torsdag 30 mars 2023

Mars topplistaOm du vill läsa mer om varje bok och vad jag tycker så klicka på länken 

  

                 

              


Himmel över Alaska - Kristin Hannah (Albert Bonnier)

Det sista konstverket - Sofia Lundberg (Bokförlaget forum)

Konungens ultimatum - Tua Burlin (Lind&co)

Mörkt paradis - Magnus Jonsson (Bokförlaget forum)

Lydias liv - Gabriel Francke Rodau (The bookaffair)

Kvinnan i kanalen - Anne Stern (Bazar)

Au revoir Agneta - Emma Hamberg (Piratförlaget)

Flickan i brevet - Emily Gunnis (Printzpublishing)

Växternas symbolik : myter & nyttor - Ulrika Flodin Furås (Votum)

Växternas symbolik : myter & nyttor - Ulrika Flodin Furås


Vad symboliserade en ros i en vas på bordet i det antika Rom? Och vad betyder björkarna vi pyntar med till midsommar? Varför har vi vårdträd på gårdsplanen och finns det någon symbolik i en maskros?

Genom århundradena har vi människor hittat på betydelser och skapat myter och symbolik kring växter. Växterna har varit med och skapat vår världsbild, de har skyddat oss mot ont, hjälpt oss med kärlek och trolldom. Växter har läkt våra sår och botat våra sjukdomar. De har berusat oss och gjort oss lyckliga. Följ med på en färd till växternas rymd i historien.

Det här är en bok som jag kommer ha liggandes på mitt soffbord och jag kommer återkomma till den ofta.
Den har vackra bilder och mycket intressanta fakta kring många olika växter. 

"Växternas symbolik är en gedigen och intressant sammanställning av många växters betydelse och användningsområden genom historien. Språket är lättsamt och väcker en nyfikenhet för vidare läsning." - Mikaela Karlsson, BTJ-häftet nr 8, 2023. Betyg 4 av 5.                  


Spännande läsning om maskrosen som alltid fascinerat mig. Jag visste inte att maskrosen är en symbol för döden och förgängligheten, särskilt fröställningen.I boken finns tre hela sidor fullspäckade om fakta och kuriosa kring tulpanen. Visste du att de första tulpanerna odlades i Sverige i Olof Rudbeck den äldres (1630 - 1702) botaniska trädgården i Uppsala.


Den här rackaren, spikklubban, var är riktig liten luring. Jag funderar på vad som menas med "nervös andtäppa" tydligen ska den vara bra mot det. Doch är den dödlig i för stora mängder. 

Titel: Växternas symbolik : myter & nyttor 
Författare & fotograf: Ulrika Flodin Furås
Förlag: Votum


måndag 27 mars 2023

Nemesis - Ivener & Storm


JESSICA STORM ångrar bittert att hon föll för, och gifte sig med Alex, bilhandlaren från Stockholm som blev ofrivilligt kriminell. Men trots att kärleken slocknat, så brinner fortfarande hämndens låga i Jessica. I fyra år har hon förberett sin revansch på alla som var inblandade i mordet på hennes döttrar.

Bakom Jessicas fasad som framgångsrik entreprenör i en exklusiv villaförort döljer sig en mäktig knarkdrottning. En natt bryter sig två män in i och misshandlar henne brutalt, i sista stund räddas hon av sin granne, kriminalkommissarie Cesar Brandel.

Överfallet visar sig vara en del av kampen om makt i Stockholms undre värld och Jessica bestämmer sig för att slå tillbaka på egen hand. Vad hon inte vet är att någon är henne på spåren, beredd att avslöja hennes hemligheter.


Som alla Ramona Iveners böcker är den här otäck, rå, brutal och extremt spännande. Den har ett exceptionellt tempo och ett galet driv som gör att man håller andan medans man läser.  
Dock känns den här boken inte helt genomarbetad, det är mycket av, drog en djup suck, drog ett djupt andetag och det stör mig oerhört mycket.
Storyn i sig får godkänt men språket brukar vara bättre när Ramona skriver och kanske lite väl rå för mig.


Titel: Nemesis
Författare: Ramona Ivener
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Bokfabriken

Den grekiska honungsgården - Jo Thomas

Gammal kärlek rostar aldrig eller? För arton år sedan mötte Nell kärleken i bergen på Kreta och hennes liv tog en ny och oåterkallelig vändning. Men deras vägar skildes åt, och Nells dotter Demi har aldrig träffat sin pappa. Så när Nell får chansen att återvända till den lilla bergsstaden Vounoplagia där allt en gång började, kan hon inte motstå frestelsen att åka dit och söka efter mannen som förändrade hennes liv i grunden. En honungsgård som tampas med svårigheter söker volontärarbetare och för Nell blir det den perfekta utgångspunkten i sökandet efter sitt förflutna.

Livet på honungsgården är fullt av utmaningar och en del mysterier och Nell inser snart att hon inte är den enda i den lilla staden som bär på hemligheter. Men om de romantiska filmerna som Nell tycker så mycket om inte är helt fel ute så väntar alltid ett lyckligt slut, även för henne. Om hon bara kan finna den magi som bergen döljer.


Det här är en berättelse från en av mina favorit öar i Grekland, Kreta. 
Visst är den charmig och mysig men det är inte den bästa som Jo Thomas skrivit enligt mig. Det är för mycket upprepningar och för dåligt driv och jag tappar tråden alldeles för lätt.
Dock är miljöer och karaktärer bra beskrivna och man kan faktiskt känna doften av de grikiska specialiteterna som författarens beskriver. 


Titel: Den grekiska honungsgården
Författare: Jo Thomas
Ljudbok:  Kerstin Andersson 

Flickan i brevet - Emily Gunnis

1956: När Ivy Jenkins blir gravid skickas hon bort av familjen till St Margaret s, ett hem för ogifta mödrar. Men när barnet väl föds adopteras det omedelbart bort mot Ivys vilja. Och Ivy kommer aldrig lämna St Margaret s.
Nutid: Samantha Harper är journalisten som desperat söker efter ett scoop. När hon snubblar över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margaret s fastnar hon direkt. För det som står i brevet är förfärande hemskt. Men om Samantha ska kunna berätta denna historia måste hon vara snabb. För St Margaret s, med alla sina hemligheter, ska rivas om bara några dagar...

Flickan i brevet är en gripande roman med historiska inslag som dessutom är sanna. Boken skildrar den katolska kyrkans Magdalenatvätterier där unga kvinnor under slavliknande tillstånd hölls fångna och undan samhällets blickar. När dessa historier nystades upp för ett antal år sedan var chocken stor i England och Irland.

En väldigt gripande berättelse med såväl skrämmande som sorgliga inslag som bygger på en sann historia känns riktigt läskigt. När man vet att detta så blir berättelsen ännu mer fruktansvärd och sorgligt men framför allt väldigt skrämmande. Boken utspelar sig både i nutid och dåtid, där dåtidens händelser påverkar det som sker i nutid. En riktig bladvändare som jag har sträck lyssnat på.

Titel: Flickan i brevet
Författare: Emily Gunnis
Förlag: Printz publishing
Ljudbok: Gunilla Leining

Kvinnan i kanalen - Anne Stern


Den unga barnmorskan Hulda Gold är en kvinna som hävdar sin självständighet mot alla odds och som är de fattiga, förtryckta och föraktade kvinnornas trogna försvarare. En av de hon vårdar, en gravid kvinna i ett av Berlins många slumområden, är en dag alldeles förtvivlad. Hennes granne har hittats död och man tror att hon hoppat i kanalen av fri vilja. Det betvivlar den unga kvinnan. Och kanske är hon inte ensam, kriminalkommissarie Karl North verkar också intressera sig för fallet. Men han behöver Huldas hjälp, folket som lever på skuggsidan av staden pratar inte gärna med polisen och Hulda dras därför djupare och djupare in i fallet.
Det här är den första boken om barnmorskan Hulda Gold, en kriminalserie i 1920-talets Berlin.
Jag måste säga att jag hade extremt höga förväntningar på den här boken och ja, den höll hela vägen från start till mål. 
En fängslande och dramatisk bok som fängslar mig från början till slut. Den är intressant då den tar oss med till Tyskland före andra världskriget något jag aldrig tidigare läst om och jag hoppas och tror att de kommande delarna fortsätter att ta oss med framåt i tiden och att vi får fortsätta följa Hulda och hennes varma och starka engagemang. Framför allt hennes starka vilja att lösa problem till det bästa.

Rekommenderas varmt

Titel: Kvinnan i kanalen
Författare: Anne Stern
Förlag: Bazar
Ljudbok: Charlotta Jonsson

Undsättningen - Caroline Grimwalker


Trickster-teamet är återigen samlade inför ett nytt uppdrag. En känd youtuber inom konspirationssfären har grävt i något som hon påstår är organiserad människohandel där ungdomar och barn försvinner från familjehem, flyktingförläggningar och till och med sluten ungdomsvård, något som slår an en sträng hos Isabella King och hennes struliga förflutna.

Youtubern hävdar att en och samma liga ligger bakom dessa försvinnanden, som inte bara sker i Sverige utan även runt om i Europa. I det sista klippet som hon Iägger upp innan hon försvinner spårlöst säger hon till sina följare att hon har en ledtråd som hon ska följa upp resten är höljt i dunkel

Undsättningen är den andra delen i Caroline Grimwalkers actionspäckade Trickster-serie och den här är precis likavälskriven och spännande som del 1.

Det bjuds på full gas från börja och jag slungas in från första sidan i en bra intrig. 
Med ett rappt språk och med väl genomtänkta dialoger tillsammans med ett vansinnigt driv blir det här en bladvändare.

Jag fortsätter gärna att hänga med dessa karaktärer.

Tack för rexex.


Titel: Undsättningen
Författare: Caroline Grimwalker
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Bokförlaget Nona

Au revoir Agneta - Emma Hamberg


Äntligen har Agnetas liv fallit på plats. Nu vet hon precis var och hur hon vill leva sitt det: i SaintCarelle, tillsammans med Einar, Bonnibelle, Fabien,katterna, ostarna, kindpussandet, vinet, baguetternaoch klostret. Men hur stadigt ett medeltida kloster än står, kan det faktiskt falla i bitar av en enkel knackning på porten. I alla fall om det är ett oväntat myndighetsbesök som tränger sig på. Med en enda knackning slås den magiska världen Agneta gjort till sin sönder. Einar vet allt om förgänglighet och att inget varar för evigt. Så han bestämmer sig med en axelryckning för att klinga av tillsammans med sitt kloster. Agneta ser hur klostret och Einar försvinner framför henne. Klinga av? Aldrig i livet!I stället samlar Agneta ihop sina trupper Fabien,Bonnibelle, Paul och de andra för att rädda klostret. De har varken pengar, makt, ordning eller reda att slåss med. Däremot har de vansinnigt vackra underkläder.I Au Revoir Agneta går solen obönhörligt ner över klostermuren. Skymningens strålar brinner bakom dignande aprikosträd och gamla statyer, och Agneta tänker på sandslott. Är det verkligen värt att bygga sandslott när tidvattnet ändå sveper dem med sig vid dagens slut? Med det tar Agneta på sig sina vackraste underkläder och bestämmer sig för att övervinna precis alla tidvatten.Som Emmas alla böcker är den här dråplig och helt underbar. 
Även i uppföljaren till  så finns det ett djup och även en underton av allvar och sorg men på det sättet Emma sätter tonen så blir det som en hyllning till livet i stället.
En feelgood roman om att självförverkliga sig och att ta kontrollen över sitt liv. Agneta gör det hon själv vill och står upp för sig själv och hon fortsätter att utforska sin egna vilja och vägar ännu mer att våga älska sig själv och att säga ja till livet.

Vill du skratta? Vill du snyfta lite och vill du fyllas av värme?
I så fall, Grattis till dig som ännu inte läst. Du kommer att stifta bekantskap med ett härligt gäng personer som lär oss att bli livsnjutare och leva här och nu!

Rekommenderas varmt och jag anser att du ska läsa 
Au Revoir Agneta först för absolut bästa behållning.

Författare: Emma Hamberg
Titel: Au revoir  Agneta 
Förlag: Piratförlaget
Ljudbok: Författaruppläsning

fredag 24 mars 2023

Ont ska med ont fördrivas - Christina Larsson
Sektion M är en specialenhet med bas i Göteborg, obegränsade resurser och handplockad expertis inom brottsutredning, skapad för att lösa speciellt komplicerade mord. Till sitt förfogande har denna elitstyrka en specialbyggd buss med labb, obduktionsrum och sovplatser. De stoltserar med en hundraprocentig uppklarningsgrad av sina fall. Men är allt verkligen så perfekt som det verkar?

"Ont ska med ont fördrivas" är en samlingsvolym med de tre första delarna i serien om Sektion M. Christina Larsson är även succéförfattaren bakom böckerna om kriminalkommissarie Ingrid Bergman och har under sitt författarskap sålt hundratusentals exemplar.


DEL 1
Nora Feller tvingas lämna sitt arbete som polis vid grova brott i Katrineholm och får en tjänst på Sektion M. Mottagandet i teamet är kärvt, men hon känner en viss närhet till profileraren Charlotte Victorin. Noras första fall hos enheten är ytterst exceptionellt: Varbergs kommundirektör hittas nerhuggen i Grå munken på Varbergs fästning.


DEL 2
Louise Brobacke hittas död i sin swimmingpool, med händer och fötter bakbundna. Sektion M sätts in på fallet. Louise var involverad i flera stora affärsprojekt i Steninge, Haverdal och Halmstad och mordet kan ha en koppling till affärerna. Stämningen inom Sektion M blir alltmer hotfull. Men hotet kommer även utifrån som en skugga från Noras förflutna.

DEL 3
Sektion M undersöker det brutala mordet på rättsläkaren Nils Sachs i Katrineholm. Uppdraget väcker starka känslor hos Nora Feller. Han var nämligen en av dem som fick henne att lämna sin tidigare tjänst hos polisen. Alla bevis pekar åt samma håll, men det är något som inte stämmer. Det börjar sakta gå upp för Nora att hon är en bricka i ett spel med förgreningar upp i maktens korridorer.


Jag sögs rakt in i handlingen och där blev jag kvar ända till sista sidan.
De här tre böckerna bjuder på fullt ös från första till sista sidan. De är täta, de är rappa och de är oerhört spännande, men framförallt oförutsägbara. 
Karaktärerna är alla oerhört speciella och gruppen sektion M är en samling människor med vitt skida personligheter och alla de karaktärerna tillsammans blir en spännande blandning. 

Jag älskade böckerna om Ingrid Bergman som Christina har skrivit och var lite skraj att bli besviken... men det blev jag verkligen inte. Rekommenderas!

Titel: Ont ska med ont fördrivas 
Författare: Christina Larsson 
Förlag: Wapi
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
lördag 18 mars 2023

Lydias liv - Gabriel Francke Rodau

Vad vet vi egentligen om våra föräldrar? Hur hanterar vi vetskapen att de ligger för döden och hur lagar man en familjerelation innan det är för sent? Det är frågor som utforskas i romanen Lydias liv, en bok om sorg och förlust, familjehemligheter och judisk identitet.

Aleks är en medelålders svensk-judisk man med framgångsrikt företag och ett välordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. När mamman är döende inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan som ligger för döden är. Med ett svartvitt inramat foto som en av få pusselbitar startar den subtila jakten på sanningen om deras familjehistoria.

Mer än ett halvsekel tidigare får vi följa Lydias liv i ett hårt och kallt Leningrad. Ensam med sin mor växer hon upp i andra världskrigets skugga. Pianot och baletten är Lydias allt och snart inser hon att det är konsten som kan vara hennes biljett till ett bättre liv. Men hennes judiska arv smyger sig på och skapar en alltmer ohållbar situation.Oj vilken bok! 
En fantastisk lågmäld och oerhört stark berättelse som gick rakt in i hjärtat och som kommer stanna där länge. Språket så genuint, avskalat och vackert och hela boken andas äkthet. 
Gabriel skriver inte tjocka böcker men vart enda ord är noga utvalt och har en speciell betydelse i helheten och får berättelsen att bli såväl tät som vacker. Den berör på djupet och får mig att fundera och reflektera. 

Jag älska sättet som Gabriel sammanflätar de två olika historierna om tvillingarna Aleks och Tami som vakar vid sin mors dödsbädd och den om Lydias uppväxt i Leningrad och väg till Sverige. 
Hans sätt att förmedla gömda och glömda familjehemligheter, olika relationer, om att våga sörja och att förlåta är vackert skildrat och berör mig starkt. 
Jag önskar jag hade läst den här boken innan mina föräldrar gick bort, då hade jag kanske vågat ställa alla de där frågorna som ingen kan ge svar på idag. 
Gör det om du har möjlighet, fråga dina nära och kära. Be dem berätta innan det är försent.


Titel: Lydias liv
Författare: Gabriel Francke Rodau
Ljudbok: Ruben Sallmander
Förlag: The book affair

Hjärtat talat grekiska - Angela Rizzo
Den trettioåriga läkaren Maria sitter i ett flygplan, på väg tillbaka till barndomens ö i Grekland där moderns sida av släkten bor. Hon vet inte varför hon har kallats dit, eller vad hon kan förvänta sig. Hon har aldrig förstått varför kontakten med familjen bröts när hon var tio år och har svårt att förlåta att de övergav henne.

Återföreningen väcker starka känslor till liv och hon går från att ha varit ensam till att plötsligt vara en del i en stor, kärleksfull familj som styrs av den godhjärtade men excentriska mormodern. Maria blir snart varse att med gemenskap och tillhörighet följer inte bara trygghet och mening, utan även ansvar och krav.


När hon möter kärleken tillåter hon sig för första gången att bortse från förnuftet och kastar sig in i en passionerad relation som låter henne utforska sin egen lust och kvinnlighet, men saker blir komplicerade när en tragedi inträffar och snart befinner hon sig mitt i ett äkta grekiskt drama.

En bok som har en trevlig story med fina karaktärs- och miljöbeskrivningar och många bra gestaltningar av vänskap över olika gränser. Dessutom gillar jag hur Maria tar tag i sig själv och gör det hon måste. dock tror jag att jag hade gillat den betydligt mer om inte sexscenerna hade varit så ingående. 


Titel: Hjärtat talar grekiska
Författare: Angela Rizzo
Förlag: Hoi
Ljudbok: Hanna K Schmitz

måndag 13 mars 2023

Mörkt paradis - Magnus Jonsson


Magnus Jonsson är tillbaka med en ny spänningsserie i Stieg Larssons anda, där vi får fortsätta följa krypteringsexperten Linn Ståhl. I ”Mörkt paradis” har Linn mot alla odds överlevt en uppgörelse med nazister, men hon är svårt traumatiserad. När hennes moster Louise Sjöstedt, enhetschef på Citypolisen, upptäcker att Linn försvunnit är hon övertygad om att något hänt.

Samtidigt flyttar Linns kusin Astrid till en kursgård som verkar dölja ett mörker bakom sin inbjudande fasad.

Den som har störst chans att få Astrid att återvända hem är Linn, men kommer hon att hittas i tid? Tillsammans med sina utredare Erik och Beatrice försöker Louise hjälpa sina båda familjemedlemmar, och det startar en utredning med förgreningar långt utanför Sveriges gränser.En spänningsroman på hög nivå. Boken fångade mig från start och bitvis var den nästan lite väl brutal för mig. Den höll mig i sitt grepp till ungefär i mitten sedan gick den in i en svacka och jag tycker nog att hade kunnat kortas ner att x antal sidor för att hålla tempot uppe.
Men allt som allt gillas den mycket, rappt språk och för det mesta ett bra driv. Storyn kan ibland kännas som man läst den för ut men så kommer en vändning och så är boken på banan igen.
En bok som kryper in under skinnet.
Jag rekommenderar dig att läsa de tre böckerna som finns före den här för bästa behållning.

Författare: Magnus Jonsson
Titel: Mörkt paradis
Förlag: Bokförlaget forum 
Ljudbok: Maria Lyckow

Konungens ultimatum - Tua Burlin


Riddare Trond har sänts till Klippvreta för att storma fogdeborgen. Ett farligt uppdrag, men Trond är mer oroad över sin älskade Matilda, allmogeflickan som kung Gustav tvingat honom att förskjuta och som är anhållen för ett överfall på fogden. Anteckningsboken som kan rentvå henne och därmed rädda hennes liv är försvunnen och Trond rider mot Stockholm för att vädja till kung Gustav om nåd. Kommer han hinna fram innan hon avrättas?

Förkrossad av Tronds svek hålls Matilda fången i hans föräldrahem. På order av kung Gustav ska Tronds far utse en lämplig make åt henne, ifall hon skulle bli benådad. Valet faller på Sölve, en äldre man vars agerande Matilda har svårt att tyda. Ohjälpligt förälskad i Trond försöker hon undkomma trolovningen men konfronteras med konungens ultimatum på värsta tänkbara vis: Sölve ser henne redan som sin.

Konungens ultimatum är den andra delen om Matilda och Trond, en härlig historisk romance fylld av äventyr, spänning och het romantik. Del två var exakt lika bra som del ett, den bjuder på bra driv, högt tempo, rappa repliker och härliga miljöer. Längtar redan efter del tre.Titel: Konungens ultimatum
Författare: Tua Burlin
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Lind&Co

Mord i storm - Sofia Rutbäck Eriksson

Det blåser upp till storm på havet. Kryssningsfartyget Princess Royal har lämnat Nordnorge och färdas i riktning mot London när ovädret slår till med full kraft. Samtidigt drabbas kryssningen av ett plötsligt dödsfall när en känd person med många fiender får sätta livet till, mitt i fartygets spa-anläggning. Det måste väl ändå bara vara en tragisk olycka? I sin hytt sitter den pensionerade försäkringsutredaren Herkules Persson och befarar att han snart kommer bli illamående av den höga sjön. Sannolikheten för det är betydligt högre än om han fått vara kvar hemma i lägenheten i Luleå, men istället har bonusdottern Katarina alltså tvingat iväg honom att vind för våg flyta runt på Nordsjön. Hon sa att det är bra om han får komma ut och träffa lite folk. Hon nämnde över huvud taget inte att han måste rycka in vid eventuella mordfall. Ändå dras Herkules återigen mot sin vilja in i utredningen, för en sak är säker: det är ett mord som har skett! Och det finns bara en person ombord som kan lösa det – och sedan kan han få lugn och ro igen. 

”Mord i storm” är andra boken i den pussliga mysdeckarserien om Herkules Persson, den ofrivillige detektiven. 
Sofia har som vanligt lyckats med sina karaktärer och det är kul att hänga med Herkules igen och följa med när han klurar ut vem mördaren är.
Intrigen och de härliga miljöerna på det stora lyxiga fartyget är härliga och Herkules börjar lätta lite på garden och verkar trivas.

En helt galen och underbar bok som man får skratta till och bara njuta av en skön stunds avkoppling. 
Stor eloge till Fredde Granberg som läser vansinnigt bra.

Titel: Mord i storm
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson 
Ljudbok  - Fredde Granberg
Förlag: Lind&Co
Fredde Granberg

lördag 11 mars 2023

Det sista konstverket - Sofia Lundberg”Det sista konstverket” ser verkligen anspråkslöst ut. När den världsberömda konstnären Hanna Stiltje ska avtäcka sitt senaste verk på Moderna museet går besvikelsen som ett sus genom publiken. 

I stället för de utsökta tavlor och statyer hon har blivit känd för, visar hon upp en byrå som är sammanfogad av diverse bråte. Men det är inte vilket bråte som helst. Bit för bit avtäcks en gripande berättelse om föräldrars svek mot sina barn och myndigheternas blindhet inför vad som är bäst. Men ännu mer om att våga hålla ögonen öppna för eländet, om att kärlekens band är starkare än blodets och om att det går att göra skillnad i en människas liv. 
Vilken gärning är egentligen viktigast att uppmärksamma? Konstnärens eller medmänniskans? Sofia Lundberg visar än en gång prov på sin unika förmåga att väcka tankar och känslor som dröjer sig kvar hos läsaren. 

Det här är en sådan där bok som jag har svårt att skriva om. Den innehåller så mycket, du får kärlek men även svek. Du får hopplöshet men även hopp och tro dessutom så många andra känslor som jag inte kan sätta ord på. 
Sofia har även fångat in karaktärernas personligheter och miljöerna på ett imponerande sätt och beskriver dem så levande och filmiskt.

Jag säger bara läs! 

Titel: Det sista konstverket 
Författare: Sofia Lundberg 
Förlag: Bokförlaget Forum
Ljudbok: Gunilla Leining

måndag 6 mars 2023

När jag blundar är du fortfarande här - Tove Oddsdotter

Jag heter Tove och jag är Odds dotter. Det har jag alltid varit och det kommer jag alltid att förbli. Lika mycket som att jag för all tid kommer att vara Theos mamma. Fast Theo inte längre finns ibland oss.

I januari 2015 förlorade Tove sin son Theo, då sju år gammal, i cancer. Med Instagraminlägg skrivna i dagboksform under sjukdomsperioden som grund skildrar hon här livet före Theo, tillsammans med honom - och vem hon blev, efter Theo. Och hur hon mot alla odds till slut fann glädjen igen.

Vi får följa Toves resa och bevittna hennes först motvilliga kamp för att våga möta livet igen. Hon inser till slut att det går att förlika sig med vad som än händer i livet och överleva även det allra värsta. Att det är fullt möjligt att både sörja och vara lycklig samtidigt.


"Boken skänker tröst och hopp när man drabbats av en tragisk förlust." Pia Holmström, BTJ-häftetBerättelsen är en kärleksfull hyllning till livets olika faser. Tove delar med sig av hur hon i dag ser på sorg och ger värdefulla råd om hur man lär sig att leva hand i hand med den.
En bok som går rakt in i mitt mamma/mormorshjärta. Jag har gråtit och det har gjort ont men ändå gett hopp. Hela berättelsen berör och jag kan inte klä i ord hur smärtsamt det måste vara att förlora sitt barn. Den värsta mardrömmen i en förälders liv.
Jag är så tacksam för att jag fick möjlighet att läsa din bok Tove och att få läsa hur fint du berättar om allt du varit med om och att det trots allt finne ett ljus därframme för dig.


Titel: När jag blundar är du fortfarande här 
Författare: Tove Oddsdotter 
Ljudbok: Författaruppläsning
Förlag: Harpercollins
 

Himmel över Alaska - Kristin HannahI ”Himmel över Alaska” visar Kristin Hannah åter att hon är en mästare på att skildra komplicerade mänskliga relationer, denna gång på en lika storslagen som utmanande plats. Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli.

Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen. ”Himmel över Alaska” är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.
Jag har lyssnat på boken och jag är helt knockad!
Det här är en bok som har allt.
Familjehemligheter, dramatik, vänskap, kärlek och storslagna miljöer.
Det är en bok med starkt driv som är väldigt mörk, men det finns hopp.

Titel: Himmel över Alaska
Författare: Kristin Hannah
Förlag: albertbonniersforlag

Ljudbok: Anja Lundqvist

onsdag 1 mars 2023

Snabba frågor med Helena Jeppe

 
Vem är du? Beskriv dig med tre ord

  • Nyfiken
  • Modig
  • Tekniskt okunnig

 

Vilka böcker har du skrivit?
Jag har skrivit fyra böcker om Lilla Musens äventyr: Lilla Musen flyttar in, Lilla Musen firar jul, Lilla Musen på sportlov och Lilla Musen spökar. (6-9 år)

Nu har jag påbörjat en barndeckarserie och första boken 
”Mysteriet på hotell Brudhäll” släpptes 2021. (6-9 år)

 I Joelsgårdens förlags antologi ” Det var inte jag” deltar jag med en novell.

 

Vilken genre skriver du i?
Barnböcker - Spänning blandat med lite humor 

 


Berätta lite om dem:

Lilla Musen flyttar in
Familjen mus flyttar in på vinden, men även en människofamilj flyttar in och med sig har de en katt. Lilla Musen besöker människornas våning trots att Pappa Mus förbjudit dem och en gång är det nära en katastrof.

Lilla Musen firar jul
Mössen  lär sig hur man firar jul i Österbotten. Lilla Musen smiter med och kastar in julkort på lillajul och sedan är det full fart tills man sopar ut julen på tjugodan Knut.

Lilla Musen på sportlov
Lilla Musen åker ut på två olika äventyr, först på vinterfiske och sedan till en slalombacke.

Lilla Musen spökar
När människomamman bjuder in spökletare för att ta reda på om det är möss eller spöken som bor på vinden får Lilla Musen sin chans. Han ska spöka för katten och spökletarna när de kommer upp på vinden. Även människobarnen planerar att spöka för spökletarna.

Mysteriet på hotell Brudhäll
Ella och Wille reser med moster Sofia till Kökar. Saker försvinner spårlöst från hotellet och polisen hittar inga spår efter tjuvarna. Sofia är journalist och hon ber barnen hjälpa henne lösa mysteriet.


Varför började du skriva böcker
När mina barn var små uppfann jag Lilla Musen. När barnen blev större ville de att jag skulle skriva böcker om honom, så flera skulle få njuta av Lilla Musens äventyr.


Var hittar vi dina böcker om vi vill köpa dem?
Böckerna kan köpas på Adlibris


Någon ny bok på gång? Kan du berätta något om den?
Jag redigerar just nu andra boken i barndeckarserien som handlar om skattjakt i havet utanför Kökar. Den kommer att tryckas i höst.

Vilka är dina tre tips på böcker som vi inte får missa att läsa?

  1. Birgitta Anderssons ”Blondie”
  2. Birgitta Bergins ”Toktanten”
  3. Camilla Davidsson ”Under vintergatans alla stjärnor” 

 

Berätta om en dold talang du har.
Jag är envis, vilket är bra när man skriver böcker.

 

 


Februaris topplista
Klicka på bokens titel om du vill läsa mina tankar