fredag 30 juli 2021

Järnmärkt - Helén Wigh


Mina tankar
I Helén Wighs debutbok får du en berättelse fylld av mörka familjehemligheter, orättvisor och rädsla men även om vänskap och en dröm att hitta sanningen. En roman som tar oss med till ett gruvsamhälle där klassamhället existerar fullt ut och folk fick slita hårt.. 
Ett gediget researcharbete som gör att skildringen känns otroligt verklighetstrogen. Jag fångas in och andas samma luft och vandrar längst de beskrivna miljöerna där karaktärerna befinner sig. 
En stark debut som berör och sätter spår i mitt hjärta. Läs!
Tack Heléne och historiska media för att jag fick läsa.

Boken
Värmland, 1858. Innan Carls far tar sitt sista andetag berättar han sanningen om moderns död. När Carl får veta vad som verkligen hände beslutar han sig för att hämnas. Han återvänder till den lilla gruvbyn Persberg - platsen fadern flydde från för tjugo år sedan.

Carl anländer till det lilla samhället under falsk identitet och blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Där har förbrytare kunnat röra sig fritt och ostört bland arbetarna. Men i Carls jakt på sanningen tvingas det förflutnas skuggor upp till ytan.

Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet.

Titel: Järnmärkt 
Författare: Helén Wigh
Ljudbok: Björn Wahlberg (Storytel)
Förlag: Historiska media
Mitt omdöme: 🔅🔅🔅🔅🔅

Bokus - Järnmärkt - Helén Wigh
Adlibris - Järnmärkt - Helén Wigh 



onsdag 28 juli 2021

Kvinnan med stjärnan - Pam Jenoff



Mina tankar

En mycket gripande berättelse med en annorlunda handling som mestadels av tiden utspelas i avloppstunnlar under marken. En smärtsam upplevelse om Sadie och hennes flykt undan nazisterna. Men även en historia om vänskap, kärlek och hopp och att vägra ge upp hoppet om att det finns en möjlighet. 

En otroligt välskriven bok med stor trovärdighet. Miljöer och personporträtt som berör och som kommer följa med mig länge. 
Det här är en av de bästa böcker jag läst inom genren historiska romaner. Varning utfärdas för sträckläsning.

Kvinnan med stjärnan är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är ett drabbande vittnesmål om oväntad vänskap, och om den enorma styrkan i människans vilja att överleva.

Pams förra bok Paris försvunna döttrar är även den en riktig pärla. Den rekommenderas också.





Boken

Kärlek och vänskap mot alla odds - mitt under brinnande krig

År 1943. När Krakóws getto töms av nazisterna söker artonåriga Sadie Gault och hennes mamma skydd i tunnlarna under stadens gator. En dag kikar Sadie upp genom ett brunnsgaller - och får kontakt med den unga kvinnan Ella Stepanek. Ella kommer från en förmögen familj och sedan hennes fästman kallades ut i kriget lever hon ett lugnt och stillsamt liv tillsammans med sin styvmor. Dagen Ella passerar torget och upptäcker Sadie förändras hennes tillvaro för all framtid. Ella hjälper Sadie och de blir vänner. Men i takt med att kriget trappas upp går deras livsöden isär, och den starka vänskapen sätts på prov.


Titel: Kvinnan med stjärnan
Författare: Pam Jenoff
Förlag: Harper Collins nordic
Ljudbok: Callin Öhrvall Delmar
Omdöme: 5 💙💙💙💙💙

tisdag 27 juli 2021

Er tredje man - Denise Rudberg


Mina tankar
Denise Rudberg tillhör verkligen en av mina absoluta författare. Hon kan konsten att med sitt språk, sina miljöbeskrivningar och härliga personporträtt hålla mig fastnaglad från start till mål. Jag har läst och lyssnat på alla tre böckerna i den här serien som heter Kontrahenterna - serien.
Det jag verkligen gillar med den här serien är nog den fina mixen av historia och vardagsrealism.
Dessutom känner jag att det ligger mycket research bakom alla tre böckerna vilket gör dem väldigt trovärdiga. Vi får på ett proffsigt sätt en fin känslan av hur det var att leva på den tiden som Kontrahenterna utspelar sig under.
Jag kan till och med känna hur jag är en del av dessa människor. De har blivit min nya familj, från förr och jag känner hur jag hänger med dem på de olika platserna. 

En intressant och bra bokserie ur ett kvinnoperspektiv  men även ur det historiska perspektivet som beskriver allt från matransonering till mensbindor. 

Läs böckerna från början och i rätt ordning, för att på bästa sätt följa med i de tre kvinnornas liv. 
Hur ska man orka vänta på nästa del...
Nu väntar jag med spänning på nästa bok om Marianne Jidhoff som är min absoluta favoritkaraktär. Har du inte läst dem? GÖRT!!!

Dom två första böckerna heter  Det första chiffret  och En andra allians - Denise Rudberg

  









Boken
Tre kvinnor. Ett krig. En kod att knäcka. Kontrahenterna-serien är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor.

Elisabeth, Signe och Iris påverkas alla av krigets nya spelplan. Det är sommaren 1941 och den svenska neutraliteten sätts i gungning när en tysk konvoj sänks utanför Ölands kust.

Genom ett annorlunda äktenskap hoppas Elisabeth vinna självständighet. Dock sätts friheten på prov efter att hon handplockas till en delikat befattning med den egna integriteten som insats. Signe utvecklar sin relation med professor Nils Svartström samtidigt som hon lägger stort fokus på sin möjlighet till utbildning. För Iris är krigets ytterligheter en realitet och spänningarna mellan hennes personliga kopplingar till både nazister och judar gör hennes tillvaro osäker.

På Karlaplan 4 pågår arbetet för fullt och klisterprinsessorna tampas med både kodknäckning och privata angelägenheter i takt med att kriget kryper allt närmare Sveriges gr
änser.

Titel: Er tredje man
Författare: Denise Rudberg
Ljudbok: Marie Richardsson
Förlag: Bookmarkförlag

Omdöme: 4 💙💙💙💙

söndag 25 juli 2021

Tre finfina böcker för vår yngre läsare

📕

Tips 1

Titel: Iskungen Författare: Henrik Nilsson Thelander Förlag: vistoförlag 9 - 12 år

Boken

Den natten låg Leia vaken. Hon tänkte på allt märkligt som hade hänt de senaste dagarna. På snöovädret och pappas och Beas morbrors olyckor. På snöfigurerna som hade blivit så verkliga och farmors förvåning när hon såg dem. Och på den där förvirrade tanten. Varför hade hon sagt så konstiga saker? Vem var Iskungen? Och vad menade hon med att det var han som hade tagit hennes pappa?

Iskungen är en äventyrlig spänningsroman och fantasifull saga om djup vänskap, kampen mellan liv och död och modet att våga möta sina rädslor.

Mina tankar

Boken följer en röd tråd och är fint berättad. Härliga karaktärer och en spännande historia. Berättelsen handlar om att möta sina rädslor och den beskriver även vikten av vänskap och att hjälps åt.

Det här en mysig, härlig spänningsroman för slukar åldern. Jag skulle rekommendera den som högläsningsbok och mysiga stunder. Hos mig stannar en känsla magi kvar efter jag läst klart. Du får en perfekt kapitelbok som är välskriven med korta kapitel.

📕

Tips 2

Titel: Besten och Betsy Författare: Jack Meggitt Philips Förlag: Bonniercarlsen 9 - 12 år

Boken

Ebenezer Tweezer är slät och rosig, men är i själva verket 511 år. På vinden bor en best som ger honom en magisk dryck. Men den är inte gratis. Besten vill varje år ha något speciell att äta ...

När Ebenezers femhundratolfte födelsedag närmar sig avslöjar besten vad som ska serveras: ett saftigt litet barn! Men så kan man väl inte göra? Eller kan man? Om det är ett riktigt vidrigt litet barn? Som Betty till exempel?

Mina tankar

En underbar bok som passar perfekt för de lite vanare läsarna eller varför inte som högläsningsbok. Den bjuder på härliga illustrationer, ett snabbt tempo med bra driv i berättelsen. Språket fungerar bra. Miljö och personbeskrivningarna är härliga. Många galenskaper och roligheter. Lite läskigt men på ett bra sätt.

De härliga illustrationer står Isabella Follath

📕

Tips 3

Titel: Ninjakatten Toto och den otroliga ostkupan Författare: Dermot O`Leary Förlag: Modernista 6 - 9 år

Boken

Andra boken om världens mest populära Ninja-katt

Den fantastiska, oövervinnliga ninjakatten Toto är tillbaka, coolare och mer uppfinningsrik än någonsin! Toto är nästan blind, men det har aldrig hindrat henne från att ge sig ut på storslagna äventyr. Den här gången har något verkligt KATT-astrofalt hänt: All ost i hela världen har blivit stulen. Följ med Toto, hennes bror Silver och deras bästa vän Catface på ett hemligt uppdrag för att lösa situationen.

Mina tankar

En mysig och rätt galen bok om ninjakatter som hittar på massor av hyss och tokigheter. Jag tror att den kan passa även barn från 6 år men då behöver man nog ha den som högläsningsbok. Det är en del svåra ord som man som vuxen kan behöva vara med och förklara. Dessutom är kanske kapitlen lite väl lång för nybörjare men för de lite äldre barnen är denna kanon. Den är även bra ur högläsnings synpunkt då det är många trevliga illustrationer av Nick East

fredag 23 juli 2021

En kväll i juni - Anna Lönnqvist

Mina tankar
Hur bra var den här? Jag vet inte hur jag ska sätta ord på känslorna jag hade under den här fantastiska boken. 
Den var en av de bästa feelgood böcker jag läst och absolut Annas bästa so far. 

Jag sögs in i berättelsen från första sidan och sedan blev det sträckläsning blandat med lyssning på storytel när hunden behövde ut på sina rundor.
Anna skriver med känslor som berör. Härliga miljöskildringar och mysiga personporträtt. Jag har väldigt lätt att se bilder framför mig och då är det en bra berättelse.

Boken har allt en bra feelgood ska ha. Den är charmig, mysig och ger mig underbar läsning med korta kapitel och med bra driv.
Du får dessutom kärlek, familjehemligheter och en hel det förvecklingar.
En kväll i juni hamnar  på min topplista för böcker i feelgood genren under 2021.
Jag tokgillar den. LÄS!
Boken

En känslosam berättelse om förlorad kärlek, svåra livsbeslut, om att våga stå upp för sig själv och tro på en andra chans. 

Ella och Ben träffas en junikväll 2007 utanför Gröna Lund. Efter en oförglömlig kväll tillsammans, skiljs de åt, men är säkra på att de snart kommer att ses igen.

Tolv år senare lever Ella i en trygg relation med sin barndomsvän Leon. Hon jobbar som frilansskribent och har precis fått ett erbjudande om att spökskriva biografin om den legendariska, men komplicerade, Fredrika Bergh en av Sveriges mest framstående näringslivskvinnor.

Ella har aldrig glömt kvällen med Ben, så när han överraskande dyker upp på Fredrikas gods, ställs hennes tillvaro på ända. Men hon är fast besluten att en kväll för så länge sedan inte förändrar något.

Men ju längre hon kommer i arbetet med boken om Fredrikas liv, desto mer osäker blir hon på sitt eget. Ska hon göra samma misstag som Fredrika en gång gjorde, eller våga släppa alla förväntningar och leva för sin egen skull?

Författare: Anna Lönnqvist
Titel: En kväll i juni
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: 💛💛💛💛💛
Ljudbok: Sofia Berntson

onsdag 21 juli 2021

Trettio dagars mörker - Jenny Lund Madsen





Mina tankar 
När man googlar på boken så hittar man dessa omdömen och jag är böjd att skriva under på dem alla.

»En spännande, originell & välskriven kriminalroman.« | Danska Kriminalakademin utser Trettio dagars mörker till Årets bästa danska kriminalroman

»Spännande till sista sidan. Årets mest originella kriminalroman.« | Betyg: 5 av 6, Politiken

»Mycket spännande och läsvärd.« | Litteratursiden.dk

Den här boken har ett litet annat upplägg. En författare som antar en utmaning och drar till Island för att skriva en deckare som inte är hennes cup of cake.
Där blir hon indragen i mord, familjehemligheter och mängder av snö.
Berättelsen går ganska sakta framåt och jag skulle säga att den är en pusseldeckare där vi som läsare verkligen får vara med och tänka till. Vem är egentligen mördaren och varför. Ja de frågorna ställer jag mig hela tiden och jag lovar man hålls på sträckbänken ända in i mål.

Jenny har med härligamiljöskildringar, personporträtt som är spännande och allt som ska finnas i en bra deckare.
Jag säger bara läs, njut och klura. Du blir inte besviken.


Boken
VINNARE AV HARALD MORGENSEN-PRISET FÖR ÅRETS BÄSTA DANSKA KRIMINALROMAN!
Den snobbiga, ensamstående, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.
Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjör ur. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas systerson Thor livlös upp ur havet. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck och alla visste att han alltid undvek havet. Så hur kunde han ha drunknat? Var det verkligen en olycka?
Hannah börjar undersöka dödsfallet som en möjlig ingång till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjör ur dunkla hemligheter. På Island, med dess snö och mörker, avtäcker hon allt mer ett dramatiskt förflutet - samtidigt som hon också börjar skönja en framtid.

 Tack Modernista för recex.

Författare: Jenny Lund Madsen
Titlel: Trettio dagars mörker 
FörlagModernista
Omdöme: 5 📕📕📕📕📕

Stilla vatten, Aldrig glömma - Britt Peruzzi

 


Mina tankar

Dessa är spänning åt det lite snällare hållet. Inte så brutala, inte så mycket blod men desto mer mysiga miljöer, mat och dryck som lockar.
Och jag som aldrig varit på den franska rivieran känner nu ett starkt behov av att åka dit.

Jag kan dock tycka att det blev många franska namn att hålla ordning på och då jag inte kan någon franska så störde det mig ganska mycket och flera gånger tappade jag bort mig. 
Jag lyssnade på första boken och läste den andra och jag tror att för mig så var nog läsning att föredra. Då kunde jag bläddra tillbaka när jag förvirrade mig bland de franska namnen och termerna.

Böckerna

Aldrig glömma är den första boken i serien om kriminalkommissarie Alda Luppi
Fukten från den nordafrikanska siroccovinden har Franska rivieran i sitt grepp när en kvinna hittas mördad i en bergsby ovanför Nice. Först på plats är kriminalkommissarie Alda Luppi som precis återvänt i tjänst efter en nervsjukdom. Sällsynt, smärtsam och nära att förgöra henne. Utredningen påverkas av hettan, rädslan för återfall och oväntade motgångar. Under en intensiv vecka grumlas kommissariens omdöme i takt med att kustens vackra fasad krackelerar. Till slut återstår bara en fråga: Hur långt kan man fly innan minnena hinner ikapp?


Stilla vatten
är andra delen i Rivieran-serien om kommissarie Alda Luppi vid polisen i Nice, en mustig kriminalroman om skuld och eget ansvar. En man hittas mördad på den världsberömda stranden i Änglarnas bukt, bland badgäster och lekande barn. Ändå finns det inga vittnen till det brutala brottet som lamslår kusten under årets mest intensiva turistvecka.

Alda Luppi avbryter sin semester och dras in i en komplicerad utredning som blottlägger hänsynslösheten i fastighetsbranschen. Spåren leder till en period i historien som präglades av solidaritet men också odlade en av mänsklighetens mörkaste sidor: girighet. Till slut återstår bara en fråga: Hur länge kan ett sår lämnas öppet innan hämnden börjar gro?

Titel: Stilla vatten, Aldrig glömma
Författare: Britt Peruzzi
Förlag: Bazarförlag
Ljudbok: Gunilla Leining
Omdöme: 3 💙💙💙

Slagsida - Jørn Lier Horst och Thomas Enger




Mina Tankar
En sak är säker Horst och Enger är proffs på att fånga läsaren från första till sista sidan.
Trots att jag inte har läst de tidigare i denna serien så kom jag in i handlingen omedelbart. Dock skulle jag nog önskat att jag ändå läst de två föregående böckerna då jag gärna följer huvudkaraktärerna under en serie. 

Boken bjuder på spännande handlingen, vändningar och den är definitivt inte förutsägbar. Jag kan dock störa mig lite på de intervjuer som internutredarna gör och som Blix blir den som återger.
Du får en riktigt spännande och snabbläst bok som har ett bra driv, ett bra flyt och som du sträckläser. 


Boken

Utredaren Sofia Kovic har funnit samband mellan flera mord och dödsfall i Oslo
sista året. Hennes senaste upptäckt får henne att försöka få tag i sin chef, Alexander

Blix, utan att ännu involvera fler kollegor inom poliskåren. Men innan Blix hinner ringa tillbaka skjuts Kovic till döds i sin lägenhet. Och en trappa upp är Blix egen dotter Iselin nära att bli gärningsmannens nästa offer. Fyra dagar senare befinner sig Alexander Blix och journalisten Emma Ramm under polisförhör. Blix har skjutit och dödat en man och Ramm såg det hända.

Titel: Slagsida (del 3)
Författare: Jørn Lier Horst och Thomas Enger
Ljudbok: Jonas Malmsjö
Förlag: Wahlström & Wistrand
Omdöme: 4


tisdag 20 juli 2021

Som i ett vykort - Sofia Rutbäck - Eriksson


Mina tankar

Vilken debut du gör Sofia. Du har verkligen lyckats med en feelgood som ger oss läsare allt en feelgood ska innehålla. 
Kärlek och sorg, förvecklingar och humor. Ett målande språk och ett härligt persongalleri som är så där lagom stort. 
Din finkänslighet när du beskriver relationen mellan dotter och far men även hur du vågar angripa ett stort och känsligt ämne, demens.
För mig blir det en resa tillbaka i tiden och igenkänningsfaktorn är riktigt hög. Du är riktigt träffsäker med såväl problematiken men även i de fina och glada stunderna när man är anhörig till en dement person. Precis som jag hade det med min mamma så är det skratt varvat med sorg och bedrövelse men du gör det så fint.

Det här är verkligen en underbar feelgood som skildrar familjerelationer och en bys kamp för sin överlevnad. 
Missa inte Sofias starka debut, hatten av för dig. Jag kommer att bära med mig denna bok länge! Den berör och väcker tankar. Man vet aldrig vad livet kommer att erbjuda, så fånga dagen och lev.


Boken

Efter en lång tids frånvaro återvänder Ida till sin vykortsliknande hemby, men där är inget som det brukade vara. Hennes förr så ordningsamma pappa, Sten, är som förbytt och den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland i tornedalska Santajärvi.
En lösning på problemet är att bygga ett hotell i byn, men den charmiga entreprenören Emil håller både byn och Idas känslor på halster.

Allteftersom tiden går dras Ida längre in i kampen för att rädda det lilla samhället, samtidigt som hon till varje pris måste hjälpa sin pappa. Men hur stöttar man någon som inte ser sitt eget behov av hjälp?

Som i ett vykort är en feelgoodroman om familjerelationer och en liten bys kamp för överlevnad i den norrbottniska idyllen.



Titel: Som ett vykort
Författare: Sofia Rutbäck - Eriksson
Förlag: LBförlag
Ljudbok: Maria Robertsson
Omdöme: 5 💜💛💚💙💗

söndag 18 juli 2021

Varvsslammer - Aino Torsell



Mina tankar

En bok som säkert ger den som är intresserad av varvsepokens betydelse för Göteborg mycket spännande läsning.
Jag hade dock svårt att ta den till mig fullt ut och jag har läst valda delar i den och därför kommer jag inte att kunna ge ett omdöme. 
Men jag tyckte mycket om novellen som inleder boken. Och det är intressant att Aino blandar dikter, bilder och andra typer av texter. 



Jag fängslades mest av den långa inledningsnovellen Resan till friheten, om Isak som vill till sjöss men hindras av en välmenande mor. Till sist får han ändå sin vilja fram och hamnar i Göteborg. Texten fängslade mig eftersom jag kände igen så mycket från min egen första bekantskap med staden dit jag kom 1957 för att mönstra på en båt.


Boken

Det var farligt, det var skitigt, det var kallt och tungt. I den här boken kastas du rätt in i varvsslamret på Göteborgs norra älvstrand. Här bedrevs arbeten på vilka vi trodde oss bygga en framtid i staden Göteborg, som hade dragit till sig folk, våg efter våg.

På den tiden var det gigantiska industriområdet avstängt för allmänheten. Ingen som inte arbetade på varven kom ner till vattnet. Nu är stängslen sedan länge rivna. Istället bostäder direkt på de kajer vid vilka världens största tankers byggdes och dit ingen fick komma in. Nya företag och institutioner med spetsen vänd mot framtiden poppar nu upp. Det är fint att arbeta och att bo på de gamla varvsområdena.

Resan dit har tagit fyrahundra år. Från början var allt detta vassar och bondeland. Sedan etablerade sig Göteborgs Mekaniska verkstad och sedan Götaverken. Därefter blev det stor brist på varvsarbetare just när boken utspelar sig. Kvinnor rekryterades som svetsare, traversförare och kranförare men de hade skinn på näsan. Dessa kvinnor togs väl emot på varven och blev yrkesskickliga samt omhuldade i den mansdominerade tuffa miljön.
Känslan hos dessa kämpar var: Vi blommar nu, vår bästa tid är nu. Framtiden bär vår frukt. Varvsslammer är en historisk berättelse med stor värme. 

Titel: Varvsslammer
Författare: Aino Trosell Förlag: Breakwater Publishing


När livet ger dig kaktusar - gör Margaritas - Adiba Barney


 

Mina tankar

Adiba är en mycket inspirerande och fantastisk person. Hennes berättelse är helt otrolig och berör på många olika sätt. Hon har trots enorma utmaningar uppnått så mycket under sitt liv. Många av de drömmar hon haft har hon tagit i mål. Hennes styrka att kunna fortsätta att älska livet trots att hon drabbats av en dödlig sjukdom spridd bröstcanser.
Hon beskriver sitt liv och berättar med ödmjukhet, styrka och humor om sin resa hittills.

En bok som får mig att reflektera på mycket om livet och vikten av att leva här och nu.

 Boken
Svenska Adiba Barney hade flyttat till USA, blivit VD i Silicon Valley och träffat den stora kärleken. Nu återstod bara att bli mamma. Istället fick hon dödsdomen spridd bröstcancer. När livet ger dig kaktusar, gör margaritas! handlar om ett spektakulärt liv, att få barn mot alla odds och om att aldrig bli bitter.

Jag lever mitt liv som om det inte finns någon morgondag, och samtidigt som om jag kommer att leva för evigt.

Att uppleva kriget i Libanon som barn, fly landet på en smugglares båt, att vara invandrare i Sverige och kämpa för sin självständighet som kvinna både mot patriarkatet och den syrianska hederskulturen. Detta är starten på denna inspirerande berättelse. Men det är långt ifrån slutet. Adiba överlevde bröstcancer två gånger innan 30-årsåldern och fick sin dödsdom, spridd bröstcancer när hon fyllde 37 år. Trots det har hon hunnit ha ett händelserikt och mestadels roligt liv. Efter att ha jobbat i över ett decennium med tech- och startupbranschen i Stockholm åkte hon på svenskt diplomatpass till USA och fick en framgångsrik karriär som VD i Silicon Valley. Där träffade hon också sin andra make Kris. Under hela sitt vuxna liv längtade hon intensivt efter barn, så för några år sedan fattade hon beslutet att bli mamma via surrogatmödraskap.

Det har varit 15 år av försök och intensiv längtan. Herregud, jag har låtit frysa ner embryon tillsammans med tre olika män innan det äntligen gick vägen. Till sist kom vår lilla Alex. Eftersom jag lever med en dödlig sjukdom var det inget lätt beslut och det är klart att jag brottas med skuldkänslor ibland. Men vem vet kanske lever jag länge till? Alex har fyllt vårt liv med så mycket lycka och kärlek.

När livet ger dig kaktusar, gör margaritas! handlar om glädje, sorg, passion och att leva som att det inte finns en morgondag.

Jag brukar tänka: Fuck you cancer, jag väljer livet. Idag lever jag!

Alla författarens intäkter från försäljningen av boken går till en fond för att stödja forskning kring spridd bröstcancer. Tanken är att sonen Alex ska förvalta den i framtiden.

#närlivetgerdigkaktusargörmargaritas

Titel: När livet ger dig kaktusar - gör Margaritas
Författare: Adiba Barney
Omdöme: 💜💜💜💜
Förlag:
Tallbergsförlag

torsdag 15 juli 2021

Vera Malms vidunderliga äventyr - Tomas Tivemark

Mina tankar
När vet man om en bok ska få ett högt betyg eller inte. Hos mig är det när jag som mitt barnbarn säger när vi har läst, OH MY GOD!

Det är en bok som stannar kvar, LÄNGE.
Så det är precis så jag känner för den här smällkaramellen. 
Jag skrattar, jag förundras. Jag häpnas och jag funderar.
Boken innehåller så många sanningar men även så många twister och det är det som gör den här totalt galna berättelsen så bra.
En bok med ett djup som lyfter många viktiga frågor i vårt samhälle. Allt från miljö och politik till vänskap och integration.

Du får en underhållande feelgood med ett djup och allvarsamhet men med massor av humor och galna twister. 
Säger bara LÄS!

Eller lyssna för den delen. Jag har gjort både och. Uppläsningen av Susanne Reuter är magisk.

Och Du!!!
"Alla är egentligen snälla!"
Bästa citatet ur boken.

Boken

"Livet från den ljusa sidan" möter "Forrest Gump" i en varm och gripande feelgoodberättelse. När Vera Malm fyller arton år dör hennes morfar. Det är hos honom hon har växt upp, det är han och hans gård som varit hela hennes värld. Nu kastas hon ut i ett Sverige hon vet alldeles för lite om. Tillsammans med sin ko Ella hamnar Vera i Stockholm där hon lär känna en vresig reklamman, en politiker som bara vill göra gott, en före detta värsting och en tjej som kan allt om influencers. Det blir en resa som kommer att förändra inte bara Vera och de människor som hon träffar, utan hela Sveriges framtid. Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm.

Tack för recex

Titel: Vera Malms vidunderliga äventyr 
Författare: Tomas Tivemark
Utgiven av: Bokförlaget Forum
Betyg: 5 🐄🐄🐄🐄🐄
Ljudbok: Susanne Reuter

tisdag 13 juli 2021

Som man sår - Hans Rosfeldt & Michael Hjort


Mina tankar

Du som ännu inte läst Den här serien om Riksmord och Sebastian Bergman, Grattis!
Den här serien är en ABSOLUT favorit. 
Men ett måste är att läsa dem i ordning då de bygger på varandra och för att få den bästa och maximala njutningen
.
Boken är lite trögstartad men sedan byggs spänningen upp sida för sida för att sluta i ett galet crescendo Så spännande, så bra vändningar och så himla bra story.
Ett högt tempo och ett sanslöst driv gör att man definitivt ska boka in ett antal timmar för det blir sträckläsning.

Nu är bara frågan...Hur ska jag orka vänta till nästa kommer och med den cliffhangern...???
Och NEEEEJ det kommer att vara sista delen i serien. ME DONT LIKE!!!
Är den här delen må hända en av dom klart bästa i serien? Ja, jag tror det.

Boken

Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord är tillbaka med besked! Som man sår, Hjorth/Rosenfeldts sjunde bok, utspelar sig tre år efter händelserna i En högre rättvisa.

Tre år har gått. Vanja Lithner har tagit över Riksmord och det nya teamets första uppdrag blir att hitta och stoppa en prickskytt som efter tre mord på bara några få dagar satt skräck i Karlshamn. Det finns inga ledtrådar, inga vittnen och offren verkar slumpvis utvalda. Alla i staden är alltså potentiella måltavlor.

Sebastian Bergman har valt en lugnare tillvaro sedan han blivit morfar och arbetar som psykolog och terapeut på deltid. När han en dag kontaktas av en man som behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser i samband med tsunamin 2004, då Sebastian själv förlorade fru och dotter, vänds allt uppochner.

Billy ska bli pappa och bestämmer sig för att han aldrig mer ska bejaka sin mörka, hemliga drift. Men det förflutna gör sig påmint. Frågan är hur långt Billy är villig att gå för att inte bli avslöjad.

Titel: 
Som man sår (del 7)
Författare: Hans Rosfeldt & Michael Hjort
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: 5 👍👍👍👍👍
Ljudbok: Niklas Falk

Tredje gången gillt - Mia Söderberg




Mina tankar
En historia som jag tycker mycket om. Det är underhållning, det är kärlek och det är hemligheter i en salig blandning. 
Lite trög i starten men sedan tog den sig och var snabbt utläst. En bok att drömma sig bort med och bara vara. Alltså en riktig semesterbok.
Boken
Det thailändska havet glittrar förföriskt i solen. Maja och hennes sambo Gabriel har anmält sig till en snorkelutflykt. Men när det är dags att åka hem syns Gabriel inte till. Han är försvunnen bland vågorna. Till slut är Maja tvungen att återvända till Sverige, förtvivlad och skuldtyngd. Visserligen hade hon ifrågasatt deras kärlek, men det var inte så här det skulle sluta och hon klandrar sig själv för olyckan. Tillbaka i Sverige fokuserar hon på sitt arbete som designer och med hjälp av sin bästa vän orkar hon så småningom börja leva igen. En kväll träffar hon Simon. Han verkar vara allt hon någonsin drömt om, inte alls lika oansvarig som Gabriel, och hon vågar tro på kärleken igen. Men så sker den ena konstiga saken efter den andra i Majas liv. Vad var det egentligen som hände i Thailand då Gabriel försvann? Till slut är hon tvungen att ifrågasätta allt.

Tredje gången gillt är en underhållande och spännande roman om hemligheter, att hitta sin plats i tillvaron och rätt person att dela den med.

Författare: Mia Söderberg
Titel: Tredje gången gillt
Utgiven av: Bokförlaget polaris
Betyg: 4🌟🌟🌟 
🌟
Ljudbok: Maria Lyckow

Härliga barnböcker x 4 - Idusförlag

Tips 1
Ålder 3 - 6 år
Marta och det klappande hjärtat
Annika Jeppsson & Emma Ganslandt

Boken
Marta och Philly har en toppendag. De ska gå på 70-årskalas hos pensionärskompisen Gösta och håller på att fixa världens bästa present!
Mitt i allt fix dyker plötsligt sura tanten i port nummer 5 upp. Marta har varit rädd för henne så länge hon kan minnas.
Men saker och ting är inte alltid som de verkar och kanske finns det även något som kan göra sura tanten glad?


Mina tankar
Den sura tanten kan kännas läskig till en början tycker barnbarnet men efter hand känns det sakta men säkert bättre. Illustrationerna är mycket fina och det finns mycket att prata om och man hittar många trevliga detaljer.
Det är trevligt att Marta och Phillys kompisar är äldre det gör det så mysigt och det ger bra dimensioner och diskussioner.



Tips 2
Ålder 3 - 6 år
Bobo och bebissmitaren
Ulrika Hjort & Emelie Engblom Molin
Idusförlag

Boken
Idag är det festival i parken med ansiktsmålning och hoppborg! Bobo vill att farmor skyndar sig, så de kommer först i kön. Men att passa en busig bebissyster är svårt märker Bobo. Det är ju så många barn i parken. Tänk om Bebisgull försvinner! Och när farmor tittar bort en sekund hinner Bebisgull smita ...


Mina tankar
En mysig berättelse om Bobo, farmor och bebisgull. Härliga bilder med fina färger som passar fint till texten.
Det kan kännas väldigt läskigt att bebisen smiter och försvinner men sedan när allt slutar väl känns det bra igen och då vill man läsa boken igen.
Läs också den första boken om Bobo och Bebisgull:



Tips 3
Ålder 3 - 6 år
Turfågeln
Lotta Ekman
Idusförlag

Boken
Tänk dig att du precis har fått nya vantar. Det är de finaste vantarna man kan tänka sig. Men så tappar du den ena. Vad gör du då med den andra? Och hur gör man om man blir glad och ledsen på samma gång? Klarar man sig verkligen med en enda vante?



Läs gärna
Mina tankar
En mysig liten bok om att tappa bort saker och att först bli lite ledsen för att sedan bli glad när allt ordnar sig. En berättelse om fina vänner som hjälper till och om att inte tappa hoppet. Men inte minst om att dela och vara vänner är så bra.
Fina bilder med mjuka fina färger lagom med text.



Tips 4
Ålder 0 - 3 år
Hålla hand
Anna Nordin & Christine Tomtlund
Idusförlag

Boken
En pekbok för de minsta om allas lika värde, fast på ett litet barns nivå. Vi är lika trots att vi är olika och att vi ska hålla ihop - allihop.

Boken är upprepande så att barnen vet vad som komma skall och samtidigt lär den barnen om djurens händer . Den har vackra och detaljerade bilder, annorlunda än många andra pekböcker. Här finns mycket att upptäcka och prata om.

Mina tankar
En liten rar och gullig pekbok om att vara lika fast olika.
Väldigt rena och vackra bilder men enkel och korta texter. I den här boken får vi lära oss vad de olika djurens händer/tassar kallas och varje sida börja med Hålla...
Hålla handen, hålla tassen...
Jag personligen har lite svårt för pekböcker som är tryckta på vanligt papper. Det uppmanar inte barnet att läsa själv. Jag vill ha kartong.
Det är papperssidor i boken.

måndag 12 juli 2021

Kaj Branzell x 3

 

  

Missa inte de här små underbara pärlorna. Du får helt magisk feelgood.

Du får underhållande feelgood med hög charmfaktor och med ett driv så att det aldrig blir tråkigt. Du läser dessa med ett konstant leende på läpparna.
Berättelser har som utgångspunkt att det är aldrig är för sent:
Så ta steget och våga leva fullt ut.


Läs om böckerna och handling i tidigare inlägg.

Mormor på rymmen - Kaj Branzell
Mormors val - Kaj Branzell

  1. Mormor på rymmen 
  2. Mormors val
  3. Mormor i karantän

Författare: Kaj Branzell
Titel:Mormor på rymmen, Mormors val, Mormor i Karantän
Utgiven avStellarförlag


Maria, En kvinnlig komikers dagbok - Mia Skäringer


Mina tankar
En bok som är skriven med djup ärlighet och med massor av känslor.
Mia beskriver väldigt målande och tar upp många jobbiga och känsliga saker såsom död, melankoli och självskadebeteende.

Den behandlar om Mias uppväxt som hon minns det hela. Oftast så långt i från humor och skratt man kan komma men ändå någonstans i mörkret fanns värmen och humorn. Hon berättar hur skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi. Men inte minst så får vi ta del av en trygg mormor.
En oerhört stark bok som är såväl extremt ärlig som utelämnande. Den berör och går in i både märg, ben och hjärta.
Att stå i rampljuset är inte alltid en dans på rosor - det koster också.

Boken
Mia Skäringer är en av våra mest uppskattade komiker och skådespelare. Här berättar hon öppenhjärtigt och ärligt om vägen dit, om vad som format henne och om utbrändheten i framgångens kölvatten.

Vi följer Mia Skäringer då hon tillsammans med sin bror bilar till Värmland och en döende mormor. Resan tillbaka till barndomens trakter blir också en minnenas resa. Mia berättar personligt om sin uppväxt i Kristinehamn, om ett kärleksfullt men också oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa, om självskadebeteenden och självhat, om smärtsamma minnen av övergrepp. Men även om värmen och humorn, om en familj där skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi, om en trygg mormor och om viljan att en dag stå på scen i en "en-kvinnas-show". Skildringar från uppväxten blandas med känslosamma stunder på sjukhuset vid mormoderns dödsbädd, reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebär att vara en kvinnlig skådespelare och komiker jämfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.

Mia Skäringer berättar modigt och utan omsvep om allt humorn gett henne, men också om vad livet i rampljuset kostat.
Maria - En kvinnlig komikers dagbok är en ärlig, insiktsfull och smärtsam uppgörelse med nöjesbranschen, uppväxten och, inte minst, med sig själv.

MIA SKÄRINGER är skådespelare, manusförfattare och författare. Hennes senaste show No more fucks to give har slagit publikrekord med överAöckerna Avig Maria (2011), Ska vi skratta eller gråta (2009), skriven tillsammans med
Klara Zimmergren, och Dyngkåt och hur helig som helst (2009).
Tack för recex.

Författare: Mia Skäringer
Titel: Maria, En kvinnlig komikers dagbok 
Utgiven av: Lind & Co
Omdöme: ✨✨✨✨

SELF LOVE, HUR DU LÄKER, STÄRKER & UTVECKLAR RELATIONEN MED DIG SJÄLV - Louise Strömberg



Mina tankar
Det här är en bok som borde finnas i allas bokhylla. Den har verkligen allt som man behöver för att hitta rätt i tillvaron. Allt från kloka texter till recept och där emellan massor med självhjälpsövningar och yoga.

Jag har den ligger på mitt nattygsbord och slår ofta på måfå upp en sida eller ett kapitel när jag känner stressen eller oron börjar smyga sig på.


De här glutenfria havre och banankakorna är ett av de superhärliga recepten i boken


Bra och tydliga bilder på olika yin yoga positioner finns och som verkligen ger mig det jag behöver. Slå upp sidorna 213 - 217 och välj bland 10 olika övningar med tydliga förklaringar hur du ska göra positionerna.

Eller varför inte ta en titt på sidan 73 och lär dig hur du använder ett kraftfullt verktyg som heter 5 sekunders regeln.
En regel som beskriver vad du ska göra om du ska göra något som du finner skrämmande. SUPERBRA!!!
Ska du bara köpa en bok för din personliga hälsa och utveckling så är det helt klart den här!


Bokens innehåll


Tänk om idén ”om jag bara lyckas nå den önskade målvikten eller framgången, så kommer jag automatiskt börja trivas med mig själv”, egentligen är en bluff och ett ändlöst lopp du aldrig kan vinna? Tänk om du istället skulle vända på det, och först börja jobba på relationen till dig själv och förstå värdet, potentialen och rikedomen som bor inom dig. Vem vet hur mycket gränslös framgång och genuint välmående du kan uppnå i ditt eget fantastiska sällskap?

  

Vårt samhälle är redo för en radikal våg av inre hälsoförändring. En hälsoförändring där self love, medvetenhet, kroppskärlek, tacksamhet, good enough-idealet och mod genom sårbarhet tar de platser som tidigare besuttits av kroppshat, perfektionism, utbrändhet, materialistiskt överflöd, skam och skuld.

Med moderna metoder, spännande kunskaper och kraftfulla verktyg guidar Louise till ett uppvaknande från vår otillräcklighetskultur, in i ett mindset där vi uppskattar och värderar oss själva, de möjligheter och det potential vi har.

Och i denna moderna handbok lyfter Louise förståelsen till vart vår destruktiva relation med oss själv föddes och hur vi lär känna vår inre kritiker. För att sedan kunna läka, stärka och utveckla relationen med oss själva till genuint kärleksfull, och med tillgång till våra individuella superkrafter. Samtidigt som vi formar en hållbar livsstil, där vi lyckas bryta destruktiva tankemönster och skapa beteenden och vanor som håller oss friska, glada, inspirerande och utvecklande som individer.

 
Innehållsförteckningen rymmer 240 sidor med många delkapitel, uppdelat i de stora kapitlen:


– Den magiska början

– Programmering av den du är

– Att äga ditt liv & läka din själ

– Mindset – människans superkraft

– Ett helhjärtat liv

– Kroppskärlek

– Känslan av tillhörighet

– Den individuella balansen

– Mat vi mår bra av (med bland annat +35 recept)

– Yogans kraft

– Self care

– Hjärtats röst & livets gnista

Text från SELF LOVE-BOKEN | Louise Strömberg (louisestromberg.se)



  


Författare: Louise Strömberg
Titel:  SELF LOVE,  HUR DU LÄKER, STÄRKER & UTVECKLAR RELATIONEN MED DIG SJÄLV
Utgiven av: bladhbybladh

Omdöme: 5🔆🔆🔆🔆🔆

söndag 11 juli 2021

Evigt din - Märta Holmerin

Mina tankar
Vill du läsa deckare som är stillsamma och inte så brutala, ja, nästan en feelgood deckare, då 
ska du läsa,

Aldrig vid din sida, Bortom dig , Alltid i din skugga och Evigt din.
En bok som handlar om kärlek, hämnd men även lögner. En skugga som ingen ser är en lättlästa inte allt för drivna böcker lätt att hänga med i sommar.

Boken
Alla ljuger, lita inte på någon ...
Ända sedan Julia försvann har Alex släppt allt. Sagt upp sig från jobbet, slutat ta hand om sig själv och lägenheten ser ut som en soptipp. Han försörjer sig genom att köra olagliga street race på nätterna, medan han letar efter Julia.

Så får han ett märkligt uppdrag: han ska infiltrera världens farligaste kriminella organisation Ace of Spades och döda sin biologiska far - psykopaten Ace. Som betalning ska han få tillbaka Julia.
Det går dock inte som Alex tänkt sig och han begår ett oerhört misstag. Följderna blir fruktansvärda och han dras in i en konspiration där Julias liv står på spel.

Margareta Drake befinner sig i Italien för att söka efter Julia. En främling erbjuder sig att hjälpa henne i utbyte mot att Margareta tar sig an ett tjugofem år gammalt mordfall. Spåren leder oväntat närmare sanningen om Alex förflutna och vad som egentligen har hänt Julia.

En tjugofemårig mordhistoria börjar nystas upp, samtidigt som Margareta och Alex upptäcker sanningen - en omskakande hemlighet ingen av dem hade kunnat förställa sig.

Om lögner, hämnd och ödesdiger kärlek.

    
Läs tidigare inlägg om
Aldrig vid din sida
  Bortom dig & Alltid i din skugga

Författare: Märta Holmerin
Titlel: Bortom dig
Utgiven av: Alberget förlag
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Ljudbok: Karin Mannerström