torsdag 30 juni 2022

Hemligheten - Anna Bågstam

Affärsmannen Petter Larsson hittas mördad på sitt kontor. Det är flickvännen Alex som hittar honom, och när chocken har lagt sig inser Alex att det är mycket Petter har hållit dolt för henne. Alex jobbar på den advokatbyrå där Petter var klient, men det är hennes tystlåtna kollega Lydia som verkar veta mest om Petters hemligheter. Vem var han egentligen, mannen som hon trodde att hon lärt känna? Alex får inga svar av Lydia, och hennes grävande leder henne till slut till domstolen i Eksjö, där Lydia och Petter en gång var notarier.
Alex är fast besluten att ta reda på Petters och Lydias mörka hemlighet. Det börjar brännas på allvar när hon inser att något hände för tjugo år sedan som förändrade allt.

Gör dig beredd på bladvändarspänning i Anna Bågstams nya deckarserie, där strålkastarljuset riktas mot rättsväsendet och det konsekventa maktmissbruk som sker i lagens namn. Här får vi en inblick i en skoningslös värld som för de flesta är obekant.


En helt ok deckare som jag hade otroligt stora förväntningar på och 
såg fram emot att läsa första delen i den här nya serien. Och visst var den här boken ok men jag måste säga att jag nog gillar hennes böcker om Harriet bättre.
Den här upplevde jag hade för mång olika karaktärer att hålla rätt på, och det är inte min grej.
Men helt klart tycker jag att den är väl värd att läsas och jag kan absolut rekommendera den.Författare: Anna Bågstam
Titel: Hemligheten
Utgiven av: Norstedts förlag

Omdöme: 3🌟🌟🌟


Ett hjärta i bitar - Elisabeth Andersson

Försommaren övergår i sommar när Tina flyttar från Stockholm till Skåne för att gifta sig med sitt livs kärlek, greven Fredrik af Schelin. Hon har haft en framgångsrik karriär inom Stockholmspolisen och ser fram emot ett sabbatsår. Hon ska bara vara med Fredrik och lära sig allt om sitt nya hem, Carolineborg slott.
Men bara några veckor efter bröllopet inträffar en tragisk händelse. Tina står nu ensam med huvudansvaret för slottets verksamheter, mitt i en bottenlös sorg. När hon får möjlighet att börja hos Skånepolisen, där hon ska stötta en ung polis, Maja Hadzic, tvekar hon inte att tacka ja.

En dag hittas en död man naken i en gödseltank i Brösarp. Det visar sig vara den kände och omtyckte ryttaren Ulf Waldenhök. En framgångsrik nationalidol, som levde ett lyckligt liv med fru och barn på sin lyxiga hästgård vid havet på Österlen, vem kan ha velat döda honom? Tina och Maja får i uppdrag att leda mordutredningen och snart förändras bilden av stjärnryttaren.
Parallellt med mordutredningen försöker Tina komma tillrätta med sin nya tillvaro på slottet, vilket visar sig ha sina utmaningar.

Ett hjärta i bitar är den första delen i en ny deckarserie med polisen och mordutredaren Tina af Schelin på Österlen.


Den här kallar jag nog för en mysdeckare. En snällare variant för dig som inte gillar hårdkokta, blodiga och detaljrika deckare. Med ett bra språk som flyter på bra, trovärdiga miljöer och karaktärer är den rätt småcharmig.
Dock blir det inget wow men trots det väl värd att läsa. 
Jag har läst en tidigare bok av författaren
En stjärna som faller och den gillade jag mycket.Titel: Ett hjärta i bitar
Författare: Elisabeth Andersson
Betyg: 3 🌟🌟🌟

Champangekorkar & cateringkaos - Frida GråsjöCecilia »Cilla« Blom sitter fast i vardagspusslet. Det är slitsamt att driva företag och cateringfirman går knappt runt. Att vara mamma till tvillingflickor tar också på krafterna, och det blir inte lättare när relationen till maken Dieter knakar i fogarna.

När tv-programmet Kär och galen ska spela in några avsnitt i Rosnäs blir Cilla indragen i en matlagningstävling med chans till en stor prissumma och en egen tv-show. Men motståndet i form av den galna countrysångerskan och grillspecialisten Maggan är tuffare än vad Cilla trott. Maggan tycks spela fult och nu är det upp till Cilla att testa vad hennes eget samvete tillåter.
Mycket står på spel och Cilla ser en chans att rädda sin cateringfirma. Samtidigt måste hon bestämma sig för om hon kan, och vill, lappa ihop sin familj. För vilken typ av frihet är hon egentligen ute efter?


FRIDA GRÅSJÖ är jurist och feelgoodförfattare, bosatt i Karlstad. Champagnekorkar & cateringkaos är den tredje fristående boken i Rosnäs-serien - om familjen Blom i Rosnäs - efter Bed & Breakfast för lata brudpar och Argbiggornas antikvariat.

 Frida kan sin sak när det gäller att skriva feelgood, så även denna gång. Det är härliga feelgood böcker som hon skämmer bort oss med gång på gång. De har värme, mysighet och de är underhållande på alla plan.

Språket är lättsamt och vardagligt och det är ett bra driv genom hela boken. Karaktärerna känns levande och har humor.
Jag har både lyssnat och läst och Julia Dufvenius läser mycket bra.
Ett stort extra plus till omslaget som är helt ljuvligt.

Tack Modernista för recex.

Författare: Frida Gråsjö 
Titel: Champangekorkar & cateringkaos
FörlagModernista
Omdöme:  📕📕📕📕

onsdag 29 juni 2022

En drömresa för fyra - Milly Johnson


Vännerna Roz, Olive, Ven och Frankie träffades i skolan och fann varandra omedelbart. Tillsammans dagdrömde de om en högtflygande framtid, full av fantastiska framgångar och rosaskimrande romantik. Världen låg vid deras fötter. Tjugofem år senare är verkligheten en annan. Olive försörjer sin late man och hans sjukliga mamma som städerska. Roz hjärta har blivit så krossat att inte ens hennes nye partner Manus omsorg och kärlek verkar kunna läka det. Och hon har brutit kontakten med Frankie. Men Ven har bestämt sig för att gänget ska återförenas och vad kan vara bättre än att åka på den lyxiga medelhavskryssningen som de alltid drömt om? Plötsligt befinner sig de fyra vännerna långt hemifrån på öppet hav, redo att njuta av en välbehövlig semester. I takt med att de soldränkta dagarna går ter sig vardagen alltmer avlägsen, men vad väntar egentligen på dem när det är dags att gå i land?


Du får allt du kan önska dig när du läser en bok av Milly Johnson. Alltid välskrivna med hjärta, smärta men en hel av något tänkvärt och djupare som berör.
Som om inte det skulle vara nog så är de dessutom mysiga, charmiga och bjuder på många tvister en del humor och förvecklingar finns givetvis med i handlingen..
Ja helt enkelt en bladvändare.

Med ett språk som gör boken mycket lättläst och där beskrivningar av både personer och miljöer som görs på ett mycket skickligt så bara älskar man boken. Den här berättelsen bjuder på mysiga miljöer i kryssningsmiljö men även från de platser båten angör. 

LÄS OCH NJUT av denna välskriven bladvändare som får mig att både skratta och fundera. 


"Att läsa en Milly Johnson-bok är som att tillbringa tid med sin bästa vän det slutar alltid med att världen känns som en bättre plats. 

Lucy Diamond 


Om du gillar mysiga, charmiga och tänkvärda feelgoodare så är den här ett måste! 


Tidigare böcker 

                                         


                                  Den enda rätta          Tebutiken på hörnet         Drottningen av önsketänkande 

Titel: En drömresa för fyra
Författare: Milly Jonson
Ljudbok: Gabriella Boris
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omdöme: 💜💜💜💜💜

måndag 27 juni 2022

Innan morgonen gryr - Anna Lönnqvist

   
Innan morgonen gryr är en gripande kärlekshistoria om en sommar då allt förändrades. Vad vi är beredda att offra för vår familj och om omöjlig, passionerad kärlek. Anna Lönnqvist har än en gång skrivit en varm roman om att hitta sig själv genom någon annan, fylld av romantik och längtan.

Cape Cod 1965: Svenskättlingen Audrey bestämmer sig för att fly förväntningarna från sin familj, och den man hon förväntas gifta sig med, och tar ett jobb på en småbarnskoloni i Stockholms skärgård.

Stockholm 2022: Céline Sarri kämpar med att hitta sin riktning i livet. När hon får reda på att hennes farmor, som hon aldrig har träffat, finns i livet och vill ha kontakt ändras hennes tillvaro. Nu kan hon få svar på frågorna om hennes pappa som hennes mamma aldrig velat prata om. Men Célines sökande efter sitt ursprung river upp gamla sår hos alla inblandade.

Spänningar och begravda familjehemligheter från långt tillbaka sänder svallvågor ända in i nutid. Men kan det vara nödvändigt att göra upp med det förflutna en gång för alla? Kanske är allt faktiskt inte för sent?En härlig feelgood som verkligen har allt som jag vill ska finnas.
Den är mysig, den bjuder på kärlek och den har en hel delfamiljehemligheter. J
ag gillar även den lite mer djupare ton som finns i den här som lyfter historien ytterligare ett snäpp.
Anna har lyckats kanon med de härliga karaktärerna och de trevliga miljöerna och framförallt med att knyta ihop de parallella historierna på ett föredömligt sätt.

Jag sögs in i berättelsen från första sidan och sedan blev det sträckläsning blandat med lyssning på storytel.
Bara ett problem med den här boken... Den tog slut för fort...😕
 

Titel: Innan morgonen gryr
Författare: Anna Lönnqvist
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: 💛💛💛💛💛

torsdag 23 juni 2022

Nya drömmar i Halleholm - Ruth Kvarnström JonesTredje delen i den omtyckta familjesagan om människorna i Halleholm!
Vintern går mot vår i Halleholm, det idylliska skärgårdssamhället utanför Stockholm. För Lovisa Lindegren, stolt ägare av stadens bästa bageri, har livet ordnat upp sig ordentligt. Axel har friat och till midsommar vankas bröllop. Dessutom är hon gravid, och barnet väntas bara några veckor innan bröllopet.

Men att ha många bollar i luften har aldrig stoppat Lovisa. Hon har även siktet inställt på att utöka affärerna genom att lägga vantarna på den söta men slitna våffelstugan längs strandpromenaden. Vem vet när den blir till salu igen? Men när en hemlig spekulant lägger ett motbud börjar hon fundera på om någon försöker förstöra för henne... igen.


På andra sidan Atlanten, i New York, bor Lovisas syster Johanna med man och barn. Trots det till synes perfekta livet och ett toppjobb som första flöjtist på Metropolitan-operan längtar 
Johanna efter familjen i Halleholm. Och när Kungliga Operan utlyser en tjänst bokar Johanna en biljett hem.
Men när vårens vindar värmer och isarna smälter vänds livet plötsligt upp och ner för Lovisa. Kommer livet i Halleholm någonsin bli sig likt igen?

Äntligen får man luta sig tillbaka och hänga med alla härliga karaktärer på Halleholm.
Jag hade otroligt höga förväntningar då jag tokgillat de två tidigare böckerna i serien. Och visst var den bra men inte som de två tidigare. 
Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad jag saknade men kanske att den inte hade samma driv och intensitet som de tidigare två. Saknade lite av framåtrörelsen som jag gillade så mycket i de tidigare.
Men ändå en helt underbar bok och jag längtar redan efter nästa.

Tack för att jag fick läsa.


Mitt tips är att du  läser böckerna i ordning då man följer karaktärerna
Titel: Nya drömmar i Halleholm
Författare: Ruth Kvarnström - Jones
Ljudbok: Rachel Molin
Omdöme: 💜💜💜💜

onsdag 22 juni 2022

Såld på en måndag - Kristina Mc Morris

Skylten är en sista utväg. År 1931 kan man finna den utanför en bondgård i Pennsylvania, men under depressionen med dess konkurser, matbrist och trasiga drömmar hade den kunnat stå var som helst i USA, skriven av vilken förälder som helst som stod inför omöjliga val.
För reportern Ellis Reed väcker skylten starka minnen från hans eget förflutna. Han tar ett fotografi av barnen, dock inte avsett för publicering. Men när bilden ändå trycks och leder till hans stora genombrott blir konsekvenserna mer förödande än han kunnat föreställa sig.

Lillian Palmer tyngs av sitt eget ansvar i det som hände. Hon är alldeles för bekant med sorgen hos barn som betraktas som oönskade. Nu måste hon och Ellis Reed bestämma sig för hur mycket de är villiga att riskera för att försöka laga en splittrad familj.Såld på en måndag är inspirerad av ett verkligt tidningsfotografi. Det är en stark roman om konsekvenserna av våra handlingar och om vad vi är beredda att göra för dem vi älskar.

Vilken läsupplevelse! Jag är helt tom efter att ha avslutat boken. Den har följt mig under dygnets alla vakna timmar. Jag har läst och jag har lyssnat när jag har promenerat och kan verkligen rekommendera både och. 
Det här är en berättelse som grep tag i mig direkt.
Den berör, den upprör och det är en bladvändare. 
Jag har svårt att skriva så det gör boken rättvisa och jag säger bara LÄS! Så förstår du vad jag menar när jag ger den hösta betyget!
Tack för recensionsex.

Titel: Såld på en måndag 
Författare: Kristina Mc Morris
Ljudbok: John Lalér
Omdöme: 💛💛💛💛💛


Konservera kärlek och spröda drömmar - Åsa Hallengård

Den före detta elitgymnasten Gunilla för en tynande tillvaro som rektor på ett föräldrakooperativ i en liten förort till Helsingborg. Att hon en gång varit full av liv och framtidsdrömmar är svårt att tro då hon i sakta mak tar sina promenader på stranden, i hopp om att komma över sitt livs kärlek, fotbollsproffset Torsten, som lämnade henne för en karriär i Milano för 49 år sedan. I bagaget bär Gunilla på mörka hemligheter som hon gör sitt bästa för att slippa konfronteras med. Men hur länge kan hon trycka undan dem?

Pensionen närmar sig och med den ensamheten. Hennes bästa vän, virvelvinden Biggan, finns förstås där men oceanerna av ofrivillig tid på egen hand breder ut sig och hotar att översvämma henne. Det enda som håller hennes låga brinnande är skolans planer på att expandera verksamheten med ett högstadium. Men pensionärsföreningen med den retlige Olle i spetsen gör allt för att grusa planerna på utbyggnaden som inkräktar på strandskyddet.

När Gunilla är nära på att ge upp hoppet, knackar ungdomskärleken plötsligt på dörren.


Konserverad kärlek och spröda drömmar är en varm och hoppfull roman om vänskapen och kärlekens helande kraft och om att det aldrig är för sent att våga börja leva.
En härlig och välskriven feelgood med karaktärer som befinner sig i slutet av sin arbetskarriär och som har ett djup som berör och får mig att fundera.

Åsa växlar mellan nu och då och får ihop det på ett snyggt sätt som jag gillar. Jag älskar även att Gunilla är en vardagsnära härlig människa som inte ger avkall på livets goda, kakor!

Tack Åsa och Lb för recensionsex 
Det var mycket kul att få träffas under Stockholmbokhelg 

Titel: Konservera kärlek och spröda drömmar
Författare:  Åsa Hallengård 
Omdöme: 🍰🍰🍰🍰

tisdag 21 juni 2022

Gröna Villan - Sofia Rutbäck Eriksson

När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned vänds hyresgästernas vardag upp och ner. De kan inte acceptera att deras gemenskap ska gå förlorad. Alla har kommit till boendet ensamma, men har tillsammans blivit till en grupp som inte längre kan tänka sig ett liv utan varandra. När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar? Eller är det så att målen ibland helgar medlen?Hatten av för Sofia min skrivkompis hos författarakademin.
Gröna Villan är en skruvad, fartfylld och varm berättelse om oväntad vänskap och om vikten av att hålla ihop och stå för det man tror på.
En läsupplevelse utöver det vanliga men fullfräs från första till sista sidan.
Texten och sidorna bara fladdrar förbi och jag måste helt enkelt läsa från pärm till pärm. 

Gröna villans totalt sanslösa karaktärer och deras galna upptåg är något du inte får missa. Jag rekommenderar den till alla som söker vill skratta. En perfekt semesterbok att såväl läsa som att lyssna på. 
En bok som sprider mycket värme och glädje

Titel: Gröna Villan
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson
Omdöme: 😂😂😂😂😂

måndag 20 juni 2022

Är det här jag - Anna Schulze

Efter moderns död är 17-åriga Iris ensam kvar. Moster Sofia är hennes enda möjliga familj men hur ska man säkert veta vem som vill en väl? Iris har siktet inställt på konstskola men väl där drar hennes ensamhet och såriga bakgrund till sig hänsynslösa och manipulativa män.

Det här är en roman romaner om riktiga människor med relationer som alla kan identifiera sig med. 
Är det här jag? handlar om en ung kvinnas svåra väg mot att ta sitt liv i besittning. 


Ett relationsdrama som fångar mig direkt. Den är så tankeväckande, och den är nästintill outhärdlig. Det kryper i mig när jag läser och jag stannar upp många gånger och funderar. 
Härskartekniken är oerhört skickligt beskriven och lika så k
araktärerna.
Dock finns det tack och lov även en del humor som är riktigt träffsäker och det är tur annars kunde den här ha blivit olidlig att läsa.

MISSA INTE DEN HÄR...    om du gillar relationsdrama och verklighetstrogna romaner.


Titel: Är det här jag  
Författare: Anna Schulze
Ljudbok: Siham Shurafa
Omdöme:📙📙📙📙

söndag 19 juni 2022

Den magiska bokhandeln del 1 - 3 -Anna James

   


"Den magiska bokhandeln är en hyllad serie som är sagoskimrande, fantasieggande och mysigt berättelse om böckernas förtrollande värld.

Del 1 Tilly och bokvandrarna

Följ med på ett magiskt äventyr i böckernas värld. Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida ...

Tilly och bokvandrarna är första delen i den nya, kritikerrosade serien om Den magiska bokhandeln 


Del 2  Tilly och de förlorade sagorna

Tilly Blad är bokvandrare. Hon kan resa in i böcker och prata med karaktärerna hon möter där - precis som alla andra i hennes familj. I den första boken, Tilly och bokvandrarna, använde hon sina nyfunna förmågor för att lösa mysteriet med sin försvunna mamma. Slutet gott, allting gott. Men nu sätts hon på prov igen ...

Bokvandrarnas hemliga bibliotek, Underbiblioteket, har tagits över av en grupp som vill hindra människor från att bokvandra. Samtidigt läcker det magi från sagornas värld, vilket orsakar fullkomlig kalabalik. För att hitta en lösning reser Tilly och hennes vän Oscar till Paris för att besöka det franska Underbiblioteket och leta efter en alldeles särskild sagobok. De upptäcker att bokkaraktärer har försvunnit, sagor blandats ihop och att mystiska hål i intrigerna dyker upp utan förvarning. Kan Tilly lista ut vad - eller vem - som orsakar kaoset, så att alla sagor får behålla sina lyckliga slut?

Del 3 - Tilly och äventyrskartan 
Det är något märkligt på gång i bokvandrarnas värld. En dag kommer en man in i Blads Bokhandel - bara för att plötsligt glömma vilken bok han letade efter. Tilly och hennes familj börjar genast ana oråd.

Samtidigt får familjen Underwood allt mer makt bland bokvandrarna, och de är fortfarande ute efter Tilly. För att ställa allt tillrätta lämnar Tilly tryggheten i bokhandeln och reser till USA för att tillsammans med sin vän Oskar finna de legendariska arkivarierna. Eller, det är i alla fall planen.

Snart står de öga mot öga med faror som de inte alls var beredda på, och det enda som kan hjälpa dem är deras mod och uppfinningsrikedom. Och några av deras käraste vänner från böckernas värld ...

" en välskriven mellanåldersbok som lyckas bygga upp en spännande magisk värld på ett nyskapande sätt. Utformningen av texten och de tillhörande illustrationerna, av Paola Escobar, tillför extra läsglädje i denna bok som är som gjord för högläsning." Siska Humlesjö, BTJ-häftet nr 21, 2020, om Tilly och bokvandrarna

Vilken underbar, magisk och spännande värld vi får följa med i. Med en passande text till den här genren och med de härliga illustrationerna, av Paola Escobar gör att man sveps med och känner sig som en hemlig gäst i den mysiga bokhandeln.

Den är så charmig och bland det mysigaste och mest magiska jag läst på länge, jag tokälskar den. 
Miljöbeskrivningar och personporträtteringarna är likaså fulländade.

Vill du mysa med barn som högläsningsbok eller vill du bara grotta ner dig i med en kopp choklad och läsa en riktigt feelgood då ska du genast skaffa dig den här boken.
Hoppas på film av de här berättelserna. Jag kommer sitta på första parkett med mina barnbarn.

Del 4 Boksmugglarna släpps i augusti

Tack Harpercollins för läsex

Författare: Anna James
Titel:  Den magiska bokhandeln, 
Tilly och bokvandrarna Tilly och de förlorade sagorna Tilly och äventyrskartan 
Ålder: 9 - 12 år 
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  Adlibris

fredag 17 juni 2022

SOMMARLOVSTIPS 6-9 årLuna och superkraften- Väderhemligheten(del 4)
Sören Olsson
Förlag: Bookmark


Luna kommer från orten Lilla Vargudden. Med hög igenkänningsfaktor och varm humor skildrar den aktuella ämnen, som rätten att få vara annorlunda.
Luna, en tjej som helt plötsligt får oanade krafter men är det bara på gott att ha den superkraften?
Det är en gripande, känslosam och spännande berättels.
Dessutom är den underbart illustrerad
Passar till högläsning men även för de som just knäckt läskoden.
Alla Luna böcker är spännande och rekommenderas💚
Mitt bästa Sommarlov Del 3
Lisbeth Pahnke-Airoso Kajsa Hallström
Förlag: spejaforlag


Det här är tredje delen i serien om Beppe, som bygger på författarens egen uppväxt i 50-talets Sverige. Då vuxna hade bestämda åsikter om hur flickor och pojkar skulle vara. Tillsammans med Kajsa Hallströms retro-illustrationer är böckerna om Beppe ljuvliga bokpärlor att högläsa tillsammans.

Det är en mysig bok som passar bra för de som har knäckt läskoden. Lite större bokstäver, lagom långa kapitel med härliga illustrationer i fina färger. Den passar även finfint som högläsningsbok.

💚
Det susar i säven 
Kenneth Grahame
Förlag: Modernistared

Ny illustrerad presentutgåva av en av tidernas största barnboksklassiker
Det susar i säven och dess oförglömliga karaktärer - Mullvaden, Paddan, Vattenråttan och Grävlingen - har i över hundra år charmat barn i alla åldrar och över hela världen. Oavsett om de fyra vännerna ger sig ut på spännande äventyr, är indragna i komiska händelser eller bara kopplar av vid Themsen, så är berättelserna om dem några av de mest älskade i den engelskspråkiga barnlitteraturen.

Denna nyutgåva av Det susar i säven presenteras i svensk översättning av Signe Hallström och med Ernest H. Shepards klassiska illustrationer.
En helt underbar högläsnigsbok som jag läst många gånger både själv och tillsammans med barnen. Nu ska det läsas för barnbarnen.

💚💚💚

Tack för recex

Felsteg - Maria Adolfsson

Det är morgonen efter oistra, den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret.


Kanske började allt redan i det märkliga kollektivet på sjuttiotalet. Kanske med ett telefonsamtal i våras. Kanske finns sanningen i byskvallret på puben Haren och Kråkan.

Karen inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. Samtidigt växer en vänskap fram mellan henne och offrets dotter.

Karen Eiken Hornby har återvänt till Doggerland för att glömma sitt förflutna med hjälp av arbete, alkohol och män hon inte tycker om. Nu tvingas hon navigera mellan egna och andras felsteg.

Doggerland är en ögrupp i Nordsjön mellan Storbritannien och Skandinavien. Landet är en kvarvarande del av den landmassa som tidigare förenade de brittiska öarna och den europeiska kontinenten. Idag består Doggerland av huvudöarna Heimö, Noorö och Frisel. Kulturen präglas av en blandning mellan det skandinaviska och det brittiska.

Nog kan man nästan tro att landet finns på riktigt och miljöerna känns tvättäkta. Man får följa många intressanta karaktärer som känns nyanserade på ett bra sätt, och då speciellt Karens, både i utredning och kring hennes bakgrund.

Jag gillar att det pusslas i handlingen och att man får klura lite själv vad det är som pågår.
Ser fram emot att läsa mer av denna serie som jag helt hade missat.
Jag har lyssnat på boken och jag gillar Angela Kovács.

Titel: Felsteg Doggerland (del 1)
Författare: Maria Adolfsson
Ljudbok: Angela Kovács
Omdöme: 👍👍👍👍


Jorden skälver, Marken gungar - Erika Eklund


Det är just när livet ser ut att vända till det bättre som min pappa dör. Jag är 18, han ska snart fylla 45, precis som jag när den här boken kommer ut. Det här är berättelsen om mig och min pappa Uffe. En berättelse om hur vi älskar varandra men där pappas alkoholmissbruk skapar stora konflikter.

Jorden skälver, marken gungar handlar om människan bakom missbruket. Den berättar ärligt och naket om hur relationerna påverkas av alkoholen, men också om hur långt en människas kärlek kan sträcka sig och om ett samhällsproblem som fortfarande är ett av våra absolut största.

Erica Eklund är uppvuxen i Norrköping och lever där tillsammans med sin familj. Hon är utbildad gymnasielärare i svenska och tyska men efter tolv år i skolan startade hon sitt eget företag och arbetar idag som författarcoach och lektör. Jorden skälver, marken gungar är hennes debut.

Först vill jag citera 
 BTJ (Bibliotekstjänst) för jag tycker att de fångat mina känslor av boken på ett exakt sätt.

"Boken är en stark och gripande skildring av den sjukdom, som alkoholism faktiskt kan vara. Författaren vill berätta om människan bakom missbruket och samtidigt som hon skildrar svek och stor sorg, förmedlar hon också en djup kärlek till fadern. Helhetsbetyg: 4."

En oerhört stark bok som är svår att lägga i från sig och som ger mig många tankar. 
Erica förmedlar på ett fint, naket och utelämnande sätt något som många människor fått vara med om. 
Läs och begrunda.

Titel: Jorden skälver, Marken gungar 
Författare: Erika Eklund 
Förlag: Ordberoendeförlag
Omdöme: 🌷🌷🌷🌷

Historiska Kärlekspar - Sara Griberg


Hur kom det sig att den prostituerade akrobaten Teodora blev det bysantiska rikets mäktigaste kvinna? Hade Napoleons egyptiska fälttåg lyckats bättre om fältherren inte plågats av tankarna på hustrun Joséphines otrohet?

I Historiska kärlekspar möter vi makthavare, kungligheter, kulturpersonligheter och många andra som genom sina val av partner och livsföring skrivit in sig i historieböckerna. Med nyfikenhet och blick för det personliga berättar Sara Griberg om några av världshistoriens mest berömda kärlekspar.

Det är dock sällan de lyckligaste förhållandena som blivit ihågkomna och de älskandes drivkrafter är inte alltid av renodlat romantisk natur.Jag gillar upplägget där man i korta kapitel får följa ett par. Det gör att jag inte sträckläser boken utan tar ett kapitel nu och då. 

Vi får möta en mängd olika kärlekspar och i ganska korta kapitel ta del av deras förehavanden. 
Jag föll för kapitlet om  Edward VIII och Wallis Simpson och deras härliga passion men även det om relationen mellan Mildred och Richard Loving i 1950-talets USA, kärlek mellan personer med olika hudfärg. Intressant var även att läsa om det arrangerade äktenskap  mellan prins Charles och Lady Diana.

 De dramatiska berättelserna ger samtidigt en inblick i de historiska sammanhang där relationerna utspelar sig och i samtidens syn på kärlek och äktenskap, från antiken till våra dagar.

Titel: Historiska Kärlekspar 
Författare: Sara Griberg
Förlag:  Historiska Media 


onsdag 15 juni 2022

Morden i Fleat House - Lucinda Riley
När en elev hittas död i Fleat House på St Stephen"s - en avlägset belägen internatskola i Norfolk - vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine "Jazz" Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning. På Fleat House skyddas hemligheter som är mörkare än hon någonsin kunnat föreställa sig ...
Jag gillar verkligen Lucindas böcker men jag tror att hennes feelgood passar mig bättre än den här. 
Morden i Fleat House är inte på något sätt dålig men jag tyckte den blev lite seg och jag hade svårt att hålla ordning på alla karaktärerna.
Som vanligt är miljöbeskrivningarna toppen, bra intrig och härliga vändningar. 
Trots mitt inte allt för höga betyg tycker jag att den var värd att läsa.
Tack Jenny för att du såg till att den kom till mig 💚

Titel: Morden i Fleat House
Författare: Lucinda Riley
Förlag: Bazarförlag
Omdöme: 3 🌹🌹🌹

fredag 10 juni 2022

Rekryteringen - Caroline Grimwalker

Ina Farkas, ett hittebarn med trasslig bakgrund, har dragits in i den undre världen där hennes enda barndomsvän har vuxit upp. Paradoxalt nog har hon i samma veva dessutom arbetat som utredare för polisen i Malmö . En dramatisk händelse som gör att hennes två världar kolliderar gör att Ina hamnar i fängelse för mord, men innan hon vet ordet av är hon frisläppt igen och hatad av både poliserna hon brukade jobba med och den kriminella familjen hon var en del av.

När allt ser som mörkast ut funderar Ina på att ta sitt liv, men då anländer ett rekommenderat brev med en förstaklassbiljett till en paradisö och ett helt nytt pass, med ett annat namn Isabella King men hennes bild. Avsändaren är en hemlig organisation som kallar sig Trickster.

Trickster har till synes oändliga resurser och vill värva Ina till sin organisation. De erbjuder henne ett nytt liv om hon antar deras första uppdrag: att infiltrera den svenska extremhögern. Är Ina Farkas villig att offra allt för att bli en Trickster?

Del 1 i Trickster-serien
Vilken käftsmäll! Full gas från börja och jag bara sugs in i intrigen. Det tack vare det rappa språket de välgenomtänkta dialogerna och med ett driv som är helt galet.
Dessutom glimrar det till med en hel del humor emellanåt vilket ger boken ytterligare en dimension.
Det här är en bok som jag tokgillar och betyget hade blivit en fullpottare om det inte var lite väl mycket James Bond här och var.
Jag ser fram emot del 2 så jag får hänga med dessa karaktärer igen.

Tack för rexex.


Titel: Rekryteringen
Författare: Caroline Grimwalker
Omdöme: 4 👍👍👍👍

torsdag 9 juni 2022

Huset i gränden : en grinig stockholmare - Helen Billinger


När Martin blir påkörd av en skenande bil och oskyldiga människor förolyckas är det omöjligt att se händelsen som något annat än en ren tragedi. Men när Anna, som blivit änka i och med olyckan, övertalar en handfull väldigt olika människor att bo ihop för en tid – som ett led i sin sorgeprocess – så sker det oväntade.

Anna hoppas att de ska kunna samsas och läka tillsammans, ja, kanske rentav bli vänner. Och genom skratt och gråt, kärlek och bråk, och med hjälp av kompisarna på Pensionat Vänner (och ett och annat spöke) tar deras liv vändningar de aldrig skulle kunnat ana den dag de bokstavligen träffades i krocken.

Martin börjar snart undra om bilolyckan kan ha varit det bästa som hänt honom.
Grattis Helen, du har verkligen lyckats med din uppföljare, den är så trevlig.
Det är en mysig feelgood med charmiga karaktärer som alla är varandras totala motsatser. Den bjuder på enormt mycket värme, vänskap och en del romans och humor men den har även ett djup som verkligen får mig att tänka till flera gånger.  
Jag har sträckläst denna och ja, den rekommenderas varmt.
Jag har även lyssnat på boken till och från jobbet och Shanti läser den mycket bra.

Tack för recex och för blurpen om,
Läs mina tankar om Pensionat vänner, En naken skåning 💜

 Pensionat vänner - En naken skåning:
»Mysig feelgood som bjuder på enormt mycket värme, vänskap och en hel del humor.« Bokprataren

Författare: Helen Billinger
Titel: Pensionat vänner, En naken skåning 
Ljudbok: Shanti Roney 
Utgiven av: Modernista
Omdöme: 4 🌷🌷🌷🌷