måndag 20 september 2021

Snabbfrågor med Gabriel Francke Rodau

Foto:John Guthed


Tack Gabriel för att jag fått läsa din fantastiska bok och för att jag fick intervju dig


Vem är du? Beskriv dig med tre ord

 • pappa
 • make
 • svenskjudisk

Vilka bok/böcker har du skrivit?  
Leons bok (en kärlekshistoria som är min debutroman)    
Läs gärna mina tankar 
Leons bok  


Varför ska mina följare läsa den? Ge tre argument.
Jag hoppas att Leons bok är relevant för alla som någon gång upplevt eller längtat efter kärlek - oavsett tid i livet.
Min förhoppning är också att skildringen om 70-åriga Leon kan inspirera både äldre och yngre att göra aktiva val i livet och våga tänka om.
Boken är också skriven med det judiska Stockholm och Förintelsen som fond. Ett sätt för mig att dela min minoritets perspektiv. Och förhoppningsvis öka nyfikenheten och toleransen för även andra minoriteter.

Har du någon ny bok på gång? Kan du i så fall berätta något om den.
Åh, jag önskar att jag hade ett tydligt svar på den frågan. Men jag har väldigt många tankar i huvudet. Och de har blivit fler senaste veckorna i takt med alla fina kommenterar och tolkningar jag fått kopplat till Leons bok.

 Vad inspirerade dig att börja skriva?
Kort svar: Livet. 

Långt svar: Historien om Leon bara kom till mig. Och när jag sedan fick sparken från min roll som kommunikationschef på en av Sveriges stora banker fick jag plötsligt tiden att färdigställa boken.

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?
 • Min kusin Natalie Verständig Axelius bok ”Det var jag som skulle dö”. Den handlar om vår morfar.

 • Nicole Krauss ”Kärlekens historia”. Vår dotter är uppkallad efter en av huvudkaraktärerna i den.
 • Joyce Carol Oates ”Blonde” om Marilyn Monroes liv. Gärna som ljudbok på engelska. Det är en fullkomligt magisk inläsning.

Vilken dold talang har du?
Min fru säger att jag är som en öppen bok. Så jag döljer nog ingenting. 

Kyss Karlsson i nacken - Karin Brunk Holmqvist

Mina tankar
Karin brukar vara ett säkert kort när man kommer till den mer humoristiska feelgood romanen. Dock måste jag säga att jag nog blev lite besviken den här gången. 
Den här berättelsen är visserligen både charmig och underfundig men tyvärr tyckte jag inte att den riktigt tog fart. 
Karaktärerna och miljöerna finns där men det är något jag saknar. Dessvärre kan jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det är. Kanske är drivet inte riktigt på topp.
Läs och berätta gärna för mig hur du känner.


Boken 
De är en udda samling, de som bor längs Knäppgökavägen utanför Vitaby på Österlen. Vägen heter egentligen inte så, men vad ska man annars kalla den, tycker systrarna Blenda och Johanna Nilsdotter som bott där hela livet. De följer allt som sker i skydd bakom spetsgardinen och diskuterar ivrigt vad grannarna har för sig. Och nu för tiden gäller det att hänga med, för hemma hos den förnäma Louise försvinner det trosor från tvättlinan, Göte kuckelurar med Hjördis, ovanliga lövgrodor skuttar omkring i biologen Helmers trädgård och det går rykten om att kommunen tänker gräva upp vägen och kanske även tomterna intill.
Knäppgökavägens stilla lunk är på väg in i kaos, och grannarna tänker inte låta det ske. Gamla trätoämnen läggs åt sidan och man samlas för att finna en lösning. Kommunen ska inte tro att man kan göra vad som helst på landsbygden.

Ja, kyss Karlsson i nacken, som Blenda Nilsdotter brukar säga.

Författare: Karin Brunk Holmkvist
Titel: Kyss Karlsson i nacken
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Ljudbok:  Anton Körberg
Finns hos

När kärleken väljer - Pernilla Lindroos

Mina tankar

Jag har läst ytterligare en mycket bra bok av Pernilla Lindroos. Tyvärr finns inte den tryckta boken att få tag i hos svenska bokhandlare, så vill du läsa får du bege dig till Åland för att införskaffa dig ett ex.
Men som tur är så finns den som ljudbok och det är fantastiska Gunilla Leining som läser den. Har du ljudboks abonnemang så missa inte den här charmiga feelgoodaren.

Pernilla växlar mellan nutid och dåtid och de båda parallella historierna hänger väl ihop och man vill bara veta vad som ska ske i de båda världarna.
En bra och trevligt språk med glimten i ögat. Karaktärerna känns och Pernillas beskrivningar är fyllda med charm och glädje.

En bok att bara flyta bort i, det är en mysig och charmig berättelse.
Läs gärna mina tankar om Pernilla tidigare böcker.

Tack snälla för recex.


 I lögn och lust            Breven från E

 

Boken

Majas trettioårskris går inte över trots att hon redan är trettiofyra. Hon är en katastrof när det kommer till att göra kloka val i livet och går därför med på att träffa en astrolog på sin vidskepliga systers uppmaning. I början viftar Maja bort det som sägs, men snart verkar astrologens ord bli sanna. Ödesbestämda träffar och planeter som hamnar i linje gör att barndomen hon förträngt börjar flåsa henne i nacken.

Beatrice lever ett obekymrat liv i South Carolina under 1800-talets första hälft. Hon är fylld av livskraft och drömmer om att upptäcka världen. Men Bea är fast i det som förväntas av en rik ung kvinna och blir snart bortgift med Lord Russell. Det enda hon kan trösta sig själv med är att vännen Hannah och privatläraren Henry får följa med till den imponerande plantagen borta i Tennessee. Snart drabbas Bea av tragedier som tvingar henne att växa upp och inse vad sann kärlek är.
“När kärleken väljer” är en historia om två unga kvinnor som måste lära sig att stå upp för sig själva innan det är för sent. Ett kärleksdrama upprepar sig över tidsspannet och sammanflätar deras liv i tid och rum.Författare: Pernilla Lindros
Titel: När kärleken väljer
Omdöme: 4💚💚💚💚

Finns hos

När kärleken väljer - Ljudbok & E-bok - Pernilla Lindroos - Storytel

lördag 18 september 2021

Den franska lavendelgården & Den italienska olivlunden - Jo Thomas

  

Mina tankar
Två underbara böcker att drömmas sig bort till de magiska länderna Frankrike och Italien.
Det är böcker som puttrar på i klassisk feelgoodanda och som har alla de ingredienser som en feelgood ska ha.
Kanske att jag hade önskat lite högre tempo och driv i handlingen men annars har de fina miljöskildringar, bra persongalleri och så är de inte sötsliskiga utan där finns en mening på ett lite djupare plan. Att våga och att hitta sig själv.
Så ta dig till härliga Provence & Apulien och ha en härlig stund med härliga karaktärer som får dig att koppla av och mysa.


Boken
Den franska lavendelgården 
Del och hennes man Ollie har flyttat till en underbar liten by i Provence. I flera år har de försökt att få barn men inte lyckats, och flytten till Frankrike är tänkt att bli början på ett annat slags liv. Men saker och ting blir inte som de tänkt, och bara sex veckor efter att de anlänt packar de flyttbilen igen. Samtidigt som bilen rullar ut genom grinden inser Del att hon inte alls vill lämna Frankrike och att hon och Ollie längtar efter helt olika saker. Ollie återvänder till England och plötsligt är hon själv i det något förfallna huset, med ett lån att betala och bara några små lavendelplantor som sällskap. Vad ska hon göra? Efter att ha hittat en gammal receptbok hos den sympatiske antikhandlaren Fabian börjar hon baka. Men kan verkligen hennes nya intresse hjälpa henne att komma över det förflutna och hitta riktig lycka? Den franska lavendelgården är en varm berättelse om en kvinna som, bland blommande lavendelfält i Provence, återtar sitt liv.

Boken
Den Italienska Olivlunden
Du kan köpa nästan vad som helst på nätet numera. Ruthie Collins råkar köpa en italiensk gammal gård. Samtidigt som hon kämpar mot en revirbevakande get och svåra regnskurar bara för att lyckas komma in genom dörren på gården så ringer hennes expojkväns ord i öronen. Hon är dum, impulsiv och ansvarslös. Men Ruthie tänker inte ge honom rätt, hon ska skapa sin drömtillvaro, kosta vad det kosta vill. Först måste hon bara bli vän med sin temperamentsfyllde granne, Marco Bellanouvo och hans familj. Och därefter kvarstår endast den lilla detaljen att hon ska lyckas ta hand om en hel olivodling. Men när årstiden växlar och det är dags att sätta nya plantor kommer både oliver och kärlek att växa i medelhavsvärmen.
Den italienska olivlunden är en charmig historia om en kvinna som går sin egen väg och hittar lyckan där hon minst anar.

Titel: Den franska lavendelgården & Den italienska olivlunden - Jo Thomas
Författare: Jo Thomas
Omdöme:🍇🍇🍇🍇

En enkel till Amerika - Marie - Louis Marc

Mina tankar 

Det här är en feelgood helt i min smak från start till mål. Den har allt jag kräver att en feelgood ska innehålla. Den har;

 • förvecklingar
 • familjehemligheter
 • romans/ kärlek
 • en bra story
 • en rödtråd som gör att jag bara vill ha mer
 • men framför allt inte så sötsliskig
Författaren har lyckats med bravur att skriva en feelgood som jag sträckläser och som jag älskar hela vägen in i mål. Ett språk som passar genren, miljöer och persongalleriet är så där perfekt lagom och jag känner mig återigen sugen på att besöka New york.

Marie - Louise har seglat upp i toppen på min favoritlista av svenska feelgood författare och jag längtar redan efter hennes nästa bok.

Läs gärna mina tanka om Juni juli halva augusti

Boken Det är 50-tal i Flen och unga Ingrid längtar ut i världen. Jobbet på det lokala konditoriet ger pengar till hyran, men det Ingrid drömmer mest om är att skapa festkläder. Hon lärde sig tidigt att sy, men vet inte hur hon ska förvandla drömmarna till ett yrke.

Tillsammans med sin bästa väninna gör hon en bussresa till Paris för att äta croissanter och dansa, men det dröjer inte länge innan hon möter amerikanen John, som också är där på besök. Attraktionen är omedelbar och Ingrid förälskar sig handlöst.

Några månader senare befinner sig Ingrid på den lyxiga Amerikabåten M/S Stockholm till New York, med en enkelbiljett i handen. John har friat och Ingrid kastas in i en helt ny värld ? en värld som inkluderar nya traditioner, relationer och upplevelser. Men vardagen på andra sidan Atlanten är svårare än hon trott och Ingrid slits snart mellan sitt gamla och nya liv. Var hör hon hemma? Allt ställs på sin spets när hon minst anar det.

En enkel till Amerika är en varm och känslostark roman om att kasta loss i livet och att våga följa sitt hjärta. Marie-Louise Marc har tidigare skrivit trilogin om Betty och den omtyckta romanen Juli, juli, halva augusti. Det här är hennes första historiska roman, som är inspirerad av hur hennes egna föräldrar träffades på 50-talet.
Tack

Författare: Marie Louise Marc
Titel: En enkel till Amerika
Förlag: Printz Publishing
Omdöme 5🌟🌟🌟🌟🌟

Bokus
Ljudbok : Gunilla Leining (Storytel)

torsdag 16 september 2021

Du och jag för alltid - Jill Mansell

Mina tankar
Vill du läsa en helt magisk feelgood fylld av humor, charmiga relationer och spirande kärlek. Då ska du absolut läsa den här boken.
Jill Mansell har seglat upp som en stor favoritförfattare hos mig. 
Jag älskar allt från hennes miljöbeskrivningar till de härliga karaktärerna. Hennes driv i berättandet som för handlingen framåt så att det aldrig känns tråkigt.

Det här en riktig pärla med alla de goa ingredienserna som ska finnas i en feelgood. Förvecklingar, romantik, humor och intressanta karaktärer och absolut inte för sockersöt. 
 


Läs mina tankar om tidigare böcker 
Boken 
Morgonen när Lily fyller 25 år öppnar hon det sista brevet från sin mamma som dog när Lily var åtta.
I brevet får Lily plötsligt reda på allt hon undrat om sin mammas livs kärlek.

Den charmiga lilla byn Stanton Langley i Cotswolds ruvar på många hemligheter och när Lily börjar nysta i sin mors liv sätter hon igång en kedja av händelser och avslöjanden som gör att inget längre kommer att vara sig likt ...

Titel: Du och jag för alltid
Författare: Jill Mansell
Ljudbok: Gunilla Leining (storytel)
Förlag: Nona förlag
Omdöme: 4+


2021 topplista med böcker som fått omdöme 5

Feelgood

Januari
   
Februari                  April                        April                      Maj
   
 Maj                       Juni                      Juni                      Juni
    
Juni                        Juni                       Juli                        Augusti
    
Augusti                 Augusti                Augusti                September
   
September 

Spänning 

Januari                        Mars                      April                       April
    
 April                       Maj                        Juni                          Juni
      
Juni                        Juni                         Juli                             Augusti
   
Augusti                  Augusti
 


 

Historiska romaner

Januari                     Mars                      Mars                     April
    
April                      Juni                      Juli                        Juli                         
   
Augusti                  Augusti
  September
     April              Juli