onsdag 31 maj 2023

Med döden som gäst - Carin Hjulström
Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton driver plantskola i idylliska byn Säbyholm. Sommaren inleds med att Upplands-Bros rikaste man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal, inrymd i en lada intill Mälaren – samma lada som kommunen lovat byborna att få som hembygdsgård. Morgonen efter kalaset hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita får utredningen på sitt bord och som vanligt dras även Siri in.Anton har alltid undrat vad som hände hans föräldrar när de försvann på Kilimanjaro för drygt tjugo år sedan. Han och flickvännen Cecilia vill ta reda på mer och beger sig i denna fjärde bok i serien till Tanzania, där bilden av vad som hände sakta växer fram. Den senaste delen i serien, julberättelsen När snön faller vit, kom enbart ut i digital utgåva.Det här är fjärde delen i den här underbart charmiga och lättlästa serien. För att verkligen få den bästa läsupplevelsen rekommenderar dig att läsa dem i rätt ordning. Vi följer ett gäng karaktärer och man får en bättre förståelse om man hänger med dem från start tror jag.
Carin skriver med ett fint flyt och med mycket humor och glimten i ögat. Hennes dialoger och rappa repliker gillas skarpt.
Karaktärerna Siri, Olle, Anton och Cecilia börjar nästan att kännas som en familj och jag längtar redan efter nästa del. Kommer Anton och Syrakusa att fortsätta hänga med varandra?  Den här blandningen av feelgood med en touch av spänning är precis det som behövs i vardagen. Myspys som rekommenderas! 

Författare: Carin Hjulström
Titel: Ett lik för mycket
Ljudbok - Gunilla Nyroos

Ljudbok: Gunilla Nyroos

Parasiten - Sofie Sarenbrant


Brända kvarlevor av en kropp hittas en varm sommardag på Drottningholm. Vid offret finns en dödslista. Kriminalinspektör Emma Sköld är det sista namnet av fem.

Parallellt med utredningen rullas ett tjugo år gammalt fall upp, där en mamma åkte till akuten med sitt spädbarn och hamnade i häktet. Vad har det förflutna med mordet att göra? Det är upp till Emma med kolleger att stoppa förövaren innan fler råkar illa ut. Och slutligen även hon själv.

PARASITEN är den elfte fristående delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. På sitt karakteristiska sätt skildrar Sarenbrant samhällsaktuella teman. Parasiten handlar om när livet slås i spillror över en natt. Om hämndbegär, såriga syskonrelationer och en familjetragedi som får katastrofala konsekvenser.

Jag har tyckt att de senaste böckerna i den här serien inte riktigt har hållit hela vägen in i mål, men det gör definitivt den här delen.
Sofie är enligt mitt tycke otroligt skicklig på att fånga in läsaren och sedan bibehålla intresset hos mig som läsare.  Sofie hittar alltid nya spännande vinklingar från samhällets fram och baksidor att belysa och i den här delen tar hon upp skakvåld, missbruk och könsbyte.

En spännande och bra bok från sida ett med bra karaktärs - och miljöbeskrivningar och många karaktärer dyker upp från tidigare böcker så därför rekommenderar jag dig att läsa böckerna i rätt ordning för bästa behållning.

Titel: Parasiten, Emma Sköld (del 11)
Författare: Sofie Sarenbrant
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Förlag: Bookmark Förlag

I södra Norrland väntas regn - Cecilia Klang


Femtiotreåriga Susanne Åkesson har ägnat sitt liv åt att ta hand om hemmet, sambon Lars, barnen och sin ensamstående mamma. Men när sönerna sedan länge är utflugna, mamman plötsligt dör och Lars förtidspensioneras från chefsjobbet på fabriken är det ingen som behöver henne längre. Susanne funderar över vad hon ska göra med sitt liv, utan egna pengar och ett riktigt jobb och med Forshammarbornas dömande blickar i ryggen.

I sin mammas nedgångna sommarstuga hoppas hon på att få vara ifred och hitta sig själv, men det enda hon hittar är minnen från sin egen barndom och från mammans till synes innehållslösa liv. Och när termometern stadigt visar trettio grader, väderleksrapporten är den enda underhållningen och den lokala butiksinnehavaren Lotta ständigt flåsar henne i nacken undrar Susanne om hon fattat fel beslut.

Kanske borde hon bara ha fortsatt som förut? Eller är det så att livet, till skillnad från vädret, inte alls går att förutse? När man minst anar det kan det komma en storm, ett solsken eller en man som vill paddla kanot.

I södra Norrland väntas regn är den andra delen i serien om bruksorten Forshammar och den fristående fortsättningen på Kan innehålla spår av Tommy Roos. Det är en varm berättelse om livsval, familjehemligheter och det svåra i att hitta sig själv på en plats där alla redan tycks veta allt om vem du är.


Om jag gillade första boken Kan innehålla spår av Tommy Roos  så är det inget mot hur jag älskar den här.
Jag säger bara Cecilias sätt att skriva på är så underbart på alla sätt. Det är enkelt, men med ett fantastiskt driv, med rappa dialoger och med enormt stor igenkänning. 

Det är en varm berättelse som går rakt in i själen om att lämna gamla hjulspår och hitta sig själv och och komma till insikt med vad man vill få ut av livet. Att det dessutom bjuds på en och annan familjehemlighet gör ju det hela helt underbart.

Jag rekommenderar varmt den här boken, som är välskriven, berörande och som gav mig många skratt. Jag har även lyssnat och Marie Richardson läser den mycket bra.
Kommer det någon mer bok om dessa underbara karaktärer måntro?

Titel: I södra Norrland väntas regn 
Författare:  Cecilia Klang
Förlag: Bokförlaget Polaris
Ljudbok: Marie Richardsonmåndag 22 maj 2023

En bra dag att dö - Carina Bergfeldt276 gånger har pastorn Jim Brazzil suttit i dödens väntrum. Han har lyssnat på bekännelser i elfte timmen – den dödsdömdas sista stund, när allt väller upp och man måste berätta. Nu är Jim själv den döende mannen, redo för sin sista bekännelse. Och det är Carina Bergfeldt som fått förtroendet att lyssna.

Den svenska journalisten och den amerikanska fängelsepastorn tillbringar två veckor tillsammans. I sitt hus på landsbygden i Texas delar han med sig av sina unika livsvisdomar om död och sorg, men också om kärlek, försoning och hopp. Genom Jim Brazzils ovanliga historia försöker Carina Bergfeldt även förstå sig själv och sina erfarenheter. Hur ska man leva sitt liv? Kan man alltid förlåta? Och vilken dag är egentligen en bra dag att dö?

Carina Bergfeldt skriver väldigt lättläst om ett extremt svårt ämne. Det som gör boken intressant är dels hennes samtal med Jim. Hur hon lyssnar in och vågar ifrågasätta och dels alla känslor som finns. 

En berättelse som är skickligt och så fint berättad av Carina som jag inte orkade sträckläsa då den griper tag ens innersta och
 som får mig att fundera mycket.

Titel: En bra dag att dö 
Författare:  Carina Bergfeldt
Förlag: Forum
Ljudbok: Mirja Turestedt

Bridget och Klara - Sandra Selling


Klara ser ut över världen, sin inre värld och den yttre världen från sitt soffhörn i radhuset där hon bor med sin man och deras två barn. Hon kämpar med GAD - generaliserat ångestsyndrom som påverkar hennes vardag och sonen Nils har "ett gäng diagnoser": atypisk autism, ADHD och OCD-tvångssyndrom som påverkar skolgång och kompisliv bland annat. Vi får också möta maken Pär och dottern Nåva. I familjen ingår ett gäng fyrfota som har stor betydelse för Klara.

Vi följer Klara och hennes familj genom vardagslivet, yogapass, hundpromenader, grannosämja, fredagsmys, sorg och allt som hör livet till. Med ångesten som följeslagare blir livet en kamp.

Men något mycket märkligt och genomgripande sker som ska ställa allt på ända och förändra Klaras uppfattning av livet på ett radikalt sätt. Klara möter en mycket oväntad "andlig lärare" som heter Bridget. De två ger sig ut på en inre resa som också speglar sig i det yttre. Vad är vi och vad är vår värld? Klara får vägledning med en stor dos humor och medkänsla och inget blir sig likt igen.

Tack Sandra för att jag fick läsa din bok.
Det är en mycket speciell bok som är lättläst och på sina håll rätt intressant. För mig blev det lite väl mycket andlig och och religiöst men samtidigt tankeväckande.
En bok som berör en del men som inte riktigt är min grej.


Titel: Bridget och Klara
Författare: Sandra Selling
Förlag: Lava 

Sällskapet - Sarah Penner1873. På ett övergivet slott i utkanten av Paris är en mörk seans på väg att äga rum, ledd av den hyllade och välkända spiritisten Vaudeline D’Allaire. Hon är flitigt anlitad av både änkor och utredare för att tillkalla mordoffers andar och fastställa identiteten på de personer som dödat dem.

Lenna Wickes har kommit till Paris för att finna svar om sin systers död, men för att göra det måste hon omfamna det okända och övervinna sin egen skepsis mot det ockulta. När Vaudeline åker till England för att lösa ett uppmärksammat mord följer Lenna med. Men när de tillsammans med de mäktiga männen i Londons seanssällskap börjar nysta i mysteriet börjar de misstänka att de inte bara är på väg att lösa ett brott utan även är intrasslade i ett själva ...


En bok jag hade enorma förväntningar på men tyvärr nådde den inte upp till hennes förra bok Giftmakerskan. 
Kanske hade jag för höga förväntningar eller också läste jag den vid fel tidpunkt. 
Jag upplever att författaren har gjort en gedigen research och det är bra då den till viss del är baserad på verkliga händelser.

Sammanfattningsvis så är boken intressant men aningen flummig och lite väl övernaturlig här och där. 
Den är absolut inte dålig och jag tycker absolut att du ska läsa den. 
Titel: Sällskapet
Författare: Sarah Penner
Ljudbok: Sofia Berntson
Förlag: Harper Collins


Blåklockor som klingar på natten - Linda Rakka


Betsy och Sam driver ett pensionat i den välbesökta sommaridyllen Sparvdalen vid Göta kanal, men paret lever samtidigt ett mörkt dubbelliv som de gör allt för att dölja.

John har lovat sin bortgångna mormor att överlämna en släktklenod till hennes syster Iris, som bor i kaptensvillan i Sparvdalen. Men när han anländer dit upptäcker han att Iris är spårlöst försvunnen och någon annan har flyttat in i huset. John bestämmer sig för att stanna kvar och undersöka vad som har hänt.

Märkliga saker börjar att hända och det blir snart uppenbart att ingen längre går säker. För vem kan du egentligen lita på om inte ens dina närmaste grannar är de som de utger sig för att vara?"Blåklockor som klingar på natten" är den första delen i pusseldeckarserien "Morden vid Göta kanal". Vi får följa invånarna i det fiktiva området Sparvdalen vid Göta kanal utanför Linköping, där alla tycks dölja en hemlighet, eller två.

Vilken härlig pusseldeckare, den kryper in under skinnet från start och stannar kvar där under hela läsningen. 
Intressanta karaktärer som får mig att fundera på 
vad är det för människor som bor i den idylliska Sparvdalen?  Är de verkligen så oskyldiga som det verkar? 
Den här härliga cosy crime deckaren har även en stor portion av humor och värme samt en rad oväntade tvister och vändningar. 

Titel: Blåklockor som klingar på natten 
Författare: Linda Rakka
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Förlag: Wordaudiopublishing- Wapi

Jag går nu tror jag - Inger Lernevall

”Det är första kvällen ensam i stugan, första dagen i min nya ensamhet, klart att det är svårt. Jag måste ha lite tålamod med mig, måste försöka vara lite snäll. Måste hitta sätt att hantera det som har hänt och som har slagit mitt liv i spillror.”

Lotta har hals över huvud lämnat allt och tagit sin tillflykt till sommarstugan. Mitt i livet. Kan man trycka på paus då? Omstart? Är det värt att riva upp allt eller finns det något att laga? Sveket bränner i henne och hon ifrågasätter inte bara sin omgivning utan kanske allra mest sig själv.

Det här är en roman om relationer som inte gick att lita på. Om att bli långsamt manipulerad utan att förstå vad som händer. En roman om att tappa bort sig själv och att hitta tillbaka.

En bok där språket tilltalar mig ihop med de rappa dialogerna, härliga dramaturgin samt en att den engagerar gör att den blir till en bladvändare.
Jag tror att det finns en hel del saker som känns igen hos många i Lottas tankar och att allt inte alltid är svart eller vitt i en relation.
Fint berättat med ett tänkvärt innehåll ,att man ska ta vara på sitt liv och leva det här och nu, trots att det kan kännas skrämmande.Titel: Jag går nu tror jag 
Författare: Inger Lernevall
Ljudbok: Linda Santiago
Förlag: Bazar

Sömmerskan och friheten - Karin Härjegård

Livet har blivit ljusare för Helena, som tog sin tillflykt till Härjedalen när hennes liv kraschade. Nu gräddar hon våfflor i det mysiga våffelbruket om dagarna, men hon längtar efter mer. Och så får hon upp ögonen för det gamla gula huset, där Hilda – kvinnan som förr i tiden drev våffelbruket – en gång bodde. Men vem var Hilda egentligen?

I början av 70-talet lever Hilda och hennes man på den stora gården i Fjällnäs. Men äktenskapet är inte lyckligt, och det enda som håller Hilda vid liv är våffelgräddningen och mötet med gästerna. Det hon helst av allt vill göra är att sy.

När ett filmteam från Stockholm plötsligt dyker upp, och Hilda lär känna skådespelarna och de andra i produktionen, vänds allt upp och ner. Har Hilda det mod som krävs för att våga förändra sitt liv?


Sömmerskan och friheten är en vacker feelgoodroman med sorgkant, och den fristående uppföljaren till Karin Härjegårds succé Kallbaderskan bland fjällen.

En härlig uppföljare som även den har allt som jag vill ha i en feelgoodare, härliga karaktärer, underbara miljöer, familjehemligheter och framför allt värme.
Den är skriven med känsla och har både djup och charm som blandas upp
med sorg, hopp, glädje och vänskap på ett ödmjukt sätt. 
En bok om att hitta sig själv och att komma tillbaka till livet stärkt och hoppfull.
Feelgood rakt igenom på alla sätt! 

Jag har lyssnat och gillar Maries sätt att läsa. Hon gör det verkligen inkännande och proffsigt.

Titel: Kallbaderskan bland fjällen 
Författare: Karin Härjegård
Ljudbok: Marie Richardsson
Förlag: Printzförlag

Kodnamn Safir - Pam Jenoff


1942. Hannah Martel har med nöd och näppe lyckats fly från Nazityskland efter att hennes man dödats i en pogrom. Hon tar sig till sin kusin Lily, som bor med sin familj i Bryssel. Men tillvaron för judar är svår även i Belgien, och Hannah söker desperat efter ett sätt att ta sig ut ur det ockuperade Europa. Men det är svårt, och hon tvingas återvända till det riskfyllda underjordiska arbete hon trodde att hon lämnat bakom sig.

Hannah går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen, som leds av en mystisk kvinna vid namn Micheline och hennes lika gåtfulla bror Matteo. När Lily och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz inser Hannah att hon är den enda som kan hjälpa dem. Hur mycket är hon villig att offra för att rädda människorna hon älskar?

Kodnamn Safir är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är en drabbande roman om mod, kärlek, familjeband och kvinnors orubbliga motståndskraft.

En fantastisk bok som griper tag i mig från första sidan. Det är en 
fängslande berättelse om överlevnad, svek och mänskliga relationer som berör på djupet. Om hur beslut måste fattas och hur människans lojalitet kan sätts på prov under de mest ofattbara omständigheter

Kodnamn Safir gick rakt in i mitt hjärta.

Titel: Kodnamn Safir
Författare: Pam Jenoff
Förlag: Harper Collins nordic
Ljudbok: Callin Öhrvall Delmar

lördag 20 maj 2023

En väv av lögner - Kristin Fägerskjöld
Året är 1958 och på ett ålderdomshem i New York sitter en gammal kvinna som i hela sitt vuxna liv har levt med en väl bevarad hemlighet. Hon kallar sig Daisy White sedan flera årtionden och ingen på den här sidan Atlanten känner till hennes riktiga bakgrund. I själva verket är hon en svensk adelsdam som var en av huvudparterna i en uppmärksammad mordrättegång. Men vad var det egentligen som hände den där vintern 1897 på herrgården utanför Norrköping då hennes blivande svärfar dog? Och hur kunde allt gå så fel att hon fick lämna Sverige under förnedrande former och ändra sitt namn?

En väv av lögner bygger på den sanna berättelsen om Helga Fägersköld, men vilka drivkrafter som låg bakom dramat och vad som verkligen skedde är det ingen som vet säkert. Kristin Fägerskjöld har skrivit en roman ur sin släktings perspektiv i ett försök att skildra den gripande händelsen.

Kristin Fägerskjöld har skrivit ytterligare en fantastisk bok som berör. Den har det mesta som en riktigt bra bok ska ha enligt mig, ett tänkvärt innehåll som berör, men dessutom måste det finnas kärlek och sorg men även glädje och realism. Viktigt för innehållet är även miljöbeskrivningar och levande karaktärer.

Jag hade lite svårt att komma in i den...men när jag väl gjort det så var det sträckläsning och en helt galet bra bok.
Trots för mig en liten svagare inledning så är detta en riktigt fin och härlig läsupplevelse.

Författare: Kristin Fägerskjöld  
Titel: En väv av lögner
Utgiven av: Norstedts
Ljudbok: Anna Maria Käll

Lyckliga gatan - Cassandra Brunstedt

Amits ankomst till Sverige närmar sig. Gården är så gott som färdigrenoverad, Shirin har hyrt ut sin lägenhet i stan och skärgårdsretreatet är fullbokat hela sommaren. Ella kan knappt förstå hur bra allt blev till slut!

Men när Amit anländer möts de inte alls i den himlastormande återförening som Ella sett framför sig. Hon har svårt att tyda hans signaler samtidigt som hon själv har fullt upp med att planera dagarna på gården. Ella stöter dessutom allt oftare på journalisthunken Ruben. Han är inte bara nyseparerad och kontaktsökande utan också väldigt snygg. Varför bryr hon sig om honom nu när Amit äntligen är här?

En sak är säker. Det var inte så här Ellas nya harmoniska skärgårdsliv skulle bli.

Lyckliga gatan tur och retur är uppföljaren till den rosade debuten En enkel till Indien och handlar om den ädla konsten att omfamna nuet och lära sig leva mitt i det kaos som vi ibland kallar livet. Om naturens läkande krafter och att alla vägar, förr eller senare, leder oss hem.


Jag älskar Cassandras sätt att gestalta sina karaktärer och hur hon med en härlig känsla ger mig bilder på de miljöer hon tar oss med till.
Den här boken fortsätter där den förra slutade och vikten av att våga ta steget och göra en förändring som inte alltid är så lätt.
Cassandra skriver på ett insiktsfullt sätt med värme och fin känsla. Hon har ett härligt driv och ett lättsamt språk som gör att man bara vill läsa mer och mer. En perfekt sträckläsningsbok i sann feelgoodanda, så här lagom till sommaren och semestern.

Jag rekommenderar dig att läsa Den första att du läser En enkel till Indien först. 
Tack för recensionsex

Titel: Lyckliga gatan
Författare: Cassandra Brunstedt
Förlag: LBförlagAllt du inte säger - Krillan Ahlsén

Iris Lund ser fram emot en lugn höst på Österlen, där hon nu bor permanent efter att ha bestämt sig för att behålla sin pappas hus. Hon skriver för en lokaltidning, och när en story kring ett komplicerat vårdnadsärende landar i hennes knä, ser hon chansen att visa framfötterna. När en av intervjupersonerna plötsligt hittas avliden dras hon in i en härva av lögner och känslomässig utpressning.

Samtidigt kommer hennes dotter Rosa ner för att bo hos henne efter att ha hamnat i fel sällskap, och Iris kämpar med deras relation. Snart förvandlas drömmen om en skön tillvaro med kärleken Mårten, till en jakt efter sanningen både om andra och henne själv.

Allt du inte säger är en psykologisk spänningsroman om ödesdigra beslut och om hur långt man kan gå för att rädda någon man älskar. Fristående fortsättning till Faller jag faller du som gavs ut 2022.

Faller jag, faller du är en psykologisk spänningsroman där du som läsare kastas rakt in i den spännande handlingen för att sedan stanna där under hela boken.
En bok som kryper in under skinnet och som mer än än gång tar oväntade vändningar och tvister finns det gott om. En alldeles lagom blodig spänningsroman som passar mig utmärkt.
Krillans sätt att skriva ger mer smak. Läs även Faller du faller jag.
 
Författare: Krillan Alsén 
Titel: Allt du inte säger

Stenängeln - Ewa Klingberg


Välkommen till Evigheten AB, här kan vad som helst hända!

En dag söker sjukhusprästen upp dödsdoulan Angelika. På stadens lasarett ligger den före detta sjömannen Douglas. Han har inte mycket tid kvar och har nyss blivit villkorligt frigiven. Angelika blir nyfiken på den gamle mannen, men inser snart att hans liv är höljt i dunkel.

I nya hemmet på Svaneholm finns Sebastian och hunden Freddy, liksom den före detta husfrun Nilsson som envisas med att fylla badkaret åt Angelika varje morgon. Men inte ens på hemmaplan råder lugn och ro, och när gränserna mellan det privata och det affärs- mässiga suddas ut växer Angelikas tvivel. Har Evigheten AB någon framtid?

Stenängeln är andra delen i Ewa Klingbergs nya serie Evigheten AB, en spinoff på succén Begravningsbyrån Tranan. Den kreativt sinnade Angelika möter människor som står inför döden och måste hantera situationer som kräver ett varmt och öppet hjärta.


Jag älskade serien om begravningsbyrån Tranan 
De som läst serien om den serien kommer snabbt att känna igen flera karaktärer från begravningsbyrån, men nu är det den före detta receptionisten Angelika som står i centrum. Och när det är Angelica som håller i taktpinnen så vet vi aldrig vart vi kommer att ta vägen. Vi får också veta hur det går för Sandra och hennes kolleger. För självfallet har de ett nära samarbete med Angelica.

Det här är en varm och kärleksfullberättelse. Dock tycker jag inte den här serien är lika bra som Ewas tidigare böcker.

Författare: Ewa Klingberg
Titel: Stenängeln
Ljudbok: Rachel Molin
Utgiven avHistoriskamedia

onsdag 17 maj 2023

Från och med nu - Martina Haag

Malin och Tanja träffas på en nyårsfest och ingår en pakt. Inom ett år ska de uppfylla alla drömmar de någonsin haft. Ingenting är för pinsamt, läskigt eller svårt. De ger sig ut på en resa som kommer att förändra dem för alltid.

Från och med nu är en berättelse om att befinna sig mitt i livet och inse att det inte kommer att vara för alltid. När ska man bli den person man är ämnad att vara? När ska man testa alla äventyr man har längtat efter, men inte vågat göra? Flyga över Grand Canyon, se slutet av kinesiska muren eller kyssa en främling högst upp i Eiffeltornet? Och någon gång i sitt liv måste man väl ändå sätta eld på den där julbocken i Gävle.


Det är också en berättelse om att riktig vänskap finns att hitta på de mest otippade ställen. Att det är oerhört svårt att vara människa ibland, men att det finns ett nytt liv att leva där ute bara man är modig nog att våga leva det.


Vilken underbar bok om att hitta sig själv och att det aldrig är försent att förändra sig och sitt sätt att tänka och leva. En bok med om djup vänskap, om kärlek och om att våga lita på sig själv och stå upp för sin egna vilja. 
Att hitta sitt självförtroende och att testa nya saker som egentligen är helt otippade att göra. 

Boken andas humor, glädje men även sorg allt blandat med härliga karaktärer ett lättsamt språk och snabba repliker.
Jag har skrattat men även fått mig en och annan tankeställare. 
LÄS OCH NJUT! 

Titel: Från och med nu
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget
Ljudbok: Martina Haag

tisdag 16 maj 2023

Där askan blommar - Phan Que Mai Nguyen

📕📕📕📕📕

Vietnam 1969. Systrarna Trang och Quynh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. De tar anställning på en av stadens många barer där de dricker, flirtar och umgås med amerikanska soldater. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot.

2016. Den föräldralöse Phong, son till en svart amerikansk soldat och en okänd vietnamesisk kvinna, bestämmer sig för att söka efter sina föräldrar. Han hoppas kunna lämna sin eländiga tillvaro i Vietnam och ta sig till USA.

Samtidigt i USA fattar Vietnamveteranen Dan, som fortfarande lider av krigets fasor, beslutet att tillsammans med sin fru resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna.

Dåtid och nutid flätas samman i denna oförglömliga och poetiska berättelse där huvudpersonerna får hantera konsekvenserna av beslut som fattades under brinnande krig. Där askan blommar är en rörande historia om hur en nedärvd tragedi kan omdefinieras med hjälp av kärlek, medkänsla och glädje.

🙋
🙋🙋🙋🙋
Romanen är Nguyen Phan Que Mais andra bok på svenska och följer upp succén När bergen sjunger från 2021. Det är en av de böcker som är nominerade till "Årets bok".
En bok som verkligen förtjänarar att slåss om den titeln.

Jag gillar årets boknomineringarna, det får mig att läsa böcker jag kanske inte valt annars och jag är så glad att jag läst "Där askan blommar. 
Berättelsen grep tag i mig direkt och med ett vackert språk, fina miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer blev det en bladvändare.
En finstämd roman med såväl kärlek, sorg och om längtan efter sin identitet.
Jag tycker mycket om den här familjeskildringen och dess sätt som den belyser de som stred men även de som försökte överleva. Den har lärt mig nya saker och gav mig en helt ny förståelse för Vietnamkriget.


Jag har även lyssnade på boken, och Gunilla Leining gör som vanligt en fantastisk inläsning.
Det här är en bok som jag varmt kan rekommendera.

Titel: Där askan blommar
Författare: Phan Que Mai Nguyen
Förlag: Historiska Media
Ljudbok: Gunilla Leining

söndag 7 maj 2023

Sarahs val - Marie H Lund


Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och har skickats att döma vid en liten tingsrätt i Norrland. I lugnet mellan fjället och älven har hon vågat närma sig minnena från det förflutna, och även funnit kärleken.

När Sarah kallas tillbaka till Stockholm ställs hon inför flera svåra val. Ska hon lämna Erik, pojkvännen som hon ser en framtid med, och sin mormor som inlett en knoppande influencerkarriär eller ska hon stanna och ge upp drömmen om att bli domare?

I huvudstaden finns också Christoffer, som krossade hennes hjärta men som nu vill ha henne tillbaka. Det andra året i Nordmyr är besluten att fatta flera och stora, men är Sarah verkligen redo att ta nästa steg?Sarahs val är den fristående andra delen i Nordmyrserien, en rolig roman med svärta som handlar om det vi alla ställs inför nödvändigheten att välja vår framtid och våra liv.
En dramatisk, rolig och mörk roman, om att bryta invanda mönster och ta itu med rädslor. Om att hitta hem.

En välskriven berättelse med många familjehemligheter, härliga karaktärer med möjliga och omöjliga relationer. Den buttre lagmannen Sven och den totalt galne mormodern är karaktärer som på alla sätt lyfter den här härliga boken.

Den har såväl allvar som humor och den hänger kvar ett tag efter jag läst den.
Läs den! Men läs del 1, Sarahs lag först för bästa behållning.

Och läs gärna min intervju med Marie finns på min blogg. Bokprataren: Marie H Lundh - Författarintervju

Titel: Sarahs val 
Författare: Marie H Lundh
Ljudbok: Frida Hallgren

Galgens bok - Thomas Enger

Ett underligt överfall: Eva överlever ett mordförsök i sitt eget hem. På golvet bredvid henne ligger en död man som hon överhuvudtaget inte känner. Och i hallen: en livrädd åttaårig flicka som inte säger ett ord.
Ett underligt försvinnande: Peter, en ensam och deprimerad man, tar ut en stor summa i kontanter och försvinner sedan spårlöst. Knappt två år senare ger han ifrån sig ett livstecken i form av ett mejl. Mailet leder till en kedja av händelser som får brutala konsekvenser för dem han älskar mest. Och inte minst för honom själv.
Ett underligt liv: Lille-Chris växer upp i ett mörkt och dystert hem präglat av en drunkningsolycka som hände när han var mycket liten.
Galgens bok är en thriller som tar ut svängarna och som får en att tänka på Harlan Coben eller Jo Nesbø på hans mera utflippade humör.
Vilken otrolig bra bok! Jag har sträckläst för den är verkligen spännande. Den har karaktärer som är väldigt speciella och oerhört intressanta att följa. Den har ett oerhört starkt driv och den är välskriven.
Jag har även lyssnat och kan verkligen rekommendera även att lyssna, det är Martin Wallström som läser.
Titel: Galgens Bok
Författare: Thomas Enger
Förlag: Wahlström & Wistrand
Ljudbok: Martin Wahlström


Den tysta fågeln - Nyström & Mohlin


En benbit hittas i ett fågelbo i Grums och väcker stor uppståndelse. Trettio år tidigare försvann tvillingarna Brodin mystiskt från en lekplats i den värmländska bruksorten. Kommer benet från en av pojkarna? Varför dyker det upp nu?

På gatan där tvillingarna bodde tar spekulationerna ny fart. När en man som varit borta länge återvänder sprider sig en obehaglig stämning i grannskapet. Något är i görningen.

Före detta FBI-agenten John Adderley – numera polis på länskrim i Karlstad – får den nyöppnade utredningen på sitt bord. Men han är splittrad. Att sköta en mordutredning och samtidigt ta hand om sin nioåriga brorsdotter sätter honom på helt nya prov.Författarduon Mohlin & Nyström är tillbaka med den tredje boken om John Adderley 

Boken håller ett högt tempo med en mix av högintensiv spänning och en intrig som är så rafflande att vi glömmer bort att andas. En bladvändare som både bjuder på halsbrytande spänning och berör på djupet. De varma människoporträtten och den skickligt flätade intrigen ihop med många oförutsedda vändningar gör boken omöjlig att lägga ifrån sig.
Läs gärna den här serien i ordning.
Del 1 Det sista livet
Del 2 Den andra systern

Författare: Mohlin -Nyström
Titel: Den tysta fågeln (del 3)
Utgiven av: Norstedts förlag
Ljudbok: Reine Brynolfsson