måndag 12 juli 2021

Maria, En kvinnlig komikers dagbok - Mia Skäringer


Mina tankar
En bok som är skriven med djup ärlighet och med massor av känslor.
Mia beskriver väldigt målande och tar upp många jobbiga och känsliga saker såsom död, melankoli och självskadebeteende.

Den behandlar om Mias uppväxt som hon minns det hela. Oftast så långt i från humor och skratt man kan komma men ändå någonstans i mörkret fanns värmen och humorn. Hon berättar hur skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi. Men inte minst så får vi ta del av en trygg mormor.
En oerhört stark bok som är såväl extremt ärlig som utelämnande. Den berör och går in i både märg, ben och hjärta.
Att stå i rampljuset är inte alltid en dans på rosor - det koster också.

Boken
Mia Skäringer är en av våra mest uppskattade komiker och skådespelare. Här berättar hon öppenhjärtigt och ärligt om vägen dit, om vad som format henne och om utbrändheten i framgångens kölvatten.

Vi följer Mia Skäringer då hon tillsammans med sin bror bilar till Värmland och en döende mormor. Resan tillbaka till barndomens trakter blir också en minnenas resa. Mia berättar personligt om sin uppväxt i Kristinehamn, om ett kärleksfullt men också oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa, om självskadebeteenden och självhat, om smärtsamma minnen av övergrepp. Men även om värmen och humorn, om en familj där skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi, om en trygg mormor och om viljan att en dag stå på scen i en "en-kvinnas-show". Skildringar från uppväxten blandas med känslosamma stunder på sjukhuset vid mormoderns dödsbädd, reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebär att vara en kvinnlig skådespelare och komiker jämfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.

Mia Skäringer berättar modigt och utan omsvep om allt humorn gett henne, men också om vad livet i rampljuset kostat.
Maria - En kvinnlig komikers dagbok är en ärlig, insiktsfull och smärtsam uppgörelse med nöjesbranschen, uppväxten och, inte minst, med sig själv.

MIA SKÄRINGER är skådespelare, manusförfattare och författare. Hennes senaste show No more fucks to give har slagit publikrekord med överAöckerna Avig Maria (2011), Ska vi skratta eller gråta (2009), skriven tillsammans med
Klara Zimmergren, och Dyngkåt och hur helig som helst (2009).
Tack för recex.

Författare: Mia Skäringer
Titel: Maria, En kvinnlig komikers dagbok 
Utgiven av: Lind & Co
Omdöme: ✨✨✨✨

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar