söndag 25 oktober 2020

Glasveranda med sjöutsikt - Hanna BlixtEn klassisk feelgood med de ingredienser som behövs för att den ska vara så där mysig, charmig och jättebra.
Den har 
 • intressanta karaktärer
 • familjehemligheter
 • en historia som har ett innehåll
 • man ska få skratta 
 • inte för gullig men gärna lite lagom söt 
 • den ska ge mig lugn och välbehag 
Feelgood som innehåller precis allt du önskar dig! Ett språk som gör boken mycket lättläst och där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt. Börjar du läsa så slutar du inte förens boken är slut, och då med en stor suck och ett neeeej jag vill ha mer.

Om boken
Nora flyr hals över huvud från sin lägenhet i Stockholm när det visar sig att hennes kontrollerande pojkvän Jonas har varit otrogen. För att få distans till allt tar hon tåget till idylliska Leksand och vännen Vega som erbjuder tröst. Nora får hyra en liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt, och hon lovar sig själv att aldrig falla för en man igen.

Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i den gamle mannen Torsten, som har ett sviktande minne men en fantastisk förmåga att berätta. Något som Claes försöker utnyttja.

Hanna Blixt har skrivit en varm, romantisk och gripande berättelse om två livsöden som flätas samman då det börjar lacka mot jul.

Författare: Hanna Blixt
Titlel: Glasveranda med sjöutsikt 
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Storytel: Rachel Molin
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Lite död runt ögonen - David Ärlemalm


En mycket gripande och tänkvärd bok som inte borde lämnar någon oberörd. Jag sträckläste den och för mig var det stört omöjligt att ens tänka tanken att lägga den ifrån mig förrän jag fått veta hur det skulle sluta för Arto och hans lilla Bodil.
Visst har Arto det tufft och visst är väl alla beslut inte helt genomtänkta men han visar en enorm kämpaglöd och en massiv kärlek till sin dotter. Han är beredd på att nästan göra vad som helst för henne.  

Det är en väldigt gripande bok som går rakt in i hjärtat och där kommer den nog att stanna ett tag. Jag blev rörd och berörd. Läs den det är en lysande debut av David.

Om boken
En gripande bladvändare från Stockholms skuggsida, en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn. När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter. "Lite död runt ögonen" är en rå och ömsint skildring av ett Stockholm som vi sällan får läsa om.

Författare: David Ärlemalm
Titlel: Lite död runt ögonen
Utgiven av: Bokförlaget Forum
Omdöme: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Niklas Engdahl

Läs fler bokbloggar.se

lördag 24 oktober 2020

Vi i klassen - Katja Tydén & Ingrid Flygare

 


Det här del 2 som handlar om ett gäng härliga barn som går i en förskoleklass.
Den här gången får vi följa klassen under andra delen av höstterminen.
Allt från Halloweenfesten till det där med adventskalender och lucia. Och kapitlet "Måste man ha kalas?" gillade jag extra mycket för den frågeställningen är viktig at belysa.Varje kapitel handla om ett av barnen och det gör att boken är perfekt att läsa som kapitelbok. Ett kapitel, en person per kväll. Lysande.
Den här tänker jag kan vara smart att läsa för sitt barn eller i förskolan innan en specifik händelse ska komma som tex Halloween. Det ger barnen förförståelse och då kanske saker inte ter sig så läskiga.

 


Tack Jenny och BonnierCarlsen för recex


Titel: Vi i klassen
Författare: Katja Tydèn 
Illustration: Ingrid Flygare
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 / 5
Förlag: BonnierCarlsen

Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

fredag 23 oktober 2020

Tilly och bokvandrarna , Den magiska bokhandeln - Anna James


På bokens baksida kan man läsa,
"Visste du att det finns bokvandrare, människor som kan ta sig in i böckernas förtrollade värld? Det gjorde inte Tilly - förrän hon en dag möter en av sina favoritkaraktärer i familjens bokhandel och dras med in i berättelsen..."

Tjoff där var jag såld. Kan det bli annat än bra?
Vilken underbar, magisk och spännande värld vi får följa med i. Med en passande text till den här genren och med de härliga illustrationerna, av Paola Escobar gör att man sveps med och känner sig som en hemlig gäst i den mysiga bokhandeln.

Den är så charmig och bland det mysigaste och mest magiska jag läst på länge, jag tokälskar den. Jag är helt uppslukad på det sätt som Anna har lyckats med bedriften att beskriva hur Tilly träffar olika bokkaraktärer, som Alice i underlandet och Anne på Grönkulla.
Miljöbeskrivningar och personporträtteringarna är likaså fulländade.
Hoppas på film av den här berättelsen. Jag kommer sitta på första parkett.

Vill du mysa med barn som högläsningsbok eller vill du bara grotta ner dig i med en kopp choklad och läsa en riktigt feelgood då ska du genast skaffa dig den här boken.Om boken
Följ med på ett magiskt äventyr i böckernas värld. Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida ...

Tilly och bokvandrarna är första delen i den nya, kritikerrosade serien om Den magiska bokhandeln - perfekt läsning för alla som tycker om äventyr, magi och berättelser med brittisk Harry Potter-stämning. Illustrerad med ljuvliga svartvita bilder!

Tack Harper children för läsex
Författare: Anna James
Titlel: Tilly och bokvandrarna , Den magiska bokhandeln
Ålder: 9 - 12 år 
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna 
Storytel
Mimmi Kandler

Dödens flod - Dervla Mc Tiernan


Dödens flod är en bok som jag hade läst mycket gott om så mina förväntningar var väldigt höga. Det är en psykologisk thriller och jag brukar gilla dem men den här var det inte en bok i min smak.
Till en börja kände jag wow den här kommer att bli bra men sedan tog det stop ganska snart och jag hade svår att komma in i den och att drivet var trögt.
Som tur är gav jag inte upp och måste medge att den tog sig mot slutet men jag tycker  att det fanns för långa transportsträckor som blev allt för sega.
Trots detta så är absolut läsvärd, den är välskriven och bitvis spännandeBaksidetext
När Aisling Conroys pojkvän Jack hittas i floden Corribs mörka, kalla vatten får hon veta av polisen att det rör sig om självmord. I ett försök att glömma begraver sig Aisling i arbete. Men så återvänder Jacks syster Maude till Irland - efter många år utomlands - och är fast besluten att bevisa Jack blivit mördad.
Samtidigt har kommissarie Cormac Reilly, som nyligen omplacerats från insatsstyrkan i Dublin, fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt fall, som förföljt honom under åren: när Jack bara var en liten pojke dog hans och Maudes mor. Dödsfallet rubricerades som en oavsiktlig överdos. Nu utreds fallet på nytt, som ett möjligt mord.
Andra kommissarier på stationen kopplar Jacks död till moderns, och Maude framstår alltmer som huvudmisstänkt. Men Cormacs instinkt säger honom att allt inte är som det verkar...

DERVLA MCTIERNAN föddes i Cork på Irland, men är i dag bosatt i Perth, Australien. Hon studerade juridik vid National University of Ireland, Galaway och arbetade tolv år som advokat innan hon flyttade till Australien. Dödens flod är hennes hyllade debutroman.

Tack Modernista för recex.

Författare: Dervla Mc Tiernan
Titlel: Dödens flod
FörlagModernista
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.seLilla musen spökar - Helena Jeppe & Sanna Ek


Jag tror jag blivit kär. Jo, trots att jag inte gilla möss så har den här lilla krabaten nässlat sig in i mitt hjärta. Såväl den lilla Musen som hans härliga musfamilj har fått en given plats i mitt hjärta. Jag vill jag verkligen rekommendera den här boken.

Boken har lagom långa kapitel för högläsning men jag tror att barnen i alla fall bör var  6 -7 år för att få riktigt bra behållning av berättelsen.
Språket är lättsamt och det är en urmysig berättelse som går fort att läsa. Jag tror den vore perfekt och skulle uppskattas som kapitelbok med ett kapitel per kväll. Den är både rolig, fängslande och lite spännande. 
Illustrationerna är verkligen helt magiska. Jag älskar dem. Jag gillar den här boken och så fort jag får möjlighet ska jag läsa den för mitt snart 6 åriga barnbarn.

Lilla Musen har funnits med i vår familj sedan barnen var små, berättar Helena Jeppe. Berättelserna började som korta påhittade god nattsagor, med lampan släckt och en handling som dök upp efter behov.


I de berättelser jag nu skrivit har de spontana påhitten fått sällskap av en gnutta livsvisdom och eftertanke. Man kommer i kontakt med glädje, rädslor, uppfinningsrikedom och lekfullhet.


Lilla Musen och hans familj har i böckerna flyttat in hos en annan familj än vår. Man får en inblick i hur det idag kan vara att bo i en liten by i Österbotten.
På Hellas förlag Kan du läsa mer om Helena Jeppes underbara böcker och få stifta mer bekantskap med Den lilla Musen och hans olika äventyr.


Tidigare böcker i serien finns att köpa på Adlibris och Lilla musen spökar är på gång.

 • Lilla musen flyttar in
 • Lilla musen firar jul
 • lilla musen på sportlov
                                          


Titel: Lilla musen spökar
Författare: Helena Jeppe
Illustratör: 
Sanna Ek

Omdöme: 🐁🐁🐁🐁🐁

torsdag 22 oktober 2020

Kameleonten - Jonas Moström


Nu så känner jag igen Jonas sätt att hålla den nervkittlande tråden levande ända in i mål.
Himmel och pannkaka vad jag tyckte den här boken var bra. Bra intrig bra spänning och totalt oförutsägbar, Det här en riktig bladvändare som erbjuder dig psykologisk spänning, en väldig massa mord och jakten på en mördare, eller?

Det jag kanske har emot och som gör att mitt omdöme inte hamnar på högsta betyget är orimligheten i en del saker. (kan inte nämnas för då blir det spoilers.)
Även i den här boken kan jag känna vissa svackor i drivet då en del saker blir för omständliga och lite väl detaljerade beskrivningar här och där vilket jag tror bidrar till att boken tappar farten.
Slutet, ja det ska vi inte tala om...det måste komma en till, eller hur Jonas?
Men som sagt, jag gillar hela serien och rekommenderar den varmt. 


Kameleonten är den sjunde fristående delen om Kommissarie Johan Axberg och psykiatriker Nathalie Svensson. Dock tycker jag att du ska läsa dem i rätt ordning då storyn kretsar kring samma personer.

Handling
Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder allt på det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Förklädd till allt från präst, lokalvårdare till receptionist och läkare stryper mannen med de tusen ansiktena sina offer och lämnar efter sig en tärning som souvenir.

Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkallade. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där både deras privata som yrkesmässiga identiteter hotas.

Samtidigt som profileringsgruppen sätter allt på spel för att gripa Kameleonten är relationen mellan Nathalie och Johan frostig. Johan har bestämt sig för att stanna hos familjen i Sundsvall, men nu berättar han något som än en gång vänder upp och ner på deras relation.


 • Himlen är alltid högre ( 2014)
 • Dominodöden ( 2015)
 • Midnattsflickor (2016)
 • Trogen intill döden ( 2017)
 • Skuggorna ruva ( 2018)
 • Skytten (2019)
 • Kameleonten (2020)

Tack Norstedts för rec ex.

Författare: Jonas Moström
Titlel: Skytten
Utgiven av:  Norstedts förlag
Omdöme: 💜💜💜💜
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Marie Richardson


onsdag 21 oktober 2020

Skytten - Jonas MoströmSkytten är den sjätte fristående delen om Kommissarie Johan Axberg och psykiatriker Nathalie Svensson som liksom Jonas tidigare böcker i serien är läsvärd. Dock tycker jag att du ska läsa dem i rätt ordning då storyn kretsar kring samma personer.


Det här en riktig bladvändare som erbjuder dig spänning, mord, intriger och jakt på en mördare. Jonas planterar ut olika spår som gör att man funderar både en och två gånger på vem? och Varför?
Slutet är som sig bör i en bra deckare oförutsägbart. Bra!
Vissa svackor i drivet kan jag uppleva och kanske lite väl detaljerade beskrivningar här och där vilket jag tror gör att boken tappar farten. Men som sagt, jag gillar hela serien och rekommenderar den varmt.
Visst skulle den här serien bli en perfekt Tv serie?

 • Himlen är alltid högre ( 2014)
 • Dominodöden ( 2015)
 • Midnattsflickor (2016)
 • Trogen intill döden ( 2017)
 • Skuggorna ruva ( 2018)
 • Skytten (2019)
 
Handling

Efter ett restaurangbesök en grådaskig marskväll i Uppsala svänger och kommissarie Johan Axberg förbi sjukhuset, där Nathalies mamma är inlagd. Utanför entrén blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva.

För en kort sekund möter Johan den maskerade skyttens hatiska blick och medan Nathalie försöker rädda kollegans liv tar Johan upp jakten på skytten.

När det visar sig att en av Nathalies farligaste patienter har hotat Isabella Falk ber Uppsalapolisen både Nathalie och Johan om hjälp med fallet.

Ligger motivet i Isabella Falks privatliv eller är det ett av stadens kriminella gäng som hämnats för en misslyckad operation där en av deras ledare dog? Kanske finns det en koppling till kirurgens många Thailandsresor?


Författare: Jonas Moström
Titlel: Skytten

Utgiven av:  Lind & Co
Omdöme: 💜💜💜💜
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Marie Richardsontisdag 20 oktober 2020

Ilkas arv - Sara Blaedel

Mina tankar

Men hallå, den här var bra. 
Karaktärerna är intressanta och den är oförutsägbar. Den är riktigt bra trots att drivet framåt går ganska sakta men det är på ett smart sätt och ledtrådar planteras ut succesivt. Du bjuds på det mesta av det bästa i den här genren, action, romans och sex men även en del mord, olyckor och familjehemligheter.
Mycket bättre än del ett tycker jag med en hel del tvister och slutet, ja vad ska man säga...Tur att det kommer en tredje del.

Del 1 - se tidigare inlägg


Om boken

Ilka är kvar i den amerikanska staden Racine Wisconsin dit hon rest för att reda ut arvet efter sin pappa. Fadern lämnade familjen för 33 år sedan och nu vill hon ta reda på varför han försvann. Och varför han aldrig hörde av sig. Men det är inte så lätt att ta reda på. Begravningsbyrån är konkursmässig, den nya familjen i USA vill inte veta av henne och ingen vill besvara Ilkas alla frågor. Hon är beredd att ge upp och resa hem till Danmark. Men så hittar hon ett brev som antyder att pappan var utsatt för utpressning. Hon börjar att gräva i det och steg för steg kommer sanningen fram. En sanning som är en annan och mycket mer fruktansvärd än vad Ilka någonsin kunna föreställa sig.


Ilkas arv är del två i Sara Blædels älskade serie om Ilka Jensen. Den första boken, Min fars hemlighet, utkom i februari 2020.

Tack Polaris och Sara för recex.

Författare: Sara Blaedel
Titlel: Ilkas arv
Utgiven av: Polaris
Ömdöme: 💜💜💜💜
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Jessica Lidberg

söndag 18 oktober 2020

Ett rent Helvete - Anne LiljerothJag skulle nog säga att den här berättelsen faller under genren relationsroman/feelgood.
Vi möter den härliga Danuta en karaktär som jag både tycker om och blir lite irriterad på. Varför det får du nog ta reda på själv annars blir det för mycket spoilers. Men hon berör mig. Det är en varm historia med flera oväntade möten som leder till olika vändningar i romanen vilket gör den omväxlade och snabbläst.

Ett rent helvete är en roman som belyser en rad olika saker som är en del av mångas vardag, viktiga ämnen som utmattningssyndrom och depression, men inte minst att hitta sig själv och sin identitet. 
Annes sätt att skriva och att beskriva karaktärer fångar mig från första sidan och jag vill verkligen lära känna dem mer.  En riktig fin skildring med underton av såväl svärta som av humor och glädje.

Jag gillar att kapitlen belyser en individ åt gången och det blir lätt att följa dem på det sättet.
En riktig bladvändare och slutet lämnar en del dörrar på glänt för en fortsättning, eller?


Handling

Danuta är firma Rent Hus mest uppskattade medarbetare. Hon älskar att städa och hon älskar sina kunder. Men eftersom saker sällan undgår henne, reagerar hon allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, trots att de har det så bra.

Familjen Seger har slutat prata med varandra och Caroline Seger är nära ett sammanbrott. Ossian Schröder, framgångsrik modeguru, söker efter meningen med livet men på helt fel ställen.

Med små och, även för den uppmärksamme, oansenliga gester, försöker Danuta hjälpa sina kunder att se det goda i livet och lära dem att uppskatta vad de redan har. Men budskapen missuppfattas, intrigerna tätnar och Danuta hamnar oförutsett i skottlinjen.

Ett rent helvete är en varm historia om oväntade möten och om att finna lyckan där man minst anar den.

Tack LB förlag och Anne för att jag fick läs den här boken.

Författare: Anne Liljeroth 
Titlel: Ett rent Helvete 
Utgiven av Lbförlaget
Omdöme: 📗📗📗📗

Storytel: Ella Schartner
Finns hos
Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

Tio grisar nere - Denise RudbergDel 10 i serien om Marianne Jidhoff är lika trevlig och ja, om man kan säga charmig om en bok som är en thriller. Charmig i den bemärkelsen att vi får fortsätta hänga med gänget runt Marianne och deras privatliv.
Jag tycker nog inte att det här är den bästa i serien av Denise Rudberg men trots allt gillar jag hennes sätt att skriva.
Hennes språk som är lättsamt med ett bra flyt tilltalar mig.
Den här boken saknar dock något och den är lite rörig med kanske lite för många karaktärer och jag får inte riktigt ihop den på slutet.

En snabbläst, underhållande och mer brutal än tidigare böcker att kura med en mörk höstkväll.
Jag rekommenderar dig att läsa dem i rätt ordning för de bygger verkligen på varandra.

Mitt omdöme: Trevlig och helt ok, men inte en av hennes bästa.

Handling
På flykt från det förflutna

En brutal dödsskjutning på en lugn östermalmskrog kastar förundersökningsledaren Marianne Jidhoff tillbaka i tiden. Hon hemsöks av minnen från den dramatiska sommaren 1993. En kylig sommar då hennes numera döde make Hans utredde en annan krogskjutning medan deras äktenskap vacklade på ruinens brant.

I London 1993 gömmer sig den självsäkra och förslagna Sacha Jungfeldt undan sitt tidigare liv. Hon är fast besluten att påbörja ett nytt liv långt ifrån Stockholm. Men priset hon får betala för sin flykt är högt utan att varken ge trygghet eller normalitet.

Den tionde boken i Denise Rudbergs Elegant crimeserie handlar om hemligheter, livsavgörande val och förödande missförstånd, förseglade bakom exklusiva lås på storstädernas finaste gator. Men det är också en förlösande uppgörelse med det förflutna och början på något helt nytt.

Författare: Denise Rudberg
Titlel: Under nio nätter
Utgiven av: Bookmarkförlag
Betyg: 3🌟🌟🌟

Finns hos
Adlibris  & Bokus

Marianne Jidhoff-serien

Ett litet snedsprång
Två gånger är en vana
Bara tre kan leka så
Mellan fyra ögon
När klockan slår fem
På sex meters djup
De sju som såg
Åtta steg bakom
Under nio nätter

lördag 17 oktober 2020

Härlig är framtiden, Begravningsbyrån Tranan - Ewa Klingberg

 


Om jag är sugen på en riktig feelgood, då är det Ewas böcker som gäller. Allt hon skrivit älskar jag.

Med risk att bli tjatig i mina recensioner av Ewas böcker men så här är det!
Som vanligt leverera Ewa  en mysig, härlig och väldigt charmig bok i serien om Begravningsbyrån Tranan. Vi fortsätter att hänga med de härliga och lite udda karaktärerna som bildar kärngänget bakom Tranans begravningsbyrå. Ja, de har nästan blivit som min familj och jag njuter av att vara en av dem.

Ewa skriver med ett lätt och trevligt språk och beskriver både personer och miljöer på ett mycket skickligt sätt, jag kan se allt och alla framför mig när jag läser. Det är en mycket viktig detalj för mig i feelgoodböcker, den att person- och miljöbeskrivningarna funkar och ger mig möjlighet att se bilder.

Mitt omdöme:
Så grabba tag i den här härliga feelgood boken, kryp upp med i soffan, tänd ett ljus och njut.

Så marsch iväg och köp böckerna, sedan är det bara för dig att gotta ner dig och njuta.
Feelgood i toppklass och du blir inte besviken när du läser den. 

En feelgood som har allt, Du skrattar, du förvånas och du MÅR BRA!  

Ett tips: Läs böckerna i rätt ordning då du följer det härliga gänget och deras förehavanden på Begravningsbyrån Tranan. 
Här ser du alla delarna i serien och under hittar du länkar till mina blogginlägg. 


   

                                  


Hemligare kan ingen vara (5)


Handling:

Sandra börjar verkligen få nog av moster Majkens alla infall, men att driva begravningsbyrån vidare på egen hand lockar inte. Och pojkvännen Christoffer har huvudet fullt av sina egna företagsplaner. Hur ska Sandra lösa situationen? Och vad ska hon tro om den mystiska portfölj som hon hittat i husets källare? Innehållet har väckt hennes nyfikenhet och till slut får pengarna och den märkliga träklossen sin förklaring.

Feelgood-drottningen Ewa Klingberg avslutar nu sin populära serie Begravningsbyrån Tranan. Det är en storstilad final som sätter locket på kistan över denna härliga serie som med värme och humor skildrar vardagen på en begravningsbyrå och livet i en svensk småstad. Härlig är framtiden är den efterlängtade sjätte delen.
Tack Ewa och Historiska media för recex.

Författare: Ewa Klingberg
Titlel: Härlig är framtiden
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Storytel: Rachel Molin
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

torsdag 15 oktober 2020

Käre Edward - Ann Napolitano"En bländande roman som kommer krossa ditt hjärta och läka ihop det igen.” 
                                                                                            Courtney Sullivan

Precis så är det! En av de bästa romaner jag läst på länge. Den är en ren fröjd att läsa en riktig läsupplevelse utöver det vanliga. Ett språk som är fantastiskt, karaktärer som ger mig både glädje och sorg. Jag gråter lite, jag nickar instämmande och jag får till mig en rejäl dos  av tacksamhet. Jag vill krypa in i boken och hålla om Edward och försöka hjälpa honom att svara på en del frågor han har. som frågan, hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och den stora frågan Vad betyder det att inte bara överleva utan att verkligen leva?

En bok som griper tag om mig. Jag är helt tom nu när jag läst sista meningen i den här starka, omtumlade och välskrivna romanen. 

Jag kan inte annat än be dig att läsa den för jag tror inte att jag kan göra rättvisa till den med mina ord.

Handling
En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Det är 191 passagerare ombord, bland dem en ung kvinna som tar ett graviditetstest på flygplanets toalett, en Wall Street-miljonär som flirtar med flygvärdinnan, en skadad soldat som återvänder från Afghanistan och två föräldrar som flyttar över landet med sina söner. När planet kraschar på ett fält i Colorado är den yngste av dessa pojkar, 12-årige Edward Adler, den enda som överlever.
Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj. I det nya hemmet hos mostern och hennes man är den enda trösten vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward.

Eftersom Edward växer upp i skuggan av barndomens plötsliga tragedi tvingas han konfrontera några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?

Författare: Ann Napolitano
Titlel: Käre Edward
Utgiven av
: Wahlström och Wistrand
Betyg: 5🌟🌟🌟
🌟🌟
Finns hos
Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Marie Richardsson

Jag har läst en oerhört gripande och viktig bok om våld i nära relation. Jag har valt att inte kommentera med egna ord för jag tycker att såväl förlagets text om boken och baksidestexten säger allt du behöver veta. 

Det jag kan säga är dock att det här är en av de s
tarkaste, viktigaste och mest tänkvärda böcker jag har läst på väldigt länge. Den berör verkligen på djupet. 

En bok som alla verkligen borde läsa.

Kära hjärtat, varför han - Frida J Nilsson

Mina tankar

En oerhört viktig bok som jag uppmanar alla att läsa. Den har ett budskap som egentligen inte borde behövas men som vi alla vet behövs. Tveka inte att fråga någon som du misstänker är utsatt. Det kan rädda liv.

Den här boken berör och det är mycket känslor i mig som snurrar runt när jag läser den. Vet du? Våldet börjar långt före slagen. Se upp när du ser dessa tendenser hos en ny partner.


 • Kontrollbehov
 • Bekräftelsebehov
 • Otrohet
 • Sexuella och icke sexuella kränkningar.
 • Våld
 • Trakasserier av olika typer
 • Nervärdering av dig

Boken bygger på ett flertal verklighetsbaserade berättelser från både kvinnor och män. För vi får inte glömma att även män kan bli utsatta för dett även om det mestadels är kvinnor som blir psykiskt och fysiskt misshandlad.
Vi får även läsa om Fridas egna erfarenheter och hon ger många tips på hur man kan tänka om man hamnar i ett sådant här destruktivt förhållande.
Kom ihåg!!!! Be om hjälp, det finns alltid människor omkring dig som vill ditt bästa. Rekommenderar att ni läser den här boken.
Jag hade kanske inte haft han i titeln, kanske hen eftersom det faktiskt inte drabbar bara kvinnor. 
Det enda jag har emot boken är att den blev lite väl babblig och lite många berättelser ur verkligheten. Jag hade uppskattat att få lite mer forskning och mer faktabaserad text.


Om boken

Jag har levt i våld i alla mina relationer. Där han psykiskt och fysiskt misshandlat mig, kontrollerat mig, straffat mig, manipulerat mig, kränkt och trakasserat mig.Han med ett stort bekräftelsebehov som ständigt är otrogen mot mig.
Vem ska jag våga berätta det för. Vad min partner gör mot mig bakom stängda dörrar, när ingen annan ser på.
Därför har jag skrivit denna bok för att jag vill hjälpa andra som är eller som kommer att hamna i destruktiva förhållanden.
Då jag vill stoppa våld i nära relationer och rädda liv. För det kan hända vem som helst.

Tack Frida för att jag fick läsa din bok. 

Författare: Frida J Nilsson
Titel: Kära hjärtat, varför han?
Omdöme: 💜💜💜
Finns hos: 
Bokus Adlibris 

Rotvälta - Tove Alsterdal

Mina tankar 
Rotvälta är en berättelse som griper tag i mig direkt och håller mig sedan i sitt grepp ända in i mål.
Den är en nervkittlande och spännande bok som bjuder på miljöskildringar som känns äkta samt karaktärer som verkligen lyfter berättelsen. 
Tove skriver med ett bra flyt och stark inlevelse och håller oss på sträckbänken och slutet, ja slutet ... jamen det kan jag ju inte avslöja. 
Jag säger att det här är en bok du inte får missa!Handling
Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred.
Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem.
I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.
Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv.
Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Tove Alsterdal är en av Sveriges främsta spänningsförfattare. Hennes böcker är prisbelönta i flera länder och ges ut på tjugofem språk.

Rotvälta är den första boken i en ny serie som utspelar sig i Ådalen, i det norrländska skogslandet vid Ångermanälvens strand.


Tack för recensionsex. 

Författare: Tove Alsterdal 
Titlel: Rotvälta
Förlag: Lind&co
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟

Finns hos
Bokus, Adlibris 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Gunilla Leiningtisdag 13 oktober 2020

Vindarna viskar ditt namn - Anne-Lie HögbergDet här är första boken jag läst av Anne-Lie och som jag gillar hennes sätt att skriva på. Det här är en varm berättelse om dolda familjehemligheter, om relationer, om kärlek men också om saknad. En bladvändare av stora mått och som jag inte vill lägga i från mig fören jag läst de sista orden på sista sidan.

Anne-Lie har ett fint persongalleri med personer som berör på olika sätt och de karaktärer som gör avtryck. Hon berättar med ett bra driv, med värme och med inlevelse. Den här berättelsen kommer finnas kvar med mig länge. 
Att vi dessutom bjuds på en och annan oväntad vändning är ju bara trevligt. Det vackra bokomslaget i sig gör att man bara älskar boken.

Välskriven feelgood när den är som bäst. Jag säger bara LÄS!

Handling
Vanja lämnar både sin hemort och sitt förflutna för den lockande tjänsten som reporter 30 mil söderut. Men när allt det som lockat visar sig vara en irriterad och otrevlig arbetskamrat och en enformig miljö börjar hon tvivla på om hon tagit rätt beslut. När hon råkar på en gammal artikel om en händelse som ingen vill prata om börjar hon i hemlighet att undersöka det som hänt. Det som ingen vill kännas vid. Allt för att förtränga det som hon själv lämnat bakom sig.
Linas liv är perfekt. Hon har Jesper, Melker, ett heltidsjobb och ett fint hus. Men det är något som skaver när småbarnslivet och vardagen går som på repeat. Hon inser att den gnista som Jesper en gång tände långsamt håller på att slockna. Och när någon annan blåser liv i hennes glöd vet hon inte om hon skall våga ta klivet ut i det okända.

Lilly var en gång ägare och grundare för lokaltidningen som alla på orten ivrigt väntade på. Då hade allt varit nytt och spännande. Nutiden skrämmer henne. Nya bekantskaper också. Så när Vanja börjar ställa frågor drar hon sig instinktivt undan. Snart gör sig det förflutna påmint, och sanningarna som uppdagas förändrar allt.

Vindarna viskar ditt namn är en roman om det förflutna som gör allt för att komma ikapp, och sanningar som vägrar begravas.

Författare: Anne-Lie Högberg 
Titlel: Vindarna viskar ditt namn
Förlag: LBförlag
Betyg: 4 🌟🌟🌟
🌟

Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Medan staden sover - Torgny Wiren & Torbjörn Åhgren


Jag blev glatt överraskad av den här debutboken från Torgny Wiren & Torbjörn Åhgren.
Två gamla barndomskompisar där den ene blev polis och kriminalkommissarie i Göteborg och den andre skol- och ungdomspräst i Jönköping.

Boken är skriven med inlevelse och med känsla där båda kompisarnas yrken verkligen har betydelse. Man kan känna att de har koll på det de skriver om och då blir historien trovärdig. 
Jag gillar karaktärerna och att just en präst är huvudkaraktären gillar jag. Rebecka brottas med såväl gamla hjärnspöken som nya problem som uppstår bland ungdomarna i Jönköping. Det blir lite annorlunda än de vanliga deckarna man läser.

Duon skriver bra miljöbeskrivningar och med ett
 bra driv och ett lättsamt språk.
Berättelsen tar en oväntad vändning och slutet blev inte som jag förväntade mig. Det är ett stort plus. 
Trots att det är en hel det kristna budskap och referenser så fungerar den alldeles utmärkt även om du inte skulle var troende. 

Grattis till en fin debut. Jag läser gärna fler böcker om Rebecka.

Om boken
En lördagsnatt i slutet av november får Rebecca Calderoni hjälpa Jönköpingspolisen att meddela ett dödsfall. Det som från början ser ut som en enskild, tragisk händelse blir för den unga prästen porten in i en värld av mörker och ondska.
Medan tillvaron omkring henne rasar och människorna runt henne dör tvingas Rebecca Calderoni också ompröva sin syn på människan, sin världsbild och sin allra innersta tro.

Tack för recensionsex 
Författare:Torgny Wiren & Torbjörn Åhgren 
Titel: Medan staden sover
Förlag: Libris
Omdöme: 💛💛💛💛