lördag 10 april 2021

2021 topplista med böcker som fått omdöme 5

Feelgood

Januari
   


Arvtagaren - Camilla Sten

Mina tankar om boken 

Stor varning utfärdas! Ha tid på dig när du börjar för risk föreligger för sträckläsning.

Man sveps in från start i en härlig spänningsaura där intrigen är tät och Camilla lägger ut små små spår som gör att jag hela tiden funderar på vem? varför? 
En ruskigt bra spänningsroman som är välskriven och där inget är som jag tror.
När jag tror att jag har full koll så händer något igen som kullkastar alla mina teorier. 

Hela handlingen utspelar sig mer eller mindre på samma ställe en gammal herrgård med en suspekt bakgrund och med en vinande snöstorm utanför fönstret. Kan det bli mer rätt för att hitta den där fin krypande känslan i en berättelse?
Extra plus till Camilla som har hållit ner personregistret, det är hyfsat begränsat, vilket jag gillar väldigt mycket då författaren får mig att känna karaktärerna på ett bättre sätt.
Extra plus två, tvisten på slutet... me like.

Den här ska du läsa som gillar kusliga böcker som mer eller mindre kryper in under skinnet  och som leverera ett högt tempo med oförutsägbara vändpunkter.

Bokens handling 
En skrämmande spänningsroman om mörka familjehemligheter som uppdagas på en isolerad herrgård.
Eleanors mormor Vivianne mördas. Hon ser mördaren springa från brottsplatsen, men är kliniskt ansiktsblind och när polisen ber henne beskriva mördaren kan hon inte.

Vid bouppteckningen får Eleanor veta att hennes mormor lämnat efter sig en stor herrgård - en herrgård hon aldrig tidigare hört talas om. Tillsammans med sin sambo, sin moster och en advokat åker hon dit en helg för att bekanta sig med sitt arv. Men huset hennes mormor aldrig berättat om döljer flera hemligheter.

Ju mer Eleanor gräver i det förflutna, desto fler frågor väcks. Vem var Vivianne egentligen? Vem kan ha velat döda henne? Och varför ville hon hålla den märkliga herrgården hemlig?

Eleanor söker desperat efter sanningen, men det är någon som verkar vilja hindra henne från att finna den.

Tack Norstedts förlag och Camilla för att jag fick läsa och tycka

Författare: Camilla Sten
Titlel: Arvtagaren
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: 🔆🔆🔆🔆🔆

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Callin Öhrvall Delmar 

måndag 5 april 2021

Snabba frågor till - Stephan Mangold

 

Tack Stephan för att jag fick ställa några snabba frågor till dig.


Vem är du? Beskriv dig med 3 ord

·       Vetenskapsman,

·       Uppfinnare

·       Lekfarfar

 

 

Vilken/vilka böcker har du skrivit?
"Vad väger en tanke? Det holistiska paradigmet” den tidsperiod vi nu lever i. Är min debutbok (Kunskapshuset Förlag)   Varför ska mina följare läsa den?

Boken ger en inblick i hur vi tänker och varför vi gör så. Ta till exempel tid. Hur tänker andra kulturer om tid? De tänker helt annorlunda än vi gör. Läsaren får en förståelse för vetenskapens fantastiska värld och hur den har påverkat oss i vårt tänkande och vår vardag, ta bara mobiltelefonen och internet som exempel. Boken är inte tänkt att sträckläsas och tar upp nya ord och begrepp i korta stycken varvade med mina självbiografiska upplevelser som är relevanta för boken. Längst bak i boken finns en gedigen ordlista för olika begrepp. Vad var det nu det där ordet betydde? Då kan läsaren enkelt hitta svaret i ordlistan.

 

Vad inspirerade dig att börja skriva böcker?

Jag har alltid varit intresserad av fysik och grundade vetenskapscentret Experimentum som senare blev Universeum i Göteborg. Det var Ann Marie Israelsson, som var föreståndare för vetenskapscentret Teknikens Hus i Luleå, som tyckte jag skulle skriva en ny och unik fysikbok.

Det var för 25 år sedan och jag har gått och tänkt på boken allt sedan dess. Hur ska den skrivas och utformas med ett bildspråk och i stort sett utan matematik? Hur ska jag förklara de stora vetenskapliga upptäckterna inom kaosteori, relativitetsteori och kvantteori? Till slut blir frågan vad är verkligheten? Då får vi ta hjälp av filosofin där bokens sista kapitel handlar om sju filosofiska kartor av verkligheten i det holistiska paradigmet. Om läsaren är lite matematisk intresserad finns appendix.

 

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?

·       ”I allmänhetens tjänst” av Edward Snowden, (en bok om hur vi är övervakade som vi inte har en susning om. Om du läser boken, vet du.)

 

·       "Alternativa FAKTA om kunskap och dess fiender” av Åsa Wikforss (en bok som ger oss inblick i hur lätt det är att bli manipulerad utan att vi vet om det. Boken har delats ut till alla gymnasieelever av Fri Tanke förlag)

 

·        ”Vårt enda liv, sekulär tro och andlig frihet” av Martin Hägglund (en djupt inspirerande bok om hur andliga frågor om frihet inte kan skiljas från ekonomiska och materiella villkor). 

 

Vilken dold talang har du? 

Lösa ultrasvår sudoku.

 

Odins Eld - Elvira Birgitta Holm


Mina tankar 
En berättelse där man märker att författaren har lagt ner mycket tid på att göra grundliga utforskningar. Hon gestaltar såväl människor som miljön från en tid som var för 1 500 år sedan.
Hon levnads gör personligheter, natur och hur människorna levde och försörjde sig under den perioden, till och med dofter och ljud går lätt att förnimma under läsningen. Vi får hänga med under religiösa riter men även i vardagslivet och den stora kampen om makten.
En bok som engagerar och berör och som läsare bjuds du av spänning. Den är gripande och mycket välskriven. Dock kan jag känna att den är lite ojämn och ibland är jag helt inne i storyn för att sedan få svårt att behålla fokus på berättelsen.


Om boken
Det är en ljum sommarnatt år 483. Sandby borg sover. Plötsligt bryts nattens tystnad av skrik och gråt. Främmande krigare har trängt in i borgen med dragna svärd, människorna slits ur sina bäddar och dödas skoningslöst barn, unga och vuxna. Över två hundra döda lämnas där de ligger. Ingen kommer tillbaka för att begrava dem. Sanden lägger sig sakta över deras kroppar.

Drygt 1500 år senare ligger de dödas ben ännu kvar, strax under grästorven. Deras röster viskar i vinden. Vilka var de? Vem dödade dem? Och varför?

Odins eld ger ett av flera tänkbara svar. Genom den unga Jorunns ögon skildras livet på Öland under folkvandringstiden och de händelser som leder fram till massakern i Sandby borg i slutet av 400-talet e.Kr. Romanen ger liv åt ett klansamhälle där stormän upprätthåller sin makt och sin heder med hjälp av generösa gåvor till sina följesmän, liksom en hederskultur som håller både kvinnor, barn och män i ett järngrepp. I denna manliga värld av guld och våld försöker Jorunn finna sin egen plats med hjälp av oväntade krafter.


Tack för recex
Författare: Elvira Birgitta Holm 
Titlel: Odins Eld
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 3 💚💚💚
Finns hos
Storytel: Anna Maria Käll
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Dragoner - Gertrud Hellbrand

Mina tankar
Jag måste medge att jag tyckte starten var lite trög. Jag tror det beror på att jag som inte är ett skvatt intresserad av hästar hade en förutfattad idé om att jag inte skulle gilla innehållet. Men se så jag bedrog mig. Ganska snabbt var jag fast och då blev det sträckläsning samt att jag lyssnade när jag inte hade möjlighet att läsa. 
Det här en berättelse som där vi får följa ett antal personer ur deras perspektiv och alla dessa personer är mycket väl beskrivna och intressanta.


Gertruds sätt lägga ut ledtrådar en hit och en dit gör att det blir otroligt spännande och samtidigt omöjligt att få koll på vem och varför. Jag har hela tiden en känsla av att något väldigt fruktansvärt har hänt och att utgången är oerhört oviss. 

Ett enkelt och rakt språk som är detaljerat och miljöbeskrivningarna är målande. Drivet är på topp och intrigen lysande. 

"Dragoner är en spänningsroman i idyllisk - och starkt hierarkisk - landsbygdsmiljö, en mordgåta och samtidigt en berättelse om familjeband, kärlek, svek och svartsjuka." Bokens baksida

Om boken

Den östgötska byn Hedsbro är en lantlig idyll med grönskande fält och betande hästar. Men under den spirande ytan döljer sig mörka hemligheter och avgrundsdjupa sprickor.


När Mira Westmans morfar påträffas död i sitt kök återvänder hon till den östgötska byn där hon en gång växte upp. Det mesta tyder på att han druckit för mycket, ramlat och slagit i huvudet. Men när Miras yngre syssling Ville kort därefter visar sig ha försvunnit börjar Mira misstänka att morfaderns plötsliga död var mer än en olyckshändelse.

Det är maj i det vackra odlingslandskapet och under den spirande ytan skymtar hemligheter och djupa sprickor. Är Jerry och Patrik Hartley Lindskog, ägarna till hästgården intill, inblandade i Villes försvinnande? Och kan Mira lita på sin gamla ungdomsförälskelse Adam, vars lillebror terroriserar bygden?

Tack för recensionsexemplar

Författare: Gertrun Hellbrand
Titlel: Dragoner
Utgiven av: Harper Collins
Betyg: 4 🐴🐴🐴🐴
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Julia Dufvenius


söndag 4 april 2021

Gömstället - Nora Roberts

 

Mina tankar 

Kanske inte en av Nora Roberts absoluta bästa, men hon är fortfarande en av mina favoriter. 
Ett säkert kort om man söker efter spänning, kärlek, relationer som dessutom har bra miljöbeskrivningar och härligt persongalleri
Som alltid så får du en bok att krypa ner under täcket med och bara gotta dig med, varken mer eller mindre. 
Väljer du Nora Roberts så får du alltid Nora Roberts vare sig mer eller mindre och jag gillar det jag får en blandning av feelgood och spänning och alltid på hög nivå.

Om boken

Caitlyn Sullivan var en stjärna redan som tioåring, men hon var inte för gammal för att leka kurragömma i det stora huset vid Big Sur. Det var under en sådan lek som hon försvann. Flera år senare är det dags för Caitlyn att återta sitt liv och övervinna traumat som påverkat henne. Vad hon inte vet är att det såddes två frön den där natten för så länge sedan - ett av kärlek och ett av hämnd ...


Tack för recensionsex

Författare: Nora Roberts
Titlel: Gömstället
Förlag: Albert Bonniers förlag
Omdöme: 4💜💜💜💜

Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel: Anna Maria Käll

9789100183172

onsdag 31 mars 2021

Äldre dam med mörka hemligheter - Helene TurstenMina tankar

Precis som den första boken om Maud så är det här en ljuvlig liten pärla, ja en helt charmerande bok.
De fem korta och småspännande berättelserna om den gamla damen Maud får mig att mysa, småle och bara älska Maud och hennes underfundigheter.
I den här boken följer vi med Maud till Afrika och får med hjälp av hennes minnen följa med på ett antal mindre händelser i hennes liv. 
Språket är enkelt och rappt och historierna är briljanta och faktiskt riktigt underhållande.
Jag har läst alla Helens tidigare böcker om Irene Huss och det är himla kul att även hon finns med här på ett hörn. 
Hoppas Maud fortsätter att berätta om sina små mord och andra trevligheter.

En liten feelgood pärla i deckarformat att mysa med så här i påsk och det utan att man behöver bli rädd eller ens känna olust. En ren njutning.

Tips
Läs gärna del 1, 
Äldre dam med onda avsikter, först för större behållning men givetvis kan du läsa denna ändå.Om boken

Äldre dam med mörka hemligheter innehåller fem spännande och underhållande historier, där Maud tar itu med sin systers oturliga död, en grannes odugliga, egoistiska son och ger sig ut på en lång rundresa i Afrika.

Maud berättar också om viktiga händelser i sitt liv. Det visar sig att hon var listig redan som ung. I en mörk kolkällare med bastant ståldörr och tvärslå på utsidan lurar hon in två bröder som trakasserar hennes syster, Maud utkräver sin hämnd.

Tack Nona och Helene Tursten för jag fick läsa =) 

Författare: Äldre dam med onda avsikter
Titlel: Helene Tursten
Utgiven av: Bokförlaget nona
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Ljudbok: Marie Richardsson 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt digtisdag 30 mars 2021

Knäckta ägg och krossade hjärtan, en alldeles omöjlig påsk - Maria Ernestam


Mina tankar 
Först vill jag bara säga att läs Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul (tidigare blogginlägg) först, man följer samma karaktärer och deras liv och man får en bättre förståelse för en del händelser i denna bok.
Men givetvis går den alldeles utmärkt att läsa ändå då det finns återblickar från första delen.

Jag tyckte att det till en början var lite trögt att komma in i handlingen men sedan älskade jag den och hade svårt att lägga den i från mig.

Precis som del 1 så har den hög charmfaktor, den är en mysig berättelse, härlig och och innehåller det mesta som en bra feelgood ska ha, enligt mig.
Kärlek, problem, familjetrassel och massor med andra förvecklingar som även manar till eftertanke.
En bok som gav mig många skratt 
"...en hamster med näbb..." Så klockren förklaring på en elak tupp som stör sömnen och som behöver stävjas och det har så klart doktor Gerard lösningen på .

Den är skriven på ett mycket trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt. 
En feelgood att mysa och 
skratta till. Den innehåller det mesta en feelgood ska ha för att jag ska må bra!
Om boken

Årets vårroman!

I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra.

Men säg den lycka som varar. När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer?

Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk är en rolig och underfundig berättelse om relationer, svek och att komma igen. Om hur tillvaron kan kastas omkull från den ena dagen till den andra och om att ta sitt öde i egna händer med de metoder som krävs. Om list och rackartyg, om skratt och gråt, om ensamhet och om att förstå vilka som är ens vänner och vem som älskar en på riktigt.

Tack LB förlag och Maria för recensions ex
Författare: Maria Ernestam
Titlel: Knäckta ägg och krossade hjärtan, en alldeles omöjlig påsk 
Utgiven av: LB förlag
Omdöme: 4 🐓🐓🐓🐓
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

måndag 29 mars 2021

Snabbintervju med Anna Granlund

Tack Anna för att jag fick ställa några snabba frågor till dig.

Vem är du?  Beskriv dig med 3 ord

· passionerad

· Driven

· Empatisk

 

Vilka böcker har du skrivit?

· Den röde hanen

·  Eldsmärkt

    

Varför ska mina följare läsa dem?

De får två spännande och relationsdrivna bladvändare i brandkårsmiljö – något nytt hoppas jag!

 

Vad inspirerade dig att börja skriva böcker?

Jag har alltid skrivit, både för nöjes skull och professionellt i mitt arbete (reklam- och bokbranschen). Det dröjde bara lite väl länge innan jag tog tag i mina bokdrömmar, och insåg att jag satt på massor av kompetens inom ett specialområde som fascinerar många – brandkåren.

 

Vilka tre böcker får vi inte missa att läsa?

Alltid en lika svår fråga att svara på, men jag gillar att läsa på originalspråk så jag väljer en bok av tre favoritförfattare från olika länder denna gång.

·       Friheten, av Arne Dahl (men läs för guds skull de tre första böckerna om Sam Berger och Molly Blom först)

·       Until I Find You av John Irving tyckte jag mycket om

·       La sombra del viento, av Carlo Ruiz Zafón fångade mig vid första meningen: ”Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog med mig till De Bortglömda böckernas gravkammare.” (Den är ännu vackrare på spanska.)

 

Vilken dold talang har du? 

De talanger jag har delar jag mer än gärna med mig av, här döljs ingenting! Jag blir exempelvis ofta tillfrågad om att skriva personliga och roliga tal eller sångtexter till kompisars jubilarer :)

fredag 26 mars 2021

Pellas polisbil - Emelie Andrén & Jeanette Milde

Mina tankar

Jag fullkomligt tokälskar den här underbara bilderboken som är riktad till barn i förskoleåldern 3 -6 år.

Duon Emelie och Jeanette har lyckats med konsten att såväl skriva som illustrera utifrån barns perspektiv. Den är detaljrik och jag känner att det går och diskutera bilderna hur mycket som helt och då är det bra att texten inte tar över utan att barnen får använda sin fantasi och kreativitet. 


Jag gillar även duons sätt att inkludera i berättelsen och bilderna, det är olika kön, hudfärg och ett barn som är rullstolsburet.
En mysig, varm och "lättatttyckaom" bilderbok som jag tror mina barnbarn kommer att älska lika mycket som jag när jag väl får träffa dem i dessa pandemitider.

Om boken

Det ska ordnas fest på förskolan Smörblomman. Därför har det bestämts att det ska göras fint i lådbilslandet men då händer det något som är väldigt spännande och lite mystiskt.
Kanske kan Pella Polis lösa det mystiska fallet! Till sin hjälp har hon sina vänner Addis och Benni.

Lådbilslandet är en varm, charmig serie där lek och fantasi blir till verklighet. Första boken, Bennis brandbil, utkom våren 2020. Tredje delen, Addis ambulans, planeras till våren 2022.

"Berättelsen andas vänlighet." BTJ

"över hela historien finns en härlig och uppsluppen humor" BTJ

Tack för recex.

Författare: Emelie Andrén 
Illustrationer: Jeanette Milde
Titlel: Pellas polisbil 
Utgiven avAlfabeta
Omdöme: 5 🚓🚓🚓🚓🚓

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

torsdag 25 mars 2021

Pärlbroschen - Elisabeth ÖhmanMina tankar 


Om du nu gillar underhållande, småmysiga och lagom spännande berättelser som är oblodiga och absolut inte brutala då ska du läsa Elisabeths trilogi om urmakaren Aron och hans bravader. Och du läs dem i rätt ordning för att få ut bästa behållningen.


Precis som i Drottningklockan och renässansringen så märks det att det ligger en hel del arbete och research bakom den här underbara boken. Det gör att historien känns mycket trovärdig samt att person- och miljöbeskrivningarna är finfina. Jag älskar humorn, värmen och de historiska kopplingarna som Elisabeth lyckas briljant med. 
Det här är en riktig mysdeckare med feelgoodkänsla… och precis som tidigare så hittar du de spännande recepten från boken längst bak.

Charmig, finurlig och underbar, jag älskar dessa böcker.


     
Mina tankar om del 1 och 2 hittar du i tidigare inläggOm boken 

73-årige Aron lever ett stillsamt liv med sin fru Margaretha på 142 Hyde Park Square i London. Som pensionerad urmakare vid drottning Elizabeth II:s hov ser han fram mot lugna dagar i det röda trähuset vid Klockbergets fot i hemstaden Nyköping. Men medan flyttkartongerna packas får han ett topphemligt uppdrag i Villa San Michele på Medelhavsön Capri. Plötsligt befinner sig Aron i en kamp mellan liv och död och när han försvinner spårlöst på självaste julaftonskvällen drar en fartfylld händelsekarusell igång.
Arons glödande passion för historiska urverk utmanar hans besatta fienders hämndbegär. Spänningen stiger och begravda sanningar uppdagas, en efter en. Margaretha, före detta rikstelefonist, deras dotter Anneli, toppagent inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6, och barnbarnet Axel, som studerar mykologi vid universitetet i Cambridge, dras alla med i de ödesdigra konsekvenserna.

Vad har krigarkungen Karl XII:s guldur med saken att göra? Och vilken historisk hemlighet bär den mytomspunna Pärlbroschen på?

Pärlbroschen är den rafflande tredje delen i serien om den äventyrlige kyrkogårdsvaktmästaren och urmakaren Aron Pettersson. Drottningklockan är den första delen och Renässansringen den andra.

Författare: Elisabeth Öhman
Titlel:Pärlbroschen
Utgiven av: LBförlag
Betyg: 4 💎💎💎💎
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Bara ett litet mord - Carin Hjulström


Mina tankar
När man tröttar på brutala mord och blodiga scener så ska man ta fram den här lilla pärlan.
Boken tillhör både genrerna deckare och feelgood, alltså en feelgood deckare. 
Jag får vibbar av Marianne Cedervalls böcker om Anki Karslsson och kommisarie Tryggve Friman eller Pastor Viveka av Annette Haaland.

Den här boken är inte en ryslig spänningsroman men det ligger och puttrar diverse familjehemligheter i bakgrunden som kommer fram efterhand berättelsen pågår.
Du får en lugnt berättade bok med lite spänning men mest mysighet med en touch av humor.
De fina miljöbeskrivningarna och persongalleriet har Carin lyckats riktigt bra med och vyer och personer som passerar känns riktigt levande.

I botten finns även en djupare del där Carin tar upp och beskriver båda sidorna av organiserad jakt och dilemman som kan uppstå när gammalt möter nytt.
Ser riktig fram emot att läsa del två Knappt en droppe blod som står i min bokhylla. 
Jag har lyssnat på boken och i mitt tycke lästes den lite för sävligt, så jag skruvade upp hastigheten lite grann och då blev det superbra.

Om boken
Slottsmiljöer vid Mälaren är scenen för Carin Hjulströms nya deckarserie om skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes halvkriminelle brorson. Författaren till de älskade böckerna om Frida Fors skriver nu mysdeckare i Agatha Christies anda.

Siri har alltid haft dåligt samvete för den föräldralöse Anton. Hon har prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef. När älskaren bryter relationen flyr Siri Stockholm. Hon landar hos Anton som just vunnit en plantskola i Säbyholm på poker.

Samtidigt hittas en jakttillsyningsman död på en åker, i en sky av örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i mordfallet. Snart inser han att den nyinflyttade skådespelerskan har näsa för ledtrådar och dessutom är ett trevligt sällskap.Författare: Carin Hjulström
Titlel: Bara ett litet mord
Utgiven av: Bokförlaget Forum
Betyg: 4💙💚💛💜

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel - Gunilla Nyroos