onsdag 21 juli 2021

Trettio dagars mörker - Jenny Lund Madsen

Mina tankar 
När man googlar på boken så hittar man dessa omdömen och jag är böjd att skriva under på dem alla.

»En spännande, originell & välskriven kriminalroman.« | Danska Kriminalakademin utser Trettio dagars mörker till Årets bästa danska kriminalroman

»Spännande till sista sidan. Årets mest originella kriminalroman.« | Betyg: 5 av 6, Politiken

»Mycket spännande och läsvärd.« | Litteratursiden.dk

Den här boken har ett litet annat upplägg. En författare som antar en utmaning och drar till Island för att skriva en deckare som inte är hennes cup of cake.
Där blir hon indragen i mord, familjehemligheter och mängder av snö.
Berättelsen går ganska sakta framåt och jag skulle säga att den är en pusseldeckare där vi som läsare verkligen får vara med och tänka till. Vem är egentligen mördaren och varför. Ja de frågorna ställer jag mig hela tiden och jag lovar man hålls på sträckbänken ända in i mål.

Jenny har med härligamiljöskildringar, personporträtt som är spännande och allt som ska finnas i en bra deckare.
Jag säger bara läs, njut och klura. Du blir inte besviken.


Boken
VINNARE AV HARALD MORGENSEN-PRISET FÖR ÅRETS BÄSTA DANSKA KRIMINALROMAN!
Den snobbiga, ensamstående, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.
Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjör ur. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas systerson Thor livlös upp ur havet. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck och alla visste att han alltid undvek havet. Så hur kunde han ha drunknat? Var det verkligen en olycka?
Hannah börjar undersöka dödsfallet som en möjlig ingång till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjör ur dunkla hemligheter. På Island, med dess snö och mörker, avtäcker hon allt mer ett dramatiskt förflutet - samtidigt som hon också börjar skönja en framtid.

 Tack Modernista för recex.

Författare: Jenny Lund Madsen
Titlel: Trettio dagars mörker 
FörlagModernista
Omdöme: 5 📕📕📕📕📕

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar