torsdag 31 augusti 2023

Augustis - topplista

Feelgood/romaner


 
  Ångrar dig - Colleen Hoover 
Titel: Ångrar dig 
Författare: Colleen Hoover
Ljudbok: Julia Dufvenius
Förlag: Modernista

Titel: Ärlighetsprojektet
Författare: Clare Pooley
Uppläsare: Kerstin Andersson

Titel: Ett omöjligt val
Författare: Sheila O`Flanagan
Förlag: LB (lbforlag.se)

Titel: Husbåten vid kajens slut
Författare: 
Sarah Jio
Ljudbok: Viktoria Flodström
Förlag: Printz (printzpublishing.se)

Historiska romaner 

Titel: Dottern i Paris
Författare: Kristin Harmel
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Lavlit

Titel: Det långa vita molnets land
Författare:  Sarah Lark 
Ljudbok: Hanna Fred Ekman - Är uppdelad i tre delar -
Förlag: Lind&co

Spänning

   


Titel: Agenturen, tre är en förmycket
Författare: Christina Larsson
Ljudbok: Jonas Malmsjö
Förlag: Romanus Selling

Titel: Järnblomma
Författare:  Frida Skybäck
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Förlag:  bokforlagetpolaris.se

Titel: Rotfast
Författare: Malin Sanglert
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Förlag: Bokfabriken

Husbåten vid kajens slut - Sarah JioEfter en tragedi flyr Ada Santorini sitt liv på östkusten och landar i Seattle. Hon får hyra en vacker husbåt i hamnen, och kanske kan hennes livslust och inspiration väckas till liv där.

Inom kort hittar hon en gammal koffert, som en gång tillhörde Penny Wentworth, en ung och nygift kvinna som bodde på husbåten för femtio år sedan. Ada blir fascinerad av Pennys liv, och hennes försvinnande, men vad hon inte vet är att deras öden snart kommer flätas samman …

Återigen har Sarah Jio fått mig på fall, precis som de tidigare böckerna, Alla blommor i Paris och Bokträdgården i Primrose Hill .

Alla tre böckerna är exakt sådana där feelgoodingar som jag bara faller pladask för.
Hon skriver böcker som innehåller allt det där som ska finnas i en riktigt bra feelgood. Familjehemligheter, förvecklingar, sorg men framför allt kärlek och hopp.

I den här boken får vi dessutom följa ett alldeles speciellt andpar, där fru and tröttnar på sin gnälliga andman och ständigt är på rymmen. Det är ett trevligt inslag som höjer läsglädjen.  

Jag älskade verkligen den här boken.
Det här är en bok jag har lyssnat på och det är Viktoria Flodström som läser.


Titel: Husbåten vid kajens slut
Författare: 
Sarah Jio
Ljudbok: Viktoria Flodström
Förlag: Printz (printzpublishing.se)

Ångrar dig - Colleen Hoover


Morgan Grant och hennes sextonåriga dotter Clara kunde inte vara mer olika. Konflikterna eskalerar i hemmet och det blir allt svårare för dem att leva under samma tak. När Chris - Morgans make, Claras far och den enda som kan mäkla fred dem emellan - en dag råkar ut för en allvarlig olycka slås deras värld i spillror.

Ångrar dig är en hjärtslitande, uppslukande roman om familj, kärlek, sorg och svek som gjort stor succé i USA med topplaceringar på både New York Times och Wall Street Journals topplistor, och som redan berört mödrar och döttrar världen över.


Jag är KNOCKAD! Jag tror att det här är en av de starkaste läsupplevelser jag haft på mycket länge.
Boken som bjuder på det mesta, den är sorlig, smärtsam, har humor och helt underbar. 

Med rappa dialoger och bra driv förmedlar 
Colleen relationen mellan en mor och en dotter på ett starkt, känslosamt och väldigt äkta sätt

Det finns så mycket som inte går att sätta ord på utan jag kan bara säga LÄS och ta in alla känslostormar som virvlar runt i den här berättelsen. 

Karaktärerna känns oerhört äkta och gestaltas alla på sitt egna speciella sätt, magiskt bra.
EN roman som gick rakt in i mitt hjärta och berörde mig oerhört. 

Jag har sträckläst och när sista sidan var läst, var jag helt tom.
MISSA INTE !!!!!

Titel: Ångrar dig 
Författare: Colleen Hoover
Ljudbok: Julia Dufvenius
Förlag: Modernista

Ärlighetsprojektet - Clare Pooley
Julian Jessop är trött på att dölja den djupa ensamhet han känner. Så han påbörjar Ärlighetsprojektet - en liten grön anteckningsbok som innehåller sanningen om hans liv. Julian lämnar anteckningsboken på ett bord på sitt favoritkafé, men han skulle inte ha kunnat tro att ägaren Monica skulle söka upp honom efter att ha hittat den. Eller att hon skulle bli inspirerad att skriva ner sin egen historia efter hans.

Ingen av dem anar att dessa små handlingar av ärlighet kommer att påverka alla som hittar anteckningsboken och förändra deras liv totalt.

Ytterligare en fantastisk bok av en ny favoritförfattare. En roman har med ett innehåll som ger mersmak.
Den är charmig, rolig, tänkvärd och underbar.
Jag har skrattat, känt frustration och blivit förbannad om vart annat men framför allt så har jag blivit varm i hjärtat av hur människor agerar och interagerar när det verkligen gäller.
En det personer är trångsynta medan andra är klarsynta.


Jag vill att en bra bok ska ge mig som läsare många olika upplevelser och känslor och det gör den här boken. 

Missa inte den här och Clares andra roman Pendlarsällskapet. Jag har lyssnat på den här och Kerstin Andersson läser mycket inkännande. 


Titel: Ärlighetsprojektet
Författare: Clare Pooley
Uppläsare: Kerstin Andersson

Dottern i Paris - Kristin Harmel

Paris, 1939. De unga mödrarna Elise och Juliette blir snabbt vänner när de en dag träffas i den vackra parken Bois de Boulogne. Trots att kriget ute i Europa smyger sig allt närmare misstänker ingen av kvinnorna att deras liv snart kommer att ta en katastrofal vändning.

När Elise blir föremål för nazisternas intresse tvingas hon be Juliette ta hand om det käraste hon har: dottern Mathilde, som också är lekkamrat till Juliettes egen dotter. Men i krig går ingen säker, inte ens i en liten bokhandel som Juliettes, och när en bomb faller i deras kvarter raseras hela hennes värld.

Mer än ett år senare, när kriget äntligen är över, kommer Elise tillbaka för att återförenas med sin dotter och upptäcker till sin fasa att bokhandeln ligger i ruiner. Juliette är spårlöst försvunnen och hon har tagit alla svaren med sig. Elises desperata sökande efter sanningen om vad som hände med Mathilde för henne slutligen till New York - och till Juliette - en sista, ödesdiger gång.

En ny fängslande och hjärtskärande roman av läsarfavoriten Kristin Harmel, som tidigare skrivit bästsäljaren De bortglömda namnens bok.

Det här är sådan roman som man har boksmälla efter den är utläst. Den är så stark, så grym och så bra!
Jag har gråtit, förfasats och lidit men även känt empati och glädje för de som orkade och stöttade varandra.

Starka karaktärer och miljöbeskrivningar gör boken så levande och karaktärerna ger liv åt det som en gång hänt.
LÄS!

En ny fängslande och hjärtskärande roman av läsarfavoriten Kristin Harmel, som tidigare skrivit bästsäljaren De bortglömda namnens bok. Boken är baserad på verkliga händelser.

Titel: Dottern i Paris
Författare: Kristin Harmel
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Lavlit

Ett omöjligt val - Sheila O´Flanagan
Det har gått fem år sedan Edens man Andy gick bort i en tragisk arbetsolycka. Istället för tillsammans med honom, uppfostrar hon nu ensam deras dotter Lila. Dottern som Andy aldrig fick chansen att träffa. Till sin hjälp har hon hans stöttande mor och syster.

Så möter Eden Rafe. Rafe, som hon kände innan hon träffade Andy, innan Lila fanns, innan hennes liv vändes upp och ner. Rafe, som påminner henne om den hon brukade vara.

Eden vet bättre än någon annan att livet kan förändras på ett ögonblick. Nu står hon inför ett omöjligt val. Ett val som skulle kunna splittra en familj.


En riktig feelgoodare som har värme, vänskap med en djupare underton. Det är en charmig bok som både väcker skratt och ilska och som är rörande och roande. 
Familjehemligheter, kärlek och förväxlingar kryddar dessutom det hela.
Helt enkelt e
n bok om att våga lita på sig själv och lämna sin trygga vrå för att utmana sig själv.


Titel: Ett omöjligt val
Författare: Sheila O`Flanagan

Det långa vita molnets land - Sarah Lark

London 1852. Guvernanten Helen Davenport arbetar i ett välbeställt hem, men trots att hon har allt hon kan önska saknas en avgörande sak: en egen familj. Helen är ingen ungdom längre och tiden för att hitta en lämplig friare håller på att rinna ut. När hon i kyrkobladet stöter på en annons efter anständiga unga damer som önskar ingå äktenskap med medlemmar av den anglikanska kyrkan i Christchurch, Nya Zeeland, känns det som om den gällde henne personligen. Även Lady Gwyneira Silkham har trots uppväxten på ett walesiskt fårägargods svårigheter att hitta ett lämpligt äktenskapsparti. Hennes frimodiga natur avskräcker de lämpliga unga lorderna. När fadern spelar bort hennes hemgift uppstår möjligheten att lösa skulden genom att lova bort dotterns hand. Den tilltänkta äkte mannen har även han ett fårgods - på Nya Zeeland. Helen och Gwyneiras öden flätas samman på resan mot det nya hemlandet. Men deras äventyrslust kommer att sättas på hårda prov. Mötet med det nya landet är fyllt av förväntningar men också bittra besvikelser. Kommer de att kunna göra sig ett hem i Aotearoa - det långa vita molnets land?


Det långa vita molnets land är en fängslande roman om kärlek och hat, tillit och fiendskap i två familjer vars öden är oupplösligt förbundna.

Vilken fantastisk roman. Den har som trollbundit mig med sina fina miljöbeskrivningar, bra gestaltning och trovärdiga karaktärer.

Guvernanten Helen Davenport och Lady Gwyneira Silkham är två karaktärer som finner vänskap trots onda makter som vill annat. Kvinnorna representera olika världar men är kloka och drivna och jag älskaratt följa deras livsöden.

Trots att boken är 681 sidor så känns det aldrig tråkig eller långdragen. Allt som berättas fångar mig och jag vill bara veta mer.
MISSA INTE den här underbara boken.

Titel: Det långa vita molnets land
Författare:  Sarah Lark 
Ljudbok: Hanna Fred EkmanÄr uppdelad i tre delar -
Förlag: Lind&co


Agenturen, tre är en förmycket - Christina Larsson
Max och Louise befinner sig fortfarande på flykt och återhämtar sig djupt inne i de småländska skogarna. Det finns ett högt pris på deras huvuden. Anklagade för mord på den korrupte polischefen Cato Wilhelmssons hustru har de både polisen och Göteborgs kriminella nätverk efter sig. Vem ska de alliera sig med?

Den som vågar hjälpa dem kan drabbas hårt om Max och Louise lyckas ta sig till Göteborg för den slutgiltiga uppgörelsen. Men Cato Wilhelmsson måste stoppas till varje pris.

Tre är en för mycket är tredje boken i Christina Larssons senaste succé: thrillerserien Agenturen. Ska Max och Louise äntligen få sin rättmätiga hämnd?
Vilken trilogi! Så välskrivna med bra gestaltning, intressanta karaktärer och med ett språk som flyter.
En extremt spännande bokserie som har det mesta jag förväntar mig av  bra spänningsromaner/ thrillers.
De är täta, spännande och har dessutom humor. De håller mig i sitt grepp från start till mål.
Jag har lyssnat på boken och Jonas Malmsjö är så bra!

Titel: Agenturen, tre är en förmycket
Författare: Christina Larsson
Ljudbok: Jonas Malmsjö
Förlag: Romanus Selling

onsdag 30 augusti 2023

Järnblomma - Frida Skybäck


En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund. Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst från avdelning C. En av patienterna var sjuttonåriga Marie-Louise Sparre och trots att det inte fanns några tecken på att ett brott hade begåtts, vidhöll hennes familj att hon blivit utsatt för någonting fruktansvärt. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och polisen kritiserades hårt.

Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet. Vad hände egentligen med de två patienterna den där ödesdigra oktobernatten 1987 och hur långt är de ansvariga beredda att gå för att dölja sanningen?

Järnblomma är den andra fristående delen i serien om Fredrika Storm och Henry Calment, efter listetta Svartfågel som hyllats av kritiker och läsare. Det är en mörk och spännande historia fylld med oväntade vändningar, som är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa.

Mina tankar

Ytterligare en fullträff av Frida! Hur gör hon?
Jag tokgillade första delen, Svartfågel" i Fridas nya serie om Fredrika och Henry, men den här är enligt mig ännu bättre.
Vilken kompetent författare som kan skriva i flera olika genrer och alla är helt lysande.

I den här boken har Frida lyckas tajta ihop storyn och den håller mig i ett järngrepp från start till mål. 
Bra karaktärer, spännande miljöer och ett driv som håller under hela boken, det är starkt och bra jobbat.

Att sedan lyckas lura mig flera gånger genom att lägga ut spår som förvillar, det gillar jag och mina funderingar irrar än hit och än dit.
En bladvändare som man läser i ett sträck. Jag läser och jag lyssnar om vartannat tills den är slut och då känner jag mig tom. En bok som gav mig boksmälla de lux.


Titel: Järnblomma
Författare:  Frida Skybäck


måndag 28 augusti 2023

Arvet du fick - Amanda Lundeteg

Alexandra är ung och chef, och förstod tidigt att hon kunde gå hur långt som helst. Att hon en gång adopterats från Sri Lanka är något hon försöker att inte tänka så mycket på. Hon vill inte vara en sådan där krånglig adopterad, allt har ju trots allt gått bra för henne i livet. Ändå googlar hon sin förstamammas namn varje kväll.

En dag får Alexandra för sig att hon ska göra ett DNA-test, mest för att hon är nyfiken på sin etnicitet. Från den dagen förändras allt, när mycket av det hon trott om sitt ursprung ställs på ända. Ju mer hon gräver i det förflutna, desto mer tvingas hon också konfronteras med sig själv - och sin omgivning. Till slut inser hon att hon måste återvända till Sri Lanka, för att verkligen förstå vem hon är.
Amanda Lundetegs debutroman Arvet du fick är en gripande och livfull berättelse om att söka efter sig själv och att försöka hitta hem. Det är också en skildring av adoption, vithet och sexism i Sverige.

MINA TANKAR
Den här boken är en berättelse om adoption om hur det kan påverka en persons uppväxt, mentala hälsa och livet över lag. Om att inte känna sig lika värd, om vardagsrasism och om att söka sina rötter.

Författaren skriver med ett bra driv som för berättelsen framåt på ett trevligt sätt. Amandas fina sätt att skildra miljöer och gestaltning gör boken levande.

Boken pryds av ett fantastisk vackert om slag, och bakom omslaget döljer sig en otroligt vacker bok.
Rekommenderas varmt. 


Titel: Arvet du fick 
Författare: Amanda Lundeteg
Ljudbok: Siham Shurafa
Förlag: Norstedts

lördag 26 augusti 2023

Ett lyckligare slut - Johanna Schreiber


Daniel Fastman är förlagsbranschens mest eftertraktade singel. Nu står han på toppen av sin karriär och är äntligen redo att stadga sig. Men ett livsförändrande besked får honom att tappa fotfästet totalt.

Karin Ekman har ägnat halva livet åt att förtränga allt hon förlorat: sin frihet, sina föräldrar och sitt livs kärlek. När yttre omständigheter tvingar tillbaka mannen hon försökt hålla ifrån sig under alla år, rämnar fasaden hon så länge lyckats gömma sig bakom.

Trots att Daniel och Karin jobbar sida vid sida har de aldrig pratat om något annat än siffror, Excel-ark och mötestider. Men när Schantz förlags framtid hotas av såväl röda siffror som giriga delägare tvingas de samarbeta för att säkra både sin egen och kollegernas framtid. Kommer de kunna hjälpa varandra att skapa ett lyckligt slut både för sig själva – och för Schantz förlag?


Ett lyckligare slut är den tredje och avslutande delen i serien om Schantz förlag. Precis som de tidigare delarna tar den avslutande boken upp det högaktuella ämnet psykisk ohälsa bland vuxna genom att kombinera kärlek, humor och svärta med unika inblickar i förlagsbranschen.

Mina tankar

Den här serien om bokförlaget Schantz är härliga feelgoodare, de är mysiga, charmiga och med de bjuder även på en del djupare reflektioner såväl inom arbetet på förlaget, men även fina personskildringar kring  karaktärernas privatliv.

De handlar om karriärer och olika typer av relationer men även skilsmässa, kärlek och förluster.
Sammantaget får du en härlig blandning av allt man kan önska sig i feelgoodgenren, allt som ger dynamik och skratt, men även eftertänksamhet.

Rekommenderas varmt.

Titel: Ett lyckligare slut
Författare: Johanna Schreiber
Ljudbok:  Viktoria Flodström
FörlagNorstedts 

Rotfast - Malin SanglertDet var Haldis fel att hennes lillebror försvann i urskogen.
Familjen splittrades, men trots att det är över trettio år sedan kan hennes dominerande far inte lägga det förgångna bakom sig. Haldis har i alla år strävat efter botgöring, och när fadern äntligen flyttar till ett äldreboende hoppas hon på att få en nystart i livet. Hon drömmer om att få flytta in i barndomshemmet som nu står tomt, fastän skogen utanför skrämmer henne.

Hon uppehåller sig i huset mot sin fars vilja, och snart gör hon upptäckter som skakar henne in i märgen. Det verkar inte som om hon fått veta hela sanningen om sin mamma, och när hon börjar gräva kryper minnena närmare än någonsin. Kanske är det inte bara Haldis som borde vara rädd för skogen?Rotfast är andra boken i en serie fristående spänningsromaner om arv och familjehemligheter. En suggestiv berättelse förlagd till det svenska inlandet, där höstmörkret är på väg att ta över och de uråldriga träden kastar en olycksbådande skugga över Haldis och hennes barndomshem.

“Romanen är välskriven, originell och hantverksmässigt imponerande, med en kuslig, krypande känsla som inte släpper taget.”
– Christine Karlsson, BTJ, betyg 4 av 5

MINA TANKAR

Hon har gjort det igen, om debutromanen var bra, så var den här ruggigt bra!. Det här är en av årets bästa spänningsthriller enligt mig!!!

Det är spänning från start som kryper in under huden. Den är tät, den är olustig (på ett bra sätt), och den är briljant.
En 
thriller som är välstrukturerad och smart med härliga vändningar. Som dessutom har ett bra språk samt fina miljöbeskrivningar, allt som allt en riktig bladvändare.

Huvudkaraktären Haldis porträtteras på ett genuint och äkta sätt och jag ser henne framför mig och hennes kamp med sin störda pappa får mig att må illa. Så bra gestaltningar av så väl Haldis som fadern. 

Rekommenderas till dig som gillar täta, nervkittlande och spännande böcker som verkligen inte är förutsägbara.
Jag har såväl läst som lyssnat , trots att uppläsaren inte tillhör mina favoriter, så fungerar hon bra i den här boken.

När kommer näste Malin? 

Titel: Rotfast
Författare: Malin Sanglert
Förlag: Bokfabriken