måndag 9 september 2024

Konsten att åldras utan värdighet - Clare Pooley

 



När Lydia får jobb på den lokala sällskapsklubben för seniorer gissar hon att hon kommer att tillbringa tre eftermiddagar i veckan med att dricka te och spela kort. Men dessa seniorer visar sig vara av en helt annan kaliber.

Art är den misslyckade skådespelaren med kleptomaniska sidor, Daphne har hållit sitt mörka förflutna gömt i flera decennium och Ruby är en skicklig stickare som alltid hämnas genom garn.

När kommunen bestämmer sig för att sälja huset där sällskapsklubben håller till utbryter panik och ilska. Seniorerna bestämmer sig för att slå sig ihop med dagiset i huset bredvid för att rädda byggnaden. Och deras plan skulle faktiskt kunna fungera – så länge inte polisen hinner ikapp dem.


Konsten att åldras utan värdighet är en rolig och härligt brittisk feelgoodroman från Clare Pooley. Jag har tidigare läst hennes Ärlighetsprojektet och Pendlarsällskapet. Jag har älskat dem båda så nu hade jag extremt höga förväntningar och ja, de infriades även om jag gillade de två tidigare bättre..

Det är en underbart charmig roman som är både underhållande och humoristisk. Jag har skrattat åt alla de härliga och udda människorna som Clare målar upp och gestaltar lysande.
En bra bok ska ge mig som läsare många olika upplevelser och känslor och det gör den här boken. 
Den är mysig, lättläst och underhållande med med ett allvarligt underliggande budskap. Och en fråga jag gärna vill ha svar på är hur det går för Ziggy. En karaktär jag kom att älska. Jag vill gärna läsa mer från Clare Pooly.

Titel: Konsten att åldras utan värdighet
Författare: Clare Pooley
Ljudbok: Kerstin Andersson
Förlag: printzpublishing

Jag ser dig - Yrsa Sigurdardottir


Ett fruktansvärt brott, omskakande hemligheter och faror som lurar i det fördolda.

En vinterkväll vid den avskilt belägna fjorden Hvalfjörður går Karl över till sina grannar som han inte sett eller hört av på en vecka. Han ser spår i snön på baksidan av huset, men ingen öppnar när han knackar – och efter att ha brutit sig in möts han av en fruktansvärd scen.

Poliserna Týr och Karólína kallas till platsen tillsammans med rättsmedicinaren Iðunn för att utreda det brott som begåtts mot familjemedlemmarna. Allteftersom utredningen fortskrider avslöjas omskakande hemligheter om familjen, och snart inser Týr, Karó och Iðunn att fallet är lika bedrägligt som svartis – faran syns inte men lurar i det fördolda.


Jag ser dig är första delen i Yrsa Sigurðardóttirs nya serie Svart is. Det är en krypande känsla av obehag som kryper sig på när jag läser den här boken. Du får ondska, familjehemligheter som är förpackade i målande miljöer och med gestaltning av karaktärerna som ger mystik och spänning. En bok som stannade kvar ett bra tag efter att jag läst ut den

Det ska bli spännande att få läsa fortsättningen i  Svart is -serien.



Titel: Jag ser dig - Svart is
Författare: Yrsa Sigurdardottir
Utgiven av: Harper Collins
Ljudbok: Angela Kovacs 

För alltid börjar nu - Heléne Holmström


När Vendela och Samuel får giget som sommarvärdar för TV24:s morgonshow ser båda det som en fantastisk chans. De är på många sätt varandras motsatser, men gillar varandra. När de får veta att det finns chans till fast plats för en av dem i morgonshowen, hårdnar plötsligt konkurrensen. För att visa framfötterna påbörjar Vendela en följetong i morgonshowen om sin familjs historia, som tar en oväntad och chockerande vändning, vilket får Samuel att inse att han måste våga forska i sitt eget ursprung.

Samtidigt som konkurrensen finns där något helt nytt som spirar mellan dem, något oemotståndligt, oväntat och inte så lämpligt när man ska jobba ihop och dessutom är varandras största konkurrenter ... Dessutom är Samuel orolig för att spä på sitt rykte som player, medan Vendela aldrig på riktigt känner sig vald, men sommaren bjuder på överraskningar för dem båda. Vad är det som betyder mest när det kommer till kritan, chansen till en kärlek de båda så hett längtar efter, eller ryktet och karriären?


Spirande kärlek och konkurrens i kamerornas blickfång. För alltid börjar nu är den tredje fristående delen i TV24-serien. Du får en härlig romance som är lättläst. Dessutom en hel del missförstånd, heta scener, men även allvar. Den parallella historien hur det var när familjer kom ifrån varandra och dessutom splittrades under kalla kriget, vävs ihop på ett fint sätt med nutiden.
Författaren beskriver och gestaltar sina karaktärer och miljöer väldigt levande.

Titel: För alltid börjar nu
Författare: Heléne Holmström
Förlag: Harperlove
Ljudbok: Julia Dufvenius

Sensommarvals - Johanna Johansson & Sara Molin

Nina Frankevall har höga förhoppningar när hon tillsammans med familjen lämnar Stockholm för att tillbringa några semesterveckor i skärgårdsidyllen Kalvinge. Visst måste väl lantliv och ljusa nätter kunna blåsa nytt liv i äktenskapet med David? Men David verkar nöjd som det är och romantiken lyser med sin frånvaro. När Ninas chef på mäklarbyrån hör av sig om ett försäljningsuppdrag tackar hon därför ja. Om hon inte kan rädda sitt äktenskap, kanske hon åtminstone kan rädda sin karriär?

Edvin Broberg har bott i Kalvinge i hela sitt åttiofemåriga liv. Han är nybliven änkling, hans närmaste vän och granne har flyttat till Grisslehamn och hans bonusson hör sällan av sig. När Edvin dessutom ser sitt barndomshem sakta förfalla, inser han att det är dags att sälja och acceptera att saker inte alltid blir som man tänkt sig.


Edvins unge vän Jeremia gör snabbt klart för Nina att en försäljning inte kan bli av, samtidigt som hennes chef vill ha ett snabbt avslut av affären. Motvilligt dras hon in i Jeremias planer på att ändra Edvins beslut, och hitta det eller snarare den som han tror kan ge Edvin ny livsglädje. Och visst blir Nina nyförälskad, bara inte i den hon tänkt sig


Sensommarvals är en somrig feelgoodroman om stark vänskap, gammal och ny kärlek och betydelsen av andra människor när livet är svårt. Boken är den första delen i Kalvingeserien.
Den har allt en bra feelgood ska ha. 
  • intressanta karaktärer,
  • en historia som har ett innehåll
  • det ska finnas skratt 
  • det får gärna finnas problem, men inte för mycket 
  • inte för gullig men gärna lite lagom söt 
  • den ska ge mig lugn och välbehag 
  • hjärtevärmande

Jag vill gärna tillbringa mer tid i Kalvinge och hänga med de här charmiga personerna.



Titel: Sensommarvals 
Författare: Johanna Johansson & Sara Molin
Förlag: LB- förlag
Ljudbok: Sofia Berntson


De orättfärdiga - Gunilla Bergstrand



Försommaridyllen krossas för Ebba Grönwall när hon blir utslängd av sin fästman, får sparken från tidningen i Karlstad och tvingas ta jobb på en tobaksplantage i Säter - samma stad där hennes syster sitter inlåst på rättspsyk.

Ebba börjar få märkliga meddelanden och någon skickar henne ondskefulla målningar av djur. Varför vill någon skrämma henne?
När hon lägger ihop ledtrådarna börjar en otäck tanke krypa fram. Är hennes syster oskyldigt dömd?
Ju längre Ebba nystar i fallet desto mer övertygad blir hon om att någon försöker dölja sina spår och att hennes syster är i stor fara.





De orättfärdiga är en mörk thriller i ett sommarljuvt Dalarna. En högaktuell spänningsroman om maktmissbruk och begär. En isande psykologisk thriller som har miljöbeskrivningen som är klockrena, och karaktärer som gestaltas ypperligt.
Det enda som gör att jag inte ger högsta betyg är att vissa delar i berättelsen kan kännas orealistiska, som till exempel den hemlig ordern med män i kåpor. Men trots allt bidrar dessa till att höja spänningen.

Det är Gunilla Bergstrands första bok i serien om Ebba Grönwall som gärna fortsätter att läsa när del två kommer ut. 

Titel: De orättfärdiga
Författare: Gunilla Bergstrand
Förlag:  Piratförlaget
Ljudbok: Lo Kauppi


torsdag 5 september 2024

Delad stad - Set Mattsson


Berlin 1961. Carl erbjuds en plats som praktikant på svenska legationen i Västberlin. Han ser fram emot att få lämna Lund och en olycklig kärleksaffär bakom sig. Väl på plats inser Carl att han hamnat mitt i världshändelsernas centrum.

Grete bor i Östberlin men tar sig dagligen över gränsen till väst där hon studerar vid universitetet. Hennes liv förändras över en natt då gränsen stängs och muren börjar byggas. Grete förbannar att hon inte flydde till väst innan det var för sent, men hur skulle hon ha kunnat lämna sin svårt sjuka mamma? För att säkra båda deras framtid tvingas hon ta ett uppdrag hon aldrig kunnat föreställa sig.

Berlin är en delad stad och det har aldrig varit svårare att veta vem som är vän och vem som är fiende. Inte minst när Carls och Gretes vägar korsas.

Delad stad utspelar sig under ett dramatiskt år i en stad som sjuder av hemligheter.
Det här är en berättelse berörde mig oerhört mycket. Den växte ju mer jag läste och jag hade svårt att lägga den från mig. Jag fick flashback från min barndom då vi besökte Östtyskland vid ett flertal tillfällen, då min pappa hade en del av sin släkt på den sidan. 

Jag tycker att författaren har lyckas så bra att illustrera hur verkligheten såg ut och såväl personer som miljöer känns trovärdiga och 1960-talets Berlin är verkligen levande i den här boken.
Vill du läsa en bok som berör på djupet och som kommit till efter gedigen research så ska du läsa den här. 
Delad stad är en fiktiv bok som är baserad på verklighetens Berlin. Det är en bok som berör, får mig att reflektera över saker jag glömt! 

Den här boken hamnar helt klart på årets bästa läsupplevelser.

Titel: Delad stad
Författare: Set Mattsson
Förlag: Modernista
Ljudbok: Reine Brynolfsson


Gå över lik - Anna Jansson

När Örebro universitet firar sin akademiska årshögtid sker något fruktansvärt vid ett av honnörsborden: flera gäster faller ihop i kramp och tre av dem dör innan ambulansen kommer. Kriminalinspektör Kristoffer Bark är på plats som gäst, och det blir inledningen på en omfattande mordutredning. Bland de döda finns framstående forskare med koppling både till universitetet och den gastronomiska utbildningen i Grythyttan.
Samma natt brinner det i en gammal biograf i Hallsberg. I brandresterna hittas kvarlevorna av en ung man i en ventilationstrumma. Kan det vara Mattias som försvann 1986, samma år som en flicka hittades död på tågspåret i närheten av biografen?

En ny polischef ifrågasätter Kristoffer Barks arbetsgrupp med omplacerade poliser. Bark kämpar för att klara mordutredningen, och måste samtidigt slåss för gruppens fortsatta existens.

I Gå över lik gräver Anna Jansson djupt i människans vilja att ta sig fram till varje pris - och de mekanismer som gör att en person kan växa upp till en hänsynslös mördare.
Den här delen som är nummer fyra serien om Kristoffer Bark. Frågar du mig så anser jag att det är den klart bästa hittills. Anna har återigen lyckats med att hålla oss läsare på sträckbänken ända fram till slutet. Hon gör det genom att intrigen och dramatiken successivt  eskalerar och jag vill verkligen inte sluta lyssna.

Att sedan boken utspelar sig i min hemstad gör ju saken än bättre och bilderna på alla ställen där Kristoffer rör sig är mina hoods. Dessutom utspelar sig den här delen i Hallsberg där jag arbetar och på universitetet där jag studerat. Det gör att jag är med Bark på hans eskapader bildligt. Det blir som en film som spelas upp framför mig. 

Titel: Gå över lik
Författare: Anna Jansson
Förlag: Norstedts
Ljudbok: Fredde Granberg

tisdag 3 september 2024

Hembiträdet - Freida McFadden



Millie har avtjänat ett tioårigt fängelsestraff och bor i sin bil när hon får jobb som hembiträde hos den förmögna familjen Winchester: mamma Nina, pappa Andrew och nioåriga dottern Cecelia. Bostad ingår - ett minimalt vindsrum i familjens jättevilla.
Millie satsar allt på att sköta jobbet perfekt - hon städar, tvättar, tar hand om parets dotter, lagar fantastiska middagar till familjen och äter själv ensam i vindsrummet. Men snart börjar hon ana att familjen Winchester döljer betydligt mörkare hemligheter än hon själv.
Varför beter sig Nina så bisarrt? Och varför går det bara att låsa vindsrummet från utsidan? När Millie faller för frestelsen att försöka ta reda på vad som egentligen pågår i huset tar allt en chockerande vändning. Det visar sig att familjen Winchester spelar ett farligt spel - men de vet inte vad Millie är kapabel till...


Första boken i den internationella succéserien - över 1,8 miljoner sålda exemplar!
Jag förstår helt klart varför den här romanen har sålt så mega mycket. Det är en av de bästa thrillers skulle jag vilja påstå

En psykologisk thriller när den är som allra bäst med otroligt riv och snygga vändningar som gör att man inser att man är riktigt lurad. 
Jag måste erkänna att jag blev helt besatt och blev tvungen att ladda ner ljudboken för att jag var tvungen att sluta läsa för att att åka till jobbet. Jag rekommenderar den starkt!

Titel: 
Hembiträdet 
Författare: Freida McFadden
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Modernista