torsdag 29 juni 2023

Emmas bok - Katerine Wessel
Fredrik Winther och Emma Moen har båda lämnat Trondheim och flyttat till Kristiania, om än av olika anledningar. Emma flyr plågsamma minnen i sitt förflutna. Fredrik hoppas äntligen bli fri från det tunga ansvar som vilat på hans axlar i egenskap av arvinge till Winther-dynastin. På var sitt håll försöker de skapa sig nya och lyckligare liv i huvudstaden men då deras vägar trots allt korsas blossar kärleken upp på nytt. Frågan är bara om det verkligen finns någon framtid för dem tillsammans?

Den här serien har kommit att bli en av mina absoluta favoritserier inom historisk feelgood .

Vill du läsa historiska romaner som har allt, familjehemligheter, drama, kärlek, möjliga och omöjliga relationer + massor av intrikata intriger? Då måste du läsa serien om familjen Winther En storslagen och förtrollande romanserie om livet i överklassfamiljen Winther. Handlingen börjar i Trondheim.
Med sina fantastiska karaktärer och härliga miljöer trollbinder Katrine mig.

 Den här delen är enligt mig inte den bästa i serien, men den är riktigt bra och väl värd att läsa.

Författare: Katrine Wessel
Titel: Emmas bok
Förlag: Bokförlagetpolaris

Ljudbok: 
Viktoria Flodström

Anklagelsen - Michaela WinglyckeDahlia Wester har börjat återhämta sig efter den första turbulenta tiden på Advokatbyrån Edbladh. Men så sker något som gör att hon blir tvungen att vända sig till kollegan Philip för stöd, trots att deras relation är ansträngd just nu. Philip i sin tur tvivlar allt mer på sitt förhållande med Sophie, vilket inte underlättas av att hon är gravid.
Olivia är influencern med lyxvilla på Lidingö och en fin familj. En dag rasar hela hennes tillvaro på grund av ett telefonsamtal. Snart befinner hon sig i en situation som hon inte har en aning om hur hon ska hantera – med en dotter hon måste skydda och en man hon vill försvara. Hon kontaktar Dahlia för juridisk hjälp. Snart visar det sig att det döljer sig en hel del hemligheter bakom influencerns perfekt filtrerade tillvaro.Det här är del två i serien om Dahlia Wester. En serie där vi får följa Dahlia såväl privat som i hennes jobbkarriär på advokatbyrån Edbladh. I den här delen får vi följa hennes privatliv väldigt mycket men även det fall hon får till sig, att företräda en influenser som hamna i en otroligt prekär och otrevlig situation.

Jag tycker sammantaget att boken är bra men kanske för mycket upprepningar från del ett och kanske lite väl mycket fokus på privatlivet. 
Jag tycker dock väldigt mycket om Dahlia och det ska bli kul att läsa nästa del i serien som heter, "Alliansen".


Titel: Anklagelsen
Författare:  Michaela Winglycke
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Wapi

måndag 19 juni 2023

Två veckor till midsommar - Marie- Louise Marc

Jennie är en inbiten storstadskvinna och arbetar som chefredaktör på redaktionschef på magasinet Drömliv. Men hennes eget liv är inte mycket till dröm. Efter skilsmässan för fyra år sedan lägger hon all tid på tonårsdottern Tilda. Kärleken och drömmarna om ett rött torp med vita knutar har hon lagt på hyllan.

Men en reportageresa till Storsjöhöjden i Jämtland förändrar allt. Hon lär känna människorna som bor och arbetar på gården, och charmas snabbt av de eviga sommarnätterna, och även av bonden Frank. Även om det känns som om han bär på en hel del hemligheter.

När resan lider mot sitt slut visar det sig att hennes kommande sommarsemester är hotad. Kan hon återvända till Jämtland? Och hur vet man egentligen var man hör hemma?
Två veckor till midsommar är en fristående uppföljare till Juni, juli, halva augusti, en bok som jag älskade och därför var jag lite skrajsen för att bli besviken. .. men... det blev jag definitivt inte. Vilken uppföljare! Minst lika bra som ettan.

Trots att den går att läsa som fristående tycker jag med bestämdhet att du ska läsa 
Juni, juli, halva augusti först för bästa behållning.
Jag gillar att få läsa vidare om hur det gått för gänget i Jämtland och att få återse dem alla känns så trevligt.

Det här är en feelgood helt i min smak från start till mål. Den har allt jag kräver att en feelgood ska innehålla. Den har

  • förvecklingar
  • familjehemligheter
  • romans/ kärlek
  • en bra story
  • en rödtråd som gör att jag bara vill ha mer

En berättelse med många härliga karaktärer och miljöer som Marie - Louise gestaltar på ett sätt som gör dem otroligt levande. 

Jag rekommenderar den här ljuvliga feelgoodaren, det är en lättläst bok som har ett bra språk, ett bra driv som flyter på, och det på ett sätt som gör att jag inte vill sluta läsa förrän sista sidan.

Författare: Marie Louise Marc
Titel: Två veckor kvar till midsommar
Förlag: Printz Publishing
Ljudbok: Gunilla Leining
 

I gryningen andas inget - Marianne Cedervall

Det blåser nya vindar för Anki Karlsson på Gotland. Vännen och mångårige vapendragaren Tryggve har tröttnat på livet som änkling och begett sig till fastlandet för att träffa en dam han fått kontakt med via annons. Anki vaktar hunden Putte åt honom och har själv fullt upp med att planera en långritt för en större grupp, men hur hon än försöker låtsas att det inte gör något att Tryggve längtar efter (annat) damsällskap, känns det ändå lite motigt.

Så fort Tryggve och hans sällskap är tillbaka och långritten är i gång blir det uppenbart att några av deltagarna har ett extra gott öga till varandra medan andra knappt står ut i varandras närhet. Allt ställs på sin spets när en deltagare en morgon hittas död på stranden. Kort därefter försvinner en annan i sällskapet. Anki och Tryggve får lägga privatlivet åt sidan för att inleda sina egna undersökningar, men inser snart att de måste gå mycket försiktigt fram. Frågan är om alla deltagarna i långritten varit helt ärliga med vilka de är och var de kommer ifrån. Är Tryggves nya kvinna verkligen den hon utger sig för att vara? Vad har hänt mannen som försvunnit? Och vem är mördaren?


Jag är ett stort fan av Marianne Cedervalls böcker. Mina favoriter är böckerna i serien om Majvor och Hervor, men hack i häl ligger serien från Mullvads på Gotland.
Personerna där, med Anki och Tryggve i spetsen, har nästan blivit som min familj och när jag läser om dem blir jag glad, och jag sitter ofta med ett leende på läpparna trots att det begås mord.

Författaren har ett sätt att beskriva platser och personer som gör att berättelsen känns trovärdig och att jag vill fortsätta läsa.
Den här delen gillar jag nog bäst i den här serien, det är en riktig bladvändare som är mysig, bjuder på intriger och förstås mord. Dessutom är det inte helt förutsägbar.

Du får en bladvändare. En finstämd feelgood deckare utan blodiga scener. En mysdeckare.


Har du inte läst de tidigare så rekommenderar jag att så görs innan den här. Det blir liksom roligare och mer intressant när man känner till personer och omgivningar.

Författare: Marianne Cedervall
Titel: I gryningen andas inget
Utgiven avLind & C:o
Ljudbok: Uppläsare: Anna Maria Käll

Arrangemanget - Michaela WinglyckeDahlia Wester har nyligen tillträtt tjänsten som biträdande jurist på en advokatfirma i Stockholm. Samtidigt som hon försöker finna sig till rätta på den nya arbetsplatsen brottas hon med skuggor ur sitt förflutna. 

När den höggravida Julie plötsligt dyker upp på kontoret och påstår att någon är ute efter hennes ofödda barn blir det Dahlia som får ta hand om henne. En kort tid därefter försvinner Julie spårlöst. Dahlia lyckas inte släppa tanken på den desperata kvinnan och börjar göra egna efterforskningar. 
Ju mer hon nystar Julies liv desto närmare kommer hon sanningen, och desto mer ökar hotet mot henne själv.

Hjälp vilken bladvändare med härligt tempo, bra karaktärer och intressanta vändningar.
Den har allt en bra spänningsroman ska ha, den är oförutsägbar, spännande och med en underton som får mig att tänka till.
Jag gillar att Michaela har En biträdande jurist som huvudkaraktär, och det märks att hon har stor kunskap inom det juridiska.

Längtar efter att sätta tänderna i de kommande i den här serien.
Tack min författarkollega på Wapi, Michaela för att jag fick läsa.


Titel: Arrangemanget
Författare:  Michaela Winglycke
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Wapi

onsdag 14 juni 2023

Medan livet pågår - Jenny Fagerlund


Julia är helt nöjd med tillvaron. Hon har ett jobb som hon älskar och tjänsten som byråchef är inom räckhåll. När hon är med om en olycka förändras allt och livet sätts på paus. Utan det sammanhang hon är van vid kämpar hon med att hitta rätsida i tillvaron och det sista hon vill är att släppa in nya människor i sitt liv. Men när Agnes – en envis och smått enerverande granne – dyker upp dröjer det inte länge förrän hon har lyckats nästla sig in i Julias liv. Fast allt är inte så enkelt som Agnes vill få det att låta som, och livet kommer med fler överraskningar än vad Julia har räknat med.

Hemligheter och gamla sanningar kommer fram och en gång för alla måste Julia ta itu med sitt förflutna och det hon så länge flytt ifrån. Kan hon, tillsammans med Agnes och de nya människorna i sitt liv, reda ut röran hon hamnat i?
Medan livet pågår är en varm feelgoodroman om utanförskap och svåra livsbeslut men också om vänskap och att våga släppa in nya människor i sitt liv.
Hade lite svårt att komma in i berättelsen men ju mer jag läste ju mer berörde den mig med sitt djup. Den är tänkvärd och känslosam och bjuder på fina miljöer och karaktärer som gör avtryck hos mig.
Jag älskar Jennys sätt att få fram alla karaktärers personligheter och hur hon varsamt förmedlar dem till oss läsare. De blir som mina vänner.
En bok att älska som berör och väcker många tankar, precis som livet är.


Författare: Jenny Fagerlund
Titel: Medan livet pågår
Utgiven av: Norstedts förlag

Udda fåglars Ö - Lucas Hermans

I romanen Udda fåglars ö behandlas temat sökande med lika delar humor och allvar.

Ett förlorat jobb, en kraschad relation, panikångest – Leo är klar med Stockholm och behöver en nystart. På Åland hoppas han kunna rusta upp sin döda mormors torp, hitta harmonin igen och skriva den där romanen. Hittills har han mest grämt sig över alla misslyckanden och svarat ’kanske’ på livets stora frågor.

Men Ålandstillvaron blir inte alls som i fantasin. Han störs av grannen Alfrida – en orkanvind till tant som älskar bastu, skvaller och gin – och blir snart också uppsökt av den stelbente adelsmannen Milton. Sakta sugs Leo in i mysteriet med sin mormors syster Lydia, som sägs ha drunknat som ung. Men är det verkligen sant?Efter en ganska trög start så växte boken och blev en riktig bladvändare. Jag gillar hur Lucas har byggt upp intrigen och spänningen i mysteriet med hans mormors systers försvinnande.
Karaktären Alfrida lyfter hela berättelsen och det är en gumma jag verkligen skulle vilja träffa och hänga med vid kaffebordet.

Boken är verkligen helt underbar i all sin enkelhet och jag vill verkligen rekommendera dig att läsa den i sommar.
Det är helt enkelt en vacker bok om livet i stort och smått, att våga utmana och hitta sig själv. En bok som kommer stanna kvar länge hos mig.

Titel: Udda fåglars Ö
Författare: Lucas Hermans
Förlag: Bazar
Ljudbok: Fred Forsell

Halvön - Annika Widholm


På en isolerad halvö i norra Sverige ligger ett behandlingshem för utbrända. Dit skickas Sebastian av sin chef efter att han gått in i väggen. Först känns hälsoprogrammet i den vackra herrgården som en välbehövlig semester, tills en av patienterna hittas död och vistelsen förvandlas till en mardröm. Sebastian försöker desperat ta reda på vad som pågår. Varför har han egentligen skickats dit? Och varför är det så svårt att ta sig därifrån?

Han får hjälp av Alicia, som arbetar på halvön sedan hon efter ett ödesdigert misstag avskedades från jobbet som sjuksköterska. Hon känner sig bevakad. Kanske är det bara hjärnspöken. Eller har det förflutna kommit i kapp henne?

Halvön av Annika Widholm är en 
oerhört skickligt skriven klaustrofobisk thriller, som med stegrande spänning leder fram till den chockerande sanningen.
Berättelsen har ett mycket bra driv och snabba rappa kapitel som gör boken väldigt lättläst. Annika har lyckas oerhört bra med att beskriva såväl omgivningar som personer.
Det enda som irriterar är att jag inte kan räkna ut hur det ska sluta med det är väl kanske helt i sin ordning.

Författare: Annika Widholm
Titel: Halvön
Förlag: Wapi
Ljudbok: Björn Bengtsson

Malibu brinner - Tayler Jenkins Reid

Fyra framgångsrika syskon ska hålla århundradets fest, men inom loppet av ett dygn kommer deras liv att ha förändrats för alltid.
Malibu, augusti 1983. Nina är fotomodell, Jay känd surfare och Hud framgånsgrik fotograf, medan lillasyster Kit mest bara är kaxig och vacker. Kändissyskonen Rivas sommarfest är årets händelse och förväntningarna är skyhöga när Nina öppnar dörrarna till sitt hem.
Men Nina som just blivit övergiven av sin tennisstjärna till make ser inte fram emot festen. Jay däremot räknar minuterna tills att en viss kvinnlig gäst ska komma och Kit, som sitter på idel hemligheter har bjudit in någon som de andra inte hade väntat sig.


Jag hade oerhörda förväntningar på den här boken då jag verkligen älskade hennes bok Sju äkta män.
Visst är den helt ok men jag tyckte inte att den kom upp i samma klass som Sju äkta män.
Jovisst är den en bladvändare med många härliga karaktärsporträtt och färgstarka miljöbeskrivningar. Tayler är oerhört duktig på att få mig känna doften av Malibus salta havsbris och röken ifrån den förgörande branden, men ändå sug jag inte in helt och hållet.
Kanske tidpunkten för den här inte var helt rätt eller också förstörde mina höga förväntningar min upplevelse. Eller var det så att det var för många karaktärer?
Läs och bilda dig en egen uppfattning för boken är absolut läsvärd.Titel: Malibu brinner
Författare:  Taylor Jenkins Reid
Ljudbok: Disa Östrand
Förlag: Bookmark

Sommarhuset på stranden - Sarah Morgan


Senaste nytt: Kändiskocken Cliff Whitman död i bilolycka, ung kvinna förd till sjukhus.Joanna tar emot nyheten om exmakens död med blandade känslor. Han var en lögnare och deras äktenskap var fyllt av besvikelser. Med i Cliffs bil satt gravida Ashley Blake, och när Joanna ser den skadade kvinnan på bild känner hon sig manad att hjälpa henne.

För att fly skvallerpressen åker de till den lilla kuststaden Silver Point där Joanna växte upp. I hennes exklusiva strandhus hoppas de på att få vara ifred, men i en småstad är det inte så lätt. Joanna tvingas i stället möta det förflutna – försummade vänner, strandkaféet, bokhandeln och inte minst Nate, mannen hon en gång älskade men förlorade. En oväntad vänskap uppstår mellan Joanna och den unga Ashley och de tar sig an sommarens utmaningar tillsammans.


Här får du som älskar feelgood ditt lystmäte. Det här är en riktig måbra bok av högsta klass, som alltid när det handlar om att Sarah Morgan är författare.
Som vanligt bjuds vi på familjehemligheter, kärlek, förvecklingar, magiska platser och framförallt en underfundig humor, men även ett underliggande allvar.
Härliga karaktärer fantastiska miljöbeskrivningar, ja, en riktig läspärla. 

Läs den!!! Om du som jag älskar feelgood böcker, för den storyn både fängslar och underhåller. 

Tack Harper Collins för recensionsex.


Författare: Sarah Morgan
Titel: Sommarhuset på stranden
Ljudbok: Julia Dufvenius

Sångfågelns hemlighet - Fiona Valpy
Fiona Valpy är tillbaka med en ny gripande roman om relationen mellan en mor och en dotter och om att finna sin väg i livet.

Året är 1940 och Flora Gordon lever ett lugnt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. Men kriget lurar i periferin och när staden görs om till en flottbas blir Floras liv aldrig mer sig likt. Många år senare återvänder Floras dotter, sångerskan Lexie till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Men byborna är reserverade mot henne och hon känner sig som en outsider. Lexi inser snart att hennes mamma – och alla andra i byn – har burit på hemligheter i decennier som får henne att ifrågasätta allt hon har tagit för givet.
Det här är tredje boken jag läser av Fiona Valpy och jag har älskat dem alla.
Hennes känsla för språket gör att man skapar sig egna bilder på de miljöer och karaktärer som beskrivs. Berättelsen flyter på så lätt att boken tar slut alldeles för fort och jag känner mig helt tom.

Jag upplever så många olika känslor under min läsning. Allt från glädje och lycka till ångest och förtvivlan. Det bjuds på familjehemligheter som någon burit med sig under väldigt lång tid men även en varm och fin kärlekshistoria. 
Det är intressant att få en inblick i hur det var i Skottland under andra världskriget det har jag inte läst så mycket om tidigare.
Jag säger bara missa inte den här helt fantastiska bladvändaren. Den är en pärla.


Titel: Sångfågelns hemlighet
FörfattareFiona Valpy
Förlag: forum.se

fredag 9 juni 2023

Huset på Rivieran - Natasha Lester


Huset på Rivieran är en fängslande roman om en ung kvinna i andra världskrigets Paris som riskerar sitt liv för att rädda ovärderliga konstverk.
Nazisterna utgår från att Éliane inte förstår tyska. De har fel. De tror att hon inte begriper att de stjäl nationalskatter från Louvren där hon arbetar. De har ingen aning om att hon i själva verket samarbetar med motståndsrörelsen.

Långt senare ärver Remy ett fantastiskt hus på Rivieran. Hon får en chock när hon hittar en katalog över konstverk som stals under andra världskriget och känner igen en tavla från sitt barndomshem.Som jag älskar Natasha Lester sätt att väva i hop två olika tidsepoker och på ett snyggt sätt alltid få ihop dem på slutet. 
Det här är inget undantag och den här berättelsen har allt en historisk välskriven roman ska innehålla. Den har ett bra driv, fantastiska miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer. Den bjuder på konsthistoria, familjehemligheter, spänning och massor med mod. 
En bok inspirerade av verkliga händelser.

Det här är fjärde boken jag läser av Natasha Lester och alla fyra har fått högsta betyg av mig.
Jag har lyssnat och läst om vartannat och Isabelle Moreau läser den alldeles lysande.

Jag rekommenderar dig att läsa de böckerna här om du gillar historiska romaner

  Titel: Huset på rivieran
Författare: Natasha Lester
Ljudbok:  Isabelle Moreau 
Utgiven avBazar förlag

onsdag 7 juni 2023

Doften av kardemumma - Beatrice Samuelsson


Camilla har alltid tyckt om berättelsen om hur hon som nyfödd hittades i en Beirutväska på tågperrongen. Men vid sin adoptivmors dödsbädd får hon veta att det låg något mer i väskan: ett foto av två tonårstjejer sittande på en stenmur framför en kyrka. En av dem är hennes biologiska mamma, men vem?

Kyrkan på bilden ligger i Sunnanbo på Västgötaslätten och dit åker Camilla i jakt på svar. Hon möts av ett litet samhälle där alla verkar bära på en bit av hennes historia. Och när någon lämnar en bok med titeln Doften av kardemumma på hennes trappa börjar pusselbitarna falla på plats Doften av kardemumma är som Änglagård i bokform, en varm roman om härliga människor i en liten ort där solen skiner och grusvägarna slingrar sig fram. Där finns hemligheterna och glädjeämnena sida vid sida i skuggan av den mäktiga Dimbergsåsen.


Med härlig gestaltning, mysiga karaktärer och med miljöbeskrivningar som är underbara samt snygga vändningar så blir den här boken en härlig sommarläsning.
En feelgood som har det mesta, den får mig att skratta, fundera och även fälla en liten tår.

Läs och mys!
 
Titel: Doften av kardemumma 
Författare: Beatrice Samuelsson
Förlag: Piratförlaget
Ljudbok: Hedvig Lagerkvist

Bröllop vid Sommern - Camilla Dahlson


Idyllen vid Sommen skakas om när en riktig drummel flyttar in och tar för sig av omgivningarna. Ett staket sätter han upp över allmänningen och han tycks tro att både strandpromenaden och öarna i sjön tillhör honom. Majlis blir topp tunnor rasande och pratar ihop sig med Disa för det här måste de göra något åt!

Men allt är inte eländigt på Svalarps gård. Drömmen om en egen gårdsbutik börjar bli verklighet och gästerna fortsätter att komma. En av dem gör ett starkt intryck på Disa. Vem är han egentligen? Dessutom spirar kärleken både här och där, rentav så pass att det börjar pratas om ett bröllop vid Sommen

Bröllop vid Sommen är bok nummer fem i den härliga feelgood-serien som utspelar sig vid sjön Sommen.
Det här den femte och fristående boken i serien kring Sommen.
Jag har inte läst alla i serien men det var inga problem att läsa den här ändå.
Sommen är verkligen en härlig plats att återvända till och jag gillar Camillas karaktärer och hennes miljöbeskrivningar. Man kan verkligen se naturen, såsom sjön och bebyggelsen.
Boken är lättläst och har ett bra flyt en härlig feelgood med en del oväntade små tvister.
En mysig serie att gotta sig med under semestern.


Författare: Camilla Dahlson 
Titel: Bröllop vid Sommen
Utgiven avLind & C:o
Ljudbok: Anja Lundkvist

När ingen ser - Leif Appelgren

Redan när Sophia hörde hur Patrik stängde dörren lite för hårt visste hon att det skulle kunna sluta illa för henne. Igen.

"Jag heter Sophia Jonasson. Jag har dödat min pojkvän." Efter att en kvinna ringt 112 beger sig polispatruller till en lägenhet på Östermalm i Stockholm. På golvet i badrummet anträffar de en död man, han har huggskador i bröstet. Kvinnan, Sophia Jonasson, blir misstänkt för dråp och grips, men hon är själv svårt misshandlad och förs till sjukhus för vård. Sophia säger att hon agerat i nödvärn, att pojkvännen Patrik annars skulle ha slagit ihjäl henne. Kammaråklagare Mats Ljunggren får ansvaret för att leda utredningen och med hjälp av erfarna poliser och tekniker på våldsroteln försöker han ta reda på vad som faktiskt hände den ödesdigra kvällen. Stegvis får de inblick i Sophias värld, en tillvaro förkrympt av kontroll och där våld och hot blivit vardag. Att Sophia agerat i nödvärn får stöd inte bara av hennes svåra skador, utan även av tidigare anmälningar och domar mot Patrik för våld mot kvinnor. Men det finns också spår som antyder att Sophia inte bara försvarat sig ... 

Hur starkt är egentligen skyddet för våldsutsatta kvinnor? Finns det alltid en väg ut? Och hur mycket våld kan tolereras för att skydda sig själv?
En mycket välskriven, gripande och medryckande bok som kryper in under skinnet och håller dig i ett järngrepp hela vägen.

En bok som känns belyser ett stort samhällsproblem. Den är trovärdig och verklighetsförankrad och jag kan tänka mig att det finns en hel del research bakom den här berättelsen. 

Titel: När ingen ser 
Författare: Leif Appelgren
Förlag: Lind&Co
Ljudbok: Jonas Malmsjö

Fyrvaktarens dotter - Hazel Gaynor

1838. Northumberland, England. 22-åriga Grace Darling har bott i Longstones fyrhus på Farneöarna hela sitt liv. En dag, mitt i en rasande storm, räddar hon och hennes far några skeppsbrutna och hon blir hyllad som hjältinna runtom i landet. Det skrivs dikter, ballader och pjäser om henne, men för Grace själv är det bara den nyfunna vänskapen med George Emmerson, en besökande konstnär, som betyder något.      

1938. Nittonåriga Matilda Emmerson är gravid och skickas av skam iväg från sin familj på Irland till Newport, USA, för att bo med en släkting tills barnet fötts. Harriet, Matildas motvilliga värdinna, är en enstöring som jobbar som assisterande fyrvaktare. Genom upptäckten av ett halvfärdigt porträtt öppnar Matilda snart ett fönster in i familjens historia, och när en dödlig orkan närmar sig kopplas två kvinnor, skilda av ett sekel, samman för alltid.    


Fyrvaktarens dotter är en ömsom hjärtslitande, ömsom varm historia om två kvinnors öden, baserad på verkliga händelser.

Det här är en sann läsupplevelse, jag älskade den från första till sista sidan. Med ett fantastiskt språk är den såväl fängslande, gripande och sorglig på ett vackert sätt.
Karaktärer, gestaltning och miljöer är extremt filmiska och man kan känna hur stormarna kryper in under skinnet.

Jag har en förkärlek för historiska romaner som baseras på verkliga händelser och den här hamnar högt upp på min topplista.
Titel: Fyrvaktarens dotter  
Författare: Hazel Gaynor
Ljudbok: Hanna Fred Ekman
Förlag: LBförlag

Vatten över huvudet - Frida GråsjöHanna, utarbetad advokat från Stockholm, har rest till Dalsland för att ta hand om sin morfar, slussvaktare vid 17:e slussen i Dalslands kanal. Ett par lugna veckor på landet kan göra henne gott. Harmonin hon hoppats på går dock om intet när hon inser att slussvaktarstugan blivit byns samlingslokal, där både föreningsfrågor och byskvaller avhandlas.

På den stora städdagen klättrar Hanna upp i sin gamla trädkoja för att komma undan de intensiva grannarna, och från sitt utkiksställe blir hon vittne till ett gräl. Hon ser något blänka till och hur Ulf, kommunalrådet, faller ner i slussfållan.

Alla utom Hanna är övertygade om att det var en olycka, även polisen. Desperat över att ingen lyssnar startar Hanna en egen utredning, och får med sig sin morfar i jakten på sanningen.

Undertryckta konflikter mellan grannarna kommer i dagen, och det finns ingen brist på misstänkta. Hanna blir mer och mer över­tygad om att en mördare går lös i Södra Strandvikens idyll.

Vatten över huvudet är första delen i mysdeckarserien Morden vid 17:e slussen.


En mycket trevlig och välskriven cosy crime med värme, humor och kärleksfulla blinkningar till både Agatha Christie och barndomens Kitty­böcker.

Vatten över huvudet är första delen i en serie mysdeckare som utspelar sig längs Dalslands kanal. Frida skriver om härliga karaktärer i mysiga miljöer och håller spänningen på topp ända in i kaklet. Snygg debut på feelgood crime himlen. Hoppas på många fler böcker i den här serien.
En bok som passar alla, även dig som inte gillar när det är för otäckt och blodigt. 

Författare: Frida Gråsjö 
Titel: Argbiggornas antikvariat 
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Förlag: Bokfabriken

tisdag 6 juni 2023

Resa sig ur askan - Eva Gussarsson

Lungorna höll på att sprängas. Men om hon andades skulle trollsländan flyga.
Det ryckte i den långsträckta kroppen, i de tunna vingarna. Som om något i dess väsen hela tiden var på helspänn. Så exploderade tystnaden av ett skrik.

På en nedgången herrgård långt inne i de småländska skogarna kämpar medelålders, blomsterälskande Marilyn för att få till ett nytt liv med sin sonson Oscar och den unga kvinnan som kallar sig Felicity.

Felicity kan inte glömma sitt förflutna. Mannen som gjorde henne illa, som lovade att aldrig släppa henne fri. Ska han hålla sitt löfte?
Hon går längre och längre in i skogen, lär känna den, dess mysterier. Bara i skogen känner hon sig trygg.


När ett skrik en dag skär sönder tystnaden är det ett eko från det förflutna.
Det finns något där ute. Något eller någon som väntar på henne.


Resa sig ur askan är en berättelse om vänskap och längtan, om snåriga relationer och drömmar, om kvinnor som ger igen.
Den är mörk och tar upp saker som relationer, rädsla, sorg, hämnd och drömmar. Marilyn, Felicity och Oscar är intressanta karaktärer att följa och som jag skrev om "Bränn allt som var" gäller även för uppföljaren, intrigen är väl genomtänkt och upplösningen är både intressant och oförutsägbar. Jag gillar när det finns twister som gör att jag blir överraskad. En riktigt spännande bok som har allt.

Läs Bränn allt som var först för bästa behållning.


Författare: Eva Gussarsson
Titel: Resa sig ur askan
Förlag: Lava
Ljudbok: Katarina Ewerlöf

Bland kobbar och skär - Madeleine Strandberg

Välkommen till Vallöskolans klassåterträff för avgångsåret 2004.

Sexton år har passerat sedan skolavslutningen när inbjudan dimper ned i brevlådorna hos Jennifer, Nina, Mimmi och Beatrice. Under hela grundskoletiden var de oskiljaktiga men vad hände sedan? De har inte umgåtts sedan dess, och inte beror det på att de blev ovänner, så vad hände egentligen?
Jennifer är den enda som blir kvar på ön där de vuxit upp, i rask takt gifter hon sig, får tre barn och en anställning i öns lilla mataffär. Nina väljer att fly ön så snabbt hon bara kan och blir en framgångsrik advokat i Göteborg. Mimmi pluggar alla möjliga och omöjliga kurser på universitetet utan att komma fram till vad hon egentligen vill göra i livet. Beatrice skaffar en van och ger sig i väg ned till Sydeuropa och tar dagen lite som den kommer.
Alla bestämmer sig, var och en på sitt håll och några med viss tvekan, att gå på återföreningen. När de väl ses igen är det som om tiden stått still. Igen av dem kan förstå hur de har kunnat komma ifrån varandra och inte umgåtts under så många år. De fyra vännerna bestämmer sig för att fortsätta träffas, precis som förr, men hur mycket förändras man egentligen på sexton år?

I denna feelgoodromanen får vi följa de fyra vännerna och deras livs­öden, mycket har förändrats, mycket är detsamma. Hur mycket betyder gamla relationer när livskriser inträffar? Hur blir reaktionen från öns befolkning när en ny verksamhet bestämmer sig för att etablera sig mitt i hamnen?
Madeleine lyckas fint med sin uppföljare och bjuder även den här gången på härliga karaktärer, fina miljöbeskrivningar och en bok som man slukar.
Jag rekommenderar dig att läsa båda böckerna Madeleine har skrivit, den första heter Förmögenheten - 
 Ensamhet i sällskap.

Författare: Madeleine Strandberg
Titel: Bland kobbar och skär
Utgiven av: Ebesförlag
Ljudbok: Margareta Skeffington