söndag 31 maj 2020

Brännaren - M.W. Craven



Spännande, mörk och fängslande. Varning för sträckläsning! 
Så ungefär vill jag börja min recension om den här oerhört spännande boken.
Den är nästintill omöjlig att recensera utan att säga för mycket.
Washington Poe, huvudkaraktären, är en mycket egensinnig man. Han är en riktig tjurig och besvärliga kollega som cheferna har det tufft att tygla. Trots det kan jag inte låta bli att gilla honom, han har en go humor som gör att jag skrattar många gånger, trots det makabra som händer i historien.
Tillsammans med Tilly Bradshaw, en superintelligent men ack så naiv tjej, bildar han en helt otippad duo, som är trevliga att följa. Dessa två färgstarka och högst intressanta karaktärer gör hela boken. Jag verkligen älskar deras framtoning.

Brännaren är en lysande debutroman som håller världsklass. En riktigt härlig brittisk kriminalromanen som har allt.
Härliga karaktärer, ett bra driv och med spänning som aldrig dalar.
Jag hoppas på fler från den här briljanta författaren.

Om boken
En seriemördare bränner människor levande vid de förhistoriska stencirklarna i Storbritanniens Lake District. Han lämnar inga ledtrådar efter sig, och polisen är hjälplös.
När hans namn hittas inristat i de förbrända resterna av det tredje offret tas den avstängde kommissarie Washington Poe tillbaka i tjänsten och kastas in i en utredning som han inte vill ha något med att göra. Han paras motvilligt ihop med den lysande men socialt tafatta civila utredaren Tilly Bradshaw och det omaka paret upptäcker ett spår som enbart var menat för Poe.
I takt med att antalet offer ökar börjar Washington Poe inse att mycket mer står på spel för honom personligen i fallet än vad han kunnat föreställa sig...


Tack Modernista för recex.
Författare: M.W. Crawen
Titlel: Brännaren
Förlag: Modernista
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

En andra allians - Denise Rudberg



Som jag älskar den här nya serien av Denise. Båda de två första delarna är makalösa och jag slukade båda i rask följd.
De tre huvudpersonerna, Elisabeth, Iris och Signe lotsar oss igen en otroligt intressant period i vår svenska historia. Med ett rappt språk, korta snabba kapitel som för historien framåt så har författaren lyckats trollbinda mig rakt av. I den här delen porträtteras Signe på ett lysande sätt, hon lyckas trots sin simpla bakgrund att stå rakryggad och hon gör det med bravur.


Hela boken känns mycket trovärdig och det känns verkligen som Denise har gjort ett bra jobb med research vilket gör att boken känns oerhört trovärdig.
En riktigt bra bok som har allt en bra roman ska ha. Intriger, hemligheter och lite kärlek.


Om boken 
Den efterlängtade andra delen i Denise Rudbergs hyllade serie "Kontrahenterna" - en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. När vi möter dem igen växer sig Nazityskland allt starkare och på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. "En andra allians" är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor av en av våra mest lästa och älskade författare.



”Är Freulein en motståndare mot vår Führer?” Elisabeth blåser ut rök och stryker bort en lock av sitt röda hår. Samtalet med de två tyskarna irriterar henne. Vännen och dandyn Dinty lovade henne en tjusig kväll i trevligt sällskap, och så fastnar hon med två tråkmånsar vars åsikter hon inte delar. Tur att hon i alla fall hann prata lite med en stilig och trevlig flygkapten under middagen. Den ena av tyskarna tar plötsligt tag runt hennes handled och väser att hon ska akta sig för att tala illa om den tyska ledaren. Elisabeth skakar av sig hans hand och ställer sig riktigt nära. ”Och du borde skaffa ett munvatten samt gå en kurs i hur man tilltalar en kvinna”, fräser hon.
Signe har så ont att hon knappt kan sitta upp. Det är den månatliga som spökar, och det blir bara värre. Kamraterna oroar sig för hennes hälsa, men hon skäms för att erkänna sig svag inför professor Svartström som leder signalspaningen. Därför sitter hon nu mitt emot honom och låtsas må bra. Själv verkar Svartström upprörd ikväll. Han säger något om att Sverige har felbedömt Tyskland, och att Hitler är ett hot mot hela mänskligheten. Men Signe får inte yppa ett ord om det. Hon nickar och skäms. Svartström delar statshemligheter med henne, men allt hon kan tänka på är att hon snart kommer svimma av smärta …
Iris känner hur hela kroppen börjar skaka när den blonda mannen spänner blicken i henne. Förhören hos Säkerhetspolisen gör henne alltid rädd. Ända sedan hon och pojkarna kom till Sverige med en flyktingbåt från Tallin har hon frågats ut. Det handlar om hennes försvunna judiska man, och om hennes opålitliga systers kopplingar till Tyskland. Oron för pojkarna som väntar därhemma får Iris att skaka ännu mer. Hon hoppas att hennes hemliga arbete för Sveriges regering ska skydda dem – men kanske är det inte så …(Månadens bok)

Betyg: 🌟🌟🌟🌟🌟 /5
Förlag: Esterbonnier Forum
Storytel: Anna - Maria Käll 

torsdag 28 maj 2020

Falska toner och söta vinbär - Ewa Klingberg


Precis som de fyra första böckerna i Huskvarna serien är den här underbara. 
De två parallella historier den här gången utspelar sig som vanligt under två olika tidsperioder. Den här handlar om Therese som kommer till Brunnstorp, Huskvarna, för att under några sommarmånader skriva en bok på lätt svenska om Sveriges historia. Parallellt får vi följa flickan Agnes som levde på en närbelägen plats 150 år tidigare.

Ewa sätt att väva ihop de olika tidsepokerna gör att det aldrig känns hoppigt eller rörigt, det är alltid lätt att hänga med i de båda parallellhandlingarna. Som i de tidigare böckerna så tycker jag nog bäst om den historiska delen. Den tycker jag har ett bättre flyt och driv. Den känns mer genomarbetad.

Det är en mycket välskriven och lättläst feelgoodroman som har allt det där man förväntar sig av den genren. Kärlek, lycka och förväxlingar i en charmig småstadsmiljö dessutom har det ett bra slut. 
Hela den här serien är oerhört charmig och när jag läser dem känner jag mig verkligen feelgood och den känslan sitter kvar ett bra tag efteråt.
Vill du ha en bok att sträckläsa och bara mysa till? Då är den här helt rätt.

Ett tips läs de andra böckerna först det har du glädje av de det är personer i serien som återkommer.


Citat från bloggare om Huskvarna serien

»Varning för sträckläsning. En feelgood pärla att mysa med, den är varm, mysig och alldeles underbar.« Bloggen Bokprataren

»Välskrivet och varmhjärtat.« Kulturkollo

»En otroligt charmig feelgood med historisk touch, så vill du ha en skön och trivsam stund läs den.« Bloggen Mias Bokhörna

Handling
Sommaren står i full blom då Therese anländer till den anrika gården Brunstorp i Småland. Här ska hon bo några månader för att skriva klart sitt bokmanus om svensk historia. Men än så länge är dokumentet i datorn pinsamt tomt.

150 år tidigare bodde Agnes på samma plats. I hopp om att förbättra faderns vintillverkning söker hon sig till det närbelägna Gustavshill som är känt för sina goda viner och rika vinbärsskördar. Jakten på det perfekta receptet blir snart början på ett helt nytt liv.

Den femte fristående delen i charmiga Huskvarnasviten handlar om modet att lyssna till sitt hjärta och gå sin egen väg.

Alla delarna i Huskvarnaserien 

Författare: Ewa Klingberg
Titlel: Falska toner och söta vinbär
Utgiven av: Historiskamedia
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns att köpa hos 
Historiska mediaBokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel 

söndag 24 maj 2020

Minns oss som nu - Anna Lönnqvist


Du får en feelgood bok och som är lättläst och roar för stunden.Dock kan jag tycka att den här kanske var aningens för lång. Det hade blivit ett bättre driv och mer intressant läsning om berättelsen förts framåt lite snabbare.
Jag tyckte starten och slutet höll god fart men det blev lite segt i mitten av boken.

Bra karaktärer som är vardagliga och trevliga och miljöbeskrivningar som gör att man känner sig delaktig i berättelsen nästan som de vore mina kompisar. Min favorit i den här boken blir nog i alla fall den lite buttre farbrorn med namnet Olof.
En feelgood med alla de rätta elementen, kärlek, förväxlingar, lite spännande twister och familjehemligheter.

Handling
Dagen före julafton anländer floristen Thea till ett frostigt Sunnanby från somriga Nya Zeeland. Hon har två veckor på sig att ta hand om dödsboet som hennes mammas moster lämnade efter sig, sen ska hon åka tillbaka för att fortsätta driva sin älskade blomsterbutik. Den som har blivit hennes allt sen Thea flydde från Sverige drygt tre år tidigare, fast besluten att aldrig återvända.

Huset som Thea har ärvt inhyser en stor syateljé och visar sig snart vara fullt av hemligheter, och mostern Marianne betydligt mer passionerad än hennes ensamma tillvaro tydde på. Thea blir snabbt uppslukad av att finna svar. Samtidigt träffar hon Tim den snygga, men gåtfulla fotografen och märker hur hon börjar dra paralleller mellan sitt eget liv och Mariannes. De verkar ha mer gemensamt än hon någonsin kunde tro.

Thea bär dock på en egen tung hemlighet och vet att hon aldrig mer kan ha ett förhållande. Tim i sin tur har ett trassligt förflutet som hans hjärta aldrig återhämtat sig från. Drömmen om de två är omöjlig redan från början och när tiden rinner ifrån dem visar sig Tim också ha dolt saker som får långt större konsekvenser än han själv kunde ana. Allt de hade var nu.

Minns oss som nu är en romantisk feelgoodroman, en historia om krossade hjärtan, svåra livsbeslut och en längtan efter den sanna, stora kärleken. Det är den andra helt fristående delen i en serie kärleksromaner som utspelar sig i den idylliska norrländska orten Sunnanby.


Läs även del 1 läs min recension
Författare: Anna Lönnqvist
Titlel: Sommaren med Ava
Förlag: LBförlag
Betyg: 4 🌟🌟🌟
🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris

Befrielsen - Imogen Kealey


En intressant skildring om Nancy Wake som jag verkligen hade sett fram emot att läsa. Jag hade oerhört svårt att komma in i boken, den kändes fladdrig på något konstigt vis och jag fick inte grepp om skildringen. Dessutom hade jag väldigt svårt för det korthuggna språket med massor av onödiga svordomar. Nej den tilltalade mig inte, trots det valde jag att läsa klart och ångrar inte det men den kommer inte att göra några som helst bestående intryck på mig. Jag började att lyssna men då det var Katarina Ewerlöf som läste gav jag upp lyssnandet ganska snabbt.

Handling

Marseille, 1940: Nancy och Henri njuter av kärleken och sitt välbeställda liv. När tyskarna ockuperar Frankrike förändras allt. Nancy Wake blir genast en centralfigur inom motståndsrörelsen och hennes skönhet är bästa tänkbara täckmantel. Hon kallas ”den vita musen”, och priset på hennes huvud sätts till fem miljoner franc. Men tyskarna letar i det längsta efter en man…

Slutligen arresteras Henri och Nancy flyr till England, där hon tränas till hemlig agent. Via fallskärm tar hon sig tillbaka till Frankrike för att arbeta med motståndsrörelsen. En våldsam katt och råtta-lek med den Gestapo-officer som grep hennes man inleds. Den anmärkningsvärda Nancy Wake ledde omkring 7 000 personer i motståndsrörelsen och tyskarna gjorde allt för att få fast henne.

Tillsammans med sina mannar utkämpar Nancy blodiga sammandrabbningar mot tyskarna – men för hennes man rycker döden allt närmare.


Författare: Imogen Kealey
Titlel: Befrielsen
Förlag: Historiska media
Betyg: 3 🌟🌟🌟

Finns hos
Bokus, Adlibris ,Historiska media
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Katarina Ewerlöf


lördag 23 maj 2020

Storbondens pipa & Svägerskans kontrakt - Göran Magnusson


 

Jag har nu läst de två avslutande böckerna i trilogin om Erik Hammarströms liv och leverne.
Precis som den första boken Den danska älskarinnan är de här skrivna med samma
finstämdhet och de är ganska lågmält berättade.  
En eloge till Göran då historierna verkligen känns trovärdiga och det känns som om han är väl förtrogen med det liv han berättar om. De här böckerna är kategoriserade som relationsdrama och det handlar om relationer mellan exmakar, släktingar,grannar och kollegor och dessa relationer är inte helt  komplikationsfria. Jag tycker dock att handlingen ibland känns lite spretig och lite rörig. 
Det är två trivsamma böcker i ett lugnare tempo! 

Handling
Del 2 Storbondens pipa
Lantbrukaren Erik Hammarströms vardag ställs på ända när han en dag får ett vykort från sin tidigare fru Lillemor. Hon lämnade honom för storbonden sju år tidigare och sedan dess har de inte hörts av. Nu vill hon ha Eriks hjälp – men hur långt kan man gå för att få det man vill ha? Vad händer egentligen med längtan efter att äntligen bilda familj när den ställs mot åtrån? En laddad relationsroman.
En dag öppnar Erik postlådan och finner ett vykort från Lillemor, hans före detta fru som lämnade honom för RG, den spännande och framgångsrike arvtagaren till godset Ekeberga i byn. Efter en tid i Brasilien har Lillemor kommit till insikt om vilket egoistiskt liv hon lever. Hon inser att det som skulle ge hennes liv betydelse är en familj, och bestämmer sig för att adoptera. Men hon behöver Eriks hjälp för att uppnå sitt mål.

Handling
Del 3 Svägerskans kontrakt
En dag finns den bara där, attraktionen mellan Erik och hans svägerska Eva. Efter åratal av sedvanligt släktskap har den oväntat blommat upp. Men den förbjudna relationen måste få ett slut, innan den ens börjat. Ett kontrakt upprättas för att göra situationen hanterbar, tills en tragedi inträffar och förändrar livet för all framtid. Den fängslande familjesagan på Källetorps gård fortsätter.
Om endast en historia skulle berättas från Källetorps gård i Lomsjö församling under den tid Erik Hammarström slagit ner bopålarna på föräldragården, så var det den om honom och hans svägerska Eva. Hon bor på granngården Torenäs tillsammans med sin man, Eriks bror, Tore. Deras liv är sammaflätade genom släktband och arbetet med gårdarna. Men det finns även ett känslomässigt band mellan dem, ett band som inte borde finnas mellan en man och hans brors hustru. Efter åratal av konventionellt släktskap har attraktionen blommat upp som en allergisk reaktion.
Tack för recex.

Titel: Storbondens pipa & Svägerskans kontrakt
Författare: Göran Magnusson
Förlag: Hoi förlag
Adlibris, Bokus & Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel

Biohack - ät rätt för just din kropp - Fredrick Paulún



En spännande och intressant bok där författaren Fredrik 
på ett lättsamt sätt guidar oss igenom den senaste forskningen.
Han ger mig bra information om olika livsmedel som är gynnsamma och han varvar det med  egna erfarenheter och den senaste forskningen. 

Han förklarar vilka livsmedel som är bra ur ett biohack perspektiv och varför vi ska tänka så. Boken är indelad i tydliga kapitel och jag behöver inte läsa från pärm till pärm utan väljer vad jag vill läsa just för stunden.
Jag tycker att boken är väldigt bra mycket utav det Fredrik skriver är faktiskt tankar jag själv har.
Dessutom finns det spännande recept som jag kommer att testa. 
Biohack känns som den verkligen vänder sig till gemene man, den är lättläst och intressant, den ger bra råd.
Precis sådär som man önskar att en bra bok ska vara.

I BIOHACK : 
ät rätt för just din kropp berättar näringsexperten Fredrik Paulún om hur du kan använda maten på ett medvetet sätt för att påverka din hälsa positivt. Han delar för första gången med sig av sin personliga hälsoresa, berättar öppet om sina utmaningar och hur det kommer sig att han började biohacka sitt eget liv.

Idag vet man på mikronivå exakt vilka egenskaper olika livsmedel har. Den kunskapen är grunden till det som kallas biohacking. I boken går Fredrik igenom den senaste forskningen om vilka livsmedel som är bio hackarens bästa vänner och förklarar varför. Han hjälper dig att ta reda på vad just du behöver biohacka och hur du kommer igång. Välkommen till framtiden!

Med biohacking får du bättre hälsa och högre livskvalitet. Du kan också förebygga sjukdomar och förbättra dina odds i livets DNA-lotteri.

Börja Biohacka:

* Prestera mera

* Stärk ditt minne

* Bli kvitt sötsuget och håll vikten

* Få ut mer av din träning

* Få ökat skydd mot sjukdomar

***

FREDRIK PAULÚN är en av Sveriges mest framgångsrika hälsoförfattare, entreprenörer och föreläsare inom näringslära. Han är utbildad näringsfysiolog och har skrivit ett tjugotal böcker som har sålts i över 1,5 miljoner exemplar och översatts till flera språk. Han föreläser i hela Norden om träning, näringslära och hälsa. Han skriver regelbundet för ett flertal tidningar och gör Näringspodden tillsammans med Martin Brunnberg.

Titel: Biohack - ät rätt för just din kropp 
Författare: Fredrick Paulún 
Förlag: Harper Life 
Betyg: 4🌟🌟
🌟🌟
Adlibris, Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se


Marta och mannen med de magiska gummistövlarna - Annika jeppsson & Emma Granslandt


Emma Ganslandts härliga bilder passar så bra, de har varma och härliga färger och alla stövlarna är så fina!



Det här är en fin och mysig berättelse om pensionären Gösta och hans många gummistövlar. Andemeningen om dessa stövlar är att man som människa har full rätt att få tänka, tycka och göra som man vill. Viktigt ämne att ta upp med barnen och vad är då bättre än att få ha vilka gummistövlar man vill? 
Gösta, en härlig liten gubbe som i sitt yrkesverksamma liv jobbat på kontor gör nu revolt som pensionär. Äntligen kan han göra som han vill, han bestämmer sig för att piggade upp alla tråkiga gummistövlar med roliga, färgglada mönster.
Det här är en bok som jag verkligen gillar, den har ett bra budskap med härliga bilder. Vi kan läsa texten med barnbarnet som är 5 år men även med de mindre då gummistövlar är någit de alla älskar. Särskilt lilla Ellen.
En mycket uppskattad högläsningsbok hos oss.


Om boken
Det är grått och trist, både utomhus och inne i Marta. Men så ser hon plötsligt en man komma gående i ett par mycket ovanliga gummistövlar – så vackra att de lyser upp hela gatan. De där stövlarna måste vara magiska, tänker Marta. Tillsammans med bästisen Philly bestämmer hon sig för att ta reda på vem den mystiske mannen är.
I böckerna om Marta utforskar författaren Annika Jeppsson och illustratören Emma Ganslandt vardagens mystik och magi.

Tack för recensionsex 💚
Författare: Annika jeppsson
Illustratör: Emma Granslandt 
Titlel: Marta och mannen med de magiska gummistövlarna 
Förlag: Idus Förlag
Läsålder: 3-6 år

Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Bokus Adlibris Idusförlag
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se
Läsålder: 3-6 år

Familjen Morelli - Per Schlingmann & Karl Ljung


En gastronomisk feelgood bok för dig som gillar mat, älskar du mat, vin och gastronomiska termer och samtidig är ett stort fan av feelgood, då kanske du gillar den här. 
Dock blev jag väldigt besviken, och jag hade mycket svårt att komma in i handlingen. Den kändes så platt och den hade inte speciellt mycket som jag kände gav mig något.
Jag har både läst och lyssnat och Julia Dufvenius är som vanligt briljant som uppläsare, men inte ens hon kunde fånga mitt intresse för boken. 
Så tyvärr blir det ett mycket lågt betyg från mig.


Handling
Efter en lång tids frånvaro återvänder Stella Morelli till sitt älskade Toscana. Där möter hon kärleken, familjen, råvarorna, vinet och döden.
Tillbaka i Stockholm återgår livet till vardagen. Ända tills hon plötsligt får hon den chans hon drömt om. Att öppna en egen restaurang. Men vägen dit blir svårare än hon kunnat föreställa sig. Kampen för hantverk, tradition och ursprung ställs mot innefolkets behov av yta, likes och bekräftelse. För att lyckas behöver hon hjälp av sin bror som är stjärnkock i New York. Men kommer han att ställa upp? Och vågar hon låta kärleken till maten segra?

Titel: Familjen Morelli
Författare: Per Schlingmann & Karl Ljung
Förlag: 
strawberryforlag
Betyg: 
🌟🌟
Adlibris, Bokus 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

tisdag 19 maj 2020

Striptease - En naken berättelse om att ömsa skinn - Johan Arnkil


En berättelse i dagboksform som jag tycker är lite ojämn. Den har många fina och värdefulla insikter och kan säkert hjälpa många som har likvärdiga frågor som Johan hade under en period i livet. Du kommer säkert att ge många människor inspiration och att ge du förhoppningsvis kan ge dem som har det tuffe en liten push i rätt riktning till att vågar gå sin egna väg.
Du ger dem en möjlighet att ta steget testa och att det inte är farligt att testa olika infallsvinklar


Det jag störde mig på var alla dessa citat från diverse olika personer. Jag var helt enkelt inte så sugen på att läsa en hel hoper av citat från vad andra tycker.
En bok med hög igenkänningsfaktor, lärorik och full med tips

Om boken
Att dö var en bra början.
Men det var inte svaret.
För att finna svaret på frågan så behövde jag leva.
”Hur kan jag känna inre frid och frihet?”

Min uppväxt är präglad av sjukdom, mobbning, utanförskap, otrygghet och min bästa väns död. Det ledde till att jag försökte ta mitt eget liv i september 1990. Ett självmordsförsök som jag planerade under två veckor. Men när jag vaknade upp efteråt och insåg att jag överlevt, så insåg jag att döden inte var svaret.

Jag skulle aldrig orka försöka ta mitt liv igen, oavsett vad som händer.
Att dö var värre än att leva så jag började ställa frågan:
”Vad kan jag uppskatta just nu?”

Kanske är det den bästa fråga jag någonsin ställt och förmodligen den mest betydelsefulla. Den frågan förde mig bort från döden och fram mot livet. Några år senare kom jag ur en depression som varit tongivande i mitt liv längre än jag förstått.
Då växte mitt intresse för vad livet handlar om och hur vi människor fungerar.
Denna boken handlar om att upptäcka livet och att känna sig mer levande.
Hur levande vill du vara?

Tack Johan för att jag fått läsa.

Betyg: 🎈🎈🎈 / 5 
Förlag: Förlagshuset Siljansmåsar

måndag 18 maj 2020

Morten har en morfar - Ulf C Ebeling


Det här är en bilderbok. Men, det fattas saker på bilderna. Morfar och hans lille dräng ser sakerna, tillsammans. Du kanske också kan se dom om du har lite fantasi.
I morfars värld sitter fortfarande mormor med vid kaffebordet.
”Djuren” och gården ska fortfarande ha sin dagliga tillsyn. Det är många sysslor på en liten gård. 
Hit älskar lille Morten att komma och leka tillsammans med morfar. Som att sköta en bondgård med alla ”låtsasdjur”. Morfar är rolig att ”leka” med tycker Morten. Men i morfars värld kanske det inte är en lek?


Följ med Morten på hans besök till en plats som egentligen inte finns, eller…?
En bilderbok för lagom små vuxna och lagom stora barn.
Det här är en mycket charmig bilderbok som främjar eget tänkande och låter fantasin flöda såväl hos de små men även hos oss vuxna.
Jag tycker att ålderskategorin 6-9 år vore bättre än 3 -6 år då de kan förstå innehållet bättre. En fin bok med härliga illustrationer!
Barnbarnet tycker att det är roligt att man kan hitta massa olika detaljer som vi kan sitta och prata om. Vi hittar nya saker varje gång mormor säger han.

Tack för recensionsex 
Författare: Ulf C Ebeling
Titlel: Morten har en morfar
Utgiven avVisto förlag 

Betyg: 3🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se 

Den danska älskarinnan - Göran Magnusson



En finstämd och ganska lågmäld berättelse men som jag upplever inte riktigt tar fart. Jag hade mycket svårt att komma in i den, kanske det beror på att den inte riktigt är min grej och när boken är slut vet jag inte riktigt vad jag ska känna. De delar i boken som handlar om reklambranschen och jordbruket har dessutom många ord och termer som diskuteras ingående, och det blir svårt för jag förstår inte och då blir sammanhanget lite luddigt.  
Jag har del 2 och 3 liggandes i bokhyllan men de får allt vänta en stund.
Välskriven men lite väl seg för mig, men gillar du landet, kossor och grisar så är nog den här perfekt.


Tjänstemannen Erik Hammarström som är skild sedan några år, tar efter pappans dramatiska död över föräldragården Källetorp. Han hyr ut torpet på gården till en familj från Köpenhamn, vilket blir inledningen på en dramatisk sommar där kärlek och otrohet bryter nya fåror i de steniga smålandsåkrarna. Vi får följa passion och dramatik med starka personligheter från vitt skilda miljöer som driver den spännande historien framåt mot oväntade upplösningar.
 
Den danska älskarinnan är en relationsroman där lantbrukarlivet i Småland och det febriga arbetet på en reklambyrå i Köpenhamn tecknar en realistisk bakgrund till en historia där otillåten åtrå kämpar mot samveten. Där också vänskap slår rot och utvecklas på den kargaste av platser. Vi får rika miljöbeskrivningar, fängslande personporträtt och en berättelse om livets ytterkanter. Ytterligheter som berövar oss livet, men som också kan skänka det omätbart stora i tillvaron.
 

Titel: Den danska älskarinnan
Författare: Göran Magnusson
Förlag: Hoi förlag

AdlibrisBokus & Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se
 



lördag 16 maj 2020

Renoveringsobjektet - Eli Åhman Owetz


Jag kan bara instämma i hyllnings kören och med varm hjärta säga att Eli verkligen har lyckats med uppföljaren till Brevvännerna. Hon är tillbaka med en ny varm relationsroman. 
Här sitter jag nu med boken i knät och en av mina första tankar var...
Nej, den är slut! Men i samma andetag kom insikten den var ju hur bra som helst, jag till och med snäppet vassare en Brevvännerna. Hur nu det kan vara möjligt.
Berättelsen är otroligt varm och med den charmiga lantliga idyllen och med den härliga tonen av gemenskap och kärlek som löper som en röd tråd genom hela boken gör att jag har en go känsla när jag läser varje sida.

Det handlar om vad livet har att erbjuda, ska man våga eller inte. Hur säker kan man vara på känslor och på sin intuition. Vem bestämmer vad som är rätt för mig?
Miljöbeskrivningarna samt personporträtten är så klockrena så jag känner mig som en i gänget på Fabriksgatan i Grävlinge.
Ibland upptäcker jag till min förvåning att jag sitter och småskrattar eller nästan gråter av ilska, det är det som gör att jag med glädje ger boken 5/5 i betyg.

Sammanfattningsvis: Vill du ha en riktigt feelgoodare i sommar, så satsa på den här! Den har allt. Den är charmig, mysig och gripande, från start till mål, en riktig bladvändare. 

Handling
Susanne har slagit in på en ny väg i livet. Hon har brutit upp från ett passionslöst äktenskap och lämnat arkitektfirman i Stockholm för att starta eget. Ett prestigefullt uppdrag i det lilla samhället Grävinge i Roslagen är den perfekta chansen att börja om på nytt. Till en början verkar det vara ett riktigt drömjobb att rita om fabriken, där man en gång tillverkade den berömda Grävingesandalen , till en lyxig konferensanläggning. Men när ägarparet presenterar sin vision börjar Susanne ana oråd. De vill riva alla husen längs Fabriksgatan i byn. Ju mer Susanne lär känna sina nya grannar, desto mer omöjligt börjar hela renoveringsprojektet kännas.

För vad kommer att hända med Ingegerd som har bott i Grävinge i hela sitt liv? Hon som bjuder på kaffe med dopp och minnen från förr. Och Conny, fastighetsskötaren som väver bilinredningar på fritiden? Han som är mycket yngre än Susanne men som får henne att skratta som hon inte gjort på väldigt, väldigt länge.


"Renoveringsobjekten är en varm och levande feelgoodroman med fina skildringar och tydligt patos. En roman om vänskap, bygemenskap och den lilla människans kamp." Susann Wilhelmsson, BTJ

Författare: Eli Åhman Owetz
Titlel: Brevvännerna
Utgiven avHarperCollin
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Gunilla Leining 
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se



fredag 15 maj 2020

Det första chiffret -Denise Rudberg


Jag älskar den här vardagsnära skildringen från ett Stockholm under - 40 talet. Jag kan känna tidens tand i språket och i miljöerna, den är oerhört välskriven
och den känns väldigt trovärdig. Denise bjuder på målande beskrivningar från Stockholm men även på de olika personligheterna som vi får möta och då framförallt de tre kvinnorna som är berättelsens huvudpersoner.
Eftersom jag vet att den är baseras på verkliga händelser gör att den känns ännu mer äkta och det ligger en diger research bakom det hela. Jag tycker oerhört mycket om huvudpersonerna i boken, och jag längtar efter nästa bok för med den cliffhangern så vill man ju bara veta....
Jag rekommenderar den varmt. 

Jag har lyssnat på boken på Storytel

Handling
Ny serie av Denise Rudberg! ”Det första chiffret” är första delen i en spännande serie i samma anda som Hidden Figures och Bletchley Circle. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, är vänskap och lojalitet avgörande.

Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.

Betyg: 🌟🌟🌟🌟🌟 /5
Förlag: bonnieraudio
Storytel: Anna - Maria Käll 

torsdag 14 maj 2020

Juno och Kosläppet - Åsa Öhnell & Gabi Frödén



🐄🐄🐄🐄🐄🐄 🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄 🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄 🐄🐄🐄🐄🐄

Det här är en rolig bok sa mitt barnbarn och ville läsa igen och igen... Det är det bästa betyg man kan få.

 
En jättemysig berättelse med roliga händelser att skratta åt men även underbara bilder som ger fritt spelrum till egen fantasi.
Extra plus till den kulturella mångfalden med funktionsvariationer och hudfärg. 

                       
       
En lättläst bok för nybörjare och boken riktar sig till 6-9 år och det tycker jag känns bra men jag tror också att något yngre barn också uppskattar boken, den passade även utmärkt som högläsning till en 5-åring👍
Tack Idus förlag för recex 

Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 / 5 
Förlag: Idusförlag








onsdag 13 maj 2020

Love, en roman om Greta Garbo - Alexander Onofri & Kerstin Gezelius



Helt galet bra. Vilken otroligt fantastisk läsning.
Greta Garbo stiger i land i New York i första kapitlet och sedan får vi följa hennes väg. Allt från hennes relation med Stiller till hennes genombrott och hur filmhistoria skapas.
Jag får veta så mycket om denna tillbakadragna och skygga kvinna såväl privat som hennes skådespelarkarriär. Trots att Greta har en sådan ofantliga scenskräck så lyckas hon ändå få alla att falla pladask. 
Hennes så stormiga kärleksaffären med John Gilbert är även en del vi får stifta närmare bekantskap med men även hur medias hysteriska besatthet av henne eskalerar.

Boken är skriven med mycket värme och kärlek, språket är målande och såväl person- som miljöbeskrivningarna är lysande. 
En bok som verkligen berör och upprör som skildrar en av de största filmstjärnorna under 1920- och 1930-talen.
Mycket läsvärd, rekommenderas varmt.


Handling
Greta Garbo är dyrkad som både kärleksgudinna och feminist- och queerikon, en kombinerad prestation som inte egentligen ser sin like igen förrän vid postmodernismens genombrott på åttiotalet.

LOVE är en fartfylld roman om hennes väg dit och de första åren i Hollywood, där hon landar tack vare en kontraktskarusell som hennes älskade regissör och mentor Mauritz Stiller dragit igång mer eller mindre av misstag. Hon går i krig med studion när de sparkar honom och ger henne ovärdiga vamproller. Hon gömmer sig för reportrar som belägrar nya pojkvännen Jacks villa. Men ju mer hon vägrar tala med fans och reportrar desto mer besatta blir de. När hon påstår sig vara en helt vanlig kvinna betraktas hon som ett stort mysterium. Till och med ankomsten av ljudfilmen, som borde innebära problem för en flicka med en mörk röst och en tung brytning, visar sig vara till hennes fördel. Varje steg Greta tar i riktning bort från stjärnglansen tycks tvärtom leda henne rakt mot den. Detta är LOVE, berättelsen om hennes osannolika baklängesväg mot stjärnorna och det tumult hon orsakar på vägen.

LOVE är baserad på verkliga händelser, brottstycken ur intervjuer, ett överraskande kärleksbrev från Mauritz Stiller och en samling anekdoter varav några är för bra för att vara sanna. Framför allt tecknar den med kärlek och fantasi ett porträtt som smälter samman den verkliga Greta Garbo med den som har förevigats på vita duken, eftersom konst och konstnär aldrig helt kan skiljas åt.

Tack för recex.
Betyg: 🌟🌟🌟🌟 / 4
Förlag: Bokförlaget Polaris
Storytel: Electra Hallman