måndag 30 september 2019

Feelgood som har allt - Begravningsbyrån Tranan - I denna ljuva villervalla

Ewa KlingbergOm jag är sugen på en riktig feelgood, då är det Ewas böcker som gäller. Allt hon skrivit älskar jag.
Den här fjärde och sista delen i serien om Begravningsbyrån Tranan, I denna ljuva villervalla är såklart inget undantag. 
Ewa har verkligen lyckats med en mysig, härlig och väldigt charmig serie, och i alla böckerna får vi träffa de härliga och en del lite udda karaktärerna som bildar kärngänget bakom Tranans begravningsbyrå och de dråpligheter de stöter på.

Ewa skriver med ett lätt och trevligt språk och beskriver både personer och miljöer på ett mycket skickligt sätt, jag kan se allt och alla framför mig när jag läser. Det är en mycket viktig detalj för mig i feelgoodböcker, den att person- och miljöbeskrivningarna funkar och ger mig möjlighet att se bilder.

Mitt omdöme:
Det här är en feelgood bok att krypa upp med i soffan, tända ett ljus och dricka något varmt, gör gärna choklad med grädde för det är ett bra sällskap. 
Så marsch iväg och köp böckerna, sedan är det bara för dig att gotta ner dig och njuta.
Feelgood i toppklass och du blir inte besviken när du läser dem. 
Åter igen, En feelgood som har allt, Du skrattar, du förvånas och du MÅR BRA!  

Ett tips: Läs böckerna i rätt ordning då du följer det härliga gänget och deras förehavanden på Begravningsbyrån Tranan. 
Här ser du alla delarna i serien och under hittar du länkar till mina blogginlägg. Där rosor faktiskt dör
Nu stormar det i dalens famn


Handling:
Knopparna spirar utanför begravningsbyrån Tranan, liksom kärleken i Sandras hjärta.

Hon har till slut insett att den enda vägen, både för hennes personliga del och för Tranans, är framåt. Det är nya tider som kräver nytänkande och flexibilitet. Inte minst när ett kristet mc-gäng kommer rullandes och kliver in på Tranan. Deras extraordinära krav inför begravningen av deras ordförande blir en slutlig ögonöppnare för Sandra. Om byrån klarar av att tillmötesgå dem, klarar de allt.

Serien Begravningsbyrån Tranan är en varm och härlig serie om vardagen på en begravningsbyrå och livet i en svensk småstad.

Tack till Historiskamedia och Ewa Klingberg för recex <3 
Mer info om författaren och hennes böcker finns på Ewa Klingbergs blogg Holavedsbrudar

Författare: Ewa Klingberg
Titlel: I denna ljuva villervalla
Utgiven avHistoriskamedia
ISBN9789177891314
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Lyssna Storytel: Uppläsare Rachel Molin

Tillbaka till 80 talet som tidsresenär - En dag Jennifer

 Risto Pakarinen
Det här är en historia som inte liknar något jag läst tidigare. Den går under genren  feelgood och den tar oss till baka till det glada 80-talet med mycket glädje, nostalgi men även en hel del sorg och saknad. Vi följer Peter som känner sig lite lost och som längtar tillbaka till sitt älskade 80 -tal.

Det är en mycket välskriven historia som har en härlig humor och för mig som levde livet på 80 - talet blir det här en skön nostalgitripp. Risto ger oss en mängd med häftiga filmtips och dessutom finns det en spellista på Spotify och på youtube på låter som omnämns i boken. 


Mitt omdöme: En nostalgitripp som ger skratt, sköna lässtunder men också lite mörker. En lättläst och trevlig bok som fick mig att le, skratta och känna igen mig.
Och visst har även jag många gånger uttalat precis det Peter känner "allt var bättre förr.  Då var musiken bättre och filmerna helt fantastiska" Någon som känner igen sig? Eller?Från förlagets sida

Tänk om enda vägen framåt är att resa tillbaka?

Peter har kört fast. Hans karriär har gått i stå, vännerna träffar han bara på Facebook och kärlekslivet har nått sitt bäst före-datum. Men efter att en kväll ha tittat på Tillbaka till framtiden får han en idé – han ska resa tillbaka till den tid då hela livet låg öppet framför honom. Då hans enda bekymmer var vilka stentvättade jeans han skulle ta på sig och vilken tjej som satt bredvid honom på engelskalektionen. Tillbaka till 1986. Sagt och gjort. Han stänger av sin mobil, flyttar in i sitt gamla pojkrum, låter håret växa och hänger sig åt sitt stora projekt. Att få en andra chans med sin första stora kärlek, Jennifer. Men tidsresor har sina komplikationer. Särskilt när alla andra befinner sig i nuet.
Spotify
Författare: Risto Pakarinen
Titlel: En dag, Jennifer
Utgiven av: Harper Collins
ISBN: 9789150944259
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus
Adlibris


Läs även andra bloggar om boken
Storytel - Anton Körberg

söndag 29 september 2019

En ruskigt bra roman om arbetsplatsmobbing - Skörda storm

Charlotte Al - Khalili 


En annorlunda roman som beskriver en arbetsplats som styrs av en enligt mig psykopat. Den handlar om ledarskap, svek och lögner, men också om vänskap kantad med sylvass humor.
Charlotte skriver med ett rappt språk och drivet genom boken är suveränt, riktigt bra tempo. 
Fantastiska personskildringar som både roar mig och gör mig bestört då de är så träffsäkra. Jag har en fullständigt klar bild för mig hur alla arbetskamraterna på Accentera ser ut, beskrivningarna är verkligen briljanta.
Intrigerna, relationerna och utvecklingen av berättelsen är väl genomtänkt och håller hela vägen in i mål.
Jag har lyssnat på boken och det gick inte att sluta lyssna då den var så bra! Det blev lyssning på tåget till bokmässan, på promenaden, vid spisen och i sängen...ja, hela tiden.

Boktiteln refererar till bibelcitatet "Vind sår de, och storm skördar de" (Hos 8:7)

Mitt omdöme: Välskriven, med högt tempo och med en mycket engagerande berättelse från företagsvärlden. LÄS DEN!!!!!

SKÖRDA STORM är en berättelse om rättvisa, upprättelse och hämnd.

Handling
- Hon är ju helt sjuk i huvudet, på riktigt.

När Sonja börjar på sitt nya jobb på Accentera välkomnas hon av den karismatiska Karolina Cassel, en karriärsförebild för unga kvinnor i en mansdominerad bransch. Karolina är selfmade och har på kort tid avancerat till att bli försäljningschef. Det sägs att det är en merit att få arbeta med någon som hon.

Med charm och smicker sluter Karolina allianser med dem som kan vara till nytta, medan den som opponerar sig blir överkörd. Det vet Ivar, som stångas mot hennes pricksäkra förmåga att vända hans egna ord mot honom själv när han flaggar för skenande kostnader och felaktiga beslut. När hon förstår att han kan bevisa att hon ligger bakom en rad dåliga affärer, slår hon tillbaka på ett sätt han aldrig trodde var möjligt.

Patrik Cronstrands liv förändrades när han träffade Karolina. En ung och attraktiv kvinna som såg honom som han aldrig blivit sedd förut, inte ens av sin fru. Utan Karolina hade Patrik aldrig blivit VD för Accentera. Hon hjälpte honom att iscensätta en kupp för att avsätta stofilen till föregångare, och tillsammans utgör de två maktkärnan i ledningsgruppen. Men sträcker sig hennes ambitioner längre?

Priset för Karolinas framgångar betalas av de som kommit i vägen för henne. Kommer det förflutna någonsin att hinna ikapp?
Författare: Charlotte Al - Khalili
Titlel: Skörda storm
Utgiven av: Typeandtell
ISBN9789176834985
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Läs även andra bloggar om boken

fredag 27 september 2019

Bokmässan 2019


För första gången i mitt snart 58 - åriga liv ska jag äntligen åka på bokmässan i Göteborg. Så som jag ser fram emot detta evenemang och jag åker själv för då kan jag gå omkring och bara njuta...

Mitt schema är tajt och startar direkt 10:15 med bokbloggsfrukost hos Hoiförlag, som jag så förmånligt blivit inbjuden till som bokbloggare. Där har jag den stora äran 
att få träffa en av mina nya favoritförfattare Erika Rockborn. Hennes trilogi Modermakt är fantastiskt bra! Det är en annorlunda feelgood, om  föräldraskap och relationer, sett ur en mans /pappas perspektiv.  Läs gärna mina tankar i tidigare blogginlägg.
Läs om Livmodermakt  Modermakt
Efter det mötet blir det att springa som en skållad råtta bland montrarna och utställarna för att hinna så mycket som möjligt innan klockan 12 då jag ska möta upp Sonja Rundgren för en barnbokslunch.  Sonja är en helt ny bekantskap för mig, en barnboksförfattare som under hösten debuterar med sin barnboksserie om Alfred upptäckaren. Gissa om det ska bli kul och spännande. Nya tips på barnböcker till mig och mina fyra barnbarn, ska bli så kul.
Titel: Alfred Upptäckaren & metallmonstren
ISBN 9789188167316
Utkommer Nov 2019
Nästa dejt som ska planeras in är med den underbara feelgoodförfattaren Marie Sammeli som skrivit boken Det lilla galleriet i solen, (läs mina tankar i ett tidigare blogginlägg) en ljuvlig bok som jag gett 5 🌟🌟🌟🌟🌟. Den måste du bara läsa om du gillar feelgoodisar, 
Hur kul som helst att få träffa henne i Bladhbybladhs monter och som tur är finns hon där under större delen av dagen. Så då kan jag poppa in där när jag ser att jag har gott om tid. Kl 15:00 har jag kaffedejt med Emelie Ljungberg, hon är en enastående kvinna som skrivit boken, Längtansresan (läs mer om den), en bok om ofrivillig barnlöshet, en berättelse om hennes och mannens kamp och process för att kunna få bli föräldrar. Boken ger mig en helt ny förståelse till ofrivillig barnlöshet. En mycket stark bok som jag rekommenderar alla att läsa.

Under dagen hoppas jag på att hinna med att se Sylvia Liden Nordlund, Emma Hamberg, Anna Laestadius, Larsson, Kristina Ohlsson, Birgitta Bergin, Helena Sigander m.fl.
Här kan du läsa mer de böcker jag tycker att  måste läsas böcker.
Dagen avslutas med bubbelmingel hos Bokfabriken innan tåget 18.43 åter tuffar hem till Örebro.   

                                                              

  

  


Länkar
Resten av allt är vårt 
Toktanten                
Pottungen                    

Tigeröga

Jag for ner till bror
En anständig familj
I oxögat
Så nära barfota
Kvinnornas stad
Manglade dukar och vikta servetter
Mormor på rymmen
Det sjunger i isen 
torsdag 26 september 2019

En läsvärd Noir- deckare Falskt namn

Författare Ida Axelsson 

Det här är del tre i en serie som utspelar sig i Helsingborg, huvudkaraktären är den lite udda kriminalinspektör Linn Wide och hennes kollegor. 
Precis som i de två tidigare böckerna,
Svart skugga och Dolda spår (tidigare blogginlägg), pågar det flera parallella berättelser i boken, vilka författaren knyter ihop på ett mycket trovärdigt och skickligt sätt.

Det här är den bästa och mest spännande boken i serien tycker jag. Och jag gillar Linn Wide då hon inte är och beter sig som en standard polis, hon är mycket intressant att följa. En liten extra krydda är att hon har på många sätt ett brokigt förflutet.
Koka en kopp te, tänd några ljus och kryp upp soffan med en härlig filt och läs en bra deckare.

Böckerna kan läsas separat, men många saker hänger ihop så min rekommendation är att läs dem i följd.

Mitt omdöme:

Spänning, dramatik och oförutsägbarhetEn lättläst bok med korta rappa kapitel som gör att det blir ett bra driv framåt dessutom är de detaljrika, trovärdig och spännande. Den har allt man vill ha i en deckare och dessutom ser Ida till att hålla ett fast grepp om läsaren, ända in i mål.Del 1 och 2 i serien om Linn Wide

Handling
Vem vågar du lita på när inte ens din närmaste är den du trodde?

De första vårtecknen har börjat visa sig i Helsingborg när staden skakas av ett brutalt knivmord.

Kriminalinspektör Linn Wide och hennes kollegor utreder fallet och inser att den mördade mannen inte är den han utgett sig för att vara. Ju mer Linn gräver i offrets förflutna, desto fler fiender dyker upp. Men vem av dem är beredd att mörda?

Samtidigt blir Linn vän med en ung kvinna som nyligen flyttat till staden. När den mörka sanningen bakom hennes flytt uppdagas försöker Linn hjälpa henne, men frågan är om Linn är rätt person, eftersom hon har fullt upp med sina egna demoner
Tack Mimaförlag och Ida Axelsson för att jag fått läsa den här boken.

Författare: Ida Axelsson 
Titlel: Falskt namn
Utgiven avMIMA förlag
ISBN9789188845597
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Läs även andra bloggar om boken

onsdag 25 september 2019

En charmig skröna, Hårmästarens familj - Gunilla Tähti WiggeHårmästarens familj är en dråplig berättelse med mycket humor och värme. Dock kan jag inte riktigt säga att jag fastnade för den. För mig infann sig inte det rätta flytet och jag kom på mig själv att jag satt och tänkte på annat när jag läste. 


Som tur är så är vi olika och alla gillar inte allt. Så för dig som gillar feelgood historier som är lite dråplig så kanske den här passar kanon.

Mitt omdöme: En småtrevlig och charmig skröna.

Från förlagets sida
Howard Hill har ett gott hjärta och ett lika gott sinne för kvinnor. När han sätter sig på båten till England, kan ingen ana vad hans äventyrliga och lite naiva inställning till livet ska få för konsekvenser. I den här feelgood-skrönan följer vi tre generationer genom kärlek, vänskap och drömmar. Howard är hela tiden närvarande även om han själv vänt näsan i vädret för länge sen.
Tack Vistoförlag och Gunilla för att jag fick läsa.
Författare: Gunilla Tähti Wigge
Titlel: Hårmästarens familj
ISBN9789178850396
Betyg: 2 🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Läs även andra bloggar om boken


Lärorik bok om magneter - Pi och powerbollarnaJag har läst Pi och powerbollarna - Magnetfisket med mitt barnbarn Otto 4 1/4 år. Det är en helt underbar bok som handlar om Pi. Pi har en påse med powerbollar, de använder hon när hon behöver hjälp med något. 

När hennes bästa kompis tappar sin verktygslåda i vattnet tar hon fram powerbollen Mange och han hjälper till. 
Mange förklarar för barnen hur hans magnet fungerar och vilka material han kan dra till sig. Detta görs på ett mycket enkelt och pedagogiskt sätt.


I slutet av boken uppmanas läsaren att utföra ett litet uppdrag – att bläddra i boken och att leta efter någon speciell sak.

Till boken finns också en app där barnet får testa att fiska med en magnet, för att lära sig vilka material som kan fångas. En trevlig och genomtänkt app. 
Som pedagog tycker jag om den här bokens koncept den är både engagerande och lärorika. 

Tack Karolina Kjellberg för att vi fått chansen att lära känna Pi =) Att spela magnetfisket är superkul. Jag tycker sakerna man fiskar upp är coola, det är roligt att gissa vilka som är av magnetiska metaller eller inte.  Otto 4 1/2 år

Om boken från förlagets sida
Pi och powerbollarna är första boken i en ny serie barnböcker med fokus på naturveten­skap. I Magnetfisket får Pi ta hjälp av sina magiska powerbollar för att lista ut hur de ska hjälpa Pis kompis att fiska upp verktygen som han har tappat i sjön. Här får barn i åldern 3-6 lära sig om hur magneter fungerar.
Titel:Pi och Powerbollarna - 
Magnetfisket
Författare: Karolina Kjellberg
Illustratör: Pauline Reuss
Utgiven av: Bnosy
ISBN:9789188303011
Läsålder: ca 3-6 år
Betyg: 5 
🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris 
Bokus

tisdag 24 september 2019

Nagelbitare du inte får missa - Eldslandet - Pascal EngmanEn mycket trovärdig, spännande och rapp historia om gängkriminalitet. Polisinspektör Vanessa Frank är en cool, slipad och iskall kvinna som jag absolut vill läsa mer om. Det är genomgående högt tempo med cliffhangers så det heter duga. En bok att sträckläsa så se till att du har gott om tid att investera du kommer inte att bli besviken.

Du får; personporträtt som är fascinerande och Pascals lysande förmåga att skildra miljöer, vilka är mycket briljanta, så väl de i Stockholm som de i Chile. Snyggt jobbat.

Har nu del två, Råttkungen i min hylla som väntar på att få bli läst.Tack bookmark och Pascal för att jag får läsa.


Mitt omdöme: En spännande, välskriven och otäck bok som inte går att lägga ifrån sig. En bladvändare, en nagelbitare, helt enkelt en "Du måste läsa bok"Från förlagets sida

En exklusiv klockbutik i Stockholm rånas, men inga armbandsur försvinner.

En tid senare kidnappas framgångsrika finansmän medan deras familjer pressas på pengar för att få dem fria.

I Sydamerika pågår omfattande organhandel. Man tvingas söka sig till Sverige för att hitta kroppar till verksamheten, som bedrivs i en av de mäktiga nazistkolonierna i södra Chile.

Polisinspektör Vanessa Frank inser att det finns ett samband mellan händelserna. Hon är avstängd från sitt arbete men går ändå in i ett flerfrontskrig mot den internationellt organiserade brottsligheten, som visar sig ha förgreningar in i den svenska poliskåren.

Eldslandet är en dramatisk och brutal spänningsroman och den första med Vanessa Frank i huvudrollen.


Författare: Pascal Engman
Titlel: Eldslandet
Utgiven av: piratförlaget
ISBN:9789164205872
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris 
Bokus

Lyssna: Storytel - Stefan Sauk 

Läs fler bokbloggar.se

måndag 23 september 2019

Feelgood ur ett manligt perspektiv, Modermakt - Erika Rockborn


Uppföljaren till Livmodermakt, Modermakt tar vid några år senare från att del 1 slutat.
Martin jobbar på, både yrkesmässigt och med sin relation till Madeleine, men dessvärre känns det som allt håller på att glida honom ur händerna.
Precis som i den första delen i den här trilogin så skriver Erika en feelgoodbok med lite mörka undertoner och det finns något djupare i berättelsen än bara vardagliga göranden. 

Återigen fångar Erika det manliga perspektivet och det känns som jag tränger mig in i Martins huvud och får en annan förståelse på hur en mans känslor kan se ut, och hur det kan kännas att bli helt maktlös som man gentemot mamman och hur Martin ofta känner sig överkörd och orättvist behandlad. 

Det här är en feelgoodroman som inte är så där självklart söt och tillrättalagd, men som ändå har det där härliga som ska finnas när vi pratar feelgood, man får kärlek, passion, mysiga beskrivningar om livet och sist men inte minst en del goa skratt.

Erika skriver med ett vackert beskrivande språk som som ger mig som läsare möjlighet att verkligen känna som om jag är med i berättelsen. Jag gillar hennes sätt att beskriva de olika karaktärerna i berättelsen och personbeskrivningarna är klockrena och helt underbara. Som den här till exempel:

 "Asiatiskt påbrå med rakt svart hår i kort page med uppklippt nacke. De mandelformade ögonen inramade av mörkgrå kajal och en boa i fuskfäls runt halsen. Bara cigarettmunstycket och fjäder i håret som fattas tänkte Martin..."s.151Mitt omdöme: Annorlunda feelgood ur ett manligt perspektivMysig, charmig och som manar till eftertanke.

Handling
Martin Lindahl borde vara överlycklig. Hans önskan att bli pappa har gått i uppfyllelse. Döttrarna Elsa och Anna är hans ögonstenar. Men livet som pappa har visat sig vara mer komplicerat än han kunnat föreställa sig. Yngsta dottern har ett funktionshinder som ger hela familjen utmaningar. 

Tillvaron är intensiv och vardagspusslet är svårt att lägga. Svärmor lägger sig i det mesta och förhållandet börjar knaka i fogarna. Så möter Martin en dag en person ur det förflutna som påverkat honom djupt. Han inser att han måste tygla sina känslor för att inte äventyra familjetillvaron.
När en tragedi drabbar familjen får svärmodern fritt spelrum och hela Martins liv kastas omkull.
Modermakt är uppföljaren till Livmodermakt och andra boken i Modertrilogin. Serien är ett relationsdrama med feelgoodkänsla som spänner över femton år i läkaren Martin Lindahls liv.

Författare: Erika Rockborn
Titlel: Modermakt
Utgiven av: Hoiförlag 
ISBN:9789176971987
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris