lördag 31 augusti 2019

Planeten Frank - David Yoon


Tack bonniercarlsen för att jag fått förhandsläsa  💓
Boksläpp 12/9 -  2019

Trots att den här boken går under genren skönlitteratur barn och ungdom: kärlek och relationer, så skriker jag ut LÄS DEN !!!!!
Jag bara älska den... hur jag än försöker mig på att beskriva varför så tar det stopp...
Den är... kul...annorlunda...charmig...knäpp men alldeles underbar.

En historia om två vänner, som på grund av föräldrarnas motstånd till att dejta icke koreaner måste hitta en lösning. Det blir ett fejkat dejtingschema, klockrent eller? Det tror i alla fall Frank Li.

Man kan inte annat än älska det rappa språket som David skriver på och de härliga huvudkaraktärerna; Frank Li, Will Lee - men som numer heter Q och Joy Song.

Sammanfattning: En charmig, romantisk roman om den första kärleken och dess komplikationer och glädjeämnen men också om att våga vara ärlig, våga vara den man är.
Från förlagets sida
Frank Li går sista året i high school och är en ”Limbo”, hans ord för koreansk-amerikanska tjejer och killar som hamnar i glappet mellan sina föräldrars traditionella värderingar och den egna uppväxten i södra Kalifornien.

Hans föräldrar har en tydlig regel när det gäller dejting: träffa bara koreaner, vilket ska visa vara knepigt när Frank blir kär i Brit Means, som är smart, vacker – och vit. Franks Limbokompis, Joy Song, är i en liknande knipa, så de två ingår en pakt: De ska låtsas att de dejtar varandra så att deras föräldrar lämnar dem ifred. 

Till en början tycker Frank att det är en oslagbar plan, men snart börjar han undra om hans fejk-dejting-idé verkligen är så bra och om han någonsin har förstått det här med kärlek, eller sig själv, över huvud taget. 

Författare: David Yoon 
Titlel: Planeten Frank
Utgiven avbonniercarlsen
ISBN9789178032235
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hostorsdag 29 augusti 2019

Så nära barfota - Marie Hedegård


Tack Lindlöws förlag för att jag fick chansen att läsa den här berättelsen. Helt ärligt hade jag nog inte reflekterat på att läsa den om den inte helt plötsligt ramlat in i min brevlåda.
Jag är nog en sådan där läsare som först dras till färgglada bokomslag och sedan läser vad de handlar om...

Det här är en underbar berättelse om en helt vanlig medelålders kvinna som bestämmer sig för att våga se efter om livet har något mer att erbjuda. Hon känner att hon stagnerat såväl inom kärlekslivet som på sin arbetsplats, så hon griper tillfället i akt och packar sin väska och drar till Afrika, till Ghana din en gammal väninna flyttat.

En mycket lättläst och charmig bok som har sina twister både här och där.
Den beskriver vänskap men också vikten av att våga vara ärlig mot sig själv men också mot andra i sin omgivning och att inte leva i förnekelse.
Det finns många härliga person- och miljöbeskrivningar i den här boken och jag gillar dem starkt. 

Sammanfattningsvis: En underbart historia som både berör och väcker tankar. 
En strålande debut och jag ska snart kasta mig på del 2 som heter Dit vägen bär


Från förlagets sida
ELLEN sover alltid med trosorna på. Hon vill inte att hennes man tar i henne längre. Som nygifta flyttade de in i radhuslängan. Nu är båda barnen utflyttade och omställningen är smärtsam för Ellen.Mannen fortsätter oberörd med sina fritidsintressen medan Ellen känner sig vilsen. Hennes väninna Cathrine, som inte har några barn, lyckas få med Ellen på en spahelg. Utanför hemmet finns både lockelser och lindring men hemkomsten blir bara smärtsam för Ellen. En dag får hon ett mejl från sin väninna Lana, som förälskat sig i en afrikansk man och flyttat till hans hemby i Ghana. I brevet står det: Kom hit och hälsa på! Ellen känner att hon inte har något att förlora. Hon köper en flygbiljett och tar steget ut idet okända.


Författare: Marie Hedegård
Titlel: Så nära barfota
Utgiven av: Lindelöws 
ISBN:9789188753120
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se
Storytel: Uppläsare: Katarina Lundgren - Huggonsdag 28 augusti 2019

Längtansresan - Emelie Ljungberg


Jag fick förfrågan från Emelie om jag skulle vara intresserad av att läsa och recensera hennes bok Längtansresan. 
Jag är så oerhört tacksam att jag svarande ja på den frågan, för i ärlighetens namn kanske jag inte hade valt att läsa den annars.
Nu kan jag bara uppmana alla jag känner att läsa den, oavsett om du har barn eller är i liknade situation som Emelie och hennes Tobias fått uppleva. 
Ett mycket viktigt ämne där många kämpar i tysthet då det inte alltid bara är att säga "Nu skaffar vi barn"
Vilken ynnest det är att vi får möjligheten att få följa deras resa genom hopp och förtvivlan, men även den styrka som driver dem att inte ge upp, längtan efter ett barn. Deras kärlek till varandra som ger dem kraft att fortsätta kämpa.
Författarens sätt att beskriva sin känsla över den vanmakt och all besvikelse som de ställs inför är så oerhört naket och välskrivet, och så starkt berättat. 
Boken är så välskriven på ett lättsamt sätt, det är korta kapitel med ett mycket bra driv som gör att jag inte lägger i från mig boken förrns den är utläst, och där sitter jag med en känsla av tomhet, men även med en helt ny förståelse till ofrivillig barnlöshet.
Hoppet är det sista som överger oss, är verkligen ett passande ordspråk till Emelies kamp.
Sammanfattningsvis: Välskriven, stark och gripande, en berättelse om ett mycket viktigt ämne som berör.

Från förlagets sida
Längtansresan är en självbiografisk roman om ofrivillig barnlöshet. Det är en berättelse om en sorg som aldrig tar slut, om ett utanförskap som är svårt att förstå för alla som har barn och om att leva med en längtan efter barn som dagligen gör sig påmind. 
Boken tar dig med på en personlig och mödosam resa genom ett liv som inrättas efter menscykeln, och där hormoner, starka mediciner och resor till en klinik utomlands blir vardag. Du får följa Emelie genom flera IVF-försök, upprepade missfall, immunologisk utredning i Aten, äggdonationsförsök och en tröstlös väntan på barnet som aldrig kommer. 
Gränserna för hur långt hon är beredd att gå förskjuts hela tiden och känslor som ilska, avund och bitterhet hotar att ta över. Men det är också en berättelse om mod, envishet och ett hopp som vägrar att låta sig slås ner. 
”Det här är en bok – inte bara för de som är ofrivilligt barnlösa – utan även för oss andra: föräldrar och syskon, släkt och vänner, personalchefer och arbetskamrater, grannar och Facebookvänner. Vi som inte förstått, men som genom den här boken får kunskap. Vi som inte har kunnat sätta oss in i hur stor och omfattande längtan efter ett barn och en familj kan vara.”  Margareta Björndahl, fil dr, pensionerad rektor och testläsare av Längtansresan
Författare: Emelie Ljungberg
Titlel:Längtansresan
Utgiven av: Idus förlag
ISBN:9789188964786
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

måndag 26 augusti 2019

Det lilla galleriet i solen - Marie Sammeli

Hur ska man beskriva en bok när man känner att superlativen inte räcker till?
Jag måste utfärda en varning...  börjar du läsa så kommer du inte att lägga den i från dig, så ha gott om tid, tänd ett ljus, koka en kopp te och kryp upp i din favorit fåtölj och njut.
I min värld är det här en av de absolut bästa feelgood böcker jag läst som är skriven av en svensk författare, i gott sällskap med Emma Hambergs böcker om Rosengädda och Marianne Cedervalls böcker om Majvor och Hervor.
Jag drar snabbt paralleller till Jojo Moyes och Lucy Dillon som är mina favoriter inom feelgood genren och Marie står med flaggan i topp med sin debutroman. 
Du får en mysig, härlig och väldigt charmig bok som har allt! Kärlek, problem, lite hundar och massor med förvecklingar. En bok som ger energi.
Ett lätt och trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt.
För mig måste en feelgoodbok innehålla:
  • intressanta karaktärer,
  • en historia som har ett innehåll
  • det ska finnas skratt 
  • det får gärna finnas problem, men inte för mycket 
  • inte för gullig men gärna lite lagom söt 
  • den ska ge mig lugn och välbehag 

Sammanfattningsvis: Feelgood som innehåller precis allt du önskar dig!
Börjar du läsa så slutar du inte förens boken är slut, och då med en stor suck och ett neeeej jag vill ha mer.

Från förlagets sida
Det lilla galleriet i solen är en berättelse om att börja om på en helt annan plats där inget blir som man förväntat sig. En bok om oväntade vänskapsförhållanden, en ouppfostrad hund, en attraktiv veterinär, en berömd tavla och ett litet galleri i solen…
Julias liv går inte riktigt som hon har tänkt sig, den glimrande karriären i PR-branschen i Stockholm går allt annat än glimrande.
När hennes man Tom kommer hem och berättar att han har fått ett erbjudande om jobb i Kapstaden så finns egentligen inget att fundera på, det är klart de ska åka – hon, Tom och deras son Theo – till äventyret i solen. Om hon nu bara hade varit en äventyrare…
Samtidigt som Julia kämpar för att bygga upp ett nytt liv i Kapstaden inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför är Tom så grinig hela tiden? Grannen, galleristen till Det lilla galleriet, måste hon hacka på henne om varenda småsak? Vad krävs egentligen för att komma med in i gemenskapen på skolan? Skulle inte livet i solen vara mycket lättare?
Författare: Marie Sammeli 
Titlel:Det lilla galleriet i solen
Utgiven av: Bladhbybladh 
ISBN:9789188917041
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus
Adlibris

Storytel: Uppläsare: Gunilla Leining
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

söndag 25 augusti 2019

Nu stormar det i dalens famn - Ewa Klingberg

Tack till Historiskamedia och Ewa Klingberg för recex.

Det här är en feelgood bok att krypa upp med i soffan, tända ett ljus och bara gotta ner sig med eller slänga sig i en hängmatta och njuta av solen och chilla. Eller som jag gjorde, jag lyssnade på den i en solstol på ön Karpathos i Grekland.

Som vanligt lyckas Ewa med en mysig, härlig och väldigt charmig bok, vi får fortsätta att träffa gänget bakom Tranans begravningsbyrå och de dråpligheter de stöter på.

Ewa skriver med ett lätt och trevligt språk och beskriver både personer och miljöer på ett mycket skickligt sätt så jag ser allt framför mig, allt från snödrivor till det nylagda golvet i butiken.


Ett tips: Läs böckerna i rätt ordning då du följer det härliga gänget och deras förehavanden på Begravningsbyrån Tranan.

Du kan läsa mina tankar om de tidigare böckerna här på bloggen.
Där rosor aldrig dör och Blott en begravning

Sammanfattning: Den blir samma omdöme som de tidigare böckerna i serien.
Feelgood när den är som bäst! Du skrattar, du förvånas och du MÅR BRA! Handling
Det har hunnit bli nytt år på begravningsbyrån Tranan. Sandra har tillfälligt gett upp tanken på att återvända till sitt gamla liv. Dagarna fylls av nya dödsfall, anhöriga med besynnerliga önskemål och fortsatt renoveringsstök.

Motgångarna är många och den nyetablerade b yrån på andra sidan staden konkurrerar om kunderna. Men när våren nalkas spirar både knoppar och kärlek i Tranås. Vågar Sandra ändå hoppas på en ljus framtid?

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Ewa Klingbergs blogg Holavedsbrudar

Författare: Ewa Klingberg
Titlel: Nu stormar det i dalens famn
Utgiven avHistoriskamedia
ISBN9789175459820
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Lyssna StorytelUppläsare Rachel Molin


Sigillet, Helga Gregorius - Helena Sigander


Tack till Helena Sigander för att jag fick läsa din fina bok om Helga.
Jag vill ge författaren Helena Sigander en stor eloge för en mycket gedigen research, det gör att boken känns mycket trovärdig och den ger mig en intressant inblick i en del av Sveriges historia.
Boken beskriver två olika kvinnosaksbekymmer under tidigt 1900 tal, där vi bland annat får följa kvinnors kamp för rätten att få behålla ett oäkta barn men även för kvinnors kamp i en del politiska frågor i samband med unionsupplösningen och sedermera kvinnlig rösträtt.

Helena lyckas på ett förnämligt sätt skildra de ogifta mödrarnas kamp i ett Sverigeunder den tidsepoken, oavsett från vilken bakgrund de kommer eller vilken ålder de har. De har trots allt ett gemensamt bekymmer, de har blivit övergivna av det väntade barnets fader och ska bli tvungna att adoptera bort sina barn.

Språket är oerhört vackert och jag gillar de korta kapitlen med de korta meningarna, det ger boken ett bra driv och flyt. Persongalleriet är lagom stort och personskildringarna känns äkta och är mycket målande. Jag tycker även mycket om miljöbeskrivningarna,
Det är högt i tak. Tapeten med sirligt avbildade rankor av löv och band på, möbeltygerna och en avlång matta, går i grönt. Ett vackert rum, vilket jag kunde ha förmodat. Ändå överraskar stuckaturerna, de välvda fönsterbågarna, de nätta möblerna i empirestil. Ljus flödar in från två håll och jag kan föreställa mig morgontimmarna droppa guldstänk överallt innan det blir full dager. S.33 

En karusell av känslor åker runt i mitt bröst. Vrede och hat men också saknad och längtan tillbaka till vår djupa vänskap. Hon betydde allt för mig en gång innan hon blev besynnerlig och fattade agg till mig utan att jag förstod hennes baksluga planer. Min ensamhet blev en sjukdom. Jag förde inbillade samtal med henne. Hörde jag en röst bakom mig, vände jag mig om med utsträckta armar. Det var aldrig Karolina. När vi äntligen träffades var hon besk och butter mot mig fast det var hon som stulit min kärlek. s.72
Bokens titel är brilliant då den faktiskt har en dubbelbottnad betydelse, mycket snyggt tycker jag.
Sammanfattning: Intressant historia som är väl värd att läsas. Det här är del två om Helga Gregorius. Hade jag vetat att det fanns en del före denna så hade jag valt att läsa den först. Jag tror jag hade förstått berättelsen bättre.
Del 1 heter Dosan

Handling
Helga Gregorius är gravid med sin älskare Fritz barn. Hon lämnar maken, pastor Gregorius, och Stockholm. I Karlstad bor hon tillsammans med kvinnor som liksom hon har en oäkting i magen. Helga får upp ögonen för bristen på rättigheter för kvinnor. 

Året är 1905. Unionsförhandlingar mellan Norge och Sverige pågår i Karlstad. Helga hamnar i händelsernas centrum och spelar en avgörande roll för freden. I den svenska delegationen ingår både Fritz och Helgas ungdomssvärmeri Carl-Evert. 
Kärleken till Carl-Evert väcks men Helga tyngs av samvetskval gentemot pastor Gregorius. 

Författare: Helena Sigander
Titlel:Sigillet, Helga Gregorius 
Utgiven av: Exilium förlag
ISBN:9789187511530
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Storytel: Uppläsare: Malin Wahlstedt
Läs även andra bloggar om boken