onsdag 31 maj 2023

I södra Norrland väntas regn - Cecilia Klang


Femtiotreåriga Susanne Åkesson har ägnat sitt liv åt att ta hand om hemmet, sambon Lars, barnen och sin ensamstående mamma. Men när sönerna sedan länge är utflugna, mamman plötsligt dör och Lars förtidspensioneras från chefsjobbet på fabriken är det ingen som behöver henne längre. Susanne funderar över vad hon ska göra med sitt liv, utan egna pengar och ett riktigt jobb och med Forshammarbornas dömande blickar i ryggen.

I sin mammas nedgångna sommarstuga hoppas hon på att få vara ifred och hitta sig själv, men det enda hon hittar är minnen från sin egen barndom och från mammans till synes innehållslösa liv. Och när termometern stadigt visar trettio grader, väderleksrapporten är den enda underhållningen och den lokala butiksinnehavaren Lotta ständigt flåsar henne i nacken undrar Susanne om hon fattat fel beslut.

Kanske borde hon bara ha fortsatt som förut? Eller är det så att livet, till skillnad från vädret, inte alls går att förutse? När man minst anar det kan det komma en storm, ett solsken eller en man som vill paddla kanot.

I södra Norrland väntas regn är den andra delen i serien om bruksorten Forshammar och den fristående fortsättningen på Kan innehålla spår av Tommy Roos. Det är en varm berättelse om livsval, familjehemligheter och det svåra i att hitta sig själv på en plats där alla redan tycks veta allt om vem du är.


Om jag gillade första boken Kan innehålla spår av Tommy Roos  så är det inget mot hur jag älskar den här.
Jag säger bara Cecilias sätt att skriva på är så underbart på alla sätt. Det är enkelt, men med ett fantastiskt driv, med rappa dialoger och med enormt stor igenkänning. 

Det är en varm berättelse som går rakt in i själen om att lämna gamla hjulspår och hitta sig själv och och komma till insikt med vad man vill få ut av livet. Att det dessutom bjuds på en och annan familjehemlighet gör ju det hela helt underbart.

Jag rekommenderar varmt den här boken, som är välskriven, berörande och som gav mig många skratt. Jag har även lyssnat och Marie Richardson läser den mycket bra.
Kommer det någon mer bok om dessa underbara karaktärer måntro?

Titel: I södra Norrland väntas regn 
Författare:  Cecilia Klang
Förlag: Bokförlaget Polaris
Ljudbok: Marie RichardsonInga kommentarer:

Skicka en kommentar