torsdag 17 oktober 2024

Män i mörker - Ramona Ivener



Medan höststormarna piskar över Gotland hittas en död kvinna i en kista mitt på en ödslig leråker. I handen håller hon en lista med namn. En dödslista.

Kort därefter uppsöker den kända kriminologiprofessorn Bernhard Haas sin forna elev, den före detta polisen Elisa Jern, för att berätta att någon vill döda henne.

Dessa händelser utgör upptakten till ett skakande förlopp och Elisa tvingas åka till sin barndomsö för att hitta svaren hon söker. Har Bernhard rätt? Är någon ute efter att döda henne? Och har det någon koppling till hennes tvillingsysters oförklarliga försvinnande för två år sedan?



Män i mörker är första delen i Ramona Iveners nya hisnande spänningsserie Spegelsviten.
Jag har läst alla Ramonas tidigare böcker och älskat dem, men den här... Jösses, säger jag bara... den här slår alla de andra med hästlängder!
Det är absolut den bästa Ramona har skrivit. Du får full fart från start till mål, och det är omöjligt att gissa sig till hur det ska sluta. Det kallar jag proffsigt.

Så vill du ha en tät, uppslukande och tempofylld bladvändare som bjuder på spänning när den är som bäst? Då är detta boken för dig och för mig är det här en bok som helt klart platsar på min lista över årets bästa böcker.
Nu vill jag bara höja ett varningens finger ... börja inte läsa om du inte har tid att läsa hela boken, för det är omöjligt att sluta. Detta, mina vänner, är beroendeframkallande.

Hatten av och hurra för Ramona – och skynda dig med nästa!


Titel:  Män i mörker
Författare: Ramona Ivener 
Förlag:: Bokförlaget Nona
Ljudbok: Gunilla Leining


Den olycksaliga hattmakerskan - Jessica Bull




Jane Austen som privatdetektiv!

Hampshire, 1795. Den unga Jane hamnar mitt i en mordgåta när en kvinnas döda kropp hittas inlåst i ett linneskåp. Janes bror Georgy blir snabbt huvudmisstänkt när han blir påkommen med smycken som tillhört den avlidna.Polisen betraktar snart mordfallet som avslutat, men Jane kan inte släppa utredningen. Hon är säker på att Georgy är oskyldig och att det finns mer bakom mordet än vad man kan se. Den smarta och kvicka Jane fortsätter utredningen på egen hand och kommer snart mördaren på spåren.




Det här är första delen i Miss Austen utreder – historiska pusseldeckare som utspelar sig på den engelska landsbygden, med en av världens mest kända författare som privatdetektiv. Om du vill ha en mysdeckare i historisk miljö av högsta klass, då ska du välja Den olycksaliga hattmakerskan.

Man kan verkligen känna hur påläst författaren är om Jane Austen, och hennes gestaltning av Jane är underbar, precis som alla miljöbeskrivningar. Jag tänker att den här boken skulle kunna bli en riktigt härlig cosy crime-film à la Agatha Chris
tie.


Jag kan inte annat än instämma i det som Publishers Weekly skriver;

"Bulls Jane är en förtjusande detektiv, lika delar smart som impulsiv."

Titel: Den olycksaliga hattmakerskan
Författare: Jessica Bull
Ljudbok: Katharina Cohen
Förlag: Harper Collins






Ljudbok: Katharina Cohen

Början på resan - Birgitta Gunnarsson

»Jag vill bara ditt allra bästa, Fanny.« Fanny, som närmar sig fyrtio, är van vid att modern lägger sig i hennes privatliv, men den här gången har hon gått långt över gränsen. Nu blir det ingen resa tillsammans med pojkvännen, som Fanny har hoppats på. I stället bestämmer hon sig för att åka till Prag på egen hand.

Den korta resan blir oväntat omvälvande. Gamla, undantryckta drömmar vaknar till liv och Fanny träffar människor som kommer att få större betydelse för henne än hon först anar. I takt med att ett nytt perspektiv börjar ta form grubblar hon samtidigt över relationen till sin mamma, och på varför hennes bror, Patrik, helt har sagt upp kontakten med dem båda.
Fanny inser att något måste förändras för att hon ska kunna släppa in mamman i sitt liv igen - och att hennes dagar i Prag bara är början på en mycket större resa.





Början på resan är Birgittas fjärde roman, efter Så länge hjärtat kan slå, Ett liv i färg och På samma strand. Alla de här fyra böckerna är så feelgoodiga och underbara och Birgitta kan skriva på ett fängslande sätt som gör hennes böcker levande.
Med fin gestaltning och härliga karaktärer som engagerar så har Birgitta blivit en av mina absoluta favoriter. Hon lyckas alltid fånga mig med sina målande miljöbeskrivningar och färgstarka karaktärer 
som inte bara får läsaren att skratta utan också bjuder in läsaren att tänka till.
Hennes miljöbeskrivningar från Prag får mig att vilja boka en resa bums, men jag väntar nog till våren trots allt.

Jag rekommenderar den starkt till alla som vill ha en varm och engagerande läsupplevelse som du inte ska missa. 


Författare:  Birgitta Gunnarsson 
Titel: Början på resan
Ljudbok: Jessica Pellegrini
FörlagModernista

måndag 14 oktober 2024

Hundra dagar i juli - Emelie Schepp

En sommarkväll i juli försvinner Amanda Sundin spårlöst. Exakt ett år senare hittas hennes man, Johan, svårt skadad i sitt hem. Vem vill paret illa och varför?

Utredaren Maia Bohm får omedelbart fallet på sitt bord när hon flyttar med familjen till Motala. Tillsammans med kollegan Greg Wallin försöker hon hitta gärningsmannen. Samtidigt gör hon allt för att hjälpa sin trettonårige son Tim som ligger på sjukhuset, i akut behov av ett nytt hjärta.

För varje dag som går blir risken allt större att Tim inte kommer att överleva. När Maia gör den skrämmande insikten att sonens öde hänger på att hon löser fallet, låter hon inte något stå i hennes väg. Kanske inte ens sanningen.




Utan att ta i så anser jag att Hundra dagar i juli är Emelie Schepps absolut bästa bok. Det är hennes första fristående spänningsroman. En gripande, känslosam och oändligt spännande historia om kampen mellan liv och död.
Vad är det då som gör att jag gillar Emelies böcker så mycket? Jag tror att det är flowet i berättelsen, det rappa språket och hennes konst att hålla mig nyfiken. Hon är extremt duktig med att få allt att fungera och få allt att flyta ihop på ett snyggt och bra sätt. 
Emelie bygger upp sina scener på ett fantastiskt sätt med  karaktärer som gestaltas trovärdigt.

Berättelsen håller ett bra tempo och ger mig spänning in i det sista.  
Jag gilla den nya karaktären Maria Bohm och jag våndas med henne och jag lovar, jag har fällt många tårar.

Som vanligt när jag är säker på vem den onda är så faller hela mitt korthus och jag är som vanligt lurad. Hoppas Maria får fortsätta i fler böcker. Ett tips, ha gott om tid för börjar du så lägger du inte ifrån dig boken fören den är slut och då med en känsla av tomhet. 

Läs den !

Titel: Hundra dagar i juli
Författare: Emelie Schepp
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Norstedts förlag

Tillbaka till Hampstead - Eli Åhman Owetz


London, 1980. Pirrig av förväntan har Charlotte lämnat lilla Norrtälje för att bli au pair. Men drömmarna om en mysig familj, engelskstudier och det spännande Swinging London går i kras redan första veckan. Nitton år gammal och helt ensam i en främmande storstad hamnar hon i en omöjlig situation. Men så träffar hon Marie från Sundsvall. Och Cissi, punkaren från Småland. Och en kväll på puben The Holly Bush möter Charlotte en kille med blå arbetarjacka och glada ögon.

Fyrtio år senare får Charlotte ett arv och tar ett beslut. Hon ska resa tillbaka till London och tillbringa en höst i sitt älskade Hampstead. Kanske träffa några av människorna från förr? Vad hände med den fruktansvärda arbetsgivaren mrs Overton-Finch, Marie och med ... ja, Charlotte tänker faktiskt börja sökandet på The Holly Bush.



Man kan inte annat än hålla med  Liv Wentzel, BTJ-häftet som skriver så här:

"Karaktärsbygget är gediget och berättelsen har ett framåtdriv som gör det svårt att lägga boken ifrån sig. Betyg 4/5"
En bok som bjuder på så många olika känslor. Den här boken har alla de rätta feelgoodelementen som gör att jag skrattar, hummar igenkännande och jag sträckläser tills boksmällan slår till. Det sker samtidigt som jag läser sista meningen.

Du får en mysig, härlig och väldigt charmig bok. Här bjuds det på kärlek, problem och massor med förvecklingar. En bok som ger energi.
Eli skriver med ett lätt och trevligt språk där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket trovärdigt sätt.
För mig måste en feelgoodbok bjuda på
  • intressanta karaktärer,
  • en historia som har ett innehåll
  • det ska finnas skratt 
  • det får gärna finnas problem, men inte för mycket 
  • inte för gullig men gärna lite lagom söt 
  • den ska ge mig lugn och välbehag 
Läs den här och du får allt det där och lite till. Det här är Elis absolut bästa bok

Författare: Eli Åhman Owetz
Titel: Tillbaka till Hampstead
Utgiven avHarperCollins
Ljudbok: Maria Lyckow

torsdag 10 oktober 2024

Rätt plats fel tid - Ashley Poston

»Min moster hade bara två regler i sin lägenhet. För det första: ta alltid av dig skorna. För det andra: bli inte förälskad.«

Ibland inträffar en av de värsta dagarna i ditt liv och då måste du lära dig hur du ska leva därefter. För Clementine West innebär det att begrava sig i arbetet på bokförlaget, att tänka praktiskt och glömma de fåniga sakerna som hennes älskade moster lärde henne: att leva livet och följa sina drömmar.

De senaste sex månaderna, sedan mostern dog, har Clementine prioriterat jobbmöten framför dejter och hon kan inte tänka sig något värre än mer hjärtesorg. Men när hon flyttar in i mosterns lägenhet och hittar en främmande man i köket - en man med snälla ögon och en förkärlek för citronpaj - börjar hennes noga uppgjorda planer falla i bitar. För han är den typen av man som hon tidigare skulle ha kunnat falla pladask för. Och det skulle hon kunna göra nu också. Om det inte vore för att de lever i olika tider. Han finns i hennes förflutna, och hon lever i hans framtid. Sju år skiljer dem åt.

Hennes moster sa alltid att lägenheten är en plats där tiden är oberäknelig, ett rum där ögonblick blandar sig som akvarellfärg. Hon sa också att kärlek aldrig är en fråga om tid, utan om tajmning. Och Clementine fruktar att hon är sju år sen.

Det där med att man har tokälskat en författares bok och sedan ska läsa nästa brukar ge mig kalla kårar. Tänk om boken inte lever upp till den där första magiska boken.
Hur blev det då när jag med stor vånda började läsa "Rätt plats fel tid"? Kunde den mäta sig med "Kärleken är död"?
Svaret är... JAAA, den är så bra. Trots det lite halvflummiga i att kunna vandra i tiden så blir det ändå bra. Du får helt enkelt en annorlunda bok som jag själv är förvånad över att jag gillar. För vem kan på riktigt hamna i en lägenhet där en man befinner sig, fast det är sju år tidigare än vad man förväntar sig ... Ja, du hör ju hur knäppt och förvirrat det låter ... men kära nån så bra den är.
Nej, jag försöker inte att berätta vad det är som är så lockande med den här boken, det går helt enkelt inte. Du får ta reda på det själv.

Titel: Rätt plats fel tid
Författare: Ashley Poston
Ljudbok: Julia Dufvenius
Förlag: Karatförlag



Allt jag ville ha var vänner - Lisa Westerlund


Ful. Så äcklig. Alla hatar dig.En skolgång fylld av mobbing har format och brutit ner Thea, och dikterar fortfarande små och stora beslut i hennes liv som student vid Uppsala Universitet.

 En dag träffar hon Vanessa framför en anslagstavla på Västgöta nation. Thea söker extrajobb. Vanessa söker extrapersonal. Mötet blir ett första steg in i Vanessas värld, och nätverket Leaena. Ett nätverk där medlemmarna bär varsin rovdjursmask och påstår sig både stärka varandra och förändra världen.

Leaena öppnar dörrar i Thea som snabbt förändrar hennes liv när det tvingar henne att både utmana sig själv och spöken i hennes förflutna. Men när det verkar som att Leaena agerar på gränsen till vad som är moraliskt rätt ställs Thea inför svåra beslut. Hur mycket av sig själv är hon beredd att offra för att få det som hon så länge drömt om; vänner och en tillhörighet?


En rysligt spännande bok som bjuder på dålig självkänsla, knepiga relationer, hemliga sällskap men också  kärlek och en önskan att bli sedd och accepterad för den man är. Jag gillade precis allt, ända till slutet som jag hade lite svårt för. Men förövrigt så var gestaltning, karaktärer och det lite mystiska toppen. Jag har lyssnat och det är en författaruppläsning. Lisa, du gör det jättebra.
Tack för en spännande och underhållande berättelse som berörde mig.

Titel: Allt jag ville ha var vänner
Författare: Lisa Westerlund
Förlag: Lisa Publishing
Ljudbok: Författaruppläst

tisdag 8 oktober 2024

Aviatrisen - Kristin Fägerskjöld

Det är sommar 1937 och Harriet Pihl som just har fyllt fyrtio, röker för mycket och sover för lite, är på väg att skiljas för andra gången. Livet har verkligen inte blivit som hon tänkt sig. Så inträffar av en ödesdiger slump två saker samtidigt: hennes make dör och den världskända amerikanska piloten Amelia Earhart störtar i Stilla havet på sin jorden runt-flygning. Vare sig Harriet vill eller inte blir hon påmind om tiden då hon själv var en omtalad aviatris och tillhörde flygindustrins innersta krets.

När en person från Harriets förflutna hör av sig och erbjuder henne ett jobb ställs hon inför ett svårt val. Att flyga igen lockar men uppdraget är farligt och innebär en stor risk. Dessutom kommer hon att tvingas samarbeta med samma man som för flera år sedan oförlåtligt svek henne. Kan hon verkligen lita på honom och lägga sitt liv i hans händer? Men framför allt, ska hon våga flyga igen?


Först hade jag lite svårt att komma in i boken, men sedan lyfte den, och då hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Handlingen utspelar sig under 1920- och 30-talet och är en varm och medryckande berättelse om en stark kvinna i en mansdominerad värld.

Som alltid när man läser en bok av Kristin vet man att den är välskriven, med intressanta karaktärer och fina miljöbeskrivningar. Det är en bok om kärlek, vänskap och mod, men även om hemligheter och svek.

Det är väldigt intressant att få en inblick i Amelia Earharts liv som flygare och hennes passion för att kvinnor skulle få en chans att utbilda sig inom flyget.
Och jag gillar när man får lära sig nya ord. Jag hade ingen aning om vad Aviatrisen betydde

Författare: Kristin Fägerskjöld
Titel: Aviatrisen
Ljudbok: Charlotta Åkerblom
Förlag: LB förlag


Landet som försvann - Catarina Ingelman - Sundberg



För drygt 8000 år sedan lever unga Eira i Doggerland nära inlandsisen i norr med sin man Skagii och sonen Ötzi tillsammans med Vidarstammen. När Eira ser att det blir allt varmare och att vattnet stiger anar hon oråd. Men hennes varningar tas inte väl emot, byns nye ledare bannlyser henne och hon måste lämna allt. Efter ett överfall tar hon sin tillflykt till det säsongboende Urdifolket, där hon träffar konstnären och flintsmeden Joar. Tillsammans måste de snabbt få omgivningen att inse vilken katastrof som väntar.



"Landet som försvann" är en historisk roman som baseras på de senaste forskningsrönen om Doggerland, en stenålderskultur som påträffats i havet vid Doggers bankar i Nordsjön.


Jag har verkligen längtat efter den här boken, och som alla vet finns då risken att man kan bli besviken. Blev jag det? Åh, nej! Catharina gör berättelsen så levande, och med sina gestaltningar av både karaktärer och miljöer blir boken nästan filmisk. Man märker även att det ligger mycket research bakom, och det uppskattar jag.

Du får en berättelse som blev en sträckläsare för mig, fylld av spänning men där även kärlek och konflikter får ta plats. En historisk roman som ger mersmak och som hamnar på min "bästa lästa"-lista för 2024.
Missa inte den!


Författare: Catharina Ingelman - Sundberg
Titel: Landet som försvann
Förlag: Bokförlaget Forum
Ljudbok: Anna Maria Käll

onsdag 2 oktober 2024

Morgondagen är för de modiga - Kelly Bowen


När Frankrike ockuperas av tyskarna 1940 väljer den modiga och beslutsamma Violet St. Croix att gå sin egen väg och trotsa familjens och fästmannens förväntningar. Istället för att stanna i Nice och njuta av fester och livets goda ansluter hon sig till motståndsrörelsen. Hon skickas ut på uppdrag i den heta öknen, där hon får visa prov på sina talanger: att köra snabbt och att reparera trasiga motorer.

När de allierade utsätts för upprepade attentat börjar Violet misstänka att det finns en förrädare bland dem. Och när hennes befälhavare blir mördad inser Violet att hon är den enda som har möjlighet att avslöja förrädaren och rädda livet på oräkneliga soldater. Att få de andra att förstå allvaret är svårt nog – att hitta någon hon kan lita på tycks omöjligt.




Morgondagen är för de modiga är inspirerad av den sanna historien om Susan Travers, som tjänstgjorde i franska främlingslegionen under andra världskriget. Kelly Bowen har skrivit ännu en berörande bladvändare om en viljestark kvinna som osjälviskt räddar liv under brinnande krig.

Att boken är inspirerad av den sanna historien om Susan Travers som tjänstgjorde som den enda kvinnan i franska främlingslegionen under andra världskriget som ambulansförare och sjuksköterska vid bland annat den Afrikanska fronten, gör att boken får ytterligare en dimension än att bara underhålla.
För mig blir det här helt klart en berörande bladvändare om en viljestark kvinna som utan tvekan räddar liv under ett brinnande krig. 
Gillar du historiskspänning, en stark kvinna, spionage och stort mod tillsammans med kamratskap och kärlek. Då är det här en bok för dig. Jag skulle gärna se den som film då den har många fina filmiska scener och karaktärer som går rakt in i mitt hjärta.

Titel: Morgondagen är för de modiga
Författare: Kelly Bowen
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Förlag: Historiska media

Rista - Heléne Wigh

År 1951. I ett lönnfack har Elin Roth gömt Sändebudets meddelande om ett mystiskt dödsfall i västra Värmland. Elin har lovat sig själv att låta brottsutredningarna vara efter ett tragiskt dödsfall inom familjen, men flera krafter får henne att lämna hemstaden Filipstad för att ta sig an fallet som väntar i byn Glava. Elin förstår omgående att ingen tror att ett brott har begåtts, men efterforskningar visar att det hela började redan på 1920-talet – och att fler liv står på spel.

Samtidigt som Elin utreder de mystiska dödsfallen i Glava undersöker hon sitt eget förflutna då det är något som gäckar henne. Snart inser hon att dörren hon har öppnat borde ha förblivit stängd.

Rista är tredje delen i den värmländska författaren Helén Wighs trolska spänningsserie om Elin Roth, en ung kvinna som gräver i ouppklarade dödsfall på egen hand i en tid som inte låter henne göra verklighet av sina polisdrömmar.


Jag älskar Helens sätt att skriva, och böckerna blir bara bättre och bättre. Hennes förmåga att sprida underfundiga ledtrådar genom hela berättelsen är en av hennes styrkor. Jag pusslar och funderar, men blir ändå överraskad av slutet.

Rista, är precis som de tidigare i serien, välskriven, tät och spännande och de handlar om Elin Roth, en ung kvinna som går sin egen väg. Elin bedriver egna efterforskningar som polissyster, till mångas förtret. Miljöerna är välbeskrivna och karaktärerna noggrant genomtänkta.

Vi får följa Elin år 1951 i Filipstad, dit min pappa kom 1952 som invandrare från Tyskland. Det är en häftig upplevelse att få ta del av Filipstad från den tiden. Det är också trevligt att fortsätta följa Elins privatliv, hennes arbete i antikvariatet och hennes familjs vedermödor, vilket ger en härlig känsla.
Synd att min pappa och mamma inte lever; de hade, liksom jag, älskat den här serien.

En spänningsbok kan inte bli mycket bättre än så här.

Titel: Rista
Författare:
 Helén Wigh
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Historiska media