onsdag 30 juni 2021

Böcker med omdöme 5 från januari - juni 2021
Dags för halvårsbokslut.
Här kan du se alla böcker som jag har gett en 5 i omdöme från 1 januari - 30 juni.
Det har varit ett fantastiskt bokår hittills.

14 feelgood
10 spänning
 6 historiska romaner
 3 romaner
 1 biografi
 5 barn/ungdom


Klicka på länken om du vill läsa mer om dem.

Feelgood

Januari
   
Februari                  April                        April                      Maj
   
 Maj                       Juni                      Juni                      Juni
    
Juni                        Juni 
 

 

Spänning 

Januari                        Mars                      April                       April
    
 April                       Maj                        Juni                          Juni
      
Juni
 

Historiska romaner

Januari                     Mars                      Mars                     April
    
April                      Juni
 Romaner 

Februari               Mars                      Juni
  

Biografier

Mars


Barnböcker/ ungdom

Februari           Mars               Mars                    April                  April 
    

Monsterstationen - Katinka och pesten - Johan Elfner

Mina tankar
Jag kan inte annat än hålla med,

"Författaren har skapat en intressant och mångfacetterad fantasyvärld... Förutom att vara spännande och bitvis lite tokrolig, så handlar boken om att vara annorlunda, att lösa problem tillsammans"

BTJ, Johan Karlsson (Betyg 4 av 5) samma som av mig


Det här är en spännande berättelse med massor av humor och tokigheter. Jag gillar språket för det passar bra till åldersgruppen 9 -12 år. Hade jag fortfarande jobbat som lärare i de åldrarna hade jag garanterat haft den som högläsningsbok. 
Jag har inte läst den först men det gick bra ändå.

Boken
Katinka, Charlie och Fabo har öppnat ett café på Monsterstationen, där de serverar våfflor i mängder - monstervåfflor med ingredienser från Monsterland. Försäljningen går lysande och Charlie och Fabo måste åka till Monsterland för att köpa mer råvaror.

Under tiden som de är borta kommer den elaka Tyranius till Människoland för att förvandla alla människor till elaka monster. Han behöver en monsterarmé när han ska ta över tronen i Monsterland.

När svartörten når befolkningen är pesten lös. Hur ska Katinka, Jackson och tvillingarna klara ut det här? Och när det dessutom visar sig att monstervåfflor ger oönskade effekter på människor, som till exempel sju fingrar, blir det bråttom att hitta ett botemedel!

Spänningen är hög i Monsterstationen: Katinka och pesten, som är en fantasifull berättelse med färgstarka karaktärer.

Titel: Monsterstationen - Katinka och pesten 
Författare: Johan Elfner
Förlag: ordalaget.se
Omdöme: 4 
👾👾👾👾/5

Äppelmannen - Anne Mette Hancock

Mina tankar
Anne har gjort det igen. Jag säger bara WOW. 
Hatten av för den här uppföljaren till Likblomman. 
Spänning, intrig och gestaltning, allt är klockrent och superbra.
Anne drar oss med i ett rasande tempo som bara ökar under bokens gång och du är fast från sidan 1. 

Läs den här!
Du får ett en bok som håller högt tempo och som när du tror att du vet...så händer det något nytt som gör att du bara gapar av förvåning. De
n är spännande och upplösningen ja den du! 
En klockren nagelbitare.

Är det här månntro Danmarks nya deckardrottning? I alla fall en av dem! 

Läs gärna Likblomman  Likblomman - Anne Mette Hancock först även om denna går att läsa separat. Men du följer personerna så det blir betydligt bättre tycker jag.Boken
En pojke har försvunnit spårlöst från sin skola och journalisten Heloise Kaldan beger sig till platsen för att ta reda på vad som har hänt. På skolgården möter hon sin vän Erik Schäfer som har hand om fallet. Ingen vet vad som hänt pojken men plötsligt dyker hans telefon upp. Det visar sig att han är besatt av pareidoli, det psykologiska fenomen som gör att man ser bilder av ansikten i slumpmässiga föremål. I pojkens telefon hittar de ett fotografi som fångar deras uppmärksamhet, en ladugårdsdörr som liknar ett ansikte. Kan det vara där pojken befinner sig?

Heloise beordras att släppa artikeln hon skriver på, en kontroversiell utredning av soldater med posttraumatiskt stressyndrom, för att istället rapportera om den försvunna pojken. När fallet börjar peka i riktning mot de traumatiserade soldaterna behöver Erik Heloises hjälp att lösa gåtan.

Har pojkens mamma alkoholproblem eller tar hon hjälp av spriten för att lindra ångesten efter sonens försvinnande? Och vem är Äppelmannen som barnen i skolan pratar om?Titel: Äppelmannen
Författare: Anne Mette Hancock
Utgiven av: Lbförlag
Betyg: 5 🍎🍎🍎🍎
🍎
Ljudbok: Lo Kauppi


Fem år senare - Rebecca Serle


Mina tankar 

Rebecca Serle har skrivit sex romaner men det här är den första som är översatt till svenska. Jag fastade från första sidan och slutade inte läsa för ens den sista meningen var läst. En lätt tomhet fanns kvar i mig och jag kommer bära med mig innehållet länge.
 
En bok som inte är förutsägbar, inte sötsliskig utan en bok som snarare har ett djup. Den är välskriven och den är väldigt gripande och trots tragiska öden känns den inte övermäktigt tung. Det är trots allt en feelgood.

Jag säger bara att den här boken var inte som jag trodde utan den var så mycket mer.
LÄS, rekommenderar den varmt!

Boken

Dannie Kohans liv går precis som hon planerat, och hon har inga problem att leverera ett perfekt svar på frågan. Hon får jobbet och tackar dessutom ja till sin pojkväns frieri senare på kvällen. Men när hon vaknar nästa morgon ligger en helt annan man bredvid henne. Nyheterna visas på tv:n och datumet i rutan är fortfarande den 15 december men året är 2025. Efter en chockartad timme vaknar Dannie igen år 2020. Hon kan inte skaka av sig vad som har hänt. Det kändes annorlunda mot en vanlig dröm. Men hon är en framgångsrik advokat, och lever i verkligheten. Drömtydning och annat trams får new age-typer, som hennes bästa kompis Bella, hålla på med. Övertygad om att det inte betyder något lägger Dannie det hela bakom sig.

Tills hon fyra och ett halvt år senare stöter på mannen från sin vision.

Fem år senare är en New York Times-bästsäljare

Tack Bokfabriken för recex.

Författare: Rebecca Serle
Titel: Fem år senare 
Utgiven avBokfabriken
Ljudbok: Viktoria Flodström
Omdöme: 5 💜💜💜💜💜

söndag 27 juni 2021

En misslyckad kvinnas bekännelse - Alexandra Potter


Mina tankar
För mig är det här en klockren feelgood roman om man som mig gillar dem som inte är så där sötsliskiga. Jag vill gärna att de innehåller mer humor men även att där finns ett djup och underfundigheter som ger tid till eftertanke.


Det här är en sådan pärla. Den är underhållande och humoristisk berättad och jag hör mig själv skratta rakt ut vid flertalet tillfällen. Jag älskar denna härlig berättelse som är något utöver det vanliga. Instämmer med de som uttryckt att de fått en känsla av att Alexandra Potter kan bli den nya Bridget Jones.
Nell och Cricket, radarparet som trots sin ålderskillad och varandras olikheter men även likheter kompletterar varandra.
Detta udda par gör verkligen hela boken.
En bok som har allt. Du får glädje, skratt och ironi blandat med sorg, kärlek och stark vänskap
.

Boken 
Hjärta? Brustet.Karriär? Obefintlig.
Hem? Inneboende.
Ålder? Ingen kommentar.

Nell Stevens drömliv i Kalifornien får ett abrupt slut: konkurs och uppslagen förlovning. Hon flyttar tillbaka till London, utan en krona på kontot, för att börja om på nytt. Medan hon har varit borta har mycket förändrats. Hennes singelvänner är gifta och har barn, skyhöga hyror tvingar henne att hyra ett rum hos en främling och alla perfekta Instagram-liv gör att hon känner sig som ett enda stort fiasko.

Efter en period av färdigblandad gin och tonic på burk, chips och duster med hyresvärden om hur man fyller diskmaskinen, får Nell till slut ett frilansuppdrag: att skriva dödsrunor. På så vis träffar hon änkan Cricket som är dryga åttio och i full färd med att måla om sina väggar i gult.

En oväntad vänskap tar sin början och Nell får en knuff i rätt riktning.

Författare: Alexandra Potter 
Titel: En misslyckad kvinnas bekännelse 
Utgiven av: Bokförlaget nona
Omdöme: 5 💜💜💜💜💜
Ljudbok: Charlotta Jonsson

Blodskam - Caroline Engvall

Mina tankar

Jag har läst Carolines tidigare böcker och tyckt väldigt mycket om dem därför kanske jag var lite rädd för hur den nya boken skulle vara. Jag hade förstått att den i stället för den råhet som finns i den tidigare serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling skulle vara mer åt det psykologiska hållet och mer suggestiv. Å javisst så var det men inte hade jag behövt vara orolig. Caroline kan man lita på i alla väder. 
Det här är en spänningsroman från sida 1 och ända in i mål. Caroline har på ett otroligt skickligt sätt vävt i hop de olika tidsperioder ett lysande sätt.
Rakt igenom hela boken följer en krypande känsla och en klump i magen och obehaget stiger hela vägen fram tills det spännande slutet. 
Jag hade oerhört svårt att lägga bort boken så då viktiga saker behövde utföras såsom att laga mat och promenera, så lyssnad jag.

En en bok med mycket mörker och tragedi men även familjehemligheter och systerskap. Den tar upp ett viktigt ämne, psykisk ohälsa.
Detta är första boken i en ny spänningsserie som jag såklart kommer att läsa och jag väntar redan på del 2.

Läs denna om du söker efter psykologisk thriller med mörker, hemligheter och som ger dig rysningar i hela kroppen.

Boken
Första delen i en ny spänningsserie om systerskap och hemligheter som tar oss från paradisvita stränder i Thailand till Norrlands mörka inland. Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?

Författare: Caroline Engvall
Titel: Blodskam 
Utgiven av: Bokförlaget Forum
Betyg: 5 💥💥💥💥💥

Ljudbok - uppläsare Anna Maria Käll

torsdag 24 juni 2021

En bättre människa - Eli Åhman Owetz


Mina tankar
Om jag ska sammanfatta den här pärlan så får det bli.

En riktigt feelgoodare att sats på i sommar. Den har allt.
D
en är charmig, mysig och gripande, från start till mål, en riktig bladvändare. Den har ett djup och man manas tilleftertanke men på ett sätt som inte känns vare sig tungt eller besvärande.
Jag gillar att Eli inte är helt förutsägbar när hon skriver alltid när jag tror att jag har koll så händer det en liten twist och jag får helt plötsligt tänka om. Så ska en bra bok var.

Som vanligt är persongalleriet personer som man känner igen sedan tidigare böcker. Därför rekommenderar jag dig att läsa böckerna i rätt ordning. 
I min intervju med Eli som du hittar här så får du veta mer. 

Jag säger bara har du inte läst. Lyckos dig som har alla böckerna kvar. Då är din sommar räddad.
 


Boken
Kicki stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa. Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad. Tills det blir tal om att flytta ihop. För Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv.
När hon än en gång väljer en helg med väninnorna istället för att hälsa på sin mamma får Kicki höra att hon lever ett egoistiskt liv. "Tänk på att en dag kan det vara för sent att göra gott", säger hennes mor. Bara dagar senare går hon oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl.

Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att ta ett beslut. På inbjudningskorten till sin födelsedagsfest önskar hon sig två presenter: Ett riktigt gott italienskt rödvin och tips på hur hon kan göra världen bättre. Måndagen efter festen tar hon sig an det första tipset. Nu gäller fullt fokus på uppgiften. Och inga män tills hon blivit en bättre människa. Då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet.

En bättre människa är en humoristisk berättelse med sorg och eftertänksamhet som botten. Läsarna kommer att känna igen allvaret från Eli Åhman Owetz Årets bok-tvåa Brevvännerna och den lättsamma tonen från hennes romaner i Anna-Lisa-serien.


Författare: Eli Åhman Owetz
Titel: En bättre människa
Utgiven avHarperCollins
Omdömme: 5🎂🎂🎂🎂🎂

Ljudbok:  Gunilla Leining onsdag 23 juni 2021

Skärgårdsstorm - Virve Hedenborg

Mina tankar
Vilken fin debut av Virve. Det här är en riktigt spännande historia som vågar ta upp lite tuffar saker.
Estrids pappa har just dött och Kims lillebror är sjuk i cancer. När de är på ett seglarläger tillsammans så hamnar de på grund av en storm på en ö och att de måste våga att lita på varandra och att göra det bästa av att de har hamnat i trubbel.   

Jag hoppas på fler böcker från Virve och att de kommer att hålla samma höga klass och med samma intressanta och fina innehåll.
Boken vänder sig till åldern 9 -12 år och jag rekommenderar den till unga som gillar spänning på hög nivå.

Boken
Estrid slängde en hastig blick bakåt. De andra båtarna såg pyttesmå ut. De var kanske lite väl långt ut? En obehaglig känsla ilade till i magen.
Kim satt inte längre tillbakalutad mot relingen.
Tvärtom.
Han satt rakt upp och spanade bort framför båten, mot horisonten.
"Det där ovädret", sa han dovt. "Det verkar inte komma imorgon. Det verkar komma precis nu."

Estrid och Kim är på seglarläger. Ingen av dem vill egentligen vara där. De är där eftersom de har det tufft hemma. Estrids pappa har just dött och Kims lillebror är sjuk i cancer.

Under den segeltur som ska bli lägrets höjdpunkt drar en storm plötsligt in, och Estrid och Kim får svårt att behålla kontrollen över sin båt. När ovädret lagt sig befinner de sig ensamma på en liten ö någonstans i skärgården. De är tvungna att lita på varandra och tillsammans hitta sätt att överleva tills någon hittar dem.

Det visar sig att de har olika kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta. Det gäller att samarbeta och att inte ge upp, även om det många gånger känns hopplöst. Men ju längre tiden går utan att någon kommer till deras undsättning, desto svårare är det att vara optimistisk.

Hur ska det gå för Estrid och Kim? Och vad är det för skumma typer som plötsligt dyker upp på ön?

Mitt i all dramatik och spänning växer en vänskap fram. Virve Hedenborg skriver om rådiga barn och överlevnadsknep i en modern vildmarksroman för unga. Första delen i en planerad serie.

Författare: Virve Hedenborg
Titel: Skärgårdsstorm
Utgiven av: Ordalaget bokförlag
Omdöme: 💜💜💜💜

tisdag 22 juni 2021

Mormor dansade i regnet - Trude Teige

Mina tankar
"Teige skriver flyhänt på en rak och följsam prosa. Hennes genuina nyfikenhet och berättarglädje är smittsam." BTJ

Jag kan inte annat än instämma i BTJ:s kommentar om boken.
Det här är en liten pärla som är otroligt välskriven med ett fint språk. Den griper tag i mig och mina tankar går givetvis till mina föräldrar som träffades när min pappa kom till Sverige från Tyskland 1952. Och då tyskar inte direkt var populära här.

Jag släpper inte boken för ens jag läst den från pärm till pärm. Det är fina personbeskrivningar och miljöskildringarna är verkligen väl genomtänkta. Det är en historia som beskriver stor sorg, många hemligheter och krigets brutalitet och råhet men även vänskap och mycket kärlek.

En bok som kommer stanna kvar länge och jag vill varmt rekommenderar att du läser för att få en fin läsupplevelse.
Jag har både lyssnat och läst och jag tycker att båda delarna fungerar utmärkt. Den är inläst på ett fin sätt av Ella Schartner.

Om Boken
En verklighetsbaserad roman som utspelar sig både i nutid och precis efter andra världskrigets slut.

Storsäljande, verklighetsbaserad roman om tre generationer kvinnor och en mörk hemlighet.

Juni har ärvt sina morföräldrars hus och återvänder till ön där hon växte upp. När hon röjer i huset hittar hon ett brev från 1946 och en bild av sin mormor tillsammans med en tysk soldat. Sökandet efter sanningen om mormoderns förflutna leder Juni till Berlin och en liten stad i det som blev den ryska zonen efter Tysklands kapitulation. Där konfronteras hon med en brutal och okänd historia från andra världskriget.

Mormor dansade i regnet handlar om en kvinna som har dolt sitt förflutna och vilka konsekvenser det får för hennes familj. Men framför allt är det en roman om kärlekens läkande kraft.


Tack Bazar för att jag fått läsa 

Författare: Trude Teige
Titel: Mormor dansade i regnet
Utgiven avBazar förlag
Omdöme: 💜💜💜💜💜

Ljudbok - Ella Schartner.