tisdag 30 november 2021

Änglaträdet - Lucinda Riley

Mina tankar
Ja då har jag läst min första men inte sista bok av Lucinda Riley och vilken upplevelse det blev. Jag är helt såld, ja, till och med knockad. Vilken berättelse. Inte en enda dip på 592 sidor, det vill inte säga lite om vad jag tycker. Det här är en av de bästa familjesagor jag läst. 

Jag är fascinerade över hur författaren lyckas med att hålla mitt intresse uppe och hur hon på ett lockande och magiskt sätt beskriver olika människors livsöden. 
Landskap- och övriga miljöbeskrivningar är så målande att man verkligen kan se scenerna fladdra förbi framför sina ögon.

Den här fantastiska bok drar dig in i handlingen direkt för att inte släppa greppet om dig förrän sista meningen. Du får spänning, romantik, dramatik i en salig mix och med ett driv och tempo som engagerar och trollbinder dig.  

Änglaträdet sällar sig till en av årets bästa feelgoodare på min topp 5 lista. Jag undrar bara vem som ska bort på den, då detta varit ett riktigt bra läsår inom feelgoodgenren.

Då boken var så bra så har jag både läst och lyssnat, för att släppa den var det inte tal om!!!
Gunilla Leining läser helt underbart och med en fantastisk inlevelse.

Boken

Efter trettio år kommer Greta Marchmont tillbaka till Marchmont Hall, ett ståtligt hus som ligger idylliskt beläget mellan de snötäckta bergen i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka och minns ingenting från det förflutna. När hon vandrar genom det vintriga landskapet gör hon en oroväckande upptäckt. På en undangömd plats i skogen hittar hon en grav, och den bortvittrade inskriptionen på stenen visar att en liten pojke ligger begravd här hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var.

Titel: Änglaträdet
Författare: Lucinda Riley
Förlag: Bazarförlag
Omdöme: 5 🌹🌹🌹🌹🌹 +++ för det vackra bokomslaget

måndag 29 november 2021

Lovisas val - Julstök i Halleholm -Ruth Kvarnström - Jones


 
Mina tankar 
Lovisas val och Julstök i Halleholm är en släktsaga som utspelar sig i en pittoresk ort i Stockholms skärgård. En berättelse om kärlek, lojalitet – och ljuvliga kanelbullar. Där traditioner och gamla oförrätter möter nutida kärlek och intriger – över läckra cupcakes och hemmagjord varm choklad!

De här pärlorna innehåller allt som jag förväntar mig av en bra feelgood. De har humor och glädje. De får mig att skratta och gråta. Den manar till eftertanke och får mig att tänka till. 
Familjehemligheter som döljer sig i dåtid men som även får konsekvenser i nutid.

Fina miljöbeskrivningar och karaktärer som både står ut och som tar plats, en del på ett positivt sätt medan andra rent ut sagt är skitstövlar. Precis som det ska vara för att få den perfekta mixen.

Jag rekommenderar dig att läsa dem i ordning då du får bästa förståelsen för varför det är som det är!Böckerna

Lovisas val del 1 
Lovisa Lindegren lever sitt drömliv i London, tills hon förlorar jobb och självupptagen fästman under en och samma vecka.

Tilltufsad återvänder Lovisa till Halleholm där hon har ärvt sina farföräldrars bageri och kafé på torget; ja, hela det 1700-talshus där farfar Johan bakade sina berömda kanelbullar och farmor Amelia sydde haute couture till Stockholms societet på mellanvåningen.

Men testamentet innehåller en hake: om Lovisa vill sälja egendomen innan hon fyller 30, måste hon sälja till den andra grenen av släkten – familjen Halleholm. Och efter en tragisk händelse i det förflutna, har Lovisa även ärvt den djupa och bittra fejden mellan släktgrenarna Lindegren och Halleholm.

När industrimagnaten Reuben Halleholm använder all sin korrupta makt för att tvinga Lovisa att sälja huset måste hon överväga sina begränsade val. Vågar hon öppna bageriet på nytt? Har hon det som krävs för att föra familjetraditionen vidare?

Och när Reubens bror Axel återvänder till Halleholm och känslor väcks inom Lovisa blir valet ännu svårare. Hur ska hon kunna stå fast vid lojaliteten mot sin älskade farmor Amelia?

Halleholm – Lovisas val är en modern Romeo och Julia-historia, en släktsaga som utspelar sig i en pittoresk ort i Stockholms skärgård. En berättelse om kärlek, lojalitet – och ljuvliga kanelbullar.


Julstök i Halleholm del 2 
Hösten har anlänt till Halleholm, det idylliska skärgårdssamhället utanför Stockholm. Lovisa Lindegrens liv har äntligen ordnat upp sig: hon har stora planer inför julen på stans bästa bageri och kärleken mellan henne och Axel spirar.

Men minnena från barndomen och systern Cecilias cancerbehandling och bortgång har alltid plågat Lovisa, och när Axels mor Désirée insjuknar ställer det till stora problem mellan Lovisa och den praktiskt lagda onkologen Axel.

Medan julen närmar sig och husen i Halleholm täcks av gnistrande snö väcks många frågor. Vad döljer bästa vännen Rebecca för Lovisa? Kommer Halleholms mest älskade gubbe Algot att få återförenas med sin familj på andra sidan jordklotet? Och kan Lovisa äntligen förlika sig med Cecilias död för att kunna gå vidare med Axel?


Titel: Lovisas val & Julstök i Halleholm 
Författare: Ruth Kvarnström - Jones
Omdöme: 💜💜💜💜💜

söndag 28 november 2021

En våldsam natur - Alex FinlayMina tankar


Jag har läst en del om boken innan jag läste den och då fann jag en del kommentarer som är klockrena för mina tankar.

"En spänningsroman som sticker ut och knyts ihop med kirurgisk precision." - Karin Slaughter

och

"Explosiv! En kniven mot strupen-thriller ..." - Lisa Gardner

Det här är en bladvändare en intensiv och nervkittlande thriller som när du börjar läsa har svårt att släppa taget om och är du som jag så kan jag nästan garantera att du läser tills den är slut. En hint, du  kommer bli förvånad att du inte riktigt var med på hur upplösningen skulle komma att bli.


Boken
”De hittade kropparna på en tisdag. Två dagar efter det att familjen missat flyget hem. Sex dagar efter det att alla sms och inlägg på sociala medier tystnat.”

Efter en hård festkväll möts Matt Pine av FBI när han kommer till sitt studentrum på universitet. De levererar förödande nyheter: Matts mamma, pappa och två yngre syskon har hittats döda i huset de hyrt under sin semester i Mexiko.

Det är inte första gången familjen Pine drabbas av en våldsam tragedi. Matt kämpar redan med spöken ur sitt förflutna. För sju år sedan dömdes hans bror till livstids fängelse för att ha mördat sin flickvän och för några år sedan släpptes en Netflix-dokumentär om broderns fall. Dokumentären – som propagerade för broderns oskuld – blev en megasuccé och slungade hela familjen Pine in i offentlighetens ljus. Men Matt själv har aldrig trott att brodern är oskyldig. Nu tvingas Matt träffa sin bror för första gången på sju år och sen måste han till Mexiko. Allt mer pekar mot att familjens död inte var en olycka och Matt måste ta reda på sanningen om sin familjs sista dagar.

Titel: En våldsam natur
Författare: Alex Finlay
Ljudbok: Simon Edenroth
Förlag: Nonaförlag
Omdöme: 💥💥💥💥💥

Jul på det lilla hotellet vid havet - Jenny Colgan


Mina tankar

Äntligen en ny bok om mina vänner på ön Mure. Det här är fjärde delen och jag hoppas det kommer många, många fler för jag tokälskar den här serien.
När jag läser Jenny Colgans berättelser så känns det som att komma hem till familjen. Att få återse dem alla och få hänga med dem i såväl glädje och sorg.

Vi bjuds på härliga miljöbeskrivningar samt karaktärsbeskrivningar som är så genuina och härliga att man bara vill åka dit och ta in på hotellet och fira jul med dem alla.
Är det här kanhända den bästa hittills i serien. Ja, jag får nog säga att den är det. Det bjuder på romantik, förvecklingar och massor av humor och värme. Precis det jag vill ha för att koppla bort vardagen och drömma mig iväg till den karga ön.
Jag rekommenderar dig som inte läst de tidigare i serien att faktiskt göra det först, och det BUMS!              
                               Del 1 läs om den här    Del 2 läs om den här   Julafton på den lilla ön i havet 


Boken

Jul på det lilla hotellet vid havet är en ny charmig julroman av Jenny Colgan och den fjärde delen i serien om Flora på ön Mure.

Flora Mackenzie är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Det hemsökta gamla hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt. Med lite hjälp från Flora kan Fintan förvandla hotellet till en festlig oas av sprakande brasor och god mat, allt lagom till jul.

Men att driva ett hotell visar sig inte så enkelt hon först trodde. Och att Flora dessutom är nybliven mamma gör det definitivt inte lättare. De enda som är intresserade av att komma till den vindpinade lilla ön för att arbeta i köket är en fransk kock med ett temperament som skrämmer i väg de flesta, en bortskämd norsk kökspojke som inte är den han utger sig för att vara och en smärtsamt blyg köksassistent som rodnar så fort någon pratar med henne.

Kommer den här brokiga skaran göra det som krävs för att hinna i tid till den stora öppningsdagen?

Tack Norsteds för recensionsexemplar

Författare: 
Jenny Colgan
Titel: Jul på det lilla hotellet vid havet
Utgiven av: Norstedts
Omdöme: 5 💙💚💛💜💙
Ljudbok: Irene Lind

fredag 26 november 2021

De likas lek - Therese Slettengren

Mina tankar 
En bok som har hög spänning och ett bra driv. Den bjuder på ett högt tempo och den är mycket välskriven, 
Jag gillar mixen av spännings- och relationsroman och sättet som Therese får till såväl vänskap som den där pirriga nerven. Den gör boken till en riktig bladvändare.

Om du vill ha en intrig som håller hela vägen in i mål och med en intensiteten som får hjärtat att bulta så rekommenderar jag dig den här boken. 

Boken

En lättläst blandning mellan Gossip Girl och Big Little lies. På Östermalm.

En ung flicka faller från en balkong. Var det verkligen en olycka eller är det någon som vill tysta henne?

Liv och hennes dotter Stella har ärvt en stor lägenhet på Karlaplan. De har lämnat ett destruktivt liv i Sydafrika bakom sig och försöker glömma det gamla och börja om på nytt. Men det går inte så lätt som de hoppats att smälta in i Östermalmslivet. Snart ökar friktionerna mellan dem och deras nya vänner och det förflutna hinner i kapp. Stella hoppas att en middag på hennes 15-års dag ska göra allt bättre, men den slutar i kaos. Måste Liv och Stella fly igen, eller vågar de stanna kvar? De likas lek är en spänningsroman om att passa in, och om kampen att behålla den perfekta ytan - till vilket pris som helst. Vilka blir konsekvenserna när fasaden spricker och det förflutna kommer ikapp?


Författare:  - Therese Slettengren
Titel: De likas lek
Utgiven av: ordberoendeförlag
Betyg: 💘💘💘💘
Finns hos
Bokus Adlibris Bokhandel
Ljudbok: Mirja Turestedt (storytel)

onsdag 24 november 2021

Nattfalkarna - Elly Griffiths

 


Mina tankar 
Det här är en av mina absoluta favoritförfattare alla kategorier. Historierna om arkeologen Ruth Galloway och hennes kollegor och deras oftast udda brottsutredningar är så vansinnigt bra. Nu för tiden kan jag nog påstå att jag är en i deras stora udda familj.

Ruth är en smart, ensamstående mamma och hennes styrka är att datera gamla ben och tillsammans med stans poliskommissarie, Harry Nelson, och den mystiske druiden Kaba hamnar hon i mystiska fall.

Författaren är oerhört skicklig att fånga läsaren med sina personporträtt, sina miljöbeskrivningar, men även med att väva ihop intrigen på ett mycket bra sätt.
I alla böckerna om Ruth finns en mordhistoria men mycket handlar om huvudkaraktärnas privatliv, därför ska man läsa den här serien i rätt ordning.


Mitt omdöme: Är du som jag ett stort fan av Elly Griffiths blir du nog inte besviken!
Som vanligt får du en mysigt, lättläst och lite lagom läskigt bok med en hel del magi, en del fantasi med även en romantiskt och trevlig läsning. 
Jag har lyssnat på den här och älskar Angela Kovács uppläsning av boken.

Boken 

Nattfalkarna är den trettonde delen i Elly Griffiths bästsäljande kriminalserie om rättsarkeologen Ruth Galloway.

En grupp metallsökare som kallar sig Nattfalkarna är ute och söker efter skatter på stranden i North Norfolk när de hittar ett lik. Den döde är en pojke från trakten. Kriminalinspektör Nelson tror att det skett en olycka, men kort därefter mördas ett par på en isolerad gård i närheten som heter Black Dog.

Det dröjer inte länge förrän Ruth gräver fram kvarlevorna av en enorm hund i trädgården till det stora huset. Lokala sägner berättar om en svart hund som visar sig för människor innan de dör. Alla ledtrådar för Ruth och Nelson tillbaka till gården. Ruth är inte lättskrämd, men Black Dog ger henne kalla kårar ...Titel: Nattfakarna
Författare: Elly Griffiths
Förlag: Forum
Ljudbok & E-bok Storytel - Angela Kovács
Omdöme: 🙋🙋🙋🙋🙋


Dödens vingslag - Anne - Marie Schjetlein

Mina tankar

Så då har vi kommit fram till sista delen i serien om Andreas Nylund. En bra och spännande serie som jag läst alla böckerna i. De håller ett snabbt tempo och har ett driv som gör att man bara vill fortsätta att läsa. Det måste vara svårt att få till ett bra slut när man bestämt sig för att det är den sista boken i serien men jag tycker att Anne- Marie lyckats knyta i hop historien på ett mycket bra sätt.

Det kommer bli tomt att inte få träffa Andreas och Stina mer och jag önskar Anne - Marie lycka till med kommande projekt. 

Spännande, underhållande och välskriven. En serie som jag rekommenderar att du läser i ordning.


    

  Boken 

SOMMAREN HAR ETT FAST GREPP OM HALMSTAD, och Stina och Andreas bjuds in till landshövdingens fest på slottet. När Stina strövar omkring i korridorerna skymtar hon något bakom ett hörn. Chockad upptäcker Stina en död kvinna, vars fingrar är bundna till att ligga i kors.

En tid senare hittas ett lik inmurat i en källargång i Halmstads centrum. Skelettet visar sig vara gammalt och Stina lever sig in i myten om en hemlig gång till slottet, via vilken Christian IV:s älskarinna kunde komma till honom. Men hennes nyfikenhet förvandlas till fasa när det kommer fram att likets pek- och långfinger är bundet på samma sätt som den döda kvinnans.

Även på andra sätt verkar historien upprepa sig. Någon kopierar hemska händelser ur det förflutna, men varför?

Författare: Ann - Marie Schjetlein
Titel: Dödens vingslag
Utgiven av: Bokfabriken
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus Adlibris

tisdag 23 november 2021

Projekt Jul - Cathy Bramley


Mina tankar
Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hur de kan överbryggas om man släpper sina egna förutfattade meningar. Trevlig och romantisk läsning. Anette Nilsson, BTJ

Precis så är det med den här boken. Den får mig att le och att skratta men även tänka till ett par varv på vad som är viktigt här och nu.
Du får mycket av det jag anser ska finnas i en julig feelgood. Förutom det som alltid ska finns i feelgoodare, kärlek, förvecklingar och en vettig story, så MÅSTE en julfeelgood ha JUL, julkänsla, snö, en mistel och känslan av att det till och med doftar jul.

Den här boken har det. Den har även härliga miljöer och ett lysande persongalleri. Där är ett bra tempo och ett driv som gör att man snabbt svischar igenom den. Både på gott och ont. Man vill ju inte att den ska ta slut...
Läs den!!! Om du som jag älskar feelgood böcker, för den storyn både fängslar och underhåller.
 

Boken

Julen är inställd! Eller?

I den pittoreska lilla staden Wetherley ser julen inte ut att bli som den brukar.

Merry Shaw har en deprimerande jul framför sig. Hon hade tänkt tillbringa den med sin pojkvän i hans tjusiga hus, nyförlovad och lycklig. Men när hennes frieri inte riktigt går som förväntat står hon plötsligt hemlös och ensam inför julen. Var ska hon bo, och var ska hon tillverka sina doftljus till sitt nystartade företag?

Cole Robinson är nyskild och saknar sina barn som flyttat till Kanada med sin mamma. För att slippa tänka på det, lägger han ner ännu fler arbetstimmar i sin byggfirma jul eller ej.

Såväl Merry som Cole har bestämt sig för att julen är inställd i år. Så hur i hela världen kommer det sig att de plötsligt blir ansvariga för att arrangera stadens julfirande -

Tack vare en härlig samling familj och vänner, en livlig liten stad, lite snö och en mistel här och där, blir julen mer glittrande och magisk än Merry och Cole någonsin kunnat föreställa sig.

Titel: Projekt Jul
Författare: Cathy Bramlay
förlag: Piratförlaget
Omdöme: 🌲🌲🌲🌲🌲

Stjärnor, systerskap och julens mirakel - Sarah Morgan

Mina tankar
Men åh vilken underbar bok. Jag ÄLSKAR den.
Den har ju allt det där en härlig julroman ska innehålla för att man ska hamna i den där rätta julstämningen.
Snöfall, stjärnhimmel, renar och massa god mat. 
Snögubbar, julgranar och pepparkakor bjuds det också på.
Men det bjuds också på en del relationsproblem, förvecklingar, passionerad kärlek men även en stor dos av humor.
Som vanligt har Sarah vävt in ett djupare budskap, vikten att våga vara ärlig och inte ha hemligheter.

Jag är såld, ta mig till godset Kinleven i Skottland och låt mig fira jul där med min familj!
Ett extra plus för det fantastiska omslaget som är helt ljuvlig. Man vill läsa boken bara av att se det.

Läs gärna Sarahs tidigare julböcker

 
Mina tankar hittar du här 

Boken

För systrarna Samantha och Ella Mitchell är julen något alldeles speciellt. De älskar att rå om varandra och framförallt: skapa varmare och mer minnesvärda jular än de hade som barn. Men i år kommer firandet att se annorlunda ut. Deras mamma, som de inte hört från på fem år, ringer plötsligt och meddelar att hon vill fira jul med sina döttrar. Samantha och Ella ser ingen annan utväg än att bjuda in henne ...
Gayle Mitchell har alltid prioriterat jobbet framför familjen - och det har sitt pris. Relationen till döttrarna blir bara sämre och sämre. När hon inser att livet kan ta slut när man minst anar det bestämmer hon sig - det är dags att gottgöra dem.

Brasan sprakar hemtrevligt och snön faller utanför fönstret när mamma och döttrar firar sin första jul ihop på många, många år. Och de inser snart att bästa sättet att läka sårade hjärtan är att en gång för alla göra upp med det förflutna.

"Boken har vad som krävs av en feelgoodroman - trassliga familjerelationer, kärlek, magiska platser och framförallt en underfundig humor som lyfter boken ett snäpp över det vanliga." Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftet

Författare: Sarah Morgan
Titel: Stjärnor, systerskap och julens mirakel
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟 +++
Finns hos
Bokus  Adlibris 

måndag 22 november 2021

Författarmorden - Erika Rockborn

Mina tankar 

Hatten av för Erika som bytt genre och det med bravur. 
Från att skrivit relationsroman med feelgoodkaraktär till att våga ge sig in i spänningsgenren, det är modigt.
Men inte hade jag behövt oroa mig. Erika du äger och jag är stolt att få var en av dina förhandsläsare.

Med bra driv, intressanta karaktärer och ett antal rätt bestialiska mord gör du den här boken till en bladvändare. 

Greppet att göra en typ av såväl spänning och relationsroman gillar jag. Det blir inte så grymt och så tufft utan mer läsvänligt. Det är även kul att få hänga med och lära känna de nya karaktärerna och deras privatliv. Det ska bli så kul att få se hur Erika utvecklar den här serien, den har potential att bli riktigt grym!

Jag tycker dessutom att det är trevligt att Erika låter karaktärer från sin tidigare trilogi om läkaren Martin Lindahl få komma tillbaka även i den här berättelsen. Det är kul att läsa om dem igen.
(Livmodermakt, 2018 Modermakt, 2019 och Egenmakt, 2020)

  

Här hittar du mina tidigare recensioner, Livmodermakt  Modermakt  och Egenmakt

Enda dilemmat var att boken tog slut för fort och nu måste vi vänta på nästa del i serien och för att åter få träffa Alicia Lundberg igen.

Har du inte läst Erikas tidigare böcker rekommenderar jag dig att BUMS göra det!
Alla finns att köpa hos  Hoi Förlag Shop och författarmorden finns nu på extra bra pris 189 kr.


Boken 
Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord.
Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött - och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman.

Inom kort blir ännu en känd författare mördad, även denna gång precis som sin egen romankaraktär. Varför just deckarförfattare? Och vem döljer sig bakom signaturen "Öga för Öga" som skriver inlägg hos bokbloggarna?


Alicia Lundberg, en ung polis, har nyligen tillträtt sin tjänst som kriminalinspektör vid enheten för grova brott och deltar i utredningen. Ett intensivt spaningsarbete tar sin början och en katt-och-råtta-lek med förövaren inleds. När Alicia allra minst anar det gillrar mördaren en fälla ...

Författare: Erika Rockborn
Titel: Författarmorden
Utgiven av: Hoiförlag 
Omdöme: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

söndag 21 november 2021

Glorian - Hanna Blixt

Mina tankar
När jag läste om boken och jag såg den här meningen, Dystopisk spänning i övervakningens tid, fick jag såväl ångest som lätt panik. Jag som inte gillar den här typen av böcker. Men skam den som ger sig.

Det här är en spännande bok med en riktigt bra handling, men väldigt annorlunda mot det jag är van att läsa. Karaktärerna är bra gestaltade och språket känns bra för de miljöer Hanna berättar om. Det är ett enkelt språk som gör att boken är lättläst.

Boken är säkert toppen för dig som gillar den här typen av genre, men var det något för mig? Mitt bestämda svar är, tyvärr inte.
Men det är inte baserat på att boken är dålig utan på att jag är en harig kvinna som inte gillar dystopisk spänning. 
Jag kan inte betygsätta den på ett ärligt sätt. Då jag inte är en van läsare av den här genren och kan omöjligt bedöma den. Jag har för lite kunskap för att ge ett rättvisande betyg.

Boken
Ett nytt virus har precis svept över jorden. Klimatflyktingarna är många och nationsgränser har börjat suddas ut. Det nya samhället som växer fram präglas av övervakning med hjälp av drönare, mobiltelefoner och en ny produkt som ska rädda världen.
Under virusutbrottet har människan tvingats ta ett steg tillbaka och djuren har tagit allt större plats på gatorna. Men när livet börjar återgå till det normala vill inte djuren backa undan. De börjar snarare uppträda aggressivt – något forskaren Caroline tror sig veta orsaken till. Och någon tycks till varje pris vilja förhindra att sanningen kommer ut.

Glorian är den första spänningsromanen av två i serien När djuren vaknar. Vi får följa den föräldralösa Annie som åtalas för ett mord hon inte minns att hon har begått, hennes vän Walter, uteliggaren Ben och forskaren Caroline. Ska de lyckas stoppa de mörka krafterna innan djuren tar över helt?

Författare: Hanna Blixt
Titel: Glorian
Utgiven avHistoriskamedia


lördag 20 november 2021

Monstret i magen - Caroline EngvallMina tankar
Caroline gör det igen! Nu för de lite yngre barnen.
En bra bok som tar upp saker på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Lagom med text och väldigt fina bilder att diskutera runt.
En bokserie där tanken är att underlätta för vuxna och barn att samtala om saker som kanske skaver lite och som är svåra att prata om. Dessutom finns en bra sida med tips om saker att samtala om med våra barn.
Mycket viktig bok som jag rekommenderar varmt i såväl barngrupper som att läsas hemma tillsammans. 

Boken 

Junior är på förskolan och det är dags för vila.
Men junior kan inte sova. 
Allt han kan tänka på är den läskiga monsterfilmen som Kompis visade igår.
Nu gör det ont i magen. 
Monstret verkar ha flyttat in i magen på Junior.
Hur ska han få bort det? 
Kanske om han sätter en massa plåster på de onda?
  

""Monstret i magen"" är första delen i bokserien ""Nollan och nätet JUNIOR"" som ska underlätta för barn och vuxna att tidigt börja prata om svåra saker. Denna bok handlar dåliga hemligheter.
Sådana som kan rivas, bråkas, och växa sig stora.
Som kan bli lättare om man berättar för någon vuxen man litar på.
Läs även böckerna om Nolla och nätet 


Författare: Caroline Engvall
Titel: Monstret i magen, om en bra och dåliga hemligheter
Illustratör: Katarina Vintrafors
Förlag: Boksmart
Ålder:  3 - 6 år
Betyg 💜💜💜💜💜

fredag 19 november 2021

Livskoden enligt hjärnan - Lena Skogholm


Mina tankar 

Då jag själv lidit av hjärntrötthet och utbrändhet så blev jag väldigt glad när jag fick frågan om jag ville läsa boken Livskoden enligt hjärnan.


Det här är inte en bok du lägger dig ner för att sträckläsa. NEJ absolut inte. Den ska läsas i små doser och reflekteras över och med hjälp av de tydligt beskrivna verktygen är det här ett hjälpmedel som verkligen är lättanvänt och fungerar.  
Lena har verkligen den pedagogiska förmågan att göra det svåra enkelt. Hon öser ut massor med konkreta och bra exempel och övningar som är enkla att anamma .

Det bästa är att du även kan lyssna på övningarna som finns, lägga dig till rätta och göra övningarna med guidade instruktioner. En superbra grej för då kan man verkligen gå in i övningarna med hull och hår.

Jag har gått mycket på KBT och hos psykologer och fått mycket verktyg men trots det så blev den här boken inte tjatig på något sätt, utan jag fick ytterligare toppen verktyg att lägga till i min bank. Ibland när jag läste så kom det till mig, ja visst ja och aha just det, jag hade glömt bort mycket så när jag läste blev det en bra repetition. 
Jag uppmanar ALLA att KÖPA och läsa. Den här boken kommer att bli eller rättare sagt den har redan blivit min vän i livet.

Boken 
Har du någon gång varit så trött att du känt dig både energilös och nere? Eller känt att det står helt still i huvudet och inte går att tänka en enda logisk tanke?
Det är lätt att bara köra på och slita på hjärnan. Men! Nu är det dags att bygga en stark hjärna istället. Följ med på en spännande resa i hjärnans landskap och få reda på hur du kan bygga den stark. Starka hjärnmuskler ger dig en airbag mot stress, mer energi och gör dig mer nöjd och glad.

Lättillgängligt, vetenskapligt underbyggt, personligt och pedagogiskt med flera målande exempel beskriver Lena Skogholm hjärnan del för del och ger dig massor med konkreta verktyg för hur du kan bygga den stark.

För mycket stress leder till förslitningsskador på hjärnan som ger psykisk ohälsa. En stark hjärna ger istället psykisk hälsa. Nu är det dags att ge hjärnan vad den behöver!

Är du redo att bygga en grymt stark hjärna?

Titel: Livskoden enligt hjärnan 
Författare: Lena Skogholm
Omdöme: 💖💖💖💖💖

torsdag 18 november 2021

Elva änkors man - Denise Rudberg

Mina tankar
Om du har följt Marianne Jidhoff  och co så kanske du kommer att tycka att den här, del 11,  är  lika charmig och trevlig som de tidigare. Men jag saknar något men jag har svårt att sätta fingret på vad! 
Jag tycker nog inte att det här är den bästa i serien av Denise Rudberg men trots allt gillar jag hennes sätt att skriva. Den här fungerar bra och det är nog för att jag har kommit att älska karaktärerna. 
Som vanligt är språket lättsamt och har ett bra flyt, vilket tilltalar mig.
Alltså, inget wow men ändå...Jidhoff är Jidhoff och jag älskar att hänga med henne och den speciella utredningsgruppen på Östermalm. 

Jag rekommenderar dig att läsa dem i rätt ordning för de bygger verkligen på varandra.

Boken 
Stina Bodén, en nyskild och ryktesomsusad politiker, kontaktar polisen efter att ha blivit utsatt för utpressning. Hon kan inte skaka av sig den olustiga känslan att hennes nya förälskelse, som hon mött via en dejtingsida, på något vis ligger bakom hoten.

Samtidigt försöker änkemannen Alain Paulsson att börja om efter hustruns bortgång. Under ett helt liv har han dolt sin sexuella läggning men inom honom spirar hoppet om den stora kärleken. Ska han våga blotta sin hemlighet? Och går det ens att börja om i hans ålder?

Nätdejting, medial blottläggning och snåriga samtyckeslagar. Detta är den elfte, fristående romanen i Denise Rudbergs Elegant crime-serie om den erfarna och livsnjutande förundersökningsledaren Marianne Jidhoff och på syjuntan den särskilda utredningsenheten på Östermalm.

Marianne Jidhoff-serien

Ett litet snedsprång
Två gånger är en vana
Bara tre kan leka så
Mellan fyra ögon
När klockan slår fem
På sex meters djup
De sju som såg
Åtta steg bakom
Under nio nätter
Tio grisar nere

Författare: Denise Rudberg
Titel: Elva änkors man
Förlag:  Bookmarkförlag
Omdöme: 🌟🌟🌟🌟 -
Ljudbok: Gunilla Leining (storytel)


Rubinkretsen - Martin G Ljungqvist

Mina tankar

Det här är en tankeväckande spänningsroman om matematik, teknik och kryptering och dess inverkan på samhället. En spänningsroman som inte innehåller något blodig och inte heller så mycket andra förskräckliga våldsamheter.
Dessutom är den inte direkt fylld av romantik eller passionerad kärlek. Nej den här boken handlar om pengar som försvinner och matematiska termer.

Jag måste erkänna att jag hade svårt att hålla fokus på storyn då det blev för mycket matematiskt resonemang som jag hade svårt att hänga med i. 
Men ända så fanns det en en spänning som gjorde att jag tog mig igenom boken.


Boken

När svenska storföretag och rika privatpersoner blir av med miljonbelopp blir polisen och IT-forensikern Roger Tross inblandad i vad som visar sig vara de största bedrägerierna i svensk historia. Polisen kan inte tro sina ögon när de upptäcker vart pengarna har tagit vägen. Oro sprids i samhället över att pengar plötsligt kan försvinna. I media debatteras det om att samhällsfunktionerna är hotade. Intrången fortsätter världen över och Roger tar hjälp av matematikern Julia Amborn. Tillsammans utforskar de ett av de största olösta matematiska problemen för att få stopp på de avancerade dataintrången.
Innan det moderna samhället kollapsar.

Titel: Rubinkretsen 
Författare: Martin G Ljungqvist

tisdag 16 november 2021

Fri från skulden - Marianne Cedervall

Mina tankar
En ganska lågmäld berättelse där Fri från skulden är bok nummer två i Mariannes nya cosy crime-serie om den ofrivillige deckarprästen Samuel Williams i det fiktiva samhället Klockarvik i Dalarna. Tillsammans med polisen Maja- Sofia löser de återigen brott.

En bok som är helt ok men som mer puttrar på i ett lugnt tempo utan att egentligen lyfta riktigt. Det känns som det nästan blir för mycket kyrka, religiöst och nunnor för att vara i min smak, men trots det gillar jag boken och som tur är så tar den sig mot slutet och blir riktigt bra. 
Men som alltid, läs själv för ditt egna omdöme, vi alla tycker ju inte lika. Och tur är väl det.
Ett extra stort plus still det vackra omslaget av Anna Henriksson, pixelpiraya.

Boken

Prästen Samuel Williams privatliv är i gungning. Han och särbon Marit väntar barn samtidigt som han inte kan sluta tänka på en viss polis vid namn Maja-Sofia Rantatalo, som han träffade i samband med den mordutredning han hastigt och lustigt blev indragen i när han anlände till sin nya tjänst i Klockarvik i Dalarna några månader tidigare.


På jobbfronten är det dock betydligt lugnare, så Samuel bestämmer sig för att ta ledigt och åka till ett kloster i närheten på en helgretreat för att få ordning på alla tankar och känslor. Men precis när han börjat vänja sig vid tystnaden och rutinerna och bestämt sig för hur han ska staka ut framtiden får han veta att en kvinna i Klockarvik dött och att en annan blivit allvarligt sjuk. När den döda visar sig ha blivit mördad riktas misstankarna mot just klostret, eftersom både den döda och den sjuka haft täta kontakter med systrarna där.

Nu blir det upp till Samuel att ta reda på om klostret kan vara inblandat och om den man som deltagit i retreaten samtidigt som Samuel verkligen är den han utger sig för. Och hur är det med den före detta prästen som plötsligt dyker upp, har han helt rent mjöl i påsen?


Tack för recex

Författare: Marianne Cedervall
Titel: 
Fri från skulden
Ljudbok: Matias Holm
Utgiven av: Lind & Co
Omdöme: ✨✨✨ +


måndag 15 november 2021

Minas hus & Plåster för brustna hjärtan - Heidi Bjørnes

Mina tankar
Vilken uppföljare! Visst gillade jag del 1 Minas hus väldigt mycket...men den här !!! Vilken underbar bok, jag är helt såld. Jag älskar den från första till sista sidan. Inte en enda tråkig stund. 
Du har allt man vill ha av en riktigt härlig feelgood. Du har hjärta och smärta. Du har skratt och lite gråt. Men framför allt du har det där lilla extra i miljöbeskrivningarna och ett persongalleri som jag bara älskar. Allt från den lite knepiga Lillian till den excentriska men helt underbara Sirkka. Men sedan har du den härlige, finurlige och hjälpsamma Egobert. Vilket gäng.

En norsk feelgood som har ALLT. Medmänsklighet, vänskap, humor och massor med värme och kärlek till varandra. LÄS! 

Men för tusan läs del 1 först för att hänga med i svängarna.
 

  
Mians hus - Heidi Bjørnes - Storytel - Anna Maria Kjäll
Plåster för brustna hjärtan - Ljudbok & E-bok Storytel - Anna Maria Kjäll
 

Boken 

Minas hus  Del 1är en varm och humoristisk roman om kärlek, vänskap och om att livet alltid ger oss nya chanser bara vi är villiga att ta emot dem. I nästan hundra år har det vackra, vita huset på Strandveien varit en trygg hamn för sina invånare. Konstnären Mina har levt hela sitt liv där, men efter makens död känner hon sig alltmer ensam. En kväll knackar en okänd kvinna på dörren. Mina låter henne stanna, och snart fylls hennes barndomshem av en brokig skara människor som alla behöver någonstans att bo. Mellan dem växer en vänskap fram som ger dem modet att öppna upp sig för nya äventyr och ny kärlek.

Plåster för brustna hjärtan 
Är den fristående uppföljaren till Minas hus. Där får vi återknyta bekantskapen med de färgstarka och älskade karaktärerna som visade att det aldrig är för sent för vänskap och kärlek.

Förr sjöd det vackra gamla huset längst in på Strandveien av liv, men nu är det bara Lilian kvar. Hon sitter där med brutet ben, sörjer sin döde make och saknar vännerna. Brevbäraren Egorbert som är bra på krishantering inser att här måste vännerna gripa in!

Samtidigt dyker det upp fler människor som behöver hjälp. Än en gång fylls huset av heta diskussioner, höga skratt, liv och rörelse, vänskap och förälskelser.

Författare: - Heidi Bjørnes
Titel: Minas hus & Plåster för brustna hjärtan - Heidi Bjørnes
Förlag: Bazar
Omdöme: 💜💜💜💜💜
söndag 14 november 2021

En storm i juletid - Camilla Davidsson

Mina tankar
En charmig bok där sidorna fladdrar förbi i en salig fart. Den kanske inte levde upp till mina förväntningar som var väldigt höga efter att ha läst trilogin om familjen Bergendal.

Den här är betydligt ytligare och ganska lam med en huvudperson som känns mer hysterisk, fjantig och betydligt yngre än den karaktär hon är. Jag saknar lite driv och det blir en del upprepningar som känns onödiga.

Sedan saknar jag nog lite mer av det juliga som jag även hade förväntat mig när en bok kallas julroman.
Men som alltid det jag kanske inte är stormförtjust i kanske du tokälskar och visst har den sina ljusglimtar och härliga scener, så läs och bilda dig en egen uppfattning om boken.

Har även lyssnat emellanåt och kan verkligen rekommendera det. Gunilla Leining läser fantastiskt bra.


Gunilla Leining -  Storytel

Boken
Första advent står för dörren och hela Stockholm förbereder sig för den stundande högtiden. Vanligtvis älskar Alice allt gnistrande pynt och alla ljusdekorationer, men inte i år. Hon har svårt att komma över det stora svek hon utsattes för julen innan och har dragit sig undan i en liten andrahandslägenhet på Mariaberget på Södermalm.
För att hanka sig fram hjälper hon aspirerande författare med deras bokmanus, fjärran från den lysande framtid hon en gång varit spådd. När Alice kontaktas av Samuel Engman, en omtalad deckarförfattare, angående hans nya manus, tackar Alice mot sin vilja ja till uppdraget, eftersom bankkontot är tomt. Samarbetet går trögt till en början, och till råga på allt blir Alice hela tiden störd ? av den lilla flickan Poppy och av katten Confucius, vars excentriska ägarinna gör allt för att locka ut Alice ur ensamheten.

I takt med att julen närmar sig mjuknar Alice, men klarar hon att lägga förra vinterns svek åt sidan och börja lita på människor igen?

Titel: En storm i juletid
Författare: Camilla Davidsson
Omdöme: 3 🔆🔆🔆

fredag 12 november 2021

Innanför murarna - Maria Ernestam

Mina tankar

Det finns en underton genom hela boken som andas såväl ångest som rädsla. 
Berättelsen kryper in under skinnet och Marias språk är något utöver det vanliga. Hon beskriver Sofies känslor på ett genuint och mycket äkta sätt och boken berör och stannar nog kvar ett tag i mina tankar.

Innanför murarna är en gastkramande och gripande roman om svek och sorg, flykt och försoning. 
En känslosam relationsroman som ända inte fångar mig helt och fullt. 
Kanske inte riktigt min typ av bok. Men trots det är det absolut värd att läsas.

Tack Maria för recensionsex och din fina hälsning 💜

Ljudbok: författarinläsning, storytel

Boken 

På den franska landsbygden i Normandie ligger ett gammalt mytomspunnet kloster vars bibliotek lockar forskare från hela världen. Tack vare ett stipendium har Sofi fått chansen att komma dit för att skriva och försöka finna ro. Bakom sig lämnar hon Sverige och en äktenskaplig kris som fått tragiska följder.

Men hon hittar inte det lugn hon söker. Även klostret bär på en mörk historia och Sofi plågas snart av syner och drömmar om det som skedde där under andra världskriget. Soldaternas öden tvinnas samman med hennes eget tills hon inte längre vet om det hon upplever är verkligt. Vem kan hon lita på? Vem hemsöker henne med viskningar och knackningar? Håller hon på att bli galen eller är det någon som vill henne illa?

Författare: Maria Ernestam
Titel: Innanför murarna
Utgiven av: LB förlag
Omdöme: 3 💙💙💙