måndag 15 juli 2024

Sommarparadiset - Anna Alemo

Det lilla kustsamhället Stänkvik är en idyll under sommarmånaderna. Då trängs badgästerna på bryggorna, och pensionatet som Linda driver tillsammans med sina föräldrar är fullbelagt. Hon har arbetat där i sju år nu, ända sedan hon förlorade sin man i en tragisk bilolycka och återvände hem med dottern Alice. Sedan dess har rädslan varit hennes trogna följeslagare.

Den här sommaren gör Lindas barndomsvän Finn ett gästspel på badorten. Han lämnade hemlandet för många år sedan och är numera en berömd skådespelare i USA. I hopp om att kunna äta glass och ta sig ett dopp utan att bli igenkänd reser han hem för att vila upp sig. Men skvallerjournalisterna tycks hitta även till Blekinges saltstänkta klippor.
För att slippa alla spekulationer om sitt kärleksliv ber han Linda utge sig för att vara hans flickvän. Hon går motvilligt med på det och börjar fundera på om hon någonsin kommer att våga öppna sitt hjärta igen. 

Sommarparadiset är första delen i Anna Alemos humoristiska och romantiska serie Stänkvik. Och om jag får bestämma så ska du direkt införskaffa den då den bjuder på en fantastisk läsning. Du får en härlig sommarkänsla med romcom som har ett djup. Jag ser fram emot att läsa mer om Linda, Alice, Finn och alla andra härliga karaktärerna.


Titel: Sommarparadiset
Författare: Anna Alemo
Ljudbok: Ellen Jelinek
Förlag: Karatförlag

Fenixkronan - Julia Quinn & Janie Chang

Två kvinnoöden flätas samman i en hisnande resa, från jordbävningen i San Francisco till Versailles glittrande palats.
San Fransisco 1906. I en stad full av nyblivna miljonärer och spänningssökande uppkomlingar hoppas två mycket olika kvinnor kunna påverka sitt öde: Gemma, en guldblond, skönsjungande sopran vars karriär desperat behöver återupplivas, och Suling, en brodös från Chinatown som är fast besluten att undkomma ett arrangerat äktenskap. Deras vägar korsas när de dras in i den charmige järnvägsmagnaten Henry Thorntons omloppsbana, vars extraordinära samling av kinesiska antikviteter inkluderar den mytomspunna Fenixkronan, från det legendariska fallna Sommarpalatset i Beijing.

Genom Henry får Gemma och Suling en ny chans, men den hoppingivande tillvaron förvandlas till kaos när en förödande jordbävning tillintetgör San Francisco. Thornton försvinner och lämnar efter sig ett mysterium som sträcker sig längre än någon kunde ha föreställt sig.

Paris 1911. Den mystiska Fenixkronan dyker upp igen, och för samman Gemma och Suling i en sista desperat strävan efter rättvisa.

Här har du ett stort fan av Kate Quinn och jag hade skyhöga förväntningar på den här romanen. 
Tyvärr blev jag rätt besviken och det värsta är att jag inte riktigt kan sätt fingret på vad det var som skavde. Men, men så är det ibland och jag ångrar absolut inte att jag läste den. Så varför inte ge den en chans och bedöm själv vad du tycker.

Titel:
Författare:
Ljudbok: Sofia Berntsson
Förlag: Harper Collins

Femte kollusionen - Denise Rudberg


Januari 1942. Under hösten lyckas signalspanarna på Karlaplan 4 avkoda meddelanden med illavarslande innehåll. Nazi-Tyskland tycks planera en stor markinvasion av Sverige från Norge, via gränsen i Jämtland. Meddelandet leder till febril aktivitet längs den svensk-norska gränsen. I värsta fall har Sverige nu endast några månader, kanske veckor, på sig att mobilisera sina krigsdugliga trupper.

Elisabeth får i uppdrag att söka upp en saknad trupp i Värmlands skogar, en plats hon är väl bekant med eftersom hennes släktgård är belägen där. Tillsammans med sin bror ger hon sig ut i skogen på en första spaningsoperation i bistra vinterförhållanden. Samtidigt i Stockholm plockar Iris och professor Arvid Bremer upp ett meddelande om en avrättningsorder som ska utföras vid gränsen.I Femte kollusionen, del fem i Denise Rudbergs framgångsrika serie Kontrahenterna, fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett tillsynes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

Denise tillhör verkligen en av mina absoluta författare. Hon kan konsten att med sitt språk, sina miljöbeskrivningar och härliga personporträtt hålla mig fastnaglad från start till mål. Jag har läst och lyssnat på alla fem böckerna i den här serien som heter Kontrahenterna och
det jag gillar med den här serien är nog den fina mixen av historia och vardagsrealism.
Dessutom känner jag att det ligger mycket research bakom alla böckerna vilket gör dem väldigt trovärdiga. Vi får på ett proffsigt sätt en fin känslan av hur det var att leva på den tiden som Kontrahenterna utspelar sig under.
Jag kan till och med känna hur jag är en del av dessa människor.
En intressant och bra bokserie ur ett kvinnoperspektiv


Jag har inga problem med att instämma i BTJs omdöme.
Rudberg skriver målande och med stor detaljrikedom, med ständigt fokus på kvinnorna. Seriens bästa bok hittills! 


Titel: Femte kollusionen
Författare: Denise Rudberg
Ljudbok: Maria Richardson
Förlag: Norstedts

Bröllopsdejten - Jasmine GuilloryDen ambitiösa juristen Alexa arbetar för borgmästaren i Berkeley, där hon även driver sin hjärtefråga: ett konstnärligt rehabiliteringsprogram för ungdomar som hamnat snett. En dag fastnar hon i en hiss - tillsammans med en snygg läkare på besök från Los Angeles.
Kvinnotjusaren Drew är bjuden på bröllop, men hans sällskap har dragit sig ur i sista minuten, och av en ingivelse ber han den sympatiska kvinnan i hissen att följa med och spela hans flickvän.
Drews vänner blir förvånade över att se honom med en kurvig, mörkhyad kvinna i stället för hans vanliga typ - en perfekt, slank blondin. Men motsatser dras till varandra, och plötsligt börjar det roliga upptåget kännas oroväckande likt en riktig relation...
Jag är mållös! Vilken debut Bröllopsdejten är. Det är en underbar och välskriven romance som har exakt allt. Du får vänskap, missförstånd och givetvis kärlek men dessutom en bok som beskriver hur ett distansförhållande kan skapa en del missförstånd pga dålig kommunikation. 

Kan en bok knocka från första sidan? JAAA, det kan den och det gjorde den här. 
Sidorna flyger iväg och jag fnissar och förfasas över Alexas naivitet, men framförallt så älskar jag Jasmines sätt att skriva. Jag ser fram emot att läsa mer av författaren och nästa bok lär inte dröja har jag förstått.

»En charmig, sexig juvel till roman.« skriver Roxane Gay och 
Washington Post fortsätter:
»Underbar, förtrollande debut.« 

Titel: Bröllopsdejten 
Författare: 
Jasmine Guillory 
Ljudbok: Ella Scharter
Förlag: Modernista

fredag 12 juli 2024

Frälsarkransen - Kristina Ohlsson


”Frälsarkransen” är den fjärde delen i Kristina Ohlssons hyllade Strindbergserie. Nu drar det ihop sig till kräftpremiär på Hovenäset, och till sist har sommarvärmen kommit. Augusts stora dröm om att bli förälder har förverkligats, och han och Maria njuter av sin lilla familj på Kärleksvägen. Men så dyker en skugga ur Augusts förflutna oväntat upp. Någon i hans släkt verkar ha burit på en tung hemlighet.

Samtidigt skakas idyllen än en gång om när ett äldre par hittas förgiftade. De har bott på näset i femtio år och är väldigt omtyckta. Vem kan vilja dem så illa? Utredningen hamnar på Marias bord, men det är något som skaver i polisgruppen. Vad är det kollegan Ray-Ray döljer? Fallet visar sig ha en mörkare baksida än någon hade kunnat ana …Som jag längtat efter del fyra i serien om August Strindberg. Jag var lite skrajsen att jag skulle bli besviken vilket är lätt när man läser serier. Man blir lite orolig att de inte ska nå upp till de förra ...
Blev jag besviken? Absolut inte.
Kristina är en stjärna och på ett magiskt sätt drar hon som vanligt in mig in i den värld hon skriver om. Att jag dessutom ofta känner att jag är med i boken och i karaktärernas liv gör ju inte det hela sämre. När författare skriver på det sättet då är det bra!  


Som jag längtat efter del fyra i serien om August Strindberg. Jag var lite skrajsen att jag skulle bli besviken vilket är lätt när man läser serier. Man blir lite orolig att de inte ska nå upp till de förra ...
Blev jag besviken? Absolut inte.
Kristina är en stjärna och på ett magiskt sätt drar hon som vanligt in mig in i den värld hon skriver om. 
Som alltid tycker jag att hennes miljöer är målande, språket flyter på och de genomtänkta intriger får mig att bara vilja ha mer. 
Det här är en härlig mix av spänning, relationer, familjehemligheter och humor. 
August Strindberg är en underbar karaktär. Att jag dessutom ofta känner att jag är med i boken och i karaktärernas liv gör ju inte det hela sämre. När författare skriver på det sättet då är det bra!  

Titel: Frälsarkransen
Författare: Kristina Ohlsson
Ljudbok: Ludvig Josephson
Förlag: Bonniers

Käraste Lena - Ninni Schulman


Hösten 1983 hittas 31-åriga Lena död i sitt hem på släktgården på Sollerön utanför Mora, hängd i en lampkrok. Av allt att döma rör det sig om ett självmord. Lenas föräldrar vägrar tro att deras dotter valt att ta sitt eget liv, och för att få reda på sanningen kopplas den före detta polisen Ingrid Wolt in.

Ingrid har egentligen lagt ner sin nystartade spaningsbyrå och lever isolerad i skogen av rädsla för sin före detta man. Men Lenas föräldrar är så enträgna att hon slutligen övertalas att ta sig an fallet. Det visar sig snart att Lena bar på djupa hemligheter och att det var många i hennes närhet som ville se henne död.

 


Käraste Lena är den andra delen i Ninni Schulmans hyllade Siljanserie, en kriminalroman om längtan, passion och svek.

Med ett rappt språk, ett härligt driv, bra intrig och en
annorlunda huvudkaraktär blir den här boken en riktig bladvändare. På ett magiskt sätt dra Ninni in mig i den värld hon skriver om och det känns som jag är med i boken och i karaktärernas liv. gg sedan till en härlig mix av spänning, relationer och familjehemligheter tillsammans med hennes sätt att beskriva miljöer och gestaltningar, då blir det bra!

 

Att dessutom få häng med under -80 talet är helt magiskt då det var min "tid" i livet då allt hände. Allt från musiken, kassettbanden till klädstilen och uttrycken, var så jag, vilken återblickskick det gav mig. En fantastisk nostalgitripp vill jag lova.


"Ninni Schulman har en oslagbar förmåga att konstruera trovärdiga intriger där vardagliga konflikter snabbt når en livsfarlig nivå, och spänningen ligger i enkla situationer som att öppna dörren för fel person. Eller att lita på sina närmaste. Ibland blir det otäckt sorgligt."

Dagens Nyheter
Titel: Käraste Lena
Författare: Ninni Schulman
Ljudbok: Mirja Turestedt
Förlag: Bazar
 

 

 

fredag 5 juli 2024

Tid för Lisbeth - Annelie Sylvan

När Lisbeths man plötsligt lämnar henne efter 40 års äktenskap, släpps en ilska lös hos Lisbeth. En ilska som inte klarar av möblerade rum. Hon lämnar deras gemensamma lägenhet och flyttar till en stuga i skogen. Hon behöver nollställa sig själv. Vara ifred. Men döttrarna har inget tålamod med hennes självförverkligande. Har hon blivit galen?

Med nya människor och insikter i sin närhet, ser Lisbeth klarare än någonsin. Vad betyder det egentligen att åldras med värdighet? Varför ska kvinnor leva under den omöjliga pressen att se yngre ut än de är?

För att inte tala om det livslånga moderskapet. Får en kvinna någonsin ta timeout från sin roll som mamma och sätta sitt eget mående främst? Knappast. Men Lisbeth försöker. Hennes döttrar är trots allt över 30 båda två. Hon vill ju inte säga upp sig för alltid. Bara ta en paus för att bli hel och förhoppningsvis komma ut på andra sidan lite mer som sig själv. Som Lisbeth.Kära nån så jag älskade den här boken. En av de bättre jag läst i år. Tid för Lisbeth är en ärlig och underhållande debutroman om en sextiotreårig kvinnas möjligheter att få existera precis som hon är. JA, bara där är igenkänningsfaktorn hög och jag ler och förfasas med Lisbet i mångt och mycket.
Kan inte annat än hålla med det BTJ skriver,

 "Det är en rolig, dråplig och samtidigt allvarlig historia vi får ta del av ... Det känns som om man får nya vänner därute i det lilla samhället och man vill bara läsa vidare."

Du får en intresserat, rolig bok, men med en stor ödmjukhet och flera lager av äkta känslor om hur livet kan te sig. Det finns såklart vänskap, men även bitterhet. Relationer som skaver både här och där. Massor med härlig vänskap, och även ett visst mått av kärlek.
Det handlar mycket om relationer som skaver och om vänskap och förälskelse.

LÄS!

Titel: Tid för Lisbeth 
Författare: Annelie Sylvan
Ljudbok: Maria Richardson
Förlag: Norstedts

Där vildblommorna blommar - Louise Strömberg

 


Maya Björk har till synes allt man kan önska sig – ett prestigefyllt arbete på en framgångsrik startup, en partner hon älskat sedan studietiden och en livsstil i Stockholms innerstad som de flesta drömmer om. Men på mindre än en sekund tas allt ifrån henne.

När Maya tror att livet håller på att ta slut, hamnar hon istället i den lilla skärgårdsorten Arkösund och påbörjar en resa som hon snart inser är den största av dem alla.

Där vildblommorna växer är en bok om att gå vilse för att sedan för första gången upptäcka sig själv på de mest oväntade platser. Om vad som kan hända när man tvingas släppa taget om allt det man tror att man vill ha och förväntas vara, för att istället lära sig förstå vad som är viktigt på riktigt.


Efter en trög start tog sig boken och blev en riktig bladvändare. Det slutade med att det blev en otroligt bra och tänkvärd feelgoodroman med intressanta karaktärer och med miljöer som verkligen kunde ses och kännas.
En fin roman om vänskap och kärlek, men även om hur svek kan påverka och när livet inte riktigt blir som man tänkt sig. 


Titel: Där vildblommorna blommar 
Författare:  Louise Strömberg
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag:

torsdag 4 juli 2024

Sista sommaren, Brittas arv och Hitta hem - Eleonore Holmberg

Vill du läsa berättelser som inkluderar och som ger dig glädje?
Vill du sugas in i en härlig må bra sommarkänsla?
Vill du känna att du är med i sammanhanget med Britta och c:o?
Vill du känna lukten av sommar på landet?
Då är det här böcker för dig.
Tre relationsromaner som berör.

De är mänskliga, roliga och charmiga, men även djupa, sorgliga och allvarliga.
Språket är nyanserat och så välanpassat till innehållet där även såväl miljö och personbeskrivningarna är topp on.

Fantastisk berättelser om medmänsklighet på många olika plan och nivåer och jag har skrattat och gråtit och älskat alla tre. har njutit och haft ångest och jag hoppas på många fler i den här underbara serien.

Titel:
Sista sommaren, Brittas arv och Hitta hem
Författare: Eleonore Holmgren
Ljudbok: Anna Maria Käll
Bazarförlag

tisdag 18 juni 2024

En halv Kaj - Mikael Jisander


Kaj är bara en halv människa. Vissa dagar inte ens det. Han delar sin tid mellan jobbet som bilförsäljare och villan i Klippan som numera ekar tom. Men sina principer har han i behåll och Kaj inser vad han måste göra. En resa till paradisön Skiathos i Grekland blir ett sätt att hitta en väg framåt i livet.
Trots sin motvilja mot flyg och båtar reser Kaj i väg, och stöter på allt från nitiska flygplatskontrollanter till odrägliga solstolspaxare som gör livet surt. Men inget får stoppa Kaj - han har ett uppdrag att fullfölja. Det har han lovat sin älskade dotter Elsa.
På samma resa finns även Jenny, en ambitiös yrkeskvinna som motvilligt är på semester med sin man och två små barn. Hon är mitt uppe i sitt livs viktigaste jobbprojekt och har egentligen inte tid att vara ledig. Till en början kan ingen ana att mötet mellan halvfiguren Kaj och fullblodskarriäristen Jenny ska leda till något gott, men semesterveckan kommer att förändra bådas liv i grunden.

Jag älskade Mikaels förra bok, Benny älskar baklava, som är en humoristisk och gripande underhållningsroman. Det gjorde så klart att jag hade skyhöga förväntningar på En halv Kaj och var livrädd att den inte skulle hålla samma klass. 
Som tur var så var rädslan obefogad, för den här var minst lika välskriven och lättläst.

Humorn tillsammans med ämnen som är djupare ger en gripande feelgood som skänker mig både skratt och tårar och som kommer stanna kvar.
Såväl karaktärer och miljöer får Mikael till med bravur, de beskrivs så väl att det känns som om jag är med på den där annorlunda semesterresan. 


Missa inte en mycket läsvärd bok som ger mig saker som skänker eftertanke.

Författare:  Mikael Jisander 
Förlag: Modernista
Titel: En halv Kaj
Ljudbok: Fredde Granberg


Ett fall på Capri, Mord under solen - Anders och Anette De la Motte

Sol, hav, mat, vin – och så ett mystiskt dödsfall.
Historieläraren Hugo Lind reser på en mat- och kulturresa till Capri tillsammans med en grupp andra nordbor. Arrangör är Belmonte Travels med den kluriga Lara i spetsen. Stämningen är hög och gruppen njuter av allt som paradiset har att erbjuda. Men en skugga faller över idyllen då en kropp hittas i vattnet nedanför den beryktade Salto Tiberio-klippan. Vem är den döde, och varför har personen en Belmonte Travels-broschyr i fickan? Har en orm smugit sig in i paradiset och är det rentav någon bland resenärerna som inte är på ön enbart för att uppleva livets goda?”Ett fall på Capri” är första delen i Anders och Anette de la Mottes nya pusseldeckarserie ”Mord under solen”.En mysig och småcharmig pusseldeckare. Dock tyckte jag att det var en väldigt lång transportsträcka fram till att brottet begicks. Som tur var bjöd författarna mig på härliga miljöer och karaktärer och det ihop med med matupplevelser och kulturhistoria så lyckades jag hålla mig kvar i berättelsen. Jag ser gärna ett lite snabbare skeende i nästa del som jag ser fram emot att läsa.


Titel: Ett fall på Capri -Mord under solen
Författare: 
Anders och Anette De la Motte
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Forum

Diagnos: Omöjlig längtan - Christina Edwinsdotter

Cecilia Ek älskar sitt arbete som barn och ungdomsutredare inom polisen. Ändå går hennes inre motor på tomgång efter att hon har blivit dumpad av sin sambo. När hennes moster Sonja blir allvarligt sjuk och familjen behöver hjälp lämnar hon allt för att återvända till barndomens Umeå. Plötsligt består jobbet av att sälja kläder i en bröllopsbutik, och Cecilia försöker använda det påtvingade miljöombytet till att förlika sig med sin framtid som singel och barnlös. När Cecilia träffar Erik, läkaren med de varma ögonen, sätts hennes föresatser att leva fri och obunden på prov. Men inte kan väl Cecilia, som upplevt smärtan i att bli bedragen, förälska sig i en man som bara är två veckor ifrån att gifta sig? Livets virvelvindar kastar Cecilia än hit, än dit och plötsligt står hon inför ett livsavgörande val. Hur mycket är hon villig att försaka när hjärtats mest omöjliga längtan plötsligt finns inom räckhåll?
Diagnos: Omöjlig längtan är en varm kärlekshistoria i sjukhusmiljö för alla som tror på en andra chans.

Vilken debut hon gör. Jag är helt knockad. Den här magnifika boken lästes ut på någon dag, jag var helt uppslukad! Då jag inte kunde lägga ifrån mig den så var jag tvungen att lyssna färdigt på väg till jobbet.

Det här är en bok som som bjuder på allt som man kan önska sig i den här genren. 
Christina räds inte att ta upp starka ämnen
som verkligen berör. Du möts ämnen såsom;  ofrivillig barnlöshet, cancer och att kärleken till bonusbarn kan vara oändligt stark.

Med ett bra språk, härliga miljöer och en del missförstånd kan man inte annat än älska den här berättelsen. Tillsammans med fin gestaltning, intressanta karaktärer och att inte är helt rosenrött, gör att jag utfärdar en varning för sträckläsning.

Titel: Diagnos: Omöjlig längtan
Författare: Christina Edwinsdotter
Förlag: Lundbergmedia
Ljudbok: Mari Götesdotter

Obehöriga äga ej tillträde - Cecilia Klang


Det är oroligt i Forshammar. En bil har brunnit i centrum och invånarna spekulerar om vem eller vilka som ligger bakom. I svetsaren Magnus Aronssons huvud är det också oroligt. En fråga från dottern Amanda, ställd under nyårsnattens sista timme, påminner honom om den dödsolycka han orsakade för trettiofem år sedan och nu börjar minnena jaga honom.

Samtidigt har Forshammarverkets nya platschef Sara Johansson högtflygande planer. Genom att ta in praktikanter, unga människor som hamnat snett, är hon övertygad om att både fabriken, arbetarna och hela samhället kommer att utvecklas. Magnus tror inte på Saras idéer och när sextonåriga Juni motvilligt blir hans ansvar funderar han att på att säga upp sig.Obehöriga äga ej tillträde är den tredje och avslutande delen i serien om Forshammar och den fristående fortsättningen på Kan innehålla spår av Tommy Roos och I södra Norrland väntas regn. 

Det här är en varm och inkännande skildring av en bruksort i Sverige. Du får möta hur livet och arbetet i den lilla bruksorten rullar på. Om morgonkaffets trygghet och stämpelklockans tristess, om pizza framför teven och konsten att hålla villauppfarten ren från snö. Men mest handlar det om människorna. De som stannat kvar, de som kommit hem och de som alltid längtat efter att få höra till.

Det är med sorg i hjärtat jag lägger ifrån sista delen i den här underbart berättade trilogin. Den kommer att finnas kvar i mitt hjärta lääänge! 
Cecilia imponerar med sitt skrivande och
 jag gillar sättet hon skriver och då framförallt de rappa dialogerna som har ett härligt driv och stor igenkänning. 
Jag fnissar, jag förfasas och ibland lider jag med Magnus Aronssons ångestladdade liv .

En berättelse om att lämna gamla hjulspår och att hitta sig själv, men också om att till sist komma till insikt och börja lära känna sig själv igen.
Jag rekommenderar varmt den här trilogin och jag hävdar bestämt att du ska läsa dem i ordning för bästa behållning. Jag har även lyssnat och Marie Richardson läser den mycket bra.
Det har varit en ren glädje att få följa de helt underbara karaktärer genom tre böcker och jag hoppas Cecilia har något nytt spännande på gång.

Jag kan inte annat än hålla med i de här två citaten. 
"Det är den kärva värmen som har gjort att Cecilia Klang har hittat en läsekrets. Värmen och en stillsam humor som finns där hela tiden men som inte gör mycket väsen av sig. En förledande lätthet finns också i Cecilia Klangs hantverk. Livsklokheten gömmer sig i ett språk som bara rinner på och i dialoger som mer låter tjuvlyssnade än skrivna." Gefle Dagblad 
"Lite vemodig, lite allvarlig, men också med en kittlande humor." P4 Västernorrland
Titel: Obehöriga äga ej tillträde
Författare:  Cecilia Klang
Förlag: Bokförlaget Polaris
Ljudbok: Marie Richardson  

måndag 3 juni 2024

Släppa taget - Marie Sammeli

Småstad, medelålder, vardagskatastrof … kan det sluta lyckligt?

Cecilia är allt man ska vara: engagerad mamma, kärleksfull fru, lojal dotter, snäll lillasyster, före detta firad skönhet, arkitekt. Men vad hjälper allt det när tonårsdottern Maja mest suckar, mannen Simon mest håller på med en Tysklandsaffär, mamma Ingrid är trött, storasyster Emily lever det glada livet i London och alla i Ljungstenar bara vill ha snarlika verandor.

Förutom det är hon också konstant stressad, väldigt irriterad och proffs på att skriva listor. Det är kanske mindre uppskattat av hennes familj och arbetskamraterna på byrån.

Livet i Ljungstenar borde vara enkelt, lustfyllt och tryggt. Men en dag vänds Cecilias liv plötsligt upp och ner, och i en småstad är det svårt att gömma sig. Är det kanske dags att släppa taget om det som varit och ge sig in i något nytt?


Jag har läst alla Maries tidigare böcker och älskat dem Den här boken är inget undantag. Fast i ärlighetens namn tog det mig ett tag att komma in i handlingen, men när jag gjort det så läste jag ut den i ett svep. 

Det är en 
stark skildring som är gripande och ärligt skriven om hur livet plötsligt ställer allt på sin spets. Marie lyckas förmedla detta svåra på ett väldigt trovärdigt sätt och jag kan tänka  mig att många kan känna igen sig i hur det kan kännas hopplöst.

Samtidigt som det finns ett djup så finns även ljusglimtar vilket gör boken underbar och välvärd att läsas.  Släppa taget är del 1 i serien Hem till Ljungstenar.

Läs den och få:
  • En varm feelgood
  • En bok som har djup men ända inger hopp
  • Karaktärer som berör

Jag rekommendera den varmt.

Titel: Släppa taget
Författare: Marie Sammeli
Ljudbok: Cecilia Nilsson

Förlag: Harper Collins

söndag 2 juni 2024

Ön bortom dimman & Ön under dimman - Veronika Almer


                 

Del 1
Året är 1822 och livet är tufft på Marstrand. Sillen har försvunnit, och många har lämnat för att söka sin lycka någon annanstans. Men inte familjen Westerberg. De har fiskat på Marstrand i generationer och nu har Oscar tagit över stafettpinnen från sin far. Men fadern blir allt annat än glad när han får höra att Oscar sålt sillmagasinen till några främlingar.

Margareta Högman har precis anlänt till Marstrand tillsammans med sin far, Ture. Och det är just affärsmannen Ture som köpt upp de gamla sillmagasinen – planen är att förvandla dem till ett storslaget kurhotell, som ska locka folk till ön bortom dimman.

De två rivaliserande släkterna har egentligen samma mål men är som förblindade av det desperata läget som råder på ön. Och mitt i allt elände så börjar kärleken spira. Margaretas och Oscars relation är hoppet och framtidstron som alla så väl behöver, men kommer de våga satsa allt?

Ön bortom dimman är den första delen i Kurorten Marstrand, en romantisk och historisk serie om en mytomspunnen ö i det karga kustbandet.


Del 2
Ön under månskenet är den andra delen i Veronica Almers varma och spännande historiska serie, full av kärlek och salta bad.
Den här delen tänker jag inte skriva handlingen om, då jag inte vill spoila första delen.

Författaren lyckas måla upp livet på ön och hur det var 1822. Det känns ibland som om man själv förs tillbaka till 1822 och hänger med karaktärerna på ön. Veronika bakar in en del samhällsskildringar som  ger berättelsen ett djup. Tillsammans med rivalitet och spirande kärlek tar den här boken med oss på en resa som jag gillar.

Ön bortom dimman är en varm historia om familj, vänskap och kärlek under bistra tider. Att våga släppa det förflutna och tro på framtiden. 
Boken är stark från början till slut och har ett språk som är enkelt och lättläst, vilket gör att det svårt att lägga ifrån sig boken. Berättelsen innehåller starka familjeband, misstänksamhet, vänlighet, kämparanda och kärlek.

Jag har lyssnat på del ett och läst del två och jag kan rekommendera både och.

Titel: Ön bortom dimman & Ön under dimman 
Författare: Veronika Almer
Ljudbok: Katharina Cohen
Förlag: Printzpublishing

måndag 27 maj 2024

Del av din värld - Abby Jimenez

»Jag undrade förstrött om vi kanske hade känt varandra i ett tidigare liv och nu funnit varandra igen. Om det var därför han var så välbekant …«

Efter ett motorstopp mitt ute i ingenstans, en vågad vadslagning och mys med en killing har Alexis Montgomerys värld vänts uppochned. Orsaken är Daniel Grant, en attraktiv snickare som är tio år yngre och avslappnad som få – raka motsatsen till den sofistikerade storstadstjejen Alexis. Attraktionen mellan dem är ögonblicklig.

Alexis står på tröskeln till en lovande karriär som kirurg, en framtid som rimmar dåligt med idylliskt lantliv. Samtidigt kastar det förflutna sina skuggor, och Daniel tvingas inse att Alexis varken är beredd att släppa in honom i sitt liv eller att bli en del av hans.
Mitt i en härva av passion och plikt ställs Alexis och Daniel inför det ultimata testet: kan de förena sina radikalt olika liv?

Har du inte läst den här underbara boken ännu, då är det hög tid att inhandla och läsa! Ok, du kan lyssna också, det går alldeles utmärkt. 
Shiham Shurafa läser både inkännande och behagligt.
Det är en charmig bok som är tänkvärd. Den bjuder på familjeintriger, het romance och humor.
En sträckläsarbok som jag älskar från start till mål. Härliga karaktärer, miljöer och superbra gestaltning. 

Del av din värld är en modern kärlekssaga som inte lämnar någon oberörd – en ljuvlig romcom med lite hetta. Romanen är första delen i en serie.

Titel: Del av din värld 
Författare: Abby Jimenez
Ljudbok: Shiham Shurafa
Förlag: Karatförlag

Simma i vinterskog - Åsa Hallengård

Det är inga stora saker Ann begär av livet, bara att sönerna skulle hälsa på i Sverige och föräldrahemmet i skogsbrynet någon enstaka gång. Ett besök från dem skulle bli ett avbrott i den grå vardagen som hemmafru. Medan hon sköter i stort sett allt går hennes make Kjell mest omkring och gör det han har lust med.
En sommarkväll när Ann och Kjell som vanligt dricker kaffe på altanen och blickar ut över Bjäre, störs fågelkvittret oväntat av hög musik. Den kommer från herrgården en bit bort där det unga paret från Stockholm har inflyttningsfest. Ann och Kjell skyndar dit då grannen Göran hotar med att stoppa oljudet med hjälp av sitt jaktgevär.
Efter den kvällen blir inget sig likt i den förut sömniga skånska idyllen. Nya relationer skapas och redan befintliga ändrar karaktär. Ann väcker liv i gamla intressen medan Kjell tar sig an ett uppdrag. Kanske är de lyckligare var och en för sig? Är deras äktenskap över eller finns det något kvar värt att kämpa för?
Simma i vinterskog är en feelgoodroman om vänskap, kärleken till den skånska landsbygden och att det aldrig är för sent att börja om. Helt enkelt en härlig bok om relationer, livskriser, simning, jakt och djup vänskap.
Jag gillar att Åsa lägger fokus på hur livet kan te sig när barnen flyttar hemifrån och den grå vardagen knackar på. Om hur lätt det kan vara att tappa bort sig själv och mod att ta tag i sina drömmar.
Jag hade lite svårt att komma in i handlingen, men då laddade jag ner boken och lyssnade i bilen, när jag pendlar till och från jobbet . Efter att lyssnat en timma eller två så var jag helt fast och fortsatte att läsa boken fysiskt. Jag lägger ifrån mig boken med ett leende på läpparna och en glad må bra känsla i kroppen.
"Miljön och karaktärerna är intressanta och det finns mycket värme och humor både i språket och de händelser som driver handlingen framåt." 

                                                                                                          Helene Ehriander, BTJ

Titel: Konservera kärlek och spröda drömmar
Författare:  Åsa Hallengård 
Ljudbok: Charlotta Åkerblom
Förlag: LB bokförlag

 söndag 26 maj 2024

Konsten att bli en viol - Maja Willander

Vissa människor är som rosor. Andra påminner mer om violer ...

Melinda jobbar som administratör på en reklambyrå men drömmer om att bli en framgångsrik art director. Hon försöker alltid passa in och göra det som förväntas av henne. Men på jobbet finns två andra som inte är lika måna om att följa normen. Dels den äldre kollegan Erik, och så Mårten, den udda killen som jobbar i postrummet och som Melinda inte kan låta bli att störa sig på.

Men trots att Melinda gör allt rätt känns det bara fel. Inte ens när det blir semester och hon får vara ensam i sitt älskade torp kan hon slappna av. När tillvaron till slut rämnar inser Melinda att hon tappat bort sig själv på vägen. Vem är hon egentligen? Vad är viktigt i livet? Och hur kommer det sig att Erik inte har några rosor i sin trädgård, men däremot gott om violer?
Konsten att bli en viol är en charmig, humoristisk och romantisk berättelse om livets små och stora frågor. 

Du får en mysig, härlig och väldigt charmig bok som har allt! Ett rött litet hus på landet, en del problem, och massor med förvecklingar. 
Ett lätt och trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt.
För mig måste en feelgoodbok innehålla:
  • intressanta karaktärer
  • en historia som har ett innehåll
  • det ska finnas skratt 
  • det får gärna finnas problem, men inte för mycket 
  • inte för gullig, men gärna lite lagom söt 
  • den ska ge mig lugn och välbehag 

Sammanfattningsvis: Feelgood som innehåller precis allt du önskar dig!
Börjar du läsa så slutar du inte förens boken är slut, och då med en stor suck och ett neeeej jag vill ha mer. En härlig berättelse med ett lagom driv och härliga karaktärer i en miljö jag gärna stannar kvar i länge.

MISSA INTE DEN HÄR PÄRLAN!

Titel: Konsten att bli en viol
Författare: Maja Willander
Ljudbok: Johanna Hovergren
Förlag: Förlaget Harlequin

torsdag 23 maj 2024

Råttlik - Kristina Emanuelsson

Eskilstuna 2024. Bilbränder och gängkriminalitet. Våldet och förstörelsen är bortom polisens kontroll. Kriminologen Nina Wang har hamnat i klinch med kåren efter att hennes bok om ett ouppklarat mord anklagar polisen för att vara delaktig. Hon har hamnat utanför alla sociala och yrkesmässiga sammanhang. Ingen vill längre ta i henne med tång. Förutom den okände mannen hon i hemlighet träffar ute i skogen på sina joggingturer. Han tillfredsställer både sitt eget och Ninas begär tills allt en mörk kväll går snett ute i löpspåret.

Nina dras in i en omöjlig situation och hon tar upp jakten på en gärningsman med mer makt än hon kan hantera. Barndomsvänner med trassliga familjeförhållanden och en bedragen hustru ger sig till känna samtidigt som Nina ska hålla en bitter poliskår på armlängds avstånd. Och vem är sjuk nog att placera halvruttna och lemlästade råttor där Nina minst förväntar sig det?

Eskilstuna har aldrig varit skitigare och mörkare. Den självständiga och egensinniga Nina Wang är en karaktär som är svårt att inte ta till hjärtat.

Råttlik är den första delen i en serie. Det är en psykologiskt rafflande och välskriven thriller som håller dig kvar i ett järngrepp sida efter sida. 
Tyvärr, enligt mig, så är inte bokens omslag lika snyggt som innehållet och det tog mig lång tid att välja boken ur min digra TBR hög. Jag hade definitivt inte köpt den och allstå var det tur att jag fick den som recex. 
Så jag säger bara läs den här och jag ser fram mot nästa del och hoppas på ett bättre omslag som lockar fler till läsning.

Hur tänker du kring bokomslag? 

Titel: Råttlik
Författare: Kristina Emanuelsson
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Wapi

Bortom trädens gräns - Victoria Björn Blomqvist

DRAMATIK PÅ KALFJÄLLET

Vid drygt femtio års ålder står Cecilia Sandell på toppen av sin karriär. Hon har fått allt: makt, pengar och status. När forsknings- och energiföretaget, som har tagit nästan ett liv att bygga upp, expanderar till Sälen möter det starkt motstånd. Lokalbefolkningen vill bevara sin lugna fjällvärld och protesterar mot förslaget om vindkraftpark på kalfjället.

Företagets ambitiösa framtidsplaner hotas av den ena dramatiska händelsen efter den andra mord, olyckshändelser och svek. Genom att återvända till sitt barndoms Sälen har Cecilia nu äventyrat allt och ett enda felbeslut riskerar att dra med även alla omkring henne i fallet.

Bortom trädens gräns är en spänningsroman om förräderi, om det omöjliga i att försöka fly från sitt förflutna och om hur vissa är villiga att gå över lik för att vinna. Det är den tredje fristående delen i serien som utspelar sig i Sälen. Jag har läst alla tre och tycker att Victoria verkligen har utvecklat sitt författarskap mycket positivt.

Du får en spänningsroman med väldigt härliga och målande miljöbeskrivningar. Boken är lättläst med korta kapitel som gör att man tänker ett kapitel till och så har man snart läst ut boken.
Jag gillar Victorias sätt att skriva och hennes sätt att använda språket och jag ser fram emot nästa del.

Det lugna och vackra fjällandskapet utgör en effektfull kontrast till det moderna och brutala maktspel som skildras. Det rättframma och korthuggna språket ackompanjerar de bilder som frammanas, och det är lätt att svepas med. Helhetsbetyg: 4, Mycket bra Bibliotekstjänst
Titel: Bortom trädens gräns
Författare: Victoria Björn Blomqvist 
Ljudbok: Angela Kovacs