lördag 11 mars 2023

Det sista konstverket - Sofia Lundberg”Det sista konstverket” ser verkligen anspråkslöst ut. När den världsberömda konstnären Hanna Stiltje ska avtäcka sitt senaste verk på Moderna museet går besvikelsen som ett sus genom publiken. 

I stället för de utsökta tavlor och statyer hon har blivit känd för, visar hon upp en byrå som är sammanfogad av diverse bråte. Men det är inte vilket bråte som helst. Bit för bit avtäcks en gripande berättelse om föräldrars svek mot sina barn och myndigheternas blindhet inför vad som är bäst. Men ännu mer om att våga hålla ögonen öppna för eländet, om att kärlekens band är starkare än blodets och om att det går att göra skillnad i en människas liv. 
Vilken gärning är egentligen viktigast att uppmärksamma? Konstnärens eller medmänniskans? Sofia Lundberg visar än en gång prov på sin unika förmåga att väcka tankar och känslor som dröjer sig kvar hos läsaren. 

Det här är en sådan där bok som jag har svårt att skriva om. Den innehåller så mycket, du får kärlek men även svek. Du får hopplöshet men även hopp och tro dessutom så många andra känslor som jag inte kan sätta ord på. 
Sofia har även fångat in karaktärernas personligheter och miljöerna på ett imponerande sätt och beskriver dem så levande och filmiskt.

Jag säger bara läs! 

Titel: Det sista konstverket 
Författare: Sofia Lundberg 
Förlag: Bokförlaget Forum
Ljudbok: Gunilla Leining

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar