onsdag 26 april 2023

Tyst savann - SIGBJØRN MOSTUE

Efter att ha pensionerat sig från yrket som specialsoldat i en antiterrorism-enhet söker Even Stubberud nu ett nytt liv i Kenya. Han har en önskan om att göra bot för den brutalitet han utövat under sin tidigare karriär genom att utbilda viltvårdare på savannen och därmed bidra till att förhindra den skoningslösa slakten av elefanter och annat djurliv.
Det ska dock visa sig att det är starka krafter som ligger bakom tjuvjakten - med förgreningar till en av världens mäktigaste nationer. Samtidigt kontaktas Stubberud av sin tidigare chef - Elna Husøy, som leder Försvarets underrättelsetjänst om en allvarlig situation i Norge. Stubberuds liv blir inte enklare när han startar en personlig vendetta i Nairobi, som hotar att kasta in Norge i en diplomatisk mardröm. Det tycks bara finnas en utväg: Even Stubberud måste dö.




Det här är uppföljaren till den internationella succén Himlen ska gråta blod

»En rasande thriller som cirkulerar samtida frågor som politiska spänningar i Afrika men även den akuta klimatkrisen och artdöden. Mostue skriver en lättläst och effektiv prosa med god koll på dramaturgi och en stundtals filmisk stämning i miljöbeskrivningarna.« Kajsa Bellander, BTJ
Jag hade höga förväntningar på den här uppföljaren, då jag var smått överväldigad av del ett, Himlen ska gråta blod. 
Tyst savann är en intensivt spännande thriller som berör en av vår tids största katastrofer: naturen som försvinner.
Tyvärr tycker jag inte att den här nådde hela vägen fram men den är ändå väl värd att läsa och har ett mycket intressant budskap men innehåller för mycket politik för min smak.


Titel: Tyst savann
Författare: Sigbjörn Mostue 
Utgiven avModernista 
Ljudbok: Thomas HAnzon

En ärlig lögn - Tarryn Fisher



Försök inte fly – det som ligger bakom kommer alltid ikapp

Rainy har lämnat sitt gamla liv och bor sedan en tid tillbaka i en stor villa uppe i bergen. Omgiven av tallar och en konstant dimma har hon hittat sin fristad - ett nytt liv där hon kan glömma det som varit. När hon motvilligt går med på att åka på en tjejresa till Las Vegas förväntar hon sig vilda partykvällar med cocktails och kasinon - att hennes väninna skulle försvinna ingick inte i planerna. Därefter följer en skräckfylld tillvaro som gränsar till en fullkomlig mardröm. Hon inser att hon måste göra upp med sitt förflutna för att rädda sin vän - och sig själv.






“Fisher har en förmåga att formulera obehagliga känslor så intimt att de kryper in i kroppen. Berättelsen flyter lätt, är spännande, roande och håller läsaren i ett fast grepp.” Camilla Malmborg, BTJ-häftet


Vilken spännande psykologisk thriller där absolut inget är som man tror. En bok man gärna sträckläser för den är väldigt lättläst. Du kommer snabbt in den spännande historien och den är definitivt inte förutsägbar. 

Författaren lyckas mycket bra med att gestalta såväl karaktärer som miljöer och hon är verkligen skicklig på att bygga upp spänningen med sina snabba vändningar. Spänning ända till the bitter end. En är en bladvändare som dessutom är välskriven.


Titel: En ärlig lögn
Författare: Tarryn Fisher 
Ljudbok:  Sofia Berntson
Förlag: harpercollins

Den sjunde kretsen - Tony Fischier


En man försöker ta sitt liv, men räddas i sista stund av förbipasserande. En högt uppsatt polisman hittas mördad. En tredje man dör under fasansfulla former i centrala Göteborg. Och det är bara början ...

Niklas Ragnvik och hans kollegor hinner knappt börja utreda ett mordfall förrän nästa påträffas. Vad är det som pågår och vad är det för ett märkligt ordenssällskap som dyker upp i flera av vittnesmålen? Ragnviks flickvän, privatdetektiven Maxine Adlerkrantz får ett fall av mer personlig karaktär när hennes egen pappa blir utsatt för ett brott. Maxine och pappan har tidigare haft en skakig relation, kan detta vara vägen mot försoning?





Den sjunde kretsen är den tredje boken i serien om kriminalkommissarie Niklas Ragnvik vid Göteborgspolisen.
En serie som har ett bra driv, är smart skriven med ett bra driv. De här böckerna är oerhört spännande och ibland på gränsen till lite väl råa, ja kanske i det brutalaste slaget, men jag älskar den.  
Många härliga tvister och vändningar och man hålls verkligen på halster ända in i kaklet.


Författare: Tony Fischier 
Titel: Mannen som försvann 
Utgiven av: Lind & Co
Ljudbok: Jonas Malmsjö

torsdag 20 april 2023

Kievs döttrar - Erin Litteken




Katya och hennes familj kämpar för sin överlevnad i 1930-talets Ukraina som drabbas av Stalins skräckvälde och en fruktansvärd hungersnöd. Älskande skiljs från varandra, vän blir fiende och drömmen om frihet känns alltmer avlägsen. Men även i de mörkaste tider kan kärleken vinna över ondskan.

Sjuttio år senare hittar den unga änkan Cassie sin mormors dagbok och lyckas äntligen avslöja hemligheterna om familjens mörka förflutna.






Jag tror jag just läst årets bästa bok!
Den kommer i alla fall att starkt konkurrera om den titeln om jag får bestämma.

Det här är en känsloladdad roman om en bortglömd men viktig del av Ukrainas historia. En berättelse om ofattbart mod och orubblig kärlek.
Jag läste ut boken idag och jag känner mig helt tom, det kommer att bli en fruktansvärd boksmälla och vad tusan läser man efter den här boken som etsat sig fast i min hjärna.

Kievs döttrar har allt en historisk roman ska ha och lite till. Den är vacker, den är sorglig men framför allt så är den tänkvärd och oerhört viktig.  Det är en skakande skildring av oerhörda grymheter, men också av människans inneboende styrka.

Författaren lyckas med bravur att förmedla hur fullständigt galen Stalin var och hur dessa stackars människor har lidit. Hon gör det otäcka, omänskliga och förfärliga synbart på ett skickligt sätt som griper tag och ögonen tåras mer än en gång.
Må vi aldrig glömma, så att inte historien upprepar sig själv. 

"En övertygande och känslostark berättelse om kärlek och överlevnad.
... Alla borde läsa den här berättelsen, speciellt nu." 
                                                                                  Christy Lefteri

Titel: Kievs döttrar
Författare: 
Erin Litteken
Ljudbok: Maria Lyckow
Förlag: Bazar

Lögnaren i skafferiet - Kristina Appelqvist

När Nina Storm hör att kulturminister Timmy Carlsson är död blir hon chockad. Timmy var hennes bästa vän i gymnasiet, men vänskapen ebbade ut efter ett skruvat påhitt som spårade ur sommaren 1987. Timmy och Nina lovade att aldrig avslöja för någon vad de gjort.

Snart blir hon varse att Timmy sparat ett avslöjande foto i alla år. I sitt våghalsiga försök att komma över bilden snubblar hon över delikata hemligheter om sin chef Diana Wikman.

I samma veva arrangeras en skrivarkurs i den prästgård Nina fått ärva i Mjöbäck. Deckarförfattaren Greger Sparre tar till minst sagt okonventionella metoder för att få gruppen att komma loss med sitt skrivande. Men vilka hemligheter döljer sig under ytan?
Ett inbrott i Ninas lägenhet får henne att inse att Timmys död satt igång en kedja av gåtfulla händelser och obehagliga överraskningar. Vem i Ninas närhet planerar att avslöja vad som hände 1987? Och varför?



För att få besta behållning så rekommenderar jag dig att läsa del ett först som heter,
Klänning för korta kvinnor.
Det här är Kristinas nya serie som handlar om kommunikationschefen Nina Storm och hennes inte helt sympatiska chef, generaldirektören Diana Wikman.

Lögnaren i skafferiet är en underhållande spänningsroman om lögner och livslögner, vänskap, drömmar och maktkamp.


Titel: Lögnaren i skafferiet
Författare: Kristina Appelqvist
Ljudbok: Gunilla Leining
Utgiven av: Piratforlaget

Råttjakten - M.W. Craven


Kriminalinspektör Washington Poe hotas av vräkning och måste i domstol försvara sin rätt att bo kvar i sitt älskade torp när han oväntat kallas till en bordell på en sjaskig bakgata i den lilla nordengelska staden Carlisle, där en man misshandlats till döds med ett basebollträ.
Poe förstår inte varför man kopplar in honom. Han är specialist på att jaga seriemördare, ändå vill brittiska underrättelsetjänsten MI5 ha just honom och hans medhjälpare, dataexperten Tilly Bradshaw, till att leda mordutredningen. MI5 misstänker att någon tänker försöka sabotera det stundande toppmötet på det lyxiga herrgårdshotellet Scarness Hall. När Poe och Bradshaw undersöker den dödes bakgrund visar det sig att ingen av personuppgifterna de har om honom stämmer.
På mordplatsen saknas ett prydnadsföremål, en keramik råtta av samma slag som hittats även på en annan brottsplats. Poe nystar upp trådarna till en historia som tar sin våldsamma början i kriget i Afghanistan. Girighet och jakt på stulna antikviteter leder till avskyvärda svek och mord som ställer Poes och Tillys slutledningsförmåga på hårda prov.
I översättning av Gabriel Setterborg.


»M. W. Craven bygger skickligt upp en spännande dramaturgi med många vändningar och en oväntad upplösning. Det är en mycket välskriven och spännande roman med många bottnar.« Betyg: 4 av 5 - Kent Lidman, BTJ

Det här är kanske inte den bästa i den här serien, men innebär ändå inte att den är dålig. 
Kanske det var jag som hade skyhöga förväntningar, då jag har älskat de tre tidigare i serien. 

Återigen måste jag säga, att läsa om Poe och Tilly är en ren fröjd, en ren njutning. Allt från språket och humorn till miljöbeskrivningarna och karaktärerna är perfekta.
Som med de tidigare böckerna, så blir det sträckläsning även denna gång, och ska man vara lite klyschig, så är det här en riktig bladvändare.

Rått jakten är välskriven, riktigt spännande och ganska mörk, om än inte lika ruskig som tidigare böcker.

Jag rekommenderar dig att läsa den här serien i ordning och den startar med Brännaren.

Titel: Regissören (Washington Poe, del4)
Författare: M W Craven
Ljudbok: Niklas Engdahl 
Förlag:  Modernista

söndag 16 april 2023

Andra kvinnors liv - Jojo Moyes

Jojo Moyes är tillbaka med en helt ny roman om klassklyftor och självförtroende!
Nisha Cantor och Sam Kemp är två väldigt olika kvinnor.

Fyrtiofemåriga Nisha lever ett glamouröst liv i överflöd, tills det att hennes man plötsligt kopplar bort henne från alla tillgångar. Fyrtiosjuåriga Sam har en helt annan tillvaro, där en stor del av tiden handlar om att få ekonomin att gå runt för henne och familjen.

Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. I samma stund får karriären dessutom ett lyft.
Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt. Men Nisha har en plan för att få sitt liv tillbaka.


En lite annorlunda bok av författaren måste jag säga och det är inte i negativ mening. Jag gillar den här lite skruvade och underhållande romanen.
Det är en underhållande och varm berättelse om hur de minsta av misstag kan förändra exakt allt. Ren och skär läsglädje från en av världens bäst säljande författare.

Moyes är bra på att skriva medryckande om relationer och det här är en berättelse om starka kvinnor som tillsammans är oövervinnerliga.
Den riktigt underhållande, medryckande och bitvis humoristisk men under allt det småmysiga och dråpliga så finns det många olika bitar av djup såsom ensamhet i förhållande, psykisk ohälsa och arbetsrelaterade problem.
En  härlig roman som jag varmt rekommenderar.

Titel: Andra kvinnors liv
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz 
Ljudbok: Gunilla Leining

Smultronhyllan - Birgitta Bergin



”Så du lämnar ditt liv som firad författare för att torka gamlingar i rumpan?”
”Nej, jag lämnar mitt liv som författare som hatar offentligheten och deadlines och kreativitetsångest för att istället arbeta med människor som behöver mig. Om det någon gång innebär att torka någon i rumpan så är det okej för min del.”

Agnes är en framgångsrik författare, men livet i rampljuset kväver henne. Hon bestämmer sig för att ta tag i sin gamla dröm om att få vara till nytta och glädje för andra och tar jobb på äldreboendet Smultronhyllan. Det är ett välfungerande och trevligt ställe, men allt kan bli bättre och Agnes bubblar av idéer om hur man kan göra livet mer meningsfullt för de äldre. Men den nye chefen Malcolm, eller Mallis som personalen kallar honom, verkar vara fast besluten att sätta käppar i hjulet för Agnes.

Nyfunna arbetskamraten Cleo tycker att det är dags för den nyskilda Agnes att ge sig ut på dejtingmarknaden. Det dröjer inte länge innan Benny dyker upp i hennes liv, och allt går väldigt fort. På ett par dagar har Benny flyttat in hos Agnes och tar alltmer kontrollen över hennes liv. Hon kämpar med att bolla relationen med Benny, kampen för de äldres rättigheter och det lågintensiva kriget med Malcolm. Agnes börjar gräva efter bakgrunden till det som sker runt omkring henne men det hon finner tvingar henne att rannsaka sig själv. Till slut drabbar insikten henne: hon måste stå upp för det hon tror på, oavsett följderna.

Mina tankar

En varm berättelse om äldre människors önskan om att ha en röst hörd. Hur arbetsrelationer kan stärkas när man strävar mot ett gemensamt mål och hur stark vänskap ger styrka, mod och trygghet. 
Som vanligt finns Birgittas styrka genom hela boken, hennes sätt att skildra karaktärer och miljöer är magisk. Den här vill jag se på film!
En riktigt bra historia som bjuder på fart humor men som ändå har en allvarlig underton och som får mig att tänka till.

Författare: Birgitta Bergin 
Titel: Smultronhyllan
Utgiven av: Piratförlaget
Ljudbok: Gunilla Leining

Vem minns Anki Braun - Sara H Olsson


Solrosgatan har alltid varit i oklanderligt skick tack vare Anki Braun, Sommarängens självutnämnda ordningsman. Men när Ankis make blir sjuk och de tvingas flytta från sitt älskade kedjehus förändras allt. Grannarna, som känt sig tvungna att följa Ankis regler, får nu äntligen en chans att blomma ut.

Sommarängens nykomlingar, paret Perleman, planerar att bilda familj samtidigt som de jobbar hårt och renoverar sitt nyinköpta hus. Men deras framfart väcker snart känslor, inte bara hos grannarna utan kanske fram för allt hos husets förra ägare - Anki har nämligen väldigt svårt att hålla sig ifrån sitt gamla område.

När ett dödsfall plötsligt inträffar, och Anki dessutom synts till på platsen, tar polisen Christian Håkansson sig an utredningen. Men rör det sig om en olyckshändelse - eller ett mord? Och vem i Sommarängen har i så fall motiv att döda?


"En charmig mysdeckare med mycket igenkänningskomik." Emmie Spånberger, BTJ-häftet
Det här är en rätt dråplig roman men hög charmigfaktor men som har ett djupare budskap under den glättiga fasaden. Den har karaktärer som man kan hitta där man bor så det är hög igenkänningsfaktor och miljöerna känns riktigt trovärdiga. En lättläst roman med härliga karaktärer som man både kan gilla och irritera sig på. 

Titel: Vem minns Anki Braun 
Författare: Sara. H Olsson
Förlag: HarperCollins 
Ljudbok: Gabriella Boris

Död, rik och berömd - Morgan Larsson

Rut Flood har förlorat sin position som hyllad författare och förlaget vill inte längre satsa på henne. Så när Axel, en ny omsusad förläggare, kontaktar henne tar Rut chansen. Hans idéer ter sig lite okonventionella, men vad har hon att förlora?

Förläggaren inspirerar Rut att resa till en isolerad skrivarstuga i fjällen, och väl däruppe anmäls hon plötsligt försvunnen. Försvinnandet visar sig vara ett rejält lyft för bokförsäljningen och Axel övertalar Rut att ta det ytterligare ett steg. Efter ett hastigt påkommet flyg till Indien, hamnar Rut på Nila Nadi, ett familjedrivet gästhus i Keralas labyrintiska floddelta.

Men när semestrande fastighetsskötaren Kurt dyker upp på en restaurang där, sätts något i rullning som ingen av dem räknat med. Det påhittade försvinnandet övergår snart i en verklig kamp på liv och död, och Rut måste bestämma vem hon kan lita på. Kan hon ens lita på sig själv?

Död, rik och berömd är en charmig och spännande roman om en försvunnen författare, en tvivelaktig förläggare, en nitisk fastighetsskötare och ett pussel av lögner och hemligheter. En helt galen men även helt underbar bok som kommer stanna kvar länge. 
Speciella karaktärer, fantastiska miljöbeskrivningar och rappa repliker gör den här till en underbar feelgood som har ett antal kluriga twister och härliga vändningar, en pärla!


Mitt omdöme: Feelgood som inte är sockersöt, men som är vansinnigt rolig, charmig och  som har en djupare botten. 
 LÄS DEN! eller lyssna Morgan är själv inläsare och gör det briljant.

Författare: Morgan Johansson
Titel: Död, rik och berömd 
Utgiven av: piratforlaget
Ljudbok: Författaruppläsning

onsdag 12 april 2023

Tjuvapack och Systraskap - Elisabeth Klippel Berglöf


Författarinlägg och givetvis partiskt! 

Självklart måste jag få göra lite reklam för min egna debutroman. Men omdöme avstår jag ifrån att sätt för hur trovärdigt skulle det bli? För i mina ögon är den här boken en pärla som har allt. 😂
Ljudboken läser Anton Körberg och han gör det med bravur.

Jag hoppas den faller dig i smaken och jag vill verkligen betona att detta är en satir och inget hån mot de äldre i vårt samhälle.




💙
En dråplig och fartfylld satir/ komedi med feelgood-känsla!

Bengt är en pensionerad polis som drar in svågern Rolf i en katt och råtta-lek. Han har nämligen gett sig sjutton på att de ska sätta dit två jämnåriga bankrånare som flytt på en Harley Davidson. Men eftersom demensen slagit till hos såväl förövare som privatspanare uppstår en rad dråpliga situationer och lagen om alltings jävlighet korsar deras väg mer än en gång.

Samtidigt vill Kyrkans kvinnoklubb Systraskapet, där Bengt och Rolfs fruar har en betydande roll, ha något att säga till om när det gäller deras makars polisarbete. För att lösa de minst sagt oväntade problem som uppstår tar de hjälp av sina vänner: spåkvinnan Sibylla Månskära, kyrkoherden Johan Johansson och Elin Maccaroni - nybliven änka efter den italienska maffiabossen Riccardo

Boken kan du beställa singerad inklusive frakt 289 kr på min webbsida

Finns även på 

Titel: Tjuvapack och Systraskap 
Författare: Elisabeth Klippel Berglöf
Ljudbok: Anton Körberg
Förlag: Wapi

måndag 10 april 2023

Mer än en fiende - Hanna Ljungberg

Det är september 1943 och den franska småstaden Chantons är ockuperad av tyskarna. En sen kväll stöter den svensktyske kaptenen Markus på fransyskan Caroline och ställs inför större utmaningar än han kunnat föreställa sig. Men också inför större känslor. Caroline visar sig vara mycket mer än en fiende. Genom henne blir han medskyldig till ett terrordåd som sätter igång en kedja av händelser i den franska motståndsrörelsen och hos den tyska kommendanten i staden. Snart står Markus inför en situation där kärleken till Caroline och hundra oskyldiga människors död ligger i ena vågskålen, och hans egen överlevnad i den andra.

Tillsammans tar Markus och Caroline liv, räddar liv och flyr för sina liv. Och hela tiden brottas de med den största utmaningen av alla att hitta medmänsklighet i en omänsklig tid.



Mer än en fiende är en historisk spänningsroman om att välja väg i krig, kamp och kärlek. Tempot är högt och läsaren får omväxlande följa Markus och Caroline när de korsar och krossar inre och yttre gränser.
Historiska romaner är den genren jag gillar allra mest att läsa och det här är en av de bästa historiska romaner jag läst på mycket länge. 
Hanna trollbinder mig från första sidan och jag har fullkomligt sträckläst. När jag inte kunnat läsa så har jag lyssnat och Isabelle Moreau läser den så otroligt bra.
Allt från person -och miljöbeskrivningar till att hålla spänningen på topp genom hela boken är en styrka och den besitter Hanna verkligen. Hatten av och jag hoppas på fler böcker från Hanna!!!!

Titel: Mer än en fiende 
Författare: Hanna Ljungberg
Ljudbok: Isabelle Moreau 
Förlag: Historiska media
 

Fjärilsrummet - Lucinda Riley




Posy Montague fyller snart sjuttio och bor fortfarande i sitt vackra familjehem, Admiral House i Suffolk. Här tillbringade hon sin barndom och här har hon själv uppfostrat sina barn. Men trots alla fina minnen och den fantastiska trädgård hon själv har skapat, inser Posy att hon inte längre kan blunda för verkligheten. Huset håller på att förfalla och hon måste sälja det. Som om inte det vore nog dyker plötsligt Freddie upp hennes stora kärlek som övergav henne för femtio år sedan. Posy har svårt att lita på honom, och det hon inte vet är att både Freddie och Admiral House döljer en fruktansvärd hemlighet.


Fjärilsrummet är en underbar familjesaga, med dramatiska hemligheter från det förflutna. Det tog en stund för mig att komma i boken, men när jag väl landat och funnit mig till rätta i Fjärilsrummet, så var jag helt såld. Vilken välskriven och trivsam feelgood, den har allt, absolut allt. Den bjuder på vackra miljöer, familjehemligheter, kärlek och spänning.
En roman för oss som älskar långa böcker med välskrivna dialoger och som har en lagom mix av kärlek och drama.
Bästa jag läst på väldigt länge.


Titel: Fjärilsrummet 
Författare: Lucinda Riley 
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Bazarförlag

Ett fall för ERLA gruppen Del 1 - 4 - Pernilla Ericson



   


Den första boken om utredningsteamet Erlagruppen, kriminalromanen Spåren vi lämnar efter oss, utkom 2016. Därefter släpptes uppföljarna Jag ska hitta dig och När du vänder dig om. Det dåliga samvetet är den fjärde boken i serien, men alla delar kan läsas fristående.


Alltså de här böckerna är så grymt bra. Jag har sträcklyssnat på de tre första och nu har jag läst del fyra som jag fått som recensionsexemplar.

Jag rekommenderar den här totalt annorlunda serien som inte är som alla andra  spänningsserie jag stött på, då grunden utgörs av en fyrklöver av extrem udda karaktärer som ska lösa fall som andra går bet med.
Fyrklövern är ett inte alltför traditionellt  privatteam som består av en polis, en gammal SÄPO anställd, en hacker och en brottsling. En väldigt annorlunda sammansättning av karaktärer som trots att de är varandras totala motsatser bildar ett riktigt  bra team som löser fall på ganska icke konventionella sätt.

Trots att böckernas handlingar är väldigt mörka så finns det även en hel del ljuspunkter och humor som gör att det svarta blir mindre svart och jag tycker att Pernilla Ericson på ett väldigt bra sättlyckas med konstan att balansera det på ett mycket bra sätt. 

Pernilla skriver på ett väldigt rappt och intensivt sätt vilket gör att alla blir bladvändare och nästintill omöjliga att lägga ifrån sig. Man måste bara få veta, vem, varför och hur?
Extra plus till de detaljerade kapitlen, miljö- och karaktärsbeskrivningarna de är så filmiska och jag hoppas verkligen på en tv serie. Den skulle bli helt suverän.

Jag kan starkt rekommendera er att läsa dessa böcker, men en liten varning utfärdas, var beredd på att inte kunna lägga ifrån er den förrän den är utläst!

Titel:
Ett fall för ERLA gruppen Del 1 - 4 
Spåren vi lämnar efter oss 
Jag ska hitta dig 
När du vänder dig om. 
Det dåliga samvetet
Författare: Pernilla Ericson
Ljudbok: Del 1 och 2 Katarina Ewerlöf del 3 och 4 Lo Kauppi 
Förlag: Harper Collins

Charlotte - Anna Alemo

Det är år 1950 och Ystads stadskärna fylls av syrendoft. Skolavslutning och semester står för dörren, men för Charlotte som driver hårsalongen mitt i staden är det inte tal om ledighet. Inte för att det spelar någon roll, hon älskar sitt arbete som får henne att glömma det som varit.
Charlotte hyr såväl salongen som lägenheten en trappa upp av grosshandlarfamiljen Westerberg. Det är kring familjens fastigheter, butiker och handelsbodar som stadens affärsliv kretsar. Jan, den näst äldste sonen Westerberg, har just återvänt till Ystad efter läkarstudier. Han planerar att tillbringa sommaren med familjen.

I den mysiga sommarstaden tycks Charlottes och Jans vägar korsas gång på gång. Jan är inte som andra män, han är eftertänksam och vänlig. Och ställer många frågor. Det är ovant för Charlotte som ifrågasätter om män och kvinnor ens kan vara vänner. När hösten närmar sig har hennes liv tagit en helt ny vändning ...


Charlotte är första delen i Anna Alemos nya serie Westerbergs. Det är en historisk romanceserie där kärleksproblem, vardagsbekymmer och hemligheter vävs ihop i en ljuvlig nostalgisk småstadsmiljö.

En charmig feelgoodroman som tar avstamp 1950 i Ystad. Bok är lättläst och läsningen flyter på bra. Jag ser framemot kommande böcker i serien och att få följa familjen Westerberg.
För mig hade boken gärna fått varit längre jag har lite svårt med så korta romaner.

Titel: Charlotte 
Författare: Anna Alemo
Ljudbok: Kajsa Linderholm
Förlag: Karatförlag

Öga för öga - tand för tand - Christina Larsson




Sektion M är en specialenhet med bas i Göteborg, obegränsade resurser och handplockad expertis inom brottsutredning, skapad för att lösa speciellt komplicerade mord. 

Till sitt förfogande har denna elitstyrka en specialbyggd buss med labb, obduktionsrum och sovplatser. De stoltserar med en hundraprocentig uppklarningsgrad av sina fall. Men är allt verkligen så perfekt som det verkar?




Nora Fellers nystart i Malmö slutade i katastrof. Nu står hon själv anklagad för mordförsök och tvingas förlita sig på kollegan Erika för att rentvå sig från misstankar. Samtidigt hittas en torterad och mördad kennelägare i en park i Malmö. Sektion M, med Charlotte Victorin i spetsen, kallas än en gång till Malmöpolisen för att bistå i utredningen. Men som vanligt har Charlotte en dold agenda

Strypsnaran dras allt hårdare åt om justitierådet Ingemar Wallin, när Nora närmar sig sanningen om Sektion M. Högt upp i maktens korridorer tvingas mäktiga män ta obekväma beslut som kan innebära fritt fall, för att rädda sig själva.

Upplösningen är brutal med omskakande vändningar och avslöjanden. Det blir en rå och hänsynslös kraftmätning där Nora Feller tvingas agera långt utanför lagen och sina egna principer för att bekämpa de onda krafter som vill förstöra hennes liv. Sanningen som uppdagas visar sig vara mer djävulsk och smärtsam än Nora kunnat föreställa sig. Det finns ingen vinnare och det räcker inte att överleva striden. De mörka krafterna måste tillintetgöras en gång för alla.


"Öga för öga, tand för tand" är den avslutande delen i serien om Sektion M. I denna del har den framgångsrika Cecilia Sahlström medverkat som gästförfattare.

En otroligt spännande bok som hade drivet rakt igenom och som sig bör med bra spänningsböcker så är det kort startsträcka och jag sögs in i handlingen direkt och där blev jag kvar ända till sista sidan.

Karaktärerna är alla oerhört speciella och gruppen sektion M är en samling människor med vitt skida personligheter som alla tillsammans utgör en spännande blandning, som trots sina olikheter ända tillför massor och som har sin givna plats för att få till twisterna.

Titel: Öga för öga - tand för tand
Författare: Christina Larsson 
Förlag: Wapi
Uppläsare: Katarina Ewerlöf

onsdag 5 april 2023

Lyckans hus - Jessie Burton


Thea Brandt fyller arton och är redo att välkomna vuxenåldern. På teatern väntar hennes livs kärlek, Walter, men hemma i huset på Herengracht har vintern lagt sig - hennes pappa Otto och moster Nella grälar oavbrutet, och familjen Brandt tvingas sälja sina möbler för att ha råd med mat. På Theas födelsedag - samma dag som hennes mamma dog - börjar det förflutnas hemligheter svämma över till nuet.

Nella hyser en desperat önskan att rädda familjen och hålla skenet uppe, att hitta en make till Thea som kan garantera hennes framtid. När de mottar en inbjudan till Amsterdams mest exklusiva bal blir hon förtjust - kanske kan deras lycka nu äntligen vända.
Balen sätter mycket riktigt saker i rörelse: nya personer träder in i deras liv, och lovar nya framtider. Men deras öden är fortfarande oklara, och när Nella får en underlig, stickande känsla i nacken undrar hon om miniatyrmakaren har återvänt.


Mina tankar
Jag gillade den tidigare boken Miniatyrmakaren och tyckte att den var nästintill magisk så nu var jag lite rädd för att Lyckans hus inte skulle hålla måttet. Men så fel jag hade.
Det är en lika magisk bok och den är såväl stämningsfull som fängslande och författaren har på ett fantastiskt sätt lyckats med att fånga in de tidstypiska dragen och skapat karaktärer och miljöer som verkligen harmoniserar.

En bok som berör, väcker känslor och fängslar.
Jag rekommenderar båda böckerna och är lite avis på att du har dem kvar att läsa.

Titel: Lyckans hus
Författare: Jessie Burton
Förlag: Modernista
Ljudbok: Jacqueline Miura


tisdag 4 april 2023

Medveten närvaro, hitta lugnet i livet - Eva Gussarsson


Medveten närvaro handlar om att landa och vara närvarande i nuet. I den här boken får du lära dig om allt det positiva som medveten närvaro kan ge våra liv. Du får enkla och effektiva övningar som hjälper dig att nå inre lugn och harmoni. Med hjälp av medveten närvaro kan du få balans i livet, bli en mindre stressad person med stark motståndskraft och stå stadigt i livets alla stormar.

 

Det här är en sådan där pärla som man har ligger framme och läser i när man känner att stressen håller på att ta över. Den ger konkreta enkla tips på hur man kan göra braövningar för att hantera stress genom att vara mer här och nu.

 

Friden kommer inifrån är något som jag kan skriva under på och genom att jobba med sin medvetenhete blir det lättare att hitta sin inre frid.


De här sju enkla övningar kan verkligen förändra ditt liv och jag rekommenderar dem av hela mitt hjärta.

 


 Den här boken borde finnas i alla hem, eller varför inte ta med den som present i stället för en blomma till någon du bryr dig om? 





Titel: Medveten närvaro, hitta lugnet i livet 
Författare: Eva Gussarsson
Förlag: Bokförlaget Semic






söndag 2 april 2023

Snabba frågor med Angela Rizzo


 
Bild:  Helena Bengtsson



Vem är du? Beskriv dig med tre ord

  • Vetgirig
  • Kreativ
  • Ihärdig

Vilken bok / böcker har du skrivit?
Min debutroman, Hjärtat talar grekiska, kom ut som fysisk bok och e-bok 220426 och som ljudbok 230222.


Vilken genre skriver du i?

Relationsdrama med heta inslag. Feelgood-romance


Berätta lite om din bok
Hjärtat talar grekiska är en passionerad och romantisk feelgoodroman om hur man bland gröna olivlundar och soliga sandstränder kan finna sin familj, sitt livs kärlek och sig själv.

Handling: Maria blir ombedd att återvända till den grekiska ö där hon tillbringade sin barndoms somrar. Hon minns gemenskapen i hennes stora grekiska släkt med den excentriska men kärleksfulla mormodern i spetsen. Men platsen påminner också om traumat efter moderns bortgång då samma släkt bröt all kontakt med Maria och hennes pappa utan att hon förstått varför. Maria återförenas motvilligt med sin familj och blir snart varse att med gemenskap och tillhörighet följer inte bara trygghet och mening – utan även ansvar och krav. När hon möter kärleken tillåter hon sig för första gången att lägga förnuftet åt sidan och kasta sig handlöst in i en passionerad relation som låter henne utforska sin lust och sin kvinnlighet. Men när en tragisk olycka inträffar finner hon sig plötsligt indragen i ett äkta grekiskt drama …


Varför började du skriva böcker?

Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i alla modaliteter som att måla, skulptera, handarbeta, dansa och spela teater men tryggast har jag varit med skrivandet som för mig har varit ett sätt att bearbeta upplevelser. När min partner erbjöds ett arbetskontrakt på Manhattan fick jagen möjlighet att äntligen skriva den där boken jag drömde om. Jag bestämde mig snabbt för att projektet skulle vara lustfyllt och med så lite begränsande regler som möjligt. Det visade sig vara roligare än jag kunnat drömma om och när jag väl började skriva fick huvudpersonerna eget liv och i mitt huvud trängs nu karaktärer om att få sin historia berättad.


Var hittar vi din bok om vi vill köpa den?
  • Hos internetbokhandeln såsom Bokus/Adlibris/ Hoi publishing.
  • På Storytel och andra streamingtjänster.
  • Man kan också beställa ett signerat exemplar på min hemsida: angelarizzoforfattare.com

Någon ny bok på gång? Kan du berätta något om den?
Nu arbetar jag för fullt med roman nummer två i romanserien om vännerna på den grekiska ön. Den har arbetsnamnet Konsten att förlåta och handlar om medelålders Anna, som du lär känna i Hjärtat talar grekiska, och Fredrik och hur de stapplande och trevande försöker nå fram till varandra efter trettio års olösta konflikter och sårade känslor.
Därutöver ska jag bidra med ett par noveller till två olika antologier som kommer ut senare i år.

Vilka är dina tre tips på böcker som vi inte får missa att läsa?

  1. Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker
  2. Bortom Stjärnan av Elisabet Nemert
  3. Förlåtelse : den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld av Desmond Tutu och Mpho Tutu

Berätta om en dold talang du har!
Jag virkar, stickar och broderar. Min favorit är att virka på så kallade CAL vilket står för Crochet along, där man i en virtuell gemenskap virkar på ett större virkprojekt och får delar av beskrivningen i omgångar.