måndag 29 januari 2024

De sju systrarna - Lucinda Riley


  
 
  
 



Nu har jag läst klart en utav de absolut bästa serier jag har läst. Det känns som jag är sist på bollen, men mitt mål har varit att läsa när hela serien är komplett.
Det har varit min december och januari utmaning att läsa hela serien, eller rättare sagt att lyssna på den.
Gunilla Leining läser, och som hon gör det. Helt magiskt att lyssna på henne.

Det här är en serie som  har allt. Kärlek, familjehemligheter, motgångar men även medgångar. Spänningen lurar genom varje bok och genom hela serien. På det sett som Lucinda binder ihop de två parallella berättelserna i varje bok är ett mästerverk. 

Den sista boken, Historien om Pa Salt har Lucindas son, Harry Whittaker tagit hand om, då Lucina tyvärr inte finns bland oss längre. Han har verkligen tagit sig an den boken med ödmjukhet och skrivit den i samma anda som sin mor.

Grattis till dig som har den här underbara serien kvar att lyssna/läsa. Själv har jag just nu BOKSMÄLLA de lux och tomheten är total!
  

Serien om De sju systrarna
Ljudbok: Gunilla Leining
Författare:
Lucinda  Riley
Harry Whittaker
Förlag: Bazar

fredag 5 januari 2024

Blodrött hav - Lilja Sigurdardottir

När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är köket upp- och nedvänt och hans fru Guðrún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon blivit kidnappad och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Guðrún att dö.
Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är finansiell utredare med inriktning på att spåra upp undangömda pengar. Tillsammans med sin avlägsne släkting, kriminalkommissarien Daníel, tar hon sig an fallet.
Samtidigt fortsätter Áróra sökandet efter sin försvunna syster, Ísafold. Hon är djupt besviken på den isländska polisen, som mer eller mindre tycks ha lagt ner utredningen. Själv tänker Áróra aldrig ge upp, även om hon inser att det bästa hon kan hoppas på är att slutligen hitta en kropp att begrava.
I översättning av Sara Lindberg.



Del ett, Iskall sol gillade jag väldigt mycket och gav den högsta betyg. Blodrött hav kommer kanske inte riktigt upp i samma nivå men inte långt undan.
Jag tycker om författarens sätt, att ganska snabbt och rakt på fånga såväl karaktärerna och miljöer. Den här delen är lika genomtänkt i sin historia. Lika tät och väldigt suggestiv, det gillar jag. Det bjuds på spänning ända in i kaklet och tvisterna är många och kluriga ledtrådar finns det gott om.
Du får en välskriven och spännande roman i  fantastisk miljöer.

Titel: Blodrött hav
Författare: Lilja Sigurdardottir
Ljudbok: Marie Richardson
Förlag: Modernista

Hildur - Satu Rämö


Island möter Finland i en ny, bästsäljande deckarserie av Satu Rämö!
Hildur Rúnarsdóttir är chefen för enheten för försvunna barn på Island. I ett försök att glömma sin traumatiska barndom varvar hon utredningsarbetet med att surfa på Islands kyliga vågor. Dessutom har hon en gåva som sätter henne i en klass för sig – förmågan att känna när tragedier närmar sig. Hör det samman med det som inträffade för 25 år sedan?


Till sin hjälp har hon Jakob Johanson, en polis som reser från Finland för att samarbeta med Hildur. När Jakob inte jobbar stickar han isländska tröjor. Enligt honom är stickning precis som livet självt: Förutsägbart, men kaotiskt.




I berättelsens början sker en lavin i Västfjordarna, och en man hittas död i ruinerna av ett hus. Men det är inte lavinen som har satt punkt för hans liv – man upptäcker att han har ett snitt i halsen. Hildur och Jakob tvingas snabbt inse att det förtrollande landskapet döljer mörka hemligheter. De måste kämpa för att försöka lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

En oerhört spännande bok som jag har sträckläst. Jag gillade karaktärerna och Hildurs specifika gåva är ett annorlunda inslag, precis som den stickande polisen Jakob.
Miljöbeskrivningarna från Island och stormar som viner och snölaviner som lever sitt egna liv känns i hela kroppen. En intressant start på en serie jag gärna fortsätter att läsa. 
 

Titel: Hildur
Författare: Satu Rämö
Ljudbok: Mirja Turestedt
Förlag: Forum

Frostiga rosor och kryddat vin - Ewa Klingberg

Det har blivit dags att plocka fram julpynt, baka pepparkakor och tända adventsljusstaken när den hemlighetsfulla Madeleine flyttar in i det charmiga sekelskifteshuset på Vättergatan fyra. Hennes moderna möblemang sticker i ögonen på hyresvärden Felicia som med sin butik Manglade dukar och vikta servetter har en förkärlek för äldre saker. När Madeleine dessutom inte visar minsta intresse av att småprata i trapphuset och inte bryr sig om att sopsortera blir Felicia misstänksam. Vad döljer egentligen hennes nya hyresgäst?

1902 lever Olivia inte långt från huset på Vättergatan fyra. Hon har just blivit änka sedan hennes man omkommit i en olycka. Olivia, som har tänkt sig ett bekvämt liv som gift kvinna, tvingas inse att tillvaron med ens inte är så trygg och förutsägbar som hon förväntat sig. Inte blir det bättre av att hennes stökiga systerson Hjalmar dyker upp och behöver husrum. Olivia tar honom ändå till sitt hjärta och inser snart att han besitter en fantastisk talang.

Frostiga rosor och kryddat vin är den sjätte fristående delen i den charmiga Huskvarnasviten. Det är en härlig berättelse om att våga visa vem du är och om att våga lita på andra människors godhet. Med lika delar humor och värme skildrar Ewa Klingberg två kvinnors dramatiska öden.


Som vanligt lyckas Ewa med en mysig, härlig och väldigt charmig bok. Ewa skriver med ett lätt och trevligt språk och beskriver både personer och miljöer på ett mycket skickligt sätt. Jag kan se allt och alla framför mig när jag läser. Det är en mycket viktig detalj för mig i feelgoodböcker, den att person- och miljöbeskrivningarna funkar och ger mig möjlighet att se bilder.

Det här är en feelgood bok med härlig julkämsla som du ska krypa upp med i soffan, tända ett ljus och dricka något varmt, gör gärna choklad med grädde för det är ett bra sällskap till den här boken. 



Titel: Frostiga rosor och kryddat vin
Författare: Ewa Klingberg
Ljudbok: Viktoria Flodström
Förlag: Historiska media