söndag 30 oktober 2022

Brittas arv - Eleonore Holmgren


Den efterlängtade uppföljaren till succédebuten Sista sommaren handlar om de spår en älskad människa lämnar efter sig.

När Adam kommer tillbaka till Lindö för första gången sedan Brittas begravning är ingenting sig likt. Hennes barn har inte hittat något testamente och alla är osams med alla. Karlsson har lämnat Lindö, ett hus har brunnit ner och det har börjat hända konstiga saker i bygden.

Trots att relationen med flickvännen Sara är skakig var det ett självklart val för Adam att åka dit. Han försöker få alla att bli vänner igen och vårda minnet av Britta. Men i stället hamnar han i blåsväder och hans gamla kriminella liv nafsar honom i hälarna. Han vill ingenting hellre än att Brittas arv ska få leva vidare på Lindö, men hur högt pris är han själv beredd att betala?
Brittas arv är en charmig men djup, sorglig och allvarlig berättelse. Den bjuder på medmänsklighet på många olika plan och nivåer men även hemligheter, lögner, intriger och kärlekSpråket är nyanserat och så välanpassat och såväl miljö och personbeskrivningarna är precis lika underbara som i förra boken. Sista sommaren 
Jag har skrattat och haft ångest men framför allt har jag verkligen gillat det jag läst.

Att boken inte får 5:a i omdöme är att jag hade svårt att komma in i den för jag hade tappat lite av det som hänt i den första boken Sista sommaren, därför saknade jag lite tillbakablickar som hade hjälpt mig in i berättelsen.

Titel: Brittas arv
Författare: Eleonore Holmgren
Ljudbok: Anna Maria Käll 
Utgiven av: Bazarförlag

Omdöme: 4 💜💜💜💜
Tukta - Helen Wigh


År 1950. Elin Roth arbetar i sin farfars antikvariat men vill utbilda sig till polis. Så länge hon kan minnas har hon hjälpt sin far, poliskonstapeln i Filipstad, med brottsutredningar. En dag begår Elin ett ödesdigert misstag och fadern utesluter henne från framtida samarbeten.

Elin försöker acceptera sitt öde och glömma polisdrömmarna. Men när en tonårsflicka blir misshandlad och allt pekar på att gärningsmannen finns i Elins egen familj börjar hon i hemlighet pussla samman ledtrådarna.

År 1890. Systrarna Ingrid och Sara lever med sin svårt sjuka far i ett ensligt beläget torp djupt inne i granskogarna. Innan fadern dör får han den sexåriga Ingrid att avge ett löfte: hon ska till varje pris skydda sin yngre syster genom livet. Men systrarna skickas från barnhus till fosterhem, och deras uppväxt präglas av våld och vuxna som sviker. Ingrid finner sin enda tröst i naturen, en värld som är mer förutsägbar och lättare att kontrollera än människornas.

Jag älskar Helens sätt att skriva. En spänningsbok kan inte bli så mycket bättre än så här.
Tukta är välskriven, tät och spännande och är del ett om Elin Roth, en ung kvinna som vill gå sin egen väg. Elin bedriver egna efterforskningar till mångas förtret och jag gillar greppet som inte gör att det här är ytterligare en bok där poliser har huvudrollen.
Helén Wigh sätt att väva samman historierna från två skilda tidsåldrar görs på ett fantastiskt sätt där jag först i slutet insåg vad de två historierna hade för syfte för varandra. Snyggt!

Det finns ett gäng mindre trevlig karaktärer som alla fyller sin funktion och jag tycker de är intressanta tillsammans men även var och en för sig. 
Miljöerna är så bra beskrivna och för mig som har rötter från Filipstad och känner till varenda gata blir den här ljuvlig att läsa fast spännande så det förslår.

Helens två första böcker var riktigt bra men den här knockade mig från start till mål! 

Missa inte de två tidigare


Titel: Tukta
Författare: Helén Wigh
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Historiska media
Mitt omdöme: 🔅🔅🔅🔅🔅

onsdag 26 oktober 2022

Svinakungen - Bettina Bieberstein Lee

Tredje delen i serien om Hanna AxelsdotterJournalisten Hanna Axelsdotter har fått ett vistelsestipendium och tillbringar sommaren i ett fiskartorp på gården Grimstanäs i Sörmlands skärgård. 
Äntligen ska hon få tid att komma igång med sitt skrivprojekt och gå till botten med vem hennes biologiska pappa egentligen är. 

Men snart dras hennes uppmärksamhet alltmer till paret som äger gården och deras femtonårige son, Elias. Erika och Frank har tagit över gården efter Erikas far, som fortfarande bor kvar i en stuga på fastigheten. Önskan med flytten var en nystart – Elias behövde komma bort från mobbarna i Nynäshamn och föräldrarna drömmer om att sälja vildsvinssafari till utländska turister. Men inte alla ser positivt på att just Erika har fått överta gården och grannarna protesterar mot att vildsvinsstammen förstör markerna.

När en ung jaktledare, Freja, flyttar in på gården fattar Frank tycke för henne – och problemen hopar sig allt mer. Ända till den dag då Hanna hittar Elias livlös utomhus. Vad har egentligen hänt honom?

Återigen bjuder Bettina på en otroligt spännande psykologisk berättelse. Den kryper in under skinnet och man måste bara läsa lite till för att få veta, varför? Vem? 
Dock hade jag precis som i tidigare bok  Tigeröga  svårt att komma in i historien och som tur var kom jag ihåg att det var så i den boken. Därför fortsatte jag läsa och det ångrar jag inte. Kapitlen är korta och har ett bra driv. Med Bettinas målande språk känns det som om jag är med där ute i skogen bland vatten och vildsvin. Ganska läskigt faktiskt. Lysande!

Författare: Bettina Bieberstein Lee
Titel: Svinakungen
Ljudbok: Nina Haber 
Förlag: Wapi
Omdöme: 4 🌟🌟🌟🌟

Bokus
Adlibris

måndag 24 oktober 2022

Den kungliga Guvernanten - Wendy Holden

En episk berättelse om drottning Elizabeths barndom och kvinnan som fostrade henne.

LONDON 1933. Tjugotvååriga Marion Crawford har rest från Skottland för att bli guvernant åt de små prinsessorna Elizabeth och Margaret Rose. Det enda kravet hon har på deras föräldrar, Hertigen och Hertiginnan av York, är att hon ska få tillåtelse att införa en aning normalitet i flickornas skyddade och privilegierade tillvaro.

Marion trotsar de gammalmodiga etikettsreglerna genom att ta med prinsessorna på tunnelbaneresor, till offentliga simbassänger och på shoppingturer på Woolworths. Från sin position i kungafamiljens absoluta centrum blir hon vittne till nittonhundratalets stora händelser: Edvard VIII:s abdikation, den glamourösa kröningen av Elizabeth II och andra världskrigets början. Hon lotsar de kungliga flickorna genom allt detta, lika nära som en mor.

Men Marion Crawford får göra stora uppoffringar som familjen Windsors nära förtrogna. Äktenskap, barn, egna åsikter allt får hon offra i skuggan av den kungliga glansen. Men kommer det att räcka för att behålla kungafamiljens tillgivenhet när allt rasar?

Det här är en roman som är skriven utifrån inspiration från verkliga händelser och genom gedigen research. 
En berättelse om drottning Elizabeths barndom och kvinnan som fostrade henne. En rakt igenom mycket trevlig episk roman om kärlek, försakelser, dramatik och lojalitet.
Härliga miljöer och mycket intressanta karaktärer tar oss med under drottning Elisabeths resa från barn till giftermål. 
En klassisk bladvändare som alla som gillar historiska romaner kommer att älska. I alla fall gjorde jag det. 

Titel: Den kungliga Guvernanten 
Författare:  Wendy Holden
Omdöme: 💜💜💜💜

söndag 23 oktober 2022

Ett liv i färg - Birgitta Gunnarsson

»Vänner ända sedan mellanstadiet? Så fint!« Lillemor vet inte hur många gånger hon hört de orden. I början höll hon med, men med tiden har det skavt allt mer. Hur fint är det egentligen att hon känt sig stå i skuggan av Beatrice nästan hela sitt liv? Eller att hon funnits med i den lilla vänkretsen kring Bea i åratal, men utan att på riktigt lära känna någon av de andra kvinnorna?
Nu när hon har passerat femtio har Lillemor till sist insett att hon vill hoppa av. Men hur ska hon kunna berätta det för Bea? Ett missat tåg hjälper henne på traven, och i stället för en spahelg med väninnorna tillbringar hon ett veckoslut på egen hand i Göteborg. En helg som fortsätter att påverka hennes liv långt efter att hon har åkt hem. Genom kvinnan som så oväntat blir en nära vän. Och de märkvärdiga grodorna.
Lillemor börjar fundera allt mer över sin uppväxt. Att förstå och försonas med det förflutna blir en viktig del av hennes väg till ett nytt, friare liv. Och så gör hon sitt bästa för att glömma det korta mötet med den nya väninnans bror...


Birgittas debutroman Så länge hjärtat kan slå var en sådan där kanondebut som jag tokhyllade och blev lite skakis nu när jag skulle läsa hennes uppföljare, Ett liv i färg. Skulle hon lyckas hålla sig på samma höga nivå eller skulle jag bli besviken?

Jag säger bara hatten av Birgitta, du har överträffat dig själv med den här fantastiska berättelsen. Den är charmig och den är underbar, det är en berättelse som bjuder på såväl  både hjärta och smärta men även humor och med mycket glimten i ögat. Med härliga karaktärer och fina miljöer får jag en känsla av att vara med i berättelsen. 
Det här är en berättelse om att våga släppa det gamla och göra det där man kanske drömt om att göra. 
Jag tror att många kan känna igen sig eller någon i sin omgivning i en eller flera av de olika karaktärernas personligheter och det ger en härlig aha upplevelse. 
Den här boken har jag både läst och lyssnat på och jag kan rekommendera både och.

En helt underbar läsupplevelse och ser fram emot fler böcker från Birgitta. 

Tack Modernista för recex.

Författare:  Birgitta Gunnarsson 
Titel: Ett liv i färg
FörlagModernista
Omdöme: 5 💙💚💛💜💖

lördag 22 oktober 2022

Änglarummet - Ewa Klingberg


Välkommen till Evigheten AB, här kan vad som helst hända!

Angelika, tidigare anställd på begravningsbyrån Tranan, har startat eget och har sin kundmottagning på badhotellet i Tranås. Där tar hon emot människor som befinner sig i livets slutskede och som är i behov av en hand att hålla i när det är dags att somna in.

Men det är svårt att livnära sig som dödsdoula och Angelika inser att hennes framtid är osäker. Än värre blir det när hon i all hast måste flytta från sitt kontor. Så när Ladyn på Svaneholm ber om hennes hjälp har hon inte råd att säga nej. Trots att det är uppenbart att den gamla damen inte bara behöver en ledsagare vid dödsbädden. Mot sin vilja tvingas Angelika att agera privatdetektiv i en värld som är en helt annan än den hon är van vid.Jag älskade serien om begravningsbyrån Tranan och blev så glad när nu Ewas nya serie släppts. Del ett heter 
Änglarummet och serien är en spinoff på Tranan.
De som läst serien om Tranan kommer snabbt att känna igen flera karaktärer från begravningsbyrån, men nu är det den före detta receptionisten Angelika som står i centrum. Och när det är Angelica som håller i taktpinnen så vet vi aldrig vart vi kommer att ta vägen. Vi får också veta hur det går för Sandra och hennes kolleger. För självfallet har de ett nära samarbete med Angelica.

Det här är en varm och kärleksfullberättelse. Du får feelgood i toppklass som har allt och du blir inte besviken när du läser dem. 
Du skrattar, du förvånas och du MÅR BRA! 
För min smak tycker jag att boken är i tunnaste laget och jag tycker nog att man kan ge personerna lite mer plats.

Författare: Ewa Klingberg
Titel: Änglarummet
Ljudbok: Rachel Molin
Utgiven avHistoriskamedia
Omdöme: 🙏🙏🙏🙏fredag 21 oktober 2022

Dubbelexponering - Sebastian AvindellLinköping skakas av ett blodigt våldsdåd. En okänd gärningsman har skjutit tre personer på Stora torget från ett hotellfönster och därefter tänt eld på byggnaden.
Caspar Ekberg och Liv Larsson på Linköpingspolisen ställs inför sina karriärers hittills svåraste fall - en utredning kantad av spår kopplade till terrorism och till offrens yrken inom socialtjänsten. Det blir allt svårare att hålla distans till de drabbade, och samtidigt hänger Caspars äktenskap på en skör tråd.
När Caspar upptäcker att någon rör sig i hans trädgård om nätterna och hittar sonens kanin uppspikad på en vägg kommer hotet närmare. Han tvingas konfrontera sin värsta mardröm, medan Liv måste axla ett allt större ansvar för utredningen och ställs öga mot öga med en mördare som tappat kontrollen.


Jag är helt knockad vilken bok! Vilket grepp han har i sin berättandekonst, ett högt tempo som du sugs in i, ett språk som ger liv till både karaktärer och miljöer på ett fantastiskt sätt och ett slut som inte jag såg komma. 

Det här är en klassisk bladvändare som du inte släpper förrän den är utläst och då med en rejäl boksmälla. Jag lovar! 

När jag först läst och lyssnat klart så var min känsla en stark 4 i omdöme men nu en vecka senare har jag höjt upp till en 5:a då boken fortfarande berör och lever kvar i mina tankar. Exakt så som en bok ska göra!

Titel: Dubbelexponering 
Författare: Sebastian Avindell 
Förlag: Modernista
Omdöme: 💥💥💥💥💥

onsdag 19 oktober 2022

Någon måste dö - Anna Jinghede & Lena Ljungdhal


En kvinna hittas död i ett badkar på ett lyxhotell och trots oklara omständigheter avskriver åklagaren snabbt händelsen som en drunkningsolycka. Men polisen och spanaren Nikki Kahn nöjer sig inte och börjar utreda fallet på egen hand. Den döda kvinnan är inte något okänt offer, utan hennes egen lillasyster. Frågetecknen visar sig vara många. Hennes syster var inte någon som åkte på semester ensam och definitivt inte med en resväska full av exklusiva underkläder. Men det finns inte ett spår av något resesällskap, och inte heller någon annan rimlig förklaring.

Snart är Nikki uppslukad av polisutredningen som enligt rättsläkaren Ramona Bengtsson har grava brister. Samtidigt som Nikki jagar efter sanningen upptäcker hon att spåren leder henne in något som är betydligt större och farligare än hon någonsin kunnat föreställa sig. Och snart inser hon att hon själv är måltavla.

Vilken debut som författare de gör. En bok skriven utifrån mycket research och kunskap, det märks. Miljöer och karaktärer känns trovärdiga och tempot håller hela vägen. Trots att jag trodde jag hade det hela klart för mig rätt så tidigt kom slutet som en överraskning och det gillas skarpt.
Nikki är kanske lite väl naiv i mångt och mycket och ibland kanske en del saker går för lätt men hennes karaktär håller sig inom ramen för att man gillar henne och jag hoppas det kommer en uppföljare snart. 
Enda som jag hade lite svårt för var nog den vändningen boken tog på slutet och jag säger inte mer för då spoilar jag.

Jag har både läst och lyssnat vilket jag ofta gör med böcker. Jag tycker det ger mig olika dimensioner på berättelsen.  Tyvärr gillade jag inte uppläsningen så jag föredrog att läsa den fysiska boken den här gången.
Tack för att jag fick läsa den här lita annorlunda spänningsromanen. 

Titel: Någon måste dö 
Författare:  Anna Jinghede & Lena Ljungdahl
Förlag: norstedts förlag
Omdöme: 🍁🍁🍁🍁+

En djupfryst man i gula byxor - Kalle Löfqvist


Första delen i deckarserien Morden i LundOskar Stenvall är en man utan ambitioner. När alla studiekamraterna gjorde karriär och skaffade familj blev han kvar på sin, inte så framgångsrika, resebyrå på Lilla Fiskaregatan i Lund.

Där för han en stillsam tillvaro. Hans liv förändras abrupt när praoeleven Hanna från Arlöv kliver in i hans liv, samtidigt som hans excentriske granne, herr Larsson, utsätts för ett mordförsök i sin herrekipering.
Och den misstänkte gärningsmannen – mannen med de gula byxorna – dyker upp livlös i Oskars gamla Volvo PV!
Detta blir upptakten till en galen road trip för den udda trion. En tur som inkluderar allt från en bjudning hos Otto von Bismarcks sonson, till knarksmuggling i Amsterdam. Hela tiden har de den nitiske polisen Bruno Söderstjärna i hasorna ... och hans fru, journalisten Malin, som i hemlighet gör allt för att hinna lösa fallet före Bruno.Vilken sjukt rolig berättelse. Med en salig fart tar Kalle oss med på en helt galen resa i humorns tecken. Det här en helt fantastiskt galen bok, full av spännande förvecklingar. Du kommer att skratta högt, jag lovar.
Härliga karaktärer med mycket säregna drag samt miljöbeskrivningar som gör att du är med gänget på deras roadtrip.

Jag säger bara läs och njut! Jag har lyssnat och det är en av mina absoluta favoriter som läser Fredde Granberg. Han gör det galet bra!!!!!


Titel: En djupfryst man i gula byxor
Författare: 
Kalle Löfqvist
Förlag: Wapi Word Audio Publishing
Omdöme:😃😃😃😃😃

Tedags på café Solros - Milly Johnson
Connie Diamond har alltid trott att hon är sin make Jimmys enda ögonsten. Men när det visar sig att Jimmy vänsterprasslat de senaste tjugofyra åren, och att chokladen han bedyrade sin kärlek med bara var en täckmantel, får Connie nog och svär att hämnas.

Till sin hjälp har hon Della Frostick, oumbärlig anställd på Jimmys städfirma, som mer gärna bistår med att sabotera för honom. De beslutar sig för att starta en egen konkurrerande städfirma, och tillsammans med städerskorna som träffas på Café Solros kommer de se till att Jimmy ångrar att han så mycket som ens tittat åt en annan kvinna. 

Milly Johnson har ett språk som jag älskar. Det är mjukt, inkännande och hon skriver underfundigt med en humor som så träffsäker men även nyanserat på de rätta ställena. 
Tedags på Café Solros är underbar läsning full av liv, kärlek och skratt och är liksom Johnsons tidigare böcker helt magisk, kanske en av de bättre enligt mig.

En berättelse som bjuder massor av vänskap, på mysiga miljöer och en hel del förvecklingar. Med ett djup som ger inblick i vikten att våga stå upp för sig själv, sin självkänsla och att våga satsa gör att boken manar till eftertänksamhet. 

"Att läsa en Milly Johnson-bok är som att tillbringa tid med sin bästa vän det slutar alltid med att världen känns som en bättre plats. 
Lucy Diamond 


Titel: Tedags på café Solros 
Författare: Milly Jonson
Ljudbok: Gabriella Boris
Förlag: Bokförlaget Polaris

Omdöme: 💜💜💜💜💜 

Adlibris Bokhandel

Bokus

måndag 17 oktober 2022

Vänner från förr - Richard Roper


En underhållande och ömsint berättelse om vänskap och att hitta tillbaka till det som verkligen betyder något i livet.

Joel och Theo har inte pratat med varandra sedan tonåren då deras vänskap gick i kras. Joel gör succé som manusförfattare och är i en lycklig relation med tonårskärleken Amber. Men han bär på en stor hemlighet som bryter ner honom. Theo ältar sitt ex och känner sig misslyckad över att han slarvat bort sin karriär. När trettioårsdagen knackar på dörren blir han dessutom vräkt – från sina föräldrars trädgårdsskjul.

Nu möts de två för första gången på över ett decennium och ger sig i väg på en trettio mil lång vandring längs Themsen. Kan de hitta tillbaka till varandra eller kommer deras hemligheter och lögner förstöra vänskapen ännu en gång?Viken underbar bok. En berättelse om vänskap, förtroende och att våga lita igen. 
Jag blev fångad från första sidan och vägrade sedan släppa boken i från mig. Ena stunden hade jag lurarna i örat för att i nästa stund sätta mig ner och sjunka in i den fysiska boken.
Tonen är varm och språket är finstämt och passar så bra till berättelsens kärna.
Det är en feelgood men som inte är sötsliskig, naiv eller ytlig men den har kärlek, problem och humor.
Berättelsen har många bottnar och ett fint budskap och kanske ett något oväntat slut. 
Rekommenderas VARMT 


Titel: Vänner från förr 
Författare: Richard Roper
Ljudbok: Niklas Engdahl
Förlag: Bokförlaget forum
Omdöme: 🚲🚲🚲🚲🚲

fredag 14 oktober 2022

Då ödet bestämmer - Pernilla Lindroos


Maja är förkrossad. Hennes livs kärlek har lämnat henne. Bara så där. Hur är det ens möjligt? De var ju menade för varandra, i vart fall enligt astrologen Ann-Kristin. När Maja blir permitterad kan hon inte längre dämpa smärtan genom att dränka sig i jobb. Vad ska hon nu göra med sitt liv? Väninnan Sara utmanar henne att dejta tolv män, en ur varje stjärntecken. Med en astrologihandbok och en poängskala ska dejterna leda Maja till klarhet om vad hon vill och behöver.

Joanna växer upp i England under nittonhundratalets första år. Som sjuttonåring förväntas hon delta i Londons sällskapsliv för att hitta en lämplig make. Joanna har helt andra drömmar, sådana en kvinna inte kan väntas ha. Men hennes elake broder John och en tragedi kastar en tung skuldkänsla över Joanna. Ska hon våga följa sin dröm eller håller det förflutna henne tillbaka? Och är Harvey, mannen hon möter, verkligen någon hon kan lita på? 
"Då ödet bestämmer" är berättelsen om två unga kvinnor i olika tidsepoker men med samma val. De måste båda lista ut vad de vill göra med sina liv och vem de vill leva med. Det är en historia om skuld, val, drömmar och ödets kraft.


Jag rekomenderar dig att läsa del 1 först, När kärleken väljer för att komma in i sammanhanget. 
Pernilla växlar på ett mycket bra sätt mellan nutid och dåtid och de båda parallella historierna hänger väl ihop och man vill bara veta vad som ska ske i de båda världarna.
Språket är väl anpassat för genren och det flyter på bra. Det är härliga miljöer och karaktärerna känns äkta. En berättelse i ett stilla tempo med för den skull inte segt. 
En mysig feelgood.Författare: Pernilla Lindroos
Titel: När kärleken väljer del 2 
Förlag: Lava
Ljudbok: Gunilla Leining

Dag Öhrlund X 8 - Ewert Truut


 


 
       

Böckerna i ordning
  1. Besökaren
  2. Där inga ögon ser
  3. Tryggare kan ingen vara
  4. Se till mig som liten är
  5. Ingen lämnas kvar
  6. När regnen upphör
  7. 419 timmar
  8. Där korparna skriker
En serie som jag har sträckläst under hösten och som jag älskar. Visserligen kan de vara lite väl råa ibland men den humorn och den underfundigheten som Dag Öhrlund skriver med väger upp och jag får så många härliga skratt. 

Ewerts trulighet, hans konsekventa avsaknad av empati för sin chef och hans genom goa sätt gentemot de han älskar är fantastisk. 
Jag tycker att Truut böckerna bara blir bättre och bättre för varje del och den jag tyckte minst om var del 1 och det har varit därför jag valt att inte läsa böckerna tidigare. 


Försvunnen - Guillaume Musso
En liten flicka försvinner spårlöst från ett köpcentrum i Kalifornien. Fem år senare dyker hon plötsligt upp igen på exakt samma plats hon försvann ifrån.
Femåriga Laylas spårlösa försvinnande från ett köpcentrum i Los Angeles blir för tung för hennes föräldrar att bära och tragedin slutar i skilsmässa.

Fem år senare hittas Layla på exakt den plats där hon försvann. Hon lever och verkar inte skadad, men har slutat tala. Trots stor glädje över återföreningen finns många frågor. Var har Layla varit i alla dessa år? Med vem? Och framför allt: varför kom hon tillbaka?
En riktig favorit har Guillaume Musso blivit hos mig och alla de tre tidigare böckerna har varit riktigt bra och så även den här.
Dock är den här lite skruvad och utan att spoila handlingen så vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till boken.

Trots mina dubier så får den ett högt betyg då den är otroligt smart skriven och man kan inte sluta läsa förrän man fått klart för sig Hur? Varför? och Vem?
Det är verkligen en nervkittling från start till mål!

Titel: Försvunnen
Författare: Guillaume Musso
Utgiven av: Bokförlaget nona
Betyg: 4 💜💜💜💜
Ljudbok: Jonas Malmsjö


torsdag 13 oktober 2022

Malström - Charlotte Al-Khalili


En kall januarinatt blir Adam Gärde knivskuren och förblöder vid en busshållplats på Södermalm. En stökig kille med missbruksproblem - men mordet är mer komplicerat än det verkar och påverkar alla i dess närhet: offrets mamma och flickvän, kompisar, poliserna, mördaren. Alla greppar de efter sanningar, hemligheter och lögner.


Boktiteln:
En malström framkallas av tidvattenrörelser. Den utlöser en kedja av våldsamma vattenvirvlar som sveper med sig allt i sin närhet. Den som hamnar i malström slungas in och sugs ner under ytan, slukas av krafter som är för stora för att övervinnas. 

                                                                          Förord till boken 

                                                                                                      


Jag kan inte annat än säga hatten av Charlotte. Vilken spänning du bjuder på. De här frågorna väntar på sitt svar och vi får vänta ända in i det sista innan det kommer.
Vem ska se det övergripande mönstret? Vem ska komma fram till det slutgiltiga svaret? Och vem ska lösa mordgåtan och förstå de oundvikliga konsekvenserna?

Charlotte skriver med ett rappt språk och drivet genom boken är suveränt, riktigt bra tempo.
Fantastiska personskildringar på många personer som verkligen är mycket osympatiska men som alla behövs för de har viktiga funktioner för att vi ska kunna lösa pusslet.  
Intrigerna, relationerna och utvecklingen av berättelsen är väl genomtänkt och håller hela vägen in i mål.
Jag har varvat med att lyssna på boken och att läsa då det inte gick att lägga den ifrån sig. En äkta bladvändare.

Mitt omdöme: Välskriven, med högt tempo och med en mycket engagerande berättelse och enormt osympatiska karaktärer

Författare: Charlotte Al - Khalili
Titel: Malström
Utgiven av: Norstedts
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟


tisdag 11 oktober 2022

Orm och stege - Maria Ernestam

Så var den där igen, minnesbilden av en sargad kropp i strandkanten med måsarna skriande kring huvudet. Vad hände egentligen där på ön? Ville jag ens veta?

En grupp ungdomar träffas varje sommar i Vallerås. Sedan barnsben har de svetsats samman i en vänskap som de tror övervinner allt.

Men sommaren 1978 blir annorlunda. Ortens församling får en ny pastor som trollbinder dem och stämningen försämras, saker hemlighålls och gamla oförrätter gör sig påminda. Det slutar i en katastrof ute till havs.

Fyrtio år senare dör ännu en i det gamla gänget. Han efterlämnar en önskan om att begravas i Vallerås och de forna vännerna träffas igen. Men mötet blir spänt och Ingrid, som aldrig glömt vad hon var med om den gången, stannar kvar för att söka i det förflutna. Var det en olycka? Varför sprack gemenskapen? Vem ljög för vem? Och var de verkligen ensamma på ön den där natten?Orm och stege är en spänningsroman som utforskar hur långt vi är beredda att gå för att skydda dem vi älskar. Det är en gripande berättelse om ett gängs uppväxt och barndom. Deras kärlek till varandra, deras vänskap, kärlek men även sorg som de bearbetar under hela sitt liv.
Det är en långsam berättelse fast med ett fint driv, en röd tråd som håller mig på helspänn och med en krypande spänning och vemod berättar Maria på ett fantastiskt sätt.
Jag har även lyssnat på mina promenader och kan verkligen rekommendera Hanna som läser mycket bra!

"Språket är vackert och poetiskt, utan att för den skull tappa driv. Vännernas somrars magi och starka gemenskap skildras finstämt" BTJ


Författare: Maria Ernestam
Titel: Orm och stege
Utgiven av: LB förlag
Omdöme: 5 🐍🐍🐍🐍🐍

Av allt ont - Helen Stommel - Olsson


Barbara Hammar lever ett till synes balanserat liv. Rikt men inrutat. Utåt sett är hon en framgångsrik rättspsykiater, kallad underbarnet av sina kollegor på Rättsmedicinalverket. Själv har hon alltid känt sig mer som ett maskrosbarn, som brottas med ett inre kaos.

Så händer något som sätter tillvaron i gungning. Ett hastigt och oväntat dödsfall väcker minnen som Barbara jobbat hårt med att förtränga. Motvilligt tvingas hon tillbaka till uppväxten fylld av mörka hemligheter. Samtidigt landar en stor rättspsykiatrisk utredning på hennes bord. Ett fall som förbryllar från första stund. I smyg och helt utanför sina befogenheter som rättspsykiater börjar Barbara titta närmare på fallet. Sökandet efter sanningen för henne både närmare gåtans lösning och hennes eget förflutna.
Det här är Helens bästa bok hittills och då har de andra två varit superbra!
En bok som har allt en riktigt bra triller/ spänningsroman ska ha och att man är fast från första sidan säger egentligen allt. 
Den är tankeväckande och den behandlar ämnen som psykisk ohälsa, våldsbrott och ondska. Lägg därtill bra karaktärer och miljöer så blir det en riktig fullträff. 
Rättspsykiatrikern Barbara spelar i en egen division och hon lyfter verkligen hela boken. Jag vill ha mer Barbara nu!

Jag har sträckläst men även lyssnat och Mirja Turestedt läser fantastiskt bra.
Av allt ont är den första, fristående delen i serien om rättspsykiater Barbara Hammar.

Författare: Helen Stommel Olsson
Titel: Av allt ont
Förlag: bokforlagetpolaris
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟

torsdag 6 oktober 2022

Och havet gav igen - Malin Haawind


Det är 1950-tal på Tjörn. Hit har Dagmar och Holger och deras lilla familj flyttat, till Holgers släkt. Efter en första tids osäkerhet börjar Dagmar finna sig till rätta i det nya livet på västkusten och som sjömanshustru. Hon är ofta ensam, men hon har väninnorna, ett systerskap att lita på. Och det kan behövas, för det finns en annan ensamhet när sjömännen är hemma och ändå inte där. Kärleken till Holger är stark, men tomflaskorna han lämnar efter sig blir allt fler, för många.

Om nätterna sitter Dagmar med tankar och cigaretter på balkongen och hör hamnens alla ljud skvalp, mastknarr, vajrar som slår i vinden och hon undrar varför hon hade så bråttom att bli vuxen, och vad som krävs för att rädda en familj som hotas sköljas över av en våg de inte kommer kunna klara.Och havet gav igen är andra delen i trilogin om Dagmar och Holger och deras livsresa genom Folkhemssverige. Del ett i trilogin, De kom från öar, har älskats av såväl kritiker som publik.
Författaren tecknar med säker hand porträtten av Dagmar och Holger och det lilla samhället omgivet av havet. Språket är vackert och rättframt, orden så precisa och välavvägda att fantasin får fritt spelrum, och plötsligt står du där i Skärhamn en mörk höstkväll och ser Dagmar hasta förbi på cykeln för ett nattdopp. Helhetsbetyg: 5, Briljant Bibliotekstjänst

Precis som i del ett har den här boken ett vackert språk och karaktärerna porträtteras trovärdigt utifrån den tidsepok boken handlar om.  Dessutom finns det fina miljöskildringar och berättelsen har ett fint djup. Den är lättläst och språket flyter på och känns genuint. 

Del 1 Bokprataren: De kom från Öar - Malin Haawind

Titel: Och havet gav igen
Författare: Malin Haawid
förlag: Piratförlaget
Ljudbok: Philomène Grandin
Omdöme: 💜💜💜💜+

De förlorade ordens bok - Pip Williams

1901 uppdagades det att ordet deja saknades i Oxfords engelska ordbok. Det här är berättelsen om flickan som stal det.
Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.

Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok.

Först hade jag enormt svårt att ta mig in i boken men vartefter jag läste fick jag svårt att lägga den ifrån mig. Den är så annorlunda och så intressant för mig som är svensklärare och som skriver egna böcker. Tänk en hel roman på  430 sidor som handlar om ORD!
Jag gillar författarens tack där hon skriver förklaringar till en massa olika ord,
tex till ordet tack
"Tack - Om i ord eller handling visad erkänsla eller uppskattning; visad glädje; tillfredsställelse."

Författarens sätt att skildra kärleken till ord genomsyrar hela boken och jag älskar på det sätt som huvudkaraktären får ta plats och växa i berättelsen.  
De vackra blommorna som är tecknade före varje ny del är magiska och tillför en extra dimension till boken.

I författarens tack skriver hon, "till grund för den här boken ligger två enkla frågor:
"Har ord olika betydelse för män och kvinnor? Och är det iså fall möjligt att vi har förlorat någon betydelse när vi definierat dem?"

Läs och fundera du med! 

Ett STORT extra plus till det fantastiskt ljuvliga bokomslaget 💜


Titel: Pip Williams
Författare: De förlorade ordens bok 
Omdöme: 📓📓📓📓📓


lördag 1 oktober 2022

Modellmamman : små storlekar och stora kärlekar - Veronica Larsson

Modell och mamma med hela världen däremellan
Emilia lever livet som fotomodell i New York när hon blir gravid och ställs inför ett ultimatum: karriär eller familj? Med bröstmjölkspumpen i handväskan flyger hon mellan blöjbyten i Sverige och internationella modelluppdrag på exotiska platser. Mellan det trygga äktenskapets fredagsmys och spännande flörtar på Manhattans exklusivaste cocktailpartyn.

Emilia vill vara en närvarande mamma, en tillgiven fru och en duktig dotter för sin sjuka pappa - samtidigt som hon drömmer om att lyckas i den krävande modevärlden. Det är alltså mycket som ska falla på plats, och snart hopar sig utmaningarna, både på hemmaplan och i karriären.

En berättelse som är inspirerad av författarens egna liv som internationell fotomodell och att samtidigt bli förälder. Veronica skriver med glimten i ögat, med humor men ända med en underton som är djupare. Hon vill förmedla att det viktigaste i livet är att våga vara den man är och stå upp för sina värderingar men samtidigt följa sina drömmar.  

Jag träffade Veronica på bokmässan och hon beskrev där att hon valt att inte mäta sina mått sig under slutet av sin karriär då hon själv anser att det är hets och vansinne. 
Det är en sund tanke som jag gillar hos henne. Men när jag sedan tittar på bokens omslag så tycker jag ändå att den signalerar andra saker supersmal modell och inte det Veronica ville förmedla när hon hade sin bokpresentation, plus size modell.

Innehållet i boken och omslaget harmonierar inte. Så förlaget, gör om och gör rätt. 
Jag kan ärligt säga att jag inte valt att läsa boken om jag inte lyssnat på Veronicas kloka ord och vad hennes syfte med bok är. 

Det här är en bok jag gärna rekommenderar då den har ett djup och massor med humor. En bok man faktiskt blir glad av att läsa. 
Tack Veronica för att jag fick vara med på ditt bokmingel.

Titel: Modellmamman : små storlekar och stora kärlekar
Författare: Veronica Larsson
Omdöme: 🌸🌸🌸🌸

Döden runt hörnet - Lotta Luxenburg


Det är vår och i den fashionabla lilla second hand-butiken i närheten av Karlaplan kämpar Vanessa på med att etablera sig efter att lite snöpligt och mot sin vilja fått sluta med sitt castingjobb inom tv-världen. Hennes något excentriska familj och den fyrbenta byrackan Napoleon både hjälper och stjälper henne i arbetet i butiken, men intentionerna är, åtminstone för det mesta, goda.
Högst oväntat dyker det upp ett intressant castinguppdrag som Vanessa tar sig an. Plötsligt får hon det riktigt hett om öronen när hon ska försöka jonglera två jobb, familj, ett ex hon kanske, kanske inte har känslor för samt ett visst pirr som infinner sig när hon tänker på polismannen Henrik, som hon träffade i Döden i röd klänning, den första boken i serien. Som om inte det vore nog lurar en mystisk kvinnan vid namn Juliette i bakgrunden, och både Vanessa själv och flera av hennes familjemedlemmar utsätts för stor fara.

Döden runt hörnet är den andra boken i Lotta Luxenburgs mysdeckarserie eller ska man kalla den för feelgood deckare om Vanessa Hurtig. En inte allt för blodig spänningsbok som gör att man orkar läsa sida upp och sida ner utan att känna ångest eller panik. Däremot bjuds på en hel del , men dock med en hel del humor, tjusiga second hand-kläder och härliga karaktärer.

Kanske tyckte jag att den var lite förutsägbar men det var helt ok och jag kände mig lugn i att veta ...
Läs del ett Döden i röd klänning först för bästa förståelse för boken då del två faktiskt bygger på den.

Titel: Döden runt hörnet
Författare: Lotta Luxenburg
Omdöme: 👗👗👗👗