måndag 19 september 2022

Tornsvalan - Sara H Olsson

Hösten 1941. När kärlek och nya vänskaper föds väcks frågan om blod är tjockare än vatten.
Britt Hedin har hittat sin stora kärlek i Lage, en frånskild, äldre lärare. Men eftersom hennes far motsätter sig förhållandet utvecklas relationen i smyg - tills ett enkelt misstag raserar allt.

Hon tvingas gå med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och skickas till norska gränsen som luftbevakare - i folkmun kallad tornsvala. Där träffar hon nya väninnor men får även se livet från en annan sida när hon möter judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Och hemma i Halland finns Lage. Kommer han att vänta på henne eller är deras kärlekshistoria över?

I nutida Ellinge gräver Paula och hennes vän Holger efter mysterier i bygdens historia. När de hittar en ovanlig dedikation i en bok anar de att de är något på spåren - ett olöst mord från 1940-talet - och ledtrådarna leder till Britt och Lage.


Tornsvalan är den andra fristående boken i Ellingeserien, ett spännande och romantiskt drama om en del av Sveriges historia som få känner till.

En historisk roman som har två parallella handlingar, en på 40-talet och an i nutid. Den har trovärdiga karaktärer och miljöer och hela boken känns oerhört trovärdig och det märks att det gjorts en gedigen research.

Du kan läsa den här delen fristående men jag rekommenderar att du läser del 1 först 
Fiendevän 

Läs om du gillar historiska romaner med parallella berättelser.

Titel: Tornsvala
Författare: Sara. H Olsson
Förlag: HarperCollins Sweden
Ljudbok: Sofia Berntson
Omdöme: 4 📕📕📕📕


Döden för oss samman - Håkan Mattsson

Sommaren 2008 försvinner fyraåriga Linnea spårlöst i ett tryggt villaområde. Polisen, grannarna och familjen söker efter henne, men förgäves. Linneas mamma, pappa och storasyster tvingas hantera försvinnandet på sina olika sätt, och familjen slungas in i en destruktiv spiral.
Tolv år senare rymmer storasyster Hannah hemifrån utan förvarning och pappa Mathias dras in i en desperat jakt efter sin enda kvarvarande dotter. Under sökandet efter Hannah upptäcker han ledtrådar till vad som hände Linnea för tolv år sedan. Från ett litet kafé på Kungsholmen, via ett majestätiskt äldreboende, till sektliknande korridorer där man inte drar sig från att utföra vetenskapliga experiment, byggs mysteriet upp. Frågorna hopar sig, och svaren - när de slutligen infinner sig - väcker nya, större frågor.
Är döden verkligen så slutgiltig som vi tror? Mathias hela världsuppfattning utmanas innan han slutligen inser sanningen. Kan det finnas hopp även när man tror att allt hopp är ute?


Oj vilken spännande debut. Den har det mesta en riktig triller ska ha:
  • Spännande
  • Rapp
  • Sorglig
  • Gåtfull
  • Intensiv
  • Mystisk 
Här har du sträckläsning så ha god tid på dig!
Döden för oss samman är första boken i en ny spänningstrilogi och Håkan Mattssons första bok på Modernista.

Titel: Döden för oss samman
Författare: Håkan Mattsson
Förlag:  Modernista
Omdöme: 📘📘📘📘

Lågorna - Linda Bengtsdotter

 


En nervkittlande suggestiv spänningsroman av prisbelönta Lina Bengtsdotter, författare till "Annabelle". Efter ett desperat samtal från barndomsvännen Katja återvänder Vega till Silverbro, det lilla samhället hon lämnade för London tio år tidigare. Under uppväxten var de två oskiljaktiga, Katja med sin trasiga barndom och Vega med saknaden efter sin mamma. Men när Vega kommer hem till Silverbro är Katja spårlöst försvunnen och tankarna går oundvikligen till Katjas moster Sofia Lo, tonåringen som försvann för mer än trettio år sedan. Vad har hänt Katja? Har de två försvinnandena någonting gemensamt och kommer Vega hitta Katja i tid, eller riskerar deras mörka hemlighet att avslöjas?
Det är en spännande bok med målande miljöbeskrivningar och riktigt bra karaktärer som känns levande och verklighetstrogna. Berättelsen varvas i nutid och dåtid i vartannat kapitel och det var lättläst och flöt på bra. Det här är för mig en helt ok bok men inte mer och tyvärr kan jag inte sätta fingret på vad som gjorde att den inte gick hem hos mig. 

Jag är helt övertygad om att många andra kommer att älska den här boken.

Titel: Lågorna
Författare: Linda Bengtsdotter 

Bokfestivalen i djupa skogen - Sofie Axelzon


Den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll har till bybornas stora glädje öppnats igen och det mesta har återgått till det normala. Bibliotekets dag står för dörren och just i år vill man passa på att fira lite extra genom att bjuda in tre författare, en trollkarl och en trubadur. Kommunen har gått in med extra pengar och allt ser ut att bli ett trevligt och lagom hanterbart arrangemang för bibliotekarierna Eva och Lisa, vars brinnande, kreativa engagemang gjort att Sidhäll utsetts till "Årets kulturkommun" i Sverige.

På kommunhuset har dock kulturnämndens ordförande helt andra planer. I hemlighet planerar han att göra om filialens lilla evenemang till en gigantisk bokfestival. Den extra uppmärksamhet som bygden fått genom media ska utnyttjas till max - och det finns inga gränser för vilka stjärnförfattare han bokar in och hur storslaget allt ska bli! Därefter anser han sig inte behöva ta mer ansvar, och som en överraskande present lämnar han åt bibliotekarierna i Sidhäll att "ta hand om det praktiska".

Snart får Lisa, Eva, nyanställda Saga, pensionerade Kåge och stödtruppen i Bibliotekets vänner ännu en kalldusch. Men med hjälp av generösa bybor, de lokala raggarna, en bokälskande bonde, en korsordskonstruktör och en rejäl dos koka-soppa-på-en-spik ska de se till att genomföra den där förbenade bokfestivalen trots att inget talar för att det ens är möjligt!

Bokfestivalen i Djupa skogen är en snabbläst bladvändare med ett lättsamt språk. En mysig feelgood med många härliga karaktärer och miljöer som både är skriven med glimten i ögat men även har en lite djupare botten. Det här är andra delen i en serie om biblioteket och byborna i Sidhäll.
Rekommenderas varmt. Läs gärna  Bokbussen kommer vid midnatt först då den här boken bygger på den första.

Författare: Sofie Axelsson
Titel: Bokbussen kommer vid midnatt
Ljudbok: Gunilla Leining
Utgiven av: Lind & Co (lindco.se)
Omdöme: 📕📕📕📕
Bokus
Adlibris Bokhandel

Eko av ett skott - Lisa Bjerre & Susan Casserfelt

Ett skott som förändrar allt.

Polisassistent Lina Kruse åker på ett larm där allt går fel. Ett skott brinner av och en människa dör. Snart uppdagas att inget är vad det verkar. Ett farligt spel avslöjas, men vem står bakom?
Skottet sänder en tryckvåg av vrede genom staden. Protester mot polisvåld blossar upp och motdemonstranter rustar till medborgargarden. Hur många ska dö innan våldsspiralen får ett slut?

Jack Karlberg får äntligen ägna sin poliskarriär åt att bekämpa kriminella gäng, men hans dubbelspel tär på relationerna till familjen. Ska han återigen ge vika för mc-gänget, eller vågar han riskera allt?

Eko av ett skott är en kriminalroman om utsatthet i ett hårdnande samhälle. Ensamt vittne är den andra delen i kriminalserien Linje 17 som utspelar sig i Stockholmsförorten Bagarmossen.
Återigen en rätt brutal och rå gängrelaterad berättelse från Stockholms förort, Bagarmossen. Den beskriver gängkriminalitet på ett mycket trovärdigt och realistiskt sätt, ja näst intill för rå för min smak.
Ett extremt högt tempo som är spännande rakt igenom med trovärdiga karaktärer och riktigt träffsäkra repliker och bra miljöskildringar.  

Titel: Eko av ett skott 
Författare:  Lisa Bjerre & Susan Casserfelt
Utgiven av: Piratförlaget
Betyg: 4 💜💜💜💜

fredag 16 september 2022

Svartfågel - Frida Skybäck

"Svartfågel är välskriven glesbygdsnoir, där relationer snarare än våldsamheter och mord bygger upp spänningen, stadigt och lagom invecklat. Karaktärerna är originella, komplexa och trovärdiga, och romanen ska ha ett särskilt plus för att upplösningen inte känns krystad, utan autentisk och övertygande." Christine Karlsson, BTJ nr 15, 2022

En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit. Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria. Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?


Svartfågel är en stämningsfull kriminalroman som utspelar sig i kontrastrika Skåne och rör sig mellan Lunds fina kvarter och den utsatta glesbygden. Det är den första boken i en serie om utredarna Fredrika Storm och Henry Calment.

Jag är mållös. Herre min ge så bra den här är! Helt klart bästa jag läst av Frida och då har jag läst alla hennes böcker. Vilken kompetent författare som kan skriva i flera olika genrer och alla är helt lysande. Det är stort! Den borde kvala in som Årets bok anser jag!

Frida lyckas med sina nya karaktärer,  spännande miljöer och att bygga en berättelse som håller hela vägen. Att även hålla spänningen uppe under hela boken är starkt och som dessutom förvillar mig under hela resan och gör det svårt att lista ut slutet. Det är bra jobbat.
En bladvändare som man läser i ett sträck, den är omöjliga att lägga ifrån sig. Jag läser och jag lyssnar om vartannat tills den är slut och då känner jag mig tom. Hur ska jag hitta något att läsa nu? Jag har boksmälla de lux.

Gissa om jag längtar efter att få läsa mer om Fredrika och Henry!

Titel: Svartfågel 
Författare: - Frida Skybäck
Omdöme: 📓📓📓📓📓

onsdag 14 september 2022

Tjejmiddagen - Marie- Louise Marc

Deras vänskap var starkare än allt – tills en man kom och slog allt i spillror …

Maria, Gabbi och Rakel är bästa vänner. Trots viss åldersskillnad var kemin omedelbar när de träffades på gymmet en gång i tiden och sedan dess har gänget samlats en gång i månaden och haft tjejmiddag. Då dricker de bubbel, skvallrar och stöttar varandra i livets med- och motgångar.

Rakel är diakonen som kämpar för att bli gravid tillsammans med maken Niklas. Marie bor i Huddinges flottaste villa, men vad hjälper det när mannen insjuknat i Alzheimers och rymmer hemifrån titt som tätt? Gabbi är den glamorösa festfixaren som njuter av livet på Kungsholmen, men affärerna går tyvärr allt sämre.Under en tjejmiddag berättar Gabbi att hon råkat dra hem en viss Johannes Fahlström från krogen. Den snygge och charmige tränaren som brukade leda deras gympapass. Men reaktionerna från Rakel och Maria blir inte vad Gabbi förväntat sig – för det Gabbi inte vet är att de båda har helt egna kopplingar till Johannes … Plötsligt ställs deras vänskap på prov. Och vet de egentligen vem Johannes är?

Som vanligt gör Marie - Louise en inte besviken. Ytterligare en feelgoodare som bjuder på förvecklingar, hemligheter,  kärlek och alltihop inbakat i en bra story. Dessutom har den en liten nerv och underliggande djup liggandes på lut genom hela berättelsen som gör att man bara lite fortsätta att läsa. En lite annorlunda feelgood men inte på något negativt sätt.

Läs gärna tidigare böcker av författaren

Titel: Tjejmiddagen 
Författare: Marie- Louise Marc
Ljudbok: Maria Lyckow
Utgiven av: Printz (printzpublishing.se)
Omdöme: 📙📙📙📙
 Bokträdgården i Primerose Hill - Sarah JioEn bokhandel i London visar sig innehålla alla svar till hennes förflutna …
När Valentina Baker var elva år lämnade hennes mor Kalifornien och familjen för sitt hemland, England. Idag är Valentina vuxen, och arbetar som bibliotekarie. Livet är knappast på topp, speciellt eftersom hon är nyskild. Men i ett ödets nyck får hon reda på att hennes mor gått bort, och dessutom har efterlämnat sin lägenhet i London till Valentina.

När hon anländer till London inser hon dock att hon inte bara har ärvt en bostad, utan även en bokhandel, som ligger i Primrose Hill. En bokhandel som Valentinas mor drivit i flera årtionden. Det visar sig att mamma Eloise hade många hemligheter, och samtidigt som Valentina förälskar sig mer och mer i Primrose Hill, börjar hon också pussla ihop sin mammas förflutna. Vem var Eloise egentligen?


Bokträdgården i Primerose Hill  är en sådan där berättelse som innehåller allt det där som ska finnas i en riktigt bra feelgood. Familjehemligheter, förvecklingar men framför allt hopp.
Mysiga miljöer och karaktärer som känns äkta genomsyrar hela boken och slutet är inte helt förutsägbart.

Jag har tidigare läst "Alla blommor i Paris"  Så min förväntningar var skyhöga på den Sarahs nya bok och så här med facit i hand tyckte nog att den var snäppet bättre.
Men Bokträdgården i Primerose Hill är absolut väl värd att läsa.


Mina tankar hittar du här 👉Alla blommor i Paris


Titel: Bokträdgården i Primerose Hill
Författare: 
Sarah Jio
Omdöme: 📕📕📕📕

måndag 12 september 2022

Drömmarnas flod - Elisabet NemertEn flod, en båt, ett annat liv. Noha, en oerhört framgångsrik affärsman, har lämnat det flotta kontoret på Wall Street och excesserna i New York för Amazonas regnskog. På flykt från den person han själv blivit och inte längre vill vara.

Kassandra, kvinnan han älskar, har gått ifrån honom och i hemlighet rest till Sverige där hon har sina rötter. Under färden på floden möter Noha utsatthet, fattigdom och vilda djur - och en gammal kvinna som guidar honom på förunderliga vägar. Parallellt, i Blekinge, upplever Kassandra sitt livs mest omtumlande tid.


Det här är ett otroligt vackert äventyr där det bjuds på spänning, kärlek och historia. Men berättelsen har även ett djupare budskap med många olika bottnar. Den tar upp ämnen som att hitta sig själv och att lämna ett destruktivt liv med droger, makt och dålig självinsikt. Om att våga göra val som förändrar. 
Dessutom tar Elisabeth upp ämnen som miljöfrågor och om hur urbefolkningen i Amazonas har det och deras kamp.

Det är djupt imponerade hur Elisabet lyckas med alla dessa trådar och på ett snyggt och mycket bra sätt knyter ihop säcken.

Jag säger bara läs den här och njut. Boken är även riktig bra som ljudbok och det är Anna-Maria Käll som läser på ett mycket inkännande sätt.


Titel:
Drömmarnas flod
Författare: Elisabet Nemert
Ljudbok: Anna Maria Käll
Förlag: Bokförlaget forum
Omdöme: 💙💙💙💙💙

Barnsköterskan - Stacey Hall


West Yorkshire, 1904.

Nyutexaminerade barnsköterskan Ruby May tar en tjänst hos Charles och Lilian England, ett välbärgat par med rötter i en dynasti av kvarnägare. Hon hoppas att det ska vara nystarten hon behöver. Hon försöker göra sig hemmastadd i det isolerade huset Hardcastle, men märker ganska snart att någonting inte är riktigt som det ska med den vackra, mystiska Mrs England.

Utfryst av husets övriga tjänare tvingas Ruby konfrontera sina egna demoner för att hindra att historien upprepar sig. Hon, om någon, vet att något sådant som den perfekta familjen inte existerar.

Jag har läst de två tidigare böckerna av författaren och har verkligen gillat dem. Så jag kan lugnt säga att mina förväntningar var hyfsat höga på Barnsköterskan.


Den här berättelsen hade lite svårt att komma in i boken, den var lite seg. Kanske det berodde på alla dessa namn. Så jag kan ärligt säga att jag inte tyckte att den kom upp i samma nivå som de tidigare böckerna.

Jag gillar Stacey Halls karaktärer och hur hon beskriver och skildrar dem. Såväl fattiga som rika får ta plats. Hon är även duktig på att beskriva skillnaden i kvinnors och mäns sätt att vara och deras olika roller i så väl hemmet som i samhället.


Barnsköterskan är Stacey Halls tredje bok, efter kritikerrosade Hittebarnet (2020) och De sammanbundna (2021). De är helt fristående.


  

FörfattareStacey Halls 
Titel: Barnsköterskan
Omdöme: 🌟🌟🌟
Utgiven avBokfabriken

Bokus  Adlibris Bokhandel

söndag 11 september 2022

Det rånar sig nog - Catharina Ingelman SundbergInget är omöjligt när Pensionärsligan slår till igen. Med uppfinningsrikedom och handlingskraft ger sig medlemmarna ut på stöldturné för att hjälpa dem som har det svårt. Men eftersom bankerna numera saknar kontanter måste gänget söka nya utvägar. Oförskräckt tar sig Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta ut i cyberrymden och prövar lyckan bland kryptovalutor, artificiell intelligens och robotar. Med i spelet finns också en norsk oljemiljardär, antika guldmynt, förlista skepp, massor av champagne och riktigt vällagrad whisky.

Nu står Pensionärsligan inför sin sista stora utmaning samtidigt som de jagas av polis och maffia ... men det rånar sig nog.
Men hallå! Hur beter hon sig? Gång efter gång leverera Catharina böcker som bara är hur bra som helst och så även denna gång. 
Är det verkligen sant att detta är den sista i serien...NEJ! Jag protesterar!!!!

Återigen en bok att älska, att skratta till och att bara få njuta av alla härliga karaktärer och miljöer.
Har du av olika orsaker missat den här serien så GRATTIS till dig. Bara att grotta ner sig och njuta! 
Jag vill utfärda en varning! Har du börjat läsa så är det så när omöjligt att sluta. 
Morgan Alling läser boken och han gör det med bravur!

Titel: Det rånar sig nog 
Författare: Catharina Ingelman Sundberg
Ljudbok: Morgan Alling
Förlag: Bokförlaget forum
Omdöme: 💜💜💜💜💜

Skrivkramp - Lilly Emme

Emma Singh är den nya stjärnan på den brittiska författarhimlen. Hennes debutbok slog säljrekord och förväntningarna på uppföljaren är skyhöga.

Med tanke på Emmas bakgrund tar förläggaren för givet att även nästa bok ska utspela sig i Indien. Problemet är bara att hon känner sig lika brittisk som drottning Elizabeth och inte ens är måttligt intresserad av landet där hon har sina rötter. Inspirationen uteblir, skrivlusten är obefintlig och orden lossnar inte, hur mycket Emma än försöker. Hon har drabbats av skrivkramp medan hennes deadline obevekligt närmar sig.

När Emma blir erbjuden tjänsten som husmor på en internatskola packar hon väskorna och lämnar London. Kanske vaknar kreativiteten till liv om hon byter miljö? Hon föreställer sig att arbetet kan skötas med vänsterhanden och att hon ska få mycket tid till sitt manus, men livet som husmor är krävande och intensivt.

Då hon möter eleven Mira inser Emma att det finns fler som har kommit på villovägar i livet. Kan de två hjälpa varandra att hitta vägen framåt?

Det här är den andra fristående romanen i serien  Skrivsystrar. En bok som bjuder på såväl humor som djup vilket gör att boken fastnar hos mig. 


Jag gillar hur Lilly porträtterar sina karaktärer i den här berättelsen och då tänker jag främst på den lilla flickan Mira, Mrs Dixon men även den mystiska Betsy. Den är lättläst men rappt språk och korta kapitel och som första delen Utloggad tar sig även den här i mitt hjärta och kommer att stanna kvar länge.  
Jag rekommenderar att läsa  den första delen innan du tar tag i den här
Den heter Utloggad

Författare: Lilly Emme
Titel: Skrivkramp
Ljudbok: Hedvig Lagerkvist
Utgiven avHistoriskamedia
Omdöme: 4 📕📕📕📕
 Bokus 

Varma scones och vilsna katter - Melissa Daley


När katten Molly förlorar sin älskade matte rasar hennes värld. Hon tvingas flytta till ett tillfälligt hem som hon delar med tre katthatande hundar. Molly beslutar sig för att hon är värd en bättre framtid och tar saken i egna tassar. Vind för våg ger hon sig iväg på en mödosam resa.

Efter en lång resa kommer Molly fram till det idylliska samhället Stourton. Hon har förlorat allt hopp om att finna ett nytt hem och tar sin tillflykt till de mörka gränderna. Det är där Debbie och hennes dotter hittar den lilla katten. Liksom Molly är de främlingar i byn och försöker desperat få sitt nyöppnade kafé att bli lönsamt. Inte blir det enklare av att en av byborna har bestämt sig för att nykomlingar inte är välkomna särskilt inte fyrbenta. Debbie måste snart välja mellan kaféet och Molly. Men kanske finns en lösning inom räckhåll? Kan Debbie och Molly tillsammans skapa ett unikt kafé och få turen att vända?


Gillar du katter och feelgood? Ja då är Varma scones och vilsna katter en fullträff. Det är en hjärtevärmande berättelse om beslutsamhet och vänskap. Det är den första boken av två om Molly och jag längtar redan efter del två.


Titel: Varma scones och vilsna katter 
Författare: Melissa Daley 
Ljudbok: Viktoria Flodström
Förlag:  Historiska Media
Omdöme: 🐱🐱🐱🐱
Bokus

tisdag 6 september 2022

Hemligheternas Ö & En augustinatt - Victoria HislopHemligheternas Ö 
Alexis Fielding reser till Grekland för att söka sanningen om sin mors historia, en sanning som alltid hållits dold för henne. Men hon reser också för att hitta svaren hon söker om sitt eget liv. Resan leder henne till Spinalonga, en liten ö utanför Kretas kust som fram till 1957 var en spetälskekoloni.

Dit skickades de drabbade i exil, utan hopp om att någonsin få återvända hem. Det visar sig snart att ön präglat kvinnorna i Alexis släkt under flera generationer. Alexis mormors mor Eleni drabbades av spetälska och tvingades lämna sin man och sina två små döttrar. 
Barnen växte upp i Spinalongas skugga och kom att välja olika vägar för att hantera förlusten. 

Men deras öden förblev tätt och tragiskt sammanflätade. När Alexis dyker allt djupare in i de hemligheter som familjen så länge försökt förneka, tvingas hon inse att deras historia, misstag och mod, i allra högsta grad kan ha förmågan att påverka hennes egen framtid.

En augustinatt
"Språket är realistiskt och okomplicerat i en väl fungerande översättning. Berättelsen ger en känsla för tiden där detaljerade beskrivningar av vardagsliv skapar närvaro." BTJ

25 augusti 1957. På den lilla ön Spinalonga utanför Kretas kust stängs slutligen spetälskekolonin som varit hem till drabbade under många år. I byn Plaka samlas folket för att högtidlighålla dagen men festligheterna tar en oväntad och våldsam vändning med förödande konsekvenser för de närvarande. Två familjer slits isär och för innevånarna i Plaka lämnar tragedin ett outplånligt minne. Att försonas med sin historia kräver ett högt pris men kanske kan deras framtid resa sig ur askan av det förflutna?

En augustinatt är den efterlängtade uppföljaren till den internationella bästsäljaren Hemligheternas ö.

Det här är två böcker som jag till en början hade väldigt svårt att komma in i men jag är så glad att jag gav dem en riktig chans, för kära nån så bra de båda var. 
De här berättelserna berörde mig oerhört och de gav mig en redig lektion i historia. Jag hade ingen aning om denna Ö och hur spetälskan härjade där. 

Det har varit mycket intressant att få in inblick i farsoten spetälsa och hur den påverkade människorna som kom i vägen för eländet. 
Språket är finstämt och de grekiska miljöerna är magiska. 
Den här berättelsen kommer stanna kvar länge hos mig.

Jag har även lyssnat när jag pendlar till jobbet och Lisa Werlinder är en ny uppläsare för mig som läser fantastiskt.

Titel: Hemligheternas Ö & En augustinatt 
Författare:Victoria Hislop 
Omdöme: 📙📙📙📙📙


Offervilja - Ewa Klingberg

Journalisten Niklas får allt fler frilansjobb från lokaltidningen i Värnamo, vissa mer spännande än andra. Motvilligt bevakar han ett trädgårdsfynd i form av en nedgrävd pistol. Men när vapnet tycks höra ihop med det sista kalla fall som hans pappa lämnade efter sig blir han nyfiken.

Niklas börjar nysta i fallet. År 1967 skedde ett våldsamt rån i stadens största bank och en kund blev skjuten till döds. Än idag vet ingen vem som avlossade det dödande skottet. I sina efterforskningar stöter Niklas på stadens livliga frikyrkoliv och han börjar misstänka att det innanför kyrkans väggar döljer sig en och annan hemlighet. Vem var den karismatiske pastorn som hade rykte om sig att charma stadens kvinnor? Och vad hade bankdirektörens hustru med pastorn att göra?

Offervilja är den tredje och avslutande delen i Ewa Klingbergs mysdeckarserie Värnamord. Med charm och humor vävs nutid och dåtid samman i en värld av skrönor, härliga karaktärer och en och annan påse Ahlgrens bilar.

Gillar du lite sköna oblodig men ändå spännande böcker ska du bums läsa Värnamotrilogin. Ewa har som vanligt härliga karaktärer och miljöer som gör att man gärna hänger med dem och i Värnamo.
Precis som i de förra böckerna i serien del1 Midsommarblot och del 2 Plundringstider kan jag sakna lite driv. Men som alltid är Ewas böcker väl värda att sätta sig ner med och njuta av. De har den där perfekta blandningen som cosy crime ska ha. Lite spänning, mystik och lite blod och brutalitet. Och så klart en gnutta romantik.


Författare: Ewa Klingberg
Titel:Offervilja
Utgiven avHistoriskamedia
Ljudbok: Mattias Linderoth
Omdöme: 3 🌻🌻🌻+

lördag 3 september 2022

Minnesförlusten - Anna FredrikssonEn kvinna vaknar upp på sjukhus utan ett enda minne. En ID-handling visar att hon heter Klara och är 37 år, men ingenting förklarar varför hon har hittats skadad och livlös ute till havs. Tillsammans med psykologen Tim försöker hon nå fram till sanningen om sig själv, men ju mer hon får reda på, desto mer inser hon att någon är ute efter henne.

"Minnesförlusten" är en psykologisk thriller om identitet och livsval, tillit och komplicerad kärlek. Ett otroligt spännande relationsdrama men inte allt för många karaktärer vilken jag gillade skarpt. 
Anna bygger upp intrigen och det riktigt kryper under skinnet på mig och det är läskigt trots att det är minimalt med våldsamma scener.


Tänk dig att inte veta vem som är vän och vän som är fiende. Vem kan man lita på och vad gör man när minnet kommer tillbaka och paniken får fäste?
Missa inte den här. Varning för sträckläsning.

Titel: Minnesförlusten 
Författare:  Anna Fredriksson 
Ljudbok :  Hedvig Lagerkvist
Utgiven av Bokförlaget Forum 
Omdöme: 💜💜💜💜 💜 

För din skull - Kicki Sehlstedt


För din skull utspelar sig mitt i gängkrigens Stockholm - men nu är det kvinnornas historia som berättas.

En ung kille skjuts till döds i en kolonistuga i centrala Stockholm och alla tror att han är ett offer i kriget om innerstadens droghandel. När 15-åriga Mira tar på sig skulden ställs allt på ända.

Kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svanteson bestämmer sig för att ta reda på sanningen om vem som har skjutit pojken och varför. Snart upptäcker Aida att det finns en koppling till hennes eget liv - och att hon och hennes dotter är i fara.

Det här är fjärde, fristående delen i Probono-serien. Som vanligt lyfter Kicki aktuella ämnen som är såväl skrämmande som spännande. Den här belyser kvinnorna i den kriminella världen och hur långt de är beredda att gå för att skydda dem de älskar.


Du får full fart från första sidan som sedan bara eskalerar ända in i kaklet. 
En välskriven bok precis som tidigare i serien. Man sträckläser och blir sedan irriterad över att den är slut.  En bok som upprör och berör, den kommer stanna kvar länge. 
Rekommenderas varmt om du gillar spänning på hög nivå men läs del gärna de tre för för bästa behållning.

  


 
Författare: Kicki Sehlstedt
Titel: För din skull
Utgiven avBazar förlag
Omdöme: 💜💜💜💜 ++
Ljudbok :  Mirja Turestedt

fredag 2 september 2022

Mannen på gatan - Trevor Wood

När Jimmy, en hemlös veteran som kämpar med posttraumatiskt stressyndrom, hör ljudet av något tungt som faller i floden - mitt under ett högljutt gräl mellan två män - försöker han först låtsas att han inte hört något. Det är inte hans strid.
Men när han får syn på en tidningsrubrik om en flicka, Carrie, vars pappa försvunnit, och anar att det kan vara samma man, påminns han om någon han själv förlorat. Jimmy bestämmer sig för att sluta fly sitt förflutna och berätta för flickan vad han hörde. Det visar sig bara vara början på historien.
Polisen lägger ingen vikt vid Jimmys vittnesmål, men Carrie är övertygad om att något hemskt har hänt hennes pappa. Jimmy går med på att hjälpa henne - något som försätter honom i allvarlig fara i förhållande till både gamla och nya fiender.
Men Jimmy har en fördel: när man inte har något, har man inte heller något att förlora...


En spännande, mörk och rätt originell spänningsroman som har ett högt tempo ända in i mål.  Dessutom med en hyfsad upplösning som jag inte såg komma.
Bra miljöer och karaktärer som håller.
En bok jag rekommenderar, jag sträckläste den.Titel: Mannen på gatan 
Författare: Trevor Wood
Förlag: Modernista
Omdöme: 💥💥💥💥

onsdag 31 augusti 2022

Pendlarsällskapet - Clare Pooley

Ny hjärtevärmande roman av Clare Pooley, författaren bakom Ärlighetsprojektet.
I kollektivtrafiken pratar man inte med varandra. Det är nästintill en regel. Men vad händer när ett gäng främlingar bestämmer sig för att bryta mot den?

Varje morgon åker den excentriska tidningskrönikören Iona Grey tunnelbanan tio stationer, från Hampton Court till Waterloo Station. I hemlighet betraktar hon alla de karaktärer som reser samma rutt: Den söta bokmalen. Den ensamma tonåringen. Sjuksköterskan. Den till synes framgångsrika mansgrisen som alltid sitter för brett isär med benen.

Men en morgon sätter en av resenärerna en vindruva i halsen. Detta skapar en kedjereaktion som gör att de annars så tysta resenärerna måste börja prata med varandra. Och plötsligt börjar vänskaper att blomma...


Pendlarsällskapet är en underbart charmig roman. Jag har skrattat åt alla de härliga och udda människorna som Clare målar upp på ett helt underbart sätt. Men jag har även känt frustration och blivit förbannad om vart annat, på hur trångsynta en del människor i berättelsen är. 
En bra bok ska ge mig som läsare många olika upplevelser och känslor och det gör den här boken. 
Jag vill gärna läsa mer från Clare Pooly 💓

Titel: Pendlarsällskapet  
Författare: Clare Pooley
Uppläsare: Kerstin Andersson
Omdöme: 💜💜💜💜💜

tisdag 30 augusti 2022

Fredagsklubben - Sofia Lundgren, Alyson Richman, M.J Rose
Stockholm, sent 1800-tal
Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de ”höga mästare” från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska.

Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna. Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten?

2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben.


En ganska intressant bok som ger en inblick i konsten sent 1800 tal i Stockholm. Och då speciellt Hilma af Klints en konstnär jag ärligt aldrig hade hört talas om. En fascinerade kvinna på många plan.
Författarna blandar fakta och fiktion på ett härligt sett och det gör boken lättläst men inget som berörde mig på djupet. 


Titel: Fredagsklubben 
Författare: Sofia Lundgren, Alyson Richman, M.J Rose
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Omdöme: 📙📙📙