onsdag 23 juni 2021

Skärgårdsstorm - Virve Hedenborg

Mina tankar
Vilken fin debut av Virve. Det här är en riktigt spännande historia som vågar ta upp lite tuffar saker.
Estrids pappa har just dött och Kims lillebror är sjuk i cancer. När de är på ett seglarläger tillsammans så hamnar de på grund av en storm på en ö och att de måste våga att lita på varandra och att göra det bästa av att de har hamnat i trubbel.   

Jag hoppas på fler böcker från Virve och att de kommer att hålla samma höga klass och med samma intressanta och fina innehåll.
Boken vänder sig till åldern 9 -12 år och jag rekommenderar den till unga som gillar spänning på hög nivå.

Boken
Estrid slängde en hastig blick bakåt. De andra båtarna såg pyttesmå ut. De var kanske lite väl långt ut? En obehaglig känsla ilade till i magen.
Kim satt inte längre tillbakalutad mot relingen.
Tvärtom.
Han satt rakt upp och spanade bort framför båten, mot horisonten.
"Det där ovädret", sa han dovt. "Det verkar inte komma imorgon. Det verkar komma precis nu."

Estrid och Kim är på seglarläger. Ingen av dem vill egentligen vara där. De är där eftersom de har det tufft hemma. Estrids pappa har just dött och Kims lillebror är sjuk i cancer.

Under den segeltur som ska bli lägrets höjdpunkt drar en storm plötsligt in, och Estrid och Kim får svårt att behålla kontrollen över sin båt. När ovädret lagt sig befinner de sig ensamma på en liten ö någonstans i skärgården. De är tvungna att lita på varandra och tillsammans hitta sätt att överleva tills någon hittar dem.

Det visar sig att de har olika kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta. Det gäller att samarbeta och att inte ge upp, även om det många gånger känns hopplöst. Men ju längre tiden går utan att någon kommer till deras undsättning, desto svårare är det att vara optimistisk.

Hur ska det gå för Estrid och Kim? Och vad är det för skumma typer som plötsligt dyker upp på ön?

Mitt i all dramatik och spänning växer en vänskap fram. Virve Hedenborg skriver om rådiga barn och överlevnadsknep i en modern vildmarksroman för unga. Första delen i en planerad serie.

Författare: Virve Hedenborg
Titel: Skärgårdsstorm
Utgiven av: Ordalaget bokförlag
Omdöme: 💜💜💜💜

tisdag 22 juni 2021

Mormor dansade i regnet - Trude Teige

Mina tankar
"Teige skriver flyhänt på en rak och följsam prosa. Hennes genuina nyfikenhet och berättarglädje är smittsam." BTJ

Jag kan inte annat än instämma i BTJ:s kommentar om boken.
Det här är en liten pärla som är otroligt välskriven med ett fint språk. Den griper tag i mig och mina tankar går givetvis till mina föräldrar som träffades när min pappa kom till Sverige från Tyskland 1952. Och då tyskar inte direkt var populära här.

Jag släpper inte boken för ens jag läst den från pärm till pärm. Det är fina personbeskrivningar och miljöskildringarna är verkligen väl genomtänkta. Det är en historia som beskriver stor sorg, många hemligheter och krigets brutalitet och råhet men även vänskap och mycket kärlek.

En bok som kommer stanna kvar länge och jag vill varmt rekommenderar att du läser för att få en fin läsupplevelse.
Jag har både lyssnat och läst och jag tycker att båda delarna fungerar utmärkt. Den är inläst på ett fin sätt av Ella Schartner.

Om Boken
En verklighetsbaserad roman som utspelar sig både i nutid och precis efter andra världskrigets slut.

Storsäljande, verklighetsbaserad roman om tre generationer kvinnor och en mörk hemlighet.

Juni har ärvt sina morföräldrars hus och återvänder till ön där hon växte upp. När hon röjer i huset hittar hon ett brev från 1946 och en bild av sin mormor tillsammans med en tysk soldat. Sökandet efter sanningen om mormoderns förflutna leder Juni till Berlin och en liten stad i det som blev den ryska zonen efter Tysklands kapitulation. Där konfronteras hon med en brutal och okänd historia från andra världskriget.

Mormor dansade i regnet handlar om en kvinna som har dolt sitt förflutna och vilka konsekvenser det får för hennes familj. Men framför allt är det en roman om kärlekens läkande kraft.


Tack Bazar för att jag fått läsa 

Författare: Trude Teige
Titel: Mormor dansade i regnet
Utgiven avBazar förlag
Omdöme: 💜💜💜💜💜

Ljudbok - Ella Schartner.

2021 topplista med böcker som fått omdöme 5

Feelgood

Januari
   
Februari                  April                        April                      Maj
    
 Maj                       Juni                      Juni
   

Spänning 

Januari                        Mars                      April                       April
    
 April                       Maj                        Juni                          Juni
     

Historiska romaner

Januari                     Mars                      Mars                     April
    
April                      Juni
 Romaner 

Februari               Mars                      Juni
  

Biografier

Mars


Barnböcker/ ungdom

Februari           Mars               Mars                    April                  April 
    

Faust - Gustaf Skördeman

Mina tankar
Jag hade skyhöga förväntningar på den här boken då jag tyckte den första delen Geiger var grymt bra.
Inte behövde jag oroa mig för efter att jag bara läst några sidor så var jag helt såld.
En 
riktigt spännande och underhållande spänningsroman som fängslar och tar dig med på en hisnande resa. 
Med intrig som har ett driv utan dess like och med intressanta vinklingar så får den här högsta betyg. Jag säger bara Gustaf gjorde det igen. 

För mig fick den här berättelsen ytterligare dimensioner då jag besökte DDR vid flertalet tillfällen före murens fall då jag har många släktingar som är bosatta där.
Tack för att jag fick läsa.
 
Boken
Vad vet Sara Nowak? är den sista frågan prästen Jürgen Stiller får innan han avrättas av Faust, den före detta terroristen. Sen börjar mördarens jakt på Sara Nowak.
Sara är upptagen av ett privat kaos och hon har ingen aning om att hon är ett villebråd förrän hon blir beskjuten i hemmet. Spåren leder bakåt till Västtyskland och små radikala celler med fanatiska terrorister. Vad var Operation Wahasha? Vem döljer sig bakom kodnamnet Faust? Sara Nowak har inte mycket att gå på och under tiden kommer Faust allt närmare.

Gustaf Skördeman debuterade sensationellt starkt under 2020 med Geiger, den första spänningshistorien om polisen Sara Nowak. Boken såldes till över 20 länder och TV-serieoptionen vanns i auktion av det brittiska produktionsbolaget Monumental. Faust är den andra fristående delen i serien.

Författare: Gustaf Skördeman
Titel: Faust
Utgiven av: Bokförlaget polaris
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟
🌟
Ljudbok: Jonas Malmsjö


måndag 21 juni 2021

Gammal kärlek rostar alltid - Kristin Brorsson

Mina tankar

Först när jag började läsa så kände jag att nej inte ytterligare en klyschig, söt och tillrättalagd feelgood. Men ju mer jag läste desto mer tyckte jag om författarens grepp och på det sättet hon angrep otrohet och lögner och på det sättet Kristin fångar mitt intresse för att få veta hur denna katastrofala historia ska sluta.
Jag gillar även de två kvinnorna och hur de hanterar och agerar, det ger mig goda skratt när jag tänker mig in i situationen de befinner sig i.

En bok att sjunka ner, den är skriven med glimten i ögat och är lättläst. Tempot är det inget fel på och den håller farten in i mål. 
Jag har såväl läst och lyssnat och kan rekommendera båda varianterna.
Missa inte den här. Jag hoppas du blir lika positivt överraskad som jag blev.

Boken

Julie är mamman som är föräldraledig med sina två små barn. Hon är trött, ställer enormt höga krav på sig själv och känner sig vilse i sin ganska nya roll. Allt gick så fort, i ena stunden var hon nyförälskad och i nästa mamma.

Julie lever med en man som sätter jobbet först. Därefter festen. En man som är frånvarande även när han är hemma, vilket han är alltmer sällan.

Ebba är singeln som desperat längtar efter det trygga familjelivet. För några år sedan trodde hon att hon träffat den rätte, men fick istället hjärtat krossat och har sedan dess inte riktigt gett kärleken en chans. En dag dyker den gamla flamman upp i hennes liv igen och hon blir kär på nytt - problemet är bara att han numera är gift.

Snart kommer Ebbas och Julies vägar att korsas.

Gammal kärlek rostar alltid är Kristin Brorssons debut och den första romanen om Ebba och Julie. En välskriven relationsroman för läsare av Anna Lönnqvist, Kristin Hannah och Anna Fredriksson.

Författare: Kristin Brorsson
Titel: Gammal kärlek rostar alltid 
Utgiven av: Lind & Co
Omdöme: ✨✨✨
Ljudbok: Sofia Berntson

fredag 18 juni 2021

Huset med den blinda glasverandan - Herbjørg Wassmo

Mina tankar

Fantastisk, annorlunda och ganska mörk. Tre ord som beskriver denna rent ut sagt grymma berättelse.
En lågmäld bok fylld av många känslor och funderingar som berör och manar mig till eftertanke och den kommer garanterat att poppa upp på näthinnan med jämna mellanrum.
Persongalleri som är riktigt bra och väl genomtänkt. Miljöbeskrivningarna ger en riktig känsla om hur det ser ut och jag känner att den verkligen tillför berättelsen väldigt mycket då den är så filmisk. 

 Boken

  • Älskad, prisbelönt klassiker i vackert formgiven nyutgåva.
  • Karaktärer som berör och stannar kvar.
  • Självbiografisk grund i denna debutroman av en av Nordens största författare

Toras mor Ingrid arbetar på en fiskfabrik medan hennes styvfar – invalid efter andra världskrigets strider – ägnar dagarna åt att supa och driva runt.
Tora fantiserar om sin riktiga far, som hon aldrig har träffat, men som hon hoppas väntar i en by någonstans i Europa. I verkligheten är flickan resultatet av en affär mellan hennes mor och en tysk soldat, vilket i byns ögon stämplat både modern och Tora som smutsiga. När Tora måste vårda styvfadern i hemmet, utsätter han henne för handlingar som hon inte förmår anförtro någon.

Romanerna om tyskungen Tora, som tack vare sin fantasi överlever en hård uppväxt, tog Norge med storm när de kom ut på 1980-talet och blev författaren Herbjørg Wassmos stora genombrott. Huset med den blinda glasverandan inleder den prisbelönta trilogin som skildrar Toras uppväxt i ett Nordnorge där spåren efter den tyska ockupationen etsat sig fast i människornas innersta. (Historiska media)


Författare:  Herbjørg Wassmo
Titel: Huset med den blinda glasverandan
Utgiven av: Historiska media
Omdöme :4 💛💛💛💛

Ljudbok: Julia Dufvenius

onsdag 16 juni 2021

Boken om uppfinningar- fantastiska idéer som förändrat världen - Tim Cooke

Mina tankar

Här har vi en fantastisk bok som på ett pedagogiskt sätt först och främst förklarar och beskriver vad en uppfinnare och uppfinning är.
Boken är inte bara pedagogisk utan bilderna är superhäftiga och detaljerade så det finns mycket att prata om. 
Har du barn som funderar över hur saker kommit till så är det här den perfekta lösningen att stilla nyfikenheten med. 
Kanske inte en bok som man läser som god natt saga eller sträckläser. Men fantastisk att plocka fram och läsa om en uppfinning och diskutera och resonera.

 

En bok jag som vuxen uppskattade väldigt mycket och det ska bli mycket spännande att höra barnbarnets åsikt så småningom.
Ett extra plus är den fina tidslinjen och ordlistan som man faktiskt kan ha stor nytta av.

Boken

Läs om briljanta idéer och fascinerande människor. Kanske kan denna innehållsrika bok inspirera en framtida uppfinnare?

I denna faktafyllda bok presenteras över 40 uppfinningar inom olika områden och från olika tidsepoker. 

Allt från tryckpressen som uppfanns i mitten av 1400-talet till biobränsle av plast från 2011. Lättöverskådlig tidslinje finns. Möt personerna bakom uppfinningarna, läs om skeenden som visade vägen och ta del av resonemang kring uppfinningarna. 

Här finns frågeställningar som uppmanar läsaren att själv fundera i uppfinnarbanor. Uppfinnare från Sverige finns med, bland annat John Ericsson, första svenska ångloket, LM Ericsson, utvecklade telefoner, Håkan Lans, system med GPS, Aina Wifalk, rullator, samt ett avsnitt om Alfred Nobel.

Här finns bland annat avsnitt om:

  • Uppfinningar som ger kraft; kärnreaktor, solpanel och batterier

  • Uppfinningar som tar oss någonstans; ånglokomotiv, drönare och rymdraket

  • Uppfinningar som för oss närmare varandra; tryckpress, telefon och internet

  • Uppfinningar som gör livet lättare; spolande toalett, kylskåp och dammsugare

  • Uppfinningar som gör oss bättre; röntgen, pacemaker och mikroskop

Med en tydlig och pedagogisk layout och illustrationer som fungerar både underhållande och instruerande.

Titel: Boken om uppfinningar- fantastiska idéer som förändrat världen Författare: Tim Cooke Illustrationer: Paul Daviz Förlag: Ordalaget

Omdöme: 🔎🔎🔎🔎🔎 Förstoringsglas/ 5

tisdag 15 juni 2021

En evighet från dig - Jenny Colgan

Mina tankar 

Jenny Colgan en äkta och underbar feelgoodförfattare. Jennys härliga sätt att berätta och hennes miljöskildringar får mig att bara vilja vara med och hänga där på de ur mysiga miljöerna. Den här boken har dessutom en liten djupare ton som röd tråd vilket jag gillar väldigt mycket.
Först hade jag lite svårt att komma in handlingen men sedan...då var det full gas och jag fullkomligt älskade boken.

En lättsam bok som ger underhållning, kärlek och som gör mig glad när jag läser. Som vanligt landar Jenny humor med allvar, hon roar och oroar, ger oss förvecklingar som till slut landar där de ska. I ett lyckligt slut.  
Varning för sträckläsning!
Läs gärna del 1 och del 2 först men de gå absolut att läsa var för sig.

 


Boken
Jenny Colgan är tillbaka med en ny charmig roman, från samma mysiga stad som Den lilla bokhandeln runt hörnet.

Lissie jobbar som sjuksköterska i ett skitigt och hektiskt område i London. Efter en traumatisk händelse drabbas hon av PTSD. När hennes chef ger henne möjligheten att under några månader byta tjänst med en sjuksköterska i den lugna lilla staden Kirrinfeif i de skotska högländerna, tar hon den.

Den som ska ta Lissies plats i London är Cormac. En yrkesmilitär som sökt sig till Kirrinfeif i jakt efter lugn och ro. Men även om han trivs i sin roll som ortens sjuksköterska så har rastlösheten börjat bli alltmer påtaglig. Kanske kan ett miljöombyte vara precis vad de båda behöver?

De har aldrig mötts, men eftersom de nu har bytt liv med varandra är de i ständig kontakt om stort och smått, som kan vara bra för den andra att veta.

Tack Norsteds för recensionsexemplar

Författare: 
Jenny Colgan
Titel: En evighet från dig 
Utgiven av: Norstedts
Betyg: 5 💙💚💛💜💙
Ljudbok: Irene Lind

Pestön - Marie Hermanson

Mina tankar
Det här var en bok jag inte hade några som helst förväntningar på och i ärlighetens namn hade jag nog inte valt den om inte jag hade fått förfrågan från Janina Rak på Albert Bonniers förlag om att läs den.
TACK för att du frågade annars hade jag missat denna fantastiska bok med vackra miljöskildringar, personporträtt som berör och ett språk som är magiskt.

Berättelsen är rätt mörk och ibland ganska makaber men trots det en berättelse som startar en del funderingar över hur det faktiskt var under den tiden i Sverige. 
Jag gillade tempot i boken och att det är en berättelse som faktiskt skulle kunna ha varit verklig i Sveriges under den tidsepoken.

Jag var fast från första sidan där berättelsen tar sitt avstamp med att en annorlunda och underlig pojke tar med sig överkonstapel Gunnarsson i en roddbåt uppför Säveån till vrakarfolkets by.
I ett skjul ligger en död man med ovanliga skador. Spåren leder till den beryktade Pestön.

Jag har läst och lyssnat på den här romanen som jag även ser benämnas som historisk spänningsroman.  Johan Gry som läser var en ny bekantskap för mig som, men som jag gillar hans röst och inlevelse. Lyssna gärna och tyck till!
Säger bara, kanske årets bästa! ? 
I alla fall på min lista. Högsta betyg med plus flera +++++ bakom.

Boken
Göteborg 1925. Överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön.
Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad.

"Pestön" är en historisk roman i Göteborgsmiljö och en fristående fortsättning på Marie Hermansons senaste bok, "Den stora utställningen". I huvudrollerna återfinns polisen Nils Gunnarsson och journalisten Ellen Grönblad.

Författare: Marie Hermanson
Titel: Pestön
Utgiven av: Albert Bonniers förlag
Betyg: 5 🏆🏆🏆🏆🏆 +++++
Ljudbok Johan Gry