måndag 31 augusti 2020

Den lilla vingården vid bergets fot - Marie Sammeli


Marie har gjort det igen och uppföljaren är minst lika bra som hennes första Det lilla galleriet i solen . (Tidigare blogginlägg)

Jag hade förmånen att få förhandsläsa den här pärlan innan den gick till tryck och nu har jag äntligen fått hålla den i min hand och läsa den på "riktigt". 
Jag tror jag älskar den ännu mer nu än första gången jag läste den. Och kanske ännu mer än den första boken.

Vill du läsa en feelgood som som håller samma höga klass som Emma Hambergs böcker om Rosengädda och Marianne Cedervalls böcker om Majvor och Hervor.
Eller varför inte till Lucy Dillons underbara böcker. 

Du får en välskriven mysig, härlig och väldigt charmig bok som har allt!
Kärlek, problem, mysiga miljöer och en hel del med förvecklingar. 
Ett språk som gör boken mycket lättläst och där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt.

Tänd ljusen kryp upp i soffan ta ett glas bubbel och NJUT!

Stort tack till Marie, Annika och Jenny S för att jag fick läsa och kul med blurparna 😀

Om boken
Har man bytt Stockholm mot Kapstaden och skapat sig en ny tillvaro i solen, ja, då man kan nog säga att man har gått från trygghetstörstande till äventyrare, konstaterar Julia nöjt.

Men när oväntade händelser ställer allt på ända och bankkontot gapar tomt är Julia inte alls övertygad om att livet som modig är så härligt .

Men det är bara att kavla upp ärmarna och anta utmaningarna, resonerar Julia och tackar ja till ett jobb på en mysig vingård. Vet man skillnaden mellan vitt och rött och handlar vin efter den snyggaste etiketten måste det vara det perfekta jobbet, tänker hon.

Tur att hon har en underbar man och en kärleksfull son vid sin sida. Men när svärmor flyttar in och före detta mannen presenterar sin nya kärlek, en ung yogadrottning som enligt sonen är den perfekta bonusmamman, ja, då skingras plötsligt de rosa molnen.

Att få ihop tillvaron på andra sidan jorden med nya och gamla relationer, en vingård med möjligheter och en hund med nervproblem, visar sig bjuda på fler komplikationer än Julia kunnat drömma om.

Författare: Marie Sammeli
Titlel: 
Den lilla vingården vid bergets fot
Utgiven av: Bladhbybladh
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Storytel:  Gunilla Leining
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Min alltför vackra syster - Rosa Ventrella


Jag tänker börja med att citera bibliotekarietjänsts recension av boken då jag tycker den säger så mycket om mina egna tankar om boken.
”Historien byggs sakta upp och miljöbeskrivningarna är målande. Dofterna, dammet från jorden, slitet på fältet, systrarnas drömmar. Det är välskrivet, intagande och med ett slut man ryser av" 
Helhetsbetyg: 4 av 5. ”Bibliotekstjänst

En fantastisk roman, ja, en riktig bladvändare.
Det här är en berättelse som beskriver många olika starka starka känslor och den innehåller mycket dramatik. Författaren är en mästare på språket, hennes sett att förmedla olika känslor är imponerande. Allt från vrede, hat och förtvivlan till 
kärlek och drömmar.

Hela boken genomsyras av ett mycket vackert och behagligt språk och miljö- och personbeskrivningarna är fantastiska.
En mycket välskriven och fängslande berättelse som verkligen berörde mig på djupet.

Läs också Rosas första bok
  Historien om en anständig familj(tidigare blogginlägg)
   
Om boken 

I skuggan av andra världskriget växer Teresa och Angelina upp på landsbygden i det fattiga Puglia. De är så olika som två systrar kan vara, Angelina vacker och rebellisk, Teresa blyg men pålitlig. Det är en vardag präglad av kamp för att överleva och när deras far saknas i kriget har deras mor inget annat val än att bli den mäktige baron Personès älskarinna. Skvallret och skammen som sedan följer familjen ger ringar på vattnet.

Angelina är den enda som bortser från det, istället drömmer hon om ett annat liv, ett liv som är långt bort från deras torftiga tillvaro. Hon är menad för något större och bättre.

Hennes skönhet och hennes längtan efter en annan värld blir också familjens stora sorg.

Rosa Ventrella har skrivit en familjesaga där en lång kamp mellan de fattiga arbetarna och de rika markägarna påverkar människor mer än kriget. Där myter och vidskepelse är en del av livet. Och framförallt där familjebanden är viktigare än allt annat. Min alltför vackra syster är Rosa Ventrellas andra bok på svenska.

Tack för recex.

Författare: Rosa Ventrella
Titlel: Min alltför vackra syster 
Utgiven av: piratforlaget

Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟🌟
Bokus  Adlibris
Storytel Inläsare Gunilla Leining
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.sesöndag 30 augusti 2020

En nästan perfekt mamma - Lilly EmmeEn senil farmor som gör lite som hon vill, en man som är en känd skådespelare och snyggare än snyggast lägg där till en så kallad bästa väninna som kanske inte är den hon utger sig för att var. Och så klart huvudpersonen den skönhetstävlande lilla tjejen Ruby som tävlar för att hon vill eller? 
Där har du den här boken i en liten ask. Den gav mig blandade känslor allt från skratt, tårar och till och med frustration. Du bjuds på en härlig blandning av personer allt från den dementa farmodern som enligt mig kanske är den största behållningen i boken, till folk som sprider lögner och falskhet. 

En nästan perfekt mamma är en humoristisk feelgoodroman om en kvinnas extraordinära vardagsliv. Men den handlar också om ensamhet, tillit och att våga stå upp för sig själv.

Sammanfattning: Feelgood som ger dig allt! Humor, glädje och skratt men även lögner och familjehemligheter. 
En härlig bok som är lättläst.

Handling


Dagen då Poppys dotter Ruby vinner den stora skönhetstävlingen är dagen då allt börjar gå utför. Poppys bästa vän och vapendragare, Stacy, blir allt annat än glad eftersom det betyder att hennes egen dotter för första gången blir petad från prispallen. Om Poppy bara får en chans att prata med väninnan, så kommer allt att ordna sig.

Men Stacy gör allt för att undvika Poppy som blir mer och mer ängslig. Hur ska hon klara sig i Cambridge om den så inflytelserika Stacy vänder henne ryggen? Snart blir Poppy petad från skolrådet, utestängd från gemenskapen kring skönhetstävlingarna och fråntagen sin roll på flickskolans vårmarknad. Hon står handfallen och söker tröst hos farmor Maureen. Farmodern har varit hennes ständiga stöttepelare alltsedan föräldrarna begick självmord för många år sedan och hon bröt med sin bror Jack.

Men Maureen har en helt egen agenda som i allra högsta grad involverar Poppy. Maureen har beslutat att ta sig an ett sista uppdrag i livet: att sammanföra sina två barnbarn. Innan det är gjort tänker hon inte lämna den här världen. Och vem kan passa bättre att vägleda henne än avlidne maken Greggie?

Frågan är om Poppy är intresserad av att sluta fred med sin oduglige bror Jack. Och har hon ens tid? För inte nog med att Stacy har vänt henne ryggen, det är också dags för Ruby att ställa upp i den mest prestigefyllda skönhetstävlingen.
Humor, feelgood och svärta i en oslagbar kombination
Tack Historiska media för recex.


Författare: Lilly Emme
Titlel: En nästan perfekt mamma 
Utgiven av: Historiskamedia
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Katharina Cohen
bokbloggar.se


En evig sömn - Anna Roos
En evig sömn är del två i Annas nya serie som utspelar sig i den lilla idylliska staden Trosa. Den nya serien har ett genomgående sagotema och i En evig sömn dras det paralleller till sagan om Törnrosa.
En välskriven bok med en spännande intrig med mycket lite våld, så vill du ha mycket blod och våldsamma scener kanske du blir besviken för det här är en ganska snäll men tät och välskriven deckare.

Vera som är huvudkaraktären är varken polis eller journalist som man är van vid i dagens deckare. Hon är en revisor som råkar snubbla in på ond bråd död som kanske har kopplingar till hennes tidigare liv när hon var bosatt i Trosa som barn och tonåring
 
Den här boken är ingen tegelsten men det gör inget för Anna gör det så proffisgt utan en massa transportsträckor vilket jag gillar skarpt. Inte en massa onödiga utvikningar, vilket gör att det är en snabbläst bok.
Dock gäller det att vara fokuserad. Det krävs att du som läsare inte hoppar över eller försöker dig på någon typ av skumläsning.

Den här boken gillar jag betydligt mer än del ett. Ett bättre driv och ett mer sammanhållen historia som håller hela vägen.
Spännande, oförutsägbar med trevliga miljö och personbeskrivningar
Extra plus för det sagolikt vackra omslaget på boken och för den fina hälsningen från Anna 💓
Läs gärna del ett först Lika i dödenHandling 
Vågorna slår mot bryggan nedanför slottet. En ensam orm ringlar förbi ett cigarettpaket med texten »Rökning dödar« och vidare in bland stenarna i muren. Under gårdagskvällen trängdes skålande ungdomar på slottsgården. Nu är platsen folktom, bortsett från kvinnan som ligger intrasslad i rosenbuskarna och vars prinsesskrona skimrar lockande i solen.

Sommarturisterna har börjat anlända till den gamla badorten Trosa, men Vera Jansson har ännu inte sålt sitt barndomshem. Dessutom har hennes senaste framgångar på revisionsbyrån vunnit dem nya klienter i trakten. Vera tar på sig att granska ett av företagen, en nystartad och snabbt växande dejtingsajt.

Uppdraget ser ut att bli enkelt, men så hittas en ung kvinna från orten medvetslös och misstankarna riktas mot den man Vera som barn anklagade för oönskade närmanden. Samtidigt upptäcker hon att den nya dejtingsajten innehåller flera tvivelaktiga profiler och Vera får lära sig att evig kärlek kan stå personen som söker den dyrt.

Tack LB förlag och Anna för fint rec ex.


Författare: Anna Roos
Titlel: En evig sömn
Förlag:LBförlaget
Betyg: 4🌟🌟🌟
🌟
Finns hos
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig


Läs fler bokbloggar.se

Sportig ABC bok - Åsa Sandell & Malin Norlander


Jag har fått läsa den här helt underbara ABC boken. Den tar sitt avstamp i olika sporter som börjar på varsin bokstav i alfabetet.
Alla sporter utövas dessutom av en person och i det här fallet har alla figurer ett kvinnonamn. Min första fundering var, varför bara kvinnonamn? För mig kändes lite segregerat. Men sedan funderade jag ett varv till. Hade jag funderat på samma sätt om det bara varit killnamn? jag är inte så säker...Skämskudde på!
Vi möter tjejer som sportar och de har olika hår och hudfärg och det gillar jag skarpt och att alla tjejer kan utöva precis alla sporter. Jag tror det kan sporra till att tjejer blir nyfikna och kanske till och med funderar på att testa någon av dessa roliga sporter.


Massa roliga rim gör sporterna intressanta och de välgjorda och färgglada bilderna inbjuder till intressanta och roliga diskussioner.

Jag har läst en hel del olika ABC böcker och jag gillar verkligen de nya grepp som författarna har tagit i den genren.  De har tagit steget ut och anpassat dem till dagens samhälle, barns intressen och vetgirighet.
En mycket rolig och härlig bok, perfekt för sportintresserade barn som ska lära sig alfabetet.
Rekommenderas varmt.
"Brottar Britta med blomkålsöra.
Hon avlyssnar grönsakers prat.
Morot, potatis och lök kan hon höra och sellerins eviga tjat."
  
"Äventyrs - Älva var knappt fyllda fem när hon lekte med djur på savannen.
Nu kastar hon nät från sitt trädkojehem tillsammans med spindelmannen."

Tack för recex

Författare: Åsa Sandell
Titlel: Malin Norlander
Utgiven av: Idus förlag
Betyg: 5🌟🌟🌟
🌟🌟
Ålder: 3 - 6 år
Finns hos Adlibris Bokus &  Idus Förlag
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

lördag 29 augusti 2020

Ditt eget speciella hus - Eva Sjöberg, Tinna Ahlander
  En mysig faktabok där barnen får lära sig om olika typer av boende, allt från boende på landet till skyskrapor, bra! 
Mycket pedagogiskt skriven som öppnar upp för roliga och finurliga samtal.
Jag upplever att texten och illustrationerna synkar bra och det finns mycket roligt på bilderna att prata om.
Texten är lagom lång och och inte för detaljerad men ändå väldigt innehållsrik.
Min dotter och mitt barnbarn fastnade i boken när de var på besök senast och de diskuterade balkonger. De bor på landet så lilla J kommenterade att det fanns många konstiga hus i den här boken.

Boken är kategoriserad för 6-9 år men jag tror att man kan läsa den tillsammans med yngre för bilderna fungerar utmärkt som samtalsunderlag. 


Om boken

Tänk om du skulle bygga ditt eget hus! Och bestämma allt.Vad kul det skulle vara, eller hur?

Skulle du bygga ditt hus i stan eller på landet?
Skulle huset vara stort eller litet?
Skulle du bygga hemliga rum och torn?

Lär dig en massa spännande fakta om husbyggen och material och bli inspirerad att bygga fantastiska hus åt både dig och dina vänner.

Boken är faktagranskad av Stadsbyggnadskontoret i Jönköping.

Tack för recex.

Titel: Ditt eget speciella hus 
Författare: Eva Sjöberg 
Illustratör: Tinna Ahlander 

Utgiven av: Idus förlag
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Ålder: 6 - 9 år
Finns hos: Idus Förlag

Drutten och Plutten firar påsk - Anna Hansson, Jennie ElverstigDet är så himla mysigt när storebror 2 1/2 år förklarar för lilla syster 16 månader. De verkligen älskade den här boken, illustrationerna är helt ljuvliga och det går att prata om varje bild hur länge som helst.
  
   


Drutten tittar i sin kalender, och ser att det snart är nåt som händer...En bok som jag tror vi kommer att läsa ofta och under en lång period. Nu är den perfekt att prata med barnbarnen om bilderna och göra lite korta rim. Men då de blir lite äldre kommer de att älska såväl bilder som rimmen.

En av de trevligare barnböcker jag läst på länge! Och jag kan inte annat än hålla med denna recenstion från BTJ,

" Hela idén att klä på just hästar är ju smått galen med tanke på hur deras fysik ser ut i verkligheten men det fungerar utmärkt och gör det hela charmigt och komiskt. Drutten och Plutten firar påsk passar barn i åldrarna 3-6 år, men kan säkert även locka lite äldre barn som vill läsa på egenhand."

Publiceras i BTJ-häftet nr 10, 2020.
Lektör Madeleine Jehpsson


Om boken


När det är påsk klär Drutten och Plutten självklart ut sig till påskkärringar. Men får de något påskgodis, eller blir de utan?
Drutten och Plutten firar påsk är den åttonde boken om de populära hästarna. Denna gång har det blivit dags för påskfirande. Hästarna klär ut sig och går och påskar för sina grannar.

En härligt färgglad bilderbok på rim som barnen lätt kan känna igen sig i. Gillar att boken är skriven på rim så att de små läsarna lättare kan gissa sig till vilket ord som kommer härnäst.
- Anna Lärk Ståhlberg, chefredaktör på Kikkuli Förlag

Författare: Anna Hansson
Illustratör: Maria Keusseyan Andersson
Titlel: Drutten och Plutten firar påsk 
Utgiven av: Kikkuli Förlag
Betyg: 5🌟🌟🌟
🌟🌟
Ålder: 3 - 6 år 
Finns hos
Bokus & adlibris  
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

torsdag 27 augusti 2020

Fenomenala kvinnor som... x 3 - Kate Punkhurst

    

          

Här har du tre helt underbar fenomenal bilderböcker som innehåller spännande och lagom långa berättelser om kvinnor som gjort skillnad under sitt liv. Illustrationerna är helt magiska, dem kan man prata om hur länge som helst. De är färgstarka, roliga och hur fina som helst.
De här böckerna kan även du som är vuxen läsa med stor behållning om du är intresserad av kvinnlig historia. 


Jag lärde mig massa nya och intressanta saker, som till exempel att det på 1800 -talet arbetade många fattiga flickor på något som hette tändsticksfabriken och att de gick ut i strejk. 

Jag fick också veta att Sophie Blanchard blev den första professionella kvinnliga aeronauten. Alltså hon flög luftballong. Detta hände i Paris 1809.
   

Jag rekommenderar dessa tre av hela mitt hjärta, jag fullkomligt älskar dem!            


Handling

I Kate Pankhurst böcker om Fantastiskt fenomenala kvinnor får vi möta kvinnor som alla varit framgångsrika i sina karriärer och satt stora avtryck i historien. Böckerna är fullspäckad med fantasifulla illustrationer och häpnadsväckande fakta om fenomenala kvinnor.

I den  lila boken Fenomenala kvinnor som uträttar underverk möter vi bland annat kvinnorna,
  • Luftballongspiloten Sophie Blanchard
  • Kemisten Rosalind Franklin 
  • Matematikern Katherine Johnson.

I den turkosa boken 
Fenomenala kvinnor som skapade historia möter vi bland annat  kvinnorna,
         

  • Josephine Baker - första afro-amerikanska scenartisten som nått stjärnstatus
  • Elizabeth Blackwall - Första kvinnan att ta läkarexamen 
  • Qiu Jin - kinesisk revolutionär, feminist och poet.
I den gula boken Fenomenala kvinnor som förändrade världen möter vi bland annat  kvinnorna,

  • Marie Curie - Fysiker, den enda kvinnan som tilldelats Nobelpriset två gånger
  • Anne Frank - Dagboken från andra världskriget som berört och fortfarande berör hela världen
  • Emmeline Pankhurst - Suffragetternas moder
  • Jane Austin - Klassisk kärlek, feelgoodförfattare
  

   
KATE PANKHURST är en brittisk författare och illustratör, ättling till den engelska aktivisten Emmeline Pankhurst som gjorde en avgörande insats för kvinnors rösträtt i Storbritannien. Hennes succéböcker om fenomenala kvinnor har översattes till femton språk och sålt i över hundratusen exemplar bara i England. 

»Information om kvinnor som uträttat något alldeles extra flikas in bland de helt underbara, färgstarka teckningarna som gör just de här böckerna så speciella.« BTJ 

Tack Mima förlag för att jag fick möjligheten att lära mig massor av nya saker om dessa fantastiska kvinnor. 

Författare och illustratör: Kate Punkhurst
Förlag: Mimaförlag
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 / 5 


Passa på att köpa. Adlibris har jättebra pris just nu!

måndag 24 augusti 2020

Jag.Har.Inga.Ord.Kvar - Anna Bergfors


Tack Anna för att du ville att jag skulle läsa din fina prossamling där du berättar hur det är att vara anhörig till en missbrukare

Den här samlingen av fina, djupa och tänkvärda texter gick rakt i i hjärtat på mig. Jag stannade upp vid ett flertal tillfällen och försökte förstå och sätta mig in i hur det skulle vara om något av våra fyra nu vuxna barn hade hamnat i detta helvete. Men jag finner inga ord för hur jag skulle reagera eller känna, det tror jag ingen kan.


Anna beskriver på ett fint och ömt sätt men samtidigt med en frustration, ångest och hopplöshet hur hon har tacklat och fortfarande gör att ha en son som är missbrukare.
Realistiskt säger hon att "denna prosasamling inte hjälper min son ur sitt missbruk men den hjälper mig att andas."

Anna har skrivit samlingen för att hon hoppas att den ska hjälpa andra anhöriga att förstå att man inte är ensam och att det inte finns något rätt eller fel i hur man känner eller inte känner i ett anhörigmissbruk.


Jag fastnade för några rader 
"Jag vill att du ska släppa alla känslor av skam och skuld för det är inte anhörigas fel att missbrukaren missbrukar."

Häftets baksidetext
De fina illustrationerna har Annas mamma konstnärinnan Ann - Margret Johansson Pettersson målat och de är så rätt till texterna.

Denna prosasamling föddes ur mitt behov av tröst.
Mitt behov av att sätta ord på mina känslor utifrån min vuxnes sons missbruk.
Orden tröstar mig och jag hoppas att mina ord även ska ge dig tröst.
Med dessa ord vill jag att du ska förstå att du som anhörig inte är ensam och det finns inget rätt eller fel i hur vi känner och vad vi känner.

Din anhöriges missbruk handlar inte om dig. Även om det såklart påverkar dig och det vi anhöriga måste göra för att leva ett anständigt liv är att förhålla oss till detta, att hitta strategier som funkar för oss.

Vi kommer använda olika strategier men Du har rätt att leva ditt liv som du önskar, du har rätt att inneha huvudrollen i ditt liv.

Denna prosasamling hjälper inte min son ur sitt missbruk men den hjälper mig att andas.


Titel;Jag. Har. Inga. Ord. Kvar.
Författare: Anna Bergfors
Mjukband 
40 sidor
Förlag: Books on Demand
Finns att köpa hos BOD Adlibris och Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Ek - Frida Andersson JohanssonFridas språk gillar jag skarpt och för att inte tala om hur hon lyckas blanda nu och då på ett superbra sätt.
Hon skildra vardagen där det övernaturliga på ett helt naturligt sätt kommer in och det riktigt kryper under skinnet på mig. Till slut vet man inte var verkligheten tar slut och fantasin börjar.  

På Vasamuseet inträffar många mystiska och konstiga saker när Disa gör ett jobb på regalskeppet. De oförklarliga händelser blandas med Disas vardagliga bekymmer dels på hemmaplan men även på arbetsplatsen.

Boken håller mig i ett järngrepp från början till slut med ett bra tempo. 
Jag är vanligtvis inte så förtjust i det övernaturliga men i den här boken funkade det hyfsat bra. Jag slutade i alla fall inte att läsa. 
Jag tycker att Frida har ett mycket personlig och annorlunda sätt att skriva på och det tog ett tag innan jag var med i matchen men sedan var det bara racerfart in i mål. 
Ett extra plus för ett läckert omslag samt för att jag fick lite mer kunskap om regalskeppet Vasa.


Handling 


1625. Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg.I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson får i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuka föräldrar. Men stressen hon känner inför restaureringsarbetet är inte normal. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen.
När flera otäcka händelser inträffar på museet växer pressen. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern.
Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö.

Tack Modernista för recex.
Författare: 
Frida Andersson Johansson 
Titlel: Ek
FörlagModernista
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

söndag 23 augusti 2020

I hemlighet begravd - Viveka Sten


Den här serien om Nora har jag älskat och jag har läst alla böckerna.
Tyvärr blev jag inte alls imponerad den här gången.Jag tycker att storyn var tunn och drivet som brukar vara kanon hade stagnerat. 

Jag funderar på om känslan kan komma sig av att den här delen bygger väldigt mycket på föregående bok i serien, I fel sällskap. Den relaterar ofta till saker som hände i den boken när det kommer till Nora och hennes tankar och vad hon gör. Jag tycker inte att man ska hänga upp en bok så mycket på en tidigare bok då jag har svårt att komma ihåg alla detaljer och då tappar jag fokuset på den här nya storyn.

Nora är gnällig och det kretsar för mycket kring henne  och hennes alkoholintag. För mig blir det bara till irritation.
Trots det är boken okej och givetvis vill jag ju såklart veta vad som pågår ute i Sandhamn. 
Som vanligt är miljöbeskrivningarna härliga och jag tycker att Viveka Sten är proffsig på att skildra nutid och dåtid. Hon är även mycket bra på att beskriva relationer och i den här boken beskriver hon hur Noras och Thomas vänskap sätts på prov.


Handling
Tionde delen i succén Morden i Sandhamn! Skelettdelar hittas på Telegrafholmen mittemot Sandhamn och Thomas Andreasson kallas dit i sensommarvärmen. Spåren pekar mot två kvinnor som försvann tio år tidigare. Men vem har egentligen begravts på ön? Nora Linde är sjukskriven efter ett tragiskt brottmål. Hon plågas av mardrömmar och kan inte sluta älta sitt misslyckande. När hon hör om fynden på Telegrafholmen försöker hon desperat ställa saker och ting till rätta. Mot allt förnuft inleder hon en riskabel utredning vid sidan av polisens. Vänskapen mellan Thomas och Nora utsätts för svåra prövningar när gömda hemligheter och såriga familjerelationer kommer i dagen. Någon på ön vet sanningen. Måste ytterligare liv offras innan den avslöjas.

Författare: Viveka Sten
Titlel: I hemlighet begravd
Betyg: 🌟🌟🌟
Förlag: Esterbonnier Forum
Storytel: Katarina Ewerlöffredag 21 augusti 2020

Söker du här , Roman om en kvinnas jakt på kärlek - Stina Sundling


En bok jag sett fram emot att läsa men frågan är om jag hade för stora förväntningar eftersom jag själv träffat min man på nätet.
Men tyvärr, jag gillade inte alls den här berättelsen. För mig blir det bara en ända transportsträcka av olika dejter. Den blir spretig och 
patetisk och den gav inte mig något. Jag tyckte inte ens den var rolig. Jag tog mig igenom med ren viljestyrka. 

Men som vanligt är ju smaken delad och det jag inte gillar kanske du tokgillar, thats life!Handling
Stilla har inte dejtat sedan sent 1980-tal. Nyskild och över 50 år känner hon att lusten börjar vakna till liv igen. Men oron kommer snart krypande. Hur gör man nu för tiden, och minns hon ens hur det är att vara med en ny man för första gången? Hon har ju inte heller direkt en tjugoårings kropp längre. Ändå beslutar hon sig för att våga ta steget, hon laddar hem alla dejtingappar hon kan hitta och börjar sitt sökande.
Besvikelserna hopar sig snart. Männen som dyker upp på skärmen lever inte upp till förväntningarna, vare sig på det emotionella eller sexuella planet. Dejtingvärlden visar sig vara hårdare än hon räknat med. Den är full av egocentriska män som inte visar henne någon respekt och kränker henne när de får chansen. Dessutom måste hon tampas med både sina egna och andras fördomar och normer kring hur en kvinna i hennes ålder förväntas bete sig. Det är inget fel på Stillas självförtroende, men i sin längtan efter kärlek hamnar hon i situationer där det allt oftare sätts på prov. Formar de erfarenheter hon får hur hon själv behandlar de män hon möter? Det här med att träffa den rätta lite senare i livet visar sig vara betydligt svårare än hon väntat sig. Med en dåres envishet kämpar hon på med ständigt nyväckta förhoppningar - saker skiter sig, hon slickar sina sår och så är hon snabbt på banan igen.

Söker du här? skildrar med både humor och allvar en samtida dejtingvärld och en mogen kvinnas jakt på kärlek.


Tack för recex.

Titel: Söker du här , Roman om en kvinnas jakt på kärlek
Författare: Stina Sundling
Förlag: Hoi förlag
Betyg: 2 🌟🌟
AdlibrisBokus & Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel:  Camilla Falk

torsdag 20 augusti 2020

Ta ingen skit Ann - Britt - Christina Larsson

 


Det här är en vansinnigt rolig bok som fick mig både att skratta och ibland utbrista men vad i helvete skärp dig, Ann-Britt. 
Och det var precis det Ann-Britt gjorde med viss hjälp och tillsammans med ett gäng galna, starka och modiga kvinnor.
Hon gör det jag tror många andra bara vågar drömma om och jag önskar att jag hade fått vara en i det härliga gänget. Hon återtar makten över sig själv och sitt liv. 
Jag säger bara Christina har tagit steget in i skaran av favoritförfattare när det kommer till såväl thrillers och som i feelgoodgenren. Härlig bok med som som sig bör när vi pratar om feelgood så bjuder den på skratt, intriger och så klart ett lyckligt och ganska oväntat slut, eller?
Det bästa då? Jo den är inte så där sötsliskig och gullig. En feelgood i min smak som jag rekommenderar alla som gillar en bok med värme, träffsäkerhet och massa humor.

Beskrivning

Ann-Britt Roos vet inte var hon ska göra av sig själv. De eskalerande klimakteriebesvären, barnens tjat, omorganisationen på jobbet och äldreboendet som hotar slänga ut hennes far om han rymmer igen utgör ständiga källor till kaos.

Så vill hennes man Krister plötsligt sälja villan där de bott i trettio år och fort ska det gå. Innan hon vet ordet av står Ann-Britt i en ny lägenhet, förvirrad, ensam och fullkomligt otillräcklig. Hon som alltid ställt upp för allt och alla. Vad har hon gjort för att förtjäna detta?

När nya grannen Carmen hittar Ann-Britt gråtande i trapphuset öppnas en ny värld för Ann-Britt, där ingen låter en vän stå ensam. Carmen och hennes vänner peppar Ann-Britt med coachning, galna upptåg och makeovers, men framför allt ger de henne kärlek och omtanke.

Sakta men säkert växer en ny kraft fram hos Ann-Britt och snart bestämmer hon sig för att det är nog. Hon tänker inte ta mer skit!

Tack Bokfabriken och Christina för recex.

FörfattareChristina Larsson
Titlel: Ta ingen skit Ann - Britt 
Utgiven avBokfabriken
Betyg: 5 🌟🌟🌟
🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris

Storytel Anton Körberg
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

 

onsdag 19 augusti 2020

Vid skogens slut - Åström & Sandlund


En vass debut, en otäck berättelse, en bladvändare. ja så skulle jag nog sammanfatta den här boken med några få ord.
Jag vill ju inte spoila för mycket, men så mycket kan jag avslöja att du får följa händelserna ur flera olika perspektiv,. Dels vuxen- men även ur barnperspektivet.

Boken handlar om utsatta barn, om misshandel och om mord. Men även om hemligheter som först avslöjas i slutet av boken! 
För det mesta känns det trovärdigt men dock finns det några passager som jag känner blir too much. 
För övrigt ett bra driv och tempo och den blir aldrig tråkig. 

Handling

Sofia ser fram emot sitt nya jobb där hon ingår i en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, för att bättre fånga upp barn med problem.

Vid fyrtio är Sofia vilse i livet, hennes son ska flytta hemifrån och hennes man verkar ha tankarna på annat håll, något som skapar en klump i magen, hon vet ju vad som hände för några år sedan. Hon förlät, men såret finns kvar. Samtidigt försöker Sofia närma sig sitt förflutna genom att söka sanningen om vad som hände henne i barndomen.

På en av skolorna där hon gör besök finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är borta från skolan utan förklaring. Familjen verkar vara en vanlig familj, om än något isolerad, men fungerar inte i sin kommunikation med skolan.

Alvas problem slår an en ton inom Sofia, det är något hos henne som gör att hon inte kan släppa taget. När en flicka i Alvas närhet försvinner och senare hittas brutalt mördad anar Sofia att Alva kan vara i fara. Ju mer Sofia gräver, desto mer akuta blir hennes farhågor.

Vid skogens slut är en isande spänningsroman om hemligheter, lojalitet och längtan efter frihet.

Titel: Vid skogens slut 
FörfattareÅström & Sandlund 
Utgiven avBokfabriken
Betyg: 4🌟🌟🌟
🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris

Storytel Rachel Molin
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

måndag 17 augusti 2020

De rättslösa - Malin Thunberg Schunke


Ytterligare en otroligt bra och välskriven thriller. Precis som den första Ett högre syfte tar hon oss med på en hissnande färd. Här är det spänning från första till sista sidan.
Den här historien är även en väckarklocka på vad som händer ute i samhället. Utnyttjade av arbetskraft men även hur människor skoningslöst offras för pengarnas skull. De olika parallellhandlingarna är intressanta fast på ett mycket skrämmande och på ett obehaglig sätt. Jag frågar mig saker detta i verkligheten. Och mitt svar är nog tyvärr, säkert oftare än vad man tror.
Trots tungt ämne så tycker jag att Malin lyckas få med mig som läser på ett briljant sätt. Mycket tack vare att boken har rappa korta och lättlästa kapitel och en hållbar story. Det märks att hon är påläst och att det ligger mycket research bakom, hög trovärdighet genomsyrar det hela
Malin har även en oerhörd förmåga att på ett makalöst sätt knyta i hop alla trådar och det utan att hamna i någon svacka. Lysande!

Jag har fortfarande ett stort minus för mig, samma minus som jag upplevde i förra boken. Ett för stort persongalleri, jag tycker det blir jobbigt att hålla ordning på alla namn.

Läs även recensionen av Ett högre syfte
Handling
När några unga utländska säsongsarbetare försvinner på den italienska landsbygden startas en internationell utredningsgrupp med Ester Edh och Fabia Moretti i spetsen. Spåren leder till en enslig gård ägd av en välkänd maffialedare och den karismatiske polisen Corrado Sanna fattar det kontroversiella beslutet att skicka dit en undercoveragent.

Bakom en mur av tystnad uppdagas sakta en verksamhet präglad av grymhet och en farlig katt-och-råtta-lek börjar, med ett brottssyndikat som inte tycks ha något att förlora.

Samtidigt, på en ort inte långt därifrån, bor en mamma som varje natt skickar ut sin lille pojke på ett uppdrag som kommer att få ödesdigra konsekvenser.

I Stockholm dras Esther Edh in allt djupare i det laddade förhållandet med sin älskare. Men Johnny följer en ondskefull plan som snabbt utvecklar sig till ett hot, även för Esther.

De rättslösa är en berättelse om ett cyniskt spel där människor skoningslöst offras. Där en europeisk rättskipning ställs mot brottslingar som inte skyr några medel för att nå profit. Och om hur det är att stå helt utanför samhällets skydd och vara rättslös.

Tack Piratförlaget och Malin för att jag fick läsa.

Författare: Malin Thunberg Schunke
Titlel: De rättslösa
Utgiven av: piratforlaget
Betyg:4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Mirja Turestedt

söndag 16 augusti 2020

Bestraffaren & Älskaren - Pia Kask

      


Jag lästa att Bestraffaren som är Pia Kasks debutroman och är första boken om Hannah Fors. serien sticker ut med sin säregna berättarstil, svarta humor och det färgstarka persongalleriet.
Jag kan inte annat än hålla med i den beskrivningen, den stämmer till 100 procent.

Generellt för båda böckerna är att jag hade lite svårt att komma in i dem men ju mer jag läste desto mer nyfiken blev jag på de lite udda karaktärerna. I sista delen av böckerna trappas det upp och det blir riktigt spännande.


Pia skriver med ett rappt språk och med humor. Något jag uppskattar mycket är att man får följa med i karaktärernas liv och privata händelser utan att det tar över bokens huvudhandling.
Böckerna har många vändningar och bjuder på en del överraskningar och greppet med att skriva om starka kvinnor gillar jag. Det är två riktigt spännande böcker!

Handling Bestraffaren
Morden på två tonåringar skakar den lilla kuststaden Wästholm. Snart står det klart för civilutredaren Hannah Fors och polisen Henrietta Rollins att de har att göra med en seriemördare. Offren verkar slumpmässigt utvalda, men Hannah hittar en koppling som går långt bak i tiden. Har mördaren väntat i tjugo år på sin hämnd?


Handling Älskaren
Ensmitningsolycka sätter igång en kedja av otäcka händelser i Wästholm. När en kvinna knivmördas brutalt i sitt hem kopplas civilutredaren Hannah Fors och polisen Henrietta Rollins in i fallet. Samtidigt börjar Hannahs demoner från det förflutna komma allt närmare och Rollins tampas med sin hälsa som blir sämre och sämre. Och i mörkret vakar en man vars sinne fylls av tankar på hämnd.

Titel: Bestraffaren & Älskaren 
Författare: Pia Kask
Förlag: Hoi förlag
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Adlibris, Bokus & Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel:  Del 1 Lisa Ahnlund  Del 2 Hanna K Schmitz

onsdag 12 augusti 2020

Den lilla bokhandeln i hamnen - Jenny ColganYtterligare en helt underbar bok av Jenny. Hon är mästare på feelgood enligt mig och hon är såklart en av mina favorit författare när det kommer till feelgood. Den lilla bokhandeln i hamnen, (hm,undrar varför den heter så?) är precis som hennes tidigare böcker, lättläst, underbar, charmig, men tack och lov inte sötsliskig.

Även i den här boken blandar Jenny humor med allvar, hon roar och oroar, ger oss förvecklingar som till slut landar där de ska. I ett lyckligt slut. 
Skottland kommer bara högre och högre upp på min önskelista på länder att besöka och det mycket tack vare alla mysiga miljöer hon bjuder oss läsare på. 

Om du gillar Jennys tidigare böcker så LÄS, har du inte läst tidigare böcker av henne så LÄS! 
Gillar du feelgood så LÄS!
JA, helt enkelt rekommenderar jag dig att LÄSA!
En feelgoodpärla du inte vill missa!

Jag rekommenderar dig att läsa del 1 först även om de är fristående.
Handling

Den ensamstående mamman Zoe är i desperat behov av att fly Londons hektiska storstadspuls. Hon vill skapa ett nytt liv åt sig själv och sin fyraårige son Hari. När hon får ett tips av sin vän Nina om ett jobb som barnskötare åt en familj i de skotska högländerna nappar hon direkt. De tre barnen lever rövare i den stora men nedgångna herrgården vid vackra Loch Ness. Pappan är änkling och har inte ork att ta hand om dem. Men Zoe låter sig inte skrämmas. Hon har länge drömt om det lugna livet på landet. Det är dessutom en bonus att Nina behöver lite hjälp med sin bokbuss!

Zoe och Hari börjar sakta känna sig som hemma i det lilla samhället. Men är böcker, frisk luft och nya vänners omtanke nog för att läka den trasiga familj de kommit till?

Tack Norsteds för recensionsexemplar

Författare:
Jenny Colgan
Titlel: Den lilla bokhandeln i hamnen
Utgiven av: Norstedts
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris

Storytel: Irene Lind
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

tisdag 11 augusti 2020

Den dolda vägen - Rebecca Dahlgren


En mycket lättläst bok som är fylld av äventyr, kärlek och vänskap som kryddas med magi, alver, folktro och sägner.
En genrer som jag egentligen inte läser så ofta men den här tilltalade mig då den inte var så komplicerad och språket fungerade bra. 
Unga vuxna står det som ålder och det tycker jag nog kan stämma riktigt bra.

Leija kunde inte släppa tankarna från artikeln hon just läst. Kunde det verkligen ännu finnas mytomspunna varelser dolda i de dimhöljda kullarna i väst? Hon beslutar sig för att forska vidare och tillsammans med de irländska männen, Eamonn och Garbhan, möts Leija av en välbevarad hemlighet. En profetia tycks vänta på just dem.

Gåtorna hopar sig men svaren är desto färre och någon gör allt i sin makt för att hindra dem från att upptäcka sanningen. Den dolda vägen välkomnar läsaren in i en spännande värld fylld av äventyr, kärlek och magiska väsen.

Det sägs att Kelternas magi dog ut …”
Leija kunde inte släppa tankarna från artikeln hon läst. Fanns det ännu mytomspunna varelser dolda i de dimhöljda kullarna i väst? Människor som minns berättelserna om slottet i sin prakts dagar där keltiska och nordiska riddare utbildades till att skydda sina länder?


Hon måste upptäcka platsen med egna ögon. Biljetten bokas, hon ska ut på även
tyr!

Författare: Rebecca Dahlgren
Titlel: Den dolda vägen
Utgiven avVulkan 
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  Adlibris 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig