tisdag 28 september 2021

Räkna hjärtslag - Katarina Widholm

💁 Mina tankar

Oj så jag gillar den här boken. Den är spännande, varm och fylld av värme och kärlek.
Den är lättläst och språket känns tidstypiskt och så även karaktärerna och miljöskildringarna.

Jag gillar författaren lyckas att förmedla äkthet och att man kan få känslan av att befinna sig i såväl Stockholm som Uppsala men även på den gård som Betty lämnar i Hudiksvall.
Det realistiska berättandet som Katarina har hur ett hembiträde hade det under den här epoken och hur nazismen kunde prägla och förvrida huvudet på en del okunniga människor. Mycket starkt!

En roman som knackar på till mitt hjärta och jag släpper in den och där kommer den att få bo länge.
Jag är glad att det kommer fler i den här serien.

Räkna hjärtslag är författaren Katarina Widholms romandebut vilket är svårt att förstå då den är fantastisk på precis alla sätt som en fullfjädrad roman ska vara.

📓 Boken 
Året är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.
Räkna hjärtslag är en berättelse om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som liknar vår egen. 

Titel:Räkna hjärtslag 
Författare: Katarina Widholm
Omdöme: 🌞🌞🌞🌞🌞

De kom från Öar - Malin Haawind


💁Mina tankar

VILKEN DEBUT - Hatten av och jag måste säga att jag är djupt imponerad.

När jag läste den här recensionen kände jag direkt att detta är en bok jag måste läsa.

Den här boken är mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det är en historia om hur det är att vara människa och att alltid ha havet helt nära sig. 
Förhållandet mellan öborna och havet tar stor plats i berättelsen och det beskrivs på ett ömsint och respektfullt sätt. Språket skimrar, glittrar och lyser som mareld i havet om hösten. Helhetsbetyg 5, Birgitta Ehn Eliason, Bibliotekstjänst

Det är en recension som helt speglar mina tankar om boken. Jag är så imponerad av språket, kärleken och vänskapen som genomsyrar hela berättelsen. Det är en varm skildring som griper tag i mig och som gör att jag inte vill att boken ska ta slut. Jag verkligen suger ut de sista dropparna, jag läser sakta och jag njuter.   
Karaktärerna är väl genomtänkta och miljöerna är genuina vilket gör att boken känns oerhört trovärdig.

Missa inte den här pärlan för den är magisk tycker jag. Tur att det här är del ett i en tänkt trilogi, jag längtar redan efter del två. 

📓Boken

Kräva liv av livet. Att inte bara andas och arbeta och sköta sig, utan att också dra ner hela andetagen i lungorna, dra ner själva livet i lungorna, i kroppen, och låta det sippra ut igen. Låta livet flöda över till någon annan.

1945. Artonåriga Dagmar har sitt arbete som spritkassörska på hotellet i Slite, hon har sina tre systrar, hon har en pappa som blir alltmer grå och en mamma som börjat förlora kontakten med verkligheten. Hon har havet och hon har sin dröm om att livet ska börja på riktigt. Men skulle hon i så fall ha modet att ta del av det som erbjuds?

En dag lägger ett fartyg till i Slite hamn, och besättningen inkvarteras på hotellet. Sjömannen Holger från Tjörn börjar samtala med Dagmar, han ser henne på ett sätt som ingen annan gjort och Dagmar får de konturer som hon alltid känt att hennes personlighet har saknat. Men kan hon hänge sig åt förälskelse när så många runtomkring henne har det svårt?

Två unga människor, från två helt olika öar. Men det som avskiljer öfolk från resten av världen är det som håller dem samman sinsemellan - vattnet. Och närheten till vattnet gör att de vet allt om förluster.

Titel: De kom från öarna
Författare: Malin Haawid
Ljudbok: Philomène Grandin(Storytel)
Omdöme: 🌅🌅🌅🌅🌅

Simba - Barnens bok om vilda djur i Afrika - Sven & Ingegerd Zetterlund



Bokens innehåll 

Fantastiska bilder och med fina texter som berättar och förklarar om djuren och dess liv i Afrika.

Vi får lära oss om vad elefanten har sin snabel till och vi får lära oss om markattor vilka de är och hur de lever. Visste du att hyenor sällan får fler än två ungar och att det hos dem är honorna som jagar.

Den här boken rekomederar jag alla att köpa oavsett om du är barn, mamma, morfar eller vem du nu är. Jag lovar du kommer få en upplevelse utöver det vanliga.


Barnens bok om vilda djur i Afrika är tillbaka!

Följ med oss till Masai Mara i Afrika och träffa lejon, elefanter, giraffer, zebror, leoparder och många andra vilda djur som lever här på savannen. Vi kommer i precis rätt tid. Många av djuren har just fött sina ungar, och vi har chans att få se och lära oss mycket om hur de lever.

Boken Simba kom första gången ut 1997. Den valdes då till Årets Pandabok för barn och ungdom av Världsnaturfonden. Det här är en omarbetad upplaga med till stora delar nytt bildmaterial.


Tack för recensions ex.

Titel: Simba - Barnens bok om vilda djur i Afrika Författare: Sven & Ingegerd Zetterlund Förlag: Speja förlag

Omdöme: 🐾🐾🐾🐾🐾
Bokus

Lugn och fin på skattjakt - Nina Statheus



💁 Mina tankar

Lugn & Fin på skattjakt är precis som den första boken fylld med härliga och färgglada illustrationer som passar så bra till texten och som man kan prata om hur länge som helst.
Jag gillar att boken är skriven ur barnens perspektiv vilket gör den en extra dimension när man läser.
  
 

Det finns också en hel del viktiga aspekter i boken tex. så kan man diskutera badsäkerhet, hur man beter sig i vatten och runt andra. Och att en skatt inte alltid glimmar!

📓 Boken 

Lugn och Fin ska äntligen gå till bästaste badhuset. Här finns vattenfall, bubbliga pooler och snurriga rutschkanan. Snart ska de dyka och leka i timmar. Svirvlande, hoppigt och plaskigt.
Skyltar med pirater och glittriga grodor leder dem snabbt in till poolerna.
Där väntar en busigt skimrande skattjakt och kanske en sjöjungfru eller två under ytan?
Blötaste äventyret kan börja!

Bokprataren: Lugn och fin på spökjakt - Nina Statheus

Tack för recxe. 

Författare: Nina Statheus
Illustratör: Kajsa Hallström
Titel: Lugn och fin på skattjakt

Utgiven avIdus förlag
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Ålder: 3 - 6 år
Finns hos
Bokus



De sista barnen på jorden och dödskallevägen - Max Brallier

💁 Mina tankar 

Jag älskar de här böckerna som handlar om de sista barnen på jorden. De är fulla av fart, explosivitet och ett galet tempo. De extrema och coola illustrationerna i svartvitt passar sjukt bra in i texten och förstärker och ger ännu mera fart och mystik Som vanligt bjuds vi på galna upptåg. Den här gången ger sig barnen ut på en roadtrip för att ta reda på om de är "De sist barnen på jorden" Kommer de att lyckas?

   

Boken är skriven på ett språk som passar till åldern och det flyter på bra. Kapitlen är lagom långa som högläsningsbok men även när barnet kommit upp i bokslukaråldern fungerar den fint.
En underbar bok för våra yngre monsterfantaster.

Det här är den sjätte fristående boken i serien
Du kan även se den här serien på Netflix.


📓 Boken 

De sista barnen på jorden är tillbaka i den sjätte delen i succéserien - och den här gången ger de sig ut på en livsfarlig roadtrip.

Gång på gång har Jack och hans vänner stoppat monstret Thrull och hans planer på att hjälpa den ondskefulle Rezzoch att ta över världen. Men varje gång kommer han undan, och nu tickar klockan. Trots det ger sig kompisarna ut på en osannolik roadtrip för att ta reda på om de verkligen är de sista människorna på jorden - vilket innebär massor av snacks, dunkande musik, farliga omvägar och monster bakom varje hörn!

Men det är inte vilken postapokalyptisk utflykt som helst, för en ny fiende är dem på spåren. Ett monster de trodde att de besegrat för länge sedan ...

Kommer de finna svaren de söker innan det är för sent? En sak kan man i alla fall vara säker på - Jack, June, Quint och Dirk är inte de som fegar ur när världens öde vilar på deras axlar. Tvärtom.

Tack HarperCollins för recex.

Författare: Max Brallier 
Titlel: De sista barnen på jorden och midnattsklingan 
Utgiven av HarperCollins
Ålder: 9 - 12 år
Omdöme: 4 💥💥💥💥
Finns hos
Bokus
Oskar Askelöf läser ljudböckerna (Storytel)








Polcirkeln - Liza Marklund


💁Mina tankar 

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Hade kanske för stora förväntningar och det brukar aldrig vara bra. Visst är boken välskriven, spännande och den har bra person och miljöbeskrivningar. Man får en riktig en riktig nostalgitripp till det glada åttiotalet, för oss som var unga då. 
Men tyvärr är det något som skaver. Kanske det lite tuffa och råare språket som ibland gjorde mig illa berörd. Jag har varvat mellan att läsa och lyssna, och  Lo Kauppi gör det med bravur.


📓 Boken

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.

Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.

POLCIRKELN är den första delen i en praktfull ny trilogi som utspelar sig i staden Stenträsk i Norrbotten.
Tack för recex.

Titel: Polcirkeln
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Ljudbok: Lo Kauppi 
Omdöme: 📙📙📙

måndag 27 september 2021

Det enda jag vill är att leva - Birgitta Bergin



Mina Tankar 🙋
Det här är en av Birgittas bästa! Och då älskar jag allt hon har skrivit.
Den här har verkligen allt. Du får humor, familjehemligheter, intriger, kärlek och en bra berättelse som är mycket tänkvärd. En bok om att våga ta steget, våga göra det du vill och våga vägra ensamhet!
Dessutom en otroligt finstämd berättelse om en oväntad vänskap som ger så mycket positivitet till de båda inblandade. En berättelse om att våga. Att se andra och finnas där trots pandemi och social isolering. 

Jag kunde inte sluta läsa. Det blev en sträckläsare kombinerat med ljudboken. Jag lovar att jag inte var speciellt social under den dagen jag läste.
Den här historien kommer leva med mig länge och jag ska nu skicka boken vidare till min gamla moster 85 år som behöver lite uppmuntran.

Boken 📕
Mitt namn är Linnea Ingrid Wilhelmina, och det enda jag vill är att leva. När Nike hör den gamla damens röst på radion väcks något inom henne. Nike själv lever ett inrutat och snävt liv med sin man Elvis, utan barn och utan vänkrets. Men hon kan åtminstone gå ut, medan denna Linnea sitter helt isolerad i sin lägenhet på grund av coronapandemin. Nikes hjärta värker för kvinnan med den varma rösten.


Nike tar mod till sig och letar upp Linnea, och ringer och erbjuder sig att gå promenader med henne. Det blir upptakten till en vänskap och en frigörelseresa för den blyga ensamvargen Nike, som alltid levt under sin mans regler och inte vågat ta för sig eller stå upp för sig själv. När hon sedan börjar på en kurs i akvarellmålning öppnar det dörrar i livet som Nike aldrig hade kunnat föreställa sig: till skapande, till oväntad självkänsla och oväntad kärlek.

Titel: Det enda jag vill är att leva
Författare: Birgitta Bergin
Ljudbok: Anna Maria Kjäll
Omdöme: 💯💯💯💯💯

söndag 26 september 2021

Sly - Sara Strömberg

Mina tankar
Vilken debut! 

Jag gillar Saras raka språk och hennes sätt att skildra Vera Bergström. En ganska alldaglig kvinna men inte någon vanlig huvudkaraktär i en spänningsroman. Hon är ingen "hero" utan en kvinna i medelåldern med klimakteriebesvär och med en nedlagd karriär som journalist.

Det här är en berättelse som tar oss med till de som bor i trakterna där handlingen utspelar sig. Saras sätt att beskriva dem och de miljöer de lever i känns verkliga och personerna blir mycket levande.
Man kan nästan ta på bitterheten, på frustrationen och på stämningen som finns i Veras liv.

Läs!

Tack för recex.
Boken 
Stort anlagd spänningsdebut i Åsa Larssons anda
Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret...
Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.
När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne - och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.

Författare: Sara Strömberg
Titel: Sly
FörlagModernista
Omdöme: 4 📕📕📕📕


tisdag 21 september 2021

Morden på Mörkö - Samuel Karlsson

Mina tankar
Hoppsan den här serien hade jag helt missat att läsa. Men se det blir det ändring på nu för tusan vilken bra bok! Jag är sannerligen glad att jag har tre kvar att plöja. 
Samuel! Vilken thriller, man hålls verkligen på halster i 363 sidor. Här gissas det vilt.
Vem, hur och varför? Du som läsare får hålla på att byta dina teorier ideligen och jag vill lova att inget är som man tror.

Bra miljöskildringar från Mörkö. Ett bra driv och ett språk som flyter på bra och man vill bara läsa en sida till.
Kanske lite väl många karaktärer inblandade. Det blev lite snurrigt ibland när man lyssnade vilket jag gjorde den här gången.

Och visst får man en känsla av Morden i Midsomer i den takten Samuel tar livet av innevånarna på ön så kommer det att bli brist på offer på sikt.

Jag vill absolut läsa mer om Jessica och livet på Mörkö! 
Boken

Jessica Jackson är polis i Västervik och får ärva ett gammalt nedlagt mejeri på (den fiktiva ön) Mörkö, där hon drömmer om att starta ett mikrobryggeri. Men när en död man flyter i land på ön grusas hennes planer. Efter en fest i bygdegården försvinner en ung kvinna. Allt tyder på att hon blivit utsatt för våld. Jessica var själv med på festen, men har inte någon klar bild över vad som egentligen hände. Allt hon minns är ett bråk mellan några invandrare och den försvunna kvinnan.

Eftersom hon känner till platsen dras Jessica snart in i den alltmer komplicerade polisutredningen. Och när ön blir isolerad efter en häftig storm står hon plötsligt helt ensam. Den idylliska fasaden briserar. Under ytan gror hat, svek och lögner. Öns invånare bär på en hemlighet värre än hotet från mördaren och om den avslöjas blir konsekvenserna förödande för alla inblandade ...

Med Morden på Mörkö bjuder författaren Samuel Karlsson på ett drama i bästa country noir-stil. Det här är första delen i serien om polisinspektör Jessica Jackson.


Författare: Samuel Karlsson
Titel: Morden på Mörkö
Utgiven av: Lind & Co
Omdöme: ✨✨✨✨

måndag 20 september 2021

Snabbfrågor med Gabriel Francke Rodau

Foto:John Guthed


Tack Gabriel för att jag fått läsa din fantastiska bok och för att jag fick intervju dig


Vem är du? Beskriv dig med tre ord

  • pappa
  • make
  • svenskjudisk

Vilka bok/böcker har du skrivit?  
Leons bok (en kärlekshistoria som är min debutroman)    
Läs gärna mina tankar 
Leons bok  


Varför ska mina följare läsa den? Ge tre argument.
Jag hoppas att Leons bok är relevant för alla som någon gång upplevt eller längtat efter kärlek - oavsett tid i livet.
Min förhoppning är också att skildringen om 70-åriga Leon kan inspirera både äldre och yngre att göra aktiva val i livet och våga tänka om.
Boken är också skriven med det judiska Stockholm och Förintelsen som fond. Ett sätt för mig att dela min minoritets perspektiv. Och förhoppningsvis öka nyfikenheten och toleransen för även andra minoriteter.

Har du någon ny bok på gång? Kan du i så fall berätta något om den.
Åh, jag önskar att jag hade ett tydligt svar på den frågan. Men jag har väldigt många tankar i huvudet. Och de har blivit fler senaste veckorna i takt med alla fina kommenterar och tolkningar jag fått kopplat till Leons bok.

 Vad inspirerade dig att börja skriva?
Kort svar: Livet. 

Långt svar: Historien om Leon bara kom till mig. Och när jag sedan fick sparken från min roll som kommunikationschef på en av Sveriges stora banker fick jag plötsligt tiden att färdigställa boken.

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?
  • Min kusin Natalie Verständig Axelius bok ”Det var jag som skulle dö”. Den handlar om vår morfar.

  • Nicole Krauss ”Kärlekens historia”. Vår dotter är uppkallad efter en av huvudkaraktärerna i den.
  • Joyce Carol Oates ”Blonde” om Marilyn Monroes liv. Gärna som ljudbok på engelska. Det är en fullkomligt magisk inläsning.

Vilken dold talang har du?
Min fru säger att jag är som en öppen bok. Så jag döljer nog ingenting. 

Munkavle - Sofie Sarenbrandt

Mina tankar
En stark berättelse som är oerhört utlämnande. Sofie har skrivit på ett den naket och avskalat sätt som berör på djupet. 
Inget hymmel hur det var utan en rak och öppen bok om sexuella övergrepp som skett under hennes barndom. 
Den är lättläst och skriven på ett sätt som gör att man kan förstå och sätta sig in i det tunga och svåra ämne som detta är. 
Den är hemsk, den är gripande men framförallt är den oerhört viktig. Tack Sofie att du orkar beskriva och ge de som tvivlar en bok som kan stötta och ge kraft att våga stå upp för sig själv om man blivit drabbad och att vägra vara offer.
Kan varmt rekommenderas.
Boken
I femton år bar Sofie på en hemlighet som skulle vara lättare att ta med sig i graven. Då behövde ingen någonsin få veta. Men till slut valde hon att berätta. 
För sin egen överlevnad, men också för andras skull.

Munkavle är ett gripande vittnesmål om konsekvenserna av sexuella övergrepp mot barn. Om självtvivel som förvandlas till mod. Men framför allt är det en berättelse som skänker styrka och hopp till andra drabbade. Lägg skammen där den hör hemma: hos förövaren. Aldrig hos offret.

Titel: Munkavle
Författare: Sofie Sarenbrant
Utgiven av: Bookmark
Betyg: 4🌺🌺🌺
🌺
 Bokus
Storytel - Gunilla Leining


Kyss Karlsson i nacken - Karin Brunk Holmqvist

Mina tankar
Karin brukar vara ett säkert kort när man kommer till den mer humoristiska feelgood romanen. Dock måste jag säga att jag nog blev lite besviken den här gången. 
Den här berättelsen är visserligen både charmig och underfundig men tyvärr tyckte jag inte att den riktigt tog fart. 
Karaktärerna och miljöerna finns där men det är något jag saknar. Dessvärre kan jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det är. Kanske är drivet inte riktigt på topp.
Läs och berätta gärna för mig hur du känner.


Boken 
De är en udda samling, de som bor längs Knäppgökavägen utanför Vitaby på Österlen. Vägen heter egentligen inte så, men vad ska man annars kalla den, tycker systrarna Blenda och Johanna Nilsdotter som bott där hela livet. De följer allt som sker i skydd bakom spetsgardinen och diskuterar ivrigt vad grannarna har för sig. Och nu för tiden gäller det att hänga med, för hemma hos den förnäma Louise försvinner det trosor från tvättlinan, Göte kuckelurar med Hjördis, ovanliga lövgrodor skuttar omkring i biologen Helmers trädgård och det går rykten om att kommunen tänker gräva upp vägen och kanske även tomterna intill.
Knäppgökavägens stilla lunk är på väg in i kaos, och grannarna tänker inte låta det ske. Gamla trätoämnen läggs åt sidan och man samlas för att finna en lösning. Kommunen ska inte tro att man kan göra vad som helst på landsbygden.

Ja, kyss Karlsson i nacken, som Blenda Nilsdotter brukar säga.

Författare: Karin Brunk Holmkvist
Titel: Kyss Karlsson i nacken
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Ljudbok:  Anton Körberg
Finns hos

När kärleken väljer - Pernilla Lindroos

Mina tankar

Jag har läst ytterligare en mycket bra bok av Pernilla Lindroos. Tyvärr finns inte den tryckta boken att få tag i hos svenska bokhandlare, så vill du läsa får du bege dig till Åland för att införskaffa dig ett ex.
Men som tur är så finns den som ljudbok och det är fantastiska Gunilla Leining som läser den. Har du ljudboks abonnemang så missa inte den här charmiga feelgoodaren.

Pernilla växlar mellan nutid och dåtid och de båda parallella historierna hänger väl ihop och man vill bara veta vad som ska ske i de båda världarna.
En bra och trevligt språk med glimten i ögat. Karaktärerna känns äkta och Pernillas beskrivningar är fyllda med charm och glädje.

En bok att bara flyta bort i, det är en mysig och charmig berättelse.
Läs gärna mina tankar om Pernilla tidigare böcker.

Tack snälla för recex.


 I lögn och lust            Breven från E

 

Boken

Majas trettioårskris går inte över trots att hon redan är trettiofyra. Hon är en katastrof när det kommer till att göra kloka val i livet och går därför med på att träffa en astrolog på sin vidskepliga systers uppmaning. I början viftar Maja bort det som sägs, men snart verkar astrologens ord bli sanna. Ödesbestämda träffar och planeter som hamnar i linje gör att barndomen hon förträngt börjar flåsa henne i nacken.

Beatrice lever ett obekymrat liv i South Carolina under 1800-talets första hälft. Hon är fylld av livskraft och drömmer om att upptäcka världen. Men Bea är fast i det som förväntas av en rik ung kvinna och blir snart bortgift med Lord Russell. Det enda hon kan trösta sig själv med är att vännen Hannah och privatläraren Henry får följa med till den imponerande plantagen borta i Tennessee. Snart drabbas Bea av tragedier som tvingar henne att växa upp och inse vad sann kärlek är.
“När kärleken väljer” är en historia om två unga kvinnor som måste lära sig att stå upp för sig själva innan det är för sent. Ett kärleksdrama upprepar sig över tidsspannet och sammanflätar deras liv i tid och rum.



Författare: Pernilla Lindroos
Titel: När kärleken väljer
Omdöme: 4💚💚💚💚

Finns hos

När kärleken väljer - Ljudbok & E-bok - Pernilla Lindroos - Storytel

lördag 18 september 2021

Den franska lavendelgården & Den italienska olivlunden - Jo Thomas

  

Mina tankar
Två underbara böcker att drömmas sig bort till de magiska länderna Frankrike och Italien.
Det är böcker som puttrar på i klassisk feelgoodanda och som har alla de ingredienser som en feelgood ska ha.
Kanske att jag hade önskat lite högre tempo och driv i handlingen men annars har de fina miljöskildringar, bra persongalleri och så är de inte sötsliskiga utan där finns en mening på ett lite djupare plan. Att våga och att hitta sig själv.
Så ta dig till härliga Provence & Apulien och ha en härlig stund med härliga karaktärer som får dig att koppla av och mysa.


Boken
Den franska lavendelgården 
Del och hennes man Ollie har flyttat till en underbar liten by i Provence. I flera år har de försökt att få barn men inte lyckats, och flytten till Frankrike är tänkt att bli början på ett annat slags liv. Men saker och ting blir inte som de tänkt, och bara sex veckor efter att de anlänt packar de flyttbilen igen. Samtidigt som bilen rullar ut genom grinden inser Del att hon inte alls vill lämna Frankrike och att hon och Ollie längtar efter helt olika saker. Ollie återvänder till England och plötsligt är hon själv i det något förfallna huset, med ett lån att betala och bara några små lavendelplantor som sällskap. Vad ska hon göra? Efter att ha hittat en gammal receptbok hos den sympatiske antikhandlaren Fabian börjar hon baka. Men kan verkligen hennes nya intresse hjälpa henne att komma över det förflutna och hitta riktig lycka? Den franska lavendelgården är en varm berättelse om en kvinna som, bland blommande lavendelfält i Provence, återtar sitt liv.

Boken
Den Italienska Olivlunden
Du kan köpa nästan vad som helst på nätet numera. Ruthie Collins råkar köpa en italiensk gammal gård. Samtidigt som hon kämpar mot en revirbevakande get och svåra regnskurar bara för att lyckas komma in genom dörren på gården så ringer hennes expojkväns ord i öronen. Hon är dum, impulsiv och ansvarslös. Men Ruthie tänker inte ge honom rätt, hon ska skapa sin drömtillvaro, kosta vad det kosta vill. Först måste hon bara bli vän med sin temperamentsfyllde granne, Marco Bellanouvo och hans familj. Och därefter kvarstår endast den lilla detaljen att hon ska lyckas ta hand om en hel olivodling. Men när årstiden växlar och det är dags att sätta nya plantor kommer både oliver och kärlek att växa i medelhavsvärmen.
Den italienska olivlunden är en charmig historia om en kvinna som går sin egen väg och hittar lyckan där hon minst anar.

Titel: Den franska lavendelgården & Den italienska olivlunden - Jo Thomas
Författare: Jo Thomas
Omdöme:🍇🍇🍇🍇

En enkel till Amerika - Marie - Louis Marc

Mina tankar 

Det här är en feelgood helt i min smak från start till mål. Den har allt jag kräver att en feelgood ska innehålla. Den har;

  • förvecklingar
  • familjehemligheter
  • romans/ kärlek
  • en bra story
  • en rödtråd som gör att jag bara vill ha mer
  • men framför allt inte så sötsliskig
Författaren har lyckats med bravur att skriva en feelgood som jag sträckläser och som jag älskar hela vägen in i mål. Ett språk som passar genren, miljöer och persongalleriet är så där perfekt lagom och jag känner mig återigen sugen på att besöka New york.

Marie - Louise har seglat upp i toppen på min favoritlista av svenska feelgood författare och jag längtar redan efter hennes nästa bok.

Läs gärna mina tanka om Juni juli halva augusti

Boken 



Det är 50-tal i Flen och unga Ingrid längtar ut i världen. Jobbet på det lokala konditoriet ger pengar till hyran, men det Ingrid drömmer mest om är att skapa festkläder. Hon lärde sig tidigt att sy, men vet inte hur hon ska förvandla drömmarna till ett yrke.

Tillsammans med sin bästa väninna gör hon en bussresa till Paris för att äta croissanter och dansa, men det dröjer inte länge innan hon möter amerikanen John, som också är där på besök. Attraktionen är omedelbar och Ingrid förälskar sig handlöst.

Några månader senare befinner sig Ingrid på den lyxiga Amerikabåten M/S Stockholm till New York, med en enkelbiljett i handen. John har friat och Ingrid kastas in i en helt ny värld ? en värld som inkluderar nya traditioner, relationer och upplevelser. Men vardagen på andra sidan Atlanten är svårare än hon trott och Ingrid slits snart mellan sitt gamla och nya liv. Var hör hon hemma? Allt ställs på sin spets när hon minst anar det.

En enkel till Amerika är en varm och känslostark roman om att kasta loss i livet och att våga följa sitt hjärta. Marie-Louise Marc har tidigare skrivit trilogin om Betty och den omtyckta romanen Juli, juli, halva augusti. Det här är hennes första historiska roman, som är inspirerad av hur hennes egna föräldrar träffades på 50-talet.
Tack

Författare: Marie Louise Marc
Titel: En enkel till Amerika
Förlag: Printz Publishing
Omdöme 5🌟🌟🌟🌟🌟

Bokus
Ljudbok : Gunilla Leining (Storytel)

torsdag 16 september 2021

Du och jag för alltid - Jill Mansell

Mina tankar
Vill du läsa en helt magisk feelgood fylld av humor, charmiga relationer och spirande kärlek. Då ska du absolut läsa den här boken.
Jill Mansell har seglat upp som en stor favoritförfattare hos mig. 
Jag älskar allt från hennes miljöbeskrivningar till de härliga karaktärerna. Hennes driv i berättandet som för handlingen framåt så att det aldrig känns tråkigt.

Det här en riktig pärla med alla de goa ingredienserna som ska finnas i en feelgood. Förvecklingar, romantik, humor och intressanta karaktärer och absolut inte för sockersöt. 
 


Läs mina tankar om tidigare böcker 
Boken 
Morgonen när Lily fyller 25 år öppnar hon det sista brevet från sin mamma som dog när Lily var åtta.
I brevet får Lily plötsligt reda på allt hon undrat om sin mammas livs kärlek.

Den charmiga lilla byn Stanton Langley i Cotswolds ruvar på många hemligheter och när Lily börjar nysta i sin mors liv sätter hon igång en kedja av händelser och avslöjanden som gör att inget längre kommer att vara sig likt ...

Titel: Du och jag för alltid
Författare: Jill Mansell
Ljudbok: Gunilla Leining (storytel)
Förlag: Nona förlag
Omdöme: 4+


Leons bok - Gabriel Francke Rodau

Mina tankar
Leons bok är en bok som jag har svårt att sätt ord på. Det är en lågmäld historia som berättas av Leon med ödmjukhet och mycket kärlek. Handlingen skrider varsamt framåt och språket vibrerar precis lika mycket som man förstår att Leons kärlek till Anna gör.

Författaren lyckas förmedla äkta och genuina känslor som berör och skakar om. Han skildrar personerna på äkta och trovärdigt sätt.

Den här boken är en stark upplevelse som berör och som kommer stanna kvar hos mig länge. Jag tycker den är magisk. Jag sträckläste den och när sista sidan var läst kände jag mig tom men på sammagång glädjefylld. En magisk känsla.
Rekommenderas å det varmaste.
Jag har både läst och lyssnat och Ruben Sallmander läser den fantastiskt bra.

Boken
Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kärleken. Och också öppnat dörren till det svenska samhället. 

En värld som Leon med två förintelseöverlevande föräldrar mest sett på avstånd. Med Anna får Leon fira påsk och midsommar på riktigt. Och Anna får fira de judiska helgerna hemma hos Leons föräldrar. Kärleken och det ständigt pågående samtalet mellan Anna och Leon framstår som evig. Men det är ändå något som skaver. Leon vill få judiska barn. Måste få judiska barn. Och när Leon vid en middag med vännerna försäger sig en gång för mycket får Anna nog och flyr. Från Leon. Från Sverige.

Femtio år senare har Leon fått insikt. Han måste få tag på Anna. Ge deras kärlek en andra chans. En sista chans. Men frågan är om Leon väntat för länge. I Leons bok får vi följa en andra generationens förintelseöverlevande. Hans tankar om livet som varit. Och hans planer på livet som väntar. Kärleken.

Titel: Leons bok 
Författare: Gabriel Francke Rodau
Ljudbok: Ruben Sallmander (storytel)
Förlag: The book affair
Omdöme: 📘📘📘📘📘


fredag 10 september 2021

Agent Sonya - Ben MacIntyre

Mina tankar
En fascinerande kvinna den där agent Sonya. Författaren tar oss med på en enastående tillbakablick och beskriver Sonya på ett medryckande och intressant sätt.
Hans sätt att skriva på gör att det aldrig känns tungt eller tråkigt och jag vill bara veta mer om den här kvinnliga agenten som jag aldrig tidigare hade hört talas om.

Det märks klart och tydligt att Macintyre har gjort enormt och noggrant research. Macintyre har haft tillgång till Sonyas egna dagböcker och den hemliga korrespondens som sändes mellan agenten och hennes uppdragsgivare. 
Du får följa Agent Sonya i en skildring av en kvinnas liv som älskarinna, som mamma men även som soldat och spion.
Det här är en bok som inte bara är att vända på sidorna. Det krävs sin läsare som hänger med, annars finns en risk att att man tappar bort sig. Det är många personer att hålla reda på och många unika händelser händelser. Men det är det absolut värt.

Boken 
Hämtat från Historiska medias sida

Detta är den fantastiska historien om den främsta kvinnliga spionen i världshistorien, skriven av en av Storbritanniens mest erkända historiker.

I en stillsam by 1942 beger sig en elegant hemmafru ut från sin stuga för att ta sin dagliga cykeltur. Som hängiven hustru och mor till tre barn tycktes kvinnan, känd bland grannarna som Mrs Burton, utgöra sinnebilden av en hemmafru på den engelska landsbygden. Men hellre än att styra cykeln mot byns handlare med sin ransoneringsbok, skyndade hon genom Oxfordshires landsbygd för att samla på sig information från en av landets smartaste kärnfysiker. Hemligheter som hon skulle sända till det sovjetiska spionhögkvarteret med hjälp av den radiosändare hon hade gömt i sitt utedass.

Fjärran från att vara en typisk brittisk hemmafru så var Mrs Burton – född Ursula Kuczynski – tysk judinna, hängiven kommunist, överste i röda armén, och en förstklassigt tränad spion. Under sin karriär eftersöktes hon av kineserna och japanerna, av nazisterna och MI5, av MI6 och FBI. Hon undkom dem alla.

Berättelsen om Agent Sonya blir också skildringen av 1900-talets stora konflikt mellan supermakterna och deras olika ideologier, mellan kommunism, fascism och västmakternas demokrati. Skildringen av Sonyas öde kastar nytt ljus över kampen mellan agentnätverk och hur sympatier har skiftat under modern tid.

Agent Sonya är en fängslande levnadsteckning över en kvinnas liv, ett liv som följde kommunismens både uppgång och fall, och som förändrade historiens gång. Ben Macintyre har haft unik tillgång till Sonyas egna dagböcker och den hemliga korrespondens som sändes mellan agenten och hennes uppdragsgivare. Författaren har åstadkommit en i det närmaste osannolik, dokumentär berättelse om en legendarisk agent, en kvinna som påverkade utgången av kalla kriget.

Tack för rec

Författare:  Ben MacIntyre
Titel:  Agent Sonya 
Utgiven av: Historiska media
Omdöme :3 💛💛💛

Lämna världen bakom dig - Rumaan Alam

Mina tankar
En bok jag hade svårt att tycka om. Jag hade svårt att komma in i den då det inte händer speciellt mycket på länge. Den är lågmäld och den är dyster och dessutom börjar den så otroligt svagt att jag nästan gav upp. Men efterhand byggs spänningen upp och de sista delen är riktigt bra.

Rumaan Alam har ett lite annorlunda sätt att skriva. Det händer saker utan att karaktärerna förstår varför. Helt plötsligt är det någon som vet mer, men som inte berättar allt utan  bara antyder att det finns en betydligt större katastrof. men vi som läsare får veta. En ny berättarröst har plötsligt intagit scenen. 
Lite knepigt för mig i alla fall.
Författarens sätt att förmedla tankar och känslor gör att jag känner laddningen och spänningarna mellan de olika familjerna.
Den ger mig en obehagligt suggestiv känsla och jag förstår mig inte riktigt mig på den.
Varför är den här så hypad?

Boken 

Semester.
Ett sommarhus i oväntad radioskugga.

Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet.
En katastrof.

Rumaan Alams "Lämna världen bakom dig" nominerades till National Book Award, klättrade på försäljningslistorna och hyllades av en enig kritikerkår när den kom ut i USA hösten 2020. Netflix har köpt tv-rättigheterna, Julia Roberts och Denzel Washington ska spela huvudrollerna.

Titel: Lämna världen bakom dig
Författare: Rumaan Alam

torsdag 9 september 2021

Trohetseden - Anton Berg


Mina tankar
Trohetseden kör igång strax efter där De aderton slutar. Så det är ett tips att läs den först så du hänger med i svängarna. 
Jag måste säga att den här är exat lika bra och spännande som De aderton. 
Greppet med nutid och dåtid fungera lysande och att de personliga relationerna får ta plats gillar jag.
Dessutom bjuds vi på lite konst, lite intriger och en hel del spänning. 
Lysande! Läs och låt dig svepas med i spänningen. En bladvändare.


Boken

RIKETS BESKYDDARE
En uppmärksammad rififikupp mot Nationalmuseum slutar med att journalisten Axel Sköld plötsligt har en stulen Rembrandt-tavla i sin ägo. Tillsammans med historieprofessorn Vilhelm Skrak försöker han blottlägga de ledtrådar som tavlan döljer. Samtidigt utreder polisen ett bombdåd i centrala Stockholm. Är det ett terrordåd eller finns det en annan agenda?

När samhället skakas står den nytillträdda, kompromisslösa statsministern Lova Magnusson i centrum. Men på vems sida är hon egentligen? Och vad ligger bakom den vårdnadstvist som Stina Forss, Axels kollega och vän, dras in i?

Trohetseden är den rafflande andra delen i trilogin om De Aderton. Journalisten Axel Sköld ställs öga mot öga med ett hemligt sällskap, som inte skyr några medel för att bevara sin makt.

Tack för recex Bookmarkförlag

Författare: Anton Berg 
Titel: Trohetseden
Utgiven av: Bookmarkförlag
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
 Bokus bokhandel