tisdag 13 april 2021

snabba frågor till Mari Bister

 

Tack Mari för att jag fick ställa några snabba frågor till dig.

Vem är du? Beskriv dig med 3 ord

 • engagerad
 • målmedveten
 • optimist  

Vilken/vilka böcker har du skrivit?
 
Barnboksserierna Djurdeckarna och Uppdrag djurräddning.


I Djurdeckarna har jag släppt Katthemsäventyret, Gräsandsäventyret och Hundäventyret, och i november släpps Kaninäventyret.

I Uppdrag djurräddning-serien finns Förgiftningen, Hoten och nyutgivna Lämnade.

Båda serierna är deckare om djur som råkar illa ut, som skadas eller lämnas, och två syskons försök att både rädda djuren och avslöja den skyldige. Djurdeckarna är ganska lättläst med färgbilder på alla uppslag och passar från ca 5 år.

Uppdrag djurräddning är för det mer läsvana barnet (från ca 8 år) med längre texter och utan bilder. 

Idén till Uppdrag djurräddning kom egentligen från barn jag mötte på signeringar som berättade hur mycket de tyckte om sina Djurdeckarna och att de fortsatte att läsa dem fast böckerna egentligen hade blivit för lätta och korta. "Fast nu läser jag ut dem på en kvart", som en tjej sa. 

Jag är också med i antologierna Fuck mobbning och #jagärhär

 

Varför ska mina följare läsa den?

De är spännande utan att vara läskiga, utgår från empati och omtanke och passar alla som gillar djur.

De fungerar bra både att läsa på egen hand och som högläsningsböcker. Många barn sträckläser dem och det får nog ses som ett bra betyg.
Alla böcker är fristående så man kan välja de teman eller djur man gillar bäst. Det går också bra att använda böckerna som inkörsport för att prata med barn om ämnena som tas upp, som nedskräpningens konsekvenser (Hoten och Gräsandsäventyret) eller mobbning (Hoten). 

Vad inspirerade dig att börja skriva böcker?

Jag har alltid älskat att skriva och skrivit mycket och jag är passionerat förtjust i barnböcker, så att börja skriva barnböcker kändes som ett naturligt steg. 

 

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?
Mina! ;-) Men annars:


 • "Armlös, benlös men inte hopplös" av en av mina förebilder Mikael Andersson,
 • Supersöta "Gissa hur mycket jag tycker om dig" av Sam McBratney
 • "Tappra hjältar" av Jennifer S. Holland

Vilken dold talang har du? 

Jag gillar att kaligrafi-texta hälsningar till läsarna i böckerna vid signeringar. 

2021 topplista med böcker som fått omdöme 5

Feelgood

Januari
   
Februari
 

Fristad - Anna E Wahlgren

Mina tankar
Förlaget beskriver boken som  ”En raffinerad psykologisk spänningsroman med oväntade vändningar”
Ja, vad mer ska man säga. Det är en klockren sammanfattning av hur jag känner det när jag läst ut den. 
Det är en lättläst, välskriven och spännande, bok med dramatik och psykologiska intriger där inget verkar vara som man tror, definitivt inte förutsägbar.
Jag sträckläste och det brukar vara ett rätt bra betyg.

Rekommenderas varmt
Boken
Två år sedan överfallet. Med stängsel och larm har rättspsykiatern Louise barrikaderat sig i sitt stora hus på landet. Hon har sökt en fristad, men känner sig inte det minsta trygg. Särskilt inte sedan mannen som knivskar henne svårt har släppts fri. Hon väntar och vakar. När små paket börjar dyka upp i brevlådan är hon säker på att han spelar ett spel, leker med henne. Så hittas hennes älskade hund död på gården. Kan det verkligen vara en olycka? Hoten och faran visar sig komma från ett håll hon aldrig hade kunnat ana. Anna E Wahlgrens tredje bok "Fristad" är en raffinerad psykologisk spänningsroman med oväntade vändningar.

Tack Anna för att du frågade om jag ville läsa.

Författare: Anna E Wahlgren
Titlel: Fristad 
Utgiven av: älskapocket , Bonnier bookery
Betyg: 4 💥💥💥💥
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Ljudbok: Maria Lyckow

Den röde hanen & Eldsmärkt - Anna Granlund


              
Mina tankar 
Jag har tidigare haft i år haft förmånen att intervjua Anna här på bloggen läs gärna den. Snabbintervju med Anna Granlund

Det här är två spänningsromaner som har sin utgångspunkt på Östermalms brandstation i Stockholm.
Det är kul att få en annan vinkling i spänningsböcker än bara poliser och polisstationer.
Att Anna har hittat något unikt som sticker ut i floden av spänningslitteratur kan jag skriva under på och de båda böckerna är hyfsat spännande och båda har ett starkt driv framåt. 
Anna har dessutom gjort detta trovärdigt och det känns som en hel del research ligger bakom och för mig som lekman blir dessa miljöer mycket äkta och levande.


Förutom spänning så får vi intriger, relationer och mycket annat smått och gott som gör att jag gillar de här böckerna om Jessika och Stefan.Den Röde Hanen

Märkliga och många gånger livsfarliga händelser drabbar utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation i Stockholm. Särskilt utsatt tycks ledaren för gruppen, brandmästare Stefan Berg, vara. Är någon ute efter att skada just honom? Eller är hela gruppen i fara?
Brandingenjör Jessica Frank hamnar mitt i dramat i sin roll som brandorsaksutredare. Både Stefan och Jessica bär på ärr när de möts. Stefan kämpar med att hålla samman sin utryckningsgrupp samtidigt som han vacklar efter en plötslig och smärtsam separation. Jessica brottas med spöken ur det förflutna och gör allt för att dölja sina påtagliga skador. Tillsammans letar de efter svar på de många gåtor och rökridåer som finns framför dem.

Den röde hanen är den första delen i en serie spänningsromaner om livet på Östermalms brandstation.

Eldsmärkt
Brandingenjör Jessica Frank kastas rakt in i hetluften när en hänsynslös pyroman börjar härja i Stockholmsområdet. Flera människor råkar illa ut och alla offer tycks ha något gemensamt, frågan är bara vad, eller vem?

Medan brandmästare Stefan Berg och grupp fyra på Östermalms brandstation kämpar för att rädda liv, dras Jessica allt längre in i polisutredningen kring dåden. Spåren tar henne bakåt i tiden och gamla sår rivs upp. Brandförman Malik Saad kämpar på sitt håll, både med sin roll på arbetsplatsen och med sitt privatliv. Rädsla är känslan som omsluter dem båda, en känsla som håller dem vakna i vargtimmen.

Eldsmärkt är andra delen i en serie spänningsromaner om livet på Östermalms brandstation.

Författare: Anna Granlund
Titlel: Den röde hanen & Eldsmärkt
Utgiven av: Southside Stories
Omdöme: 4🔥🔥🔥🔥

Ljudbok uppläsare - 
Sofia Berntsson
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


måndag 12 april 2021

Rovhjärta - Ulrika Rolfsdotter

Mina tankar
En ruskigt bra debut som sakta men säkert byggs upp och hela tiden fladdrar det förbi i mina tankar, vem? Varför? och hur...?
Den bjuder på krypningar in under skinnet samtidigt och den är så välskriven och väldisponerad. 
Såväl språket, karaktärerna och miljöerna är briljanta och de mystiska inslagen som finns ger en extra krydda till berättelsen.
Jag är djupt imponerad och rekommenderar den varmt.

Boken
Rovhjärta är den första delen i en tät och suggestiv spänningsserie som utspelar sig i Ångermanland - en drabbande kriminalroman inspirerad av folktro, historiska mordfall och 1600-talets häxprocesser.
Annie Ljung har byggt upp ett nytt liv som socionom i Stockholm, långt från hembyn Lockne. När hennes dementa mamma rymmer från äldreboendet tvingas Annie återvända till den plats hon både älskar och hatar. Samtidigt försvinner hennes släkting Saga spårlöst och Annie övertalas att stanna. Vad har egentligen 17-åriga Saga för hemligheter? Har hon rymt, varit med om en olycka eller mördats? Annie blir alltmer indragen i sökandet och tvingas återigen möta demonerna från sitt förflutna.

Tack Bazar och Ulrika för att jag fått läsa 

Författare: Ulrika Rolfsdotter 
Titlel: Rovhjärta 
Utgiven avBazar förlag
Omdöme: 💜💛💚💙💗

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 
Storytel - Angela Kovacs

Snabbfrågor till David Waskuri
Tack för att du ville svara på mina snabba frågor

Vem är du – beskriv dig med 3 ord:

 • Kreativ
 • Djup
 • Engagerad

Vilken bok har du skrivit?
Nära gränsen (Kunskapshuset Förlag)   


Varför ska mina följare läsa den?
Eftersom det finns verktyg som är bra för alla som vill ta hand om sin psykiska hälsa och förebygga utmattning, ångest, depression med mera.

Vad inspirerade dig att börja skriva böcker?
Jag ville sprida psykologisk kunskap eftersom jag vet hur effektivt det är. Jag vill att folk ska använda dessa verktyg så att de slipper hamna inom sjukvården senare.

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?

 • Att tänka snabbt och långsamt
 • Kärlekens ACT
 • Lyckofällan

Vilken dold talang har du?
Jag pratar spanska flytande.

lördag 10 april 2021

Arvtagaren - Camilla Sten

Mina tankar om boken 

Stor varning utfärdas! Ha tid på dig när du börjar för risk föreligger för sträckläsning.

Man sveps in från start i en härlig spänningsaura där intrigen är tät och Camilla lägger ut små små spår som gör att jag hela tiden funderar på vem? varför? 
En ruskigt bra spänningsroman som är välskriven och där inget är som jag tror.
När jag tror att jag har full koll så händer något igen som kullkastar alla mina teorier. 

Hela handlingen utspelar sig mer eller mindre på samma ställe en gammal herrgård med en suspekt bakgrund och med en vinande snöstorm utanför fönstret. Kan det bli mer rätt för att hitta den där fin krypande känslan i en berättelse?
Extra plus till Camilla som har hållit ner personregistret, det är hyfsat begränsat, vilket jag gillar väldigt mycket då författaren får mig att känna karaktärerna på ett bättre sätt.
Extra plus två, tvisten på slutet... me like.

Den här ska du läsa som gillar kusliga böcker som mer eller mindre kryper in under skinnet  och som leverera ett högt tempo med oförutsägbara vändpunkter.

Bokens handling 
En skrämmande spänningsroman om mörka familjehemligheter som uppdagas på en isolerad herrgård.
Eleanors mormor Vivianne mördas. Hon ser mördaren springa från brottsplatsen, men är kliniskt ansiktsblind och när polisen ber henne beskriva mördaren kan hon inte.

Vid bouppteckningen får Eleanor veta att hennes mormor lämnat efter sig en stor herrgård - en herrgård hon aldrig tidigare hört talas om. Tillsammans med sin sambo, sin moster och en advokat åker hon dit en helg för att bekanta sig med sitt arv. Men huset hennes mormor aldrig berättat om döljer flera hemligheter.

Ju mer Eleanor gräver i det förflutna, desto fler frågor väcks. Vem var Vivianne egentligen? Vem kan ha velat döda henne? Och varför ville hon hålla den märkliga herrgården hemlig?

Eleanor söker desperat efter sanningen, men det är någon som verkar vilja hindra henne från att finna den.

Tack Norstedts förlag och Camilla för att jag fick läsa och tycka

Författare: Camilla Sten
Titlel: Arvtagaren
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: 🔆🔆🔆🔆🔆

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Callin Öhrvall Delmar 

måndag 5 april 2021

Snabba frågor till - Stephan Mangold

 

Tack Stephan för att jag fick ställa några snabba frågor till dig.


Vem är du? Beskriv dig med 3 ord

·       Vetenskapsman,

·       Uppfinnare

·       Lekfarfar

 

 

Vilken/vilka böcker har du skrivit?
"Vad väger en tanke? Det holistiska paradigmet” den tidsperiod vi nu lever i. Är min debutbok (Kunskapshuset Förlag)   Varför ska mina följare läsa den?

Boken ger en inblick i hur vi tänker och varför vi gör så. Ta till exempel tid. Hur tänker andra kulturer om tid? De tänker helt annorlunda än vi gör. Läsaren får en förståelse för vetenskapens fantastiska värld och hur den har påverkat oss i vårt tänkande och vår vardag, ta bara mobiltelefonen och internet som exempel. Boken är inte tänkt att sträckläsas och tar upp nya ord och begrepp i korta stycken varvade med mina självbiografiska upplevelser som är relevanta för boken. Längst bak i boken finns en gedigen ordlista för olika begrepp. Vad var det nu det där ordet betydde? Då kan läsaren enkelt hitta svaret i ordlistan.

 

Vad inspirerade dig att börja skriva böcker?

Jag har alltid varit intresserad av fysik och grundade vetenskapscentret Experimentum som senare blev Universeum i Göteborg. Det var Ann Marie Israelsson, som var föreståndare för vetenskapscentret Teknikens Hus i Luleå, som tyckte jag skulle skriva en ny och unik fysikbok.

Det var för 25 år sedan och jag har gått och tänkt på boken allt sedan dess. Hur ska den skrivas och utformas med ett bildspråk och i stort sett utan matematik? Hur ska jag förklara de stora vetenskapliga upptäckterna inom kaosteori, relativitetsteori och kvantteori? Till slut blir frågan vad är verkligheten? Då får vi ta hjälp av filosofin där bokens sista kapitel handlar om sju filosofiska kartor av verkligheten i det holistiska paradigmet. Om läsaren är lite matematisk intresserad finns appendix.

 

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?

·       ”I allmänhetens tjänst” av Edward Snowden, (en bok om hur vi är övervakade som vi inte har en susning om. Om du läser boken, vet du.)

 

·       "Alternativa FAKTA om kunskap och dess fiender” av Åsa Wikforss (en bok som ger oss inblick i hur lätt det är att bli manipulerad utan att vi vet om det. Boken har delats ut till alla gymnasieelever av Fri Tanke förlag)

 

·        ”Vårt enda liv, sekulär tro och andlig frihet” av Martin Hägglund (en djupt inspirerande bok om hur andliga frågor om frihet inte kan skiljas från ekonomiska och materiella villkor). 

 

Vilken dold talang har du? 

Lösa ultrasvår sudoku.

 

Odins Eld - Elvira Birgitta Holm


Mina tankar 
En berättelse där man märker att författaren har lagt ner mycket tid på att göra grundliga utforskningar. Hon gestaltar såväl människor som miljön från en tid som var för 1 500 år sedan.
Hon levnads gör personligheter, natur och hur människorna levde och försörjde sig under den perioden, till och med dofter och ljud går lätt att förnimma under läsningen. Vi får hänga med under religiösa riter men även i vardagslivet och den stora kampen om makten.
En bok som engagerar och berör och som läsare bjuds du av spänning. Den är gripande och mycket välskriven. Dock kan jag känna att den är lite ojämn och ibland är jag helt inne i storyn för att sedan få svårt att behålla fokus på berättelsen.


Om boken
Det är en ljum sommarnatt år 483. Sandby borg sover. Plötsligt bryts nattens tystnad av skrik och gråt. Främmande krigare har trängt in i borgen med dragna svärd, människorna slits ur sina bäddar och dödas skoningslöst barn, unga och vuxna. Över två hundra döda lämnas där de ligger. Ingen kommer tillbaka för att begrava dem. Sanden lägger sig sakta över deras kroppar.

Drygt 1500 år senare ligger de dödas ben ännu kvar, strax under grästorven. Deras röster viskar i vinden. Vilka var de? Vem dödade dem? Och varför?

Odins eld ger ett av flera tänkbara svar. Genom den unga Jorunns ögon skildras livet på Öland under folkvandringstiden och de händelser som leder fram till massakern i Sandby borg i slutet av 400-talet e.Kr. Romanen ger liv åt ett klansamhälle där stormän upprätthåller sin makt och sin heder med hjälp av generösa gåvor till sina följesmän, liksom en hederskultur som håller både kvinnor, barn och män i ett järngrepp. I denna manliga värld av guld och våld försöker Jorunn finna sin egen plats med hjälp av oväntade krafter.


Tack för recex
Författare: Elvira Birgitta Holm 
Titlel: Odins Eld
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 3 💚💚💚
Finns hos
Storytel: Anna Maria Käll
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Dragoner - Gertrud Hellbrand

Mina tankar
Jag måste medge att jag tyckte starten var lite trög. Jag tror det beror på att jag som inte är ett skvatt intresserad av hästar hade en förutfattad idé om att jag inte skulle gilla innehållet. Men se så jag bedrog mig. Ganska snabbt var jag fast och då blev det sträckläsning samt att jag lyssnade när jag inte hade möjlighet att läsa. 
Det här en berättelse som där vi får följa ett antal personer ur deras perspektiv och alla dessa personer är mycket väl beskrivna och intressanta.


Gertruds sätt lägga ut ledtrådar en hit och en dit gör att det blir otroligt spännande och samtidigt omöjligt att få koll på vem och varför. Jag har hela tiden en känsla av att något väldigt fruktansvärt har hänt och att utgången är oerhört oviss. 

Ett enkelt och rakt språk som är detaljerat och miljöbeskrivningarna är målande. Drivet är på topp och intrigen lysande. 

"Dragoner är en spänningsroman i idyllisk - och starkt hierarkisk - landsbygdsmiljö, en mordgåta och samtidigt en berättelse om familjeband, kärlek, svek och svartsjuka." Bokens baksida

Om boken

Den östgötska byn Hedsbro är en lantlig idyll med grönskande fält och betande hästar. Men under den spirande ytan döljer sig mörka hemligheter och avgrundsdjupa sprickor.


När Mira Westmans morfar påträffas död i sitt kök återvänder hon till den östgötska byn där hon en gång växte upp. Det mesta tyder på att han druckit för mycket, ramlat och slagit i huvudet. Men när Miras yngre syssling Ville kort därefter visar sig ha försvunnit börjar Mira misstänka att morfaderns plötsliga död var mer än en olyckshändelse.

Det är maj i det vackra odlingslandskapet och under den spirande ytan skymtar hemligheter och djupa sprickor. Är Jerry och Patrik Hartley Lindskog, ägarna till hästgården intill, inblandade i Villes försvinnande? Och kan Mira lita på sin gamla ungdomsförälskelse Adam, vars lillebror terroriserar bygden?

Tack för recensionsexemplar

Författare: Gertrun Hellbrand
Titlel: Dragoner
Utgiven av: Harper Collins
Betyg: 4 🐴🐴🐴🐴
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Julia Dufvenius


söndag 4 april 2021

Gömstället - Nora Roberts

 

Mina tankar 

Kanske inte en av Nora Roberts absoluta bästa, men hon är fortfarande en av mina favoriter. 
Ett säkert kort om man söker efter spänning, kärlek, relationer som dessutom har bra miljöbeskrivningar och härligt persongalleri
Som alltid så får du en bok att krypa ner under täcket med och bara gotta dig med, varken mer eller mindre. 
Väljer du Nora Roberts så får du alltid Nora Roberts vare sig mer eller mindre och jag gillar det jag får en blandning av feelgood och spänning och alltid på hög nivå.

Om boken

Caitlyn Sullivan var en stjärna redan som tioåring, men hon var inte för gammal för att leka kurragömma i det stora huset vid Big Sur. Det var under en sådan lek som hon försvann. Flera år senare är det dags för Caitlyn att återta sitt liv och övervinna traumat som påverkat henne. Vad hon inte vet är att det såddes två frön den där natten för så länge sedan - ett av kärlek och ett av hämnd ...


Tack för recensionsex

Författare: Nora Roberts
Titlel: Gömstället
Förlag: Albert Bonniers förlag
Omdöme: 4💜💜💜💜

Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel: Anna Maria Käll

9789100183172