onsdag 2 december 2020

Samtycke - Vanessa Springora


Mina tankar 
Om du bara vill läsa en bok som inte är en fiktion, så ska du läsa den här oerhört viktiga boken!

Men bered dig på en bok som inte är trevlig att läsa, den är i stället förskräcklig, hemsk och den berör, skakar om och den är obehaglig.
En bok som kryper in under skinnet och jag känner frustration och ilska. En otroligt informativ, välskriven och 
Vanessa Springoras bok har chockerat och skakat om Frankrike då den pekar ut en stor och hyllad författare som pedofil.

Det här är en bok som kommer stanna kvar länge. En av de absolut bästa böcker jag läst. Jag fick kämpa med den och läsa korta bitar i taget och jag höll på att sluta läsa vid ett flertal tillfällen måste jag erkänna men så kände jag att jag bara måste läsa vidare. Jag måste våga ta del av den här skrämmande historien. Om Vanessa har orkat skriva så måste jag orka läsa.

En berättelse om att inte ge efter utan att ta tillbaka makten över sin egen historia efter sexuella övergrepp som startade redan i14 årsåldern.
LÄS!
"Samtycket är Vanessa Springoras berättelse om hur hon som 14 åring inleder ett förhållande med en framstående 50-årig författare och vilken påverkan det har haft på hennes liv. Den berättar också om tystnadskulturen som omgivit mannen och rättfärdigat hans beteende. Den unga ”V” är hejdlöst förälskad i sin åldrade författare vilket förstärker det problematiska i bokens titel och själva uttrycket ”samtycket”. Inget av det som sker har skett utan samtycke. Men i vilken grad kan man ens tala om samtycke när en 14 årig flicka inleder ett förhållande med en framstående 50-årig man där de alldeles uppenbart inte är jämlikar i relationen. "

Anna, sajtansvarig på Adlibris

Från bokus webbsida

"Samtycket" är Vanessa Springoras internationellt uppmärksammade debutbok. Det är 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag i litterära kretsar. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, "de under sexton" som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.

Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske.

Tack till Janina och gänget på den trevliga virituella Aw:n på Albert Bonniersförlag  och för att jag fick chansen att läsa den här boken.

Författare: Vanessa Springora
Titlel: Samtycke
Förlag: Albert Bonniers förlag
Omdöme: 5 💜💜💜💜💜 +++

Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel: Julia Dufvenius

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar