onsdag 31 augusti 2022

Pendlarsällskapet - Clare Pooley

Ny hjärtevärmande roman av Clare Pooley, författaren bakom Ärlighetsprojektet.
I kollektivtrafiken pratar man inte med varandra. Det är nästintill en regel. Men vad händer när ett gäng främlingar bestämmer sig för att bryta mot den?

Varje morgon åker den excentriska tidningskrönikören Iona Grey tunnelbanan tio stationer, från Hampton Court till Waterloo Station. I hemlighet betraktar hon alla de karaktärer som reser samma rutt: Den söta bokmalen. Den ensamma tonåringen. Sjuksköterskan. Den till synes framgångsrika mansgrisen som alltid sitter för brett isär med benen.

Men en morgon sätter en av resenärerna en vindruva i halsen. Detta skapar en kedjereaktion som gör att de annars så tysta resenärerna måste börja prata med varandra. Och plötsligt börjar vänskaper att blomma...


Pendlarsällskapet är en underbart charmig roman. Jag har skrattat åt alla de härliga och udda människorna som Clare målar upp på ett helt underbart sätt. Men jag har även känt frustration och blivit förbannad om vart annat, på hur trångsynta en del människor i berättelsen är. 
En bra bok ska ge mig som läsare många olika upplevelser och känslor och det gör den här boken. 
Jag vill gärna läsa mer från Clare Pooly 💓

Titel: Pendlarsällskapet  
Författare: Clare Pooley
Uppläsare: Kerstin Andersson
Omdöme: 💜💜💜💜💜

tisdag 30 augusti 2022

Fredagsklubben - Sofia Lundgren, Alyson Richman, M.J Rose
Stockholm, sent 1800-tal
Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de ”höga mästare” från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska.

Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna. Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten?

2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben.


En ganska intressant bok som ger en inblick i konsten sent 1800 tal i Stockholm. Och då speciellt Hilma af Klints en konstnär jag ärligt aldrig hade hört talas om. En fascinerade kvinna på många plan.
Författarna blandar fakta och fiktion på ett härligt sett och det gör boken lättläst men inget som berörde mig på djupet. 


Titel: Fredagsklubben 
Författare: Sofia Lundgren, Alyson Richman, M.J Rose
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Omdöme: 📙📙📙

måndag 29 augusti 2022

Galen i dig - Mhairi McFarlane


Harriet Hatley är bröllopsfotograf, men själv tror hon inte på romantik längre. Hon ryggar inför tanken på äktenskap och avskyr chokladfontäner mer än allt annat. Så när hennes pojkvän friar gör hon det enda rätta - gör slut och flyttar ut.

Istället hyr hon in sig hos Cal Clarke, som själv har upplevt en riktig bröllopskatastrof. Men med ett ex som vägrar släppa taget och ett annat som beslutat sig för att hämnas upptäcker Harriet snart hur snabbt tillvaron kan rasa samman.

Medan hon kämpar för att rädda sin karriär och sitt rykte går Harriet och Cal från rumskompisar till vänner, och det visar sig snart att båda två har hemligheter och erfarenheter som de måste ta itu med.Galen i dig är en varm, humoristisk och bitsk romantisk komedi som är lättläst och en riktig bladvändare.
Dock tyckte jag att det var lite svårt att komma in i berättelsen och det drar ner mitt betyg. När jag kom in i den så var den riktigt bra men ingen bok som kommer att stanna kvar.
Läs även tidigare boken av Mhari - Mina tankar om hittar du i tidigare inlägg.
Sanningen kommer om natten 

Titel: Galen i dig
Författare: Mhairi McFarlane
Omdöme: 💙💙💙
Förlag: harpercollins

Talar med de döda - Anna Jansson

 

Skelettet efter en nioårig flicka hittas i en blockstensgrotta i ett naturreservat. Polisens spår leder bakåt i tiden, till ett fosterhem som tog emot unga flickor, beläget i en gammal begravningsbyrå. Men hemmet brann senare ner och det är ont om ledtrådar.

Det är kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen som tar sig an fallet tillsammans med sitt brokiga team av omplacerade kollegor. Tipset om flickans kvarlevor kom från en kvinna, Magdalena Fernåker, som påstår sig ha mediala förmågor. Hon tar emot sina klienter på kursgården Himlagård, men när hon kallas till förhör är hon som uppslukad av jorden.

Kristoffer Bark utmanas på ett annat plan eftersom hans känslor för kollegan Mia Berger växer sig starkare. Utredningen tar sig allt närmare hans eget liv när även hans syster blir inblandad.

Bergslagens blå, del 4:

Ytterligare en hisnande spänningsroman där svek och manipulation står i fokus, och där kampen är på liv och död. Riktigt bra bok men kanske lite för mycket av det ockulta för att kännas som en fullpottare.
En bok som kickar i gång direkt och sedan tappar den aldrig greppet om mig.
Anna är otroligt duktig på att successivt bygga upp dramatiken och spänningen för att sedan ladda ännu mer till crescendot.

Jag gillar den här serien då den utspelas i mitt vackra Örebro och därtill en hel del i Vintrosa där jag bott i ett antal år. Det blir så levande. Den här serien gillar jag bättre än Maria Wern serien. Den tycker jag nog har gjort sitt.
Jag skulle rekommendera dig att läsa dem i ordning då man följer personerna och deras liv.
Jag har lyssnat och Fredde Granberg läser så bra.

Mina tankar om de tidigare böckerna i serien

Bokprataren: Dotter saknad 

Bokprataren: Skuggan bakom dig 

Bokprataren: Dansa min docka 

Författare: Anna Jansson 
Titel: Talar med de döda del 4
Utgiven avNorstedtsförlag
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Ljudbok:  -  Fredde Granberg

fredag 19 augusti 2022

Värma händer - Katarina Widholm

Stockholm, 1942.

Den unga Betty från Hudiksvall är numera gift med sonen i doktorsfamiljen Molander där hon tidigare arbetade som hembiträde. Det är beredskapstider och ransonering men Betty tycks ha allt hon kan önska sig: en rar dotter, ett vackert hem i en av Stockholms nya villaförorter, tjusiga kläder och ett givande arbete på Småtrycksförlaget. Men hon är inte lycklig. Äktenskapet med Carl-Axel knakar i fogarna och hon oroas över makens oförmåga att handskas med pengar och alkohol. Hon grubblar också över vad som egentligen hände med dotterns verklige far, den judiska universitetslektorn Martin Fischer, som är spårlöst försvunnen.

En dag är Carl-Axel också borta och Betty måste reda ut hans trassliga affärer. Oron är stor över att hon och dottern Martina ska ställas på bar backe. Att kombinera modersrollen med yrkesarbete är inte lätt, särskilt som Betty har svårt att förlika sig med tanken på att själv ha ett hembiträde i hushållet. Av en slump får hon reda på att Martin lever – och bor i Gävle. Bara några timmars tågresa från Stockholm. Hennes ilska över hans svek är fortfarande stark, men ännu starkare är hennes önskan att återse honom.

I den efterlängtade uppföljaren till den kritikerrosade romanen Räkna hjärtslag får vi  återigen möta den levnadsglada Viola, doktorsparet Molander, den rekorderlige Birger och journalisten Olof Morin. Första delen i serien var enormt bra och jag blev inte besviken på den här andra boken, för den var nästan lika bra. 

En lättläst berättelse fylld av familjehemligheter, värme och kärlek med bra flyt och med ett språk som synkar med den period som den utspelar sig i.  
Kan varmt rekommendera den, men jag tycker absolut att du ska läsa den första delen först.

Titel: Värma händer
Författare: Katarina Widholm
Omdöme: 🌞🌞🌞🌞

Rosenträdgården - Tracy Rees

Drama i 1890-talets Londonssocietet

London 1895. Olive Westallen lever ett priviligierat liv i familjens hem i West Hampstead, om än ett ensamt liv. Vid 28 års ålder anses hon för gammal för giftermål, men Olive tänker inte gråta över vad hon missat. Hon har radikala planer för familjen Westallens framtid, planer som kommer att chockera den societetsvärld hon rör sig i.

För tolvåriga Ottilie Finch är staden en spännande plats att utforska. Hennes familj har nyligen flyttat till Hampstead från Durham, på grund av en skandal som Otty är lyckligt omedveten om. Hon älskar London Zoo, de stora välbärgade villorna och kanalerna med den intensiva aktiviteten som pågår dygnet runt. Den enda skuggan över hennes dagar är moderns mystiska sjukdom. Mrs Finch är instängd i sitt rum och träffar ingen.

Artonåriga Mabs Daley jobbar på kanalen, och det är långt ifrån exotiskt hon får slita hårt och riskera liv och lev för en snål lön som ska försörja hennes pappa och syskon. Så när hon erbjuds arbete som piga hos familjen Finch i deras eleganta townhouse, känns det som en biljett till ett bättre liv. Hon vet inte att allt inte är så perfekt som det verkar. Mabs fångas upp i nätet av hemligheter och lögner som jagat familjen Finch från deras senaste hem, och hon ställs snart inför ett omöjligt dilemma

Rosenträdgården är precis som alla böcker skrivna av Tracy Rees helt magisk med familjehemligheter, härliga livsöden och riktigt känslostark. Man blir aldrig besviken när det gäller Tracy
Författaren väver samman tre kvinnors livsöden och på ett levande sätt skildrar såväl Londons slum som dess högsta societet vid förra sekelskiftet.
Karaktärer och miljöer är så levande och allt känns så filmiskt. 
Om du som jag gillar att läsa historiska romaner som samtidigt är en riktig feelgoodare, så ska du absolut inte gå miste om den här underbara pärlan. Jag kan nästan garantera att du inte blir besviken.

”Londons slumkvarter och med de välbärgades liv i Hampstead… berättelsen tar flera överraskande vändningar. En spännande, lärorik roman…”
Helhetsbetyg: 4. BTJ

Jag rekommenderar Tracys tidigare böcker om du inte läst dem.
 Mina tankar om de tidigare böckerna
Amy Snow - Tracy Rees &  Timglaset - Tracy Rees

Titel: 
Rosenträdgården 
Författare: Tracy Rees 
Förlag: Piratförlaget
Omdöme: 🌹🌹🌹🌹
Bokus

tisdag 16 augusti 2022

Underström - Magnus Abrahamsson

Det är en ovanligt varm och solig midsommarafton på Norröra i Stockholms skärgård. Öns traditionella firande avbryts när en kvinna hittats mördad på en ödslig strand.
Polisinspektör Elsa Kahn, som försöker vila ut efter en utmattningsdepression med suicidala inslag, dras på gott och ont in i en komplicerad utredning där hennes sommargrannar på ön både misstänker och misstänks.

Allt är inte frid och fröjd i sommaridyllen, och det finns hemligheter som till varje pris måste bevaras. Bakom syrenhäckar och rödmålade skärgårdshemman döljer sig såväl avundsjuka och bitterhet som sexuella frustrationer, otrohet och kriminalitet.

När ytterligare ett mord inträffar växer paniken, och Elsa måste tillsammans med den märkligt överengagerade åklagaren Matti Lark hitta gärningspersonen innan ön töms helt på folk.
Eller innan mördaren slår till igen.


En lättläst spänningsbok som utspelar sig Norröra i Stockholms skärgård(Saltkråkans ö) Den bjuder på ingredienser som otrohet, mord, familjehemligheter och konflikter.
En bok med ett rappt språk som gör att man snabbt kommer in i och karaktärer samt miljöer känns trovärdiga. 
Kanske det inte blir wow, men ändå helt klart läsvärd. 

Titel: Underström 
Författare: Magnus Abrahamsson 
Utgiven avBokfabriken  
Ljudbok: Fredde granberg
Betyg: 3 🌟🌟🌟


lördag 13 augusti 2022

Livets lyckliga omväger - Charlotte Butterfield

 

Vad skulle du förändra i ditt liv?

Jessica Bay har allt och det är alldeles för mycket. Griniga tonåringar, ett hektiskt läkarjobb och en man som minns att det är 632 dagar sedan de låg med varandra, men däremot inte kommer ihåg att ta ut soporna Jess är nära den berömda väggen.

När chansen att byta liv dyker upp, tar hon den direkt. Jobbet som husläkare på en pytteliten ö i engelska kanalen kan vara familjens möjlighet att hitta tillbaka till varandra. Isle of Forth visar sig vara en vacker, charmig och välkomnande ö, trots att öborna har koll på varje steg man tar, och att allt avhandlas på den lokala puben
Men ön har en hemlighet: om du sitter på en speciell bänk på klipporna i solnedgången kan du färdas tillbaka i tiden och återuppleva vilken dag du vill i ditt förflutna. Du får en chans att göra om och göra rätt.

När Jess av en händelse upptäcker det, blir hon yr av alla möjligheter men glömmer att fundera över om det är så klokt. För om du förändrar ett enda ögonblick i dåtiden kan hela din framtid se helt annorlunda ut. Hur mycket är Jess beredd att riskera för att ställa saker till rätta? Och kommer hon att inse riskerna innan hon förlorar allt?

Livets lyckliga omvägar är en feelgoodroman om familj, kärlek och gamla hemligheter som kommer upp till ytan. En historia som kommer att få läsaren att le igenkännande och charmas av såväl karaktärer som miljöer. 

Jag är lite ambivalent till vad jag ska tycka om den här boken. På ett sätt tycker jag om den men ibland upplever jag att det blir lite väl rörigt med allt farande fram och tillbaka i nu och dåtid. 
Det är en mysig, småcharmig och varm feelgood med en djupare underton. Läs den och klura på vad du tycker så kanske vi kan ta en diskussion om den sen.  Hur skulle du gjort om du haft samma möjlighet som Jess? En spännande tanke!

"..en varm och humoristisk skildring av vardagsliv och behovet av att få sörja. ”Bibliotekstjänst
Titel: Livets lyckliga omväger 
Författare: Charlotte Butterfield
Omdöme: 💙💙💙++ 

Söta små ting- Camilla Dahlson


På väg hem efter en enormt stressig dag på kontoret råkar Emma ut för en otäck olycka. Hon blir sjukskriven en längre tid och får låna sin kollegas mysiga hus i Kristianopel för att riktigt kunna vila upp sig.
Men vistelsen blir inte fullt så vilsam som planerat när återkommande besök av en katt och ett möte med en lokal konstnär får oväntade konsekvenser. Plötsligt finner Emma sig vara innehavare till presentbutiken "Söta små ting" - och inser också att hennes hjärta satts i brand. Hur i hela friden ska hon förklara för kollegan Kerstin att hennes hem förvandlats till en butik, och hur ska hon göra med den underbara Jonas när hon flyttar hem till stan igen?

Söta små ting är en feelgoodare om mod. Mod att lyssna till sitt inre och mod att ändra riktning i livet. 
En snabb och lättlästbok som jag mest lyssnat på. Kanske inte någon bok med den där extrema wowfaktorn för mig men en bok som många kommer att älska.

Titel: Söta små ting
Författare: Camilla Dahlson
Omdöme: 💛💛💛

Damaskus - Iben Albinus

Sigrid Melin tar anställning på ett stort telekombolag och utstationeras på företagets kontor i Damaskus. Hon våndas över att behöva lämna kvar familjen hemma i Köpenhamn men ser den tillfälliga vistelsen i Syrien som en chans att bli en del av den förändringsvåg som drar genom regionen. Året är 2011 och den arabiska våren pågår för fullt. När regimen tar till brutala medel för att slå ner upproret tackar Sigrid ja till ett farligt uppdrag för den danska underrättelsetjänsten. I Syrien träffar Sigrid samtidigt ungdomsväninnan Reem, som hon efter en dramatisk händelse separerades från under studieåren i Köpenhamn. Nu återförenas de i Damaskus. Men det visar sig snart att Reem står på motsatt sida i konflikten. Hon leder en säkerhetsfirma och har nära kopplingar till regeringen. Medan Sigrid försöker göra det rätta leder hon både sig själv och de hon älskar in i en livsfarlig konspiration - och hon tvingas fråga sig vem som i slutänden är vän och vem som är fiende.Thrillern Damaskus är Ibens hyllade debutroman och första boken i serien om Sigrid Melin. En lysande debut med hög spänningsfaktor. Den är bra och otroligt verklighetsnära. 
Med härliga vändningar och twister som gör att berättelsen förs framåt men ett salig fart. 
Även ytterst intressant att följa Sigrid och hennes familj och hur de brottas med olika dilemman.
Läs den om du vill ha en riktigt välskriven och spännande bok. Jag kan även rekommendera dig att lyssna på boken. Det gjorde jag bitvis när jag pendlar till mitt jobb. My läser den utmärkt.
 
Titel: Damaskus
Författare: Iben Albinus
Ljudbok: My Holmsten
Förlag:  Modernista
Omdöme: 💥💥💥💥

Berätta en detalj - Malin Tuvesson


Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Hur kan den överreklamerade, stroppiga skådisen passa för rollen som ligger henne så varmt om hjärtat?


En grillfest hemma hos Paul håller på att sluta i tragedi och plötsligt är det Julia som kommer att spela en viktig roll för Paul. Hon tvingas successivt omvärdera sin inställning - kanske finns det ett djup bakom hans snygga fasad trots allt.

Feelgood/romance med både vänskap, kärlek, karriär och intriger. Lättläst och underhållande med ett slut som kanske inte var helt otippat. 
Det här är en väldigt välskriven och underhållande debutroman. men för mig blir det ett nja. En ganska ytlig berättelse som visserligen slinker ner. En hängmattebok får bli min sammanfattning.

Titel: Berätta en detalj
Författare: Malin Tuvesson 
Omdöme: 💖💖💖

Fröken perfekt - Maria Parkhede


I lågstadielärare Emma Bengtssons klassrum står bänkarna i raka led, pennorna är välvässade och kritorna färgsorterade. Men under den prydligt knäppta koftan bultar ett 38-årigt hjärta hos någon som drömmer om att hitta kärleken innan hon helt förvandlats till en gammal nucka.

Musikgeniet Sam Brandons liv är däremot kaotiskt. Är han redo att gifta sig? Och hur ska han lyckas få ihop ett pampigt öppningsnummer till den stora Tillsammansgalan på Globen till hösten?

När Emmas lillebror Linus blir akut sjuk, och riskerar att förlora sitt jobb, hoppar Emma in i hans ställe. Utklädd till Lisebergskanin släpar hon runt på Sam en hel dag, på en fejkad svensexa. Maken till påfrestande människa har hon aldrig mött! Medan Emma räknar minuter tills dagen är över, så verkar Sam ha riktigt kul. Och inte nog med det, efteråt dyker karleländet upp överallt, i hennes klassrum, i hennes lägenhet, ja till och med hemma i Järvsö dit Emma åkt för ett långt skönt sommarlov, med några riktigt tjocka romaner i packningen.

Bland böljande fält, prästkragar och smörblommor börjar Emmas irritation över Sam övergå i något annat. Kanske är de inte så olika som hon först trott. Kanske delar de till och med samma dröm. Men det är ju helt omöjligt, är det inte?

Fröken Perfekt är en berättelse som innehåller såväl humor som djupare budskap.
Det är en roman som handlar om att duga som man är. Vi är alla fantastiska, inte minst när vi hjälps åt. Tillsammans kan vi åstadkomma mirakel - eller åtminstone ett öppningsnummer till en stor gala på Globen.
Jag har skrattat, jag har haft tårar i ögonvrån men framförallt har jag gillat boken väldigt mycket. 
Luras inte av titeln som känns lite flamsig och ytlig, för det här är en bok som jag verkligen rekommenderar dig att läsa om du gillar feelgood som inte bara är ytlig.Titel: Fröken perfekt 
Författare: Maria Parkhede 
Omdöme: 💚💚💚💚

torsdag 11 augusti 2022

Dyningar - Elinor Kapp


En drunknad kvinna påträffas i vattnet av två fritidsseglare. Fyndet av ett avskedsbrev får det att framstå som ett tragiskt självmord. När Eddie, kriminalkommissare vid Stenungsundspolisen, upptäcker ett samband med ett tidigare suicidfall inser han att han begått ett fruktansvärt misstag. De två självmorden kan i själva verket vara ett verk av en seriemördare.


Dyningar är den fristående fortsättningen på kriminalromanerna Sjörök och Dödsjö, de första böckerna i Elinor Kapps deckarserie Mord i skärgården, om kriminalkommissarie Eddie Öhlund på Stenungsundspolisen, som försöker pussla ihop sitt privatliv med jobbet som polis och mörkret han bär inom sig.
Trots att jag inte läst de tidigare böckerna i serien hade jag inga problem att hänga med. Alltså fungerar den att läsa som fristående bok.
Det är en riktigt bra bok om familjehemligheter, ond bråd död och massor med twister och vändningar. Spänning som håller mig fast i boken och som gör den till en bladvändare. Och ja, jag frågade mig flera gånger vem? Varför?Titel: Dyningar  
Författare: Elinor Kapp
Förlag: Bokfabriken
Omdöme: 💥💥💥💥

tisdag 9 augusti 2022

Del 1 - 5 Villa Vildros - Mia Söderberg


     


Välkommen till Villa Vildros, ett hus fyllt av värme, glädje och kärlek såväl som livets stora och små bekymmer. Ett fantastiskt hem för Parisa och hennes grannar som vi får följa i de fem böckerna om den stora villan där rosorna växer vilt.

En serie som jag fastade i och sträckläste alla fem böckerna. Jag har även lyssnat en hel del och Ellen Jelinek läser det bra.
Vi bjuds på förvecklingar, familjehemligheter, vänskap och kärlek blandat med humor, svärta och lyckligt slut. Precis som en äkta feelgood ska vara.

Alla fem böckerna har härlig karaktärsbeskrivningar och den underbara kakaduan Whitney är ett härligt tillskott i berättelsen.
Jag gillar även sättet som Mia beskriver miljöer såväl runt Villa Vildros som de när Parisa befinner sig i Frankrike.
Det gör att man kan se och uppleva de olika platserna på ett bra sätt.

Även det sätt som Mia låter alla karaktärer i Villa Vildros vara härliga personligheter är charmigt och jag känner nästan som om jag är en i det stora glada gänget.

Andemeningen i berättelsen  för mig är att leva här och nu och våga ta steget på många olika plan. Våga öppna upp för nya möten och se det goda i det hela. Det gör i alla fall Parisa.

"Mia Söderberg berättar med glädje och värme om grannarna (och kakaduan Whitney) i det fantastiska huset Villa Vildros." BTJ

Titel:
Ett nytt kapitel - Del 1
Den stora överraskningen - Del 2
Alla dessa hemligheter - Del 3
Tre bröllop och en begravning - Del 4
Konstnärens dotter - Del 5
Författare: Mia Söderberg
Ljudbok: Ellen Jelinek

Det andra arvet - Malin Sanglert


Sofie ärver sina morföräldrars sekelskiftesvilla i Skärviken på västkusten av en moster hon aldrig träffat. Hennes plan är att renovera huset till en perfekt sommaridyll, samtidigt som hon dokumenterar förvandlingen för ett inredningsreportage.

Renoveringen kantas av minnen från barndomens somrar, oförklarliga fotografier och alltför många glas bananlikör. Huset gömmer hemligheter, och i takt med att hon rensar ut, väcks allt fler frågor.

Varför bröt morföräldrarna kontakten med Sofie, och hur kommer det sig att hennes mamma blir så upprörd när hon hör att Sofie är i Skärviken?
Huset som hon förknippat med skollov och salta bad känns inte längre tryggt, och hon börjar ana att någon iakttar henne i skydd av sommarnatten. Någon som vill att hon ska bli rädd.


Vilken ruggigt bra debut Malin bjuder oss på. Det här är en av årets bästa spänningsthriller enligt mig!!!
Det är spänning från start som kryper in under huden. Jag gillar hennes grepp utan polisutredningar och att jag får följa en person jag form som för berättelsens kärna framåt. En thriller som är välstrukturerad, smart och med härliga vändningar och som dessutom har ett bra språk samt härliga fina miljöbeskrivningar gör den till en riktig bladvändare.

Jag har såväl läst som lyssnat och i den här fungerar Katarina Ewerlöf utmärkt.
Rekommenderas till dig som gillar täta, nervkittlande och spännande böcker som verkligen inte är förutsägbara.

Hoppas på fler böcker av Malin Sanglert.

Titel: Det andra arvet 
Författare: -Malin Sanglert
Förlag: Bokfabriken
Omdöme: 💥💥💥💥💥+++

måndag 8 augusti 2022

De bortglömda namnens bok - Kristin Harmel


Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den.

Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Det dröjer inte länge innan Eva i största hemlighet förfalskar id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. 

Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner boken .

I den här oförglömliga historiska romanen, baserad på en sann historia, lyckas en ung kvinna hjälpa hundratals judiska barn att fly undan nazisterna under andra världskriget. 
En bok som drog in mig bums och sedan sträcklästes. Den förmedlar mod, kärlek och svek från en mörk sida som bitvis var mer än fasansfull. Dock tyckte jag nog att slutet var lite väl orealistiskt.

Rekommenderar denna bok varmt

Titel: De bortglömda namnens bok 
Författare: Kristin Harmel
Förlag: Lavlit
Omdöme: 📓📓📓📓++


tisdag 2 augusti 2022

Ett nytt liv på Cockleberry - Nicola May


Rosa Larkin har sett bättre tider, så när hon ärver en närmast förfallen handelsbod i en pittoresk by i Devon funderar hon först på att sälja den och behålla pengarna. Men även om hennes välgörares identitet förblir ett mysterium så har han eller hon lämnat ett viktigt villkor: butiken får inte säljas, bara överlåtas till någon som verkligen förtjänar den.
Rosa bestämmer sig för att ge det en chans och åker till Devon med sin tax Hot. Hon gör allt hon kan för att handelsboden i Cockleberry Bay ska bli en framgång. Men kan hon göra det helt på egen hand? Och om inte, vem kommer att hjälpa henne och vem vill i hemlighet se henne misslyckas?

Rosa möter en stilig rugbyspelare, en sexig rörmokare, en bedragare och ett gäng bybor som gärna lägger sig i. Långsamt uppdagas de mystiska omständigheterna kring arvet och Rosa måste konfrontera sitt sedan länge dolda förflutna.


Det här är en sådan där härlig "må bra" bok som man inte släpper i från sig för än den är slut.
Vi bjuds på charmiga miljöer, familjehemligheter, intriger och allt annat som bör vara ingredienser i en feelgood. Självklart är det även härliga karaktärer och en del kärlek. Det enda som stör mig lite och som jag tycker boken förlorade på var könsord och andra runda mindre trevlig ord som jag lätt klarat mig utan. Förstörde nästan feelgood känslan.
Utan dem hade boken fått högsta betyg men nu ramlade den ner till en fyra.

Titel: Ett nytt liv på Cockleberry 
Författare: Nicola May
Omdöme: 💛💛💛💛
Förlag: Nonaförlag 

Rosalinds resa - Muna Shehadi


Eskapistisk romance-serie om tre systrar som börjar söka sina rötter...
Rosalind, Olivia och Eve är döttrarna till den vackra och omtalade skådespelerskan Jillian Croft, och hennes make Daniel Braddock. Trots att deras mor till och från kämpade med sin psykiska hälsa hade de på många sätt en storslagen uppväxt. Men när hon dör kommer döttrarna över läkarjournaler som antyder att deras mor aldrig kunnat föda dem.

Medan Olivia och Eve hävdar att det som står i journalerna inte kan stämma, kan mellansystern Rosalind inte släppa tanken på att hela hennes barndom kan vara en lögn. Hon börjar forska i vad som kan ha hänt, och spåren leder henne till operasångerskan Leila Allerton i New Jersey, och hennes härliga familj.

Rosalind blir snabbt insläppt i familjens bullriga gemenskap, men vad ska de säga när de får reda på anledningen till att hon sökt upp dem?

Rosalinds resa är första delen i Muna Shehadis trilogi Fortunas döttrar. En spännande och romantisk slukarserie för alla som älskar Lucinda Rileys böcker.

En fantastisk berättelse som jag slukade från första till sista sidan i ett nafs. Jag blev tvungen att ladda ner ljudboken så jag även kunde lyssna på mina promenader. Julia läser den otroligt bra.
Spännande planteringar av vad som kan vara orsak och verkan gör boken mycket snabbläst och jag vill bara veta om mina teorier stämmer. 
En bok som inte är lika förutsägbar som jag först trodde. Det blir twister som rör om och förvirrar. LÄS!
Jag ser fram emot att läsa de två kommande böckerna i serien.
Serie : Fortunas Döttrar 🎧📚
Del 1 : Rosalinds Resa
Del 2 : Eves Sanning 28/9-22
Del 3 : Olivias Hemlighet 1/6-23 

Titel: Rosalinds resa
Författare: Muna Shehadi
Omdöme: 💚💚💚💚💚

På egna ben - Sheila O´Flanagan


Delphie älskar sitt jobb, sina vänner och sitt fantastiska hus vid havet. Hon är lycklig även om hon varken har man eller barn något som hennes familj har svårt att acceptera. För att få dem att sluta ifrågasätta hennes livsstil bjuder hon med ett gammalt ex som dejt till sin brors bröllop.

Det är en förvånansvärt trevlig kväll, tills Delphie får ett ödesdigert samtal. Hon tvingas lämna sitt jobb, helt utan någon plan B.

Delphie börjar tvivla på vem hon är och vad hon egentligen vill. Har hennes mamma rätt? Är det dags för ett lugnare tempo, borde hon slå sig till ro och bilda familj? Eller vill hon fortsätta leva det liv hon alltid trott att hon älskat?En bok som jag nog tyckte startade rätt trögt men som växte för var sida jag läste. 
Det är precis som BTJ skriver
"Varm relationsroman med driv i berättandet som förmår engagera läsaren"

En riktig feelgoodare som har värme, vänskap med en djupare underton. Det är en charmig bok som både väcker skratt och ilska och som är rörande och roande. 
Helt enkelt en bok om att våga lita på sig själv och lämna sin trygga vrå för att utmana sig själv.

LB Förlag har gett ut fem romaner av Sheila: Livet kan börja, Den där kvällen, Vid min sida, En oväntad resa och På egna ben. Jag kan verkligen rekommendera dem alla!

Titel: På egna ben
Författare: Sheila O`Flanagan
Omdöme: 💜💜💜💜+
 Adlibris Bokhandel