fredag 7 januari 2022

Ryska dockor - Martha Hall Kelly
  

Det här är en bok som tyvärr inte levde upp till mina förväntningar. Jag hade svårt att komma in i den och ett tag funderade jag på att inte läsa klart. Men så hittade jag den på mitt sängbord i sommarstugan när vi var där under julhelgen och bestämde mig för att fortsätta att läsa.
Och visst är den intressant och välskriven men jag hittade inte rätta känslan för den. Men då jag älskar historiska romaner så ångrar jag inte att jag läste klart. 


Ryska Dockor 
Första världskriget tvingar Eliza och Sofija att leva åtskilda på var sin sida Atlanten, men de nära vännerna skriver till varandra varje dag.

Medan Sofija gömmer sig i familjens sommarpalats för att undkomma upprorsmakarna som vill störta den ryska aristokratin, kämpar Eliza för de nödställda flyktingar som lyckats ta sig till New York.

Men den ryska landsbygden är inte den trygga plats som Sofijas familj hade hoppats på. Dessutom visar det sig att barnflickan Varinka är i klorna på en av de mest hänsynslösa bolsjevikerna.

När breven slutar komma från Sofija tar Eliza saken i egna händer, samtidigt som Sofija inte skyr några medel för att rädda sina älskade.

RYSKA DOCKOR är en berättelse om starka kvinnor, stark vänskap och den oövervinneliga styrka som uppstår när liv står på spel. Boken bygger på verklighetens Eliza Ferriday, mamma till Caroline Ferriday vars heroiska insatser under andra världskriget trollbundit mer än 1,5 miljoner läsare i Skönhetens väg.
Språket är rikt och levande med många tidsenliga detaljer.

Titel: Ryska dockor 
Författare: Martha Hall Kelly
Ljudbok: Lo Kauppi 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar