onsdag 23 juni 2021

Skärgårdsstorm - Virve Hedenborg

Mina tankar
Vilken fin debut av Virve. Det här är en riktigt spännande historia som vågar ta upp lite tuffar saker.
Estrids pappa har just dött och Kims lillebror är sjuk i cancer. När de är på ett seglarläger tillsammans så hamnar de på grund av en storm på en ö och att de måste våga att lita på varandra och att göra det bästa av att de har hamnat i trubbel.   

Jag hoppas på fler böcker från Virve och att de kommer att hålla samma höga klass och med samma intressanta och fina innehåll.
Boken vänder sig till åldern 9 -12 år och jag rekommenderar den till unga som gillar spänning på hög nivå.

Boken
Estrid slängde en hastig blick bakåt. De andra båtarna såg pyttesmå ut. De var kanske lite väl långt ut? En obehaglig känsla ilade till i magen.
Kim satt inte längre tillbakalutad mot relingen.
Tvärtom.
Han satt rakt upp och spanade bort framför båten, mot horisonten.
"Det där ovädret", sa han dovt. "Det verkar inte komma imorgon. Det verkar komma precis nu."

Estrid och Kim är på seglarläger. Ingen av dem vill egentligen vara där. De är där eftersom de har det tufft hemma. Estrids pappa har just dött och Kims lillebror är sjuk i cancer.

Under den segeltur som ska bli lägrets höjdpunkt drar en storm plötsligt in, och Estrid och Kim får svårt att behålla kontrollen över sin båt. När ovädret lagt sig befinner de sig ensamma på en liten ö någonstans i skärgården. De är tvungna att lita på varandra och tillsammans hitta sätt att överleva tills någon hittar dem.

Det visar sig att de har olika kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta. Det gäller att samarbeta och att inte ge upp, även om det många gånger känns hopplöst. Men ju längre tiden går utan att någon kommer till deras undsättning, desto svårare är det att vara optimistisk.

Hur ska det gå för Estrid och Kim? Och vad är det för skumma typer som plötsligt dyker upp på ön?

Mitt i all dramatik och spänning växer en vänskap fram. Virve Hedenborg skriver om rådiga barn och överlevnadsknep i en modern vildmarksroman för unga. Första delen i en planerad serie.

Författare: Virve Hedenborg
Titel: Skärgårdsstorm
Utgiven av: Ordalaget bokförlag
Omdöme: 💜💜💜💜

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar