lördag 15 januari 2022

Det blåser på månen - Eric Linklater

Mina tankar

Det blåser på månen är en av de stora barnboksklassikerna. Ett storslaget äventyr som engagerat och älskats av generationer.
Jag läste den sent 60 - tal och mitt starkaste minne är när den gick som sommarlovsföljetong 1969. Man satt klistrad framför radion och jag missade inte ett enda avsnitt. 

Sedan lästes boken igen som högläsning för mina döttrar i mitten på -90-talet och nu har jag fått förmånen från förlaget Modernista att åter läsa den igen.
Och jag lovar, jag älskar den lika mycket idag som jag gjort alla gånger jag läst den.
Den är fantastiskt skriven och har en underbar historia. Den är charmig, rolig, dråplig men framförallt magisk.
Det kallar jag för en klassiker! 

Boken
"När det blåser på månen måste man tänka mycket noga på hur man uppför sig. För om det är en ond vind och man uppför sig illa, blåser den rakt in i hjärtat, och sedan uppför man sig illa en lång tid framåt."

Så förmanade major Rytter sina döttrar Dina och Dorinda innan han gav sig av på sin långa och farliga resa till Bombardiet. Och Dina och Dorinda försökte nog vara snälla, men eftersom vuxna inte alltid kan skilja på hjälpsamhet och ofog och eftersom det blåste på månen började en mängd underliga saker genast hända.


I den engelska staden Medelby uppmanar Major Rytter sina två döttrar att uppföra sig medan han är borta i krig. Det är en önskan som systrarna Dinah och Dorinda omöjligt kan följa. Varje gång de tycker att de uppför sig kommer nämligen en vuxen och säger åt dem att de är olydiga.
Snart har de busiga systrarna övertygat en domare om att domslut ska ändras lika ofta som man byter strumpor, de har iscensatt en rymning från den lokala djurparken, och de har gett sig av - tillsammans med en guldpuma och en silverfalk - för att rädda sin pappa från tyrannen i Bombardiet.


Titel: Det blåser på månen
Författare: Eric Linklater
Ljudbok: Irene Lindh
Förlag: Modernista
Ålder: 10 - 12 år
Omdöme: 😍😍😍😍😍

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar