söndag 30 januari 2022

Sångfåglar - Christy Lefteri

 

Mina tankar 

Sångfåglar är en riktigt stark roman. Kan det må handa rent av vara en nominering till Årets bok.

En otroligt välskriven bok men ett fantastiskt språk. 
Den är så scenisk, så målande och har en så finstämd ton trots det starka innehållet. De berör ämnen som migration, lämna sina rötter och fördomar men även en strävan om att hitta frihet.

Den beskriver vänskap och kärlek med ett otroligt djup och med en äkthet som gör boken magisk. 
En berättelse som berör mig på så många olika plan.
Det här är en oerhört läsvärd roman som kommer finnas kvar länge i mina tankar. Den berörde mig mer än de flesta böcker jag läst på länge, med sitt djup, sitt språk och de fint gestaltade karaktärerna. 
LÄS!  Ett extra plus till det vackra bokomslaget.

Boken
Sångfåglar är berättelsen om Nisha. Hon är en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen.

Polisen skriver av ärendet som ännu ett fall då en utländsk hushållsarbetare rymmer. Men oron och frågorna växer i Nishas arbetsgivare Petra, och i tjuvskytten Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha. Vad har egentligen hänt? Varför försvann Nisha? Petra inser att det är upp till henne att utreda försvinnandet.

Titel: Sångfåglar 
Författare: Christy Lefteri
Omdöme: 5 🐦🐦🐦🐦🐦

Fridlysta Fridolf - Josefine Sandblom

Mina tankar 
Jag blev verkligen stormförtjust i del 1 i den här serien, Selektiva Selma vilket gjorde att jag hade höga förväntningar på uppföljaren.
Fridlysta Fridolf håller nästan samma klass. Precis som i del ett får vi en salig blandning av allvar, romantik, humor och ett rapp språk. 
Greppet från del ett finns kvar och förutom humorn finns det ett allvar och en djupare dimension, den berör ämnen som familjeproblem, ätproblematik och tillit.

Boken 
Selma vill väl, men ofta blir det på något märkligt sätt fel. Fast egentligen är det kanske mest när hennes man Fridolf lägger näsan i blöt? Ja, så är det nog.

När Eva-Lisa, som i många år längtat efter ett syskon till sin tonårsson, äntligen blir gravid igen överskuggas lyckan av ett svartsjukt ex som gör vad han kan och lite till för att förstöra idyllen. Selma och Fridolf tar det som sitt uppdrag att lösa problemet med det påstridiga exet. Vad lagen säger om tillvägagångssättet har de faktiskt inte tid att bry sig om.

Fridlysta Fridolf är den fristående fortsättningen på läsarfavoriten Selektiva Selma. Böckerna handlar om ett gift pensionärspar i Motala med ett alldeles särskilt sätt att handskas med omvärlden, och rekommenderas för läsare som älskade Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, En man som heter Ove och Marian Keyes böcker.

Läs Selektiva Selma först för bästa behållnig

Mina tankar om  Selektiva Selma 

Tack för recensionsex

Titel: Fridlysta Fridolf
Författare: Josefine Sandblom 
Ljudbok: Maria Lyckow
Omdöme: 💖💖💖💖

Tre systrar - Heather Morris


Mina tankar  
Det här är en bok som ger mig olust, den får det att krypa i skinnet på mig. Kanske vetskapen om att den är baserad på en sann berättelse gör mig extra känslig.
Boken är otrolig välskriven och författaren har fångat karaktärer och miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är med i berättelsen. Allt från hur lukterna beskriv till miljöerna i lägren  etsar sig fast i mig. 
De tre systrarna kämpar för sin överlevnad och de måste uppvisa massor med mod men de måste även besegra hunger som nästan förgör dem, tortyr och smittsamma sjukdomar.
Men mitt i allt det mörka så finns känslan av hopp och kärlek genom hela boken vilket gör den här boken så bra.
Kanske den tappar lite av farten när den kommer till tredje delen och den gör att jag inte sätter fullpott på boken. Men en stark 4 blir det.


Boken
Ett löfte om att hålla ihop
En intensiv vilja att överleva

Från den internationellt bästsäljande författaren Heather Morris kommer den enastående avslutningen på Tatueraren i Auschwitz-trilogin.

Som barn ger Cibi, Magda och Livia ett löfte till sin far - att de ska hålla ihop oavsett vad som händer i livet. Flera år senare skickas 15-åriga Livia till Auschwitz och 19-åriga Cibi följer med henne, fast besluten att hålla sitt löfte och skydda sin syster, eller dö med henne. I deras hemstad i Slovakien håller sig 17-åriga Magda gömd från nazisterna men det tar inte lång tid förrän även hon tillfångatas och skickas till Auschwitz.

Återförenade i förintelselägret avger systrarna ett nytt löfte: att de ska klara sig levande genom det här. Deras kamp för överlevnad tar dem från Auschwitz fasor till en dödsmarsch genom det krigshärjade Europa, och så småningom hem till det nu kommuniststyrda Slovakien. Fast beslutna att börja om på nytt tar sig Cibi, Magda och Livia mot ett nytt mål: judarnas nya hemland Israel.

Titel: Tre systrar 
Författare: Heather Morris 
Omdöme: 💛💛💛💛 +

lördag 29 januari 2022

Marie Sammeli - FörfattarintevjuBild: privat Marie Sammeli

Tack Marie för alla härliga böcker du har skrivit. Du är min absoluta favorit inom svensk feelgoodgenren. Jag hoppas att vi ses i höst på bokmässan. Du var den författaren jag först träffade IRL och vågade pratamed efter att jag startat mitt instakonto på bokmässan 2019.
Det minnet kommer jag alltid att bära med mig. 💓
Tack för att jag fått förhandsläsa och tycka... Lycka till med den nya boken som jag längtar efter.

Har du inte läst de tre böckerna om Julia så tycker jag att du bums ser till att skaffa dem för du har en underbar läsning framför dig.

      

Läs gärna mina tankar om Maries böcker 
Tävla om alla tre böckerna på mitt instakonto @bettan_bokprataren. Dragning 3/2- 2022


Berätta med tre ord vem du är

Glad, tidsoptimist som arbetar på att gå ur mina komfortzoner


Vad var det som gjorde att du började skriva böckerna om Julia? 
Vart kom idén ifrån?
Och vad vill du förmedla till dina läsare med böckerna om Julia?


När vi flyttade till Kapstaden för nio år sedan började jag skriva ner mycket av det som vi var med om och ur det föddes så småningom idén till Julia. Med det vill jag dock tillägga att jag inte är Julia ;-)
Med böckerna vill jag både skapa en stunds verklighetsflykt och underhållning. Att uppleva både en annan plats samtidigt som det ska finnas en viss igenkänning, situationer man kan relatera till. Jag försöker även väva in mörkare delar i böckerna som jag hoppas ska leda till viss eftertanke.


Vad tycker du är roligast respektive svårast med att skriva?

Absolut roligast är det att skriva om Julias mamma Gunvor. Jag har så roligt tillsammans med henne. Tvivlaren som hänger över axeln med jämna mellanrum är definitivt den största svårigheten att ta sig förbi.


Hinner du läsa böcker?
Vad läser du helst för genre? 
Kan du rekommendera mina följare tre böcker de inte får missa.
Jag älskar att läsa och har alltid en bok på gång. Såklart är feelgood en favorit genre men jag läser även annat. Två av mina svenska favoritförfattare inom Feelgood genren är Caroline Säfstrand och Jenny Fagerlund.
Tre böcker som är favoriter i bokhyllan,

Att välja av Edith Eger, 
Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty 
Den lilla röda adressboken av Sofia Lundberg


Var hittar man dig om man vill fortsätta följa ditt författarskap?
På instagram @mariesammeli 

www.mariesammeli.se


Till sist! 
När kommer nästa bok om Julia och hur många planerar du att skriva om henna?
Nästa bok kommer ut i slutet av augusti och jag vet inte riktigt om det blir en till med Julia efter det eller om hon får pausa för en annan historia.


Tack Marie för att du ville svara på mina frågor.


Det lilla pensionatet i gröna dalen - Marie Sammeli

Mina Tankar

Om du gillar mysiga, charmiga och tänkvärda feelgoodare så är den här ett måste!
Du får allt du kan önska dig, en välskriven, mysig och härlig bok, Den är dessutom charmig med en hel del kärlek men med en del problem.  Den bjuder på mysiga miljöer och en hel del med förvecklingar.
 
Med ett språk som gör boken mycket lättläst och där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt gör att man bara älskar boken. Precis som de två tidigare. 
Marie skriver med ett fint flyt ett härligt driv och med hjärta och smärta. Hon skriver om livet, att tro på sig själv och att våga!

LÄS!

TIPS! Läs böckerna i rätt ordning 

  

Boken


Den tredje fristående boken i den omtyckta serien om Julia!
Julia lever sin dröm utanför Kapstaden med veterinären Max, sonen Theo och deras två hundar. Vingården hon sköter om blomstrar med alltfler gäster som uppskattar att prova vin i den mysiga miljön. Men allt förändras när ägarna beslutar sig för att sälja.

Samtidigt impulsköper Julias pensionerade och framgångsrikt vloggande mamma Gudrun pensionatet Rose Garden i närheten av vingården. Hon ångrar snart sitt köp, men när de undersöker möjligheterna att snabbt sälja det gamla pittoreska viktorianska huset med sin prunkande rosenträdgård uppenbarar sig en spännande historia som gör att Julia får svårare och svårare att skiljas från det.

Men är verkligen att driva ett pensionat i Kapstaden tillsammans med en excentrisk mamma vägen framåt i yrkeslivet?

Det lilla pensionatet i gröna dalen är den tredje boken om Julia. Det är en varm, humoristisk feelgoodberättelse om vänskapsförhållanden, familjeband, ödet, hundar och om livet som tar andra vägar än man tänkt sig.

Författare: Marie Sammeli
Titel: 
Det lilla pensionatet i gröna dalen
Utgiven av: Bladhbybladh
Betyg: 5 💜💜💜💜💜
Finns hos
Bokus & Adlibris
Storytel:  Gunilla Leining

fredag 28 januari 2022

Harlan Coben - Sluta aldrig fly

Mina tankar 
Jag tycker att boken innehåller det mesta. Du får intressanta karaktärer, hög spänning och dramatik en hel del twister och intressanta vändningar. Blanda det sedan med hemligheter och kärlek, addera lite humor och ett starkt driv med ett sanslöst tempo och så ...där har du den här boken.

En mycket skicklig författare som för det mesta leverera bladvändare.
Boken har redan fått betyg 5/5 av BTJ som kallar den ”en fin kombination av spänning och humor som resulterat i en riktig bladvändare”.
Harlan  Cobens spänningsromaner har sålt i över 75 miljoner exemplar och publicerats på 45 språk.
 
Boken
För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår.

Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet.

Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer. Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.


Titel:  Sluta aldrig fly
Författare: Harlan  Coben 
Omdöme: 💪💪💪💪

torsdag 27 januari 2022

300 grader & Släcka liv - Pernilla Ericson

   
Mina tankar 
Jag fick frågan om jag ville recensera boken Släcka liv av Pernilla Ericson. Jag gillar verkligen spännings böcker så självklart tackade jag ja. 
Men den vän av ordning jag är så har jag svårt att börja med del 2 i en serie därför laddade jag ner 300 grader som ljudbok. Den är del 1 i den här serien om stjärnpolisen Lilly Hed och i "Släcka liv", ingår hon och kollegan Liv Kaspi (från Pernilla Ericsons tidigare serie om Erla-gruppen), i Operation spjutspets, en satsning på till synes olösliga fall.

Jag är helt böjd att hålla med Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Realistisk och gastkramande, en lysande skildring av enträget polisarbete under exceptionella omständigheter."

Böckerna bjuder på ett rasande tempo och är mycket spännande. Språket flyter på och de korta kapitlen ökar på drivet.
Pernilla skriver med glöd om samtida problem som klimathot och på ett snyggt sätt väver hon in kärlek, hat, och hämnd men även massor av hopp.
Missa inte två rent ut sagt SJUKT bra böcker. Där spänningen hänger i hela vägen in i mål.
JA, de är bladvändare och nagelbitare för att vara klyschig. Och jag hoppas att det fler i serien!? Jag hoppas!

Böckerna

300 grader

Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige
Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

300 grader är en klimatthriller om vad som kan hända en het sommar och om hur eld inte bara dödar skoningslöst utan också effektivt undanröjer bevis.


Släcka Liv

Det går inte att slå larm, inte att ringa på hjälp, det går inte ens att tända en lampa ...

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället.

Titel: 300 grader & Släcka liv 
Författare: Pernilla Ericson
Ljudbok: Del 1 Eva Röse  Del 2 Gunilla Leining 
Omdöme: 5💥💥💥💥💥

onsdag 26 januari 2022

Klänning för korta kvinnor - Kristina Appelqvist


Klänning för korta kvinnor är en underhållande spänningsroman om moraliska dilemman. Den är första delen i en serie om kommunikationschefen Nina Storm och hennes inte helt sympatiska chef, generaldirektören Diana Wikman. 

Jag tycker att det är en mysig och småtrevlig pusseldeckare som inte är allt för blodig och därför passar perfekt för dig som gillar lite snällare spänning. Var beredd på en och annan twist. 

Den har en bra story där både miljöer och karaktärer är riktigt bra. Jag ser fram emot att få träffa Nina & gänget i nästa bok. 
Nina Storm beger sig till det lilla samhället Mjöbäck i Västergötland för att ta hand om prästgården som hon fått ärva av sin moster gör hon ett överraskande fynd. I en av prästgårdens garderober hittar hon en kartong fylld med sedelbuntar.

Det rör sig om flera miljoner. Nina kan inte förstå var mostern fått pengarna ifrån eller varför hon har gömt undan dem.

Innan Nina vet vad hon ska ta sig till kommer kartongen på avvägar. Hon inleder en desperat jakt på den försvunna förmögenheten och tvingas samtidigt hantera en kris på myndigheten där hon är kommunikationschef.

Nina flänger mellan jobbet i Stockholm och prästgården där hon kartlägger sin mosters liv och varifrån pengarna kommer. Men det är först när kollegerna från Stockholm oväntat dyker upp som den stora hemligheten avslöjas.

Författare: Kristina Appelqvist
Titel: Klänning för korta kvinnor 
Ljudbok: Gunilla Leining
Utgiven av: Piratforlaget

Omdöme: 3 🌟🌟🌟+


3 års fest på instagramNu ska vi fira !!!
Mitt instakonto fyller 3 år och kommer lotta ut massor av bra böcker från och med idag 26 januari och några dagar framåt.
In på @bettan_bokprataren och håll koll. 

Här ser du böcker som du kan vinna. Alla vinster är sponsrade av olika förlag och jag är så tacksam.

Harmony : må bra i och efter klimakteriet - hormoner, hälsa, livsstil, träning, kost av Christina Sundequist


Sannas fastebok -  Sanna Ehdin


Allt du inte vet - Tarryn Fisher

Sluta aldrig fly - Harlan Coben


Till Carl på 55 årsdagen - Linda Holgersson (pocket)Aldrig försent -  Eva Swedenmark (pocket)


Ödets kyss - Lovisa Wistrand


Klänning för korta kvinnor - Kristina Appelqvist


Baka med frukt & grönt : en glutenfri blandning av sött och salt-  Birgitta Höglund


Det lilla galleriet i solen

Den lilla vingården vid bergets fot

Det lilla pensionatet i gröna dalen

av Marie Sammeli

tisdag 25 januari 2022

Alla blommor i Paris - Sarah Jio


Mina tankar
Det här är en bok som fångar mig från första sidan och jag släpper inte taget förrän jag kommit till sista sidan och sista punkten.
Hjälp vilken bra bok. Vi får följa två fängslande kvinnoöden i dåtid och nutid. De båda historierna är snyggt skrivna och vävs ihop på ett mycket bra sätt. Det hinns med en del tvister där såväl kärlek som sorg tar plats men även en del spänning, hopp och svek. 

Alla blommor i Paris är en gripande och vacker roman som rör sig mellan nutid och fyrtiotalets Frankrike, och som handlar om krigets mörker, föräldraskapets kamp och spirande förälskelse.
En stark berättelse som berörde mig mycket och som jag verkligen kan rekommendera. 


Boken
När amerikanska Caroline vaknar upp på ett sjukhus i Paris har hon få minnen av sitt förflutna. Först när hon skjutsas hem till sin lägenhet på Rue Cler inser hon att hon lever ett tillbakadraget och ensamt liv i den stora våningen. Hon tycker sig minnas en man och ett barn, men var är de?

Sextio år tidigare, i ett nazistockuperat Paris, försöker unga änkan Céline bygga upp ett liv för sig själv och sin dotter, samtidigt som hon jobbar i sin fars blomsterbutik. Men när en tysk officer får reda på hennes judiska arv kastas hon in i en livsfarlig lek. Och för att rädda sin dotter måste hon offra allt.

När Caroline hittar brev från Céline inser hon att den stora lägenheten döljer stora hemligheter. Kan hon nysta upp husets historia ? samtidigt som hon upptäcker sin egen?

Titel: Alla blommor i Paris
Författare: Sarah Jio
Omdöme: 4 🌸🌸🌸🌸

söndag 23 januari 2022

Paddington ordnar allt & Mer om Paddington & En björn som heter Paddington - Michael Bond

  


Vilka ljuvliga små karameller!
Härliga kapitelböcker med lagom långa kapitel och med ett lätt språk
Vi bjuds på många kuliga bus som den lilla björnen hittar på.
Man kan inte annat än älska denna ljuvliga varelse.

Jag gillar de små svartvita illustrationerna av Peggy FortnumHandling 
Paddington klarar allt
Den lilla björnen Paddington bor hemma hos familjen Brown. Paddington älskar marmeladsmörgåsar och har en alldeles särskild förmåga att hamna i trubbel. Han vill gärna hjälpa till, men när han kommer med sin verktygslåda ställer han ofta till det ännu mer... Men som tur är brukar allting ändå lösa sig till sist!

Handling
Mer om Paddington 
Björnen Paddington blir en kändis när han fotograferar familjen Brown med en mycket gammal kamera. En affär i området ställer ut bilderna och de gör succé! Och det är ändå bara det första nya äventyret för vår favoritbjörn. Från väggar som ska tapetseras till mysterier som ska lösas: Paddington gör allt med samma nyfikenhet och goda humör! 

Handling
En Björn som heter Paddington
Björnen Paddington har rest hela vägen från Peru när familjen Brown träffar honom för första gången på järnvägsstationen Paddington i London. Efter det blir deras liv aldrig sig likt igen. Allt som händer blir nämligen något utöver det vanliga när Paddington har en björntass med i spelet.

Bild från modernista

MICHAEL BOND [1926-2017] var en engelsk barnboksförfattare. Hans böcker om björnen Paddington har älskats av generationer sedan den första gavs ut i slutet av femtiotalet. Böckerna har översatts till fler än 30 språk och sålt i över 30 miljoner exemplar världen över. Paddington har dessutom både filmatiserats och blivit tv-serie många gånger om.

Tack Modernista för recex 

Författare: Michael Bond
Titel: Paddington ordnar allt & Mer om Paddington & 
En björn som heter Paddington
Utgiven avModernista 
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  Adlibrislördag 22 januari 2022

Tusen piskrapp - Nis JakobDet där med uppföljare är ju alltid lite läskigt. Kommer den att nå fram till mina förväntningar?
SVARET: Jamen visst, vilken bok! Ett grymt tempo från start som håller i sig genom hela boken. Den har ett galet driv.
Nis Jakob har blivit en favorit på spänningshimlen och hans sätt att hålla mig på sträckbänken genom hela boken är grymt. Och vilka vändningar sen...

Det här är en thriller med en hel del grymt våld och massor av action Gillar du det? Då är de här böckerna något för dig.
En bok jag sträckläste, jag har både lyssnat och läst och uppläsare Fredde Granberg gör det med bravur!

För bästa upplevelse läs del ett först 
Bokprataren: Den döde ryssen - Nis Jacob


Boken
Den danske seriemördaren som den ryska polisen Inessa Artemiev har varit på jakt efter genom Europa har lyckats överlista och kidnappa henne. Hon är i hans våld och Wolf beger sig mot Krakow i en desperat jakt på seriemördarens gömställe. Det blir en ojämn kamp mot klockan Wolf måste hitta Inessa innan galningen torterar och tar livet av henne, innan han lägger ut dådet för allmän beskådan på internet.

I Saudiarabien tilldelas en bloggare femtio av tusen piskrapp bunden i en stolpe. Hans enda brott var att uttrycka en åsikt om landets religiösa regim. Wolf får i uppdrag av organisationen han jobbar för att befria den fängslade bloggaren innan han hinner utsättas för fler delar av sitt spöstraff. Samtidigt, hemma i Danmark, står Wolfs psykiater Anna inför ett allvarligt dilemma. Hon har nämligen fått bevis för att han har ingått i ett olagligt uppdrag i Afghanistan.

Wolf inleder en kamp mot klockan och det förflutnas demoner i hopp om att rädda fler än ett liv. Men klarar han att inte ge efter för den stenhårda pressen?

Detta är den andra boken om den oberäknelige före detta elitsoldaten Andreas Wolf.

Författare:  Tusen piskrapp
Titel: Nis Jacob
Utgiven av: Bokförlaget NoNa
Betyg: 💜💜💜💜++
Ljudbok: Fredde Grenberg

fredag 21 januari 2022

Det hände en höst - Lisa Kleypas

Mina tankar

Det här är en klockren romance med alla de där ingredienser som ska finnas. Den är charmig, lättläst och egentligen kanske lite väl ytlig för min smak. 
Men trots allt finns det något där som jag verkligen gillar, det finns hemligheter, kärlek och sex. Dessutom bjuds vi på förvecklingar i historiskt klassiska engelska miljöer. Me like.

Kanske jag tyckte att del ett var stråt vassare men det kan ju i och för sig bero på vilket humör jag är på när jag läser.

Det är ett lätt och rappt språk och boken håller ett bra driv och sidorna flyger fram. Gillar du Familjen Bridgerton så får du inte missa den här!

Boken 
Fyra unga kvinnor möts på en debutantbal och ingår en pakt. De ska hålla ihop och hjälpa varandra. Under societetssäsongen i London förstår snart den vackra och djärva Lillian Bowman att hennes självständiga amerikanska stil inte går hem alls. Och den som markerar det tydligast av alla är den olidligt snobbiga Marcus, Lord Westcliff, Londons mest eftertraktade aristokrat. Men, innan hon vet ordet av finner hon sig i hans armar, trots att hon inte gillar honom. Och han gillar väl inte henne? Motvilligt verkar Marcus falla mer och mer för Lillian, men att han skulle gifta sig med henne är uteslutet. Det skulle på alla sätt vara ett opassande parti. Fast kan de stoppa de känslor som satts i rullning?

Lisa Kleypas är en av världens mest kända romanceförfattare, hennes böcker har översatts till tjugoåtta språk och sålts i miljontals exemplar. Det hände en höst är den andra boken i Väninnor-serien.

Tack för recex

Titel: Det hände en höst
Författare: Lisa Kleypas 
Ljudbok: Ellen Jelinek 
Förlag: Bokförlaget polaris
Omdöme: 🌸🌸🌸🌸

Adlibris Bokhandel | Bokus

Regissören - M.W Craven


Tredje boken om Washington Poe, och han har gjort det igen. Craven är en fena på det här med att bygga upp spänningen samtidigt som karaktärerna får ta plats och fortsätta vara helt underbara. Jag säger bara, buttre och lite udda Washington Poe tillsammans med sin vapendragare, den lysande men socialt taffliga Tilly Bradshaw. Kan det bli annat än sjukt bra? 

Som jag tidigare sagt och jag fortsätter att tjata om det, så är den här serien en ren njutning. Allt från språket och humorn till miljöbeskrivningarna.
Som i de två tidigare böckerna, Brännaren & Svart sommar så blir det sträckläsning av denna fängslande bok och lite klyschigt, denna bladvändare. En riktig nagelbitande med precis exakt rätt mängd humor för att få balans i allt det otäcka. 

  

Det är jul och en seriemördare lämnar kroppsdelar till beskådan över hela grevskapet Cumbria i nordvästra England. Ett obegripligt meddelande lämnas kvar på varje scen: #SSU6.
Washington Poe och Till Bradshaw kallas in för att utreda och konfronteras med ett fall som inte tycks gå ihop. Varför hade vissa av offren bedövats, medan andra tvingats dö i fruktansvärda våndor? Varför förnekar deras enda misstänkte sådant som bevisligen är sant, samtidigt som han bekänner saker de inte känt till? Och varför tog samtliga offer ledigt från sina jobb samma två veckor för tre år sedan?
När en vanärad FBI agent hör av sig tar fallet en ännu mörkare vändning. Hon tror nämligen inte att Poe och Tilly alls har med en seriemördare att göra. Hon tror att de står inför något ännu farligare: en man som kallar sig Regissören.

Titel: Regissören (Washington Poe, del 3)
Författare: M W Craven
Ljudbok: Niklas Engdahl 
Omdöme: 5 💥💥💥💥💥
Förlag:  Modernista

Selektiva Selma - Josefine Sandblom


Mina tankar

Det här är en bok helt i min smak. Den har ironi, humor, glädje och sorg i en enda salig kompott.
Rappa repliker, ett bra driv och en underhållande historia där jag vid flera tillfällen gapflabbade.
Men mitt i allt det komiska så finns det ett allvarsamt djup som får mig att känna mig lite sorgsen ibland. För mitt i Selmas arrogans så finns den lilla rädda och ömtåliga människan som inte vill att någon ska veta hur hon har det. 
ÄLSKAR den här boken, läs den om du vill må bra och skratta. Jag ser med glädje fram mot del 2 
Fridlysta Fridolf.

Boken 
Selma är inte nöjd med speciellt mycket i sin pensionärstillvaro i Motala. Ingenting alls, för att vara exakt. Hennes få vänner har dött i cancer och annan jävelskap, och hon önskar allt oftare att hennes trista karl ska gå samma väg till mötes. För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagen.
I Borensberg två mil därifrån saknar Eva-Lisa sitt sociala nätverk. Hon lämnade Stockholm för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter. Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett.

När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de två kvinnorna. En trevande vänskap växer fram och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.

Titel: Selektiva Selma 
Författare: Josefine Sandblom 
Ljudbok: Maria Lyckow
Omdöme: 💖💖💖💖💖
Bokus | Adlibris Bokhandel

Frostänglar - Ramona Ivener


Mina tankar

När jag får en bok i min hand eller i mina öron som är så där bra så det krullar sig på hela kroppen då är jag inte kontaktbar för än boken har satt sin sista punkt.

Så var det med den här otroligt spännande boken. Den har ALLT! Förutom spänning så finns där kärlek, passion och mord. Ramona har verkligen lyckats med den perfekta blandningen och hon lyckas med att hålla ihop den här nagelbitaren hela vägen.  

Drivet, röda tråden och dramatiken är njutningsbar och jag säger bara hatten av för uppföljaren till Nattväkten, en bok jag tokgillade och gav högsta betyg.

Läs gärna Nattväkten först som är del 1

Skulle jag nämna tre ord så skulle det bli, Nervkittlande
Sträckläsning
Tokgillar

Boken

Frostänglar tar vid där Nattväkten slutade. Kriminalkommissarie David Ritter befinner sig i sitt semesterhus på Gotland av privata skäl, när en sexårig flicka försvinner plötsligt. Det dröjer bara timmar innan ytterligare ett barn anmäls saknad. Nästa dag hittas ett av barnen livlös i snön och paniken bryter ut på ön. Den lokala polisen inser snabbt att de behöver Ritters hjälp.

Jakten på förövaren blir till en otäck kamp mot klockan, där varje ledtråd bara leder till nya vändningar och fler frågor. Ju närmare sanningen Ritter kommer, ju mer skrämmande ter sig fallet och han inser att han åter är i hälarna på en sinnessjuk galning.

Titel: Frostänglar
Författare: Ramona Ivener
Ljudbok: Magnus Roosman
Omdöme: ✨✨✨✨✨

onsdag 19 januari 2022

Isbrytare - Kristina Ohlsson

 
Mina tankar
Isbrytare är en bok som jag sett fram emot att läsa eftersom jag fastade mycket för karaktärerna och Kristinas sätt att beskriva de karga miljöerna vid havet i del 1, Stormvakt.
Och inte blev jag besviken. Kristina kan på ett magiskt sätt dra mig in i den värld hon skriver om och det känns ibland som jag är med i boken och i deras liv. Det är rätt coolt, de har blivit mina vänner.

Som alltid tycker jag att Kristinas böcker är läsvärda. Hennes språk flyter på och hennes alltid så genomtänkta intriger får mig att längta efter nästa bok. 
Det här är en härlig mix av spänning, relationer, familjehemligheter och humor.

Och sa jag det? Kan man annat än älska August Strindberg? Vilken underbar karaktär.
Dock tycker jag nog att ettan är snäppet bättre. Den här kändes lite seg emellanåt. 
TIPS! Läs del 1 först för att lära känna karaktärerna.

Boken
Efter succéstarten med "Stormvakt" är Kristina Ohlsson tillbaka med sin andra Strindbergdeckare: "Isbrytare". Nu ligger vintern vit på Hovenäset och August är lyckligare än på länge. Hans butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad.

Men en iskall januarinatt skakas den paradisiska tillvaron av en brand som ödelägger två sjöbodar. Den ena är Augusts och den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv. Kriminalinspektören Maria Martinsson sliter med utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord. Någon på Hovenäset ruvar på riktigt mörka hemligheter. Samtidigt närmar sig faran från ett helt annat håll. Snart går varken Maria eller August säker...


Författare: Kristina Ohlsson
Titel: Isbrytare 
Betyg: 4 📘📘📘📘 +
Ljudbok- Martin Wallström
Utgiven av: Bokförlaget Forum

söndag 16 januari 2022

Sånger om kärlek och krig - Santa Motefiore


Mina tankar 
Jag älskar historiska romaner och den här är inget undanta. Dock hade jag lite svårt att komma in i handlingen vilket gör att jag inte ger boken full pott i mitt omdöme. Men sedan när jag fått kläm på familjer, många namn och de kanske något för många sidospåren så blev den en underbar bladvändare.

Vi får följa flera starka karaktärer och författaren lyckas verkligen att gestalta dem på ett intressant och mycket trovärdigt sätt. Hela boken är så filmisk och miljöbeskrivningarna otroliga och magiska.

Sånger om kärlek och krig är en välskriven berättelse om familjehemligheter och stora klasskillnader men även om krig, kärlek och vänskap. Men även en del finurliga och genomtänkta tvister. Nu väntar jag med spänning på del 2 då det givetvis slutade men en riktig cliffhanger. 


Boken
Välkommen till slottet Deverill och den storslagna berättelsen om en familjs öde. Bland de gröna irländska kullarna ligger slottet Deverill insprängt, hem för tre väldigt olika unga kvinnor. De är alla födda år 1900, Kitty Deverill med det flammande håret, hennes bästa vän och kokerskans dotter Birdie Doyle och så Kittys engelska kusin, den uppseendeväckande Celia Deverill.

När Irland kämpar för oberoende och kriget bryter ut, kommer deras liv förändras för alltid. Kitty slits mellan lojaliteten mot sin familj och kärleken till Irland och rebellen Jack O Leary Svek kommer att slita isär de unga kvinnornas vänskap och slutligen föra dem till olika delar av världen. Men ett speciellt band kommer för alltid att förena dem deras eviga längtan efter slottet Deverill och minnena som finns bevarade där.

Serien om familjen Deverill är en oemotståndlig episk berättelse om hemligheter, familjeband och vänskap. Perfekt för alla som tycker om Jojo Moyes och Rosamund Pilcher.

Titel: Sånger om kärlek och krig 
Författare: Santa Motefiore
Omdöme: 💕💕💕💕+

lördag 15 januari 2022

Det blåser på månen - Eric Linklater

Mina tankar

Det blåser på månen är en av de stora barnboksklassikerna. Ett storslaget äventyr som engagerat och älskats av generationer.
Jag läste den sent 60 - tal och mitt starkaste minne är när den gick som sommarlovsföljetong 1969. Man satt klistrad framför radion och jag missade inte ett enda avsnitt. 

Sedan lästes boken igen som högläsning för mina döttrar i mitten på -90-talet och nu har jag fått förmånen från förlaget Modernista att åter läsa den igen.
Och jag lovar, jag älskar den lika mycket idag som jag gjort alla gånger jag läst den.
Den är fantastiskt skriven och har en underbar historia. Den är charmig, rolig, dråplig men framförallt magisk.
Det kallar jag för en klassiker! 

Boken
"När det blåser på månen måste man tänka mycket noga på hur man uppför sig. För om det är en ond vind och man uppför sig illa, blåser den rakt in i hjärtat, och sedan uppför man sig illa en lång tid framåt."

Så förmanade major Rytter sina döttrar Dina och Dorinda innan han gav sig av på sin långa och farliga resa till Bombardiet. Och Dina och Dorinda försökte nog vara snälla, men eftersom vuxna inte alltid kan skilja på hjälpsamhet och ofog och eftersom det blåste på månen började en mängd underliga saker genast hända.


I den engelska staden Medelby uppmanar Major Rytter sina två döttrar att uppföra sig medan han är borta i krig. Det är en önskan som systrarna Dinah och Dorinda omöjligt kan följa. Varje gång de tycker att de uppför sig kommer nämligen en vuxen och säger åt dem att de är olydiga.
Snart har de busiga systrarna övertygat en domare om att domslut ska ändras lika ofta som man byter strumpor, de har iscensatt en rymning från den lokala djurparken, och de har gett sig av - tillsammans med en guldpuma och en silverfalk - för att rädda sin pappa från tyrannen i Bombardiet.


Titel: Det blåser på månen
Författare: Eric Linklater
Ljudbok: Irene Lindh
Förlag: Modernista
Ålder: 10 - 12 år
Omdöme: 😍😍😍😍😍

torsdag 13 januari 2022

Tusen Ögon - Ellery Lloyd

Mina tankar 
Tyvärr är det här en bok som inte fungerar för mig. Jag har svårt att komma in i den och för mig är den lite väl spretig. Jag känner att när det finns så mycket litteratur som väntar i min bokhylla så blev mitt beslut att det här får bli en av de få böcker jag inte läst klart.
Kanske det berodde på att jag inte var på rätt humör för boken eller så var det något annat som inte synkade den här gången.

Gillar du att läsa om fiction inom influenserkulturen så tycker jag absolut att du ska testa och se vad du tycker. Som vanligt så har vi olika tycke och smak och det är väl det som är tjusningen med böcker. Det som inte passar mig kanske du tokgillar.
 

Boken

Hon har miljoner följare. Men en är mer uppmärksam än de andra …
Emmy Jackson kallas också @mamabare och på sociala medier underhåller och tröstar hon brittiska mammor varje dag. Hon är en av de absolut största ”mammabloggarna”, och delar varje dag med sig av roliga och pinsamma anekdoter ur det kaotiska familjelivet. Hennes framgångar blir större och större, och hon försörjer även sin make, en kämpande författare.

Hon är kvinnan som har allt, men en av hennes följare vill slå allt i spillror.

Samtidigt som Emmy börjar känna sig allt mer förföljd knakar äktenskapet i fogarna, och hon tar hon allt sämre beslut. Vem är det som försöker krossa hennes familj?

Tusen ögon är en djupt beroendeframkallande spänningsroman som tar oss bakom skärmen på samtidens influencer-kultur på ett lika smart som underhållande vis.


Titel: Tusen Ögon 
Författare:  Ellery Lloyd 

onsdag 12 januari 2022

På djupt vatten - Ellinor Wessel


Mina tankar

En spännande och lättläst spänningsroman med ett bra driv och tempo genom hela boken. En bok som innehåller såväl dramatik som kärlek men som också berör psykisk ohälsa.


Författaren är duktig på att på ett skickligt sätt berätta med detaljerade miljö- och personskildringar. Dessutom skriver hon på ett lättsamt sätt med korta kapitel och med ett bra flyt. Det gör boken till en snabbläst bladvändare.
Det står att den är en fristående bok i en serie och jag ångrar lite att jag inte läste del 1 först, för jag tror jag hade fått en ännu bättre läsupplevelse.

Boken

Ett halvår har gått sedan bilhandlaren Johan Wagner och hans flickvän Emily Tranchell lyckades undkomma sina kidnappare ...
Nu befinner de sig på Spaniens solkust, där de försöker skaka av sig känslan av att vara förföljda. En dag får Emily ett samtal. Hennes syster Lykke har hittats död, och allt pekar på självmord. Men Emily vet att det är något som inte stämmer. Hon måste ta reda på sanningen innan hon uppslukas av sin bipolära sjukdom. Samtidigt åker Johan till Almedalen för att medverka i en debatt om laddbara fordon. Samtalet överskuggas av en hotfull aktion mot Johan, ledd av miljöaktivister. Finns det ett samband mellan händelserna?

Den före detta polisen Thomas Stark slår sig ihop med sin gamla kollega Anna Hed, och tillsammans får de ett prekärt fall på halsen.

På djupt vatten, uppföljaren till Farliga affärer, är en fartfylld och filmisk thriller som handlar om de moderna välregisserade brott som försiggår bakom kulisserna, men påverkar alltmer av vår vardag.

Titel: På djupt vatten
Författare: Ellinor Wessel 
Ljudbok: Disa Östrand
Förlag: Bookmark förlag
Omdöme: 4💥💥💥💥+

Allt för dig - Josefine Schygge


Mina takar
Ibland tycker jag att det är så svårt att sätta ord på en upplevelse. För det är precis det den här boken handlar om. En upplevelse på många plan. 

Boken behandlar ett svårt ämne och dessvärre har många fått uppleva detta på nära håll, att de med skyddad identitet alltid är på sin vakt med en ständig rädsla för att de ska bli hittade.

Det är en oerhört välskriven roman om kvinnomisshandel och om förföljelse. Den är fylld av ångest och obehag, om utsatthet och hämnd. Men samtidigt förmedlar den styrka och hopp.
Boken har ett bra språk, där både nu och då perspektivet binds ihop på ett snyggt sätt. 

Bitvis är den så obehaglig att läsa att jag blir tvungen att lägga undan den ett tag och ta in det jag läst och låta det smälta. Jag tillhör inte de som varnar för sträckläsning utan jag uppmanar dig att ta god tid på dig och se till att vara beredd på att den kryper in under skinnet och att den kan ge obehagliga känslor. MEN den är så väl värd att läsa. Den griper tag i dig och du kommer inte att bli besviken.

Så har skriver BTJ om boken
”Med korta kapitel, flera berättarperspektiv, ett språk med flyt och en suggestiv stämning som sakta trappas upp, blir detta en spännande bladvändare. ... Boken är välskriven, karaktärerna levande med såväl goda som mindre bra sidor, och miljöskildringarna över den vackra sommarön är målande. En kuslig, obehaglig spänningsroman om utsatthet, otrygghet, hämnd och kvinnomisshandel.”

Tack Josefine och John Häggblom för att jag fått förhandsläsa den här fantastiska boken.
Mitt omdöme blir en stark 4: det hade blivit en solklar 5:a om den inte hade stannat av lite där i mitten och om slutet inte kändes lite väl snabbt. Med såklart nu är ju det mina tankar som vanligt. 🙏

Boken

Malin bor på vackra Visingsö med sin man och sina två söner. Hon driver en populär blogg där hon visar upp sitt perfekta liv - för perfekt tycker en del. När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad får hon bo i Malins gårdshus. Men Elmas närvaro får Malin att känna obehag, den utsatta kvinnan påminner henne om de fasor hon själv upplevt i det förflutna. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och hennes familj - det är som om någon iakttar henne. Inbillar hon sig, eller har mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv, mannen hon har flytt ifrån, kommit tillbaka?

Titel: Allt för dig 
Författare: Josefine Schygge
Förlag: Bokförlaget forum
Omdöme: 💜💜💜💜+

måndag 10 januari 2022

Tidvatten - Philippa Gregory


Mina tankar 

Till en början hade jag lite svårt att komma in i berättelsen men efter att det släppte så slukade jag boken. Den är en otroligt stark, fängslande och bitvis så är det en väldigt intressant berättelse. 
En detaljrik och gripande kärleksroman från England år 1648 och det märks att författaren är mycket väl påläst och gjort ett gediget research arbete. Hon kan verkligen förmedla det historiska på ett trovärdigt sätt med allt från kärlek till vidskepelse, krig och häxeri.
Miljöer, detaljer och karaktärer känns trovärdiga och förmedlar sceniska bilder. Den här boken hoppas jag ska bli filmad. Det skulle bli helt magisk. 

En läsvärd bok jag varmt rekommenderar dels då den var intressant då den gav god inblick i hur det var att leva i England i mitten av 1600-talet. Men även för att den fångar mig som läsare med ett bra driv som håller hela vägen in i mål.
 Nu väntar del 2, Mörka strömmar på att bli läst.

Boken

England 1648. En farlig tid för en kvinna att vara annorlunda.
Det är midsommarafton 1648 och England är mitt uppe i ett inbördeskrig mellan den lömske kung Karl I och det rebelliska parlamentet. Konflikten sträcker sig till de mest avlägsna delarna av landet, ända till tidvattenområdena i söder.

Alinor kommer från en släkt med en lång rad av läkekvinnor. I ett sista försök att bryta sig loss från sin våldsamme make står hon en natt under fullmånen på en kyrkogård, och väntar på en vålnad som ska uttala orden som befriar henne. Men istället möter hon James, en ung man på rymmen, och visar honom vägen genom tidvattenområdets förrädiska landskap. Bortom allt förnuft faller de handlöst för varandra.

I en tid av oro och vidskepelse skapar Alinors kunskaper om läkekonst och örter misstanke hos befolkningen i den lilla byn, och hennes skönhet och ambition väcker avund. Snart tar rädslan och avundsjukan över, och byborna bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Titel: Tidvatten 
Författare: Philippa Gregory 
Ljudbok: Agnes Persson 
Förlag: Lbförlag
Omdöme: 4 💜💜💜💜