fredag 21 februari 2020

Den spårlöse mannen - Sofia Rutbäck Eriksson

En lagom spännande bok som är skriven på ett bra språk men som jag har funderingar över om en 12 åring skulle uppskatta? Jag kan nog tycka att den passar bättre lite yngre åldrar med tanke på att det är ganska mycket bilder. Som lärare hade jag nog valt den i årskurs 1 -2 som högläsningsbok, där passar både språk och innehåll väldigt bra. Dock kan jag störa mig på de engelska uttrycken, men det är nog mitt egna problem.
En trevlig och härlig bok med många fina miljö- och personbeskrivningar.


Handling
Maya och Zach är Kyrkbyns mysterielösare. Nu har de fått ett brev från faster Debbie. Hon vill ha hjälp med att hitta Svante - en man som verkar vara spårlöst försvunnen.Barnen har redan löst två av byns mysterier och längtar efter ett nytt uppdrag.Med en gammal husvagn åker de till havsbadet i grannkommunen för att följa upp de ledtrådar de har.Där träffar de både hurtbullar, hjälpsam personal och den klantiga Familjen Stenkoll.Men varför är polisen så ovillig att hjälpa dem att hitta Svante? Och borde de ge upp sökandet, när det finns risk att stöta på maffian? Men Maya och Zach, som har tampats med både tjuvar och spöken, vägrar att låta sig stoppas. Samtidigt börjar de undra om inte vissa mysterier ska förbli olösta.Den spårlöse mannen är den tredje mysterieboken i serien om Maya och Zach i Kyrkbyn.

Författare: Sofia Rutbäck Eriksson 
Titlel: Den spårlöse mannen
ISBN: 9789188615305
Utgiven avLumio förlag
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

Mimmis värld - Jim Gustavsson & Fredrik Hammarstedt

                                             


Två helt underbara och pedagogiska böcker för våra minsta barn läs böckerna och njut av den härliga musikvideon som du kan hitta på you tube.Dessa två får högt betyg av mig då de både engagerar och inspirerar så väl mig som vuxen men även båda barnbarnen 1 år och 2 år gamla.


Extra plus för fina illustrationer och de hårda sidorna som tåls att både bita i och dra i. Färgerna är även de med på min pluslista klara fina och glada färger och de små titthålen är dessutom mycket omtyckta av barnen.Om boken 
Mimmis värld har utvecklats för att stimulera barns språkutveckling. Vårt mål är också att ge föräldrar råd och tips om hur de kan stärka barnens språkutveckling på ett roligt och enkelt sätt!" Jim Gustafsson & Fredrik Hammarstedt

Jim Gustafsson och Fredrik Hammarstedt är de två författande logopederna. Med en bakgrund inom barns tal- och språkutveckling har de tagit fram konceptet Mimmis värld, som är en språkutvecklande värld för alla barn.

Mimmis värld består av böcker, låtar och filmer på Youtube, samt tips och råd till föräldrar om hur de kan stärka barnens språkutveckling på ett roligt och enkelt sätt.

Först ut är böckerna Här är Mimmi och Hemma hos Mimmi som riktar sig till de yngsta barnen i den tidiga språkutvecklingen. Läs böckerna, njut av musiken, dansa med till filmerna och lär dig de lätta men samtidigt så otroligt viktiga språkutvecklande strategierna med Mimmis värld!

I Här är Mimmi får vi för första gången träffa alla i Mimmis värld. Mimmi, Pippi och Leo - vilka andra karaktärer finns i boken?


Tack till er alla för recex.
Författare: Jim Gustavsson & Fredrik Hammarstedt
Titel: Hemma hos Mimmi & Här är Mimmi

Utgiven av: Mima förlag
ISBN: 
9789188845214 & 9789188845221
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

torsdag 20 februari 2020

Dödskaravanen - Mats ErasmiesVilken debutroman. Jag har fått läsa om en händelse som jag inte hade en blekaste aning om har inträffat. Ett stycke svensk historia som har kommit bort tack vare den stora emigration till Amerika.
Men den här romanen tar oss med på en annan emigrationsresa, den till Brasilien.

Dödskaravanen är en fiktion som bygger på verkliga händelser, en stor eloge till Mats som verkar veta vad han skriver om, en gedigen research har nog legat bakom då såväl historien, platser som människoöden känns trovärdiga. Jag hade dock önskat att miljö- och personbeskrivningarna hade varit lite mer detaljerade jag fick inte riktigt till den rätta känslan i vissa delar av boken.
Det är en oerhört fascinerande och gripande berättelse och jag gråter många gånger tillsammans med dessa arma människors livsöden. De lämnar Sverige med löfte om gratis och bördig mark och om förhoppningar om ett bättre liv i det avlägsna landet Brasilien men istället hamnar de i något som man kanske kan anse vara än värre än Sveriges arbetslöshet och fattigdom. Det var nog inte grönare där på andra sidan jordklotet.
Läs den här om du är intresserad av en annan sida av svensk historia och resan som kom att kallas för Dödskaravanen, följ människorna som utvandrarna till Brasilien.
Ett gripande historia som förmedlar såväl glädje, sorg men även en hel del hoppfullhet och budskapet jag tar till mig blir att aldrig ge upp sina drömmar.
Jag har som tur är redan del två står och väntar på mig och det ska bli ett nöje att sätta tänderna i den.

Handling

Arvid och Anna lämnar Fattigsverige 1891 för att söka lyckan i Brasilien, himmelriket på jorden som visar sig vara helvetet. Många dör redan på resan dit och i de tillfälliga lägren råder stor misär, sjukdomar och svält. Det tar ett år innan de överlevande svenskarna slutligen når sin destination, men först tjugo år senare har Dödskaravanen kommit fram på riktigt.

Historien om Arvid, Anna och alla de andra svenskarna som sökte ett nytt liv är en relativt okänd berättelse från vårt förflutna som har skrämmande likheter med det som nu händer i vår omvärld med miljontals människor på flykt. En historia om lidande men också om människans förmåga att hitta glädjeämnen och övervinna till synes oöverkomliga hinder.

Dödskaravanen är en fiktiv roman som berättar den sanna historien om svenskarna som ville skapa sig en ny framtid i ett annat land.

Tack Hoiförlag och Mats för recensionex.

Författare: Mats Erasmies 
Titlel: Dödskaravanen
Utgiven av: Hoiförlag 
ISBN:9789176970584
Betyg:4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se


Storytel: Johan Hson Kjellgren

tisdag 18 februari 2020

Ljuskällan - Hanna Landahl


Det här är en bok om att tänka ett varv till och att våga ta steget. Anna börjar ifrågasätt familjens sätt att leva och när hennes man Staffan vill riva ut ett fullt funktionsdugligt kök får hon nog. Anna övertalar sin familj att det är dags att börja leva mer klimatsmart och de bestämmer sig att göra ett försök.
En berättelse som manar oss alla till eftertanke och på att fundera på en del val vi gör, kanske vi inte behöver ta bilen varje dag, kan det fungera att ta cykeln?
Hanna är bra på att skapa karaktärer som är väldigt trovärdiga, de har både bra och dåliga sidor.
En mycket välskriven bladvändare som är lättläst, charmig och mysig. Dessutom med ett djupare budskap som ligger helt rätt i tiden och som manar till eftertanke. Jag både skrattar och blir berörd precis som jag vill bli när jag läser en feelgoodroman.

Handling
Men, alltså, inget wifi? sa han och stirrade på henne. Vad fan ska vi säga till barnen om denna totala katastrof? Men Staffan, sa Anna och tryckte hans slappa hand. Det är väl ändå ingen katastrof? Alltså allvarligt talat? Jo, sa han. Jag tror faktiskt att det är precis vad det är. En stor jävla naturkatastrof.

Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. I alla fall så tycker Staffan det, men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva? När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter månader av nedstämdhet mer tillfreds än på länge. Och Staffan vill såklart också leva mer hållbart. Fast kanske mest av allt se Anna le lite oftare. Så ekobyn kanske ändå kan vara precis vad deras familj behöver? Väl installerade i det röda torpet känner sig Anna som hemma direkt medan Staffan gör sitt bästa för att hantera biodlaruppdraget och invånarnas självgodhet. Kan ekoby-modellen verkligen vara lösningen på världens alla problem? Och han får allt svårare att tåla Adrian, byns händige grundare som Anna verkar tillbringa allt mer tid med. Kommer deras äktenskap att stå pall för den nya tillvaron? Och kan man verkligen leva utan wifi?


Författare: Hanna Landahl
Titlel: Ljuskällan 
Utgiven av: Bokförlaget polaris
ISBN: 9789177952213
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟


Finns hos: Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Kerstin Andersson

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

måndag 17 februari 2020

Ett litet steg på vägen - Jenny Fagerlund


Det här bok två jag läser av Jenny och jag hoppas innerligt att det kommer fler härliga feelgoodare från henne.
Den här har precis allt som jag vill att en en bra feelgood bok ska innehålla, den är välskriven och lättläst.
Du får En mysig stund fylld av charm,vänskap, kärlek, hemligheter och en del familjehemligheter. Men även det där lilla djupet som jag vill ha en del där ett problem eller ett dilemma finns och som huvudkaraktären måste hitta en bra lösning på. Jenny får verkligen till det och jag som mamma kan verkligen känna med Stella och hennes oro för sin son. Såväl miljöbeskrivningar som beskrivningar av karaktärerna känns riktigt bra och genomtänkta och språket ligger helt rätt till den grangren och läsare som Jenny vänder sig till.
Det här är en fin liten pärla som du inte får missa jag sträck lyssnade på den jag njöt av varenda minut.
Feelgood när den är som absolut bäst! En bok som gör mig varm och glad i hela kroppen men som tyvärr slut alldeles för fort.


Handling
Ibland måste man resa bort för att hitta hem.

Stella arbetar som koordinator på en reseförmedling och trivs bra med sin lugna tillvaro på jobbet. Lugn är dock inget hon har på hemmaplan. Hon är ensamstående mamma, och sjuåriga sonen Felix har det inte lätt i skolan, han brottas med utanförskap och får ofta skulden när något går fel.

När Joel, en managementkonsult, anlitas för att effektivisera företaget Stella arbetar på ställs allt på ända. Stellas tjänst dras in och om hon inte vill bli arbetslös måste hon tacka ja till att resa runt och utvärdera hotell och upplevelser i Norden. Hennes första uppdrag blir att testa ett nytt koncept på det nyrenoverade Högfjällshotellet i Fröliden.

Stellas första impuls är att tacka nej, men efter ytterligare en händelse på Felix skola får hon nog. Tillsammans tar de sig till fjällen. Kanske är det här avbrottet de båda behöver?

Ett litet steg på vägen är en varm, charmig och höstmysig feelgoodroman som doftar av multnande löv, bär och termosar fyllda med te.

Författare: Jenny Fagerlund
Titlel: Ett litet steg på vägen
Utgiven av: Norstedts förlag
ISBN: 9789113098906
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟

Finns hos
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Uppläsare Viktoria Flodström
bokbloggar.se

En avlägsen kust - Jenny Colgan


Den här boken hade jag sett fram emot väldigt mycket. Tyvärr så nådde den inte upp till de förväntningar jag hade på den. Jag blev verkligen besviken. Den Var mer som om Jenny hade glömt några kapitel i den första boken om Lorna  på den lilla ön Mure.
Jag upplever den här boken som ett hastverk bara för att ge ut något, synd då jag brukar gilla Jennys böcker väldigt mycket. Jag tyckte inte den tillförde serien något överhuvud taget. Det som den här boken handlar om har jag ju redan fått veta i de tidigare böckerna.
Nej, lägg inte ner lästid på den här utan välj de andra i serien. Den här är en platt berättelse, en kort bok utan djup.

Handling
Lorna bor på den lilla skotska ön Mure. En fridfull plats, där alla hjälper sina grannar. Men när den lokala läkaren ska gå i pension, finns ingen som vill ta hans plats. Mure är för litet och ligger alldeles för avsides.

Långt därifrån i ett överfullt flyktingläger håller Saif på att behandla en pojke som skurit sig illa i handen. Saif är själv flykting, men han är också läkare och precis det Mure behöver.

Saif anländer till Mure och välkomnas med öppna armar. Men kommer han att kunna gå vidare trots sina tunga minnen och svåra erfarenheter? Den här sommaren gör Saif sitt bästa för att känna sig som hemma i en ny och obekant miljö, och för Lorna kommer ingenting mer bli sig likt.

En avlägsen kust är en kortroman som utspelar sig på samma plats som serien om Flora och serien om den lilla ön i havet. Men i den här historien är Saif och Lorna huvudpersoner.


Författare: Jenny Colgan
Titlel: En avlägsen kust
Utgiven av: 
Norstedts förlag
ISBN: 9789113094526
Betyg: 2🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
StorytelIrene Lind
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

lördag 15 februari 2020

Maskmakaren - Anna IhrénDet här är den andra delen i Annas serie som hon kallar dör Jubileumsserien. Anna är uppvuxen i Stockholm och Göteborg. I Jubileumsserien förenar hon de två städerna, och huvudkaraktärerna från Smögen-böckerna får följa med till storstaden.
Precis som i den första delen Nattvakten upplever jag att det känns lite babbligt och rörigt. Det hoppas mycket mellan alla olika karaktärer och det är många trådar att hålla koll på, men trots det så knyts det ihop på ett hyfsat bra sätt. Anna beskriver maskmakaren och hans fina maskbyggen på ett målande och beskrivande sätt. En bok som inte lämnar mig speciellt berörd.
En dussin deckare som är lättläst och lite lagom spännande. Anna beskriver maskmakaren och hans fina maskbyggen på ett målande och beskrivande sätt, Ett plus är de korta kapitlen.
Lättläst spännande och intressant.
Nattvakten
Handling
Maskmakaren Louis arbetar natt och dag för att bli klar i tid inför Göteborgsoperans föreställning av Fantomen på Operan. Men han anar oråd. Maskerna han skapar verkar föra olycka med sig och han bävar för premiären.

På polisen Sandra Haraldssons redan överfulla skrivbord landar två nya utredningar. De rör båda morden på två fram-framgångsrika affärsmän som till synes inte har några beröringspunkter med varandra. Sandra ber att få anlita sin forne chef Dennis Wilhelmson till sitt team för att kunna lösa fallen. Polischefen Camilla Stålberg är tveksam av personliga skäl. Kan hon verkligen arbeta så nära Dennis igen? Samtidigt är hon extremt pressad: Göteborgs stads 400-års jubileum närmar sig och just nu erbjuder staden allt annat än en festlig skrud.
Vad är mördaren egentligen ute efter? Räcker Sandras resurser för att lösa uppdraget? Och kan maskerna från Operan ha något med morden att göra?

Ett måste för alla som blivit uppslukade av Morden på Smögen. Maskmakaren är den andra boken i Jubileumsserien.

Tack Anna och Mima förlag för recex.
Författare: Anna Ihrén
Titlel: Maskmakaren
Utgiven av: Mima förlag
ISBN9789188845108
Betyg: 3🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris & BokusOmnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs fler bokbloggar.se

fredag 14 februari 2020

Jill & Marias Taverna, Medelhavsmaten från vårt Kreta - Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren


Det här är en fantastisk bok om Kreta, alla ni som precis som jag älskar den grekiska ön bör absolut läsa den. Det finnas många mysiga bilder och kapitlet om Kreta - en kärleksförklaring är mycket trevligt och likaså det om platser att besöka på Kreta
Jag tycker mycket om den här underbara boken och de trevliga och smakfulla recepten som är väldigt lättlagade.

Våra favoriter är nog,
  • Köttfärslimpa med feta, oliver och tomat- och kapristopping
  • Revekkas Spinatkôpita
  • Marias fyllda Auberginer
Innehåll 
Kreta är mycket mer än bara en ö. Det var här den berömda medelhavskosten föddes. Här har folk alltid ätit bättre och levt längre. Den vällagade maten är bara en av öns alla skatter. Kulturen, klimatet och kärleken till det lilla livet gör Kreta till en plats som är lätt att älska.
Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren blev blixtkära i Kreta från första besöket på ön. Sedan dess har de fortsatt att resa hit och ser nu ön som sitt andra hem. Här njuter de av den unika tillgången på fantastiska råvaror och grekernas generösa gemenskap. Här har deras långa vänskap och musikaliska samarbete växt sig starkare.


 


Som en hyllning till ön bjuder de läsarna på ett sextiotal traditionella recept nedärvda i generationer, uppblandade med egna personliga och mer moderna tolkningar. Från suveräna sallader, läckra dippsåser och perfekt plockmat till grekiska klassiker som moussaka, souvlaki och saganaki. Därtill bjuds mustiga grytor, enkla desserter och massor med grönt. allt lagat på Kretavis.

Följ med till tavernan som aldrig stänger!
                                         


Tack Tukan förlag för att jag fick läsa
Författare: Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren
Titlel: Jill & Marias Taverna 

Utgiven avTucanförlag
ISBN9789177836896
Betyg:5🌟🌟🌟🌟🌟

Finns hos
Adlibris & Bokus

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se
                                                                            Staden - Emelie ÖstergrenEn trevlig och detaljerad bok om hur staden har förändrats sedan slutet av 1800 talet och fram till idag. Det gör inget att det inte är så där super mycket text då bilderna är så enormt detaljrika och man kan prata om varje uppslag hur länge som helst. Det gillar jag då det är pedagogiskt och främjar till ett aktivt läsande och att diskussioner tillåts. Med det sättet att läsa så blir det spännande varje gång man läser boken då läsningen kan bli totalt annorlunda för varje gång.
"Texten är sparsam, men innehåller mycket substans. Den ger tillsammans med bilderna en rolig läsupplevelse för något äldre förskolebarn." Åsa Österlöf, BTJ


Handling
Upptäck hur staden skiftar form!
Välkommen till Staden! Här får du följa stadsbildens förändringar sedan slutet av 1800-talet till våra dagar. Hur har modet förändrats, när försvann hästarna och när tog bilarna över? Och hur såg bussarna ut förr i tiden?
Emelie Östergren är serieskapare, barnboksförfattare och illustratör. I bildverket Staden belyser hon på ett lättsamt sätt hur staden ständigt skiftar form. Det finns massvis att upptäcka i bilderna, både detaljer och berättelser att fundera och samtala kring.

Tack Lilla piratförlaget för rec ex
Författare: Emelie Östergren
Titlel: Staden
Utgiven av: Lilla piratförlaget 
ISBN: 9789178131228
Läsålder: 3-6 år
Betyg 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs mer om vad andra tycker om boken
bokbloggar.se

Den första snön - Ezra Jack Keats

Handling
Peter vaknar och tittar ut -- den första snön har kommit! Vi får följa med när Peter utforskar och gläds åt den första snöiga dagen. I Ezra Jack Keats bilderboksklassiker i kollageteknik glöder varje uppslag av oväntade bildlösningar, humor och charm. Boken utkom första gången 1962 och anses idag vara en milstolpe i bilderbokens historia.Jag tycker det här är en fin bok och med tanke på att den skrevs redan 1962 så måste jag säga, vilken föregångare. Bokens huvudperson Peter en kille som inte är vit vilket har varit norm bland barnböckers huvudkaraktärer i urminnes tider.
Det är en mysig bok som beskriver vintern som årstid och vad man kan hitta på då. Det är spännande med fotspår i snön, att göra snöänglar och snögubbar, men även insikten att snö smälter om den förvaras i fickan under natten är en intressant vinkling av snö.
Tack Lilla Piratförlaget för en fin bok

Författare: Ezra Jack Keats 
Titlel:Den första snön 

Utgiven av: Lilla Piratförlaget
ISBN9789178130528
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Ålder: 0 -3 år
Finns hos
Adlibris & Bokus

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 

torsdag 13 februari 2020

Fritt fall - Jessica Barry


Oh my God! Vilken bok. Varning för sträckläsning/ lyssning. Jag har gjort båda delarna och Hanna K Schmitz läser den mycket bra.

En bok som griper tag och fångar in dig från första sidan, du lyfts in i en berättelse som byggs upp på ett oerhört bra och spännande sätt, för att sedan sluta i ett crescendo av hög klass. Instämmer i citat jag läst på Jentas webbsida,
Öppnar i full fart och saktar aldrig in. Karin Slaughter 
Jessica Barry utnyttjar sin berättelse och dess förvecklingar med smittande tempo. Sunday Express 
Jag gillar dels att persongalleriet är så sparsamt samt Jessicas person och miljöbeskrivningar. Det finns två berättarröster, Allison som berättar utifrån sitt liv och hennes skrämmande upplevelser och hennes kamp för att överleva. Men även hennes mamma Maggis berättelse för upprättelse.
Jessica väver ihop de här två personernas upplevelser på ett briljant sätt och flytet i storyn är så bra. Att det här är Jessicas första roman kan man inte ens ana, vilken lysande debut.
Jag hoppas på många, många fler från henne!
Det finns bara ett negativt att säga, den tog slut för fort.
Tack Jentas förlag för recex.

Handling

Det liv hon har byggt upp åt sig själv hennes perfekta fästman och deras liv i lyx har raserats på ett ögonblick. Nu måste hon fly, inte bara för att komma undan de mörka hemligheterna från hennes förflutna utan också för att överlista den man som följer efter henne på varje steg.
På andra sidan landet söker Allisons mamma förtvivlat efter nyheter om sin dotter, som är saknad och förmodas vara död. Maggie vägrar att gå med på att hon kan ha förlorat sitt enda barn och föresätter sig att ta reda på sanningen.
Mor och dotter måste kämpa för att överleva och för att ta sig fram genom ett nät av lögner och hitta tillbaka till varandra innan det är för sent.

Författare: Jessica Barry
Titlel: Fritt fall
Utgiven av: Jentas förlag
ISBN
9789188827777
Betyg: 5🌟🌟
🌟🌟🌟

Finns hos: Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Hanna K Schmitz
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

onsdag 12 februari 2020

Som en öppen bok - Sara Molin


Som lärare i svenska kan jag inte annat än fullkomligt älska den här boken. Den har hög igenkänningsfaktor och jag både förfasar mig och skrattar åt de många träffande scenerna som utspelas såväl i klassrum som under lärarlagets träffar. Rektorer som inte håller måttet har förmodligen alla lärare säkert råkat på. Om inte så grattis till er som sluppit.
Det här är en härlig feelgood roman som dessutom är en strålande debut av Sara Molin. 
Hon har hittat en fin balans i såväl språket som i persongalleriet.
En bladvändare som är lättläst med korta rappa kapitel som gör att man bara vill läsa mer och mer och...
Du får kärlek, förvecklingar och familjehemligheter tillsammans med en stor dos av självrannsakan, självinsikt och många skratt. En feelgood när den är som absolut bäst!
Varning utfärdas!!! Ha tid på dig när du börjar, du kommer inta att vilja sluta läsa fören den är slut!
Så ladda med en kanna kaffe, ett gång bullar och en mysig filt. Sedan är det bara att grotta ner sig och njuta! 

Handling
Clara Rennel har haft planen utstakad länge: Som lärare ska hon viga sitt liv åt att sprida läslust till kommande generationer. Styrkt av sina fiktiva medsystrar Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, är hon redo att uträtta stordåd i läsningens tjänst. När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne.
Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.
Tack för ett fint signerat recesensionsex.

Författare: Sara Molin
Titlel: Som en öppen bok
Utgiven av:
Norstedts förlag
ISBN: 9789113099385
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Viktoria Flodström
bokbloggar.se

Tim och fotbollen - Anna Johansson


Jag har inte själv haft fotbollsspelande barn men sättet som Anna beskriver olika förmågor på känner jag igen. 
Därför anser jag att berättelsen fungerar bra för alla vare sig man gillar fotboll eller inte. Den har ändå en hög igenkännings faktor oavsett vad man har lätt eller svårt för eller vilka förmågor man besitter.
Den är så otroligt fint berättad om att det är ok att vara olika och med lite extra hjälp och träning på det som är svårt så kan det fungera i alla fall.Det är en kapitelbok med ganska mycket text men texten är verkligen bra anpassad för åldrarna 
6-9 år. Kapitlen är korta och det finns fina svartvita illustrationer att titta på och diskutera om så jag anser att den passar mycket bra för nybörjarläsaren. Jag tycker mycket om budskapet i boken att alla duger oavsett vilka egenskaper man har och vikten av att ta vara på de olika styrkor man har men även att det man är mindre bra på kan utvecklas med lite träning. Det är en härlig bok med en berättelse som unga läsare kan relatera till. Den passar utmärkt att läsa med barn, eller låta större barn läsa själv. En bra lättläst bok med en vardagsnära berättelse som har både djup och humor. 

Finns även som ljudbok på för den som föredrar ljudbok framför fysisk bok på tex storytel 
Tack Anna och Idusförlag för recex.

Författare: Anna Johansson
Illustratör: Joen Söderholm
Titlel:Tim och fotbollen

Utgiven avIdus förlag
ISBN9789175779225
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Ålder: 6 -9 år
Finns hos
Adlibris & Bokus


Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig 

tisdag 11 februari 2020

Ett högre syfte - Malin Thunberg Schunke


En otroligt bra och välskriven thriller som är spännande precis hela vägen. Dock finns ett problem. Boken är så bra att jag fick stora problem att sluta läsa därför blev det en bok som även är lyssnad på i bilen till och från jobbet. En fråga som hela tiden maler i mitt huvud när jag läser och förfasar mig är, skulle detta verkligen kunna inträffa vem som helst idag?

Att detta är Malins debutbok som författare har jag svårt att förstå, hon är makalös på att knyta ihop säcken och ge spänning hela vägen utan att hamna i tristessens hemska labyrinter. Lysande! Det enda på minuskontot var alla dessa personer, jag hade i bland svårt att hålla isär dem. Men det kanske blir så när man både läser och lyssnar.

Handling
Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för mord. Efter flera terrordåd har stämningen hårdnat i Europa, och den ärelystne domaren Philippe Duvernoy driver den franska brottsutredningen med järnhand.

Jakten på attentatsmännen spänner över flera länder, och i Haag blir den svenska åklagaren Esther Edh och hennes färgstarka italienska chef Fabia Moretti engagerade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins? Det komplicerade ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.

Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin förtvivlat för upprättelse, men framför allt för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser.

Ett högre syfte är en roman om svek, fördomar och ondska, men även om tillit, vänskap och kärlek. Om rättsskipning där kampen mot brottslighet ställs mot en människas rättssäkerhet. Om en brutal maktlöshet och en familj på väg att bryta samman.
Tack Malin för att du sponsrade min 1 års tävling på instagram och för att du även skickade din bok till mig 💓
Författare: Malin Thunberg Schunke
Titlel: Ett högre syfte
Utgiven av: piratforlaget
ISBN9789164206541
Betyg:4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel Mirja Turestedt
Läs även andra bloggar om boken

måndag 10 februari 2020

En giftig skandal - Kristina Appelqvist

Precis som de tidigare i den här serien håller Kristinas senaste en otrolig hög klass. En svensk pusseldeckare när den är som bäst, dessutom i bästa Agatha Christie anda.
Du får en bladvändare som är lättläst, med fina miljö- och personbeskrivningar, men även en intrig och ett pussel som inte löses fören precis i slutet. Jag undrar och klurar under hela boken, vem? var? Varför?
En hederlig feelgood deckare som har allt. Charm, intriger, lite kärlek och en massa mord. 
Läs dem i rätt ordning

  • Minns mig som en ängel. Piratförlaget. 2014. 
  • Flickan framför muren. Piratförlaget. 2015. 
  • Smultron, bröllop och döden. Piratförlaget. 2017. 
  • Den fjärde pakten. Piratförlaget. 2018
    

Handling
Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum i Götasalen fredagen den 1 juni klockan 20.00.
Det är många som sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.
Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? När en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir alla varse att det är blodigt allvar.
En giftig skandal är en spännande och fängslande deckare där Helena Waller och Emma Lundgren hamnar mitt i ett morddrama.
Författare: Kristina Appelqvist
Titlel: En giftig skandal
Utgiven av: piratforlaget
ISBN: 9789164206626
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel Gunilla leining
Läs även andra bloggar om boken