upptäcker Cornelia att några av de andra deltagarna har hemligheter som hänger ihop med händelser som utspelades i Havsviken för tjugo år sedan. Det blir mer dramatiskt än vad Cornelia någonsin kunnat föreställa sig …Hon träffar även Aron. Mannen med de fina ögonen. Synd bara att kärlek är ett avslutat kapitel för Cornelia.

FörfattareAnna johansson
Titel: Skrivkurs på pensionatet Havsviken 
Ljudbok - Sofia Berntsson
Förlag: Lind&co
Omdöme: ✍✍✍✍

fredag 23 april 2021

Himlen ska gråta blod - Sigbjörn Mostue




En riktigt spännande bok med ett fruktansvärt högt tempo och scener som tar andan ur mig.

Från start till måls fylls jag av ett rafflande tempo och en berättelse som rullar upp som en film i mitt huvud undertiden jag läser.
Det är sällan en bok fångar en på det sättet. Jag förstår att detta kommer att bli film och jag är övertygad om att den kommer bli lika andlöst spännande och tät. 
Läs den här välskrivna och spännande boken, men ha gott om tid för har du börjat så slutar du inte för ens den är utläst!
En pulshöjare och nagelbitare.

Baksidetext
Den cancersjuke före detta elitsoldaten Even Stubberud ger sig ut på det som är tänkt att vara hans sista uppdrag: Ett förhållandevis rutinmässigt eskorterande av en terrorist till Somalia.
Men flyget från Oslo blir kapat och terroristen fritagen. Kaos uppstår på planet. Och den enda som skulle kunna rädda de 245 passagerarna är en obeväpnad, sjuk man utan flygerfarenhet.
Himlen ska gråta blod är en andlöst spännande thriller om en katastrofal nödsituation.



Författare: Sigbjörn Mostue
Titlel: Himlen ska gråta blod
Utgiven avModernista 
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟+
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Finns som E-bok




torsdag 22 april 2021

Resebyrån Främmande världar - L.D Lapinski

Mina tankar  

En otroligt rolig och fantasifull berättelse som tar oss men på ett härligt och spännande äventyr. 
Författaren låter oss bildligt följa med på äventyr hon målar upp fantasifulla platser i främmande världar på ett oerhört skickligt sätt.
Mysiga och coola karaktärer och med ett driv i texten gör att jag inte slutade förens boken var utläst. 
Fantasy för åldern 9 - 12 år när den är som bäst. Jag hoppas på att del två snart är i antågande för det här kommer bli en riktigt bra serie känner jag.


Boken

Packa dina väskor för ett magiskt äventyr!

När tolvåriga Flick Hudson av misstag hamnar på Resebyrån Främmande Världar upptäcker hon en fantastisk hemlighet. Det finns hundratals andra världar förutom vår egen. Och inte nog med det. Flick blir erbjuden att gå med i Sällskapet för Främmande Världar så att hon själv kan följa med och utforska dem!
Det Flick inte vet är att alltings mittpunkt, staden Femlykta, är i stor fara. Byggnader och hela gator försvinner. Spårlöst. När Flick förstår vad som håller på att hända måste hon ge sig ut på en resa genom outforskade världar och på en kapplöpning mot tiden...

L. D. LAPINSKI är en engelsk författare. Hon bor utanför Sherwoodskogen tillsammans med sin familj och katten Hector. Resebyrån Främmande Världar - den första boken i hennes serie om den magiska Resebyrån och dess resesällskap - har gjort stor succé världen över.



Författare: L.D Lapinski 
Titlel: Resebyrån Främmande världar 
Utgiven avModernista 
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Säg hej till småfåglar - Ulrika Hjort & Emelie Engblom Molin


I Säg hej till…Småfåglar! får du träffa Greta Gråsparv, Totte Talgoxe och flera andra av våra vanligaste småfåglar. Korta, enkla faktatexter varvas med roliga pratbubblor och i slutet av boken finns även ett kryssa i -uppslag där du kan kryssa för de fåglarna som du sett och känner igen.

                          

Vi har läst boken jag Joseph och mamma Madde. Joseph tyckte alla bilder på fåglarna var jättefina men ganska snabbt tröttnade han på att vi läste så vi läste bilderna i stället. Boken vänder sig till åldern 3 -6 år och jag skulle nog säga att bästa behållningen är nog trots allt i 
5-6 års åldern för då har barnet mer utbyte av texten.

Som faktabok i det åldersspannet tycker jag boken är förträfflig och jag skulle nog säga att den skulle passa även barn som börjat skolan och forskar om fåglar.

 

Jag gillar illustrationerna som är vackra och väldigt färgsprakande. Dessutom är jag barnsligt förtjust över namnen på de små fåglarna. Tilläggas ska att även jag lärde mig en hel del och framför allt nya arter som jag ska hålla utkik efter i sommarstugans skogar.



Läs gärna mina tankar om tidigare böcker som Ulrika skrivit 


Författare: Ulrika Hjorth
Illustratör: Emelie Engblom Molin
Titel: 
Säg hej till småfåglar
Utgiven av: Wombatförlaget
Åldern: 3 -6 år
Omdöme: 🐦🐦🐦🐦/5
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


onsdag 21 april 2021

Bennis Brandbil - Emelie Andrén & Jeanette Milde

Mina tankar

Äntligen kunde vi träffas Coronasäkert ute på mormors altan för att tillsammans med mamma Madde läsa om Benni och förskolan Smörblomman. 

    

En helt underbar bok som Joseph 3 år älskade att läsa och vi fick läsa den många gånger.

När man läser de här helt underbara böckerna som duon Emelie Andrén & Jeanette Milde har producerat (läs även mina tankar om Pellas polisbil i tidigare inlägg) så behövs det gott om tid. Man måste helt enkelt stanna länge på varje uppslag då det finns så mycket att titta på och diskutera runt. 


Emelie och Jeanette har fortsatt i samma fina anda och fortsätter att lyckats med konsten att såväl skriva som illustrera utifrån barns perspektiv.
De detaljrika bilderna fångar verkligen barnets intresse och de vill diskutera bilderna ihop med den lästa texten. Då är det smart att texten inte tar över utan att barnen får använda sin fantasi och kreativitet.
En mysig, varm och "lättatttyckaom" bilderbok som jag rekommenderar. Ålder 3 - 6 år

Bokens handling

På Smörblommans förskola finns ett Lådbilsland. Lådbilslandet är det bästa stället i världen tycker Benni och hans kompisar. Idag kör Benni den röda, fina brandbilen. Pella kör polisbilen och Addis ambulansen. Plötsligt händer något. Hjälp! Det luktar rök! Benni och brandbilen måste rycka ut för att släcka elden. Men vad är det egentligen som brinner -

Lådbilslandet är en ny serie spännande berättelser illustrerade med mycket värme och humor. I centrum står barnen på förskolan Smörblomman och fordonen de kör. Ibland blir det knasigt och kanske lite fel, men i Lådbilslandet går allt att lösa!

Författare: Emelie Andrén
Illustrationer: Jeanette Milde
Titlel: Bennis Brandbil
Utgiven av: Alfabeta
Omdöme: 5 🚒🚒🚒🚒🚒

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Vi ses i Beachcomber Bay - Jill Mansell

Mina tankar
En helt underbar feelgoodroman som inte är sötsliskig med bara hjärta och smärta. Du får
kärlek, romantik, familjehemligheter och humor men även en del underliggande saker som ger ett djupare innehåll. 
Karaktärerna är lagom många och de är verkligen ett gäng härliga individer som jag bara älskar. Ibland känns det som om jag är en i gänget där och det är ett bra betyg.
Den har många olika vändningar som gör att man bara vill läsa lite till och lite till. Alltså en riktig bladvändare.
Söker du efter en trevlig och mysig feelgood som har allt och lite till så är detta något jag kan rekommendera.
Jag skrattade, förfasades och log instämmande åtskilliga gånger under läsningen. 
En bok som fick mig att må bra. 
Gillar du 
Jenny Colgan, Marie Sammeli och Lucy Dillon? Ja i så fall kommer du att älska den här boken. 
Jag har lyssnat och det är en av mina favoriter som läser, Gunilla Leining 

Boken
När Clemency och Sam träffas första gången blir det ett möte de aldrig ska glömma. Det finns något mellan dem, men problemet är att han är gift. Tre år senare har Clemency flyttat tillbaka till sin mysiga hemby St Carys i Cornwall för att jobba med sin vän Ronan. Även hennes styvsyster Belle letar sig ner till idyllen vid havet men av helt andra orsaker, och då vänds Clemencys liv upp och ner.

Den lilla byn St Carys gömmer många hemligheter och förvecklingar. Mitt i händelsernas centrum står Clemency, Ronan och Belle som alla längtar efter kärlek men samtidigt drivs av starka vänskapsband och lojalitet.

Vi ses i Beachcomber Bay är en feelgoodroman om kärlekstrassel och systerliga dilemman full av varm humor och oväntade vändningar. (Bokförlaget Nona)




Författare:  Vi ses i Beachcomber Bay
Titel: Jill Mansell 
Utgiven av: Bokförlaget nona
Betyg: 5 💜💜💜💜💜
Ljudbok: Gunilla Leining
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

måndag 19 april 2021

Vi var unga och modiga - Hazel Gaynor


Mina tankar 
På baksidan av boken läser jag 
"Vi var unga och modiga är baserad på en verklig händelse om en egendomlig grupp människor som tvingas kämpa för sina liv och om de livsomvälvande band som knyts mellan dem i utkanten av ett fruktansvärt krig."
Jag inser att jag har blivit mer berörd än jag trodde när jag stänger boken än vad jag hade förväntat mig. 
Jag har inte tidigare läst någon berättelse som har sin utgångspunkt i Japan under andra världskriget och som beskriver hur det var för de människor som kom från andra delar av världen och av en eller annan anledning hade oturen att befinna sig där när kriget bröt ut.

Det här är en oerhört välskriven bok med många detaljrika beskrivningar som är såväl omskakande som vackra. Hazel har på ett fantastiskt sätt och med fingertoppkänsla fått mig att bli delaktig i den lilla grupp av människor, elever och lärare, som berättelsen handlar om. Hon får mig även att se bilder från ett Japan jag aldrig besökt, det är häftigt.

Boken berörde mig oerhört och den fram manade många olika känslor och funderingar.  En bok som inte är tempofylld men som ändå har en driv framåt som gör att man inte kan sluta att läsa.

En bok som kommer att stanna kvar länge och som jag sent kommer att glömma.

Boken 
Kina, 1941. Elspeth flyr ett olyckligt liv i England för att arbeta som lärare på en engelsk missionsskola i norra Kina. När Japan förklarar krig mot de allierade och ockuperar skolan, byts hennes trygga vardag ut mot osäkerhet och rädsla.

För tioåriga Nancy och hennes vänner som nu är åtskilda från sina föräldrar på obestämd tid, blir Elspeth och hennes flickscoutpatrull det enda som kan ge dem en känsla av gemenskap och säkerhet, i ett land där de numera är fienden.

Elspeth, Nancy och de andra på skolan lever som fångar och utsätts för en obarmhärtighet som kräver mod, hopp och sammanhållning i deras väntan på att bli frigivna. Men så förflyttas de till ett avlägset arbetsläger och tvingas möta en grymhet de aldrig tidigare stött på.

Vi var unga och modiga är baserad på en verklig händelse om en egendomlig grupp människor som tvingas kämpa för sina liv och om de livsomvälvande band som knyts mellan dem i utkanten av ett fruktansvärt krig.



Författare: Hazel Gaynor 
Titlel: Vi var unga och modiga 
Utgiven av: LB förlag
Omdöme: 5 🌷🌷🌷🌷🌷
Finns hos
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

När vi faller - Gabriella Ullberg Westin

Mina tankar 
Återigen prickar Gabriella helt rätt när det kommer till att hitta en intrig som tagen ur det verkliga livet, den känns äkta och fungerar fullt ut.
Gabriella har nu verkligen etablerat sig i den yttersta författarskaran då det kommer till spänning i Sverige.
Hon har hamnat på min topp 5 lista och jag blir aldrig besviken.

När vi faller är inget undantag och jag är fast i boken från första sidan. 
Precis som jag skrev i min tidigare recension så bör du ha god tid på dig för du vill förmodligen precis som jag sträckläsa denna bladvändare.
Man måste bara få veta ... Hur ska det gå?  Vem och varför?

Vi bjuds på ett rasande tempo med personbeskrivningar och miljöskildringar som ger mig bilder som om det rullade en action film framför mig. Jag skulle inte bli förvånad om detta är nästa stora TV satsning inom en snar framtid.

LÄS! Den är hur bra som helst. 
Den här är Gabriellas bästa hittills i serien och då är de tidigare jag läst sjukt bra!
Tack till Gabriella och Harper Collins, för att jag fick läsa.


Det finns nu sju delar i den här serien om morden i Hudiksvall, jag har läst tre av dem och de två tidigare del 5 o 6 kan du läsa mina tankar om

   
Del 5 Bokprataren: Förrädaren - Gabriella Ullberg Westin
Del 6 Bokprataren: Ett enda andetag - Gabriella Ullberg Westin


Boken
Spänningsmästaren Gabriella Ullberg Westin släpper sjunde delen i Morden i Hudiksvall-serien. När vi faller är en historia om rikedom, fattigdom och en djup önskan om att räcka till.

En varm morgon i juli hittas den framgångsrike företagaren Jens Hult död. Nyheten kommer som en chock för invånarna i Hudiksvall, som sett Jens och hans barndomsvän Vera Hildingson sätta staden på kartan.

Hantverkaren Henry Frisk stretar på för att få ekonomin att gå ihop som ensamstående pappa. En dag får han ett erbjudande som skulle ge honom pengar han aldrig trodde han kunde få, men det medför att han måste begå ett brott. Vad är han beredd att offra för att ge tonårssonen Dexter det han behöver?

Kriminalinspektör Johan Rokka får fallet med Jens Hult på sitt bord. Ingenting är vad det först verkar vara, och utredningen blir alltmer komplex. Dessutom påverkas han privat, då relationen med kollegan Janna sätts på prov. Samtidigt hotar århundradets regnoväder att dra in över Hudiksvall. Det är bara en tidsfråga innan allt nått sin kulmen.


Läs gärna min intervju med Gabriella  5 snabba till Gabriella Ullberg Westin
 

Författare: Gabriella Ullberg Westin
Titlel: När vi faller
Utgiven av: Harper Collins
Betyg: 5 💸💸💸💸💸
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna: uppläsare Gunilla Leining 

lördag 17 april 2021

Att landa som en trana - Kajsa Ingemansson

 

Mina tankar 



En mycket annorlunda berättelse men inte på ett negativt sätt. Visserligen tog det ett litet tag för mig att komma in i den då den inte är som något annat jag läst. Men sedan ... ja sedan älskade jag det briljanta sättet den är skriven på och jag säger bara språket, det fängslar mig. Det här är en riktig pärla att "landa" i när man vill byta ut de traditionella deckarna och de ibland lite ytliga feelgood böckerna.

Greven i boken berättar om sina liv, han funderar om framgång men även misstag och allt detta med viss ironi humor och massor av värme.
Det här är läsning som blir till ren och skär njutning. 
Ta god tid på dig och njut av ordens magi som beskriver hopp, kärlek och tidlös visdom. Filosofi på hög nivå från Kajsa! 

Säger bara tankeväckande och väldigt annorlunda men bra!
Låter jag lite flummig? JA, men den här boken är så svår att skriva om. Mitt förslag är i stället, LÄS och BEGRUNDA.


Boken

Osannolika anteckningar i Grevens tid.  


Han kallar sig själv Greven, en bokstavligen odödlig gestalt som med humor, elegans och en nypa provocerande uppriktighet delar med sig av erfarenheter från sina många liv. Vare sig han befinner sig i det gamla Egypten, i revolutionens Frankrike eller i självaste gudarnas boning förmedlar han sina berättelser med en aldrig sinande empati och förståelse för människans villkor. Hans önskan att hjälpa, guida, undervisa och med egna exempel visa hur även den snårigaste väg så småningom leder till upplysning, är lika underhållande som full av förtröstan.

Att landa som en trana är en bok genomsyrad av hopp, kärlek och tidlös visdom.

KAJSA INGEMARSSON har sedan sin debut som författare 2002 skrivit en lång rad framgångsrika böcker vars upplyftande innehåll lästs och hyllats av hundratusentals läsare världen över. Med Att landa som en trana har de fått en ny bok att älska.


Författare: Kajsa Ingemansson
Titlel: Att landa som en trana
Utgiven av: LB förlag
Omdöme: 4 🌷🌷🌷🌷
Finns hos
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Ljudbok - Författarläst

torsdag 15 april 2021

Je m'appelle Agneta - Emma Hamberg

Mina tankar 

Je m'appelle Agneta är precis som Emmas alla andra böcker, magisk, dråplig och helt underbar. Ja, jag skulle kunna radda upp superlativen i oändlighet men jag tror ni fatta vad jag menar.
Visst finns djupet där och visst finns en underton av bitterhet, allvar och sorg men på det sättet Emma sätter tonen så blir det som en hyllning till livet i stället. 
En feelgoodgoodroman om att självförverkliga sig och att ta kontrollen över sitt liv. Agneta vågar, Agneta gör det hon vågar och hon lär sig mycket om sig själv men framför allt, hon vågar älska sig själv och att säga ja till livet. 

Vill du skratta? Vill du snyfta lite och vill du fyllas av värme? 
I så fall, Grattis till dig som ännu inte läst. Du kommer att stifta bekantskap med ett härligt gäng personer som lär oss att bli livsnjutare och leva här och nu! 

Egentligen finns inte ord för hur mycket jag älskar denna bok! Så se till att skaffa dig den eller varför inte lyssna, Emma läser själv och hur bra gör hon det? HUR BRA SOM HELST! 

Boken var så underbar så har jag växelvis lyssnat och läst. Ja, jag har inte varit kontaktbar enligt min man och det är det bästa betyg en bok kan få! 
Emma du äger!

Boken
Alla människor kan tydligen delas in i färggrupper efter personlighetstyp numera. Min färggrupp är genomskinlig.

Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill.

Hennes man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att din kropp är ditt tempel och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Nej, granatäppelkärnor och quinoa är det som gäller. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning.

Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne.

Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com

Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.

Je m appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. En roman där Emma Hambergs karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.

Författare: Emma Hamberg
Titlel: Je m'appelle Agneta 
Utgiven av: Piratförlaget
Betyg: 5 🍷🍷🍷🍷🍷 +++++

Storytel - Författaruppläsning 

En förlorad kärlek - Alyson Richman

Mina tankar
En bok som grep tag i hela mig och den har varit tvungen att ligga till sig lite innan jag kunde förmå mig att skriva ner mina tankar.

"En förlorad kärlek är en berättelse om den första förälskelsens kraft, om människors uthållighet och förmåga att resa sig i svåra stunder."  Bokförlaget Polaris 
Den här berättelsen är så berörande och den gör så ont i hela mig emellanåt men den är så  vackert skriven, med djup, med kärlek och med hopp.
Jag gråter, jag ler och jag lider och jag kan inte sluta läsa. Jag måste trots smärtan den åsamkar mig fortsätta läsa.

Den förmedlar styrkan i två människors kärlek till varandra. Vikten av familjeband och vad man är beredd att göra för en annan människa. Äkta kärlek.

En välskriven bok med miljöskildringar som verkligen visar att författaren varit på plats i Tjeckien för sin research. Jag befinner mig där i Prag och på andra mindre trevlig ställen när jag läser och det lyfter verkligen hela berättelsen. 

En av de bästa historiska romaner jag läst. Den har allt och lite till. Fram med näsdukarna och LÄS!


Boken 
Där på hennes underarm, precis bredvid ett födelsemärke, satt sex siffror tatuerade. "Kommer du ihåg mig nu? frågade han med darrande röst. Hon tittade på honom igen, som om han vore ett spöke. Lenka, det är jag sa han. Josef, din man.

Lenka är en ung konststuderande när hon träffar Josef i Prag, strax före andra världskrigets utbrott. De gifter sig snart, men deras liv tillsammans hinner knappt börja innan de slits isär av kriget. Josef ska fly till New York tillsammans med sin familj, Lenka ska komma efter med sina föräldrar.
Men ingenting går som planerat. Fartyget som Josef reser med förliser. Och Lenkas öde för henne till Theresienstadt och så småningom Auschwitz. Ovetande om att den andra är vid liv bär de med sig minnena av den förlorade kärleken.

Ett helt liv senare står de plötsligt öga mot öga. Från den lyckliga tiden i förkrigets Prag till nazismens skräckvälde i Europa.


Alyson Richman har toppat bästsäljarlistor världen över med sina böcker. Den kritikerhyllade En förlorad kärlek har givits ut i över trettio länder och ska filmatiseras. Alyson bor med sin familj på Long Island och skriver just nu på sin nästa roman.


Författare: Alyson Richman
Titlel: En förlorad kärlek 
Utgiven av: Bokförlagetpolaris

Betyg: 5 📗📗📗📗📗

Storytel: Gabriella Boris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

onsdag 14 april 2021

Uppdrag djurräddning, Lämnade - Mari Bister

Mina tankar
Det här är del tre i en riktigt trevlig serie för barn. Böckerna om Uppdrag djurräddning är såväl spännande som pedagogiska och de tar upp olika teman.
Maris sätt att använda sig av fantasi i kombination med fakta om djur gör att barn får en dos kunskap tillsammans men en fin berättelse om djur. 
Språket är enkelt med spännande och anpassat till ålderskategorin 6 - 9 år (Mari själv säger runt 8 år) men för att läsa själv tror jag det krävs lite läsvana så jag tycker nog att boken även passar de som är 10 - 11 år. 

En bra bok att använda som diskussionsunderlag då Mari tar upp viktiga bitar som är bra att samtala runt. Därför är ett stort plus de frågor, eller vi kan kalla det för tips och svar som du hittar i slutet av boken. I det här fallet handlar frågorna om katter. Språket är åldersanpassat och driver berättelsen framåt. 
Barnen bjuds på spänning, mysterier, fakta och fina person- och miljöpersonbeskrivningar. 
Det är coolt att det är barnen som löser mysteriet, det tror jag tilltalar läsarskaran.

TIPS!
Titta in på Facebooksidan 
Uppdrag djurräddning  och på instagram  (@uppdrag_djurraddning)
Du kan provläsa här Hoten (smakprov.se)
Läs gärna min intervju med Mari Snabba frågor till Mari Bister

Boken 
Syskonen Lisa och Axel hittar övergivna kattungar som har lämnats på olika platser i Ekeby. Medan de försöker rädda kattungarna ger de sig ut på jakt efter den skyldige. När flera skadade och sjuka katter hittas hamnar syskonen i en farlig situation.

Lyckas Lisa och Axel rädda katterna? Kan de lösa mysteriet innan fler katter råkar illa ut? Och vem är det egentligen som har lämnat kattungarna?

Detta är den tredje boken i serien Uppdrag djurräddning


FörfattareMari Bister
Titel: Uppdrag djurräddning, Lämnade
Utgiven av: Idus förlag
Betyg: 5 🐱🐱🐱🐱🐱
Ålder: 6- 9  år
Finns hos: Idus Förlag