fredag 31 januari 2020

Earthquake bird - Susanna Jones

"Romanen som vunnit fyra litterära priser är en suggestivt fängslande berättelse om längtan efter att tro på sig själv."

Trots vetskapen om detta hade jag svårt med den här boken. Det är var en mycket annorlunda och udda bok men lättläst & gripande. Dock gillade jag den inte speciellt mycket.
Jag kan inte riktig sätta fingret på vad jag inte gillade. Jag tyckte inte berättelsen tog fart, jag satt mest och väntade på att nu händer det nog något snart men tyvärr det ända som hände mig var att jag kände mig allmänt uttråkad. 


Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. All litteratur kan inte falla alla i smaken, det jag gillar kanske du dissar och vice versa. Därför är det alltid viktigt att man själv läser det man tycker verkar vara intressant för att själv bilda sig en egen uppfattning.

Gillar du en enkel, finstämd och långsam berättelse som i en katt och råttalek för handlingen framåt, då är det här en bok för dig.
Jag instämmer ändock i citatet jag läste på Bookmarks webbsida,
”Det japanska landskapet, språket, och människorna beskrivs med närgången prosa. Det är en litterär studie av sanningen, minnets och besatthetens förrädiska natur som Jones hanterar med självförtroende och skicklighet.”
Publishers Weekly



Handling


Lucy har flytt till Tokyo för att undkomma det förflutna. För att inte bli upptäckt lever hon ett tillbakadraget liv, med få vänner, och en älskare som väger upp bristen på all annan passion.

Sedan träffar hon Lily som har kopplingar till hennes tidigare liv. Vänskapen blir intensiv, men kort därpå mördas Lily och Lucy är den enda som är misstänkt.

EARTHQUAKE BIRD är ett finstämt psykologiskt spänningsdrama. Med sitt känslosamma bildspråk och nyansrika språk blir berättelsen en katt- och råttalek i minnets förrädiska labyrint och läsaren hålls, liksom Lucy, på sträckbänken ifråga om hennes skuld eller oskuld.

Tack för recex Bookmark
Författare: Susanna Jones
Titlel: Earthquake bird
Utgiven av: Bookmark
ISBN:9789189007161
Betyg: 2🌟🌟
Finns hos
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs fler bokbloggar.se

En oväntad förälskelse - Familjen Bridgerton - Julia Quinn


Efter att ha läst den första delen i den här serien var jag inte riktigt säker på om ja skulle fortsätta. Men när del 2 och 3 står och väntar i bokhyllan så tänkte jag att lika så bra.
Del 2 är trots allt något bättre men fortfarande så tycker jag att den här serien är överhypad. Om du är ute efter att läsa en bok utan större djup och som levererar i sann Harlequin anda, då är den här något för dig.

Du får intensiva känslor, många missförstånd, massor av romantik, sex och vänskap.
Alltså precis som i del 1, romance på hög nivå ett lättsamt och underhållande kostymdrama men handlingen är enligt mig mycket tunn.


Handling
Jane Austen möter Bridget Jones i internationell bästsäljare. Greve Anthony Bridgerton är partylejonet i Londons överklasskretsar som enligt ryktet aldrig kommer att gifta sig. Vad ingen ännu vet är att han nu har valt ut sin tillkommande. Men hennes rekorderliga syster tänker göra allt för att förhindra förlovningen.

Författare: Julia Quinn
Titlel: En oväntad förälskelse. Familjen Bridgerton
Utgiven av: lovereads
ISBN
9789188801401
Betyg: 2🌟🌟
Finns hos: Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Mirja Turestedt
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

onsdag 29 januari 2020

Döden kvittar det lika & Döden den bitterbleka - Ann - Marie Schjetlein

       


Jag har läst de två först i en serie om Andreas som jobbar som kirurg på sjukhuset i Halmstad. Författaren har en fin känsla för relationer, dramatik och spänningshalten är hög.
Anne-Marie skriver bra och fängslande med ett högt tempo och ett bra driv.
Jag kan tycka att historierna är lika mycket relationsdraman som spänningsromaner och båda har undertoner av att något hotfullt och skrämmande ska hända. Hela tiden ligger det och darrar i luften att något fasansfullt kommer att ske. Något är förfärligt fel.

Två helt ok böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö men även runt händelser som sker i Andreas liv.
Mitt tips! Läs dem i rätt ordning då man följer personernas liv och jag rekommenderar böckerna till alla som tycker om lättlästa svenska kriminalromaner.


Handling - Döden den kvittar lika

”Förresten Andreas, du känner henne!” Röda lockar faller över bårens kant och Andreas hjärta stannar. Hemma i den fashionabla villan finns hans fru och barn men medvetslös på båren framför honom i akutrummet ligger hans livs kärlek.

Olyckan får sanningar att bubbla upp till ytan medan Andreas försöker hålla ställningarna. Hans fru försöker förgäves berätta för honom vad hon vet, men är det han som stöter henne ifrån sig eller hon som drar sig undan? Det förflutna spelar ut sina kort.

Runt människorna på ett sjukhus i Halmstad utspelar sig livet i sin mest dramatiska form. Sjukhusets kulvertar vindlar sig likt livsuppehållande kärlträd kring trasiga människor som söker kärlek men finner ensamhet, svartsjuka och ond bråd död.

Handling - Döden den bitterbleka
»Du och jag Andreas, vi kommer få det så bra. Du kommer älska mig, bara mig.«
Halmstad plågas av ett pedofilrykte. Som kirurg tvingas Andreas ta emot skadade pojkar på sjukhuset. Utnyttjade kroppar. Oron växer sig större, ockuperar honom. En pedofil. Kan Petra verkligen ha någonting med det här att göra?

Trots att Andreas inte sett skymten av Petra på ett år kan han inte slappna av. Hennes sista ord gnager. Hon mördade för att komma honom nära ändå har han inte kontaktat polisen. Om du gör det kommer jag tillbaka. Men inte till dig. Utan till dina kära söner. Så Andreas tassar på tå, tvekar inför relationer som lockar, osäker på vad som kan väcka Petras vrede.


Författare: Ann - Marie Schjetlein
Titlel: Döden kvittar det lika & Döden den bitterbleka 
Utgiven avHoi och Bokfabriken
ISBN: 9789175579931 & 9789176293485
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna 
Storytel: uppläsare Del 1 Mats Eklund Del 2 Katarina Ewerlöf
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Bhavana En liten bok om thailändsk visdom - Leah Weiss


Meditationen - vår mentala nödväska

Jag är en stor fan av att meditera. Meditation har hjälpt mig oerhört mycket när jag haft svår ångest och känt mig deprimerad. Men meditation är så mycket mer och är ett fantastiskt redskap som hjälper till att hitta lugn och energi.
När jag blev tillfrågad om jag hade intresse av att läsa och recensera boken Bhavana så tackade jag ja. Jag kände att det skulle vara intressant att läsa den och få fler nycklar och tips i mitt meditations liv.
Jag kan säga att jag verkligen inte blev besviken. Vilken underbar liten pärla! Det som jag gillar så mycket är att boken är så enkel att ta till sig. Den är skrivet på ett språk som man förstår även om man är nybörjare. Den ger tips på enkla övningar som precis alla klarar av att genomföra. Du kan själv välja om du vill sitta ligga eller gå när du gör övningarna.

Bhavana består av fem separata delar och tillsammans utgör de en verktygslåda som kan stor skillnad när det stormar i ditt liv. De är dina redskap och för att väcka dig själv dagdrömmen - ett liv som du bara delvis är engagerad i och tack vare dem kommer du att bli redo för det du behöver. S.20



Klarhet
Uppmärksamhet
Kroppslighet
Medkänsla
Vishet





Jag fastnade för en del intressanta saker som beskrivs i boken. 
 Meditation kan stötta och hjälpa dig när det känns som om väggarna kryper inpå dig och det blir svårt att andas.
Något som också beskrivs är vikten av att skärpa vår förmåga till uppmärksamhet. Medveten närvaro. Och hur du på bästa sätt använder din medvetna närvaro till att göra gott. Ställ inte orimliga krav på dig själv. Tänk i stället att det är de små stegen som räknas. S.39 - 40

Ta makten över ditt liv, börja med dessa små steg,

  • Jobba på dina intentioner
  • Stryk onödiga saker från din almanacka

Varför ska du börja meditera?
  1. Mental träning
  2. Lindrar stress och oro
  3. Minskar ångest
  4. Bättre nattsömn
  5. Bidrar till en inre harmoni
  6. Aktiverar må bra hormoner
    Källa: topphälsa
På You Tube kan du söka efter olika meditationer. Testa så får du se vad bra det är!

Från förlagets sida
När ett dussin unga pojkar och deras fotbollstränare befinner sig fångade i Tham Luang-grottan i norra Thailand med sin 25-årige tränare, verkade deras chanser att överleva mycket små. Efter tio år som buddistisk munk får tränaren dem alla att meditera som ett sätt att överleva. Boken förklarar hur meditation inom ramen för Bhavana fungerar, varför det är något vi alla borde göra och hur vi gör det.

Bhavana är odlingen av visdom och lugn genom meditation. Det är ett sätt att utveckla motståndskraft och styrka som kan användas när det behövs som mest. Denna bok gör Bhavana tillgänglig och praktisk genom att destillera insikt i tusentals års tradition. Den integrerar läror och praxis med den senaste neurovetenskapen om hur våra hjärnor och beteenden kan förändras för att ge oss verktygen för att motstå lidande och rädsla.

"Texten är lättillgänglig och ger bra råd till såväl nybörjare som vana utövare av meditation." - BTJ


Författare: Leah Weiss
Titlel: Bhavana  En liten bok om thailändsk visdom
Utgiven avBazar förlag
ISBN:9789170285486
Betyg:4🌟🌟🌟🌟
Finns hos Bokus Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

söndag 26 januari 2020

En annorlunda allians, familjen Bridgerton - Julia Quinn



En serie jag hör mycket gott om och hade enorma förväntningar på. Men vilken besvikelse! Knappt så jag tycker att boken är ok och det blev absolut inte den där wow känslan jag hade hoppats på. Starten på historien tyckte jag var lite lång och segdragen men sedan när den drog igång så flöt språket på. Du får en bok som är i sann Harlequin anda, intensiva känslor, många missförstånd, massor av romantik, sex och vänskap.

Alltså romance på hög nivå ett lättsamt och underhållande kostymdrama men handlingen är enligt mig lite väl tunn.

Handling
Daphne Bridgerton är både smart och vacker - ändå blir hon bara uppvaktad av män hon inte vill ha. Men när broderns bästa vän, Simon Basset, kommer till London förändras allt. Tillsammans kommer de på en elegant plan - en fejkad förlovning dem emellan kan göra rätt typ av friare intresserade av Daphne, och hålla alla äktenskapstokiga societetsmödrar borta från Simon.
Men mitt i alla baler, promenader och båtturer, är det svårt att hålla reda på vad som är en bluff och inte. Och att hålla sina egna känslor i schack, visar det sig.

Åtta syskon, med förnamn i alfabetisk ordning. Julia Quinns serie om Familjen Bridgerton är världskänd men aldrig utgiven i Sverige.


Författare: Julia Quinn
Titlel: En annorlunda allians, familjen Bridgerton
Utgiven av: lovereads
ISBN
9789188801357
Betyg: 2🌟🌟

Finns hos: Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Mirja Turestedt

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

fredag 24 januari 2020

Mordet på en sjöjungfru - Rydahl & Kazinski




Boken börjar med dessa rader,


Självklart blir jag mer än nyfiken, jag måste bara veta vad som hände under den där perioden som saknas. Författarna tar mig med på en hissnade berättelse, jag får bevittna råheter, ruskigheter, mord och grymheter som jag bara kan fantisera om.
Berättelsen håller ett skyhögt tempo rakt igenom hela boken. Inte en svacka inte en tråkig stund.
Ja, jag ska villigt erkänna att ibland blev den lite väl ruskig och lite väl rå men så spännande att jag var bara tvungen att läsa några sidor till...

Allt utspelar sig under det försvunna halvåret i Andersens liv och jösses så mycket märkliga saker han hinner med att uppleva. Allt från att bli anklagad för mord, kastad i fängelsehålorna till att bli hjälte. 
Gestaltningar och miljöbeskrivningarna är briljanta och jag hoppas innerligt att den här boken blir en film.

Kan denna månne bli årets bok för mig? Den ligger i alla fall väldigt bra till!
En thriller när den är som bäst, du får spänning, grymhet och en välskriven historia på alla plan.



Handling

Köpenhamn 1830-tal. Staden plågas av fattigdom, sjukdom och politisk oro. Polisen står handfallen och avskyvärda brott förblir olösta. När den unge författaren H.C. Andersen anklagas för ett bestialiskt mord måste han själv försöka hitta den riktige mördaren och lösa mysteriet för att inte bli oskyldigt dömd.

Till sin hjälp har H.C. Andersen sin berömda näsa för grymhet och en intuitiv kunskap om psykologisk profilering börjar han att arbeta med det makabra mordfallet. Ett fall han sedemera omvandlar till en av sina världsberömda sagor.

Boken är resultatet av ett kreativt samarbete mellan författarna A.J. Kazinski och Thomas Rydahl.


Författare: Rydahl & Kazinski 
Titlel: Mordet på en sjöjungfru
Utgiven av: Bokförlaget polaris
ISBN
: 9789177952169
Betyg: 5🌟🌟🌟
🌟🌟



Finns hos: Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Peder Falk

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se


Mitt år, Det som gått och det som kommer - Bookmark




I första delen av boken finns listor, frågor och övningar. Detta för att på ett enkelt och lustfyllt sätt se tillbaka på det som har definierat året som gått.
I den andra delen finns utrymme att sätta upp mål, planera din tid och uppnå det du vill under kommande år.

Med en exklusiv och vacker formgivning blir det nu enkelt att sammanfatta tiden och planera inför det kommande året. En perfekt gåva till dig själv eller dem du bryr sig om.


Exempel på innehåll:

– Tankeväckande frågor om det gångna året
– Motiverande listor för framtida mål
– Kreativa övningar
– Planering för det kommande året


Vi befinner oss i ständig rörelse och hinner inte alltid ge oss själva uppmärksamheten vi förtjänar. Men tänk om det fanns en möjlighet att pausa tiden för en stund och vända blicken inåt?


Mitt år är ett kreativt, roligt och inspirerande sätt att sammanfatta året som gått och blicka framåt mot det som stundar. Med hjälp av frågor, listor och handfast vägledning blir det nu enkelt att reflektera över allt du har upplevt och planera inför framtida mål.

Skriv ner dina minnen och uppfyll dina drömmar!


Mina tankar om boken
En härlig bok som underlättar om man vill dokumentera saker man gör och gjort, och saker man vill göra och uppleva.
Det finns plats för tankar och reflektioner, både för de framsteg man gör och de goda gärningar man har gjort. Men det finns även plats för reflektioner för de bakslag jag haft och jag kan skriva in saker jag borde lagt mer fokus på. 

Du kan även skriva in sådana triviala saker som serier jag följer, årets musik, men även så viktiga saker som bästa sättet för mig att fylla på energi med, energitjuvar jag bör undvika böcker jag vill läsa och mina mål för att må bättre med träning. Det är ett perfekt sätt att sammanfatta året på.

Fler exempel på saker som du kan skriva in och dokumentera,

  • Årets mest minnesvärda dag
  • Tillfällen då jag har känt mig lugn
  • Saker jag har oroat mig över
  • Olika platser jag har besökt i år, (där finns ett helt uppslag med kartor man kan fylla i)
  • Fem saker jag har gjort för miljön
  • Min bästa och sämsta perioden under året
  • De stunder jag har känt mig älskad
  • En relation jag vill förbättra under året som kommer

Min reflektion
En fylleribok som är så mycket mer, den får mig att stanna upp tänka till och värdera saker i mitt liv på ett nytt sätt. Det har varit spännande och roligt att fylla i den här boken. Men det som kommer bli ännu roligare är att öppna den när 2020 har tagit slut. Har året blivit som jag hade förhoppningar om? 
En fin present att köpa till någon som har allt.

Tack till Bookmark Förlag för recensionsexemplaret!


Omslag: Li Söderberg
Titlel: Mitt år, Det som gått och det som kommer
Utgiven av: Bookmark
ISBN: 9789188859778
Betyg: 5🌟🌟🌟🌟🌟
Finns hos: 
Adlibris | Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Läs fler bokbloggar.se





torsdag 23 januari 2020

Kattstryparen Rum 419 - Stefan Di - Omnia


Det här är en berättelse, skriven som en kriminalroman. Den är baserad på en händelse ur verkligheten. Författaren har valt att skriva om händelsen som en kriminal/ spänningsroman, dock har han valt att ändra på namnen på de inblandade och han har med hjälp av rigorös efterforskning skapat den här historien.

Det är en tjock bok nästintill 500 sidor, trots det är den snabbläst, den har ett högt tempo och ett starkt driv. 
Om du gillar brutalt spänning kan jag verkligen rekommendera dig den här boken. Det finns scener som är rätt råa och mycket obehagliga.

En återkommande tanke som slår mig under hela läsningen är, detta kan ju inte vara sant, det här är absolut inte möjligt. Men så är det. Detta är något som hänt och jag kan verkligen känna att Stefan har lagt ner ett gediget arbete och mycket tid på research. 

Jag förstår att det säkert gått till på detta sätt, och jag kanske är extremt känslig vilket gjorde att vissa partier kanske kändes lite väl ingående och detaljerat berättande för mig. Men som sagt det är en helt personlig känsla.
Mitt betyg baseras helt och hållet på min känsla och har inget med en dålig story att göra. Jag vet inte men jag saknar något, kanske är det jag som gillar mer när jag hör berättarrösten. Men det är bara en reflektion från mig.




Handling
I rum 419 på Stadshotellet i Västerås hittas Lasse Wiggeby naken på sängen med ett buntband i plast hårt åtdraget runt halsen. En kudde är placerad över hans förvridna, blågrå ansikte. Polisiärt tyder allt på ett rånmord, men omständigheterna är märkliga och motiven många.
Efter etthundratre dagar grips Helen Aaberg-Wiggeby för mordet och förs, med handfängsel och dold under en grön tröja, in bakvägen till sal 6 i Västmanlands tingsrätt för att häktas. Inne i salen spänner hon sina svarta, iskalla ögon i åhörarna och hånler. Hennes självsäkerhet är slående, hon vet något som ingen annan i rummet känner till.
Författaren sitter i samma sal. Ögonen och hånleendet får honom att i samma stund bestämma sig för att ta reda på allt. Vad är det som gör den misstänkta mördaren så självsäker?

Hösten 2013 börjar författaren STEFAN DI-OMNIA gräva grundligt i släkten Aabergs förflutna. Han möts av ett dödligt, fruktat mörker. En släkt fylld av bristande empati och moral och avsaknad av tjuvheder. Ett minderårigt barn som redan som tolvåring är ett charmigt, manipulativt, hänsynslöst monster. Bilden som växer fram visar sig vara mer skrämmande än han någonsin kan föreställa sig. Den skoningslösa brutaliteten förgrenar sig generation efter generation i släktträdet Aaberg. Trettio år av bottenlös ondska rullas upp.

Skräckslagna personer berättar, de som drabbats av hennes ondska. En helvetisk ondska som bekräftas i juni 2015 då hennes egen tolvåriga dotter, som vet att det finns ett ännu större och mer fruktat mörker, yppar åtta ord som får hjärtan att frysa till is.

Författare: Stefan Di - Omnia
Titlel: Kattstryparen Rum 419 
Utgiven avEastförlag
ISBN: 9789198177817
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

måndag 20 januari 2020

Kom i min famn - Caroline Eriksson




Vill du läsa en nagelbitare? I så fall ska du läsa den här psykologiska spänningsromanen.
En stark bok med en nervkittlande känsla rakt igenom. Jag kunde inte sluta läsa den, jag var tvungen att bara läsa ett kapitel till och ett till och...Caroline är mycket skicklig på att bygga upp spänning, den kryper in under skinnet på mig. Hela vägen, från första till sista sidan kryper det och jag bara väntar på att det ska hända något olustigt, något hemskt. 
Boken har ett snabbt tempo, ett bra driv och den är lättläst. Ser fram emot nästa!


Jag säger bara LÄS! Du får en läsupplevelse utöver det vanliga! Se till att ha tid, du vill sträckläsa, jag lovar!

Handling
Psykologiskt drama med familjerelationer i centrum
Hur skulle du reagera om du en dag kontaktades av en främling som avslöjar något som får hela din värld att vändas upp och ner?

Det är vad som händer Thomas, en gift man med en fyraårig dotter, en man som prioriterar familjen och sätter en ära i att vara en god människa.

Samtalsterapeuten Simone Boman får ett uppdrag på företaget där Thomas arbetar och vinner snart hans förtroende. Allteftersom de kommer varandra närmare får hon svårt att hålla den professionella distansen, samtidigt som hon brottas med sina egna demoner. Snart finner hon sig indragen i något mycket större och mörkare än hon någonsin kunnat förutse.

***

Caroline Eriksson har en magisterexamen i socialpsykologi och jobbade i drygt tio år innan hon bestämde sig för att följa sin barndomsdröm och bli författare. Hennes första roman Djävulen hjälpte mig nominerades till Stora Ljudbokspriset 2014 och De försvunna, som utkom 2015, blev en omedelbar internationell succé och såldes till 27 länder. Caroline är född 1976 och bor i Stockholmsområdet med sin man och två barn. Kom i min famn är hennes femte roman och den första delen i en ny serie om samtalsterapeuten Simone Boman i genren Family Noir.


Författare: Caroline Eriksson
Titlel: Kom i min famn
ISBN: 9789150947076
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Lyssna 
Storytel: uppläsare Gunilla Leining
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

lördag 18 januari 2020

Konsten att möta sig själv och andra - Rikard Karlsson


Det här är en bok som jag tokgillar, en bok som ALLA borde läsa. Budskapen som Rikard vill förmedla gäller ALLA, ja du läste rätt, ALLA.
Rikard arbetar som kärlkirurg och hans sätt att se möjligheter istället för hinder och hans enorma positivitet är magisk att läsa om.

Och tänk vilken tur vi har, att han vill dela med sig av detta, sina tankar, kunskap och livserfarenhet med oss läsare.
Ibland när jag läste funderade jag på om inte allt det här är självklarheter? Men sedan tänkte jag ett varv till och insåg, NEJ. Så är det naturligtvis inte.

Något jag gillar och som gör hela boken trovärdig är att Rikard delar med sig av många händelser från sitt egna liv. Men att han är tydlig med att berätta det är ok att man inte alltid klarar av att leva efter de här deviserna.

Viktiga saker enligt författaren är närvaro i möten, att kommunicera och att våga använda glädje och humor i olika möten.
"Ta ansvar för din närvaro och skapa tydlighet gentemot andra men framförallt gentemot dig själv. Våga ställa krav och gör inte avkall på kvalitet när det gäller närvaron, satsa hellre på kvalitet än kvantitet." s.32
Kan man skämta med alla? är en fråga som Rikard ställer, och hans svar är klockrent.
"...Det kan man visst! Under förutsättning att man gör det med respekt och värme och skrattar tillsammans med ...och inte åt."  s.35

Jag rekommenderar verkligen den här boken för alla som jobbar med människor men även om du känner att du vill stanna upp reflektera över dig själv och hur du lever ditt liv.



Författare: Rikard Karlsson
Titlel: Konsten att möta sig själv och andra
Utgiven av: Vinnarbyrån
ISBN9789197802079
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken

fredag 17 januari 2020

Upprättelsen - Mats Ahlstedt


Det känns som Mats avslutar sin serie om Fatima. Det blir mycket fokus på hennes privatliv och det är nästan ett måste att man läst de tidigare böckerna i serien för att kunna hänga med i alla vändningar. Jag har verkligen gillat böckerna om Fatima och den här gör mig inte besviken.
Precis som i tidigare böcker finns ett bra driv, snabbt tempo som gör att den är väldigt snabbläst. Man får det man hoppas och önskar sig i den här genren, spänning.
Ett värdigt avslut för Fatima? Eller?
 

Handling
Kriminalkommissarie Fatima Wallinders man Dragan förverkligar sin livsdröm och öppnar en serbisk restaurang i ett gammalt kulturhus i Kungälv. Redan första kvällen utsätts restaurangen för beskjutning. Kort därpå hittar Fatima Wallinder en man mördad vid Bohus fästning i närheten av restaurangen. När ytterligare en person hittas död i en fängelsehåla i den gamla borgruinen misstänker utredarna att det finns en koppling mellan offren. Kan det ha med det gamla kulturhuset att göra? Eller härjar en seriemördare med en helt annan agenda? Fatima Wallinder, som är föräldraledig, börjar göra egna efterforskningar. Steg för steg närmar hon sig en fruktansvärd familjehemlighet.

Upprättelsen är en fristående uppföljare till Den sista vilan (2017) och Fruktans hus (2018). När Den sista vilan utkom 2017 innebar det en efterlängtad nystart och fortsättning på den populära serien om Fatima Wallinder.

Författare: Mats Ahlstedt
Titlel: Upprättelsen
Utgiven av:Bokfabriken
ISBN9789178352548
Betyg: 3🌟🌟🌟
Adlibris 
Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Katarina Ewerlöf
Läs även andra bloggar om boken

torsdag 16 januari 2020

Kungen av Gomorra - Erik Nilshammar

En välskriven, lättläst och ganska roande historia med karaktärer som är dråpliga. Språket känns helt rätt till de karaktärer och miljöer som Erik skriver om. Ibland upplevde jag likheter mellan Arto Paasilinnas och Eriks sätt att skriva. Kanske en förebild? Humorn finns, men även en hel del djup.
Trots det så fängslade tyvärr inte boken mig och så är det ibland. Allt passar inte alla men jag ångra absolut inte att jag läst den. Jag ska ge den till mitt ex, han kommer att älska den!


Handling
Under en onormalt het sommar tar journalisten Benka Olsson bussen upp mot de ensliga Vidderna. Framme i Storå möts han av torka, en besatt schaman och obehagliga minnen som länge legat begravda.
Det som från början ser ut att vara ett enkelt uppdrag utvecklar sig snart till ett flammande inferno. Vattenbrist, ett multinationellt gruvbolag och en mordisk krögare tvingar Benka och resten av Storå, med den oberäknelige enslingen Storå-Tarzan i spetsen, till en kamp på liv och död.
I Kungen av Gomorra, den tredje och sista delen av Erik Nilshammars trilogi om Vidderna, möter Storå-Tarzan och de övriga färgstarka karaktärerna, sin största utmaning hittills. Aldrig har en glesbygdsskröna varit virilare än i Erik Nilshammars litterära frontalkrock på grusvägen mellan Knohult och Vittula.
  

Författare: Erik Nilshammar
Titlel: Kungen av Gomorra
Utgiven av: Chatterboxprod.com
ISBN:9789198246643
Betyg: 3🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken

Jägarinnan - Kate Quinn


Ytterligare en bok att sträckläsa från författaren Kate Quinn. Jag hade extremt stora förväntningar på den här boken då jag tokälskade hennes förra bok Kodnamn Alice.
Visst den här är också super bra men för mig kom den inte upp i samma klass.
Jag hade svårt att ta mig in i den, det blev rörigt med alla hoppen mellan de olika åren, 
Sibirien, före kriget 1950, efter krigsslutet, och Boston 1946 samt de olika personerna.
Men sen... när jag landat i vem, var och hur så sträckläste jag den och när jag körde till jobbet åkte den på i örat från storytel med Callin Öhrvall Delmar i lurarna som förövrigt läser den mycket bra!
En otroligt välskriven och spännande historisk roman som har allt, spänning, familjehemligheter, mod och vänskap. Kryp upp i soffhörnan tänd ljus, drick något gott och släng dig ut tillsammans med stridspiloterna Natthäxorna och träffa Jägarinnan och följ med på den spännande jakten på henne.


Handling
Sibirien, före kriget: När andra världskriget närmar sig sätter den våghalsiga stridspiloten Nina Markova allt på spel och ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente. Men när hon hamnar bakom fiende- linjen, i händerna på den ökända mördaren, kallad Jägarinnan, tvingas hon uppbåda all sin styrka och list för att överleva.

Köln,
 1950: Efter krigsslutet lämnar den brittiska krigskorrespondenten Ian Graham journalistiken för att leta upp nazistiska krigsförbrytare. Ett mål kvarstår: Jägarinnan. För att hitta henne söker han upp Nina, det enda vittne som lyckats fly från henne levande.

Boston,
1946: Sjuttonåriga Jordan McBride blir överlycklig när hennes pappa, som varit änkling under en lång tid, äntligen träffar en ny kvinna. Men snart märker hon att den milda tyskan döljer något. 
Jordan börjar gräva i sin nya styvmors bakgrund och inser snart att hela hennes familj bär på stora hemligheter. Tre gripande människoöden flätas samman i Kate Quinns nya storslagna verk om kvinnligt mod, oväntad vänskap och familjehemligheter under andra världskriget.

"Verklighetstrogen och levande ... Den ryska bombpiloten Nina påminner om en stenhård, men också sårbar föregångare till Lisbeth Salander."


Läs gärna tankar om tidigare boken Kodnamn Alice
Tack HarperCollins för recex.

Författare: Kate Quinne
Titlel: Jägarinnan
Utgiven av HarperCollins
ISBN:9789150947069
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Callin Öhrvall Delmar
Läs även andra bloggar om boken