torsdag 31 mars 2022

Nyttigare gott - Jenny & Magnus Andersson
Författarna Jenny och Magnus Andersson är paret som efter en lång tids sjukdom fann hälsan och fick livet tillbaka genom en kostförändring. Nu verkar de som kända hälsoprofiler inom sitt område och driver bloggen "Under vårt tak" där de skriver om kost och hälsa.


I boken Nyttigare Gott finner du bakverk naturligt helt fria från gluten, laktos samt vitt socker. Bland recepten hittar du allt från goda matbröd till något gott till kaffet, kalaset och fredagsmyset.Mina favoriter hittills är Morotskakan, Morotskaksbollar, Stekpannebrödet och frukostbröden.
Med de härliga smått och gott recepten går inte av för hackor de heller. Cashewost med vitlök och örter är ett måste!

            

Extra plus för den smidiga omvandlingstabellen i slutet av boken.
Boken är även den perfekta gå bort presenten som ingen blir besviken att få.


     

Tack för rexcensionsex

Titel: Nyttigare gott
Författare: Jenny&Magnus Andersson 

  

Konungens sändebud - Tua Burlin

Året är 1543 och fogden Ulf har just blivit knivhuggen och svårt skadad i sitt hem, borgen i Klippvreta. Förövaren är den unga Matilda, som brutit sig in i för att hämta bevis - ett avslöjande dokument - på fogdens planerade förräderi mot kungen. Men Matilda fångas i flykten och fängslas.

Riddare Trond är utsänd av kung Gustav Vasa för att spionera på Ulf, och vistas i borgen under falsk flagg. Han anar att den unga fången har värdefull information och fritar henne. Matilda vägrar dock att berätta det hon vet för någon annan än kungen och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden.

Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma och skydda sig ifrån, heta - men otillåtna - känslor blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. Trond är en ökänd kvinnokarl men en jungfru, som Matilda, är förbjuden mark. Matilda har lovat sina vapenbröder att inte ge sig åt en man. Men åtrån är stark, går den att motstå? Och hur kommer Gustav Vasa reagera på Matildas avslöjande dokument?

Vilken lyswande debut! Me like!!!!
Konungens sändebud har allt och lite till. Den är en spännande och romantisk historisk romance när den är som bäst. 
JAg läste den i sporrsträck. Vilket driv, högt tempo och spänning. Men även de rappa repliker som ger mig många goa skratt är så bra.
Det enda jag inte gillar är slutet. Jag gillar cliffhangers men det måste ända vara någon typ av avslut. 
Bättre slut och det hade varit en given 5:a i betyg.

Titel: Konungens sändebud 
Författare: Tua Burlin 
Förlag: Lind&Co
Omdöme: 💛💛💛💛


Sarahs lag - Marie H Lundh

Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne. De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om. 

Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. I två år ska hon vara domare vid tingsrätten i fjällkommunen Nordmyr men inte bara det, hon ska även bo och leva här, vilket är en helt annan sak. Samtidigt är hon glad att slippa vistas i samma stad som mannen som påminner henne om varför hon vill arbeta i domstolsvärlden.

Det första året i Nordmyr är omtumlande. Vem är den hotfulle killen i cargobyxor som dyker upp på hennes första rättegång? Hur kommer det sig att bästa väninnan Laura är avståndstagande? Och varför måste mormor (av alla människor) vara en mästare på längdskidor?WOW vilken debut!
Sarahs lag är en dramatisk, rolig och mörk roman, om att bryta invanda mönster och ta itu med rädslor. Om att hitta hem.

En välskriven berättelse med många familjehemligheter, härliga karaktärer med möjliga och omöjliga relationer. Det finns flera karaktärer jag gilla mer och det är den buttre lagmannen Sven och den totalt galne mormodern, de lyfter verkligen berättelsen. Miljöbeskrivningarna från fjällvärlden med pimpelfiske och fjällstugor gör att man bums vill fara dit.
 Den har såväl allvar som humor och den hänger kvar ett tag efter jag läst den. Den ger mig tankar och funderingar som måste sjunka in och bearbetas.

Läs den! 
Och läs gärna min intervju med Marie finns på min blogg. Bokprataren: Marie H Lundh - Författarintervju
Tack för recex.

Titel: Sarahs lag 
Författare: Marie H Lundh
Omdöme: 💙💙💙💙💙


Marie H Lundh - Författarintervju

 

 Bild, fotograf Samuel Pettersson

Berätta med tre ord vem du är.

Oj, vad svårt! Jag är en medelålders norrländsk skrivande person. Det första är i ständig förändring, de två andra är bestående.

Vad var det som fick dig att började skriva böcker?
Ett rikt inre liv, brukar man väl säga. På gott och på ont. Jag har mycket fantasi och att skriva är mitt främsta uttryckssätt, så det har fallit sig naturligt för mig. Och just bokmanus har det blivit för att jag gillar möjligheterna och utmaningen. 

Vart kom idén ifrån till din trilogi?
Att skriva en underhållningsroman kom sig av lusten, jag släppte helt enkelt sargen i skrivandet. Idén kom från kärleken till Norrland och mitt dagliga arbete med den administrativa sidan av domarutbildningen i Hovrätten för Övre Norrland. Det är en fantastisk arbetsplats full av inspiration, men med det sagt: Nordmyrserien är förstås allt igenom påhittad.

Vad vill du förmedla till dina läsare med den här serien?
Jag upptas av människors inre och hur vår yta ibland skiljer sig diametralt från vårt inre. Det gäller de flesta av oss, i varierande utsträckning. Det kan handla om självbilden, eller om något vi varit med om. Temat för serien är att våga. Att våga bryta mönster, våga ta itu med det som är jobbigt, våga älska och bli älskad.

Vad tycker du är roligast/ lättast respektive svårast med att skriva?
Lättast är att hitta på saker, roligast är att redigera och se manuset bli bättre. Svårast just nu är att hinna med allt jag vill, eftersom jag också har ett vanligt jobb.


Hinner du läsa böcker?
Inte så mycket som jag skulle vilja. Jag har alltid ett par böcker på gång, oftast en faktabok och en skönlitterär. Hinner med kanske tre-fyra i månaden, gissar jag.

Vad läser du helst för genre? 
Jag försöker att variera mig, men mest blir det romaner, spänning, feelgood och faktaböcker.

Kan du rekommendera mina följare tre böcker de inte får missa.
Absolut! 
1 En bön för Owen Meany av John Irving var en enorm läsupplevelse för mig, både som femtonåring och trettiofemåring.
2 The Storyteller av Jodi Picoult är en av hennes många bra böcker.
3 Tärningsspelaren av pseudonymen Luke Rhinehart, omdiskuterad när den kom men i dag en kultklassiker.

Var hittar man dig om man vill fortsätta följa ditt författarskap?
På Instagram finns jag som @marie.h.lundh och min hemsida har adressen mariehlundh.com, där kan man anmäla sig till mitt nyhetsbrev.


Tack Marie för att du ville svara på mina frågor och tack för att jag fick läsa din suveränt braiga bok.

Sarahs lag del 1 i en trilogi - Bokprataren: Sarahs lag - Marie H Lundh

Drottningen av önsketänkande - Milly Johnson 
  
När Lewis Harley får en hjärtattack precis efter att ha fyllt fyrtio är det en riktig varningssignal. Det är dags att lämna den stressiga tillvaron i storstaden och göra det han alltid har drömt om. Tillsammans med sin fru Charlotte öppnar han en antikaffär.
När Bonnie Brookland en dag kliver in I butiken känner hon sig som hemma. Hon har vuxit upp med en pappa som var antikhandlare, nu arbetar hon för mannen som köpte hennes pappas butik, något hon inte alls trivs med.

När Bonnie och Lewis börjar jobba tillsammans märker de snart att de dras till varandra. Bonnie är fast i ett kärlekslöst äktenskap, och Lewis och Charlotte har fler problem i sin relation än vad de vill erkänna. Dessutom har båda hemligheter i sitt förflutna som snart inte går att dölja. Kan de få den lycka de båda förtjänar?

Om du gillar mysiga, charmiga och tänkvärda feelgoodare så är den här ett måste!
Du får allt du kan önska dig, en välskriven, mysig och härlig bok, Den är dessutom charmig med en hel del kärlek men med en del problem. Den bjuder på mysiga miljöer och en hel del med förvecklingar. Men dessutom får du djup som manar till eftertänksamhet.

Med ett språk som gör boken mycket lättläst och där beskrivningar av både personer och miljöer som görs på ett mycket skickligt så bara älskar man boken. Precis som de två tidigare. LÄS OCH NJUT denna välskriven bladvändare med både humor och allvar.
"Att läsa en Milly Johnson-bok är som att tillbringa tid med sin bästa vän det slutar alltid med att världen känns som en bättre plats. 
Lucy Diamond 

                                                  

Titel: Drottningen av önsketänkande
Författare: Milly Jonson
Ljudbok: Gabriella Boris
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omdöme: 💜💜💜💜💜

Röda siffror - Davin Armini

Leif Ström driver en omåttligt framgångsrik fond. Genom fyra personer i hans närhet får vi följa hur dåliga beslut, kortsynthet och egoism driver livet mot kollaps. Inga-Lill är gift med Leif och kämpar för att skapa mening i ett liv som definieras av maken. Puddy föddes med pengar men är bara bra på att spendera dem - nu försöker han få ihop medel att investera i Leifs fond för att rädda familjeföretaget han kört i botten. För Amanda och Eric, Puddys respektive Inga-Lills och Leifs barn, handlar livet om att förhålla sig till föräldragenerationens fixering vid pengar.

I Hovås, söder om Göteborg, lever personer med för mycket pengar, men som aldrig får tillräckligt. Pengar är religion, och allt offras för rikedom. Denna omättliga hunger driver människor till att försaka allt annat, i synnerhet de närmaste relationerna.
För vem väljer bort pengarna?
Jag hade lite svårt att komma in i berättelsen men sedan tack så tog min läsning fart. Jag gillar korta kapitel och när det är ett bra driv, och det får man i den här boken. Röda siffror är spännande samtidigt men den har en hel del humor som jag uppskattar. Boken väcker många tankar på vad som är viktigt i livet. Vad händer när pengarna är viktigare än familjen?

Tack Davin för recex.

Titel: Röda siffror Författare: David Armini Förlag: Ekström&Garay Ljudbok: Dan Bratt

tisdag 22 mars 2022

När vardagen knackar på - Anna Alemo


"Och så levde de lyckliga i alla sina dagar." Frida kan bara sucka. För så blev det ju inte. Visst älskar hon Mårten, men den gråa vardagen tynger henne. Istället för rosaskimrande kärleksmöten är det renovering på agendan. Mårten jobbar mer än någonsin och han ska samtidigt gå en kurs - i Stockholm.

Frida lämnas ensam att hantera sluskiga hantverkare, Pokémon-jagande föräldrar och en otrevlig professor, samtidigt som hon försöker vara ett stöd för sin väninna och sin syster, båda med kärleksbekymmer. Allt medan Mårten umgås alldeles för mycket med en kvinna med så långa ben att hälften hade varit nog. Frida kämpar för att tackla problemen men misstänksamheten mot Mårten gör det svårt. Kan hon lita på honom? Ska hon än en gång bli sviken i kärlek?

När vardagen knackar på är den andra delen i trilogin om Frida och Mårten. Det är en berättelse fylld med humor, romantik och förvecklingar. 
För mig blev inte den här boken en wow upplevelse. Jag saknade lite djup och kan tycka att den är ganska platt och tramsig. Men för den skull absolut inte dålig. Den har härliga karaktärer och en hel del roliga förvecklingar och rappa repliker. Jag rekommenderar dig att läsa del 1 först för att lära känna personerna som man fortsätter att följa i den här.

Mina tankar om När livet har andra planer 


Författare: Anna Alemo
Titel: När lvardagen knackar på
Utgiven av: Historiska media

Välkommen till evigheten - Camilla GrebeLykke Andersen – redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam – står anklagad för mord.

Vad har hänt på familjens idylliska gård? Har det att göra med det som skedde där åtta år tidigare? Och varför vägrar Lykke att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson?

"Välkommen till Evigheten" är ett modernt ödesdrama och en hyllning till det mest klassiska av deckarteman: mysteriet med det slutna rummet. Vem äger sanningen? Och är det skillnad på att göra rätt och att göra det rätta?
Det här är första boken jag läser av författaren. Jag gillar sättet hon bygger upp spänningen och dramatiken. Det är en riktigt krypande psykologiska thriller där ett olöst mordfall får oanade konsekvenser för familjen. Det finns många snygga vändningar och en och annan tvist som får mig att fundera.  Varför? och Vem kan man lite på? 
Vi möter återigen, som i många andra thrillers, det klassiska temat, Mysteriet med det slutna rummet. Ett smart grepp som oftast håller storyn vid liv. 
Tempot stegras hela tiden och boken håller mig på sträckbänken ända fram till det kanske inte helt väntade slutet.

Tack för recex.

Titel: Välkommen till evigheten 
Författare: Camilla Grebe 
Förlag: Whalström & Widstrand 
Omdöme: 🔪🔪🔪🔪

lördag 19 mars 2022

Stranden - Anna Breitholtz Monsén

Det är 1988.

Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden.

Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.

Stranden, en deckare med både värme och mörka undertoner, är första delen i debutanten Anna Breitholtz Monséns serie om Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge.


En stark debut. En lite annorlunda spänningsroman där såväl humor, spänning och katter får ta plats. Dessutom en rätt härlig morfar som skapar en fin atmosfär. Härliga miljöer och hyfsat trovärdiga karaktärer för berättelsen framåt på ett bra sätt. 
Jag ser fram emot att läsa del två och hoppas att Lina, Madde och morfar fortsätter att lösa gamla kalla brott. Ett extra plus är all härlig 80-tals nostalgi. Där känner jag mig verkligen hemma.

Titel: Stranden 
Författare: Anna Breitholtz Monsén
Förlag: Bokfabriken
Omdöme: 💙💙💙Fjället tiger still - Victoria Björn BlomqvistMalin Hagelins liv är en röra. Hon inser att hon behöver göra upp med det förflutna för att kunna komma vidare. Så hon återvänder till sin barndoms Sälen och tryggheten hos mormor Dagmar.

Samtidigt sker ett fynd på fjället: i ett stenröse där en ny anläggning ska byggas återfinns en kropp. Är det mannen som försvann en vinterkväll för femton år sedan? Vad hände egentligen den kvällen på högfjällshotellet?

Nu återser Malin människorna som en gång betydde allt för henne. Helt ovetande om vilka hemligheter de bär på idag och vad hennes återkomst kommer att riva upp.
Ingen av dem ser stormen komma. Kommer de val de en gång gjorde att förgöra dem?


Victoria Björn Blomqvists debutroman Fjället tiger still är en spänningsroman om hemligheter som kommer ikapp en och om starka relationer, allt i hisnande vacker fjällmiljö. 
Det här är en bra debut och det är en helt ok spänningsroman med väldigt härliga och målande miljöbeskrivningar. Boken är lättläst med korta kapitel som gör att man tänker ett kapitel. Sedan blir det ytterligare ett och snart är boken utläst.
En mycket lovande debut men ändå inget wow för mig. En spänningsroman med mycket likheter från andra i samma genre. Jag hoppas att Viktoria vågar ta ut svängarna lite mer i nästa bok för jag gillar hennes sätt att skriva och hennes sätt att använda språket på.
Tack för recensionsex

Titel: Fjället tiger still
Författare: Victoria Björn Blomqvist 
Ljudbok: Emelie Strandberg
Omdöme: 📘📘📘


fredag 18 mars 2022

Eldfödd - Tolv och den frusna skogen - Aisling Fowler


Ember är ett rike fullt av monster, och Tolv har svurit en ed och gett upp allt för att lära sig kämpa mot dem. Det är i alla fall vad hon säger. I själva verket vill hon bara hämnas på de som tog hennes familj ifrån henne.

När borgen där hon bor blir anfallen och en flicka rövas bort kan Tolv inte låta bli att ingripa. Hon lämnar borgen och ger sig av på en livsfarlig resa där hennes förflutna och hennes öde flätas samman med hela Embers framtid.

Tolv och den frusna skogen är första delen i den nya serien Eldfödd.

En magisk ny serie är född och med det häftiga persongalleriet och de fantasifull miljöerna fångas jag som läser från första sidan. Författaren tar oss med på en upplevelse genom landskap av is och faror och ger oss massor med action, magi och lite läskigheter.  
Jag är övertygad att barnen kommer att älska den här fantasyserien. 

Titel: Eldfödd - Tolv och den frusna skogen
Författare: Aisling Fowler  
Förlag: harpercollins
Ålder: 9 - 12år
Omdöme: 5 🔥🔥🔥🔥🔥

torsdag 17 mars 2022

När allt uppdagas - Katrine Wessel


När en främmande kvinna plötsligt knackar på dörren hos änkefru Mathilde Skjønberg ställs allt på ända, både för änkefrun och Familjen Winther. Men är den bedårande, unga Anna den hon utger sig för att vara?
Nu är inte Anna Adolfsen den enda med hemligheter. Hembiträdet Karen är säker på att hon skymtat Christian Winter i Trondheim, familjen Winthers tronarvinge som tros ha omkommit i en brand. Och Christians änka Ellinor som står i begrepp att gifta om sig med Juul Hagen. Karen känner att hon måste göra något och bestämmer sig för att berätta för Fredrik Winther om sin upptäckt.

När allt uppdagas är femte boken i den storslagna serien om överklassfamiljen Winther från Trondheim som utspelar sig på slutet av 1800-talet.

   


Missa inta att läsa den här serien i ordning. Det här är del 5 i serien om familjen Winther en serie jag fullkomligt älskar. En av de bättre historiska romanserier jag läst.
Hela serien utspelar sig i Norge i slutet på 1800-talet men även bitvis i England.
Katrine kan verkligen konsten att få mig att bli uppslukad i såväl handlingen som i alla fina karaktärsbeskrivningar. 
Om du som jag älskar att läsa historiska romaner med härliga och starka kvinnor som huvudkaraktärer då får du inte missa den här serien.  
Förutom det får du kärlek, dramatik och en hel del intriger och familjehemligheter.

Författare: Katrine Wessel
Titel: När allt uppdagas
Utgiven av: Bokförlagetpolaris

Omdöme: 💜💜💜💜
💜
Ljudbok: Viktoria Flodström 

Adlibris Bokhandel  Bokus

Sveablot: Dödsbringaren - Jan - Erik Ullström

När Sebastian år 1718, med fingret på avtryckaren, står redo att avsluta den svenske konungens liv, är det långt ifrån första gången han påverkat historiens gång. I eviga tider har han varit handgången man åt de som egentligen styr över riket. De som har makten och visheten att utse vilka av skuggornas och legendernas varelser som ska få beträda tronen och snärja sig kring regentlängden. Väsen vars sanna natur människorna blott anar eller faller offer för. När nu ulvens tid har runnit ut står andra redo. Karl XII kommer falla död ner, men sanningen om hans hädanfärd är ett större hot mot landet än den silverknapp som blir hans öde.

Dödsbringaren är den första delen i serien SVEABLOT nordisk fantasy när den är som bäst!
Aldrig kommer man åter kunna betrakta den svenska historien på det sätt som vi blivit förledda att tro på den!Innan jag läste boken såg jag den här kommentaren och tänkte att detta skulle jag nog gilla,

"Det jag vill lyfta fram som bokens absolut främsta styrka, utöver språket och flytet, är hur löjligt jäkla fantasifull den är och det fungerar så bra! Även om det är fantasyelement vi pratar om så skrivs det in i berättelsen på ett sätt som gör att det mesta (kanske inte allt) känns så självklart. Kanske inte riktigt så att jag börjar omvärdera det jag minns av svensk historia från skoltiden, men det är så snyggt invävt i vår värld. En gigantisk jäkla eloge till den!" Fantasyförfattaren Peter Westberg

Men efter att ha försökt tre gånger så har jag nu gett upp. Jag kommer inte in i den och jag inser att detta är verkligen inte min grej. Men som tur är verkar det som om de som gillar den här genren tokgillat boken. Så läs om du är en av dem.

Tack för recex. 

Titel: Sveablot: Dödsbringaren 
Författare: Jan Erik Ullström

Benny älskar baklava - Mikael Jisander

Benny begär inte mycket av livet. Bara att det är ordning och reda i rörmokeriet, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är skummande kall. Dagarna går sin gilla gång och bjuder sällan på några större överraskningar. Inte förrän det övergivna grannhuset plötsligt får nya invånare.
Farah och hennes familj är flyktingar från Syrien och nyinflyttade i den lilla orten Klippan, något som vänder upp och ner på allt invant. Lugnet på gatan byts mot högljudda diskussioner och oskottade trottoarer. Benny är skeptisk. Polarna ännu mer. Och när en serie stölder och våldsbrott samtidigt blossar upp är spekulationerna i full gång.
Trots motsättningarna dras Benny motvilligt till Farah. Hon är mörk och spännande, men också irriterande. Varmhjärtad och omtänksam, men också en besserwisser. Och så bakar hon gudomligt goda kakor, även om han uppfattar ordet baklava som en smula suspekt. Problemen i byn eskalerar, drevet går, och Benny får erfara vad rädslan för det okända kan göra med människor.
När situationen ställs på sin spets och Benny tvingas till ett livsavgörande val krävs det mer mod än han någonsin lyckats uppbåda.


Varför har jag väntat så länge med att läsa den här boken? Ska jag vara riktigt ärlig så tror jag att titeln inte lockade mig speciellt mycket. Såååå fel jag har haft. Det här är en av de bästa böcker jag läst på länge i den här genren. 
Boken bjuder på såväl massor av humor men även mycket djupare bitar men inte på ett tungt sätt.
Mikael Jisander har på ett härligt sätt lyckats med konsten att blanda både högt och lågt. Han räds inte för att ta upp jobbiga ämnen som motsättningar, diskriminering och invandrarfientlighet. Jag måste säga att trots att det finns mycket som smärtar i den här berättelsen så har författaren lyckats oerhört bra med att väga upp det tunga med massor av kärlek, fotboll och goda bakverk som baklava.

Jag säger bara "Hatten av" jag älskar den här boken och hoppas på att Mikael skriver fler böcker med samma humor som har glimten i ögat.

Tack Modernista för recex.

Författare:  Mikael Jisander 
Titel: Benny älskar baklava 
Ljudbok: Fredde Granberg
FörlagModernista
Omdöme: 🍰🍰🍰🍰🍰

tisdag 15 mars 2022

Terapeuten - Alex Michaelides

Edward Fosca är en mördare. Det är Mariana säker på. Men Fosca är oåtkomlig: en attraktiv, karismatisk professor i grekisk dramatik på Cambridge, omtyckt av både personal och studenter - och särskilt av medlemmarna i det hemliga sällskap av kvinnliga studenter som kallar sig Jungfrurna.
Mariana Andros är en framstående men problemtyngd gruppterapeut som blir fixerad av Jungfrurna när en medlem - en vän till Marianas systerdotter Zoe - hittas mördad i Cambridge. Mariana misstänker att något ondskefullt lurar bakom de idylliska spirorna och tornen. Och hon blir övertygad om att Edward Fosca - trots alibi - är skyldig.
Men varför skulle Fosca ha mördat en av sina studenter? Och varför återkommer han ständigt till jungfrun Persefones riter och hennes resa till Dödsriket? När ännu en kropp hittas eskalerar Marianas besatthet av fallet. Hon är fast besluten att hitta mördaren, även om det kan kosta henne allt.Jag har sett blandade betyg på den här boken och som tur är så är ju smaken som baken. Jag gillade den i alla fall otroligt mycket, ända tills slutet som jag ändå inte riktigt kan förlika mig med.
Du får en spännande och oförutsägbar story med en del tvister och spännande vändningar. Faktiskt en riktigt bra bladvändare som jag sträckläst. Vem är mördaren? Vem kan man lita på? 
Det är alltid den stora frågan i bra spänningslitteratur och här får vi svaret precis i slutet. 

Tack Modernista för recex.

Författare: Alex Michaelides 
Titel: Terapeuten 
Ljudbok: Emma Peters
FörlagModernista
Omdöme:  📕📕📕📕


Bed & breakfast för lata brudpar - Frida Gråsjö

Beatrice Blom har alltid gjort vad som förväntas av henne. Klädseln är oklanderlig och karriären som jurist har bara börjat. Allt borde vara perfekt, men det är något som skaver. Hon motar bort oron med shopping och drömmar om kärlek, samtidigt som hon blir allt mer avundsjuk på sin syster Cilla som alltid gått sin egen väg.
På väg hem efter en misslyckad dejt ser Bea hur en av domarna på den domstol där hon arbetar träffar en välkänd kriminell på en mörk bakgård. Hon nämner det för en kollega, och kort därefter blir hon föremål för illvilliga anklagelser. Mot sin vilja tvingas hon ta en paus från arbetet på domstolen. Medan Bea väntar på att allt ska bli uppklarat börjar hon jobba på Bodins Bed & Breakfast som trädgårdsmästare. Hon anmäler sig också som vigselförrättare och får mer än normaldosen av bröllop i sitt liv. I sin nya vardag börjar hon omvärdera vad som är viktigt och vad hon egentligen vill med sitt liv. När problemen på domstolen ställs på sin spets behöver hon stå upp för sig själv. Bea tar hjälp av Cilla och bröllopsfotografen Markus. Men är det för sent att lösa de knutar hon borde hanterat från början? Och vad är det Beas hjärta på riktigt slår för?


En charmig och helt underbar bok med massor av feelgood känsla dessutom bjuds det på härliga miljöer och härliga karaktärer. 
Den ger mig en varm och mysig känsla som stannar kvar länge efter att jag läst ut den.
Jag har både lyssnat och läst den då jag inte kunde sluta när det var dags att ta sig till jobbet. Så den fick hänga med i bilen också. Nu ligger den och väntar på min kollega på jobbet så även hon får njuta av den här trevliga boken.

Jag säger bara läs om du inte gjort det. Du får en stor dos med humor tillsammans med ett djup och allvar men även en viss del av spänning.  

Tack Modernista för recex.

Författare: Frida Gråsjö 
Titel: Bed & breakfast för lata brudpar 
Ljudbok: Julia Dufvenius 
FörlagModernista
Omdöme:  📕📕📕
📕Faller jag faller du - Krillan Alsén

Under den trasiga rutan låg en sten lika stor som en knytnäve invirad i ett papper. Jag vecklade ut det. I tjock svart tusch, med omsorgsfullt textade versaler, stod det: STOCKHOLMSJÄVEL FÖRSVINN HÄRIFRÅN!

Stenen som kastas in genom fönstret i huset som journalisten Iris Lund just ärvt är bara första tecknet på att hon inte är välkommen i byn på Österlen.

Med en deprimerad tonårsdotter och en dement mamma kvar i Stockholm kämpar Iris för att rusta upp huset. Men livet i Karlavik blir inte som hon tänkt sig. På vinden hittar Iris gömda målningar, väldigt olika den konst som hennes pappa var känd för. Hon hittar också ett mystiskt foto som föreställer pappan med en liten flicka. Fram växer en annan bild av den far hon trodde att hon kände.

Och hur mycket kan hon egentligen lita på sina nya bekantskaper i byn? Fler skrämmande händelser inträffar och Iris börjar bli orolig på riktigt. Vem kan hata henne så mycket när hon inte ens vet vad det är hon har gjort?


Faller jag, faller du är en psykologisk spänningsroman där du som läsare kastas rakt in i den spännande handlingen för att sedan stanna där under hela boken. Den handlar om att våga släppa kontrollen och att ta för sig och leva för sin egen skull.

En bok som kryper in under skinnet och som mer än än gång tar oväntade vändningar och tvister finns det gott om. En alldeles lagom blodig spänningsroman som passar mig utmärkt.

 
Författare: Krillan Alsén 
Titel: Faller jag faller du 
Ljudbok - Katarina Ewerlöf
FörlagBokfabriken
Omdöme: 4 👍👍👍👍

lördag 12 mars 2022

Vildrosen, tio goda gärningar - Lisa Westerlund


Milla och Fabian känner inte varandra och är till det yttre varandras motsatser, men när deras vägar korsas på nyårsafton händer någonting. En gemensam känsla av hopplöshet och längtan efter någonting nytt föder en idé. De ska utföra tio goda gärningar. För vem vet, kanske kan hjälpa andra också leda till att de hjälper sig själva?

Gärningarna leder dem snabbt ut på outforskad och obehaglig mark, men trots spöken från det förflutna, mystiska låsta förråd och läckta nakenbilder på internet fortsätter de, övertygade om att det här faktiskt kan vara tillräckligt galet för att faktiskt fungera.Jag har lyssnat på den helt underbara boken Vildrosen -Tio goda gärningar. En feelgood roman som tar oss med på en utvecklingsresa hos tre personer som är varandras totala motsatser. Med de har en gemensam sak, de är ganska vilsna i livet.
Lisa låter dessa personer ta plats i egna kapitel på ett mycket smart sätt och alla tre har en egen berättarröst, en egen uppläsare.

Boken innehåller allt från en ångestfylld ung tjej, en kille runt de 30 som tappat fotfästet till en äldre kvinna som inte lyckats släppa taget om en personlig förlust. Allt detta kryddat med förväxlingar, familjehemligheter och en gnutta romans. 

En bok som jag inte släppte taget om förrän den var utlyssnad. Rekommenderas varmt!
De tre uppläsarna , Alexander Salzberger, Ulla Skoog, Cecilia von der Esch gör det med bravur. 
Det enda jag har emot upplägget är att den är uppdelad på sex delar. Jag skulle föredra att alla var i en enda bok. 


Titel: Vildrosen - Tio goda gärningar
Författare: Lisa Westerlund
Förlag: Bazarförlag 
Ljudbok:Alexander Salzberger, Ulla Skoog, Cecilia von der Esch 
Omdöme: 🌹🌹🌹🌹🌹

torsdag 10 mars 2022

Sanningen kommer om natten - Mhairi McFarlane

Sanningen kommer om natten är en ny feelgoodroman av hyllade författaren Mhairi McFarlane 

Två bästa vänner. En förlorad chans. En kväll som förändrar allt.
Eve, Justin, Susie och Ed har varit vänner sedan de var arton. Nu är de i trettioårsåldern och står varandra fortfarande lika nära - torsdag-kvällarnas pubquiz är fortfarande lika heligt och Eve är fortfarande hemligt förälskad i Ed.

Kanske borde hon ha gått vidare vid det här laget, men hon kan inte sluta tänka på det som kunde ha varit om det blivit de två. Och hon vet att Ed också undrar det ibland. En kväll förändras deras liv för alltid. Eve inser att hon inte känner sina vänner så väl som hon trodde - och att hon inte är den enda som har hemligheter.
Det är en fantastisk bok som har precis allt. Den blandar högt och lågt allt från kärlek till allvar och det på ett såväl sorglig som på ett humoristisk sätt.
Den ger mig dramatik, den ger mig romantik. Den har fått mig att skratta och den har fått mig att gråta. 
Jag har blivit glad och jag har blivit förbannad. Ja man kan säga att den här boken spelar på hela mitt mentala register. Helt enkelt en galet bra bok.
Författaren har ett språk och förmedlar känslor som gör att man är en i gänget.

Nej vet du vad? Läs för tusan och upplev. Man kan inte göra den här boken rättvisa genom att försöka beskriva det magiska... SÅ LÄS!!!

Du får en underbar berättelse om kärlek, vänskap och hemligheter.


Tack för att jag fick läsa 


Titel: Sanningen kommer om natten 
Författare: Mhairi McFarlane 
Ljudbok: Rachel Molin
Omdöme: 5 💓💓💓💓💓

Systrarna och ensamheten - Simon Häggström

Vem är kvinnan i filmen?

Amanda flyr från sin våldsamma pojkvän och hamnar ensam på Stockholms gator. En sen kväll blir hon misshandlad och får oväntad hjälp av en man som plötsligt dyker upp ur skuggorna. Hon blir kär i sin beskyddare, men vem är han och varför hjälper han henne?

Markus Lundström och Natalia Volotkova från människohandelsgruppen får ett samtal från Jennifer, en tjej de känner sedan ett tidigare fall. Hon är orolig för sin storasyster och poliserna lovar att undersöka saken. De lyckas hitta Amanda och förstår direkt att hon är fångad i en värld full av pornografi, prostitution och droger. När poliserna kör fast inser Jennifer att hon är den enda som kan rädda sin syster - men det blir snart ett uppdrag på liv och död.


Systrarna och ensamheten handlar om vänskap och systerskap, och om vem kvinnan i porrfilmen är när kameran är avstängd.
Det här är en tuff bok att läsa.  Att läsa Simons böcker där han på ett starkt sätt och där hans erfarenheter av gediget polisarbete och research verkligen kommer till sin rätt 
berör och upprör. 
Det är starkt av Simon att på ett så proffsigt sätt sätta ord på dessa hemskheter och få det till en bladvändare av rang. Han räds inte för att ge oss den råa verkligheten. 

Efter att bokens sista sida är läst så känner jag mig tom, ledsen och förbannad. Att detta får fortgå och att alla dessa söndriga människor måste stå ut med så mycket skit. Hur kan det vara möjligt i dagens samhälle. Det är dags att något görs och det helst igår.

Jag kan bara säg LÄS! Men var beredd på en känsloladdad berg o dalbana. 
Hatten av för Simons som orkar och som ger av sig själv i detta svåra ämne.

Tack för att jag fick läsa och tycka 💓

Författare: Simon Häggström
Titel: Systrarna och ensamheten 
Omdöme: 5 💓💓💓💓💓
Ljudbok: Niklas Engdahl

Mörkrets barn - Sofie Bjarup

Whitechapel, London,1888. Den unge journalisten William Sinclair har aldrig tidigare varit i den här delen av staden. Anständigt folk ur överklassen har inte där att göra, men de makabra morden har med magnetisk kraft dragit dit både pressen och horder av nyfikna.
Alla är så uppslukade av tidningarnas sensationella rapporter om det som nattetid sker i de mörka gränderna, att knappt någon lägger märke till att armen av en ung kvinna sköljts upp på Themsens strand. För William blir det dock början på något som kommer påverka resten av hans liv.
Mötet med slummen får Williams världsbild att krackelera. Dottern till en av hans mors vänner har försvunnit och i försöken att finna henne dras han allt djupare in i Whitechapel, samtidigt som hans häftiga och förbjudna förälskelse i den radikale kollegan James gör att han heller aldrig vill därifrån.


Sofie Bjarups debutroman är en kriminalberättelse om fasansfull död, men också en resa genom det engelska klassamhället och en skildring av kärlek som måste ske helt i det fördolda för att inte leda till vanära, tukthus och straffarbete.

Mörkrets barn är den första boken i en kriminalserie om William Sinclairs och James Quilters upplevelser i den senviktorianska världen.

Följ till det engelska klassamhället under 1880-talet och möt fantastiska miljöer och intressanta karaktärer. Spänningen byggs upp på ett skickligt sätt och handlar om såväl kärlek som ond bråd död.
Författaren lyckas på ett mycket bra sätt skildra de båda delarna och får ihop dem på ett otroligt bra sätt.


Tack för recex. 

Titel: Mörkrets barn 
Författare: Sofie Bjarup
Ljudbok: Johannes Kuhnke
Omdöme: 🎇🎇🎇++

tisdag 8 mars 2022

Döden i röd klänning - Lotta Luxenburg

Efter ett ödesdigert misstag lämnar Vanessa Hurtig tv-världen och investerar alla sina sparade pengar i en nedgången källarlokal på Karlavägen. Med familjemedlemmarnas hjälp förvandlar hon den snart till en fashionabel second hand-butik.

Strax före premiärminglet i lokalen dyker det upp en mystisk trälåda utanför dörren, innehållande en vacker, ateljésydd sidenklänning. Ingenting avslöjar varifrån den kommer. Dagen därpå råkar Vanessa få syn på en efterlysning på nätet, ett foto på en kvinna som försvunnit efter en utekväll klädd i exakt samma klänning.

Samtidigt som Vanessa försöker få fart på sin nyöppnade butik, komma över ex-pojkvännens svek och hantera andra relationer i tillvaron, dras hon allt längre in i mysteriet kring den röda klänningen. Och när den försvunna kvinnan hittas död, blir sambanden allt tydligare Vanessa befinner sig i stor fara. Döden i röd klänning är den första boken i Lotta Luxenburgs mysdeckarserie om Vanessa Hurtig.

Jag benämner den här boken som en feelgood deckare. Det är en skön och snäll bok som man kan slappna av med och bara njuta. De behövs också.
Jag dras snabbt in i storyn och sidorna flyger fram dock kändes slutet lite väl öppet för min smak. Visst gillar jag cliffhangers och jag hoppas det kommer en del två snart så jag kan få svar på en del saker som hänger i luften. 
Försökte även lyssna under mina promenader men tyvärr funkade inte uppläsaren alls till denna bok. 

Tack för recex. 

Titel: Döden i röd klänning 
Författare: Lotta Luxenburg
Omdöme: 👗👗👗👗

fredag 4 mars 2022

Cara Hunter X 4


      

    


Jag har nu sträckläst 4 böcker av Cara Hunter och gissa om jag tokgillar dem.

Författaren tar mig med rakt in i händelsernas centrum och där förblir jag sedan ända fram tills sista sidan. Det är tvister och oväntade vändningar i en rasande fart och jag blir konstant lurad. 
Cara Hunter är super skicklig på att få oss läsare att bli helt bortkollrade.

Det här är lättlästa och spännande kriminalromaner med karaktärer som känns trovärdiga och levande. Berättartekniken höjer tempot och gör berättelserna nästintill olidliga.
Oxford och dess närområden är platsen där alla dessa brutala mord inträffar och författaren tar oss med till härligt engelska miljöer. Språket är enkelt och har ett utomordentligt driv.

Läs de här smarta bladvändare som blivit en favoritserie och jag ska snabbt ta tag i del 5 som just kommit ut. "Hela sanningen heter den.

Jag rekommenderar dig och är lite avundsjuk på att du har dem kvar om du inte läst dem. 
Del 1 & 2 har jag lyssnat på och kan verkligen rekommendera dem som ljudböcker.

Tack LB förlag fick läsa del 3 och 4.

Författare: Cara Hunter
Titel: Hemmets trygga vrå, I mörkret, Ingen utväg, All denna vrede
Utgiven av Lbförlaget
Omdöme: 📕📕📕📕📕