söndag 12 november 2023

Bokbindaren i Oxford - Pip Williams

Vem får formulera kunskapen, vem får tillgång till den och vad går förlorat när den görs oåtkomlig?

Året är 1914 och i Storbritannien är det kvinnorna som håller samhället på fötter när männen rycker ut i krig. Två av dessa kvinnor är Peggy och Maude, de föräldralösa tvillingsystrarna som arbetar i bokbinderiet på Oxfords universitetstryckeri.

Peggy, som är intelligent och ambitiös, drömmer om att få läsa vid universitetet, men hennes uppgift är att binda böcker – inte att läsa dem. Maude å sin sida vill att allt ska vara precis som det är. Hon är speciell men sårbar, och det har alltid varit Peggys uppgift att se efter henne.
När belgiska flyktingar anländer till Oxford påverkar det alla, inte minst systrarna. Peggy ser att en annan framtid är möjlig, men krig och sjukdom förändrar spelplanen. I slutändan är det kärleken, och det ansvar som kommer med den, som riskerar att bli hennes största hinder.

Jag hade extremt höga förväntningar på den här boken eftersom den förra från författaren, De förlorade ordens bok, var en bok som lämnade ett starkt avtryck hos mig. 
Tyvärr kom inte den här upp i samma klass. Jag hade svårt att komma in i den och jag upplevde att den saknad driv för att hålla mitt intresse uppe. 
Måste tyvärr erkänna att den här har jag DNF:at. Kanske jag inte var på rätt humör och vem vet, jag kanske ger den en ny chans vid ett senare tillfälle.

Som alltid hoppas jag att du som gillar den här typen av historiska romaner ger den en ärlig chans. Du kanske kommer att tokgilla den.

Titel: Pip Williams
Författare: 
Bokbindaren i Oxford
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag:  Historiska Media
Ljudbok:  Gunilla Leining

Stormberget - Liza Marklund

Om våld och längtan, hemligheter och mord.
Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas.

Men Wiking vet, av uppenbara skäl, att så inte är fallet.
Och människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr.

För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad eller vem han själv är.

Stormberget är en spännande och engagerande släktkrönika. Det är den tredje och avslutande delen i serien om Stenträsk i Norrbottens skogsland.


En spännande trilogi som omger sig med intressanta personer. Intrigen och spänningen är det inget fel på men något skaver för mig och jag får ingen wowkänsla.
Jag vet att många har tokhyllat den här serien så jag föreslår att du tar och bildar dig en egen uppfattning.

Btj skriver så här om boken, så smaken är verkligen tu delad i detta fall.
Liza Marklund kan konsten att skriva kriminalromaner ... Jag vill tro att ingen kommer bli besviken på hennes nya bok. Det är ett nöje att läsa en så välskriven och välresearchad bok. Helhetsbetyg 5, Briljant BTJ
 
Titel: Stormberget
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Ljudbok: Lo Kauppi 

Vildliljan - Sara H Olsson

Rapporter om fasorna på kontinenten får hundratals svenskar att åka med Röda Korsets vita bussar för att evakuera krigsflyktingar ur de tyska koncentrationslägren. En av de friviliga är sjuksköterskan Sonja Berg från Ellinge i Halland. Sonja får kämpa hårt för att hålla känslorna i schack – det hon möter i lägren är något hon aldrig kunnat förbereda sig på. Hon finner tröst i den danska läkaren Frederik och snart uppstår kärlek. Men när hon av en slump träffar på Ellingebon Gunnar Hedin, som anslutit sig till nazitrupperna, sätts allt hon arbetat för på spel.

I nutida Ellinge har Paula funnit en lapp som väcker nyfikenhet om vad som egentligen hände Sonja och Gunnar den där våren i krigets slutskede. Men när hon visar den för sin vän Holger får allt en annorlunda vändning. Det visar sig nämligen att Holger är personligt indragen i historien, och sanningen är inte vad man tror.

Här får du en roman som har det mesta. Det är en historisk roman med drama och romantik. En bok som jag läste i ett svep och som jag verkligen rekommenderar. Den har ett bra persongalleri och fina miljöer dessutom är den välskriven. En berättelse som pendlar mellan andra världskriget och nutid.
Läs om du gillar historiska romaner med parallella berättelser.
Jag läste i ett svep
I serien ingår Fiendevän & Tornsvalan
Den här delen berör mig oerhört mycket och är enligt mig den bästa i serien, även om de tidigare också berör och är mycket bra.
Titel: Vildliljan
Författare: Sara. H Olsson
Förlag: HarperCollins Sweden
Ljudbok: Sofia Berntson

onsdag 8 november 2023

Priset för ett liv - Malin Thunberg Schunke


Hur högt är priset för ett liv?

En kvinna hittas brutalt mördad i Grekland. Mordoffret är amerikanska och hustru till en högt uppsatt svensk jurist. Kort därefter kommer beskedet att parets femårige son har kidnappats hemma i Helsingborg och kidnapparna kräver en hög lösensumma. En polisjakt drar i gång över hela Europa för att hitta förövarna.

En internationell utredningsgrupp startas på Eurojust med åklagaren Esther Edh i spetsen. Esthers chef Fabia Moretti ser snart ett samband med en gammal utredning. Spåret leder rakt in i Europas mörkaste och mest hänsynslösa kriminalitet. Med fara för livet närmar sig Esther och Fabia en grupp människor som inte skyr några medel för att offra andra och där priset för ett liv visar sig bli alltför högt.

Priset för ett liv är en verklighetstrogen thriller om samvetslös handel med människoliv, mörka familjehemligheter och korruption. Det är den femte, fristående delen i serien om åklagarna Esther Edh och Fabia Moretti och deras kamp mot internationell brottslighet.



I del fem tar Malin upp människohandel och korruption men även dystra och mörka familjehemligheter.

Med ett härligt driv, en hållbar story och r
iktig hög trovärdighet som genomsyrar det hela, så blir det här en grym bok. En berättelse som dessutom är spännande och bjuder på oväntade vändningar som överraskar mig.
Trots att det är många trådar och personer att hålla ordning på så besitter Malin en enorm förmåga att på ett makalöst sätt knyta i hop alla trådar och det utan att hamna i någon svacka.
Som vanligt så märks det att Malin är påläst i ämnet hon skriver om och att det ligger mycket research bakom. 

Missa inte den här thrillerserien. Den är grymt bra. Men du! Läs dem i ordning för bästa behållning.

                                                     
 


Författare: Malin Thunberg Schunke
Titel: Priset för ett liv
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Utgiven av: Piratforlaget