tisdag 27 juli 2021

Er tredje man - Denise Rudberg


Mina tankar
Denise Rudberg tillhör verkligen en av mina absoluta författare. Hon kan konsten att med sitt språk, sina miljöbeskrivningar och härliga personporträtt hålla mig fastnaglad från start till mål. Jag har läst och lyssnat på alla tre böckerna i den här serien som heter Kontrahenterna - serien.
Det jag verkligen gillar med den här serien är nog den fina mixen av historia och vardagsrealism.
Dessutom känner jag att det ligger mycket research bakom alla tre böckerna vilket gör dem väldigt trovärdiga. Vi får på ett proffsigt sätt en fin känslan av hur det var att leva på den tiden som Kontrahenterna utspelar sig under.
Jag kan till och med känna hur jag är en del av dessa människor. De har blivit min nya familj, från förr och jag känner hur jag hänger med dem på de olika platserna. 

En intressant och bra bokserie ur ett kvinnoperspektiv  men även ur det historiska perspektivet som beskriver allt från matransonering till mensbindor. 

Läs böckerna från början och i rätt ordning, för att på bästa sätt följa med i de tre kvinnornas liv. 
Hur ska man orka vänta på nästa del...
Nu väntar jag med spänning på nästa bok om Marianne Jidhoff som är min absoluta favoritkaraktär. Har du inte läst dem? GÖRT!!!

Dom två första böckerna heter  Det första chiffret  och En andra allians - Denise Rudberg

  

Boken
Tre kvinnor. Ett krig. En kod att knäcka. Kontrahenterna-serien är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor.

Elisabeth, Signe och Iris påverkas alla av krigets nya spelplan. Det är sommaren 1941 och den svenska neutraliteten sätts i gungning när en tysk konvoj sänks utanför Ölands kust.

Genom ett annorlunda äktenskap hoppas Elisabeth vinna självständighet. Dock sätts friheten på prov efter att hon handplockas till en delikat befattning med den egna integriteten som insats. Signe utvecklar sin relation med professor Nils Svartström samtidigt som hon lägger stort fokus på sin möjlighet till utbildning. För Iris är krigets ytterligheter en realitet och spänningarna mellan hennes personliga kopplingar till både nazister och judar gör hennes tillvaro osäker.

På Karlaplan 4 pågår arbetet för fullt och klisterprinsessorna tampas med både kodknäckning och privata angelägenheter i takt med att kriget kryper allt närmare Sveriges gr
änser.

Titel: Er tredje man
Författare: Denise Rudberg
Ljudbok: Marie Richardsson
Förlag: Bookmarkförlag

Omdöme: 4 💙💙💙💙

söndag 25 juli 2021

Tre finfina böcker för vår yngre läsare

📕

Tips 1

Titel: Iskungen Författare: Henrik Nilsson Thelander Förlag: vistoförlag 9 - 12 år

Boken

Den natten låg Leia vaken. Hon tänkte på allt märkligt som hade hänt de senaste dagarna. På snöovädret och pappas och Beas morbrors olyckor. På snöfigurerna som hade blivit så verkliga och farmors förvåning när hon såg dem. Och på den där förvirrade tanten. Varför hade hon sagt så konstiga saker? Vem var Iskungen? Och vad menade hon med att det var han som hade tagit hennes pappa?

Iskungen är en äventyrlig spänningsroman och fantasifull saga om djup vänskap, kampen mellan liv och död och modet att våga möta sina rädslor.

Mina tankar

Boken följer en röd tråd och är fint berättad. Härliga karaktärer och en spännande historia. Berättelsen handlar om att möta sina rädslor och den beskriver även vikten av vänskap och att hjälps åt.

Det här en mysig, härlig spänningsroman för slukar åldern. Jag skulle rekommendera den som högläsningsbok och mysiga stunder. Hos mig stannar en känsla magi kvar efter jag läst klart. Du får en perfekt kapitelbok som är välskriven med korta kapitel.

📕

Tips 2

Titel: Besten och Betsy Författare: Jack Meggitt Philips Förlag: Bonniercarlsen 9 - 12 år

Boken

Ebenezer Tweezer är slät och rosig, men är i själva verket 511 år. På vinden bor en best som ger honom en magisk dryck. Men den är inte gratis. Besten vill varje år ha något speciell att äta ...

När Ebenezers femhundratolfte födelsedag närmar sig avslöjar besten vad som ska serveras: ett saftigt litet barn! Men så kan man väl inte göra? Eller kan man? Om det är ett riktigt vidrigt litet barn? Som Betty till exempel?

Mina tankar

En underbar bok som passar perfekt för de lite vanare läsarna eller varför inte som högläsningsbok. Den bjuder på härliga illustrationer, ett snabbt tempo med bra driv i berättelsen. Språket fungerar bra. Miljö och personbeskrivningarna är härliga. Många galenskaper och roligheter. Lite läskigt men på ett bra sätt.

De härliga illustrationer står Isabella Follath

📕

Tips 3

Titel: Ninjakatten Toto och den otroliga ostkupan Författare: Dermot O`Leary Förlag: Modernista 6 - 9 år

Boken

Andra boken om världens mest populära Ninja-katt

Den fantastiska, oövervinnliga ninjakatten Toto är tillbaka, coolare och mer uppfinningsrik än någonsin! Toto är nästan blind, men det har aldrig hindrat henne från att ge sig ut på storslagna äventyr. Den här gången har något verkligt KATT-astrofalt hänt: All ost i hela världen har blivit stulen. Följ med Toto, hennes bror Silver och deras bästa vän Catface på ett hemligt uppdrag för att lösa situationen.

Mina tankar

En mysig och rätt galen bok om ninjakatter som hittar på massor av hyss och tokigheter. Jag tror att den kan passa även barn från 6 år men då behöver man nog ha den som högläsningsbok. Det är en del svåra ord som man som vuxen kan behöva vara med och förklara. Dessutom är kanske kapitlen lite väl lång för nybörjare men för de lite äldre barnen är denna kanon. Den är även bra ur högläsnings synpunkt då det är många trevliga illustrationer av Nick East

fredag 23 juli 2021

En kväll i juni - Anna Lönnkvist

Mina tankar
Hur bra var den här? Jag vet inte hur jag ska sätta ord på känslorna jag hade under den här fantastiska boken. 
Den var en av de bästa feelgood böcker jag läst och absolut Annas bästa so far. 

Jag sögs in i berättelsen från första sidan och sedan blev det sträckläsning blandat med lyssning på storytel när hunden behövde ut på sina rundor.
Anna skriver med känslor som berör. Härliga miljöskildringar och mysiga personporträtt. Jag har väldigt lätt att se bilder framför mig och då är det en bra berättelse.

Boken har allt en bra feelgood ska ha. Den är charmig, mysig och ger mig underbar läsning med korta kapitel och med bra driv.
Du får dessutom kärlek, familjehemligheter och en hel det förvecklingar.
En kväll i juni hamnar  på min topplista för böcker i feelgood genren under 2021.
Jag tokgillar den. LÄS!
Boken

En känslosam berättelse om förlorad kärlek, svåra livsbeslut, om att våga stå upp för sig själv och tro på en andra chans. 

Ella och Ben träffas en junikväll 2007 utanför Gröna Lund. Efter en oförglömlig kväll tillsammans, skiljs de åt, men är säkra på att de snart kommer att ses igen.

Tolv år senare lever Ella i en trygg relation med sin barndomsvän Leon. Hon jobbar som frilansskribent och har precis fått ett erbjudande om att spökskriva biografin om den legendariska, men komplicerade, Fredrika Bergh en av Sveriges mest framstående näringslivskvinnor.

Ella har aldrig glömt kvällen med Ben, så när han överraskande dyker upp på Fredrikas gods, ställs hennes tillvaro på ända. Men hon är fast besluten att en kväll för så länge sedan inte förändrar något.

Men ju längre hon kommer i arbetet med boken om Fredrikas liv, desto mer osäker blir hon på sitt eget. Ska hon göra samma misstag som Fredrika en gång gjorde, eller våga släppa alla förväntningar och leva för sin egen skull?

Författare: Anna Lönnkvist
Titel: En kväll i juni
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: 💛💛💛💛💛
Ljudbok: Sofia Berntson

onsdag 21 juli 2021

Trettio dagars mörker - Jenny Lund Madsen

Mina tankar 
När man googlar på boken så hittar man dessa omdömen och jag är böjd att skriva under på dem alla.

»En spännande, originell & välskriven kriminalroman.« | Danska Kriminalakademin utser Trettio dagars mörker till Årets bästa danska kriminalroman

»Spännande till sista sidan. Årets mest originella kriminalroman.« | Betyg: 5 av 6, Politiken

»Mycket spännande och läsvärd.« | Litteratursiden.dk

Den här boken har ett litet annat upplägg. En författare som antar en utmaning och drar till Island för att skriva en deckare som inte är hennes cup of cake.
Där blir hon indragen i mord, familjehemligheter och mängder av snö.
Berättelsen går ganska sakta framåt och jag skulle säga att den är en pusseldeckare där vi som läsare verkligen får vara med och tänka till. Vem är egentligen mördaren och varför. Ja de frågorna ställer jag mig hela tiden och jag lovar man hålls på sträckbänken ända in i mål.

Jenny har med härligamiljöskildringar, personporträtt som är spännande och allt som ska finnas i en bra deckare.
Jag säger bara läs, njut och klura. Du blir inte besviken.


Boken
VINNARE AV HARALD MORGENSEN-PRISET FÖR ÅRETS BÄSTA DANSKA KRIMINALROMAN!
Den snobbiga, ensamstående, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.
Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjör ur. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas systerson Thor livlös upp ur havet. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck och alla visste att han alltid undvek havet. Så hur kunde han ha drunknat? Var det verkligen en olycka?
Hannah börjar undersöka dödsfallet som en möjlig ingång till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjör ur dunkla hemligheter. På Island, med dess snö och mörker, avtäcker hon allt mer ett dramatiskt förflutet - samtidigt som hon också börjar skönja en framtid.

 Tack Modernista för recex.

Författare: Jenny Lund Madsen
Titlel: Trettio dagars mörker 
FörlagModernista
Omdöme: 5 📕📕📕📕📕

Stilla vatten, Aldrig glömma - Britt Peruzzi

 


Mina tankar

Dessa är spänning åt det lite snällare hållet. Inte så brutala, inte så mycket blod men desto mer mysiga miljöer, mat och dryck som lockar.
Och jag som aldrig varit på den franska rivieran känner nu ett starkt behov av att åka dit.

Jag kan dock tycka att det blev många franska namn att hålla ordning på och då jag inte kan någon franska så störde det mig ganska mycket och flera gånger tappade jag bort mig. 
Jag lyssnade på första boken och läste den andra och jag tror att för mig så var nog läsning att föredra. Då kunde jag bläddra tillbaka när jag förvirrade mig bland de franska namnen och termerna.

Böckerna

Aldrig glömma är den första boken i serien om kriminalkommissarie Alda Luppi
Fukten från den nordafrikanska siroccovinden har Franska rivieran i sitt grepp när en kvinna hittas mördad i en bergsby ovanför Nice. Först på plats är kriminalkommissarie Alda Luppi som precis återvänt i tjänst efter en nervsjukdom. Sällsynt, smärtsam och nära att förgöra henne. Utredningen påverkas av hettan, rädslan för återfall och oväntade motgångar. Under en intensiv vecka grumlas kommissariens omdöme i takt med att kustens vackra fasad krackelerar. Till slut återstår bara en fråga: Hur långt kan man fly innan minnena hinner ikapp?


Stilla vatten
är andra delen i Rivieran-serien om kommissarie Alda Luppi vid polisen i Nice, en mustig kriminalroman om skuld och eget ansvar. En man hittas mördad på den världsberömda stranden i Änglarnas bukt, bland badgäster och lekande barn. Ändå finns det inga vittnen till det brutala brottet som lamslår kusten under årets mest intensiva turistvecka.

Alda Luppi avbryter sin semester och dras in i en komplicerad utredning som blottlägger hänsynslösheten i fastighetsbranschen. Spåren leder till en period i historien som präglades av solidaritet men också odlade en av mänsklighetens mörkaste sidor: girighet. Till slut återstår bara en fråga: Hur länge kan ett sår lämnas öppet innan hämnden börjar gro?

Titel: Stilla vatten, Aldrig glömma
Författare: Britt Peruzzi
Förlag: Bazarförlag
Ljudbok: Gunilla Leining
Omdöme: 3 💙💙💙

Slagsida - Jørn Lier Horst och Thomas Enger
Mina Tankar
En sak är säker Horst och Enger är proffs på att fånga läsaren från första till sista sidan.
Trots att jag inte har läst de tidigare i denna serien så kom jag in i handlingen omedelbart. Dock skulle jag nog önskat att jag ändå läst de två föregående böckerna då jag gärna följer huvudkaraktärerna under en serie. 

Boken bjuder på spännande handlingen, vändningar och den är definitivt inte förutsägbar. Jag kan dock störa mig lite på de intervjuer som internutredarna gör och som Blix blir den som återger.
Du får en riktigt spännande och snabbläst bok som har ett bra driv, ett bra flyt och som du sträckläser. 


Boken

Utredaren Sofia Kovic har funnit samband mellan flera mord och dödsfall i Oslo
sista året. Hennes senaste upptäckt får henne att försöka få tag i sin chef, Alexander

Blix, utan att ännu involvera fler kollegor inom poliskåren. Men innan Blix hinner ringa tillbaka skjuts Kovic till döds i sin lägenhet. Och en trappa upp är Blix egen dotter Iselin nära att bli gärningsmannens nästa offer. Fyra dagar senare befinner sig Alexander Blix och journalisten Emma Ramm under polisförhör. Blix har skjutit och dödat en man och Ramm såg det hända.

Titel: Slagsida (del 3)
Författare: Jørn Lier Horst och Thomas Enger
Ljudbok: Jonas Malmsjö
Förlag: Wahlström & Wistrand
Omdöme: 4


tisdag 20 juli 2021

Som i ett vykort - Sofia Rutbäck - Eriksson


Mina tankar

Vilken debut du gör Sofia. Du har verkligen lyckats med en feelgood som ger oss läsare allt en feelgood ska innehålla. 
Kärlek och sorg, förvecklingar och humor. Ett målande språk och ett härligt persongalleri som är så där lagom stort. 
Din finkänslighet när du beskriver relationen mellan dotter och far men även hur du vågar angripa ett stort och känsligt ämne, demens.
För mig blir det en resa tillbaka i tiden och igenkänningsfaktorn är riktigt hög. Du är riktigt träffsäker med såväl problematiken men även i de fina och glada stunderna när man är anhörig till en dement person. Precis som jag hade det med min mamma så är det skratt varvat med sorg och bedrövelse men du gör det så fint.

Det här är verkligen en underbar feelgood som skildrar familjerelationer och en bys kamp för sin överlevnad. 
Missa inte Sofias starka debut, hatten av för dig. Jag kommer att bära med mig denna bok länge! Den berör och väcker tankar. Man vet aldrig vad livet kommer att erbjuda, så fånga dagen och lev.


Boken

Efter en lång tids frånvaro återvänder Ida till sin vykortsliknande hemby, men där är inget som det brukade vara. Hennes förr så ordningsamma pappa, Sten, är som förbytt och den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland i tornedalska Santajärvi.
En lösning på problemet är att bygga ett hotell i byn, men den charmiga entreprenören Emil håller både byn och Idas känslor på halster.

Allteftersom tiden går dras Ida längre in i kampen för att rädda det lilla samhället, samtidigt som hon till varje pris måste hjälpa sin pappa. Men hur stöttar man någon som inte ser sitt eget behov av hjälp?

Som i ett vykort är en feelgoodroman om familjerelationer och en liten bys kamp för överlevnad i den norrbottniska idyllen.Titel: Som ett vykort
Författare: Sofia Rutbäck - Eriksson
Förlag: LBförlag
Ljudbok: Maria Robertsson
Omdöme: 5 💜💛💚💙💗

söndag 18 juli 2021

Varvsslammer - Aino TorsellMina tankar

En bok som säkert ger den som är intresserad av varvsepokens betydelse för Göteborg mycket spännande läsning.
Jag hade dock svårt att ta den till mig fullt ut och jag har läst valda delar i den och därför kommer jag inte att kunna ge ett omdöme. 
Men jag tyckte mycket om novellen som inleder boken. Och det är intressant att Aino blandar dikter, bilder och andra typer av texter. Jag fängslades mest av den långa inledningsnovellen Resan till friheten, om Isak som vill till sjöss men hindras av en välmenande mor. Till sist får han ändå sin vilja fram och hamnar i Göteborg. Texten fängslade mig eftersom jag kände igen så mycket från min egen första bekantskap med staden dit jag kom 1957 för att mönstra på en båt.


Boken

Det var farligt, det var skitigt, det var kallt och tungt. I den här boken kastas du rätt in i varvsslamret på Göteborgs norra älvstrand. Här bedrevs arbeten på vilka vi trodde oss bygga en framtid i staden Göteborg, som hade dragit till sig folk, våg efter våg.

På den tiden var det gigantiska industriområdet avstängt för allmänheten. Ingen som inte arbetade på varven kom ner till vattnet. Nu är stängslen sedan länge rivna. Istället bostäder direkt på de kajer vid vilka världens största tankers byggdes och dit ingen fick komma in. Nya företag och institutioner med spetsen vänd mot framtiden poppar nu upp. Det är fint att arbeta och att bo på de gamla varvsområdena.

Resan dit har tagit fyrahundra år. Från början var allt detta vassar och bondeland. Sedan etablerade sig Göteborgs Mekaniska verkstad och sedan Götaverken. Därefter blev det stor brist på varvsarbetare just när boken utspelar sig. Kvinnor rekryterades som svetsare, traversförare och kranförare men de hade skinn på näsan. Dessa kvinnor togs väl emot på varven och blev yrkesskickliga samt omhuldade i den mansdominerade tuffa miljön.
Känslan hos dessa kämpar var: Vi blommar nu, vår bästa tid är nu. Framtiden bär vår frukt. Varvsslammer är en historisk berättelse med stor värme. 

Titel: Varvsslammer
Författare: Aino Trosell Förlag: Breakwater Publishing


När livet ger dig kaktusar - gör Margaritas - Adiba Barney


 

Mina tankar

Adiba är en mycket inspirerande och fantastisk person. Hennes berättelse är helt otrolig och berör på många olika sätt. Hon har trots enorma utmaningar uppnått så mycket under sitt liv. Många av de drömmar hon haft har hon tagit i mål. Hennes styrka att kunna fortsätta att älska livet trots att hon drabbats av en dödlig sjukdom spridd bröstcanser.
Hon beskriver sitt liv och berättar med ödmjukhet, styrka och humor om sin resa hittills.

En bok som får mig att reflektera på mycket om livet och vikten av att leva här och nu.

 Boken
Svenska Adiba Barney hade flyttat till USA, blivit VD i Silicon Valley och träffat den stora kärleken. Nu återstod bara att bli mamma. Istället fick hon dödsdomen spridd bröstcancer. När livet ger dig kaktusar, gör margaritas! handlar om ett spektakulärt liv, att få barn mot alla odds och om att aldrig bli bitter.

Jag lever mitt liv som om det inte finns någon morgondag, och samtidigt som om jag kommer att leva för evigt.

Att uppleva kriget i Libanon som barn, fly landet på en smugglares båt, att vara invandrare i Sverige och kämpa för sin självständighet som kvinna både mot patriarkatet och den syrianska hederskulturen. Detta är starten på denna inspirerande berättelse. Men det är långt ifrån slutet. Adiba överlevde bröstcancer två gånger innan 30-årsåldern och fick sin dödsdom, spridd bröstcancer när hon fyllde 37 år. Trots det har hon hunnit ha ett händelserikt och mestadels roligt liv. Efter att ha jobbat i över ett decennium med tech- och startupbranschen i Stockholm åkte hon på svenskt diplomatpass till USA och fick en framgångsrik karriär som VD i Silicon Valley. Där träffade hon också sin andra make Kris. Under hela sitt vuxna liv längtade hon intensivt efter barn, så för några år sedan fattade hon beslutet att bli mamma via surrogatmödraskap.

Det har varit 15 år av försök och intensiv längtan. Herregud, jag har låtit frysa ner embryon tillsammans med tre olika män innan det äntligen gick vägen. Till sist kom vår lilla Alex. Eftersom jag lever med en dödlig sjukdom var det inget lätt beslut och det är klart att jag brottas med skuldkänslor ibland. Men vem vet kanske lever jag länge till? Alex har fyllt vårt liv med så mycket lycka och kärlek.

När livet ger dig kaktusar, gör margaritas! handlar om glädje, sorg, passion och att leva som att det inte finns en morgondag.

Jag brukar tänka: Fuck you cancer, jag väljer livet. Idag lever jag!

Alla författarens intäkter från försäljningen av boken går till en fond för att stödja forskning kring spridd bröstcancer. Tanken är att sonen Alex ska förvalta den i framtiden.

#närlivetgerdigkaktusargörmargaritas

Titel: När livet ger dig kaktusar - gör Margaritas
Författare: Adiba Barney
Omdöme: 💜💜💜💜
Förlag:
Tallbergsförlag

torsdag 15 juli 2021

Vera Malms vidunderliga äventyr - Tomas Tivemark

Mina tankar
När vet man om en bok ska få ett högt betyg eller inte. Hos mig är det när jag som mitt barnbarn säger när vi har läst, OH MY GOD!

Det är en bok som stannar kvar, LÄNGE.
Så det är precis så jag känner för den här smällkaramellen. 
Jag skrattar, jag förundras. Jag häpnas och jag funderar.
Boken innehåller så många sanningar men även så många twister och det är det som gör den här totalt galna berättelsen så bra.
En bok med ett djup som lyfter många viktiga frågor i vårt samhälle. Allt från miljö och politik till vänskap och integration.

Du får en underhållande feelgood med ett djup och allvarsamhet men med massor av humor och galna twister. 
Säger bara LÄS!

Eller lyssna för den delen. Jag har gjort både och. Uppläsningen av Susanne Reuter är magisk.

Och Du!!!
"Alla är egentligen snälla!"
Bästa citatet ur boken.

Boken

"Livet från den ljusa sidan" möter "Forrest Gump" i en varm och gripande feelgoodberättelse. När Vera Malm fyller arton år dör hennes morfar. Det är hos honom hon har växt upp, det är han och hans gård som varit hela hennes värld. Nu kastas hon ut i ett Sverige hon vet alldeles för lite om. Tillsammans med sin ko Ella hamnar Vera i Stockholm där hon lär känna en vresig reklamman, en politiker som bara vill göra gott, en före detta värsting och en tjej som kan allt om influencers. Det blir en resa som kommer att förändra inte bara Vera och de människor som hon träffar, utan hela Sveriges framtid. Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm.

Tack för recex

Titel: Vera Malms vidunderliga äventyr 
Författare: Tomas Tivemark
Utgiven av: Bokförlaget Forum
Betyg: 5 🐄🐄🐄🐄🐄
Ljudbok: Susanne Reuter

tisdag 13 juli 2021

2021 topplista med böcker som fått omdöme 5

Feelgood

Januari
   
Februari                  April                        April                      Maj
   
 Maj                       Juni                      Juni                      Juni
    
Juni                        Juni                       Juli
   


 

Spänning 

Januari                        Mars                      April                       April
    
 April                       Maj                        Juni                          Juni
      
Juni                                                        Juli
 


Historiska romaner

Januari                     Mars                      Mars                     April
    
April                      Juni
      April              Juli