lördag 8 januari 2022

Tvillingsystrarna - Pauline Riccius


Mina tankar

En intensiv och rappt berättad roman om tvillingarna Linn och Livs liv. En stark berättelse som berör barnlöshet, adoption och utanförskap och som beskriver längtan att få bli bekräftad. Och hur man samtidigt så gärna vill bli självständig och hitta sin egen väg i livet. 

För mig höll inte boken hela vägen dels var den ganska seg i mitten och fastnade lite mycket i dansen. Och dels tyckte jag den var lite spretig i sitt innehåll, för många saker som hände och som jag önskat hade fått ta mer plats var för sig och kanske utvecklats lite mer.

Boken

Efter år av misslyckade försök att få barn får Monica och Magnus äntligen åka och hämta sin adoptivdotter i Thailand. Väl framme på barnhemmet i Bangkoks mest utbredda slumområde, visar det sig att deras barn har en tvillingsyster.
Linn och Liv växer upp i 1980-talets Västervik. Trots att de inte känner till något annat får de höra att de är fel och annorlunda. Utanförskapet för dem samman och till slut har de bara varandra. När Liv flyttar hemifrån för att satsa på en karriär som balettdansös på Operan i Stockholm, blir Linn lämnad kvar och systrarna glider ifrån varandra.

Dansen kommer att betyda allt för Liv men kampen om de bästa rollerna är stenhård. Hon pressar sig till gränsen för vad kroppen klarar av och får betala ett högt pris för sina framgångar. Linn finns ändå alltid där för henne, beredd att lyssna och trösta. Att lindra andra människors lidande har blivit hennes sätt att förtränga känslan av övergivenhet. Men när Linn blir allvarligt sjuk kastas allt omkull och Liv måste ensam ge sig ut på en resa tillbaka till Thailand som hon lämnade mer än trettio år tidigare.

Titel: Tvillingsystrarna 
Författare: Pauline Riccius 
Förlag: Lbförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar