onsdag 27 oktober 2021

Helix - Alexandra Appelqvist & Benjamin Andrée


Mina tankar

Till att börja med hade jag oerhört svårt att komma in i boken då det var extremt mycket personer och diverse kändisar hit och dit att hålla ordning på.

Starten kändes rörig och ganska seg och jag saknade drivet framåt.
Efter att ha läst över 100 sidor höll jag på att ge upp.
Men jag tog mig i mål och mitt omdöme blir svalt och ett nja.
Kanske folk som rör sig i Stockholms innekretsar och på Stureplan kommer att gilla den men för mig här ute på landet kändes den så där.
Boken

Adrian Lind (1)

Det är vinter i Stockholm. Snön faller allt ymnigare utanför skyskrapan Helix, där födelsedagsfirandet av en excentrisk affärsman ska äga rum i dagarna tre. Nöjesreportern Adrian Lind och hans bästa vän Valeria Rossi har lyckats få en inbjudan till den värld av mystik och glamour dit alla vill in.

Men det är inte bara fest för Adrian. Han har en dold agenda. En av kvällens gäster, en ung kvinnlig influencer, har delat ett minst sagt oroväckande inlägg i sociala medier. Det ryktas att hon är försvunnen, och att flera personer på festen, med motiv som svartsjuka, pengar och hämnd, vill se henne död. Vad har hänt Sarah? Och vem kan Adrian egentligen lita på?

I jakten på det stora scoopet börjar han tillsammans med kollegorna på Nyhetsbladet att gräva efter sanningen. Ju mer han får veta, desto mer komplex blir bilden. Snaran dras åt, och Adrian inser att inget längre är som det ser ut att vara. Han måste reda ut vad som har hänt. Innan allt är över.

Tack för recensionsex.

Författare: Alexandra Appelqvist & Benjamin Andrée
Titel: Helix
Betyg: 3💥💥💥
Finns hos
BokusÄlskar att hata dig - Lovisa Wistrand

Mina tankar
Lovisa har ett sätt att skriva på som fångar mitt intresse från start. Det är snabba och träffsäkra repliker. Det är ett rappt språk som ger ett bra driv genom hela boken. 
Hon är skicklig att få till de olika karaktärernas olika positiva som negativa egenskaper och allt detta blandar hon men massor av humor oväntade vändningar och en del spänning.
En berättelse som utöver det humoristiska perspektivet faktiskt har en underton som är djupare. Att våga bryta upp från det förväntade och förutsägbara och att faktiskt våga slänga sig ut i det okända och testa att göra det som faktiskt verkar helt omöjligt.
Om jag gillade boken? Jag tokgillade och sträckläste den.

Läs även mina tankar om 600 mil till dig 
Boken 
De är varandras raka motsatser, men i kärlek är allt möjligt.

Bianca kämpar för miljön och Adam slänger skräp omkring sig, hon är kattallergisk och han har katt, hon har en universitetsutbildning och han hatar att plugga. Och det värsta av allt: hon föredrar förhållanden och han engångsligg. Det enda de har gemensamt är att de båda vill bli vd på mobiloperatören Future, men innan ledningen bestämmer sig måste Bianca, som söker externt, jobba ett halvår på kundservice med Adam som chef. Han i sin tur måste driva upp teamets försäljningssiffror och sluta dejta kvinnor på kontoret, vilket är ungefär lika hemskt som tvingas gå i kloster. Enligt Adam, alltså.

De avskyr varandra från första stund, men gränsen mellan hat och kärlek är inte alltid tydlig

Författare: Lovisa Wistrand 
Titel: Älskar att hata dig 
Utgiven av: ordberoendeförlag
Betyg: 💘💘💘💘💘
Finns hos
Bokus 
Ljudbok: Ellen Jelinek (storytel)

tisdag 26 oktober 2021

Än sjunger hon inga sånger & Än klappar hjärtat - Susanne Fellbrink

 
Mina tankar
Två helt ok feel-good deckare som stundtals är riktigt spänning.
Böckernas handling puttrar på och det är inte direkt superspännande eller otäckt.
Det hela flyter på i ett tempo som passar när man vill ha det lugnt och skönt.
De båda är väl skrivna och lättlästa böcker med bra flyt och utan blodiga detaljer.
Tredje boken Än klämtar klockan är såklart ett måste att läsas. 

Böckerna

Del 1-  Än sjunger hon inga sånger

Cilla Fallander har alltid levt för musiken, men en händelse i det förflutna satte stopp för en heltidskarriär som artist. I stället arbetar hon nu som nattreporter på Sundsvallstidningen, samtidigt som hon försöker hantera ett äktenskap och två små barn med olika sångframträdanden på helgerna. När hon får idén att starta en showgrupp bestämmer hon sig: det är äntligen dags att satsa på musiken fullt ut.

Samtidigt sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och flera är spårlöst försvunna. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten som drabbat staden.

I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla ...

Del 2 -  Än klappar hjärtat

Det är sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag efter vinterns dramatik. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför?

Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall.

Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen.

Tack Susanne för vinst på instagram

Författare: Susanne Fellbrink 
Titel: Än sjunger hon inga sånger & Än klappar hjärtat 
Förlag: Printz Publishing
Omdöme 3 🌟🌟🌟+
Bokus
Ljudbok : 

Anja Lundkvist del 1  (Storytel)
Gunilla Leining del 2 (Storytel)

måndag 25 oktober 2021

Från fritt fall till hopp - Emma Alexson Accaoui

Mina tankar
Vilken fin bok Emma har skrivit. Hon skildrar en inspirerande och hoppfull berättelse om att kunna bli fri från ångest.
En bok där jag tror att många inklusive mig kan relatera till mycket av det Emma beskriver.
Personligt och ärligt berättad om ett svårt och viktigt ämne.

Emma ger oss mängder av handfasta tips att testa för att må bättre..
En tankeväckande bok som gav mig mycket.


Boken
Välkommen att följa med på ett äventyr som innehåller allt från att stå fastspänd på en flygplansvinge i loopar, fallskärmshoppning och att sova under granar till alla möjliga andra udda utmaningar och upplevelser. Men detta äventyr är egentligen en resa som hade sitt ursprung i att må dåligt och en stark önskan om att hitta sätt att må bättre. För det går väl? Det måste gå.

Tre psykologer, mängder av självhjälpsböcker och år av både yttre och inre sökande har sakta lagt ett pussel. Efter att ha försökt springa ifrån rädslor, ångest och oro alltför länge tog jag dem slutligen i hand och fann - till min förvåning - både mig själv och min inre trygghet.

Jag har försökt skriva den bok jag själv saknade alla de där åren jag mådde dåligt. Jag har äntligen hittat sätt att inte bara orka leva, utan även för att vilja leva. Det här är min berättelse om min resa från psykisk ohälsa till psykisk hälsa.

Resan är inte alltid lätt, men den pågår här och nu. Är du redo för avfärd?

Tack för recex.

Titel: Från fritt fall till hopp
Författare:  Emma Alexson Accaoui
Ljudbok: Författaruppläst
Förlag: Lava förlag
Omdöme: 🌞🌞🌞🌞

 Bokus

söndag 24 oktober 2021

Rosenträdgårdens hemligheter - Katrine Wessel


Mina tankar
Jag måste nog säga att den här serien växer och blir bara bättre för varje bok jag läser. Jag tycker att såväl persongalleri och drivet lyfter för varje del i serien. Ja allt känns bättre och mer genomtänkt.
I denna del precis som i de tidigare så bjuds vi på en hel del dramatik, kärlek och familjehemligheter och dessutom härliga miljöskildringar. 

Återigen fokuserar Katrine på de starka kvinnorna och de får verkligen ta plats och göra sina röster hörda.  
Överlag är jag ju väldigt svag för historiska romaner och den här serien som handlar om överklassfamiljen Winther är inget undantag. En serie som utspelar sig i slutet av 1800-talet i Norge.


Det bästa med den här serien är att de kommer ut ganska tätt och det är kanon för då har man storyn kvar i huvudet och det är bara att sätta tänderna i nästa del.

Som jag skrev i tidigare inlägg så känns det som om det här är en serie som skulle passa finfint för att bli en Tv- serie, den är verkligen filmisk.
Jag har både lyssnat och läst boken och kan verkligen rekommendera både och.

Boken 


Rosenträdgårdens hemligheter (3)

Rose Winther är bortskämd och envis och hon drömmer om den stora kärleken. Efter en olämplig romans skickas hon iväg till morföräldrarna på den engelska landsbygden. Utan några förväntningar anländer Rose till Oaktree Manor, där blir hon kyligt mottagen. Hennes morfar ligger för döden, mormodern är sträng och otillgänglig, medan faster Elizabeth bara är tyst och drar sig undan.


Långsamt rullas familjehemligheten upp, den som för många år sedan gjorde en varm och kärleksfull familj till en kall och olycklig sådan. Är försoning möjlig? Så kommer Oaktrees arvinge Dimpy Ashmore på besök. Rose har föreställt sig en gammal trist man, men han är ung och stilig. Med sig har han sin ginälskande och frispråkiga mor Lillian som bara längtar efter att få ta över godset. Snart går det upp för Rose att hon älskar Dimpy, men han avvisar henne gång på gång. Vad ska hon göra för att vinna hans hjärta? 
Bokprataren: En ny tid - Katrine Wessel (1)

Författare: Katrine Wessel
Titel: Rosenträdgårdens hemligheter 
Utgiven av: Bokförlagetpolaris

Betyg: 4 💜💜💜💜

Ljudbok: Viktoria Flodström /storytel

fredag 22 oktober 2021

Dungen - Rachel Molin

Mina tankar 

En berättelse om livshemligheter om en evig vänskap och om att rikta vreden åt rätt håll för att kunna gå vidare. 
En bok som bjuder såväl på svärta som humor i en salig blandning. En bok som berör och upprör skulle jag vilja säga. 
Med ett rappt språk och ett bra driv tar Rachel oss med på en hissnande resa. Tankeväckande och läsvärd.

Dungen handlar om längtan efter närhet, förlust och evig vänskap. Rachel Mohlin debuterar med en roman fylld av både humor och svärta. Källa:| Bokförlaget Polaris 

Boken 

Om du fick en chans att göra upp med ditt förflutna, skulle du ta den då?


Adina lever ensam i en stor Stockholmsvåning. Hon kryssar mellan välbetalda uppdrag som talarcoach, vidlyftiga sexuella kontakter och aggressiv boxning. En årsdag hon vill undvika är i antågande och när det ringer på dörren och hennes barndomsvän Malin står utanför briserar allt.

Nästan trettio år tidigare lever tonåriga Adina i en liten by utanför Nässjö med sin ensamstående mamma. Livet kretsar kring frikyrkoförsamlingen där hierarkin är kvävande och ledarna har all makt över medlemmarna. Därför vill Malin bli Guds utvalda och hon tar med sig Adina till den förbjudna Dungen. Men inget går som det är tänkt. Ondskan hinner före och Adinas och Malins liv förändras för all framtid.


Tack för recex.
Författare: Rachel Molin
Titel: Dungen
Omdöme:🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Kokain - Pascal Engman

Mina tankar
Som vanligt leverera Pascal.
Ytterligare en fullträff där det är fullt ös från början till slut. 
En trovärdig intrig som byggs upp med ledtrådar som skickligt planteras ut och förvillar. 


Pascal levererar ett  rappt språk och har ett himla driv framåt. Dessutom skildrar Pascal flera stora problem i dagens samhälle på ett genuint och träffsäkert sätt.  Han beskriver utanförskap, droger, vapen och dödsskjutningar som idag sker runt om i landet i ett högt tempo och med precision. 

Jag har sträckläst men även lyssnat! Men jag tycker att bästa behållningen blir att läsa den här boken.
En mycket välskriven och extremt spännande berättelse som i vissa stycken är riktigt hemsk!
För bästa behållning läs de som är innan i serien om Vanessa och c:o


      


Boken 
En våldsam avrättning på öppen gata försätter de boende i Järva i skräck. Vad blir nästa drag i kriget mellan de rivaliserande förortsgängen Vargarna och YBT? I skuggan av våldet tvingas butiksinnehaverskan Fatou Diop gång på gång att vända bort blicken av rädsla. 

Men någonstans går gränsen för hur mycket en människa kan svälja utan att göra motstånd.
Polisinspektör Vanessa Frank kopplas in i mordutredningen och finner sig mitt i en brinnande gänguppgörelse där allt verkar handla om kokainet. Samtidigt som hon försöker landa i rollen som fostermamma till tonåriga Celine visar sig hennes nya sårbarhet bli den största utmaningen för utredningen.

Tack Bookmark och Pascal för recex 
Författare: Pascal Engman
Titel: Kokain
Utgiven av: Bookmarkförlag 
Omdöme: 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus

torsdag 21 oktober 2021

För barnets bästa - Anna Welin


Mina tankar

För barnets bästa är en otroligt viktig bok som inte kommer att lämna dig oberörd. Den väcker massor av känslor inom mig såsom ilska, sorg och frustration.
Anna Welin beskriver på ett tydligt och mycket naket sätt hur det kan gå till när ett barn far illa och föräldrarna inte klarar av sitt barn. 
Jag kan känna stor trovärdighet i Annas sätt att beskriva karaktärerna samt hennes enkla sätt att 
förklara hur socialtjänsten fungerar. 

För barnets bästa är en berättelse om hur viktig en varm och kärleksfull familj är för alla barn. Den är stark, jobbig men ack så värdefull att läsa.
Det här är en bok som är svår att lägga i från sig när man väl börjat och det var länge sedan jag kände mig så här berörd av en bok . 
En berättelse som borrat sig in i mitt medvetande och som kommer att stanna kvar där länge. 


Boken

En drabbande roman om en liten flicka och de vuxna i hennes närhet. Saga är bara sex månader gammal när hon omhändertas av socialtjänsten. En granne hittar henne i en barnvagn under en balkong, övergiven och undernärd.


Bara några våningar ovanför försöker hennes mamma begå självmord. Sagas föräldrar är nätt och jämnt vuxna och har redan upplevt mer våld än de flesta gör under en livstid. De är absolut inte rustade för att ta hand om ett litet barn.

Socialarbetaren Rita får fallet på sitt bord. Trots att hon sett många svåra ärenden påverkar den lilla flickans öde henne djupt. Hon lyckas placera Saga i ett familjehem som genast tar henne till sig. För första gången får den lilla flickan uppleva trygghet.

Månaderna går. Sagas mamma har överlevt självmordsförsöket, och föräldrarna är inte säkra på att de vill ge upp sin dotter. Det är starten på en smärtsam process där inget är svart eller vitt.

Tack för recex.

Författare: Anna Welin
Titel: För barnets bästa 
Ljudbok - Philomène Grandin
Utgiven av:
 Norstedts förlag
Omdöme:  💜💜💜💜💜
Bokus


Jordoffer - Helén Wigh

 

Mina tankar
För inte så längesedan läste jag Järnmärkt av Helén  Och blev helt såld på den berättelsen. Hu när Helén släppte nästa bok hade jag rätt så höga förväntningar på boken Jordoffer.Och inte blev jag besviken! Den är faktiskt snäppet bättre än förgående bok. ( de är fristående från varandra så kan läsas i vilken ordning som helst.

I den här spänningsromanen får vi läsa om svek, hemligheter och förföljelse i två parallella historier. Den ena är daterad till 1940 talet och den andra i nutid.
Det är en skildring av hur kontroll och makt ställs mot frihet och kärlek och precis som i Järnmärkt så finns det en hel del mörker, familjehemligheter och orättvisor.
Jag tycker att Helén får i hop de två parallella historierna på ett briljant sätt och slutet var för mig helt oförutsägbart. 

Jag kan bara säga hatten av till din uppföljare Helén, nu väntar jag på din nästa bok och hoppas verkligen att jag kan komma på releasen då 💜
Tack för recex.
 

Boken 
Mörkt och fantasi eggande om svek och förföljelse

Med familjens sommarstugenyckel i ena handen och en väska i den andra flyr Kate storstaden och sitt liv i de mer glamourösa kretsarna. I den värmländska skogen hoppas hon bli fri från den före detta pojkvännens hårdhänta kontroll och sin egen paralyserande rädsla. Medan blåmärkena sakta bleknar försöker hon få grepp om den nya tillvaron.

Men lugnet hon trodde sig ha funnit i den nya bostaden ställs på ända när två kroppar upptäcks nedgrävda på tomten. De håller fortfarande om varandra, som ett älskande par även efter döden. Intill dem ligger en medaljong och det vackra smycket väcker Kates nyfikenhet. I hopp om att få ytterligare ledtrådar till vilka de döda är undersöker hon tomtens alla byggnader - även uthuset som stått igenbommat under alla år. Där kliver hon in i vad som verkar vara en bostad från en svunnen tid, där porslinet fortfarande står kvar på bordet. Och i bokhyllan finner hon en dagbok daterad 1947 som leder henne tillbaka till ett smärtsamt öde. Kate inser att mycket står på spel - då liksom nu.

Titel: Jordoffer
Författare: Helén Wigh
Ljudbok: My Holmsten
Förlag: Historiska media
Mitt omdöme: 🔅🔅🔅🔅🔅

Bokus - Jordoffer 

Död för dig - Mikaela Bley

 

Mina tankar
Det här är en riktigt rafflande psykologis thriller som håller mig på sträckbänken från början till slut. 
Mikaela är otroligt duktig på att lägga ut spår i sitt berättande och får mig som läsare att fundera många gånger på hur det hela hänger ihop.

Vem kan man egentligen  lita på och vem är vän och vem är fiende? 
Berättelsen har ett otroligt driv med ett tempo som gör att boken läses i ett rasande tempo. Intrigen är riktigt bra och jag höjer ett varningens finger, den är mycket otäck på sina håll.

Läs gärna mina tankar om  Flickor utan namn - Mikaela Bley 


Boken
Första delen i den nya spänningsserien The Killer.

Caroline och Gustav är paret som lever det perfekta livet. Den blonda överklasstjejen från Djursholm i Stockholm som blivit hyllad skådespelare och gift sig med sitt livs kärlek, den geniförklarade och framgångsrika entreprenören som vuxit upp under enkla förhållanden i Rosengård i Malmö.

Caroline och Gustav har allt de någonsin drömt om? familj, lycka, framgång, pengar, ett stort socialt nätverk och många som följer deras drömliv i sociala medier. Men vad skulle hända om de berövades allt?

En varm dag i början av augusti försvinner den gravida Caroline tillsammans med parets två små döttrar spårlöst från deras exklusiva strandvilla i Malmö. Omständigheterna kring försvinnandet förbryllar polisen som inleder en brottsutredning. Ett massivt sökpådrag drar igång under ledning av Henrik Hedin och Leia Kaplan, två av Sveriges främsta brottsutredare.

Snart står det klart att inget är vad det synes vara - det blir en kamp mot klockan där insatserna blir allt högre och överraskningarna blir fler och fler.

Författare: Mikaela Bley
Titel: Död för dig
Förlag: Norstedts förlag
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

onsdag 20 oktober 2021

En sak i taget - Lilly Emme

Mina tankar

Jag har tidigare läst tre böcker av Lilly Emme och gissa om jag hade stora förväntningar på En sak i taget.

Levde boken upp till dem? JAAAAAA! Med råge. Bästa hittills....🏆
Den här boken är precis lika bra bra som de tidigare. Jag älskar Lillys sätt att blanda humor med allvar vilket gör att berättelsen känns otrolig trovärdig.

Den här gången angrips  konsumtion i familjen Appelton. Vi får lära oss om downsizing och dumpstring. Dessutom angriper Lilly ett ganska vardagligt problem i förhållanden, (tror jag) hur saker kan ställas på sin spets när två älskande personer upptäcker att de inte längre kan kommunicera med varandra. 

En humoristisk bok med ett djup som ger mig en tankeställare över detta med överkonsumtion.


  
Mina tankar om tidigare böcker

Utloggad - Lilly Emme

En nästan perfekt mamma - Lilly Emme

Bokförlaget Gyllendufva - Lille Emme & Sara. H Olsson

Boken 

Att städa upp i sitt liv


Mycket kan man säga om fyrabarnsmamman Grace Appleton på Station Road i Hampton, men städa gillar hon inte. Hon drömmer i hemlighet om att ta upp sin tidigare karriär. Fast med en pryl fixerad man känns ett annat liv långt borta. Utan Grace skulle ju huset se ut som en soptipp.

Snart är hon trots allt en lösning på spåren. Strategin är att inte släppa in nya saker i hemmet och att varje dag lägga några gamla i soptunnan. Tillsammans med barnen kasserar hon grej efter grej. I takt med att sakerna blir färre känner Grace hur det blir lättare att andas. Frågan är när maken Andrew ska komma på henne och vilka följderna blir ...


Författare: Lilly Emme
Titel: En sak i taget
Utgiven avHistoriskamedia

tisdag 19 oktober 2021

Nattväkten - Ramona Ivener

Mina tankar
Fullt ös från första sidan och sedan fortsätter farten att eskalera ända in i kaklet!
En spännande bok med massor av fart och ett stort driv som dessutom har en mängd oväntade tvister .
Jag kastas mellan olika teorier om, vem? varför? och hur?
Vilket jag ser som otroligt skickligt av författaren. Jag blir hela tiden lurad och får tänka om!

Nattväkten är välskriven och jag är glad att det är första boken i serien om David Ritter. En serie jag ser fram emot mycket att få läsa

Boken

Nattväkten är boken för dig som älskar spänning, thrillers och oförutsägbar handling där huvudpersonen är en knivskarp kriminalkommissarie på jakt efter en brutal seriemördare.
När kriminalkommissarie David Ritter anländer till Bromma en kylig oktobermorgon möts han av den mest groteska mordplats han någonsin stött på. Mordet saknar helt motstycke i svensk kriminalhistoria. Inom loppet av några dagar sker det ytterligare ett makabert mord som gör det klart för Ritter att han är ute efter en seriemördare vars offer utgör en skrämmande nedräkning. Men till vad? Vad binder offren samman? Han tar hjälp av den intelligenta och skarpa rättspsykologen Dr Julie Glans för att fånga den barbariska mördaren innan det är försent.

Nattväkten är den första boken i serien med den intuitiva kriminalkommissarien David Ritter i spetsen. En mörk, oförutsägbar och oförglömlig thriller där mycket mer än att fånga en seriemördare står på spel. En rad oväntade vändningar förtätar handlingen fram till den chockerande upplösningen, en som inte ens Ritter själv hade kunnat föreställa sig.

Tack för recex.

Författare: Nattväkten 
Titel:  Ramona Ivener 
Utgiven av: Bokförlaget Nona
Betyg: 5 💜💜💜💜💜

2021 topplista med böcker som fått omdöme 5

Feelgood

Januari
   
Februari                  April                        April                      Maj
   
 Maj                       Juni                      Juni                      Juni
    
Juni                        Juni                       Juli                        Augusti
    
Augusti                 Augusti                Augusti                September
   
September                      September                Oktober                   Oktober
    

 

Spänning 

Januari                        Mars                      April                       April
    
 April                       Maj                        Juni                          Juni
      
Juni                        Juni                         Juli                             Augusti
  
Augusti                  Augusti                  Oktober                Oktober
   


Historiska romaner

Januari                     Mars                      Mars                     April
    
April                      Juni                      Juli                        Juli                         
   
Augusti                  Augusti                 September            September
    
OktoberSeptember
     April              Juli