tisdag 18 juni 2024

En halv Kaj - Mikael Jisander


Kaj är bara en halv människa. Vissa dagar inte ens det. Han delar sin tid mellan jobbet som bilförsäljare och villan i Klippan som numera ekar tom. Men sina principer har han i behåll och Kaj inser vad han måste göra. En resa till paradisön Skiathos i Grekland blir ett sätt att hitta en väg framåt i livet.
Trots sin motvilja mot flyg och båtar reser Kaj i väg, och stöter på allt från nitiska flygplatskontrollanter till odrägliga solstolspaxare som gör livet surt. Men inget får stoppa Kaj - han har ett uppdrag att fullfölja. Det har han lovat sin älskade dotter Elsa.
På samma resa finns även Jenny, en ambitiös yrkeskvinna som motvilligt är på semester med sin man och två små barn. Hon är mitt uppe i sitt livs viktigaste jobbprojekt och har egentligen inte tid att vara ledig. Till en början kan ingen ana att mötet mellan halvfiguren Kaj och fullblodskarriäristen Jenny ska leda till något gott, men semesterveckan kommer att förändra bådas liv i grunden.

Jag älskade Mikaels förra bok, Benny älskar baklava, som är en humoristisk och gripande underhållningsroman. Det gjorde så klart att jag hade skyhöga förväntningar på En halv Kaj och var livrädd att den inte skulle hålla samma klass. 
Som tur var så var rädslan obefogad, för den här var minst lika välskriven och lättläst.

Humorn tillsammans med ämnen som är djupare ger en gripande feelgood som skänker mig både skratt och tårar och som kommer stanna kvar.
Såväl karaktärer och miljöer får Mikael till med bravur, de beskrivs så väl att det känns som om jag är med på den där annorlunda semesterresan. 


Missa inte en mycket läsvärd bok som ger mig saker som skänker eftertanke.

Författare:  Mikael Jisander 
Förlag: Modernista
Titel: En halv Kaj
Ljudbok: Fredde Granberg


Ett fall på Capri, Mord under solen - Anders och Anette De la Motte

Sol, hav, mat, vin – och så ett mystiskt dödsfall.
Historieläraren Hugo Lind reser på en mat- och kulturresa till Capri tillsammans med en grupp andra nordbor. Arrangör är Belmonte Travels med den kluriga Lara i spetsen. Stämningen är hög och gruppen njuter av allt som paradiset har att erbjuda. Men en skugga faller över idyllen då en kropp hittas i vattnet nedanför den beryktade Salto Tiberio-klippan. Vem är den döde, och varför har personen en Belmonte Travels-broschyr i fickan? Har en orm smugit sig in i paradiset och är det rentav någon bland resenärerna som inte är på ön enbart för att uppleva livets goda?”Ett fall på Capri” är första delen i Anders och Anette de la Mottes nya pusseldeckarserie ”Mord under solen”.En mysig och småcharmig pusseldeckare. Dock tyckte jag att det var en väldigt lång transportsträcka fram till att brottet begicks. Som tur var bjöd författarna mig på härliga miljöer och karaktärer och det ihop med med matupplevelser och kulturhistoria så lyckades jag hålla mig kvar i berättelsen. Jag ser gärna ett lite snabbare skeende i nästa del som jag ser fram emot att läsa.


Titel: Ett fall på Capri -Mord under solen
Författare: 
Anders och Anette De la Motte
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Forum

Diagnos: Omöjlig längtan - Christina Edwinsdotter

Cecilia Ek älskar sitt arbete som barn och ungdomsutredare inom polisen. Ändå går hennes inre motor på tomgång efter att hon har blivit dumpad av sin sambo. När hennes moster Sonja blir allvarligt sjuk och familjen behöver hjälp lämnar hon allt för att återvända till barndomens Umeå. Plötsligt består jobbet av att sälja kläder i en bröllopsbutik, och Cecilia försöker använda det påtvingade miljöombytet till att förlika sig med sin framtid som singel och barnlös. När Cecilia träffar Erik, läkaren med de varma ögonen, sätts hennes föresatser att leva fri och obunden på prov. Men inte kan väl Cecilia, som upplevt smärtan i att bli bedragen, förälska sig i en man som bara är två veckor ifrån att gifta sig? Livets virvelvindar kastar Cecilia än hit, än dit och plötsligt står hon inför ett livsavgörande val. Hur mycket är hon villig att försaka när hjärtats mest omöjliga längtan plötsligt finns inom räckhåll?
Diagnos: Omöjlig längtan är en varm kärlekshistoria i sjukhusmiljö för alla som tror på en andra chans.

Vilken debut hon gör. Jag är helt knockad. Den här magnifika boken lästes ut på någon dag, jag var helt uppslukad! Då jag inte kunde lägga ifrån mig den så var jag tvungen att lyssna färdigt på väg till jobbet.

Det här är en bok som som bjuder på allt som man kan önska sig i den här genren. 
Christina räds inte att ta upp starka ämnen
som verkligen berör. Du möts ämnen såsom;  ofrivillig barnlöshet, cancer och att kärleken till bonusbarn kan vara oändligt stark.

Med ett bra språk, härliga miljöer och en del missförstånd kan man inte annat än älska den här berättelsen. Tillsammans med fin gestaltning, intressanta karaktärer och att inte är helt rosenrött, gör att jag utfärdar en varning för sträckläsning.

Titel: Diagnos: Omöjlig längtan
Författare: Christina Edwinsdotter
Förlag: Lundbergmedia
Ljudbok: Mari Götesdotter

Obehöriga äga ej tillträde - Cecilia Klang


Det är oroligt i Forshammar. En bil har brunnit i centrum och invånarna spekulerar om vem eller vilka som ligger bakom. I svetsaren Magnus Aronssons huvud är det också oroligt. En fråga från dottern Amanda, ställd under nyårsnattens sista timme, påminner honom om den dödsolycka han orsakade för trettiofem år sedan och nu börjar minnena jaga honom.

Samtidigt har Forshammarverkets nya platschef Sara Johansson högtflygande planer. Genom att ta in praktikanter, unga människor som hamnat snett, är hon övertygad om att både fabriken, arbetarna och hela samhället kommer att utvecklas. Magnus tror inte på Saras idéer och när sextonåriga Juni motvilligt blir hans ansvar funderar han att på att säga upp sig.Obehöriga äga ej tillträde är den tredje och avslutande delen i serien om Forshammar och den fristående fortsättningen på Kan innehålla spår av Tommy Roos och I södra Norrland väntas regn. 

Det här är en varm och inkännande skildring av en bruksort i Sverige. Du får möta hur livet och arbetet i den lilla bruksorten rullar på. Om morgonkaffets trygghet och stämpelklockans tristess, om pizza framför teven och konsten att hålla villauppfarten ren från snö. Men mest handlar det om människorna. De som stannat kvar, de som kommit hem och de som alltid längtat efter att få höra till.

Det är med sorg i hjärtat jag lägger ifrån sista delen i den här underbart berättade trilogin. Den kommer att finnas kvar i mitt hjärta lääänge! 
Cecilia imponerar med sitt skrivande och
 jag gillar sättet hon skriver och då framförallt de rappa dialogerna som har ett härligt driv och stor igenkänning. 
Jag fnissar, jag förfasas och ibland lider jag med Magnus Aronssons ångestladdade liv .

En berättelse om att lämna gamla hjulspår och att hitta sig själv, men också om att till sist komma till insikt och börja lära känna sig själv igen.
Jag rekommenderar varmt den här trilogin och jag hävdar bestämt att du ska läsa dem i ordning för bästa behållning. Jag har även lyssnat och Marie Richardson läser den mycket bra.
Det har varit en ren glädje att få följa de helt underbara karaktärer genom tre böcker och jag hoppas Cecilia har något nytt spännande på gång.

Jag kan inte annat än hålla med i de här två citaten. 
"Det är den kärva värmen som har gjort att Cecilia Klang har hittat en läsekrets. Värmen och en stillsam humor som finns där hela tiden men som inte gör mycket väsen av sig. En förledande lätthet finns också i Cecilia Klangs hantverk. Livsklokheten gömmer sig i ett språk som bara rinner på och i dialoger som mer låter tjuvlyssnade än skrivna." Gefle Dagblad 
"Lite vemodig, lite allvarlig, men också med en kittlande humor." P4 Västernorrland
Titel: Obehöriga äga ej tillträde
Författare:  Cecilia Klang
Förlag: Bokförlaget Polaris
Ljudbok: Marie Richardson  

måndag 3 juni 2024

Släppa taget - Marie Sammeli

Småstad, medelålder, vardagskatastrof … kan det sluta lyckligt?

Cecilia är allt man ska vara: engagerad mamma, kärleksfull fru, lojal dotter, snäll lillasyster, före detta firad skönhet, arkitekt. Men vad hjälper allt det när tonårsdottern Maja mest suckar, mannen Simon mest håller på med en Tysklandsaffär, mamma Ingrid är trött, storasyster Emily lever det glada livet i London och alla i Ljungstenar bara vill ha snarlika verandor.

Förutom det är hon också konstant stressad, väldigt irriterad och proffs på att skriva listor. Det är kanske mindre uppskattat av hennes familj och arbetskamraterna på byrån.

Livet i Ljungstenar borde vara enkelt, lustfyllt och tryggt. Men en dag vänds Cecilias liv plötsligt upp och ner, och i en småstad är det svårt att gömma sig. Är det kanske dags att släppa taget om det som varit och ge sig in i något nytt?


Jag har läst alla Maries tidigare böcker och älskat dem Den här boken är inget undantag. Fast i ärlighetens namn tog det mig ett tag att komma in i handlingen, men när jag gjort det så läste jag ut den i ett svep. 

Det är en 
stark skildring som är gripande och ärligt skriven om hur livet plötsligt ställer allt på sin spets. Marie lyckas förmedla detta svåra på ett väldigt trovärdigt sätt och jag kan tänka  mig att många kan känna igen sig i hur det kan kännas hopplöst.

Samtidigt som det finns ett djup så finns även ljusglimtar vilket gör boken underbar och välvärd att läsas.  Släppa taget är del 1 i serien Hem till Ljungstenar.

Läs den och få:
  • En varm feelgood
  • En bok som har djup men ända inger hopp
  • Karaktärer som berör

Jag rekommendera den varmt.

Titel: Släppa taget
Författare: Marie Sammeli
Ljudbok: Cecilia Nilsson

Förlag: Harper Collins

söndag 2 juni 2024

Ön bortom dimman & Ön under dimman - Veronika Almer


                 

Del 1
Året är 1822 och livet är tufft på Marstrand. Sillen har försvunnit, och många har lämnat för att söka sin lycka någon annanstans. Men inte familjen Westerberg. De har fiskat på Marstrand i generationer och nu har Oscar tagit över stafettpinnen från sin far. Men fadern blir allt annat än glad när han får höra att Oscar sålt sillmagasinen till några främlingar.

Margareta Högman har precis anlänt till Marstrand tillsammans med sin far, Ture. Och det är just affärsmannen Ture som köpt upp de gamla sillmagasinen – planen är att förvandla dem till ett storslaget kurhotell, som ska locka folk till ön bortom dimman.

De två rivaliserande släkterna har egentligen samma mål men är som förblindade av det desperata läget som råder på ön. Och mitt i allt elände så börjar kärleken spira. Margaretas och Oscars relation är hoppet och framtidstron som alla så väl behöver, men kommer de våga satsa allt?

Ön bortom dimman är den första delen i Kurorten Marstrand, en romantisk och historisk serie om en mytomspunnen ö i det karga kustbandet.


Del 2
Ön under månskenet är den andra delen i Veronica Almers varma och spännande historiska serie, full av kärlek och salta bad.
Den här delen tänker jag inte skriva handlingen om, då jag inte vill spoila första delen.

Författaren lyckas måla upp livet på ön och hur det var 1822. Det känns ibland som om man själv förs tillbaka till 1822 och hänger med karaktärerna på ön. Veronika bakar in en del samhällsskildringar som  ger berättelsen ett djup. Tillsammans med rivalitet och spirande kärlek tar den här boken med oss på en resa som jag gillar.

Ön bortom dimman är en varm historia om familj, vänskap och kärlek under bistra tider. Att våga släppa det förflutna och tro på framtiden. 
Boken är stark från början till slut och har ett språk som är enkelt och lättläst, vilket gör att det svårt att lägga ifrån sig boken. Berättelsen innehåller starka familjeband, misstänksamhet, vänlighet, kämparanda och kärlek.

Jag har lyssnat på del ett och läst del två och jag kan rekommendera både och.

Titel: Ön bortom dimman & Ön under dimman 
Författare: Veronika Almer
Ljudbok: Katharina Cohen
Förlag: Printzpublishing