onsdag 31 juli 2019

Gömställen - Katherine Webb

Tack historiska media för rec.ex.
En bok som inte riktigt tar tag i mig, den har en otroligt lång startsträcka som gör att jag hinner fundera ett flertal gånger på om jag ska lägga ner den.

För mig så är det ett alldeles för stort persongalleri redan från start vilket gör att handlingen blir svår att greppa.

Dock gillar jag författarens sätt att beskriva de engelska miljöerna såväl ut- som invändigt och även hennes sätt att beskriva personernas karaktärsdrag.
Jag läste klart boken och måste medge att jag faktiskt inte lyckades lista ut vem den skyldige är förrns i absolut sista sekunden. Så ja det blir i alla fall ett extra plus till historien.

Sammanfattningsvis: En sorglig och svekfull berättelse om fyra kvinnor och deras livsöden. Den är seg i starten men den tar sig på slutet. 



Handling


Wiltshire, 1922. Femtonåriga Puddy Cartwright har just påbörjat sin efterlängtade karriär som hästskötare åt familjen Hadleigh på Manor Farm. Irene Hadleigh kämpar för att anpassa sig till sitt nya liv i sömniga Slaughterford, och har gift sig med Alistair för att komma undan en skandal i London. För att ha något att ägna sig åt om dagarna har hon bestämt sig för att sätta en ny prägel på Manor Farm. Möbler byts ut och gamla gardiner dras ner. Under sitt arbete kommer hon allt närmare ett konstigt föremål som har varit försvunnet sedan länge. Det kommer att förändra allt.
När så det värsta drabbar byn och en av deras egna mördas gör Puddy och Irene gemensam sak för att finna gärningsmannen. Långsamt börjar gamla hemligheter och komplicerade relationer komma fram i ljuset. Under en het, fuktig sommar som kommer att präglas av sorg, förräderi och missuppfattningar kommer de båda kvinnorna att avslöja sanningar som ingen av dem någonsin hade kunnat förutse. För sent inser de hur mycket händelserna i det förflutna kommer att påverka framtiden.
Ju mer Puddy och Irene nystar i dödsfallet, desto mer inser de vilka konflikter som döljer sig under ytan. Det oväntade fyndet av ett länge försvunnet föremål ger dem en ovärderlig ledtråd. Men vill de verkligen avslöja sanningen, som riskerar att förändra allt?
Författare: Katherine Webb
Titlel: Gömställen
Utgiven av: Historiska media
ISBN: 9789175458540
Betyg:2 🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Storytel: Uppläsare Gunilla Leining

Läs även andra bloggar om boken




Höjden av förändring - David Eriksson



Stort tack till dig David att du ville skicka denna underbara bok till mig. Jag fullkomligt älskade den från första till sista sidan. Den är oerhört träffsäker, samtidigt som den har en liten sorglig underton.

Davids sätt att beskriva miljöer och människor är magisk, jag kan se de norrländska vägarna och husen i den lilla byn Vemforshöjden. Men även beskrivningen på hur den tysta gamle grannen Sandell, och hans terapeutiska, och inte alltid så konverserande samtal över ett schackpart blir till en rutin i jagets liv. 

 ”I vanlig ordning, då jag avslutar en av mina lite längre utläggningar, så säger Sandell egentligen ingenting som svar, där från andra sidan schackbrädet. Och det är oftast tillräckligt.”

Jag beundrar jagets sätt att verkligen göra slag i saken, att våga göra den stora förändringen som hans, förmodar jag, 30 års kris påkallar.

För mig är det här en annorlunda Feelgood bok, den får mig att le många gånger, och det är rakt igenom en mycket trivsam läsning med en hel del igenkännings faktorer. 

Sammanfattningsvis: Härlig träffsäker historia med humor, men med en lite sorglig underton. LÄS DEN
Tack även till den fina blå origamifågeln som du skickade med som jag inte riktigt förstod vitsen med förrän jag läst boken =)


Handling

"Hej! Jag kan tyvärr inte svara just nu eftersom jag stängt av min telefon och flyttat tusen kilometer norrut. Om det var något viktigt ber jag om ursäkt, men det kommer att bli krångligt: jag nås för närvarande bara via brev..."

Höjden av förändring är en tidvis humoristisk, tidvis sorglig berättelse om vad som händer när man byter Huvudstadens 1 000 000 invånare till Vemforshöjdens 33. Vad som händer när man faktiskt vågar ta det där steget som innebär Stor Förändring. Som många pratar om, men väldigt få genomför.

Följ med på en berättelse om oväntad vänskap och oavsiktligt ansvar. För allt är ett projekt. Även konsten att spontant bosätta sig mitt i ingenstans.

"En stor begåvning för säkra formuleringar som levandegör människor och situationer." - Anders, Kapprakt


Författare: David Eriksson
Titel: Höjden av förändring
Utgiven av: Eget förlag, Type and Tell
ISBN:9789176838815
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

tisdag 30 juli 2019

Ester Karlsson med K - Olséni & Hansen

Tack till bokfabriken och författarna för recex.
Vill du ha en charmig och inte brutal deckare? Läs då Ester Karlsson med K, du får en mysig pusseldeckare som ger dig härliga stunder med humor och du kommer att ha ett leende på läpparna under hela historien.

Boken är lättsam och underhållande med ett språk som är perfekt till den här kategorin av böcker, jag kallar dem feelgood deckare.


Den största behållningen med boken är alla de udda karaktärer som förekommer framförallt kakaduan Roland som ger en extra dimension till historien om Ester samt alla oförutsedda vändningar som gör att storyn håller hela vägen.

Sammanfattningsvis: Underhållande feelgood deckare med humor och charm.


Kakaduan Roland

Beskrivning

Ester Karlsson, 78 år och änka, bor tillsammans med kakaduan Roland i den välmående bostadsrättsföreningen Lärkan. Livet går sin gilla gång med dispyter om tvättstugan och den trasiga gallerhissen som de mest spännande inslagen i vardagen fram till dagen då Lärkans vaktmästare hittas död i sitt vindsförråd.

Polisen konstaterar snabbt att det rör sig om mord och Ester, som behöver fylla sina dagar, beslutar sig för att starta en egen utredning. Med kafferep och vaniljdrömmar nästlar sig Ester in hos både poliser och grannar, i hopp om att finna ledtrådar. När det kort därpå inträffar ytterligare ett dödsfall i fastigheten så går ingen av Lärkans invånare fri från misstankar – allra minst Ester själv.

Författare: Olséni & Hansen
Titlel: Ester Karlsson med K 
Utgiven avBokfabriken 
ISBN: 9789176299845
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos

Lyssna 
Storytel  Uppläsare:Mattias Linderoth

Vaniljdrömmar

Bildresultat för recept vaniljdrömmar

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150˚C.
  2. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner i degen. ...
  3. Rulla små kulor av degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

söndag 28 juli 2019

Jag tvivlar på ditt ord - Michaela Winglycke




Du måste ha tid till att kunna sträckläsa om du börjar med den här boken!
För du kommer att bli fast från första sidan, du släpper den INTE förens sista sidan är läst.

Michaelas debut är brilliant, lysande, ja, helt enkelt jättebra. Jag gillar allt i hennes sätt att skriva, de korta kapitlen, drivet, språket och hennes sätt att hålla mig på halster under hela boken.

Inget är som det verkar och lösningen är verkligen inte förutsebar, precis som jag vill att en bra spänningsbok ska vara.
Att allt sedan vävs ihop på ett mycket imponerande sätt på slutet är bara att buga och bocka åt!

Jag hoppas att Michaela snart kommer med en uppföljare, jag ser verkligen fram emot att få läsa mer.

Det enda jag saknade lite är starkare person- och miljöbeskrivningar, annars är det en fullpoängare.

Sammanfattningsvis: Spänning från start till mål, som jag sträckläste.




Handling

En sommarnatt hittas en kvinna brutalt mördad på en badplats i utkanten av den idylliska
småstaden Vimmerby, där hon semestrat tillsammans med sin familj.


Polisinspektör William Johnson, som nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad tillsammans
med sin sambo Josephine, får i uppdrag att för första gången leda en egen polisutredning.
William Johnsons uppmärksamhet riktas till en början mot kvinnans man, men misstankar
uppstår snart om att det även funnits någon annan som uppvaktat henne.


Samtidigt försöker Josephine finna sig tillrätta i sin nya hemstad och vänja sig vid tanken
på att hon snart ska bli förälder. Josephine, som alltid tampats med sorgen efter sin egen
mamma som rycktes bort alldeles för tidigt, måste för sitt eget välmående söka svaret på vem hennes mamma egentligen var.





Författare: Michaela Winglycke
Titlel: Jag tvivlar på ditt ord
Utgiven avCalidris förlag
ISBN:9789188703897
Betyg: 5☀☀☀☀☀
Finns hos
Bokus
Adlibris



fredag 26 juli 2019

Lotus Blues , Mios Bluse - Kristina Ohlsson



Jag skriver en gemensam recension på de här två, Lotus Blues , Mios Blues, då de är del 1 och 2 i en miniserie.

Kristina tillhör en av mina absoluta favoritförfattare inom spänningsgenren. Hennes sätt att skriva är oerhört bra och spänningen är som oftast hög rakt igenom och så är även fallet i dessa två böcker som ingår i en miniserie.
Serien har allt, en mycket tät intrig, de är lysande i språket, spänningen är på topp och såväl person- som miljöbeskrivningar är utomordentliga.

Gemensamt för båda böckerna är att ingen och inget är som man först tror. Man kan klura och fundera men till sist är det ändå inte som man tror sig ha listat ut, Precis som bra spänningsböcker ska vara.


Sammanfattningsvis:
Psykologiskt spännande böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig.
 
Varning!
Ha gott om tid på dig då du börjar med dessa då du kommer att läsa tills de är slut!!!!! Med fullt adrenalin påslag.

Handling:
Dagen då allt går åt helvete regnar det. En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död.
Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. I tidningarna kallades hon seriemördare och gavs namnet Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse – och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio.

Var är Mio?
Vad hände egentligen på Mios dagis den där sista dagen? Mot sin vilja har Martin Benner dragits in i jakten på den försvunne fyraåringen. Så länge barnet är borta, kommer inte den hänsynslösa maffiaorganisationen att lämna honom i fred. Desperat följer Martin upp de få spår som finns.

Jakten på sanningen ställer honom inför ett ohyggligt dilemma: Kan han rädda både Mio och sig själv? Eller krävs ytterligare offer för att Martin Benner ska få ro?

Författare: Kristina Ohlsson
Titlel: Lotus Blues och Mio Blues
Utgiven av: piratforlaget
ISBN:9789164204516 och 9789164206411
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
 
Storytel Inläsare Oscar Skagerberg
 
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se  bokbloggar.se

 

torsdag 25 juli 2019

Kanske i morgon, Kanske idag och Nästan för alltid - Felica Welander




Tack till Jenny Schyttberg och Bladbybladh för recex.




Jag fick boken Nästan för alltid från Jenny Schyttberg och Bladbybladh, men som den vän av ordning jag är så bestämde jag mig snabbt för att jag måst läsa se två som kommer före. Jag är mycket glad att jag tog det beslutet, men de blev att lyssnade i stället för att lästa och då via Storytel och med Alexandra Rapaport som uppläsare, vilket jag gillade väldigt mycket.

Jag gör här en recension på alla tre böckerna tillsammans.
Den här trilogin berör mig oerhört mycket på djupet och får mig att reflektera och fundera över hur bra jag faktiskt har det i mitt liv. Felicia beskriver på ett genuint och äkta sätt hur sorg, vänskap och livsglädje kan påverka människor och om hur man måste försöka orka gå vidare när livet känns som svårast.


Felicia skriver på ett sätt som får mig att hela tiden vilja läsa vidare, vilja veta mer om hur det ska gå, och hur Eva ska få allt att fungera i sitt liv.
Historien om Eva kommer nog att följa mig under en längre tid och då är en bok bra.
MYCKET BRA!

Sammanfattningsvis: Gripande historia som berör på djupet. Även om de är fristående så tror jag att man absolut ska läsa dem i rätt ordning för att få hela historien för att kunna förstå del 3.




Kanske imorgon är en roman om en ofrivillig vänskap. En vänskap som blir livsviktig för två grannar i en villaförort till Stockholm. Den ställer frågan om hur mycket vi egentligen vågar tränga oss på när någon annan mår dåligt. För hur mycket angår vi egentligen varandra som vänner, som grannar, som medmänniskor?

I del 2 Kanske idag bestämmer Eva sig för att utmana sina rädslor och ifrågasätta egna val, vilket i sin tur öppnar dörren till betydligt större och svårare frågor.

Nästan för alltid är den fristående och sista delen i vänskapstrilogin om Eva.
Eva ställer sig frågorna, hur mycket av ens lycka ligger i andras händer? Hur mycket påverkas vi av andras val? Och blir valet rättvist när man väljer mellan den som inte längre finns och den som står där mitt framför en?
Nästan för alltid är en roman om att hitta hem. Och hur de vi förlorat alltid lever kvar inom oss på gott och ont.

Så här beskriver Annika Bladh del 1 i serien,
”Varmt, ömsint, humoristiskt och ibland med svärta skildrar Felicia Welander två kvinnor som möts när allt i livets ställts på sin ände. Just den typen av roman man absolut inte kan lägga ifrån sig eftersom den förmedlar både underhållning och djup: lite som en svensk motsvarighet till Jojo Moyes!
 Annika Bladh




Författare: Felica Welander
Titlel: Kanske i morgon, Kanske idag och Nästan för alltid
Utgiven avbladhbybladh
ISBN:9789187371417, 9789188429650 och 9789175791319
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus
Adlibris
Storytel: Uppläsare Alexandra Rapaport


Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

lördag 20 juli 2019

Om det sker med guds vilja, Konverteringen - Kent Rishaug

Tack Kent och Nicole Publishing för recex 💓

En bok som går in i både hjärta och själ. Jag ville vid ett flertal gånger lägga bort boken och sluta läsa för den berörde mig så oerhört mycket.
Det är en extremt bra skriven bok med beskrivande text och med oerhört mycket allvar där intrigerna vävs samman på snyggt sätt. 

Vi får följa flera parallella spår, dels flyktingsituationen, hemlösas situation, religiös extremism, både utifrån det kristna och det islamska perspektivet men även hur familjehemligheter kan få förödande konsekvenser och där mobbing kan utlösa oerhört dumma vägval.

Tempot är rappt, snabbt och händelserna avlöser hela tiden varandra och jag tycker verkligen att Kent har lyckats med att knyta
 samman historien på ett utomordentligt bra sätt.

Jag ser fram emot att få läsa del 2, jag måste ju få veta hur det går för Jakob!

Sammanfattningsvis: 
En bladvändare som berör med mycket spänning och som kryper in under skinnet, du både vill och vill inte läsa, men kan du kan inte sluta läsa förrns du vet... eller...?

Handling: 

En 10-årig pojke cyklar allt vad benen orkar nerför gatan. Jakob vet att han dödade den andra pojken. Med livet som insats söker han skydd i Stockholms undre värld, men inser för sent hur värdefull hans namn är i dessa kretsar och går rakt i en ödesdiger fälla. 

Samtidigt blir församlingen i Knutby alltmer involverad i sökandet efter Jakob. Vad de inte vet är att han är bortom all räddning. I en lägenhet i Flemingsberg sitter en man och rekryterar barn till IS. 
Han har precis fått upp ögonen för en ny rekryt, vilket sammanfaller bra med att han lovat ledarens dotter i Irak en mänsklig gåva. Om det sker med guds vilja är första delen i en samhällsaktuell trilogi som berör frågor som flyktingsituationen, IS och mobbning.

Författare: Kent Rishaug
Titlel: Om det sker med guds vilja, Konverteringen
Utgiven av: Nicole Publishing
ISBN: 9789198446685
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Lyssna:  Storytel - E-bok


Ögonvittnet - Anna Bågstam


Tack till Norsteds för recex.


Ögonvittnet har ett högt och rappt tempo, med stor spänningen och gott om twister som gör att du bara måste läsa lite till och lite till för att få veta....vem vad och varför?

Dessutom så skrivs boken med glimten i ögat och med en hel del humoristiska undertoner, det gillar jag. 
Anna har lyckats på ett otroligt bra sätt med det jag ofta upplever fattas hos många spänningsförfattare, hon har förmågan att sy ihop berättelsen och slutet blir allt annat än vad jag förväntat mig.

Du får allt som en bra story i deckargenren ska ha och dessutom bjuds du på en riktig cliffhanger som gör att det MÅSTE komma en till bok i serien om Harriet.

Sammanfattningsvis: En härlig deckare där du får, spänning, intriger och många intressanta twister.



Handling

Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar. Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner?


Ögonvittnet är en tempofylld och spännande deckare som utspelar sig i Öresundstrakten, med en smart, rolig och ofullkomlig hjältinna som huvudperson.

Författare: Anna Bågstam
Titlel: Ögonvittnet
Utgiven av: Norstedts förlag
ISBN9789113083131
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Lyssna:  Storytel - inläsare Angela Kovács

Läs även andra bloggar om boken


fredag 5 juli 2019

Tiger Lily - Tidig vårblomning - Iren Rinmad

Tack fina Irene för att du skickat boken till mig. Namaste 🙏
TigerLily -tidig vårblomning är en berättelse som författaren själv placerar i spirituell skönlitteratur facket. Jag håller fullständigt med om det och jag gillar verkligen hennes språk och intressanta reflektioner som finns i berättelsen. Person- och miljöbeskrivningarna är lysande och ger berättelsen ytterligare en dimension. 

Andemeningen enligt mig med berättelsen är vikten av att lära känna sig själv, att våga känna inåt och lyssna på " Vem är jag?"

Att våga säga stopp, att tänka utanför ramarna och göra det som känns rätt här och nu! Att stanna upp och bara sitta och känna in, och kanske ställa frågan: Hur kan jag påverka vad som händer i mitt liv och på vad som verkligen är viktigt för mig. 

Tack vare de korta kapitlen så hinner jag tänka och reflektera över vad jag läst, och det behöver jag, då den är även full med tänkvärda budskap som jag behöver reflektera över. 

Jag vill dela med mig av några citat från boken:
"Nu gör jag än en gång något helt utanför mitt normala karaktärsmönster: jag stänger av mobilen. ...Nu är det inte mobilen som vibrera - det är livet inuti kroppen," S.64
" Den dumme talar för att han måste säga något, den vise talar när han har något att säga"S.87
 " JAG ÄR"
 Sammanfattning: En underbar berättelse om en "Själslig resa mot medvetenhet" . En berättelse som manar till eftertanke och reflektion.
LÄS DEN!
Tigerlilja, Lilium lancifolium, växer naturligt i Östra Kina, Korea och Japan 

Handling
Möt TigerLily och låt dig inspireras av en energifylld tid i New York. Staden som sätter den unga kvinnans kropp i kontakt med hennes gamla själ. Staden som aldrig sover börjar väcka henne från dröm till vakenhet, från arrogans till medveten närvaro. Detta blir början på slutet av allt hon trott var sant. En yttre dynamisk historia som ofta pekar dig inåt. Bjuder dig in bakom kulissen, bortom historien till essensen inuti där den tagit form.
En bok fylld av visdom, insikter och humor. En bok som är skriven för att upplevas inte bara med sinnet, utan även med själen/hjärtat.
Författare: Iren Rinmad
Titlel: Tiger Lily - Tidig vårblomning 
Utgiven avVisto förlag
ISBN:9789188769022
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Läs även andra bloggar om boken