fredag 30 oktober 2020

Gränsmark - Aino TorsellDet här är den första boken jag läser av Aino Trosell. Jag måste säga att jag fastnade direkt. Hon skriver med ett härligt flyt om Siv och hennes liv som är allt annat en vanligt. En härlig samtidsroman med glesbygdsdramatik som ger oss såväl värme, spänning som en del humoristiska inslag. Miljöskildringarna är oerhört starka och det känns som jag är med Siv på hennes äventyr på de ödsliga vägarna i Finnmarken.


Jag har även till och från lyssnat på boken och fått lyssna på en helt nu bekantskap som inte gjorde mig besviken. Anna Bromee läser lysande med inlevelse, värme och med fin känsla för språket.


Handling 
Folket på Finnmarken får reda sig själva precis som förr i världen. Fast numera finns det ju bilar och snöskotrar, fläckvis mobiltäckning, gevär med kikarsikten, det finns boxvin och knark och sällan förgås någon längre i ödemarken.

Brevbäraren Siv Dahlin kör längs de ödsliga vägarna. Hon har precis tagit över postrundan på Finnskogen och börjat lära känna människorna som lever härute i periferin. Hon lyssnar på musik, noterar naturen och årstidernas växlingar medan hon delar ut post. Ibland låter hon sig bjudas på kaffe.

På vinterns kallaste dag påträffar Siv en rimfrosttäckt kropp på rundan. Hon förstår att mannen är en av de nyanlända som nyss kommit till orten. Efterhand avtäcks spänningar av oväntat slag. Allt är inte heller så enkelt. Ofrivilligt blir hon indragen som vittne, som fyllechaufför, som mottagare av bikt vare sig hon vill det eller inte.

Trosells nya samtidsroman är en storslagen berättelse från glesbygden.

Tack Hoiförlag och Aino för att jag fick läsa.

Författare: Aino Trosell
Titlel: Gränsmark
Utgiven av: Hoiförlag 

Omdöme :4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Anna Bromee l
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

torsdag 29 oktober 2020

Änkorna - Pascal Engman


Han har gjort det igen.
Som vanligt leverera Pascal och det med besked. Ytterligare en fullträff som inte gör mig besviken. Det är fullt ös från start som sedan eskalerar ända in i mål. Och såklart kan med ett slut som innehåller vändningar och tvister som man inte räknat med. 
En trovärdig intrig som byggs upp med ledtrådar som skickligt planteras ut och förvillar 
Med den här boken har jag liksom den förgående Råttkungen(se tidigare blogginlägg) både läst och lyssnat då jag inte kunnat slita mig från den här extremt bra berättelsen.  

Jag tror att det är Pascals rappa språk och drivet framåt som gör att jag gillar böckerna för ibland kan jag trots allt känna mig lite lost då det blir lite många karaktärer, men jag lovar det avskräcker inte mig.

Jag säger bara se till att ha god tid på dig för du kommer inte släppa denna gobit.

  
                                                       
"En manlig polis hittas mördad på Gärdet och bara minuter från brottsplatsen upptäcks ytterligare ett offer, en ung kvinna av okänd identitet. Dubbelmordet leder polisinspektör Vanessa Frank in på en snårig utredning som visar sig bli mer personlig än hon någonsin kunnat ana. När spåren allt eftersom börjar peka mot IS är skräcken ett faktum.

Samhällets rädsla för terrorbrott ökar samtidigt som terrornätverken blir bättre på att verka i det dolda. Och när sorgens förmåga att föra samman människor omvandlas till en effektiv drivkraft att hämnas, kan konsekvenserna bli förödande.

ÄNKORNA är den tredje, fristående delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank. I denna fartfyllda thriller fördjupas historien om den egensinniga hjältinnan Vanessa, samtidigt som den berör en skrämmande aktuell hotbild mot vårt samhälle.

Tack Bookmark och Pascalför recex 
Författare: Pascal Engman
Titel: Änkorna
Utgiven av: Bookmarkförlag 
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Lyssna: Storytel - Stefan Sauk


Likblomman - Anne Mette Hancock


Mina Tankar

Likblomman är en berättelse om hämnd, rättvisa och förlåtelse och den första boken i en spännande ny kriminalserie om Heloise Kaldan och Erik Schäfer.

Jag läste vad BTJ har skrivit och egentligen är övriga kommentarer onödiga. Den säger allt och jag instämmer till 100 % 
"Nu blir det åka av! En drivet skriven historia som känns trovärdig, om än otäck. Här gäller sträckläsning!" Betyg 5 av 5, BTJ

Anne har ett sätt att skriva där intrigen och spänningen bara ökar från början till slut. Hon skriver med ett rasande tempo och med ett driv som gör att du är fast från sidan ett. en skarp och smart berättad intrig får hon mig att hela tiden vilja veta hur det går. 

Läs den här! Du får ett en bok som håller högt tempo och som när du tror att du vet...så händer det något nytt som gör att du bara gapar av förvåning. 


Från bokens baksida
Journalisten Heloise Kaldan befinner sig i en mardröm. En av hennes källor har avslöjats som en lögnare och det råder fullständigt kaos på tidningens redaktion, där man desperat försöker rensa upp efter skandalen. När Heloise oväntat får ett brev från Anna Kiel, som är efterlyst för mordet på en advokat tre år tidigare och fortfarande på fri fot, ser hon det som sin räddning.
Heloise börjar gräva i fallet men när en av hennes kollegor mördas tvingas hon inse att hon tagit sig vatten över huvudet. Hon stöter ihop med polismannen Erik Schäfer, som även han börjat rota i Anna Kiels fall, och frågorna hopar sig. Har Anna Kiel slagit till igen, eller finns det fler än en mördare? Varför leder alla spår i fallet plötsligt till Heloise? Är hennes eget liv i fara?

Tack Lb förlag för att jag fick läsa denna pärla!

Författare: Likblomman
Titlel: Anne Mette
Utgiven avLbförlag
Betyg: 5 🌵🌵🌵🌵🌵(likblommor)
Finns hos
Adlibris & Bokus
Storytel: Lo Kauppi
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

onsdag 28 oktober 2020

Hittebarnet - Stacey Halls


Mina tankar

England 1754, jag kan känna som om jag är där. Ja, Stacey kan verkligen konsten att måla upp en bild av såväl miljöer som personer i sin underbara roman Hittebarnet.
Berättelsen fängslande mig från första sidan och det blev en sträckläsning utan avbrott.

Ett stort plus är det vackra bokomslaget och den trevliga kartan som visar vart i London berättelsen utspelar sig.
En berättelse om två kvinnors kamp om ett barn. Den berör på många olika plan och jag gillar den.
Ett måste om du gilla historiska romaner.

Bokens baksidetext
London, 1754. Bess tittar upp mot byggnaden framför sig. På avstånd hörs barnröster. Hon ska äntligen hämta hem sin utomäktenskapliga dotter Clara. Hon ber och hoppas att flickan lever efter sex år i Foundlinghemmets vård. Hon får ett än värre besked. Clara har redan hämtats av henne själv. Bess inleder en förtvivlad jakt för att ta reda på vem som har tagit hennes lilla flicka, och varför.

I en annan del av London har en ung änka hållit sig isolerad i sitt hus i tio år. Det förflutna hotar att förgöra den trygga tillvaro hon byggt upp och hon har svårt att ta hand om sitt barn. Hennes nära vän, en ambitiös läkare på Foundlinghemmet, övertalar henne att anlita en barnflicka till sin dotter. Men vågar hon släppa en främling inpå livet?


Bokfabriken tack för recex.

FörfattareStacey Halls 
Titlel: Hittebarnet 
Utgiven avBokfabriken
Omdöme: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris & Bokus 
Storytel
Katarina Ewerlöf
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


tisdag 27 oktober 2020

Den sovande nymfen - Ilaria Tuti


Kommissarie Teresa Battaglia är tillbaka och jag måste säga att mina förväntningar var skyhöga efter den första i serien Blommor över helveteten  då den var så otroligt bra. Teresas privatliv är fortfarandet rätt mycket i fokus men i den här boken tar även hennes kollega Massiko Marini rätt mycket plats.

Intrigen är mycket skickligt uppbyggd och väldigt spännande, de korta kapitlen sveper förbi men jag tycker inte att drivet är detsamma som i ettan. 
Tyvärr måste jag säga att jag inte alls tyckte att den här kom upp i samma styrka trots att det är lika speciell och huvudkaraktärerna är de samma, så saknas det något.
Trots allt tycker jag att du ska läsa den här boken, den är annorlunda och den är oerhört spännande. Den håller dig på sträckbänken, tvisterna och vändningar enormt genomtänkta och såväl miljö- och personbeskrivningarna fascinerar mig. 
Spänning på riktigt hög nivå i ett långsamt och nervkittlande tempo.

Om boken
Den sovande nymfen är den andra delen i en bästsäljande italiensk deckarserie som vunnit såväl läsarnas som kritikernas hjärtan. En välskriven bladvändare där vi återigen får stifta bekantskap med den färgstarka kriminalkommissarien Teresa Battaglia som utkämpar ett privat krig mot sin alzheimersjukdom.
I en isolerad dal i de italienska Alperna återfinns en målning med titeln Den sovande nymfen. Det visar sig att den är målad med blod från ett mänskligt hjärta. Kommissarie Teresa Battaglia och inspektör Massimo Marini kopplas in på fallet som fullkomligen exploderar när ett nytt offer upptäcks.

Ilaria Tuti bor i Friuli, i nordöstra Italien. Hon debuterade med Blommor över helvetet som var den första i en planerad trilogi om kommissarie Teresa Battaglia. Romanen blev utsedd till Årets bästa debut i Italien 2018 och redan före utgivningen hade den sålts till 12 länder.

Författare: Ilaria Tuti
Titlel: Blommor över helvetet

Utgiven avBazarförlag
Omdöme: 4🌟🌟🌟🌟


Finns hos
Bokus &  Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se
Uppläsare: Tomas Hanzon

måndag 26 oktober 2020

Drömträdet - tre härliga böcker

Jag har fått läsa tre härlig barnböcker skrivna och illustrerade av Marléne Tamlin 
Utgivna på Förlag DT Drömträdet Text & Bild och på förlag Ditt Bokförlag Drömträdet


Covve och tvålen - en barnbok om Covid 19


En rolig och pedagogisk liten bok som hjälper de minsta att förstå pandemins påverkan på vardagen.
Covve är ett litet monster som gör folk sjuka. Men om vi hjälps åt kan vi stoppa Covve. Bland annat är Covve rädd för tvål.

En barnbok om Covid-19 / Corona och andra virus, som förklarar vikten av handtvätt och distans för de yngsta. Populär bland annat på förskolor!

Målgrupp: 2-110 årMina tankar:
En liten fin och mycket pedagogisk bok om den förhatliga Covid 19 med mycket trevliga illustrationer. Lätt att läsa och det finns mycket man kan diskutera med barnen. Marléne förklara på ett mycket lätt och roligt sätt varför det är viktigt med noggrann 
hygien, att hålla  avstånd och att man inte ska kramas just nu. Lysande!


 


Räkna Får - Brobygget

En mysig och färgglad godnattsaga för siffersugna små drömmare!
Det står ett staket mellan fåret och de mumsiga blommiga buskarna. Fåret bestämmer sig för att bygga en bro. Nu kanske du tänker att får inte kan bygga broar? Det struntar det här fåret i!

Räkna får - Brobygget utforskar det klassiska knepet att räkna får för att kunna somna. Sagan handlar dessutom om målmedvetenhet, samarbete och att våga drömma.

Målgrupp: 2-5 år

                              


Mina tankar:
En helt ljuvlig liten godnattsaga med söta teckningarna. Nu ska det räknas får men inte på det sättet man kan tro.
De här fåren har har alla möjliga ljuvliga färger, inte bara vita eller svarta. Inte nog med att vi lär oss färger tillsammans, dessutom får vi lära oss en del siffror också och hur man bygger en bro.Sagan om Bebissagan

En fin och tidlös saga om att söka kontakt med ett nytt småsyskon
Den lilla flickan är inte så liten längre, för hon har blivit storasyster. Men vad innebär det? Önskan att skapa kontakt med bebisen tar henne ut på äventyr i byn för att leta efter en saga, men hon hittar istället hem till sin syster.
En berättelse om hur det kan kännas att lära känna en ny familjemedlem.

 
Målgrupp: 2-6 år
I den här sagan är det enkla bilder som är ganska rena, inte mycket runt om dem, De går i en liter dovare färgskala och jag hade nog föredragit bilder med klarare färger och bilder som hade lite mer detaljer. Kanske bagaren kunde ha några bullar och bibliotekarien lite fler böcker. Dessutom tycker jag bibliotekarie och forskare kanske är ett lite väl krånglia ord för åldersgruppen. 
Det är en berättelse som har mycket kärlek och som berättar hur det kan kännas att vara storasyster. Många fina känslor och ömhet infinner sig hos mig när jag läser boken.

Att färdas i motvind - Mats Haraldsson
Vilken fantastisk bok om livet i det gamla Sverige och om hur livet fungerade då. Det är en spännande historia och en tidsresa in i 1900 talets Sverige.
Ett gediget research arbete ligger bakom den här boken som är både intressant och historiskt givande, med tanke på de trevliga faktarutorna som är insprängda lite här och där.
Det är också intressant att läsa om de som först gav sig av till Amerika för att sedan återvända till Sveige. Att få del av deras upplevelser och funderingar.

Karaktärerna och miljöerna är fint beskrivna och Mats får mig att känna mig engagerad och jag vill hela tiden veta mer.
En fin och stark romandebut som jag verkligen kan rekommendera om du som jag älskar att läsa historiska romaner men även till dig som vill veta mer om Sverige och dess historia.

Tack Mats för recex.

Om boken

Att färdas i motvind är en historisk roman inspirerad av verkliga personers levnadsöden, men som blandar små delar fakta med stora delar fiktion. Boken tar läsaren med på en tidsresa från 1800-talets fattiga jordbrukssamhälle med daglönare och husförhör, fram till 1920-talets industrialisering och gryende välstånd.
Johan är en osäker ung man som emigrerar till Amerika i slutet av 1800-talet, mer eller mindre mot sin vilja. Mathilda lever ett hårt liv i en mansdominerad värld, men gör ändå det bästa av sin situation. Båda växer upp på den småländska landsbygden i en tid då man inte har några förväntningar på att få det bättre än sina föräldrar. Trots det finns det mycket dramatik och glädje i deras liv, men också stor sorg och smärta.
Hugo föds en generation senare och växer upp i en tid då samhället moderniseras och elektricitet och automobiler blir vardag. Han lockas att ta del av spännande äventyr i den stora världen. Men ska han våga?
Mats Haraldsson är född 1960 och uppvuxen i Växjö. Efter industriell ekonomutbildning i Linköping flyttade han till Stockholm. Under sin över trettioåriga karriär i en amerikansk koncern arbetade och bodde han i Stockholm, Paris, Houston, London, Bryssel och Salzburg. Han slutade som anställd 2018 för att ägna sig åt egna projekt. Mats är bosatt i Salzburg och detta är hans debutroman.

Författare: Mats Haraldsson
Titlel: Att färdas i motvind
Utgiven avBlue publishing
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

söndag 25 oktober 2020

Glasveranda med sjöutsikt - Hanna BlixtEn klassisk feelgood med de ingredienser som behövs för att den ska vara så där mysig, charmig och jättebra.
Den har 
 • intressanta karaktärer
 • familjehemligheter
 • en historia som har ett innehåll
 • man ska få skratta 
 • inte för gullig men gärna lite lagom söt 
 • den ska ge mig lugn och välbehag 
Feelgood som innehåller precis allt du önskar dig! Ett språk som gör boken mycket lättläst och där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt. Börjar du läsa så slutar du inte förens boken är slut, och då med en stor suck och ett neeeej jag vill ha mer.

Om boken
Nora flyr hals över huvud från sin lägenhet i Stockholm när det visar sig att hennes kontrollerande pojkvän Jonas har varit otrogen. För att få distans till allt tar hon tåget till idylliska Leksand och vännen Vega som erbjuder tröst. Nora får hyra en liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt, och hon lovar sig själv att aldrig falla för en man igen.

Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i den gamle mannen Torsten, som har ett sviktande minne men en fantastisk förmåga att berätta. Något som Claes försöker utnyttja.

Hanna Blixt har skrivit en varm, romantisk och gripande berättelse om två livsöden som flätas samman då det börjar lacka mot jul.

Författare: Hanna Blixt
Titlel: Glasveranda med sjöutsikt 
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Storytel: Rachel Molin
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Lite död runt ögonen - David Ärlemalm


En mycket gripande och tänkvärd bok som inte borde lämnar någon oberörd. Jag sträckläste den och för mig var det stört omöjligt att ens tänka tanken att lägga den ifrån mig förrän jag fått veta hur det skulle sluta för Arto och hans lilla Bodil.
Visst har Arto det tufft och visst är väl alla beslut inte helt genomtänkta men han visar en enorm kämpaglöd och en massiv kärlek till sin dotter. Han är beredd på att nästan göra vad som helst för henne.  

Det är en väldigt gripande bok som går rakt in i hjärtat och där kommer den nog att stanna ett tag. Jag blev rörd och berörd. Läs den det är en lysande debut av David.

Om boken
En gripande bladvändare från Stockholms skuggsida, en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn. När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter. "Lite död runt ögonen" är en rå och ömsint skildring av ett Stockholm som vi sällan får läsa om.

Författare: David Ärlemalm
Titlel: Lite död runt ögonen
Utgiven av: Bokförlaget Forum
Omdöme: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Niklas Engdahl

Läs fler bokbloggar.se

lördag 24 oktober 2020

Vi i klassen - Katja Tydén & Ingrid Flygare

 


Det här del 2 som handlar om ett gäng härliga barn som går i en förskoleklass.
Den här gången får vi följa klassen under andra delen av höstterminen.
Allt från Halloweenfesten till det där med adventskalender och lucia. Och kapitlet "Måste man ha kalas?" gillade jag extra mycket för den frågeställningen är viktig at belysa.Varje kapitel handla om ett av barnen och det gör att boken är perfekt att läsa som kapitelbok. Ett kapitel, en person per kväll. Lysande.
Den här tänker jag kan vara smart att läsa för sitt barn eller i förskolan innan en specifik händelse ska komma som tex Halloween. Det ger barnen förförståelse och då kanske saker inte ter sig så läskiga.

 


Tack Jenny och BonnierCarlsen för recex


Titel: Vi i klassen
Författare: Katja Tydèn 
Illustration: Ingrid Flygare
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 / 5
Förlag: BonnierCarlsen

Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

fredag 23 oktober 2020

Tilly och bokvandrarna , Den magiska bokhandeln - Anna James


På bokens baksida kan man läsa,
"Visste du att det finns bokvandrare, människor som kan ta sig in i böckernas förtrollade värld? Det gjorde inte Tilly - förrän hon en dag möter en av sina favoritkaraktärer i familjens bokhandel och dras med in i berättelsen..."

Tjoff där var jag såld. Kan det bli annat än bra?
Vilken underbar, magisk och spännande värld vi får följa med i. Med en passande text till den här genren och med de härliga illustrationerna, av Paola Escobar gör att man sveps med och känner sig som en hemlig gäst i den mysiga bokhandeln.

Den är så charmig och bland det mysigaste och mest magiska jag läst på länge, jag tokälskar den. Jag är helt uppslukad på det sätt som Anna har lyckats med bedriften att beskriva hur Tilly träffar olika bokkaraktärer, som Alice i underlandet och Anne på Grönkulla.
Miljöbeskrivningar och personporträtteringarna är likaså fulländade.
Hoppas på film av den här berättelsen. Jag kommer sitta på första parkett.

Vill du mysa med barn som högläsningsbok eller vill du bara grotta ner dig i med en kopp choklad och läsa en riktigt feelgood då ska du genast skaffa dig den här boken.Om boken
Följ med på ett magiskt äventyr i böckernas värld. Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida ...

Tilly och bokvandrarna är första delen i den nya, kritikerrosade serien om Den magiska bokhandeln - perfekt läsning för alla som tycker om äventyr, magi och berättelser med brittisk Harry Potter-stämning. Illustrerad med ljuvliga svartvita bilder!

Tack Harper children för läsex
Författare: Anna James
Titlel: Tilly och bokvandrarna , Den magiska bokhandeln
Ålder: 9 - 12 år 
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna 
Storytel
Mimmi Kandler

Dödens flod - Dervla Mc Tiernan


Dödens flod är en bok som jag hade läst mycket gott om så mina förväntningar var väldigt höga. Det är en psykologisk thriller och jag brukar gilla dem men den här var det inte en bok i min smak.
Till en börja kände jag wow den här kommer att bli bra men sedan tog det stop ganska snart och jag hade svår att komma in i den och att drivet var trögt.
Som tur är gav jag inte upp och måste medge att den tog sig mot slutet men jag tycker  att det fanns för långa transportsträckor som blev allt för sega.
Trots detta så är absolut läsvärd, den är välskriven och bitvis spännandeBaksidetext
När Aisling Conroys pojkvän Jack hittas i floden Corribs mörka, kalla vatten får hon veta av polisen att det rör sig om självmord. I ett försök att glömma begraver sig Aisling i arbete. Men så återvänder Jacks syster Maude till Irland - efter många år utomlands - och är fast besluten att bevisa Jack blivit mördad.
Samtidigt har kommissarie Cormac Reilly, som nyligen omplacerats från insatsstyrkan i Dublin, fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt fall, som förföljt honom under åren: när Jack bara var en liten pojke dog hans och Maudes mor. Dödsfallet rubricerades som en oavsiktlig överdos. Nu utreds fallet på nytt, som ett möjligt mord.
Andra kommissarier på stationen kopplar Jacks död till moderns, och Maude framstår alltmer som huvudmisstänkt. Men Cormacs instinkt säger honom att allt inte är som det verkar...

DERVLA MCTIERNAN föddes i Cork på Irland, men är i dag bosatt i Perth, Australien. Hon studerade juridik vid National University of Ireland, Galaway och arbetade tolv år som advokat innan hon flyttade till Australien. Dödens flod är hennes hyllade debutroman.

Tack Modernista för recex.

Författare: Dervla Mc Tiernan
Titlel: Dödens flod
FörlagModernista
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.seLilla musen spökar - Helena Jeppe & Sanna Ek


Jag tror jag blivit kär. Jo, trots att jag inte gilla möss så har den här lilla krabaten nässlat sig in i mitt hjärta. Såväl den lilla Musen som hans härliga musfamilj har fått en given plats i mitt hjärta. Jag vill jag verkligen rekommendera den här boken.

Boken har lagom långa kapitel för högläsning men jag tror att barnen i alla fall bör var  6 -7 år för att få riktigt bra behållning av berättelsen.
Språket är lättsamt och det är en urmysig berättelse som går fort att läsa. Jag tror den vore perfekt och skulle uppskattas som kapitelbok med ett kapitel per kväll. Den är både rolig, fängslande och lite spännande. 
Illustrationerna är verkligen helt magiska. Jag älskar dem. Jag gillar den här boken och så fort jag får möjlighet ska jag läsa den för mitt snart 6 åriga barnbarn.

Lilla Musen har funnits med i vår familj sedan barnen var små, berättar Helena Jeppe. Berättelserna började som korta påhittade god nattsagor, med lampan släckt och en handling som dök upp efter behov.


I de berättelser jag nu skrivit har de spontana påhitten fått sällskap av en gnutta livsvisdom och eftertanke. Man kommer i kontakt med glädje, rädslor, uppfinningsrikedom och lekfullhet.


Lilla Musen och hans familj har i böckerna flyttat in hos en annan familj än vår. Man får en inblick i hur det idag kan vara att bo i en liten by i Österbotten.
På Hellas förlag Kan du läsa mer om Helena Jeppes underbara böcker och få stifta mer bekantskap med Den lilla Musen och hans olika äventyr.


Tidigare böcker i serien finns att köpa på Adlibris och Lilla musen spökar är på gång.

 • Lilla musen flyttar in
 • Lilla musen firar jul
 • lilla musen på sportlov
                                          


Titel: Lilla musen spökar
Författare: Helena Jeppe
Illustratör: 
Sanna Ek

Omdöme: 🐁🐁🐁🐁🐁

torsdag 22 oktober 2020

Kameleonten - Jonas Moström


Nu så känner jag igen Jonas sätt att hålla den nervkittlande tråden levande ända in i mål.
Himmel och pannkaka vad jag tyckte den här boken var bra. Bra intrig bra spänning och totalt oförutsägbar, Det här en riktig bladvändare som erbjuder dig psykologisk spänning, en väldig massa mord och jakten på en mördare, eller?

Det jag kanske har emot och som gör att mitt omdöme inte hamnar på högsta betyget är orimligheten i en del saker. (kan inte nämnas för då blir det spoilers.)
Även i den här boken kan jag känna vissa svackor i drivet då en del saker blir för omständliga och lite väl detaljerade beskrivningar här och där vilket jag tror bidrar till att boken tappar farten.
Slutet, ja det ska vi inte tala om...det måste komma en till, eller hur Jonas?
Men som sagt, jag gillar hela serien och rekommenderar den varmt. 


Kameleonten är den sjunde fristående delen om Kommissarie Johan Axberg och psykiatriker Nathalie Svensson. Dock tycker jag att du ska läsa dem i rätt ordning då storyn kretsar kring samma personer.

Handling
Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder allt på det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Förklädd till allt från präst, lokalvårdare till receptionist och läkare stryper mannen med de tusen ansiktena sina offer och lämnar efter sig en tärning som souvenir.

Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkallade. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där både deras privata som yrkesmässiga identiteter hotas.

Samtidigt som profileringsgruppen sätter allt på spel för att gripa Kameleonten är relationen mellan Nathalie och Johan frostig. Johan har bestämt sig för att stanna hos familjen i Sundsvall, men nu berättar han något som än en gång vänder upp och ner på deras relation.


 • Himlen är alltid högre ( 2014)
 • Dominodöden ( 2015)
 • Midnattsflickor (2016)
 • Trogen intill döden ( 2017)
 • Skuggorna ruva ( 2018)
 • Skytten (2019)
 • Kameleonten (2020)

Tack Norstedts för rec ex.

Författare: Jonas Moström
Titlel: Skytten
Utgiven av:  Norstedts förlag
Omdöme: 💜💜💜💜
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Marie Richardson


onsdag 21 oktober 2020

Skytten - Jonas MoströmSkytten är den sjätte fristående delen om Kommissarie Johan Axberg och psykiatriker Nathalie Svensson som liksom Jonas tidigare böcker i serien är läsvärd. Dock tycker jag att du ska läsa dem i rätt ordning då storyn kretsar kring samma personer.


Det här en riktig bladvändare som erbjuder dig spänning, mord, intriger och jakt på en mördare. Jonas planterar ut olika spår som gör att man funderar både en och två gånger på vem? och Varför?
Slutet är som sig bör i en bra deckare oförutsägbart. Bra!
Vissa svackor i drivet kan jag uppleva och kanske lite väl detaljerade beskrivningar här och där vilket jag tror gör att boken tappar farten. Men som sagt, jag gillar hela serien och rekommenderar den varmt.
Visst skulle den här serien bli en perfekt Tv serie?

 • Himlen är alltid högre ( 2014)
 • Dominodöden ( 2015)
 • Midnattsflickor (2016)
 • Trogen intill döden ( 2017)
 • Skuggorna ruva ( 2018)
 • Skytten (2019)
 
Handling

Efter ett restaurangbesök en grådaskig marskväll i Uppsala svänger och kommissarie Johan Axberg förbi sjukhuset, där Nathalies mamma är inlagd. Utanför entrén blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva.

För en kort sekund möter Johan den maskerade skyttens hatiska blick och medan Nathalie försöker rädda kollegans liv tar Johan upp jakten på skytten.

När det visar sig att en av Nathalies farligaste patienter har hotat Isabella Falk ber Uppsalapolisen både Nathalie och Johan om hjälp med fallet.

Ligger motivet i Isabella Falks privatliv eller är det ett av stadens kriminella gäng som hämnats för en misslyckad operation där en av deras ledare dog? Kanske finns det en koppling till kirurgens många Thailandsresor?


Författare: Jonas Moström
Titlel: Skytten

Utgiven av:  Lind & Co
Omdöme: 💜💜💜💜
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Marie Richardsontisdag 20 oktober 2020

Ilkas arv - Sara Blaedel

Mina tankar

Men hallå, den här var bra. 
Karaktärerna är intressanta och den är oförutsägbar. Den är riktigt bra trots att drivet framåt går ganska sakta men det är på ett smart sätt och ledtrådar planteras ut succesivt. Du bjuds på det mesta av det bästa i den här genren, action, romans och sex men även en del mord, olyckor och familjehemligheter.
Mycket bättre än del ett tycker jag med en hel del tvister och slutet, ja vad ska man säga...Tur att det kommer en tredje del.

Del 1 - se tidigare inlägg


Om boken

Ilka är kvar i den amerikanska staden Racine Wisconsin dit hon rest för att reda ut arvet efter sin pappa. Fadern lämnade familjen för 33 år sedan och nu vill hon ta reda på varför han försvann. Och varför han aldrig hörde av sig. Men det är inte så lätt att ta reda på. Begravningsbyrån är konkursmässig, den nya familjen i USA vill inte veta av henne och ingen vill besvara Ilkas alla frågor. Hon är beredd att ge upp och resa hem till Danmark. Men så hittar hon ett brev som antyder att pappan var utsatt för utpressning. Hon börjar att gräva i det och steg för steg kommer sanningen fram. En sanning som är en annan och mycket mer fruktansvärd än vad Ilka någonsin kunna föreställa sig.


Ilkas arv är del två i Sara Blædels älskade serie om Ilka Jensen. Den första boken, Min fars hemlighet, utkom i februari 2020.

Tack Polaris och Sara för recex.

Författare: Sara Blaedel
Titlel: Ilkas arv
Utgiven av: Polaris
Ömdöme: 💜💜💜💜
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Jessica Lidberg