måndag 15 juli 2024

Sommarparadiset - Anna Alemo

Det lilla kustsamhället Stänkvik är en idyll under sommarmånaderna. Då trängs badgästerna på bryggorna, och pensionatet som Linda driver tillsammans med sina föräldrar är fullbelagt. Hon har arbetat där i sju år nu, ända sedan hon förlorade sin man i en tragisk bilolycka och återvände hem med dottern Alice. Sedan dess har rädslan varit hennes trogna följeslagare.

Den här sommaren gör Lindas barndomsvän Finn ett gästspel på badorten. Han lämnade hemlandet för många år sedan och är numera en berömd skådespelare i USA. I hopp om att kunna äta glass och ta sig ett dopp utan att bli igenkänd reser han hem för att vila upp sig. Men skvallerjournalisterna tycks hitta även till Blekinges saltstänkta klippor.
För att slippa alla spekulationer om sitt kärleksliv ber han Linda utge sig för att vara hans flickvän. Hon går motvilligt med på det och börjar fundera på om hon någonsin kommer att våga öppna sitt hjärta igen. 

Sommarparadiset är första delen i Anna Alemos humoristiska och romantiska serie Stänkvik. Och om jag får bestämma så ska du direkt införskaffa den då den bjuder på en fantastisk läsning. Du får en härlig sommarkänsla med romcom som har ett djup. Jag ser fram emot att läsa mer om Linda, Alice, Finn och alla andra härliga karaktärerna.


Titel: Sommarparadiset
Författare: Anna Alemo
Ljudbok: Ellen Jelinek
Förlag: Karatförlag

Fenixkronan - Julia Quinn & Janie Chang

Två kvinnoöden flätas samman i en hisnande resa, från jordbävningen i San Francisco till Versailles glittrande palats.
San Fransisco 1906. I en stad full av nyblivna miljonärer och spänningssökande uppkomlingar hoppas två mycket olika kvinnor kunna påverka sitt öde: Gemma, en guldblond, skönsjungande sopran vars karriär desperat behöver återupplivas, och Suling, en brodös från Chinatown som är fast besluten att undkomma ett arrangerat äktenskap. Deras vägar korsas när de dras in i den charmige järnvägsmagnaten Henry Thorntons omloppsbana, vars extraordinära samling av kinesiska antikviteter inkluderar den mytomspunna Fenixkronan, från det legendariska fallna Sommarpalatset i Beijing.

Genom Henry får Gemma och Suling en ny chans, men den hoppingivande tillvaron förvandlas till kaos när en förödande jordbävning tillintetgör San Francisco. Thornton försvinner och lämnar efter sig ett mysterium som sträcker sig längre än någon kunde ha föreställt sig.

Paris 1911. Den mystiska Fenixkronan dyker upp igen, och för samman Gemma och Suling i en sista desperat strävan efter rättvisa.

Här har du ett stort fan av Kate Quinn och jag hade skyhöga förväntningar på den här romanen. 
Tyvärr blev jag rätt besviken och det värsta är att jag inte riktigt kan sätt fingret på vad det var som skavde. Men, men så är det ibland och jag ångrar absolut inte att jag läste den. Så varför inte ge den en chans och bedöm själv vad du tycker.

Titel:
Författare:
Ljudbok: Sofia Berntsson
Förlag: Harper Collins

Femte kollusionen - Denise Rudberg


Januari 1942. Under hösten lyckas signalspanarna på Karlaplan 4 avkoda meddelanden med illavarslande innehåll. Nazi-Tyskland tycks planera en stor markinvasion av Sverige från Norge, via gränsen i Jämtland. Meddelandet leder till febril aktivitet längs den svensk-norska gränsen. I värsta fall har Sverige nu endast några månader, kanske veckor, på sig att mobilisera sina krigsdugliga trupper.

Elisabeth får i uppdrag att söka upp en saknad trupp i Värmlands skogar, en plats hon är väl bekant med eftersom hennes släktgård är belägen där. Tillsammans med sin bror ger hon sig ut i skogen på en första spaningsoperation i bistra vinterförhållanden. Samtidigt i Stockholm plockar Iris och professor Arvid Bremer upp ett meddelande om en avrättningsorder som ska utföras vid gränsen.I Femte kollusionen, del fem i Denise Rudbergs framgångsrika serie Kontrahenterna, fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett tillsynes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

Denise tillhör verkligen en av mina absoluta författare. Hon kan konsten att med sitt språk, sina miljöbeskrivningar och härliga personporträtt hålla mig fastnaglad från start till mål. Jag har läst och lyssnat på alla fem böckerna i den här serien som heter Kontrahenterna och
det jag gillar med den här serien är nog den fina mixen av historia och vardagsrealism.
Dessutom känner jag att det ligger mycket research bakom alla böckerna vilket gör dem väldigt trovärdiga. Vi får på ett proffsigt sätt en fin känslan av hur det var att leva på den tiden som Kontrahenterna utspelar sig under.
Jag kan till och med känna hur jag är en del av dessa människor.
En intressant och bra bokserie ur ett kvinnoperspektiv


Jag har inga problem med att instämma i BTJs omdöme.
Rudberg skriver målande och med stor detaljrikedom, med ständigt fokus på kvinnorna. Seriens bästa bok hittills! 


Titel: Femte kollusionen
Författare: Denise Rudberg
Ljudbok: Maria Richardson
Förlag: Norstedts

Bröllopsdejten - Jasmine GuilloryDen ambitiösa juristen Alexa arbetar för borgmästaren i Berkeley, där hon även driver sin hjärtefråga: ett konstnärligt rehabiliteringsprogram för ungdomar som hamnat snett. En dag fastnar hon i en hiss - tillsammans med en snygg läkare på besök från Los Angeles.
Kvinnotjusaren Drew är bjuden på bröllop, men hans sällskap har dragit sig ur i sista minuten, och av en ingivelse ber han den sympatiska kvinnan i hissen att följa med och spela hans flickvän.
Drews vänner blir förvånade över att se honom med en kurvig, mörkhyad kvinna i stället för hans vanliga typ - en perfekt, slank blondin. Men motsatser dras till varandra, och plötsligt börjar det roliga upptåget kännas oroväckande likt en riktig relation...
Jag är mållös! Vilken debut Bröllopsdejten är. Det är en underbar och välskriven romance som har exakt allt. Du får vänskap, missförstånd och givetvis kärlek men dessutom en bok som beskriver hur ett distansförhållande kan skapa en del missförstånd pga dålig kommunikation. 

Kan en bok knocka från första sidan? JAAA, det kan den och det gjorde den här. 
Sidorna flyger iväg och jag fnissar och förfasas över Alexas naivitet, men framförallt så älskar jag Jasmines sätt att skriva. Jag ser fram emot att läsa mer av författaren och nästa bok lär inte dröja har jag förstått.

»En charmig, sexig juvel till roman.« skriver Roxane Gay och 
Washington Post fortsätter:
»Underbar, förtrollande debut.« 

Titel: Bröllopsdejten 
Författare: 
Jasmine Guillory 
Ljudbok: Ella Scharter
Förlag: Modernista

fredag 12 juli 2024

Frälsarkransen - Kristina Ohlsson


”Frälsarkransen” är den fjärde delen i Kristina Ohlssons hyllade Strindbergserie. Nu drar det ihop sig till kräftpremiär på Hovenäset, och till sist har sommarvärmen kommit. Augusts stora dröm om att bli förälder har förverkligats, och han och Maria njuter av sin lilla familj på Kärleksvägen. Men så dyker en skugga ur Augusts förflutna oväntat upp. Någon i hans släkt verkar ha burit på en tung hemlighet.

Samtidigt skakas idyllen än en gång om när ett äldre par hittas förgiftade. De har bott på näset i femtio år och är väldigt omtyckta. Vem kan vilja dem så illa? Utredningen hamnar på Marias bord, men det är något som skaver i polisgruppen. Vad är det kollegan Ray-Ray döljer? Fallet visar sig ha en mörkare baksida än någon hade kunnat ana …Som jag längtat efter del fyra i serien om August Strindberg. Jag var lite skrajsen att jag skulle bli besviken vilket är lätt när man läser serier. Man blir lite orolig att de inte ska nå upp till de förra ...
Blev jag besviken? Absolut inte.
Kristina är en stjärna och på ett magiskt sätt drar hon som vanligt in mig in i den värld hon skriver om. Att jag dessutom ofta känner att jag är med i boken och i karaktärernas liv gör ju inte det hela sämre. När författare skriver på det sättet då är det bra!  


Som jag längtat efter del fyra i serien om August Strindberg. Jag var lite skrajsen att jag skulle bli besviken vilket är lätt när man läser serier. Man blir lite orolig att de inte ska nå upp till de förra ...
Blev jag besviken? Absolut inte.
Kristina är en stjärna och på ett magiskt sätt drar hon som vanligt in mig in i den värld hon skriver om. 
Som alltid tycker jag att hennes miljöer är målande, språket flyter på och de genomtänkta intriger får mig att bara vilja ha mer. 
Det här är en härlig mix av spänning, relationer, familjehemligheter och humor. 
August Strindberg är en underbar karaktär. Att jag dessutom ofta känner att jag är med i boken och i karaktärernas liv gör ju inte det hela sämre. När författare skriver på det sättet då är det bra!  

Titel: Frälsarkransen
Författare: Kristina Ohlsson
Ljudbok: Ludvig Josephson
Förlag: Bonniers

Käraste Lena - Ninni Schulman


Hösten 1983 hittas 31-åriga Lena död i sitt hem på släktgården på Sollerön utanför Mora, hängd i en lampkrok. Av allt att döma rör det sig om ett självmord. Lenas föräldrar vägrar tro att deras dotter valt att ta sitt eget liv, och för att få reda på sanningen kopplas den före detta polisen Ingrid Wolt in.

Ingrid har egentligen lagt ner sin nystartade spaningsbyrå och lever isolerad i skogen av rädsla för sin före detta man. Men Lenas föräldrar är så enträgna att hon slutligen övertalas att ta sig an fallet. Det visar sig snart att Lena bar på djupa hemligheter och att det var många i hennes närhet som ville se henne död.

 


Käraste Lena är den andra delen i Ninni Schulmans hyllade Siljanserie, en kriminalroman om längtan, passion och svek.

Med ett rappt språk, ett härligt driv, bra intrig och en
annorlunda huvudkaraktär blir den här boken en riktig bladvändare. På ett magiskt sätt dra Ninni in mig i den värld hon skriver om och det känns som jag är med i boken och i karaktärernas liv. gg sedan till en härlig mix av spänning, relationer och familjehemligheter tillsammans med hennes sätt att beskriva miljöer och gestaltningar, då blir det bra!

 

Att dessutom få häng med under -80 talet är helt magiskt då det var min "tid" i livet då allt hände. Allt från musiken, kassettbanden till klädstilen och uttrycken, var så jag, vilken återblickskick det gav mig. En fantastisk nostalgitripp vill jag lova.


"Ninni Schulman har en oslagbar förmåga att konstruera trovärdiga intriger där vardagliga konflikter snabbt når en livsfarlig nivå, och spänningen ligger i enkla situationer som att öppna dörren för fel person. Eller att lita på sina närmaste. Ibland blir det otäckt sorgligt."

Dagens Nyheter
Titel: Käraste Lena
Författare: Ninni Schulman
Ljudbok: Mirja Turestedt
Förlag: Bazar
 

 

 

fredag 5 juli 2024

Tid för Lisbeth - Annelie Sylvan

När Lisbeths man plötsligt lämnar henne efter 40 års äktenskap, släpps en ilska lös hos Lisbeth. En ilska som inte klarar av möblerade rum. Hon lämnar deras gemensamma lägenhet och flyttar till en stuga i skogen. Hon behöver nollställa sig själv. Vara ifred. Men döttrarna har inget tålamod med hennes självförverkligande. Har hon blivit galen?

Med nya människor och insikter i sin närhet, ser Lisbeth klarare än någonsin. Vad betyder det egentligen att åldras med värdighet? Varför ska kvinnor leva under den omöjliga pressen att se yngre ut än de är?

För att inte tala om det livslånga moderskapet. Får en kvinna någonsin ta timeout från sin roll som mamma och sätta sitt eget mående främst? Knappast. Men Lisbeth försöker. Hennes döttrar är trots allt över 30 båda två. Hon vill ju inte säga upp sig för alltid. Bara ta en paus för att bli hel och förhoppningsvis komma ut på andra sidan lite mer som sig själv. Som Lisbeth.Kära nån så jag älskade den här boken. En av de bättre jag läst i år. Tid för Lisbeth är en ärlig och underhållande debutroman om en sextiotreårig kvinnas möjligheter att få existera precis som hon är. JA, bara där är igenkänningsfaktorn hög och jag ler och förfasas med Lisbet i mångt och mycket.
Kan inte annat än hålla med det BTJ skriver,

 "Det är en rolig, dråplig och samtidigt allvarlig historia vi får ta del av ... Det känns som om man får nya vänner därute i det lilla samhället och man vill bara läsa vidare."

Du får en intresserat, rolig bok, men med en stor ödmjukhet och flera lager av äkta känslor om hur livet kan te sig. Det finns såklart vänskap, men även bitterhet. Relationer som skaver både här och där. Massor med härlig vänskap, och även ett visst mått av kärlek.
Det handlar mycket om relationer som skaver och om vänskap och förälskelse.

LÄS!

Titel: Tid för Lisbeth 
Författare: Annelie Sylvan
Ljudbok: Maria Richardson
Förlag: Norstedts

Där vildblommorna blommar - Louise Strömberg

 


Maya Björk har till synes allt man kan önska sig – ett prestigefyllt arbete på en framgångsrik startup, en partner hon älskat sedan studietiden och en livsstil i Stockholms innerstad som de flesta drömmer om. Men på mindre än en sekund tas allt ifrån henne.

När Maya tror att livet håller på att ta slut, hamnar hon istället i den lilla skärgårdsorten Arkösund och påbörjar en resa som hon snart inser är den största av dem alla.

Där vildblommorna växer är en bok om att gå vilse för att sedan för första gången upptäcka sig själv på de mest oväntade platser. Om vad som kan hända när man tvingas släppa taget om allt det man tror att man vill ha och förväntas vara, för att istället lära sig förstå vad som är viktigt på riktigt.


Efter en trög start tog sig boken och blev en riktig bladvändare. Det slutade med att det blev en otroligt bra och tänkvärd feelgoodroman med intressanta karaktärer och med miljöer som verkligen kunde ses och kännas.
En fin roman om vänskap och kärlek, men även om hur svek kan påverka och när livet inte riktigt blir som man tänkt sig. 


Titel: Där vildblommorna blommar 
Författare:  Louise Strömberg
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag:

torsdag 4 juli 2024

Sista sommaren, Brittas arv och Hitta hem - Eleonore Holmberg

Vill du läsa berättelser som inkluderar och som ger dig glädje?
Vill du sugas in i en härlig må bra sommarkänsla?
Vill du känna att du är med i sammanhanget med Britta och c:o?
Vill du känna lukten av sommar på landet?
Då är det här böcker för dig.
Tre relationsromaner som berör.

De är mänskliga, roliga och charmiga, men även djupa, sorgliga och allvarliga.
Språket är nyanserat och så välanpassat till innehållet där även såväl miljö och personbeskrivningarna är topp on.

Fantastisk berättelser om medmänsklighet på många olika plan och nivåer och jag har skrattat och gråtit och älskat alla tre. har njutit och haft ångest och jag hoppas på många fler i den här underbara serien.

Titel:
Sista sommaren, Brittas arv och Hitta hem
Författare: Eleonore Holmgren
Ljudbok: Anna Maria Käll
Bazarförlag