tisdag 31 mars 2020

Pastor Viveka och tanterna - Annette Haaland


En lite lagom småmysig och lättlyssnad deckare som går i samma stil som Karin Brunk-Holmqvist. Dock tycker jag nog att det saknas lite skärpa och kvickhet och att den inte har något vidare driv framåt. Jag hade jag gärna önskat att det varit lite mer fart i tanterna och inte fullt så mjäkiga. Jag tycker att Annette har lyckats mycket bra med målande och träffsäkra personbeskrivningar. 

Jag har lyssnat på boken och som vanligt får man en väldigt bra och engagerande uppläsning när det är Anna-Maria Käll som är uppläsare. Boken får ett helt OK vare sig mer eller mindre och säkerligen kommer jag att lyssna på fortsättningen när jag behöver något som inte kräver energi och tankekraft. 
En typisk hängmattebok.


Handling
Viveka är en ganska vanlig frikyrkopastor runt femtio som börjar tröttna på att alltid finnas till för alla andra. Hemma har hon fyra barn och en tankspridd man och på jobbet de bitska, bakande tanterna. När en av kvinnorna i kaffekommittén hittas död börjar pastorn nysta i fallet. Kan en mördare gömma sig i idyllen? Är bokhandlaren Abbe att lita på? Vad har den lokale mäklaren i görningen? Och vilka ligger bakom den mystiska Stormhattarnas förening?
Pastor Viveka och tanterna är en lättsam och underhållande mysdeckare bland barnfamiljer och åldrande husägare i Stockholmsförorten Gamla Enskede. En berättelse som bjuder på trivsam spänning och existentiella frågor och en övertygelse om att man aldrig ska tro sig veta något bestämt om andra människors inre. Särskilt inte om gamla tanter.

Författare: Annette Haaland
Titlel: Pastor Viveka och tanterna
ISBN:9789175035727
Betyg: 3🌟🌟🌟
Finns hos
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel - INLÄSARE: Anna-Maria Käll

Läs även andra bloggar om boken

Han dör om du inte - Peter James

Det här är inte den första boken jag läser av den store brittiske författaren Peter James. Jag har läst de tre första och gillade dem väldigt mycket. Och jag måste medge att jag hade sky höga förhoppningar på den boken som inte riktigt höll hela vägen för mig. Jag tyckte nog att den var lite svajig, ibland kändes den rätt trög för att sedan ta fart.
Det är en välskriven kriminalroman som med sin spänning och sin oförutsägbarhet ändå är väl värd att läsas.
Du får en spännande historia som berättas med korta kapitel och med en bra berättarteknik. Trots att boken har 447 sidor så lägger jag den till böcker som går under epitet en riktig bladvändare.
Handling
Kipp Brown, framgångsrik affärsman och notoriskt spelberoende, har aldrig drabbats av så många bakslag på en gång. För att skingra tankarna tar han med sig sin tonårsson på en på fotbollsmatch. Men det är i vimlet på stadion den verkliga mardrömmen börjar. Några minuter in i matchen möter Kipp en klient och trots att han bara vänder bort blicken ett ögonblick räcker det för att hans son ska försvinna. Snart får han ett meddelande som gör honom iskall av skräck: Vi har din son, om du vill se honom vid liv igen måste du betala. Han uppmanas att inte kontakta polisen, men gör det ändå, och kriminalintendent Roy Grace får utredningen på sitt bord. Till en början verkar det som en regelrätt kidnappning, men det dröjer inte länge förrän spåren leder till den undre världen, där inga regler längre gäller och inget är som det verkar ...

Författare: Peter James
Titlel: Han dör om du inte
ISBN9789150944310
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna 
Storytel: uppläsare Peder Falk
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Jag brukar vinka till en sten - Karin AskerinBESKRIVNING
OM SORGEN EFTER FÖRLUSTEN AV ETT BARN

Jag brukar vinka till en sten handlar om ett litet barn som förlorar sitt syskon.
Den handlar om de funderingar ett litet barn kan ha kring döden.
Det är också en berättelse om att livet går vidare, och att den som dör lever kvar hos oss på olika sätt.

När jag var liten fick jag en lillebror.
Han var så liten, så liten.En mycket fin men sorglig bok som är bra skriven ur ett barns perspektiv. Den handlar om hur det är att förlora ett syskon. Jag måste villigt erkänna att jag kan tycka att det är svårt att läsa om så här svåra saker för barn, men ack så viktigt.
Det är så här verkligheten kan se ut och barn är ju fantastiska små individer som på ett mycket naturligare sätt än vi vuxna tar sig an innehållet på ett förnuftigare sätt.

Jag tror att det är oerhört viktigt att komma ihåg att 
även prata med små barn om svåra saker som kan inträffa.

Jag rekommenderar den här boken av hela mitt hjärta och är så tacksam att jag fick läsa den. Tack Karin


Författare: Karin Askerin 
Illustratör: Mattias Kvick
Titlel: Jag brukar vinka till en sten

ISBN: 
9789175774893
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟

Finns hos:
spadbarnsfonden  

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se


söndag 29 mars 2020

Oväsen i Älvdalen - Annika Andebark


En spännande bok om Sveriges största häxprocess. Annika måste ha lagt ner oändligt antal timmar på research ett enormt jobb. Hon har läst och och sammanfatta mängder av dokument, minnesanteckningar och protokoll från rättegångarna i Älvdalen. Den är skriven med stor inlevelsefullt och Annika har ett mycket målande språk när hon beskriver personer, platser och dofter. Helt underbart.

Dock kan jag tycka språket känns lite svårt ibland och alla namnen som jag trots personregistret har svårt att hålla ordning på gör att jag tappar fokus på innehållet. Handling
Året är 1668. Den lilla socknen Älvdalen står på randen till vad som kommer att bli Sveriges största häxprocesser. Det viskas om trollkonor och snart sprids ryktet som en löpeld om att Gertrud har gått på vatten. Efter månader av förhör erkänner Gertrud att hon har farit till Blåkulla. Det dröjer inte länge förrän fler kvinnor ställs inför samma anklagelser. Om de döms väntar bålet.

Författare: Annika Andebark
Titlel: Oväsen i Älvdalen
Utgiven av: Hoiförlag 
ISBN9789176972151
Betyg: 3🌟🌟🌟

Finns hos

Bokus  Adlibris,  Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

lördag 28 mars 2020

Fingal Olsson och hans stora tvivel - Cathy Catarina Söderqvist


Hon har gjort det igen, för tredje gången har Cathy skrivit en kanon feelgoodare. Jag bara älskar Fingal, Harald och alla härliga människor omkring dem.
Har du inte läst de här helt fantastiska böckerna så skriker jag rätt ut GÖRT!!! 
Så precis som jag skrev i ett tidigare inlägg, om ditt humör inte är på topp och du behöver en liten injektion av humor då är det här helt enkelt den ultimata lösningen, det är den här boken du behöver. 
Du får en berättelse som levererar humor och mycket kärlek och värme. En bok som får dig att må bra. LÄS DEN!!!!

Jag rekommenderar dig att läsa dem i ordning då du följer Harald och hans liv och människorna runt honom
Lägg till bildtext

Handling
Fingal Olsson har efter flytten till Alingsås funnit sig väl tillrätta i villan med Bella, Elin och barnen. Nu stundar snart åttioårsdagen men den förmörkas av tvivlen som han brottas med. Problemen hopar sig omkring honom och Solbritt beter sig ytterst märkligt. Han undrar vad hon ruvar på för hemlighet. Dessutom blir hans sällsamma katt Harald ordentligt krasslig och Fingal fasar för att katteländet ska kasta in handduken. Men det allra största bekymret i livet för den gamle mannen är att han inte längre förmår vända jorden i potatislandet.

När födelsedagspresenten avslöjas får Fingal en chock. Men hans dramatiska syster Beate är spindeln i presentnätet och då har han inget att säga till om. Han måste godta gåvan och låta sig ledas in i ovissheten med oron som ett tuffande ånglok inom sig.

Luta dig tillbaka och njut av de älskade karaktärerna i denna tredje och avslutande del av Fingalserien.

Författare: Cathy Catarina Söderqvist
Titlel: Fingal Olsson - och hans stora tvivel
Utgiven avWhipmedia
ISBN9789188945785
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Geiger - Gustaf Skördeman

En riktigt spännande debut av författaren Gustaf Skördeman. Utan att säga för mycket så känner jag vissa vibbar till Netflix och serien The Americans. Det här en historia som handlar om spioneri och mycket i storyn kan man härröra till det kalla kriget mellan DDR och Sovjet. Förutom spioneri bjuds det på familjehemligheter och intriger som går långt över det normala, allt i i en härlig blandning.
Och du, boken tog en oväntad vändning och var inte på något sätt förutsägbar.
En oerhört spännande intrig med ett driv utan dess like.

Rekommenderas varmt , och du ha gott om tid på dig. Du kommer att sträckläsa den.


Handling
När hon vinkar av barnbarnen ringer den fasta telefonen. Ur luren kommer ett ord, Geiger. I decennier har hon vetat att detta skulle kunna ske och allting gungar till. Hon vet vad det innebär, letar fram vapnet, skruvar på ljuddämparen och smyger fram bakom sin man och sätter mynningen vid hans tinning. Sedan trycker hon av.

Mordet i Bromma är inte ett fall för Sara Nowak. Men hennes poliskollega vet att Sara känner de drabbade, de tillhör hennes uppväxt, och därför behövs hon. Sara trotsar reglementet och kliver in i utredningen, ett förmörkande förflutet intar henne och kastar in henne i en förödande plan som väntat i en evighet på att få iscensättas.


Författare: Gustaf Skördeman
Titlel: Geiger
Utgiven av: Bokförlaget polaris
ISBN: 
9789177952749
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟


Finns hos: Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Jonas Malmsjö

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

tisdag 17 mars 2020

Trolläventyr på förskolan - Elisabeth Österlund & Karin Holmström


Det här är en fantastisk bok på alla sätt. Den har vackra bilder som man kan prata tillsammans med barnen om i det oändliga. Språket är mysigt, jag gillar alla dessa rim och det är så pedagogisk. Dessutom finns alla underbara sånger med texter. Dessa hittar man på Trolläventyrets hemsida. Så sätt fart rocka loss, läs rimma och må bra! Och du det finns ett spel med i boken som du även kan ladda ner från hemsidan Spelplan 

Klicka här för alla texter och sånger till boken

Sjung med i den första sången
 Här hittar du den
                  

 Yoga sången här Länk
                Ur bokens innehåll
Hur spelar man pinnebandy?
Vem kan låna ut en kraxofon?
Varför blev Knut så rädd?
Kanske vet du svaren på dessa frågor när du fått följa med de små trollen på deras sagolika äventyr.

Denna fina rimsaga är nästan som ett Kinderägg - tre överraskningar i en. Fast här är det fyra:

Leta efter myggan ”Stick-Ann” på alla bilder!
Läs sagan!
Lyssna på sångerna!
Spela spelet här hittar du en s
pelplan att skriva ut: Spelplan

Tack Idus förlag för att jag och barnbarnen fått läsa och tycka 💓
Författare: 
Elisabet Österlund
Illustratör: 
arin Holmström
Titlel:
Trolläventyret på förskolan
Utgiven av: Idus förlag
ISBN: 
9789189055971

Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Ålder: 
3–10 år
Finns hos
Adlibris, Bokus, Idus Förlag

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se


måndag 16 mars 2020

Blommor över helvetet - Ilaria Tuti
När boken gör att man bara vill hem och läsa, då är den bra! Riktigt bra!!!
Den här boken med sitt vackra bokomslaget är en sådan. Jag har mer eller mindre varit okontaktbar under läsningen av den och nåde den som vågade att störta mig i onödan...

Kommissarie Teresa Battaglia är en väldigt speciell och annorlunda huvudkaraktär, jag både hatar och älskar henne.  Hon är en kvinna straxt över de 60, hon är den där truliga och nästan lite otrevliga kvinnan som ska leda en mordutredning men det är något i hennes privatliv som skaver, vilket gör att hon i bland blir lite väl brutal i sin framfart och då särskilt mot sin nya kollega Massiko Marini.

Men efter en stunds läsning inser jag att det hon gör, gör hon med glimten i ögat och med en känsla av att vilja ta hand om och bry sig, ja nästan lite moderligt.
Intrigen är mycket skickligt uppbyggd och väldigt spännande, de korta kapitlen sveper förbi i en salig fart och tempot gör verkligen att det inte går att sluta läsa.

Läs den här boken, den är annorlunda men oerhört spännande, med många olika tvister och vändningar enormt bra miljö- och personbeskrivningar som fascinerar mig och som får mig att vilja se boken som tv serie. Hon är skicklig hon Ilaria, vilken fantastisk debut. Jag längtar redan efter att få läsa och veta mer om Teresa Battaglia och Massimo Marini. Som jag förstått det ska det bli en trilogi.
Du får en välskriven deckare i unika miljöer med en kvinna som är allt annat än sympatisk till en början, men ge henne tid så älskar du henne. 
Den här är en av de bästa deckarna jag läst på länge, läs och njut.

Om boken

I en liten by omgiven av uråldrig skog och de majestätiska italienska alperna hittas en man naken med ögonen utrivna. Det är det första i en serie av kusliga mord.

Kriminalkommissarie och profilerare Teresa Battaglia ombeds leda mordutredningen. Battaglia är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp för respekt och rang i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. När Teresa intensifierar utredningen börjar lager på lager av hemligheter, som länge dolts i skogen, komma fram i all sin ohygglighet.

Men Teresa kämpar samtidigt mot en annan fiende - sitt eget intellekt. Hennes främsta vapen har alltid varit den knivskarpa hjärnan, men hälsan har hon sedan länge negligerat och illavarslande symptom börjar dyka upp. Till råga på allt har hon blivit tilldelad en ny assistent, inspektör Massimo Marini, vars lojalitet hon tvivlar på.

Allt medan Teresa börjar komma sanningen på spåren tvingas hon inse att jakten på mördaren också blivit en annan kamp mot klockan och den fasansfulla insikten att hennes kropp kan komma att svika henne innan fallet är löst.

Sagt om boken
... så mycket mer än en traditionell deckare." - Agneta Norrgård, P4 Västernorrland

Naturen, och miljöer över huvud taget, skildras sinnligt och karismatiskt i doft, ljus och färg. - Aftonbladet

Det blir rejält skrämmande flera gånger ... - DN

Kuslig och suggestiv - The Guardian

En mycket bra och fantasieggande kriminalroman, en av dom bästa jag läst på länge. - BTJ


Tack Jenny för att du skickat recensionsbok till mig. 
Författare: Ilaria Tuti
Titlel: Blommor över helvetet
ISBN: 
9789170285257
Utgiven av: Baza
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟
🌟

Finns hos
Bokus &  Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

fredag 13 mars 2020

Hemligheten - Hotet mot Midgård - C.Larsson Kostenius, C.Siekas Kostenius, S.Rudebjer
Hemligheten är en mycket fin bok som berättar saker som hände under vikingatiden i Sverige.
Den beskriver hur det kunde vara att leva i en liten by när man var barn på den tiden. Boken tar oss med i barnens vardagsliv på ett lättläst och pedagogiskt sätt, de historiska fakta bitarna om de seder som fanns i Sverige under vikingatiden är förklarade på ett lätt och trevligt sätt.

Illustrationerna är många och svartvita och väldigt detaljrika.
Något jag fastnade för var runskriften. Jag kan tänka mig att barnen älskar dem och då hela alfabetet finns med kan de använda det som ett hemligt språk att skriva på.


Om jag vore lärare i mellanstadiet skulle det här vara en bok som jag skulle anamma i min undervisning, både i historiskt perspektiv och som högläsningsbok. I slutet av boken finns även en ren faktadel som eleverna kan använda när de ska forska om vikingatiden samt många bra på arbetsmoment man som lärare kan lägga in i undervisningen.

Handling
Gudinnor och gudar. Faror hotar. Trollen lurar bakom husknuten och onda makter skrämmer. Tvillingarna Siri och Alve lever på vikingatiden i Svea rike.
Men hela deras värld hotas av förändringar. De får lära sig hemligheten om de magiska tecken som kanske kan rädda dem.
För länge, länge sedan var det vikingatid i Sverige. På 1100-talet kallades vårt land Svea rike. Där bodde inte bara människor och djur, utan även andra varelser såsom troll och vättar. Långt upp i den norra delen av landet låg Säfasteby. Där fanns Valners-gården som bestod av fyra timrade hus.
Tvillingarna Siri och Alve bodde i Norra huset med mamma Hildrun, pappa Gymer och fem syskon."Hemligheten" är första delen i bokserien "Siri och Alve – Hotet mot Midgård" som skildrar den största omvandlingen i vår tids historia för de nordsvenska bönderna. Under 1100-talet förändras världen när deras livsåskådning skiftar och vikingatidens tro, seder och bruk trängs undan.


Författare: C.Larsson Kostenius, C.Siekas Kostenius
Illustratör: S.Rudebjer 
Titlel: Hemligheten - Hotet mot Midgård
ISBN: 9789198406504
Utgiven avYmperia 
Betyg: 4 🌟🌟🌟
🌟

Finns hos

Bokus  Adlibris & 
Ymperia 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se


torsdag 12 mars 2020

Paris Kärlek Ost - Victoria Brownlee

En härlig feelgoodbok där det genomgående temat är ost och Paris. Veronica beskriver dessa ostars smak, lukt och utseende vilket gör att jag nästan kan uppleva det huvudpersonen Ella upplever, en smakorgie.
En berättelse som har rappa, skojiga och underfundiga inslag, men även massor
av romantik, ångest och en del sorg. Helt enkelt en mysig debutroman som jag rekommenderar dig att mysa med i ditt soffhörn med en god kopp av något varmt och gott.

Jag har både läst och lyssnat på den här boken och jag tycker att EvaMaria Oria läser mycket bra.

Handling
Ella är fylld av förväntan inför kvällen. Hennes pojkvän sedan åtta år tillbaka ska bjuda henne på middag, och hon anar att det här är kvällen då han äntligen kommer att ställa den stora frågan. Men middagen leder istället till ett fruktansvärt uppbrott. Med ett brustet hjärta och en 30-årsdag som närmar sig i all hast bestämmer sig Ella för att lämna Melbourne och flytta till Paris, staden som hon tillbringat en del tid. En tid då hon var en annorlunda och mer äventyrlig person. I Paris får hon jobb som diskare på ett café. 
Ostälskare som hon är besöker hon ofta kvarterets ostbutik. Butikens ägare Serge bistår gärna med råd angående vilka ostar som kan tänkas falla henne i smaken. Det är tydligt att han har ett gott öga till henne, men han är inte riktigt hennes typ. Under ett av deras kvicka meningsutbyten antar Ella ett oväntat vad – hon måste äta en ny sorts ost varje dag. Ella möter även den attraktiva fransmannen Gaston som försörjer sig som matkritiker. Han är alla kvinnors franska dröm, han bjuder henne på fina middagar och utsökt vin. När årstiderna skiftar inser Ella att det inte räcker att frossa i episka mängder med ost för att vara en sann parisiennare – hon måste även lära sig att föra sig, äta och älska som en sådan om hon verkligen vill smälta in. Och hon måste välja mellan Serge och Gaston. Vem av dem får bli en del av hennes äventyr i Paris?

Paris. Kärlek. Ost. är en charmig feelgood som tar med läsaren till Paris idylliska smågator. Det är den australiska författaren Victoria Brownlees debutroman. Den blev hyllad av kritikerna och har översatts till flera språk, bland annat tyska och italienska och nu kommer den alltså på svenska på Hoi Förlag.

Australiska Victoria Brownlee är matskribent och redaktör. Hon har en Master of Arts vid University of Melbourne. Det senaste årtiondet har hon ätit sig jorden runt, och bland annat varit matredaktör i tidningen Time out Shanghai. Under 2016 bytte hon dumplings mot ost och flyttade till Frankrike där hon nu bor med sin make och dotter.

Tack Hoi förlag för att jag fick läsa och recensera. 

Författare: Victoria Brownlee
Titlel: Paris Kärlek Ost
Utgiven av: Hoiförlag 
ISBN9789176972090
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟

Finns hos

Bokus  Adlibris Hoishop
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

onsdag 11 mars 2020

Rolf Bertil flyttar in - Filipsson & Nyqvist


Rolf är en snäll och omtänksam tiger som bor tillsammans med bästa vännen Nils och katten Åke.
Något han gillar mycket att att tänka på miljön, han sopsorterar och komposterar. Han odlar i sin trädgård och det är både ekologiskt och miljövänligt.
En trevlig bok som tar upp många bra saker om miljön och tanken på återvinning. 

Jag kan känna att det är för mycket text och att det var väldigt många figurer med i berättelsen. Det blev väldigt många namn att hålla reda på, men jag misstänker att barn kanske klarar den uppgiften bättre än vad jag gör.


Det är mysiga och detaljrika b
ilder vilket är ett plus då man kan läsa boken många gånger och hitta nya saker att prata om. 

  De bygger ett fint insektshotell, ett mycket trevligt initiativ.

Handling
Rolf Bertil flyttar in - Rolf och Nils behöver vattna i sin trädgård men blir mycket förvånade när de kommer ut.   Något har hänt! Eller är det någon? Det ser inte ut som det brukar. Vem har bajsat i trädgården? 

Tack för recex och för det omsorgsfullt gjorda paketet, det gjorde mig väldigt glad.

Författare:  Carita Filipsson & Petra Nyqvist
Titlel: Rolf Bertil flyttar in
Utgiven avVisto förlag 
ISBN: 9789178851119
Betyg: 3🌟🌟🌟

Finns hos
Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Ubuntu, konsten att leva bättre tillsammans - Mungi Ngomane


"Lägg märke till ditt fördömande och släpp taget om dem. Vi dömer hela tiden , medvetet eller omedvetet...när vi dömer andra blir vi blinda, vi begränsar våra egna möjligheter...se om du kan ta en enda dag då du iakttar utan att döma och släpper taget om negativa tankar utan att göra någon stor affär av dem." S.29 
Ubunto är en filosofi som härstammar från södra Afrika och som fokuserar på människokärlek och gemenskap. Den är en fascinerande bok som innehåller så mycket klokhet och egentligen självklara saker. Det är en bok att ta fram då och då för att påminna sig själv om vikten av vad som är det viktiga här i livet.
Boken innehåller 14 olika lärdomar, allt från att se det positiva hos andra till kraften i förlåtelse.
I förordet till boken så säger Ärkebiskopen Desmond Tutu,

"I det samhälle där jag lever representerar begreppet ubuntu en av de mest grundläggande aspekterna av att leva liv präglat av mod, medkänsla och ömsesidig kontakt."s.8
Den här boken ger dig insikter och förståelse hur man kan leva ett liv bättre tillsammans med andra människor, enkla och ganska självklara saker man kan göra för att må bra i livet.


Lär dig att lyssna så att du kan höra heter lärdom 14. 
Jag fastnade speciellt för frågan, " Vad hör man om man lyssnar" 
Svaret som inte förvånade mig ett dugg var, 

  • genom att lyssna utan att värdera kan vi närma oss ett bättre sett att leva, även om vi blir sårade eller arga
  • lyssna kan vara utmanande när vi inte håller med
  • lyssna på djupet så undviker du konflikter
  • ta dig tid att lyssna så får du ny kunskap och mer empati 
Ett stort extra plus är att i slutet av alla 14 lärdomar så ges tips på övningar man kan jobba med just i den lärdomen, som tex. i lärdom 14,

Tänk på ett tillfälle när du inte kände dig hörd. Försök minnas hur det kändes nästa gång du inte hinner lyssna på någon som kanske vill bli hörd.
Bokens innehåll
Den här boken kommer öppna dina ögon, ditt sinne och ditt hjärta inför ett sätt att vara som gör vår värld bättre och mer omhändertagande. Desmond Tutu

Ubuntu är ett xhosa-ord med rötter i sydafrikansk filosofi som fångar in vår vilja att leva livet på bästa möjliga sätt tillsammans. Det är tron på ett universellt mänskligt band: Jag existerar enbart för att du finns.Ubuntu innebär att om du kan se andra som fullt mänskliga och sammanbundna med dig genom just sin mänsklighet kommer du aldrig att kunna behandla dina medmänniskor som utbytbara eller utan värde. Genom att omfamna ubuntu-filosofin och leva den dagligen kan du övervinna splittring och bli starkare tillsammans i en värld där vi måste börja bygga broar istället för murar.

De 14 lärdomarna i Ubuntu är en oumbärlig verktygslåda du inte kan vara utan i din önskan om att leva bättre tillsammans. Med historier som visar på vår mänsklighet, vår samhörighet och vårt ömsesidiga beroende hjälper Ubuntu oss att förstå världen och vår plats i den. Genom att utforska tankar om vänlighet och förlåtelse, tolerans och styrkan i lyssnandet, visar den oss hur vi vinner på att omfamna andra. Boken innehåller också praktiska övningar och tips, och är en inspirerande guide till ett rikare liv som delar av den stora familjen vi alla tillhör.

**

Nompumelelo (Mungi) Ngomane är barnbarn till ärkebiskopen Desmund Tutu och beskyddare av Tutu Foundation UK. Hon har en master i International Studies and Diplomacy från University of London och är starkt engagerad i arbete med mänskliga rättigheter. Bland annat har hon arbetat med konfliktlösning i Mellanöstern och med kvinnor och barns rättigheter för några av världens främsta icke-statliga organisationer.

Författare: Mungi Ngomane
Titlel: Ubuntu, konsten att leva bättre tillsammans 
ISBN9789150945973
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Finns hos

Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna 


StorytelAnn Katrin Andreasson
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

tisdag 10 mars 2020

Älvdansen - Kamilla Oresvärd


Jag verkligen gillar Kamillas sätt att skriva spänning på.
Återigen har hon lyckats med konsten att hålla historien levande ända fram till the bitter end  utan att jag kan avslöja mördaren, me like!!!
Precis som i del 1 i Vargöserien så följer mig den ständiga frågan,
Vem är egentligen mördaren? Och precis som sig bör så kommer inte upplösningen förren exakt där den bör komma.

Att jag återigen inte lyckades knäcka slutet i förväg, det gillar jag, då lever boken hela vägen.
Det är ett snabbt tempot med korta kapitlen vilket gör att boken aldrig känns enformig eller tråkig, ett mycket bra grepp.
Summa summarum, en genomgående bra spänningsroman som jag verkligen rekommenderar att du sätter tänderna i. Som klyschan säger, en riktig bladvändare som tar slut alldeles för fort.
Jag rekommenderar dig att läsa del 1, Brudslöjan först, även om det går att läsa den här som fristående bok. Du får lära känna personerna i del 1 och det är ju alltid trevligt att få följa dem. Eller hur?
Läs tidigare inlägg om Brudslöjan

Handling
Frank blir vittne till hur hans elvaåriga styvdotter Elsa blir bortförd av okända kidnappare. Åren går och kidnappningen av Elsa förblir ett olöst fall. Nästan två decennier senare är Frank, som själv blivit misstänkliggjord, psykiskt utsliten och betraktas som en kuf i Vargön. När en ung kvinna anmäls försvunnen blir Frank åter föremål för polisens misstankar. I ett sista desperat försök att ta reda på vad som hänt Elsa och för att rentvå sig kontaktar han Mona Schiller, som börjar gräva i det gamla fallet. I sin utredning upptäcker hon snart att starka krafter sjuder under ytan i det lilla samhället. Sökandet efter sanningen leder henne längs en väg kantad av rädsla, misstro och religiös fanatism.

ÄLVDANSEN är den andra fristående delen i Vargönserien där vi får möta storslagen natur, gåtfulla mysterier och udda karaktärer i trakterna kring det gamla brukssamhället Vargön. I centrum står femtiosexåriga Mona Schiller, en orädd och stark kvinna som löser andras brott men döljer egna mörka hemligheter. Första delen, Brudslöjan, utkom våren 2019.


Tack Kamilla och Bokfabriken för recex.

Författare: Kamilla Oresvärd

Titlel: Älvdansen
Utgiven avBokfabriken
ISBN:9789178352609
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟

Finns hos
Storytel - Maria Richardsson
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig