onsdag 28 juli 2021

Kvinnan med stjärnan - Pam JenoffMina tankar

En mycket gripande berättelse med en annorlunda handling som mestadels av tiden utspelas i avloppstunnlar under marken. En smärtsam upplevelse om Sadie och hennes flykt undan nazisterna. Men även en historia om vänskap, kärlek och hopp och att vägra ge upp hoppet om att det finns en möjlighet. 

En otroligt välskriven bok med stor trovärdighet. Miljöer och personporträtt som berör och som kommer följa med mig länge. 
Det här är en av de bästa böcker jag läst inom genren historiska romaner. Varning utfärdas för sträckläsning.

Kvinnan med stjärnan är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är ett drabbande vittnesmål om oväntad vänskap, och om den enorma styrkan i människans vilja att överleva.

Pams förra bok Paris försvunna döttrar är även den en riktig pärla. Den rekommenderas också.

Boken

Kärlek och vänskap mot alla odds - mitt under brinnande krig

År 1943. När Krakóws getto töms av nazisterna söker artonåriga Sadie Gault och hennes mamma skydd i tunnlarna under stadens gator. En dag kikar Sadie upp genom ett brunnsgaller - och får kontakt med den unga kvinnan Ella Stepanek. Ella kommer från en förmögen familj och sedan hennes fästman kallades ut i kriget lever hon ett lugnt och stillsamt liv tillsammans med sin styvmor. Dagen Ella passerar torget och upptäcker Sadie förändras hennes tillvaro för all framtid. Ella hjälper Sadie och de blir vänner. Men i takt med att kriget trappas upp går deras livsöden isär, och den starka vänskapen sätts på prov.


Titel: Kvinnan med stjärnan
Författare: Pam Jenoff
Förlag: Harper Collins nordic
Ljudbok: Callin Öhrvall Delmar
Omdöme: 5 💙💙💙💙💙

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar