fredag 25 december 2020

Som skuggan följer Ljuset - Vibeke Olsson

Mina tankar
En intressant berättelse ur många aspekter, en bit svensk historia som är skriven på ett fantastiskt sätt med bra miljöbeskrivningar ett bra språk och personbeskrivningar som är oerhört levande och då särskilt fokuset på kvinnornas öde i Sverige på den tiden.

Jag tror att jag förmodligen hade gillat den här berättelsen om Bricken om jag läst de sex böckerna som är innan. Jag hade lite svårt att komma in i den och hittade inte rätt feeling. Det berodde definitivt inte på boken och bokens innehåll. Jag kommer garanterat att läsa de tidigare för jag gillade verkligen Vibekes sätt att skildra och beskriva. 


Om boken

1932, året efter skotten i Ådalen blir dramatiskt på Svartvik, först en sågverksstrejk där Svartviks arbetare står ensamma, sedan en massastrejk över hela Sverige.
Den ideologiska maktkampen mellan socialdemokratin och kommunismen präglar både strejkledningen och vardagslivet och skär rakt igenom Brickens familj.

Bricken är nu 63 år och funderar mycket över hur hon ska förmedla minnen, hopp och framtidstro till barn och barnbarn.
Mycket är osäkert och det är Bricken van vid ändå hade hon aldrig kunnat ana vad som ska hända hennes familj.

Som skuggan följer ljuset är Vibeke Olssons sjunde bok om sågverksarbetaren Bricken. De tidigare heter Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger och Som ett träd i skogen.

Tack för recensionsex 
Författare: Vibeke Olsson 
Titel: Som skuggan följer Ljuset 
Förlag: Libris
Omdöme: 💛💛💛💛 
Finns hos
BokusAdlibris , 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar